Wat is dat FOK! nu eigenlijk?

In de ruim vijf jaar FOK! komt één vraag telkens weer terug als ik vertel dat ik FOK! doe, en dat is; 'wat is dat FOK! nu eigenlijk?'.
De korte uitleg die ik meestal geef is dat het een hechte community is waar iedereen zijn of haar ei kwijt kan over nagenoeg alles. Dat er nieuws is, en reviews en columns, dat er een forum is waar iedereen over vanalles en nogwat kan discussiëren, en dat er nog een fotoboek, weblog, managergames en sport en een gamessite aan hangen.
De eerste vraag die daarna komt is steevast; 'en hoe is dat anders dan alle andere sites?'.

Welnu mijn beste medeFOK!kers, het antwoord;

Wat FOK! vanuit de crewkant onderscheidt van andere nieuwssites is het feit dat wij al het nieuws herschrijven. Het komt niet zomaar automatisch binnenrollen en wordt niet automatisch geplaatst. Een grote groep vrijwilligers zoekt dagelijks naar nieuws en na verificatie van de bron wordt het complete bericht herschreven.
In FOK! zit alleen daarom al dagelijks veel meer werk dan veel van de andere sites.
Ook hebben wij niet een miljoenenbedrijf achter ons. FOK! is begonnen als hobby, is uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby en is inmiddels een site die niet meer weg te denken is in Nederland.
De meeste sites kunnen met één druk op de knop alle nieuwe nieuwsberichten plaatsen. Het voordeel daarvan is dat je er geen fuck voor hoeft te doen, het nadeel is dat je nieuws hetzelfde is als op alle andere sites. In de meeste gevallen zelfs woord voor woord. Op dat moment onderscheid je je niet meer van de massa en ben je gewoon nog een nieuwssite in de zee van nieuwssites op het net.
Toen we begonnen en een half jaar later het reactiesysteem invoerden waren we de eerste nieuwssite in Nederland die de mogelijkheid bood tot reageren op het nieuws van die dag. Dat was iets waarmee wij ons al vroeg onderscheidden van de massa, maar is nu iets dat nagenoeg elke website hun gebruikers biedt. Niet iets waarmee je nog afsteekt in de massa dus.
Een fotoboek heeft ook elke website inmiddels, net als reviews en columns. De kracht van FOK! vanuit de crew zit hem dan ook in de unieke manier waarop we het nieuws brengen. Niet duizend in een dozijn direct van het ANP of NOVUM, maar gewoon her en der verzameld en met bloed, zweet en tranen herschreven tot het een eigen karakter heeft gekregen, zonder de integriteit en de feiten in de berichten aan te tasten.

Bewust geen nieuwsaccount dus, want dat is nieuws dat men overal kan lezen in exact dezelfde bewoordingen. Bewust niet omdat veel nieuws dat wij plaatsen nooit in een nieuwsaccount van het ANP of NOVUM terechtkomt, óf pas een dag of twee later verschijnt, want ja, de nieuwsposters van FOK! vinden ook nog weleens nieuws op sites in het buitenland en zijn niet te beroerd die berichten te vertalen en online te zetten voordat de nieuwssites met geld (de nieuwssites die zo'n ANP of NOVUM account hebben, want die accounts kosten doorgaans duizenden euro's) die berichten hebben.

FOK! is uniek, en brengt vaak uniek nieuws. Je hoeft de radio maar aan te zetten om onze nieuwsberichten woord voor woord voorgelezen te horen worden.
En dan zijn er ook nog eens vele tientallen mensen dagelijks bezig een beetje orde te scheppen in de chaos. Op FOK! worden dagelijks in totaal tienduizenden berichten geplaatst door users, en soms zit daar materiaal bij dat wij niet geschikt achten voor FOK! De moderators filteren deze berichten, en doen dat geheel vrijwillig.

In totaal werken meer dan 250 mensen dagelijks onbetaald en in hun kostbare vrije tijd aan FOK! Een mate van betrokkenheid die geen enkele andere site in Nederland kan evenaren.
FOK! garandeert dat dagelijks 250 mensen onbetaald hun stinkende best doen het voor de andere 100.000 mensen hier zo leuk mogelijk te houden.

Vanuit de user is FOK! een plek waar je je kunt vermaken en waar je over alles een mening mag hebben, mits binnen de grenzen van het toelaatbare (en zo heel scherp afgetekend zijn die grenzen niet). FOK! is een site waar je snel kunt vinden wat je zoekt en waar je niet bang hoeft te zijn je niet thuis te voelen.
Een nieuwe user wordt nog weleens 'ontgroend' door de 'oude garde', maar als je daar even doorheen prikt merk je snel genoeg dat FOK! enorm relaxed is, en een enorme schat aan informatie bevat.

Heb je een probleem, vraag of wat dan ook dan kun je er donder op zeggen dat je binnen een paar minuten al reacties op je vraag hebt; het voordeel van een community van dit formaat die je nergens anders - uitgezonderd het ongeveer even grote tweakers.net - tegen zult komen.
Het forum is niet alleen het drukstbezochte van Nederland, maar staat qua berichtaantallen op de 7e plaats op de wereldranglijst.

Vaak krijgen we het verwijt dat er niet goed gemodereerd wordt en dat het op die-of-die site beter is. Geloof me, op elke site is het beter tot de site een beetje succesvol wordt. Op FOK! was het ook beter toen er nog maar 1000 users rondliepen en er nog maar 250 posts per dag werden geplaatst, maar uiteindelijk zul je bij toenemend succes tegen problemen aan gaan lopen die niet heel simpel zijn op te lossen. Ook de kleinere sites zullen daar, als het succes toeneemt, slachtoffer van worden. Sterker nog; veel van de professionele en commerciële sites zijn daar al achtergekomen.

Voor mensen die zich afvragen welk doel dit relaas dient; het is zodat ik, de volgende keer als mensen me vragen wat FOK! nu eigenlijk is, eenvoudigweg met een URL kan strooien.
Veel plezier op FOK!