FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 mei 2022

Random Pics van de Dag #626

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Belgische F-16's onderscheppen toestel boven Nederland

De Nederlandse luchtgevechtsleiding heeft vanavond 2 Belgische F-16’s gealarmeerd. De 2 gevechtsvliegtuigen vlogen naar een civiel vrachtvliegtuig boven Nederland en begeleidden het naar de eindbestemming in België.

De Belgische autoriteiten doen daar nader onderzoek naar het toestel. De F-16’s hebben boven Nederland supersoon gevlogen, dus sneller dan het geluid. Dit kan op de grond hoorbaar zijn geweest als een doffe knal.

De Belgische F-16’s bewaken sinds afgelopen weekend weer het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Zij hebben de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) overgenomen van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds eind januari stonden 2 Nederlandse F-16’s 24 uur per dag stand-by om te reageren op schendingen van het luchtruim van de Benelux.

Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent 2 jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

In juni meer informatie over Overwatch 2

De eerste beta van Overwatch 2 zit erop, maar lang hoeven we niet op meer informatie te wachten. Blizzard kondigt aan dat er op 16 juni een evenement plaatsvindt, waar Blizzard dieper ingaat op hun plannen voor de game.

Tijdens het evenement wordt ook de tweede beta voor Overwatch 2 besproken. Deze staat nog steeds in het teken van PvP, nadat de release van de PvP los is getrokken van de campaign en andere content. Wie weet is een release dit jaar toch nog mogelijk.

Antoni van Leeuwenhoek opent kliniek om tumoren eerder op te sporen

Tegenover het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam is dinsdag het Centrum voor Vroegdiagnostiek geopend. Dit is een speciaal centrum waar vroegtijdig gescreend wordt op kanker. Het preventief opsporen van tumoren zou volgens het centrum zorgen voor betere en vroegere behandelopties van de ziekte. Hierdoor is het proces minder ingrijpend voor de patiënt. Zo meldt AT5

Het preventief opsporen van tumoren doet het centrum met nieuwe soorten technologie. Zo wordt er gebruikt gemaakt van Artifical Intelligence en speciale MRI-scans. Het doel van het centrum is dat kanker in een vroeg stadium gevonden wordt, zodat patiënten een grotere overlevingskans hebben en ook minder belastend behandeld hoeven worden. "Dat betekent dat ze eigenlijk de kanker veel sneller achter zich kunnen laten", legt Theo Ruers, initiatiefnemer en chirurg van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, uit. 

Op dit moment wordt er gescreend bij verdenking op huidkanker, darmkanker en prostaatkanker. Het centrum is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op kanker door bijvoorbeeld erfelijke aanleg. Of mensen die vermoedens hebben dat ze symptomen van kanker hebben. "We willen dus eerst groepen identificeren die een verhoogd risico hebben, omdat kanker bijvoorbeeld veel in de familie voorkomt", aldus Ruers.

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en het Centrum voor Vroegdiagnostiek zitten bewust niet onder één dak. Het centrum bevindt zich tegenover de hoofdingang van het ziekenhuis. En dat is met een reden, legt Ruers uit. "We hebben eigenlijk niet te maken met patiënten, het zijn allemaal gezonde personen. We willen die stromen van patiënten in het ziekenhuis en de stromen van gezonde personen die gescreend worden scheiden."

Voor huidonderzoek in het Centrum van Vroegdiagnostiek wordt er gebruik gemaakt van een speciaal apparaat waarvan er nog maar één in Nederland is. "Het apparaat maakt in enkele seconden met 92 camera's total-body-foto's, waarbij echt de hele huid erop staat. Ook wordt er een 3D avatar gemaakt", vertelt Elsemieke Plasmeijer, dermatoloog van het ziekenhuis. Vervolgens deze foto's elke zoveel maanden bekeken op verdachte moedervlekken. 

Plasmeijer geeft tips over hoe mensen zich kunnen zich kunnen beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker kunnen verkleinen. "Het is super belangrijk om te zorgen dat je uit de zon blijft. Zonnebrand smeren en niet op de heetste momenten in de zon. Absoluut niet onder de zonnebank. Als je nou verdachte plekken hebt, of je hebt echt veel moedervlekken die veranderen waar je je veel zorgen overmaakt, dan is het wel belangrijk om even naar de huisarts te gaan om te laten controleren."

Poetin noemt plannen EU voor olie-embargo 'economische zelfmoord'

De Russische president Vladimir Poetin heeft het geplande importverbod van de EU op Russische olie omschreven als "economische zelfmoord". De Europese landen zouden alleen zichzelf  schade berokkenen met hun "chaotische acties", zei Poetin.

