FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Simon and the Oaks

Film

Hoeveel synoniemen zijn er te bedenken voor iemand met een lapje voor haar oog? In de film Simon komen ze vermoedelijk allemaal voorbij. Om nog niet te spreken van de grapjes en weddenschappen die erover gemaakt worden. De nieuwe film van Eddy Terstall staat bol van de geestige oneliners en (woord-)grapjes, maar biedt meer dan alleen humor. Terstall maakte een film over liefde en vriendschap, maar ook over ziek zijn en afscheid nemen. Simon behandelt weliswaar een zwaar onderwerp, maar verliest zijn luchtige toon, die kenmerkend is voor het werk van Terstall, niet.

?Toch een mooi woord hèh, verneukeratief.?
?Jezus, hoe kan een woord nou mooi zijn!?
Hoewel het één van de hoofdrolspeelsters is die deze laatste zin uitspreekt, is het duidelijk dat regisseur en scenarioschrijver Eddy Terstall het beslist niet met haar eens is. Dat wordt duidelijk wanneer je kijkt en vooral luistert naar de dialogen in zijn film Simon. Terstall, een filmmaker met kleine juweeltjes op zijn naam als Hufters en Hofdames (1997), De Boekverfilming (1998) en Rent-a-Friend (2000) heeft zichtbaar genoten van het bedenken van de vele oneliners en grappen van zijn personages.

In de openingsscène van Simon zien we hoe Camiel (Marcel Hensema) bijna van zijn sokken wordt gereden wanneer hij wil oversteken. De roekeloze chauffeur blijkt een oude vriend van hem te zijn: Simon (Cees Geel). Eind jaren tachtig ontmoetten ze elkaar op een soortgelijke manier waarna Camiel, een homofiele tandarts in opleiding en Simon, een stoere vrije jongen die zijn geld verdient met het runnen van zijn eigen coffeeshop en strandtent, goed bevriend raken. Wonderwel voelt Camiel zich prima thuis in het wereldje van Simon.

Aangetrokken door het vrije leven dat Simon en zijn vrienden leiden, gaat hij in op het aanbod om mee te gaan naar Thailand. Daar wordt hun vriendschap echter ernstig op de proef gesteld, waarna Camiel en Simon elkaar uit het oog verliezen.

Na hun ontmoeting op straat, veertien jaar later, wordt het contact tussen de oude vrienden hernieuwd. Simon blijkt intussen ernstig ziek te zijn, maar doet daar opvallend luchtig over. Camiel, die inmiddels samenwoont met advocaat Bram, maakt al snel weer deel uit van de hechte vriendenclub rond Simon. Ook raakt hij goed bevriend met Joy, zijn twintigjarige dochter (Nadja Hüpscher).

Ondanks de zware, emotionele onderwerpen die in Simon worden aangesneden, is de film allesbehalve deprimerend. Niet in de laatste plaats door de natuurlijke wijze waarop Cees Geel gestalte geeft aan de nonchalante, geestige, nuchtere Simon. De film werd vorig jaar op het Nederlands Film Festival overladen met zo?n beetje alle belangrijke Gouden Kalveren.

Simon is het eerste deel van een trilogie. Momenteel is Terstall aan het filmen voor het tweede deel met de titel Sextet: de Nationale Bedverhalen. In deze film toont hij hoe Nederland omgaat met de dood, seksualiteit en de rechtsstaat. In het derde en laatste deel, dat Vox Populi gaat heten, zal de verhouding tussen politiek en burgers aan de orde gesteld worden.

Naast de trailer en commentaar op de film van Eddy Terstall en Cees Geel, bevat de dvd van Simon ook nog een tweede cd met daarop ondermeer een documentaire over de film.

Genre Komedie, Drama
Regie Lisa Ohlin
Cast Cees Geel, Marcel Hensema, Rifka Lodeizen
Land van oorsprong Zweden
Label Spaghetti Film
Releasejaar 2011
Bioscooprelease NL 30-09-2004
DVD-release NL 13-12-2010
IMDB-score 6.4
Aantal stemmen IMDB 2192
Meer informatie FilmTotaal
Meer informatie FilmTotaal
Meer informatie FilmTotaal
Kijkwijzer Vanaf 12 jaarSeksGrof taalgebruik
User-waardering 7.4
Aantal stemmen1
Verdeling van de stemmen
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
©FOK.nl e.a.