FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 mei 2022

Random Pics van de Dag #628

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

VS :anti-scheepsraketten naar Oekraïne om blokkade havens te bestrijden

Volgens ingewijden willen de Verenigde Staten Kyiv voorzien van geavanceerde anti-scheepsraketten, zodat het de Russische blokkade van de Oekraïense Zwarte Zee-havens kan doorbreken. Er wordt momenteel over twee soorten raketten gediscussieerd, zoals het persbureau Reuters vernam van drie Amerikaanse regeringsfunctionarissen en twee congresmedewerkers die niet met naam wilden worden genoemd.

Deze anti-scheepsraketten zijn de Harpoon van Boeing met een bereik tot 300 kilometer en de Naval Strike Missile (NSM) van Kongsberg en Raytheon Technologies met een bereik tot 250 kilometer.

Volgens marine-expert Bryan Clark van het Hudson Institute zouden 12 tot 24 dergelijke raketten voldoende zijn om Russische oorlogsschepen te bedreigen en de regering in Moskou over te halen om de havenblokkade te beëindigen. Dit heeft grote gevolgen voor de Oekraïense graanleveringen voor de wereldmarkt. Ondertussen heeft het Amerikaanse Congres al een nieuw steunpakket ter waarde van miljarden aangenomen.

Rutte: alleen bij absolute gascrisis opnieuw gas uit Groningen

De Nederlandse overheid wil alleen in extreme noodsituaties de gaswinning uit het grootste gasveld van Europa bij Groningen hervatten. Dat maakte premier Mark Rutte in Den Haag bekend na een ontmoeting met kanselier Olaf Scholz.

Het blijft zo dat de Groningers niet zullen worden blootgesteld aan het risico van aardbevingen om de gasprijzen te verlagen. Alleen als er een absolute gascrisis in Europa zou zijn, zou de gasboring in Groningen opnieuw worden overwogen, maar alleen dan, zegt hij.

De in aanmerking komende voorraden in het Groningen-gasveld bedragen circa 450 miljard kubieke meter. Dit komt overeen met een volume dat volgens Nederlandse gasexperts bijna gelijk is aan de Europese invoer van Russisch gas in drie jaar.

Moskou koppelt opening haven voor graanexport aan opheffing deel sancties

Rusland heeft een mogelijke opening van Oekraïense havens voor graanexport gekoppeld aan een gedeeltelijke opheffing van de westerse sancties tegen Moskou. "Als onze partners tot een oplossing willen komen, dan moeten ook de ontstane problemen door sancties tegen de Russische export worden opgelost", zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko volgens het agentschap Interfax.

De internationale gemeenschap eist al weken dat Rusland de export van Oekraïens graan toestaat. Oekraïne klaagt dat zijn havens in de Zwarte Zee worden geblokkeerd door de Russische marine. Zowel Rusland als Oekraïne behoren tot de grootste tarwe-exporteurs en spelen een belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening. 

Uitslag Play-offs Conference League: sc Heerenveen - AZ

Heerenveen heeft in de eerste ronde van de play-offs voor Europees voetbal thuis met 3-2 gewonnen van AZ. Komende zondag is de return in Alkmaar.

AZ overtuigde vanavond niet en ook de Friezen creëerden niet veel kansen. Het was Heerenveen dat kort na rust op voorsprong kwam via Van Hooijdonk. Een paar minuten later stond het echter al weer gelijk via Evjen. Even daarna kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Na een goede aanval scoorde Pavlidis de 2-1. Maar als wel vaker dit seizoen kreeg AZ in de blessuretijd doelpunten tegen. Eerst maakte Sarr de gelijkmaker en vervolgens was het Halilovic die Heerenveen de overwinning bracht.

'The Last of Us-remake komt dit jaar nog uit'

Eerder dit jaar waren er al geruchten dat Sony en Naughty Dog aan een remake werken voor de eerste The Last of Us-game. Gamejournalist Jeff Grubb meldt nu via de Kinda Funny Gamecast dat de game, die nog niet officieel is aangekondigd, nog dit jaar moet uitkomen. "Ik blijf telkens horen dat het in 2022 uitkomt", aldus Grubb.

The Last of Us kwam in 2013 uit voor de PS3. Het kreeg een jaar later al een remaster op de PS4. De reden dat Naughty Dog nu al aan een remake werkt voor deze relatief jonge game is dat er volgend jaar een HBO-serie uitkomt die gebaseerd is op deze game. Dat is althans wat andere media zoals Bloomberg beweren.

Gloomhaven komt in 2023 naar consoles

Gloomhaven wordt in 2023 naar consoles geport. Uitgever Asmodee Ditigal zegt nog niet op welke platforms precies. De tactische RPG kwam al in 2019 uit voor pc via Early Access en werd officueel in oktober 2021 gelanceerd.

Het gaat hier om de game-versie van het wereldberoemde bordspel. Gloomhaven is het best beoordeelde bordspel op BoardGameGeek en krijgt eind dit jaar een sequel genaamd Frosthaven. De game-versie is door critici en fans positief beoordeeld.

Marvel Snap aangekondigd voor pc en mobile

Marvel kondigt een nieuwe game aan: Marvel Snap. De game is een collectible card game en is in ontwikkeling voor pc en mobile. Aan het roer staat studio Second Dinner, dat is opgericht door voormalig Game Director van Hearthstone Ben Brode.

Ook zijn diverse andere Hearthstone-oudgedienden lid van het team. De game is een cardgame waarin elk potje zo'n drie minuten duurt. Dit is mogelijk gemaakt omdat beide spelers tegelijkertijd spelen, in plaats van elkaars beurt afwachten. Bij launch zijn er zo'n 150 kaarten om te gebruiken, uiteraard allemaal gebaseerd op het Marvel-universum.

Meer over hoe de game werkt en wat te verwachten kun je vinden in onderstaande aankondigingstrailer. Een release date is nog niet bekendgemaakt, maar wel kun je jezelf aanmelden voor de closed beta. Dat kan via deze website, wanneer deze live is.

Update: Blijkbaar doet Europa niet mee aan de eerste closed beta. We zullen dus moeten wachten op een volgende mogelijkheid. Ook is inmiddels de eerste gameplay verschenen, die je hieronder kunt bekijken.

The Witcher 3 komt eind dit jaar naar PS5 en Xbox Series

The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition komt dit najaar uit voor PS5 en Xbox Series X|S. Dat heeft CD Projekt Red aangekondigd. Deze nieuwe versies bevatten verbeterde graphics, ray traching-opties en snellere laadtijden. Het is tevens een gratis update als je de game al in je bezit hebt.

CD Projekt Red heeft eerder dit jaar aangekondigd dat ze aan een nieuw Witcher game-poject werken.

Griekse zanger en componist Vangelis overleden

Goedenavond!

Erg triest nieuws uit de muziekwereld. Vangelis is op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs overleden. Hij lag in het ziekenhuis i.v.m een Corona behandeling. 

Er zullen denk ik niet veel mensen zijn die nog nooit een compositie van Vangelis hebben gehoord. Zijn lange loopbaan besloeg ruim 60 jaar. 

ZIjn eerste bekendheid genoot hij als componist en toetsenist bij de band Aphrodites Child. Daarin zat ook componist/zanger en bassist Demis Roussos, die enige jaren geleden al overleed aan kanker. De band werd aangevuld met Lukas Sideras als drummer. Samen maakten zij enkele fraaie albums. Uiteindelijk gaven zij er in 1972 de brui aan. Van de drummer hebben we daarna niet of nauwelijks meer wat gehoord. 

Demis Roussos en Vangelis gingen ieder met heel veel succes hun eigen weg. In de loop van de jaren hebben ze nog wel eens met elkaar samengewerkt.

Zijn eerste album als soloartiest was het album 'Earth' uit 1973. Daarvoor was hij al begonnen met het componeren van filmmuziek.

