Vingerwijzen

Halbe Zijlstra krijgt een kogelbrief. En meteen wordt geclaimd dat de kogel dan wel van links zal komen. Dat is raar. Niet dat dit onmogelijk is hoor. Maar volgens mij is die kogel toch echt anoniem bezorgd. Je weet het dus gewoon niet.

Dit is wel een beetje de mode. Als de politie na een ernstige gebeurtenis binnen paar uur de eerste persverklaring afgeeft, zijn er ondertussen al voor een jaar aan wijzende vingers en complottheorieën de sociale media over gevlogen. Niet zelden schaamteloos snel.

Vorige week werd in Dordrecht het lichaam van een peuter van vier gevonden. De omstandigheden waren verdacht en de vader was onvindbaar. Later bleek de vader inderdaad de vermoedelijke moordenaar te zijn en bleek hij ook zijn dochtertje van zes te hebben willen vermoorden. Een vreselijk drama. Binnen de kortste keren verschenen al wel termen als 'licht getint vermoeden' onder het bericht en werd meteen gewezen op die 'vreselijke wijk' in Dordrecht. Het Frida Katz-erf in Dordrecht is echter makkelijk te vinden en via Google Maps zie je alles behalve een achterstandswijk. En toen na een paar dagen de naam en foto's van de vader circuleerden, bleek het toch echt een raszuivere autochtoon te zijn.

In België hetzelfde rond die zogenaamde 'aanslag' op een legerbasis. Men wilde er maar wat graag zo snel mogelijk een islamitische aanval van maken. Maar het was toch echt gewoon een autochtone, labiele debiel die was afgekeurd voor het leger. Toen het scenario volledig werd geschetst bleek ook hoe belachelijk dom het hele verhaal in elkaar stak. Je zou je als professioneel moslimterrorist de ogen uit de kop schamen als je hiermee wordt vergeleken! Maar dat laatste gebeurde dus wel.

Natuurlijk kun je altijd snel een conclusie trekken. Maar daar heeft je eigen visie toch meteen een stevige invloed op. Als er weer eens een auto van een wethouder in de fik gaat, zie ik ook meteen een blanke, kale schreeuwlelijk en lid van de NVU voor me. Maar met dezelfde moeite is een keurige huisvader er net achtergekomen dat die wethouder zijn vrouw grondstoffelijk heeft uitgewoond. Het zou kunnen. Het zou alleen wel erg toevallig zijn als dit precies in de nacht vóór een inspraakavond over een noodopvang voor vluchtelingen gebeurt. Een beetje dom ook van die bedrogen echtgenoot, want zo komt zijn boodschap ook niet echt over.

Laten we het er op houden dat de kogelbrief voor Halbe Zijlstra vanuit alle hoeken had kunnen komen. Als je als voornaamste taak hebt om binnen een coalitie met de PvdA alleen alle slecht-nieuws-berichten van teflon-Mark over te brengen, maak je nergens vrienden.

Maar uit welke hoek het ook komt: de dader is en blijft een laffe hond. Religie, ideologie of afkomst doen er dan totaal niet toe. Het nut van vingerwijzen zie ik dan ook niet echt zitten. Alleen voor de politie is dit handig om te weten.

Is het nu ongeduld waardoor mensen zo graag héél snel een schuldige  willen zien? Of is het haast? Haast om héél snel en ongefundeerd een duidelijk vinger te kunnen wijzen.