Rusland zou profiteren van deze "onvoorzichtige" maatregelen en zelfs de inkomsten uit olie-export op zien lopen. De baas van het Kremlin hoopt leveringen die oorspronkelijk bedoeld waren voor Europese landen te kunnen omleiden naar 'bevriende' landen.'

"Door de Russische energiebronnen in te leveren, zal Europa op de lange termijn systematisch de regio worden met de hoogste energiekosten ter wereld", zei Poetin. Europa begint al achter te lopen met het concurrentievermogen van andere regio's. Dit proces zal nog sneller gaan met het olie-embargo volgens Poetin. 

Russische onderzoekscommissie ondervraagt Azov-strijders

Update 19.30 uur: Volgens een bericht in de media worden de Oekraïense strijders van de Mariupol-staalfabriek in gevangenschap ondervraagd door een Russische onderzoekscommissie.

Dit maakt deel uit van het onderzoek naar "strafzaken die verband houden met misdaden begaan door het Oekraïense regime", meldt het persbureau TASS, daarbij verwijzend naar de commissie.

Update 14.40 uur: Volgens een Russische onderhandelaar hebben strijders van het Azov-regiment geen recht op leven. Rusland zou de doodstraf voor deze nationalistische militanten moeten overwegen, zegt Leonid Slutsky, die namens Rusland met Oekraïne onderhandelt.

"Ze verdienen het niet om te leven met de monsterlijke mensenrechtenmisdaden die ze hebben begaan en nog steeds begaan tegen onze mensen in gevangenschap."

Volgens het Russische presidentiële bureau worden strijders van de staalfabriek Azovstal in Mariupol behandeld volgens internationale normen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin beloofd, zegt woordvoerder Dmitry Peskov.

Na de arrestatie van Oekraïense strijders in Mariupol sprak het hoofd van het Russische parlement, Vyacheslav Volodin, zich uit tegen een algemene uitwisseling van gevangenen. "Nazi-misdadigers zijn niet onderhevig aan uitwisseling. Het zijn oorlogsmisdadigers en we moeten er alles aan doen om ze voor het gerecht te brengen", zei de Doema-chef tijdens een plenaire zitting. Oekraïne daarentegen hoopt op een uitwisseling van de 260 eigen soldaten, die de staalfabriek Azovstal hadden verlaten na een wekenlange belegering door de Russen. 

Volodin benadrukte dat Rusland er alles aan doet om medische zorg en humane behandeling te bieden aan gewonde Oekraïense gevangenen. "Maar wat de nazi's betreft, onze positie moet standvastig blijven, want dat is een van de doelstellingen van de speciale militaire operatie", zei hij. In Moskou wordt de oorlog die eind februari tegen Oekraïne begon officieel alleen maar een "speciale militaire operatie" genoemd. Niettemin sprak Volodin nu van "krijgsgevangenen".

Update 12.50 uur: Het Russische leger zegt sinds maandag 265 Oekraïense militanten te hebben gevangengenomen uit de belegerde staalfabriek Mariupol. "In de afgelopen 24 uur hebben 265 militanten, waaronder 51 ernstig gewonden, hun wapens neergelegd en gevangen genomen", zei Igor Konashenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie.

De cijfers wijken iets af van de informatie uit Kiev. Eerder was er sprake van 264 gevangenen - onder wie 53 zwaargewonden. Het Russische ministerie heeft ook een video vrijgegeven waarin de Oekraïners worden vastgehouden, medische behandeling krijgen en de gewonden worden geëvacueerd.

Het Russische leger liet aanvankelijk open of de door Kyiv gehoopte gevangenenruil daadwerkelijk zal plaatsvinden. Alle gewonden werden naar het ziekenhuis van Novoazovsk gebracht, zei Konashenkov. Novoazovsk ligt ten oosten van Mariupol, direct aan de grens met Rusland, in een gebied dat sinds 2014 wordt gecontroleerd door pro-Russische separatisten. Hij gaf geen informatie over de verblijfplaats van de andere gevangenen. Volgens Oekraïense berichten zijn ze naar het dorp Olenivka in de buurt van de frontlinie gebracht. 

Het Russische parlement overweegt om de strijders van het Azov-regiment uit te sluiten van een gevangenenruil. Dat blijkt uit een uitzending op Telegram vanuit de Doema. Het persbureau Tass citeert Doema-chef Vyacheslav Volodin die zegt dat nazi-misdadigers niet mogen worden uitgewisseld.