In 1974 was er sprake van dat hij bij de groep YES zou komen, als vervanger van Rick Wakeman. Dit plan ging uiteindeljk niet door, maar hij raakte wel bevriend met de toenmalige zanger Jon Anderson. Samen zouden ze een paar fraaie albums maken die ook een paar grote hits voortbrachten. 

Zijn grootste succes tot dan toe behaalde hij in 1982 met de soundtrack van 'Chariots of Fire'. Daar kreeg hij een Oscar voor. 

Uiteindelijk scoorde hij in 1995 een wereldwijde hit met 'Conquest Of Paradise'. Een prachtplaat.

Verder bleef hij in de loop der jaren filmmuziek componeren en schreef hij ook muziek voor documentaires. Optreden heeft hij nooit graag gedaan.

Ik ga hem persoonlijk erg missen. Niet alleen de bekende hits, maar ook de samenwerking met Stina Nordenstam is werkelijk schitterend. Veel van zijn muziek kon je omschijven als New Age.

Ik plaats hieronder een paar van zijn grootste successen.

Rust in vrede Vangelis.

Rutte onder zwaar vuur door wissen sms, motie van wantrouwen afgewezen

Gisteren onthulde de Volkskrant dat premier Rutte jarenlang, iedere dag zijn sms'jes wiste. Dat deed hij met zijn oude Nokia-telefoon. Volgens Rutte was hij erg gehecht aan zijn Nokia, vorige week gaf zijn Nokia de geest en moest hij noodgedwongen overstappen op een smartphone. 

Rutte zelf bestrijdt dat hij de wet heeft overtreden, maar zijn uitleg roept tegelijkertijd grote twijfels op. "Wie gelooft die man nog?", zei PVV-leider Geert Wilders. "We hebben een sjacheraar als premier. Hij is een soort politieke Bermudadriehoek. Allerlei dingen verdwijnen op onverklaarbare wijze."

Rutte gaf aan dat hij te weinig ruimte had op zijn Nokia om alle binnengekomen sms'jes te bewaren. Elke dag maakte hij een selectie welke sms'jes hij doorstuurde naar zijn secretariaat om te archiveren en de rest wiste hij van zijn mobiel. Gewiste berichten zijn niet op te vragen in een WOB verzoek. 

Deskundigen betwijfelen of  premier Rutte wel handelt volgens de vigerende wet en richtlijnen.

Update 15.10 uur: Zojuist heeft Geert Wilders namens de PVV en gesteund door BVNL en PvdD een motie van wantrouwen ingediend. (Debat is nog bezig, namen kunnen wijzigen) 

Update 19.20 uur: Premier Mark Rutte is vanmiddag flink gebotst met de oppositiepartijen in het debat over zijn verwijderde sms'jes. Aanleiding is een onvindbaar sms'je van burgemeester Halsema (gedurende een demonstratie tegen racisme). Oppositie-Kamerleden reageerden furieus en zien een trend van informatie achterhouden. Dat zorgde voor een geirriteerde Rutte: "Als er geen vertrouwen is, ga ik andere dingen doen." 

Tijdens het debat publiceerde de Volkskrant een artikel over sms'jes tijdens de coronacrisis. Tussen eind 2019 en juni 2020 liet Rutte 41 verstuurde berichten archiveren. Rutte lichtte toe dat de meeste overleggen in die periode tijdens vergaderingen en aan de telefoon plaatsvonden. Telefoongesprekken vallen niet onder de archiefwet en worden daarom niet uitgetikt of anderzins opgeslagen.

Vlak na afloop van het debat stuurde Rutte een brief naar de kamer waarin hij aangaf 'voor zover het mogelijk is' alsnog gegevens over zijn sms-verkeer naar de Tweede Kamer te sturen. Tijdens het debat zelf weigerde hij dat pertinent, ondanks het sterk en herhaaldelijk hierop aandringen vanuit de oppositie. De premier gaf niet aan in zijn brief waarom hij ineens van gedachten was veranderd. 

De door de PVV en BVNL ingediende motie van wantrouwen is afgewezen. 

Stream van vanmorgen:

Beschrijving:

Vanaf 10:15 Live: Debat over SMS-berichten op de telefoon van de minister-president.

Sprekerslijst: 

1. J.F. Klaver GroenLinks 4 min

2. F. Azarkan DENK 4 min

3. C.A.M. van der Plas BBB 4 min

4. P.H. Omtzigt Omtzigt 2 min

5. L.M.C. Marijnissen SP 4 min

6. G. Wilders PVV 4 min

7. W.R. van Haga Groep Van Haga 2 min

8. A.H. Kuiken PvdA 4 min

9. D.J. Eppink JA21 4 min

10. C.G. van der Staaij SGP 4 min

11. E. Ouwehand PvdD 4 min

12. L.A.J.M. Dassen Volt 4 min

13. U. Ellian VVD 4 min

14. J.C. Sneller D66 4 min

15. H. Bontenbal CDA 4 min

16. F.J.H. Jansen FVD 4 min

17. N.L. den Haan Fractie Den Haan 4 min

18. S.J.F. van der Graaf ChristenUnie 4 min

Bewindspersonen: Mark Rutte, Minister-president.

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 19 mei vanaf 10.15 uur over het wissen van sms'jes door minister-president Mark Rutte. Vanmiddag komt premier Rutte aan het woord. 

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver heeft het debat op woensdag 18 mei aangevraagd. Op die dag publiceerde De Volkskrant een artikel waarin stond dat de minister-president jarenlang zelf berichten van zijn telefoon wiste. De landsadvocaat heeft dat naar voren gebracht tijdens een rechtszaak die de krant had aangespannen tegen het ministerie van Algemene Zaken omdat gevraagde informatie niet werd gegeven.

Volgens Klaver is het in strijd met de wet dat de minister-president zelf zijn sms'jes wist. Zijn verzoek om een debat over de kwestie kreeg steun van een meerderheid in de Kamer. Rutte stuurde in de loop van de dag een brief naar de Kamer, waarin hij uitlegt wat zijn werkwijze is met betrekking tot het wissen en bewaren van sms'jes.   

Eerdere berichten. 

Actie: "Hallo wij zijn Moslims"

Komende zaterdag beginnen de gemeenschapsleden van de Islamitische Stichting Millî Görüş (IGMG) een actie door heel Europa. Onder het motto “Hallo, wij zijn moslims.“ willen zij ook in de steden Arnhem, Ede, Eindhoven, Gorinchem, Leerdam, Oss, Rotterdam, Schiedam, Ulft en Uden het gesprek aangaan met hun medeburgers, zichzelf voorstellen, ontmoetingen laten plaatsvinden en de vooroordelen verminderen.

Persoonlijk contact met mensen is de meest natuurlijke en beste manier om begrip en ontmoetingen te bevorderen. Studies tonen aan: veel mensen hebben wegens het ontbreken van persoonlijk contact met moslims vaak een kritische, zo niet vijandige houding, ontwikkeld ten opzichte van moslims.

IGMI: "Daarom willen wij als moskeeverenigingen van de Islamitische Stichting Millî Görüş (IGMG)  het directe en persoonlijke contact met onze medeburgers opzoeken, barrières opheffen en bruggen bouwen. Onder het motto: “Hallo, wij zijn moslims.“ willen wij ontmoetingen laten plaatsvinden en elkaar beter leren kennen."

De actie zal overal op openbare plekken plaatsvinden- in winkelstraten, op markten en in stadcentra.: "Het is simpelweg een aanbod om elkaar beter te leren kennen. We willen de drempel tot contact verlagen, het gesprek opzoeken, ons voorstellen evenals vele leuke mensen leren kennen. In feite gaat het erom dat we naar elkaar kunnen glimlachen, dat we empathie kunnen creëren.”

