Klote feestdagen

Ik ben niet zo van de 'speciale dagen'. De feestdagen. Kerst. Pasen. Oudejaarsdag. Het is zelfs al even geleden dat ik 9/11 nog vierde! Ik vier ze niet en eigenlijk heb ik eerder last van anderen die dat wel doen. Wat mij betreft zijn het best wel welkome vrije dagen, die vervolgens weer worden verkloot door al dat gedoe eromheen.

Pasen, Pinksteren en Hemelvaart vallen dan op zich nog mee. Er hangen in ieder geval niet zo veel tradities aan vast en ze zijn nog eens goed voor de verkoop van betaalbare keukens en zelf te monteren meubels ook. Als je nog kleine kinderen hebt, heb je met Pasen een zondag lang je huis vol chocola en hardgekookte eieren, maar de maandag is dan weer een saaie vrije dag. Kerkgang en dergelijke zijn dan weer puur het lot van gelovigen die daar toch echt zelf voor kiezen.

O ja. Die woonboulevard. Ook eigen schuld. Als je geen “nee” kunt zeggen tegen je vriendin of vrouw, roep je het toch een beetje over jezelf af.

Verder zijn alle feestdagen toch vooral dagen waarop bijna heel Nederland lijkt te besluiten om alles vooral geheel anders te gaan doen. Voor die paar feestdagen dan tenminste. Families die ineens wel allemaal heel gezellig gaan lopen doen. Blijkbaar moet er pas op 25 december ineens vrede op aarde zijn. Goede voornemens die doorgaans toch al een paar jaar te laat komen en vervolgens al snel worden vergeten. Kapitalen worden uitgegeven aan eten en cadeaus. December hangt aan elkaar van inkopen voor Sinterklaas, kerst, oudejaarsavond en Nieuwjaar. Waar de horeca het dit jaar toch weer stevig voor de kiezen kreeg, was het in de supermarkten weer asociaal druk en stikte het de moord van volle karren voor de kassa's.

Het vuurwerk! Vlak voor mijn eigen deur ging vuurwerk de lucht in, voor een bedrag waar ik mijn vaste maandlasten mee betaal! Van sommige vuurpijlen kan ik per stuk gewoon een week eten, drinken én roken! Als de buurtjes het geld in mijn brievenbus hadden gegooid, had ik alle feestdagen kunnen ontlopen in een kek hotelletje op de Veluwe, ver weg van alle nachtrustverstorende festiviteiten.

Vervolgens krijg je op televisie ook meteen alle overzichten voor de kiezen. Nieuwsoverzichten. Alle 'hits' van het afgelopen jaar.  Sportoverzichten. De meest hilarische fragmenten van 2012. Alle dooien van 2012. Programma's die hun eigen 'hoogtepunten' herhalen. Wat is dat trouwens voor onzin? Als ze historische televisie maken, onthoud ik die momenten echt wel hoor! Als je een heel jaar lang televisie maakt en je de hoogtepunten in drie kwartier weet te proppen, moet je eigenlijk de conclusie trekken dat je de rest van het jaar behoorlijk hebt lopen prutsen!

Heb ik me nu echt zo vreselijk lopen ergeren? Och. Eigenlijk erger ik me alleen maar eventjes als ik er een column over schrijf. Gewoon geen flikker uitvoeren en een paar dagen lam voor de televisie hangen, mag ik toch wel tot één van de sporten rekenen, waar ik inmiddels best goed in ben geworden. Ik weet verder verdomde goed waar ik me aan erger en ga dat tegenwoordig moeiteloos uit de weg. Ergernissen zijn uitstekend te voorkomen door er gewoon niet aan mee te doen. Scheelt een hoop gedoe.

Eén dingetje was dit jaar dan wel een beetje anders. Ik zit nu alweer een paar maanden thuis en dan zijn die paar vrije dagen niet eens extra vrije dagen. Laat me dan in ieder geval één goed voornemen uitspreken. Volgend jaar wil ik net wat meer kunnen genieten van de vrije dagen, dan dat ik me erger aan de rest.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns