Eerste operatiekamer met sfeerverlichting in Eindhoven

Icoon Medisch Goed nieuws voor hartpatiënten die een hekel hebben aan de verlichting in het ziekenhuis. Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven heeft namelijk gisteren een speciale operatiekamer met sfeerverlichting in gebruik genomen. Patiënten kunnen bovendien kiezen voor een bepaald achtergrondgeluid, of voor een bepaalde geur. Het zou gaan om de eerste 'sfeervolle' operatiekamer ter wereld.

De zogenaamde 'ambient hartkatheterisatiekamer' is door het ziekenhuis ontwikkeld in samenwerking met Philips. De kamer moet zorgen voor 'een prettige en efficiënte sfeer voorafgaand aan, tijdens en na dotterprocedures'. Door te kiezen uit één van de vier beschikbare sfeerthema's, moeten patiënten zich beter op hun gemak voelen.

Bij het ontwerp van de nieuwe operatiekamer, waarvan de kosten overigens niet bekend zijn gemaakt, is er ook gedacht aan het personeel. Het licht reflecteert namelijk niet op de monitoren in de kamer, en veroorzaakt zo min mogelijke schaduwen. Bovendien ligt er een zachte vloer, die rugklachten bij de artsen moet voorkomen.


De eerste operatiekamer ter wereld met sfeerverlichting