De actie “Hallo, wij zijn moslims.“ begint op zaterdag 21 Mei 2022 in heel Europa in vele steden en gemeentes. Naast het voeren van persoonlijke gesprekken kunnen geïnteresseerden ook een roos en een actieflyer met meer informatie meenemen. 

Oldani de snelste in twaalfde etappe Giro d'Italia

Stefano Oldani heeft de twaalfde etappe van de Giro d'italia gewonnen. De Italiaan van Alpecin-Fenix was de snelste in de sprint, voor Lorenzo Rota en Gijs Leemreize.

De etappe stond in het teken van Wouter Weylandt, die elf jaar geleden op de Passo del Bocco overleed. Het begin van de langste etappe in deze Giro werd er volop aangevallen. Pas na de tussensprint zou er ontsnapping wegrijden van 22 renners, met daarbij zes Nederlanders: Mathieu Van der Poel, Bauke Mollema, Gijs Leemreize, Wilco Kelderman, Oscar Riesebeek en Pascal Eenkhoorn.

De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en zou al snel een voorsprong van vijf minuten bij elkaar fietsen. Op de voorlaatste klim van de dag, La Colletta, ging Lorenzo Rota ervandoor. De Italiaan kreeg in de afdaling gezelschap van Gijs Leemreize en Stefano Oldani. Op de laatste klim probeerde Mollema, Kelderman, Santiago Buitrago en Lucas Hamilton naar het trio te rijden, maar op de top van de laatste klim was het verschil tussen de kopgroep en de achtervolgers vijftig seconden.

De achtervolgers kwamen tot een halve minuut op het koptrio, maar verder kwam de groep van Kelderman en Mollema niet, waardoor het voor de etappewinst zou gaan tussen Leemreize, Oldani en Rota. De drie bleven tot de finish samen, waarna Oldani in de sprint de snelste was voor Rota en Oldani.

In de top van het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Juan Pedro López nog altijd aan de leiding staat van het algemeen klassement.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 20

Je dacht dat je het multiversum door had? Deze week leer je dat je dat verkeerd ziet. Ook kun je een satirische kijk op de Franse media zien, een Nederlandse horror, een balletregistratie en nog veel meer, van over de hele wereld.

Everything Everywhere All at Once

Evelyn (Michelle Yeoh) heeft samen met haar man Waymond (Key Hun Quan) een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal te veel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de held die iedereen al die tijd nodig had.

Lees ook: In Everything Everywhere All At Once leer je pas echt hoe het multiversum werkt.

France

Sterverslaggever France de Meurs schuwt de sensatie niet wanneer dit voor hogere kijkcijfers zorgt. Haar leven speelt zich af in de televisiestudio en in oorlogsgebied, terwijl ze ook een gezin heeft. Haar hectische bestaan komt plotseling tot stilstand wanneer ze betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Deze onverwachte gebeurtenis zorgt ervoor dat ze haar hele bestaan in twijfel begint te trekken. Terwijl France rust probeert te vinden in de anonimiteit, blijft haar beroemdheid haar achtervolgen totdat een mysterieuze liefdesaffaire een einde lijkt te maken aan haar zoektocht.

Moloch

Wanneer Betriek in haar huis zonder enige aanleiding wordt aangevallen door een onbekende man, gaat ze op zoek naar een verklaring. Steeds vaker wordt ze geconfronteerd met onheilspellende gebeurtenissen. Een eeuwenoude legende lijkt haar familie te terroriseren. Kunnen ze aan hun lot ontkomen?

New Order

In een Mexicaanse stad waar op grote schaal protesten plaatsvinden, bereidt Marianne's welgestelde familie zich voor op haar huwelijk. Langzaam dringen rebellen de omheinde villa binnen en de avond ontaardt in een totale coup. Binnen enkele etmalen kantelt een ogenschijnlijk gebalanceerde samenleving. Opstandelingen en het leger nemen de controle over. De klassenstrijd wordt tot bruut schrikbewind, het land is in chaos. Een dystopische thriller die ontleend lijkt aan krantenkoppen die nog geschreven moeten worden; deze film is een waarschuwing.

Operation Mincemeat

Het is 1943. De geallieerden zijn vastbesloten om Europa te ontworstelen aan Hitlers ijzeren greep en plannen een grote aanval op Sicilië. Maar ze staan voor een onmogelijke uitdaging: hoe kunnen ze een enorme invasiemacht beschermen tegen een mogelijk bloedbad? Twee speciale inlichtingenofficieren, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), krijgen de opdracht om de meest briljante en bijzondere desinformatiestrategie van de hele oorlog te verzinnen, op basis van een wel heel onwaarschijnlijke geheim agent: een dode man.

ROH 21/22: Het Zwanenmeer

Dit klassieke sprookje beeldt de strijd uit tussen goed en kwaad en de poging om alles met liefde te overwinnen. De magie van de meren, bossen en paleizen wordt tot leven gebracht met schitterende ontwerpen van John Macfarlane en een sublieme partituur van Tsjaikovski. De weelderige productie van Het Zwanenmeer van het Royal Ballet keert terug op het podium van het Royal Opera House nadat de heropleving in 2020 werd onderbroken door de sluiting van de theaters door de pandemie. Deze klassieker in het repertoire is het bewijs van de blijvende liefde van wijlen choreograaf Liam Scarlett voor het classicisme en van zijn aangeboren muzikaliteit die in deze productie tot uiting komen. Het orkest is het Royal Opera House.

The Saint of the Impossible

De liefde laat je stomme dingen doen'. Dat gaat de latino-tweeling Paul & Tito ontdekken. De Peruaanse jongelingen zijn illegaal in New York, waar ze de kost verdienen als maaltijdbezorgers. Naast geldproblemen dreigt uitzetting. De tienerbroers denken dat het verlies van hun maagdelijkheid dé oplossing voor al hun ellende gaat zijn. Daarom bidden ze tot de Heilige van Hopeloze Gevallen. Hun gebeden lijken eindelijk verhoord wanneer ze tijdens de hete zomer bij een taalles Kristin ontmoeten: een mooie, pittige Kroatische meid. Wat Paul en Tito niet weten, is dat Kirsten er haar eigen demonen en ideeën over de liefde op na houdt. Zo blijkt de Amerikaanse Droom een regelrechte val en nachtmerrie. Ook voor hun moeder Rafaella, die later probeert te achterhalen welk drama zich precies heeft afgespeeld door het geheime romantische leven van haar jongens boven tafel te krijgen. Een oorspronkelijk en bitterzoet drama, gebaseerd op een roman van de meervoudig bekroonde Arnon Grunberg.

Swan Song

Een voormalig flamboyante kapper is nu oud geworden en verblijft in een bejaardentehuis. Hij ontsnapt uit het gebouw en maakt een lange wandeling door een klein stadje om het haar van een overleden vrouw te knippen voor haar begrafenis. Tijdens zijn odyssee herontdekt hij zijn talent.

Lunana, A Yak in the Classroom

De jonge leraar Ugyen uit Bhutan wordt voor zijn laatste opleidingsjaar naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana gestuurd. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving, zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen, brengen hem echter tot inkeer en zullen zijn lot voorgoed veranderen.

Eyimofe

Met Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Ari en Chuko Esiri een kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos. Eyimofe is niet digitaal gefilmd maar op ouderwets 16mm celluloid en oogt hierdoor heerlijk vintage. De camera voert het verhaal langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin. Gaandeweg wordt duidelijk waarom er inwoners van Lagos zijn die hun chaotische woonplaats willen verlaten en waarom sommigen er juist voor kiezen te blijven. De film is ook een filmische lofzang op het leven in Lagos. Een inkijkje in een bruisende stad – de Esiri’s filmden op 48 locaties – die voortdurend in beweging is, al staat het verkeer er steevast vast. Eyimofe biedt geen hapklare oplossingen, maar laat zich meer omschrijven als een filmische beschouwing van hedendaags Lagos. Hoop en wanhoop liggen voortdurend met elkaar in de clinch. Hieruit ontstaan compromissen: net als in het echte leven moet je soms een mouw passen aan onverwachte hindernissen. De boodschap: het leven is niet per definitie waardeloos als je niet krijgt waar je zo hartgrondig naar verlangt.

Delfland: door droogte extra controles op scheuren in de dijken

Het is en blijft droog in ons land en in sommige regio's lijdt dat tot extra waakzaamheid. Het hoogheemraadschap van Delfland voert de komende week extra dijkinspecties uit. "Dat is puur preventief", vertelt Auke Visser, coördinator dijkinspecties Hoogheemraadschap. "We willen voorkomen dat er grote scheuren ontstaan." Zo meldt Omroep West.

De dijken worden visueel nagekeken. "En te voet, we lopen over de dijken", legt Visser uit. "Wanneer we een scheurtje vinden, voeren we deze in via een app. Na twee weken gaan we terug en kunnen we precies terugvinden waar de scheur zat, en ook checken of deze groter is geworden."

Roller Champions speelbaar vanaf 25 mei

Ubisoft maakt bekend dat Roller Champions, hun free-to-play game gebaseerd op de sport Roller Derby, vanaf 25 mei beschikbaar is. De game komt uit voor pc, PlayStation en Xbox.

In Roller Champions neem je het tegen andere spelers op in drie-tegen-drie 'gevechten' om de zege. Skate, doe tricks, tackle je tegenstander en meer. Hoe de game precies werkt, kun je in onderstaande trailer zien. Ook heeft Ubisoft een sfeervolle cinematische trailer vrijgegeven. Ook deze vind je hieronder.

Greedfall 2 en WRC Generations in de maak bij Nacon

Na het succes van Greedfall, dat meer dan twee miljoen exemplaren verkocht, heeft uitgever Nacon aangekondigd dat er samen met ontwikkelaar Spiders aan een nieuw deel gewerkt wordt. Daarnaast werkt het Franse gamebedrijf samen met ontwikkelstudio Kylotonn aan een nieuwe WRC-rallygame.

Greedfall was een verrassend uitgebreide fantasy-RPG die verscheen in 2019 en inspiratie haalde uit games als Dragon Age en The Witcher. De game kreeg geen onaardige recensies, al vonden wij het hier op FOK! ook weer niet fantastisch, met name vanwege de wat saaie boodschapper-quests en het vele onnodige heen en weer gereis. Desalniettemin deed de game ook veel goed, het had een solide vechtsysteem, merkbare consequenties van in-game keuzes en de onderlinge relaties met je companions en andere factions zaten goed in elkaar.

Het tweede deel is een prequel en speelt zich drie jaar voorafgaand aan het eerste deel af. Je speelt nu als een native van Teer Fradee die is meegevoerd naar een nieuw onbekend continent genaamd Gacane, waar de kolonisten vandaan komen. in deze oude wereld, gehavend door oorlog en de Malichor-plaag, moet je je vrijheid weer terug zien te krijgen. Centraal staan weer de meerdere mogelijkheden om uitdagingen te overwinnen: diplomatie, sluwheid of een ouderwets robbertje knokken. Greedfall 2 moet in 2024 verschijnen voor pc en consoles.

WRC Generations keert na seizoen 2022 terug naar de wereldberoemde rally van Zweden. Met nieuwe solo- en online content, carrière-opties om je hybride auto's te managen, een competitiespeltype, een verbeterd teamsysteem en een vernieuwde versie van de livery-editor met ditmaal de mogelijkheid om ze te delen. WRC Generations is verkrijgbaar vanaf 13 oktober 2022 voor pc en consoles (oude en nieuwe generatie).


Giro: Etappe 12 - Voor sprinters met klassiekerbenen?

De elfde etappe van de Giro d'Italia is er één die grotendeels wel vergeten mag worden. De Eurosportcommentatoren hadden het vooral over banken waar je kaas als onderpand kunt deponeren en wel of niet met lenzen gaan zwemmen, dat zegt genoeg. Alberto Dainese won, vandaag doet hij dat waarschijnlijk niet.

Het wordt vandaag geen reguliere sprintetappe, hoewel het prima zou kunnen dat er een sprint op het programma staat. De renners rijden de eerste pakweg 95 kilometer omhoog, gemiddeld natuurlijk niet al te steil. Vervolgens dalen we af van de Passo del Bocco, waar Wouter Weylandt in 2011 om het leven kwam - het peloton passeert er voor het eerst sinds die noodlottige dag.

Via nog een lange, niet al te steile klim komen we in de finale, met een pittig klimmetje van een kilometer of vier en nog wat heuveltjes richting de finish. Dik tweehonderd kilometer na het vertrek in Parma finisht men dan in Genova, al dan niet met een sprint. Rellende_Rotscholier heeft een en ander weer voorbeschouwd, daar kunnen we hier van genieten.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Coldcaseteam onderzoekt nieuwe aanknopingspunten dood Sedar Soares

Het coldcaseteam van de politie eenheid Rotterdam heeft een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar de dood van de 13-jarige Sedar Soares. Lang werd gedacht dat de jongen zou zijn doodgeschoten om het gooien van sneeuwballen naar een automobilist. Nu gaat het coldcaseteam uit van het scenario dat Sedar het toevallige en volstrekt onschuldige slachtoffer is geworden van een ripdeal. De politie kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.

Sedar en zijn vrienden waren op 1 februari 2003 aan het spelen waren op het parkeerdek van metrostation Slinge. Het had die dag gesneeuwd en de jongens hadden daar veel plezier van. Op enig moment is er vermoedelijk vanaf de straat onder het parkeerdek geschoten. De jongens duiken weg, maar voor Sedar is het dan al te laat. Een van de afgevuurde kogels raakt hem, en hij overlijdt een dag later op 2 februari in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het verdriet en de verontwaardiging waren destijds groot. Voor de nabestaanden en vrienden van Sedar is dat nog steeds zo. Het antwoord op de vragen wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd hebben zij nooit gekregen. Een jongen zou zijn doodgeschoten omdat hij sneeuwballen gooide naar een automobilist.

Ripdeal
Het coldcaseteam gaat nu uit van een ander scenario. Op het moment dat Sedar en zijn vrienden aan het spelen waren bij het metrostation heeft daar heeft daar vermoedelijk een ripdeal plaatsgevonden waarvan Sedar het slachtoffer is geworden. Het team kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is geweest.

Het heeft lang genoeg geduurd
Het coldcaseteam van de politie Rotterdam heeft de zaak nooit losgelaten. In 2020 is het onderzoek opnieuw onder de aandacht gebracht van het publiek, mede aan de hand van de coldcasekalender en hernieuwde aandacht in de media. Dat heeft ertoe geleid dat daarna meerdere getuigen alsnog naar de politie zijn gestapt met informatie over de toedracht. Zij vinden dat het lang genoeg heeft geduurd, de familie heeft recht op de waarheid. Deze getuigen hebben de informatie die zij hebben gedeeld met de recherche. Deze nieuwe, aanvullende getuigenissen zijn door het onderzoeksteam toegevoegd aan het bestaande dossier. De combinatie van de eerdere onderzoeksbevindingen en de nieuwe verklaringen van getuigen leidt ertoe dat het coldcaseteam nu uitgaat van een nieuw scenario in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares. Het onderzoek richt zich vanaf nu ook volledig op dit scenario.

Speelveld aan getuigen is groter geworden
Het feit dat het onderzoek zich volledig op dit nieuwe scenario richt, betekent ook dat het coldcaseteam opnieuw met getuigen in contact wil komen. Los van de (toevallige) ooggetuigen van de schietpartij, zijn er naar verwachting ook getuigen die informatie hadden en hebben over de ripdeal. Er moeten meer mensen zijn die weten wat daar vooraf, tijdens en erna is gebeurd. Wij realiseren ons dat er redenen zijn waarom mensen destijds wellicht niet hun (volledige) verhaal hebben gedaan. De hoop is dat de omstandigheden voor deze mensen inmiddels ook zijn veranderd, waardoor zij hun verhaal nu wel bij ons willen doen. De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft de beloning voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak onlangs verhoogd naar €40.000,-.

Speciaal getuigennummer
Tegelijkertijd realiseert het team zich ook dat er getuigen kunnen zijn die zich niet vrij voelen om hun verhaal openlijk te doen. Daarom is er voor hen in dit onderzoek een speciaal telefoonnummer geopend. Wil je veilig verklaren zonder dat je naam bekend wordt bij de dader? Bel, of app dan met team bijzondere getuigen +31620740912.

Omdat de zaak al jaren oud is, kan het zo zijn dat informatie verder weg gezocht moet worden dan waar het is gebeurd. Er zijn sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap informatie bekend is over de zaak. Ook die mensen wordt uitdrukkelijk gevraagd te reageren en zich te melden. Twijfel je daarover, ga dan ieder geval het gesprek aan hierover met de politie. Daarvoor zijn ook mogelijkheden op de Antillen.

Rechtstreeks contact met het coldcaseteam Rotterdam kan door te bellen met de opsporingstiplijn, 0800-6070. Of mail naar coldcase@politie.nl

Gezondheidsrisico's derdehands rook centraal in nieuwe PUUR rookvrij campagne

Ook als ouders of verzorgers alleen buiten roken, komen kinderen in aanraking met de schadelijke stoffen in sigaretten. In een nieuwe mini-docu over derdehands rook wordt inzichtelijk gemaakt hoe schadelijke stoffen na het roken ongemerkt mee in huis worden genomen. Vooral baby’s en kleine kinderen lopen het risico deze derdehands rook binnen te krijgen, terwijl ouders juist het gevoel hebben dat ze bewust en voorzichtig omgaan met roken. De documentaire is een nieuw onderdeel van de campagne PUUR rookvrij met als doel rokende ouders te inspireren om (opnieuw) een serieuze stoppoging te doen.

Je hoeft stoppen echt niet alleen te doen
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “De docu is een echte eye opener. Het fenomeen derdehands rook is voor veel mensen nog relatief onbekend. Maar dit experiment laat heel confronterend zien dat roken altijd een gevaar is. Zelfs als ouders echt hun best doen om er voorzichtig en bewust mee om te gaan. Daarom is stoppen met roken zo belangrijk. Stoppen is helemaal niet simpel maar je hoeft het echt niet alleen te doen. Praat erover met je huisarts, die kan meedenken over wat goede hulp is in jouw eigen situatie. Bovendien gaat die stoppen met roken hulp niet ten koste van je eigen risico, dus het is geen kostenpost.”

Confronterend experiment
De documentaire volgt twee gezinnen met rokende ouders tijdens een confronterend experiment. De ouders hebben het beste voor met hun kinderen en roken buiten hun bereik, maar zijn zich niet bewust van de effecten van derdehands rook. Dit zijn alle schadelijke stoffen die tijdens en na het roken op bijvoorbeeld je handen, kleren of oppervlaktes terechtkomen en op een later moment weer opgenomen worden. Derdehands rook krijg je binnen door het in te ademen, via aanraking of door het in de mond stoppen van spullen waarop de deeltjes zijn terechtgekomen. Bij het experiment krijgen de ouders een onzichtbare UV-vloeistof op hun handen. Gedurende een uur houden ze zich bezig met de normale dagelijkse gezinsdingen en gaat vervolgens het UV-licht aan. Dan wordt pijnlijk duidelijk waar de schadelijke deeltjes na het roken kunnen belanden. Van de meubels tot het eten en van het speelgoed tot de gezichtjes van de kinderen.

Kinderen minder klachten na stoppen ouders
Noor Rikkers-Mutsaerts is kinderlongarts in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): “Op mijn spreekuur zie ik kinderen die veel last hebben van hoesten, steeds terugkerende oorontstekingen en astma die verergert. Als hun ouders stoppen met roken, worden de hoest- en oorklachten minder of ze verdwijnen zelfs, astma wordt beter behandelbaar.”

Stoppen met roken noodzakelijk
Naast zelf roken (eerstehands) en meeroken (tweedehands) is dus ook derdehands rook schadelijk. De blootstelling bij meeroken is relatief kort en groot. Derdehands rook is van een lagere intensiteit maar wel langduriger. Marc Willemsen is expert op het gebied van tabaksontmoediging, gelieerd aan het Trimbos-instituut: “Er is nog relatief weinig over bekend, maar onderzoekers schatten dat tot wel 60% van de gezondheidsschade die meestal wordt toegeschreven aan meeroken, eigenlijk wordt veroorzaakt door derdehands rook. Kinderen en baby’s lopen het meeste risico, omdat ze rondkruipen, meer binnen zitten en van alles aanraken en in hun mond stoppen. De gezondheidsrisico’s zijn hierdoor voor hen veel groter dan voor volwassenen. Daarom is stoppen met roken noodzakelijk.”

Over PUUR rookvrij
De campagne PUUR rookvrij is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel is het aanzetten van rokers tot een serieuze stoppoging, net zolang tot ze definitief gestopt zijn. De nadruk ligt op de positieve kanten van een rookvrij leven en inspireert rokers na te denken over hun leven als niet-roker. Een leven met een betere gezondheid, minder stress, een betere conditie, een mooiere huid, een schoner gebit en een mentale boost. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met Trimbos-instituut, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, Pharos en Stoptober. Zie voor meer informatie ook puurrookvrij.nl.

FOK! Wat een weer!: uiterst gecompliceerd!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Kop dicht allemaal!  

Zo, dat is weer eens wat anders dan een vriendelijke begroeting!  

Alle gekheid op een stokje, het is buitengewoon moeilijk om op dit moment een weerbericht te maken. Ongeveer kan ik wel een indruk geven van de situatie, maar het is dermate gecompliceerd dat ik dat over een uur alweer een nieuw bericht kan maken.

De laatste dagen zitten de meeste computer-modellen er naast. De mensheid is goed, maar de natuur besluit gewoon zelf wat ze gaat doen. Op zich zijn sommige patronen soms wel heel duidelijk kenbaar, maar er zijn ook zeker factoren die computers zeker niet kunnen berekenen. 

Dat zagen we bijvoorbeeld eergisteren, maar zeker ook gister. In grote delen van ons land hebben ze vandaag zitten puffen en zweten. In Arcen is het van de meetstations van het KNMI 30 graden geworden. In Twente kwam er met ruim 28 graden een nieuw maandrecord tot stand. Uiteindelijk liep het kwik vrijwel overal in het zuiden en oosten op tot méér dan 28 graden.

Hoe triest was het gesteld voor de warmte-liefhebbers in het westen van het land. De verwachting was dat het daar zo'n 22 graden zou worden. Nee dus. De 20 graden is aan zee gewoon NIET gehaald. Wolkenvelden bleken een stuk hardnekkiger dan gedacht en dat kwam ook zeker door de vrij nadrukkelijk aanwezige westenwind en hoe krachtig de zon ook is... warmer is het niet geworden. Rond een uur of 4 was het gewoon maar 17 graden in Wijk aan Zee. Ook Haarlem heeft de 20 graden niet gehaald en dat tot diepe teleurstelling van uw weerman. Ik ben een echte warmteman en dat deze wanvertoning, flauwkul en of hoe je dat ook wil noemen tot enige frustratie leiden mag duidelijk zijn.

Heeft dat ook invloed op het weerbeeld? Ja, dat is best mogelijk. Ik ben momenteel zeker niet onder de indruk van de huidige satellietbeelden. De enige kans voor iets wat op onweer lijkt voor deze gebieden zou dan in de nanacht moeten zijn. Daar de temperaturen hier vandaag dermate laag uitvielen vermoed ik echter dat er op wat gezapige regenval niet veel meer in het vat zit. Iets wat de modellen vanmorgen ook al aangaven.  

Het KNMI heeft de westelijke helft inmiddels al veranderd in het zuidwesten. Dat zegt al genoeg, en met mijn ervaring erbij...  

Voorlopig ga ik er vanuit dat er zeker wel wat buien kunnen vallen in de westelijke helft, maar weing spectakel. In het noordwesten zou het onder invloed van een koudeputje wat kunnen activeren. Dan zijn we echter al wat later in de nacht en ochtend, zodat er net wat meer energie is.

De wind draait in die arme gebieden vlak aan zee in de ochtend al vrij snel naar weer dat wanstaltige westen, dus als er in de nacht en vroege ochtend niks is gevallen, kan je het daar voor de rest van de dag wel schudden en maar gewoon voor de rest van de dag naar bed gaan. 

Mocht er weinig activiteit in het westen zijn, dan blijft er voldoende energie over om vanaf het midden van het land stevige onweersbuien te laten ontwikkelen. ik moet er wel bij zeggen, dat als er teveel rest-bewolking overblijft en/of de zeewind wederom teveel invloed heeft dat daardoor de temperaturen in het binnenland ook achter gaan blijven..... dan is alles weer voor Duitsland. De maxima lijken tussen de 21 en 29 graden uit te komen, ook al veel te koud voor het westen.  

Mocht er aanleiding toe zijn, dan breek ik morgen gewoon even in. De situatie is momenteel te complex om een echte verwachting te maken. Dit is momenteel mijn indruk.  

Niet weglopen, ik ben alert.  

Griekenland (Foto: LaForest)
In Griekenland was het vandaag in tegenstelling tot deze foto van collega LaForest behoorlijk onweersachtig. ( Foto: LaForest)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Rode Kruis opent giro 6251 voor hulp bij honger in de Hoorn van Afrika

Het Rode Kruis opent giro 6251 in verband met extreme droogte en honger in de Hoorn van Afrika. In Kenia, Ethiopië en Somalië hebben miljoenen mensen direct hulp nodig om te overleven en de situatie verslechtert nog elke dag. Dit jaar krijgt de Hoorn van Afrika naar verwachting te maken met de ergste droogte in 40 jaar. “We moeten nu snel actie ondernemen om grotere hongersnood te voorkomen”, zegt Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis vanuit Ethiopië. “Dit is al het vierde opeenvolgende seizoen van droogte en levensreddende hulp is nodig.” Het Rode Kruis heeft meer dan 37 miljoen euro nodig voor de hulp in de drie landen.

Meer dan 14 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten door de ramp en hebben direct hulp nodig. Het is een race tegen de klok om een hongersnood te voorkomen. Het Rode Kruis geeft al hulp in de Hoorn van Afrika, maar dit is nog niet genoeg. Er is meer hulp nodig. Momenteel zorgt de hulporganisatie voor watertappunten bij gemeenschappen en geeft financiële hulp aan mensen in Somalië. Door de financiële hulp kunnen zij voedsel kopen en zijn ze niet geheel afhankelijk van hun eigen oogsten en vee.

In Somalië heeft het Rode Kruis acht mobiele klinieken die naar afgelegen gebieden gaan om medische hulp te verlenen en te checken of mensen ondervoed zijn. Vanuit de mobiele klinieken worden er bijvoorbeeld ook voedingssupplementen uitgedeeld. Ook in Kenia wordt er financiële hulp verleend en zorgt het Rode Kruis ervoor dat de watervoorziening wordt hersteld. In Ethiopië verzorgt het Rode Kruis ook dit soort hulp en hulp gericht op hygiëne, watervoorziening en gezondheidszorg.

Opeenstapeling rampen
De extreme droogte staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren kampte de Hoorn van Afrika ook met een enorme sprinkhanenplaag, die de oogsten verwoestte. Ook klimaatverandering speelt een rol. “Naast extreme droogte, zijn er ook perioden van extreme regenval. Dat zorgt dan weer voor overstromingen, want door de droogte kan de grond de grote hoeveelheden water niet opnemen”, concludeert Segaar. “De combinatie van droogte, overstromingen, sprinkhanenplagen, conflicten en klimaatverandering is een dodelijke cocktail. Gewassen, grasland en water zijn verdwenen. Er is simpelweg niet genoeg te eten voor mens en dier. Dit zorgt op zijn beurt weer voor woekerprijzen voor voeding. Je kunt nauwelijks ontsnappen aan de rampen die deze regio treffen.”

Daar komt bij dat veel aandacht en geld naar de situatie in Oekraïne gaat. “Dat is terecht, want ook daar is veel hulp nodig. Maar dit soort grote rampen in de Hoorn van Afrika mogen we óók niet uit het oog verliezen. Als het zo doorgaat wordt deze droogte nog erger dan de grote droogte in deze regio in 2011, waar alleen al in Somalië meer dan 260.000 mensen overleden, volgens cijfers van de VN.”

Op dit moment is noodhulp van levensbelang. Tegelijkertijd heeft het Rode Kruis hulpprojecten om te zorgen dat de bevolking op de lange termijn beter om kan gaan met klimaat gerelateerde rampen, zoals droogte. Deze projecten zijn bijvoorbeeld gericht op het besparen van water of juist de vergroening van de omgeving.

Doneren
Mensen kunnen de hulpactie steunen door te doneren via www.rodekruis.nl of geld storten op IBAN: NL58INGB0000006251.

Italië: 'geparkeerde' auto rijdt schoolplein op, één dode en vijf gewonde kleuters

In de Italiaanse stad L’Aquila is een auto zonder handrem van een heuvel gereden, door een ijzeren hek heengereden en op de speelplaats van een kleuterschool terechtgekomen. Een kind (4) dat op het plein aan het spelen was, overleefde dat ongeluk niet. Vijf andere kinderen raakten gewond. Zo meldt het AD.

Bij het ongeval raakten 6 kinderen gewond waarvan een jongen is overleden, ondanks reanimatiepogingen in het ziekenhuis. De auto die de speelplaats opreed was een Passat met een jongen erin die niet ouder was dan 10 jaar. De moeder had hem alleen gelaten in de auto, geparkeerd op de straat terwijl zij zijn broertje ging ophalen van de kleuterschool. Onderzocht wordt of de auto uit zichzelf is gaan rijden of dat de jongen ergens aan heeft gezeten waardoor de auto in beweging kwam.

Er waren op dat moment meer dan 12 kinderen op de speelplaats aanwezig, toen rond 14.30 uur de auto door het hek brak. Naast de aangereden kinderen zijn er nog andere kleintjes die in shock verkeren en schrammen hebben opgelopen tijdens hun vluchtpging om weg te rennen voor de aanstormende auto.

Voorstel EU: Oekraïne krijgt lening van 9 miljard

De Europese Commissie gaat Oekraïne 9 miljard euro lenen zodat het land op korte termijn de rekeningen kan blijven betalen, meldt Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen woensdag. De Commissie sluit zelf leningen af bij andere landen om dit geld dan vervolgens voordelig door te lenen aan Oekraïne. De 9 miljard euro zou in delen worden overgemaakt aan Oekraïne, maar de looptijd van de leningen is lang en de rente is laag.

Sinds de start van de Russische oorlog in Oekraïne op 24 februari heeft de Europese Unie al 4,1 miljard euro aan Oekraïne gegeven om het land te helpen bij zijn financiële, humanitaire en andere noden. De militaire steun aan de Oekraïense strijdkrachten is opgelopen tot 1,5 miljard euro, een bijkomend bedrag van 500 miljoen euro wordt nog vrijgemaakt.

Kabinetsdelegatie naar World Economic Forum in Davos

Minister-president Rutte neemt dinsdag 24 en woensdag 25 mei 2022 in het Zwitserse Davos deel aan het World Economic Forum (WEF). Ook minister Kaag van Financiën, minister Ollongren van Defensie, minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat reizen af naar Davos.

Ministers Kaag, Ollongren, Van Gennip en Schreinemacher zijn eveneens dinsdag en woensdag aanwezig. Staatssecretaris Heijnen neemt maandag 23 en dinsdag 24 mei deel aan het WEF.

De bewindslieden nemen in Davos deel aan verschillende sessies en hebben onder andere ontmoetingen met collega’s, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en economen.

Het WEF is een jaarlijkse, internationale bijeenkomst van ongeveer tweeduizend politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties, academici, maatschappelijke organisaties en journalisten.

Omzet in de bouw ruim 8 procent hoger

De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal 8,3 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie steeg met 11,5 procent. In het eerste kwartaal van 2022 is voor 16,6 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven, bijna 13 procent minder dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Grond-, water- en wegenbouw bedrijven (gww) deden het in het eerste kwartaal van 2022 met 1,7 procent omzetgroei minder dan de overige bouwbedrijven. De afgelopen twee jaar is de omzet in deze branche nauwelijks gestegen. Kleine bouwbedrijven tot 10 werkzame personen zagen hun omzet het sterkst stijgen. Dat is al bijna twee jaar zo. Hun omzet steeg in het eerste kwartaal gemiddeld met 13,6 procent. Middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werknemers zetten 4,8 procent meer om. Voor het eerst sinds jaren deden middelgrote gww-bedrijven het met een omzetstijging van ruim 8 procent beter dan de overige middelgrote bouwbedrijven. Bij grote gww-bedrijven vanaf 100 werkzame personen daalde de omzet. Gemiddeld steeg de omzet van de grote bouwbedrijven met 6,7 procent.

Het aantal faillissementen in de bouw is in het eerste kwartaal uitgekomen op 77. Dat is bijna evenveel als in het eerste kwartaal van 2021. Toen waren er 78 faillissementen.

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen bijna 13 procent lager
In het eerste kwartaal van 2022 werd voor 16,6 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is bijna 13 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2021.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten woningen en bedrijfsgebouwen lager
De vergunde bouwkosten voor bedrijfsgebouwen in het eerste kwartaal waren bijna 1,7 miljard euro, 11,4 procent lager dan een jaar eerder. Nieuwbouw was goed voor 1,2 miljard euro, ruim 16 procent minder dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam met bijna 2,2 procent toe tot 502 miljoen euro.

De totale vergunde bouwkosten voor woningen daalden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 met 10,1 procent naar 3,4 miljard euro. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden met 14,4 procent tot bijna 2,8 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen stegen juist met 16,4 procent tot 610 miljoen euro.


Omzetgroei in de bouw (Afbeelding: Pixabay)
Omzetgroei in de bouw (Afbeelding: Pixabay)

Is de uitbreiding van de NAVO een goed idee?

Woensdag hebben Finland en Zweden zich officieel aangemeld voor een NAVO-lidmaatschap. Door de inval van Rusland in Oekraïne is er volgens de twee Noordse landen de noodzaak ontstaan om zich bij de defensiealliantie aan te sluiten. Op Turkije na, hebben de andere NAVO-leden positief gereageerd op deze aanmelding. Wat vind jij, is het uitbreiden van de NAVO met deze twee landen een goed idee?

Uitbreiding NAVO ( Foto:Pixabay)
Uitbreiding NAVO ( Foto:Pixabay)

In ruim 1 op de 5 gemeenten meer cybercrime dan inbraken

In het eerste kwartaal van 2022 werden in Nederland 3242 meldingen gedaan van cybercriminaliteit zoals phishing of whatsapp-fraude. Het aantal meldingen van cybercrime is in de afgelopen jaren flink gegroeid: dit jaar kampt ruim één op de vijf Nederlandse gemeenten zelfs met meer cybercrime dan inbraken. Dat blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van data van meest recente politiecijfers.

In de eerste drie maanden van het jaar waren er in 74 Nederlandse gemeenten meer geregistreerde cybercrimes dan inbraken. In de gemeente Het Hogeland waren zelfs 362,5% meer meldingen van internetfraude dan van een inbraak. Ook in Alkmaar (+100%) en in Tilburg (+36,5%) is dit verschil groot.

Slechts 16 cybercrime-vrije gemeenten
In slechts 16 Nederlandse gemeenten is in het eerste kwartaal van 2022 geen enkel slachtoffer gevallen van cybercrime. In 2019 waren dit nog 116 gemeenten.
In Amsterdam werden dit jaar juist de meeste aangiftes gedaan van digitale misdrijven: 233 tot nu toe. De hoofdstad laat hiermee andere gemeenten ver achter zich. Na Amsterdam was in Tilburg (98) en Rotterdam (84) de meeste cybercriminaliteit.

Iets minder cybercrimes door versoepelingen
Sinds het versoepelen van de coronamaatregelen is het aantal cybercrimes iets afgenomen. De sterkste daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 was dit jaar te zien in Limburg (-40,7%) en Drenthe (-34,3%).
Toch nam niet overal in Nederland het aantal gevallen van cybercriminaliteit af. Zo steeg in Zeeland het aantal aangiftes van cybercrime juist met 53,1%. Ook in Flevoland (+40,1%), Utrecht (+14,3%) en Groningen (+5,6%) was een toename van de cybercrime-cijfers.

Rusland wil cryptocurrencies toestaan, ECB waarschuwt voor omzeilen sancties

Volgens de Russische minister van Handel Denis Manturov zal zijn land cryptocurrencies als betaalmiddel toestaan. Terwijl de centrale bank en de regering hieraan werken, is de vraag nu hoe dergelijke valuta gereguleerd zou moeten worden, zei Manturov tijdens een evenement.

Jaarlijks worden in Rusland transacties verwerkt met een geschat volume van vijf miljard dollar via cryptocurrencies. De regering in Moskou is ook van plan om een digitale roebel in te voeren.

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari maakte de cryptohandel nog explosiever. Industriedienst CryptoCompare meldde begin maart dat 15,3 miljard roebel ($ 140 miljoen) aan cryptocurrencies op één dag werd verhandeld, driemaal zoveel als in de week ervoor. ECB-president Christine Lagarde heeft gewaarschuwd tegen het gebruik van cryptocurrencies om sancties tegen Rusland te omzeilen.

VN-secretaris-generaal Guterres: Rusland moet graanexport Oekraïne toestaan

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de druk op Rusland opgevoerd vanwege de blokkade van Oekraïens graan met het oog op de hongersnood in de wereld.

"Rusland moet de veilige export van graan dat ligt opgeslagen in Oekraïense havens toestaan", zei Guterres tijdens een door de VS georganiseerde bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken bij de Verenigde Naties in New York. Volgens de Duitse regering blokkeert Rusland de export van 20 miljoen ton graan in Oekraïne, waarvan een groot deel nu ligt in de haven van Odessa.

Guterres gaf aan dat het nodig is om de uiterst belangrijke graanproducent Oekraïne terug op de wereldmarkt te krijgen - evenals voedsel en meststoffen geproduceerd door Rusland en Wit-Rusland. De oorlog die Rusland begon, dreigt tientallen miljoenen mensen in voedselonzekerheid te storten en een crisis te veroorzaken 'die jaren kan aanhouden'.

Frankfurt wint Europa League na strafschoppen van Rangers

Eintracht Frankfurt heeft zijn tweede Europese hoofdprijs uit de clubhistorie te pakken. In Sevilla was de Duitse ploeg, die in 1980 de UEFA Cup veroverde, in de finale van de Europa League het Rangers FC, van Giovanni van Bronckhorst na strafschoppen de baas. Na negentig minuten was de stand 1-1, waarna de verlenging geen treffers meer opleverde.

Eintracht Frankfurt was in de eerste helft de betere van Rangers FC, maar dat leidde nog niet tot grote kansen en bij rust was het 0-0. In de tweede helft nam de Schotse ploeg de leiding. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst profiteerde optimaal van een uitglijder in de Duitse defensie. Lucas Tuta gleed na een klein uur spelen weg, waarna de Nigeriaanse spits Joe Aribo van Rangers één op één met keeper Kevin Trapp eenvoudig de openingstreffer maakte. Lang kon Rangers FC niet genieten van de voorsprong, want tien minuten later maakte Eintracht Frankfurt gelijk. Rafael Borré zorgde daarvoor op aangeven van van oud-FC Groningen-speler Filip Kostic.

En nadat de spannende slotfase geen doelpunten meer opleverde en de verlenging ook niet, kwam het dus op strafschoppen aan. Daarin miste Aaron Ramsey namens de Schotten, terwijl alle penalty’s van de Duitsers werden benut. Eintracht Frankfurt won zodoende de Europa League en mag door de winst volgend jaar in de Champions League spelen.

Monkeypox uitbraak (apenpokken) bij mensen in meerdere landen, wat is het?

Na verschillende gevallen van Apenpokken (monkeypox) in Groot-Brittannië Portugal en de Verenigde Staten dringt het Duitse Robert Koch Instituut aan op verhoogde waakzaamheid voor deze ziekte. Ook in Canada en Spanje lijken er uitbraken te zijn, dit moet nog bevestigd worden.

Want ook al is dit niet de eerste uitbraak buiten Afrika, toch is er een bijzonderheid. Maar wat zijn de symptomen en hoe gevaarlijk is deze virale infectie eigenlijk?

Wat is monkeypox?
Monkypox is een virale ziekte. De monkeypoxvirussen behoren tot een subfamilie van de klassieke pokkenvirussen. Net als bij de gewone pokken ontstaan er in de loop van een infectie vaak blaasjes op het lichaam. De incubatieperiode bedraagt gewoonlijk twee weken.

Hoe is monkeypox overdraagbaar?
Monkeypox komt voor bij apen, maar knaagdieren zijn waarschijnlijk de dragers. Sinds het einde van de pokkenvaccinaties in 1980 zijn er herhaaldelijk gevallen van besmette mensen geweest, vooral in Afrika, aangezien grote delen van de bevolking van het continent niet meer tegen vaccinatie beschermd zijn. Mensen kunnen besmet raken door beten van dieren, maar ook door contact met lichaamsvocht, druppelinfecties of de consumptie van apenvlees. Overdracht van persoon op persoon is ook mogelijk. Het ontstaat door contact met lichaamsvloeistoffen of korsten. Het Robert Koch Instituut (RKI) beschrijft ketens van besmetting van maximaal zes personen. Seksuele overdracht is ook mogelijk. In principe is het besmettingsrisico echter gering. Volgens het UK Health Security Agency (UKHSA) zijn alleen symptomatisch zieken besmettelijk bij nauw contact.

Wat zijn de symptomen?
De virale ziekte veroorzaakt meestal slechts milde symptomen. Volgens de UKHSA, zijn de eerste tekenen van ziekte: Koorts, hoofdpijn, spier- en rugpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Er kan uitslag ontstaan, die vaak in het gezicht begint en zich verspreidt naar andere delen van het lichaam. De uitslag ziet er afhankelijk van de fase anders uit en kan lijken op waterpokken en syfilis.

Hoe gevaarlijk is de ziekte?
Volgens het RKI verloopt een besmetting meestal milder dan conventionele pokken. Ernstige complicaties en sterfgevallen zijn echter ook mogelijk. Kinderen en personen met verminderde afweer behoren tot de risicogroepen. In sommige gevallen kan er blijvende schade ontstaan, zoals blindheid of littekens. De meeste besmette mensen herstellen echter binnen een paar weken.

Welke uitbraken van monkeypox zijn bekend?
Het aantal gevallen in West- en Centraal-Afrika zijn de laatste jaren toegenomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er tussen september 2017 en eind april 2022  zo'n 558 vermoedelijke gevallen van monkeypox in Nigeria, waarvan er 241 zijn bevestigd. In deze periode zijn acht mensen aan monkeypox gestorven, aldus de mededeling.

Gevallen buiten Afrika zijn zeldzaam en zijn volgens een technisch document van het RKI slechts in drie andere landen ontdekt: de VS, Israël en het VK. Bij een grote uitbraak in de VS in 2003 raakten meer dan 30 mensen in verschillende staten besmet. In die tijd werd het virus binnengebracht met het transport van 800 kleine zoogdieren uit Ghana. De getroffenen zouden het virus niet rechtstreeks van deze dieren hebben opgelopen, maar door contact met prairiehonden die in de buurt van de Ghanese dieren waren gehouden voordat zij werden doorverkocht. 

Wat maakt de huidige uitbraak in het VK opvallend?
Eind 2018 waren er al drie gevallen in het Verenigd Koninkrijk, en in 2021 komt er nog één bij. Bij het huidige aantal gevallen in het land is bevestigd dat zeven mensen met monkeypox besmet zijn. Aanvankelijk werd op 7 mei één geval gemeld, dat lijkt te kunnen teruggevoerd naar een reiziger die terugkeerde uit Nigeria. Vier van de zeven besmette personen zouden mannen zijn die seks hebben gehad met andere mannen. Ze zouden de ziekte in Londen hebben opgelopen. Men vermoedt dat het virus zich in deze groep gemakkelijker verspreidt. Wat bijzonder is, is dat enkele van de zeven gevallen niet met elkaar in verband staan. Het is soms onduidelijk waar de getroffenen besmet zijn geraakt. Tot nu toe is dit nog niet eerder buiten Afrika gebeurd.

Is dit een reden tot bezorgdheid?
Volgens de UKHSA is deze cluster van gevallen ongebruikelijk. Het risico voor de bevolking is echter gering. Het wordt zeer onwaarschijnlijk geacht dat de uitbraak zich tot een epidemie zal ontwikkelen. De Nigeriaanse viroloog Oyewale Tomori waarschuwt echter in een interview dat er momenteel geen wereldwijd systeem bestaat om de verspreiding van monkeypox tegen te gaan.

Wat te doen in geval van verdenking?
Het Duitse RKI dringt er bij artsen op aan waakzaam te zijn. Monkeypox moet als een mogelijke oorzaak worden beschouwd in geval van onduidelijke pokkenachtige huidveranderingen, zelfs als de getroffenen niet naar bepaalde gebieden zijn gereisd. Volgens het RKI moeten mannen die seks hebben met mannen "onmiddellijk medische hulp inroepen" in geval van ongewone huidveranderingen. Het RKI, bijvoorbeeld, biedt moleculaire diagnostiek om monkeypox vast te stellen. Het Britse bureau voor infectiebestrijding roept vooral homoseksuele en biseksuele mannen op om uit te kijken naar uitslag en laesies op hun lichaam, vooral in de genitale zone. De WHO beveelt isolatie aan in het geval van een bewezen infectie.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?
Momenteel bestaat er geen specifieke behandeling voor monkeypox-infectie. Er zijn echter manieren om de symptomen van de ziekte met medicijnen tegen te gaan. In het beginstadium van een infectie kan het verloop verzwakt worden door toediening van het pokkenvaccin, aldus het wetenschappelijk tijdschrift "Spektrum". Bovendien bestaat er een levend vaccin dat in de VS kan worden toegediend voor gerichte vaccinaties bij eventuele toekomstige uitbraken. Het gebruik hiervan is in niet in alle landen toegestaan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.