Eerdere berichtgeving: Niet alleen de gewonde strijders, maar ook 211 andere Oekraïense soldaten hebben maandagavond de Azov-staalfabriek in Mariupol verlaten na een wekenlange blokkade door de Russen. Maar dat maakt ze niet vrij. De soldaten worden naar een door Russen bezette stad gebracht. Ze zullen op op een later tijdstip worden uitgewisseld.

Na weken geblokkeerd te zijn in Azovstal hebben volgens de autoriteiten ongeveer 260 Oekraïense soldaten de staalfabriek in Mariupol verlaten. Onder hen waren 53 ernstig gewonden, meldt de Oekraïense generale staf op Facebook. 211 andere Oekraïense strijders werden ook naar de stad Olenivka gebracht, die bezet is door Russische troepen. Ze zouden later terugkeren naar hun vrijheid door een gevangenenruil. De zwaargewonden zijn naar de stad Novoazovsk vervoerd. Er wordt nog steeds gewerkt aan de evacuatie van de andere verdedigers van de staalfabriek Azovstal. Het is onduidelijk hoeveel soldaten er nog op het terrein van de staalfabriek zijn. Volgens Oekraïense informatie waren er vóór de evacuatie van vandaag nog ongeveer 1.000 mensen, waaronder 600 gewonden.

"De verdedigers van Mariupol zijn de helden van onze tijd. Ze zijn voor altijd in de geschiedenis. Dit is een aparte speciale eenheid 'Azov', de 12e brigade van de nationale garde van Oekraïne, de 36e afzonderlijke mariniersbrigade, grenswachten, politie, vrijwilligers, de enorme verdediging van Mariupol. Ze bezetten posities op Azovstal en lieten de vijand niet toe groepen van maximaal 17 bataljons tactische groepen (ongeveer 20.000 man personeel) naar andere gebieden over te brengen. Dit verhinderde de uitvoering van het plan voor de snelle verovering van Zaporizja, toegang tot de administratieve grens van de regio's Donetsk en Zaporizja. Het binden van de belangrijkste troepen van de vijand rond Mariupol gaf ons de mogelijkheid om verdedigingslinies voor te bereiden en te creëren, waar onze troepen nu zijn, en een fatsoenlijke afwijzing te geven aan de agressor. We kregen kritieke tijd om reserves te vormen, troepen te hergroeperen en hulp te krijgen van partners", schreef plaatsvervangend minister van Defensie Hanna Maljar op Facebook. Alle taken om Marioepol te verdedigen zijn voltooid. Het was voor Azovstal niet mogelijk om zichzelf vrij te vechten. Het belangrijkste is nu om de levens van de Mariupol-verdedigers te redden.

President Volodymyr Zelenskyy benadrukte in zijn dagelijkse videotoespraak dat Oekraïne zijn helden uit Mariupol levend nodig heeft. De havenstad Mariupol werd kort na de Russische inval in februari omsingeld. Russische troepen namen geleidelijk de controle over, maar de laatste Oekraïense verdedigers van de stad verschansten zich in de enorme staalfabriek met verschillende ondergrondse verdiepingen.

De Russische troepen riskeerden geen bevrijdingspogingen, en blokkeerden alle toegangen. Honderden burgers zijn de afgelopen week al geëvacueerd uit het fabriekscomplex. Er zijn lange onderhandelingen gevoerd over de terugtrekking van de soldaten, van wie sommigen zwaargewond waren en er nauwelijks voorraden voedsel of water meeraanwezig was.

Zie ook: Rusland lijkt inderdaad gewonde soldaten uit Azovstal te evacueren

Girmay klopt Van der Poel met machtige sprint in Giro d'Italia

Biniam Girmay heeft met een machtige sprint de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De 22-jarige Eritreeër was in de sprint te snel voor Mathieu van der Poel, die genoegen moest nemen met een tweede plaats.

De tiende etappe van Pescara naar Jesi over 196 kilometer kende in de eerste honderd kilometer alleen maar vlakke wegen, waarna in het laatste deel enkele klimmetjes waren opgenomen. De Belg Lawrence Naesen reed samen met de Italianen Alessandro De Marchi en Mattia Bais vanuit de start weg en kregen in totaal een voorsprong van zes minuten, waarna Alpecin-Fenix samen met Lotto Soudal de controle nam in het peloton.

Lotto Soudal zag op de tweede beklimming van de dag hun sprinter Caleb Ewan lossen, en de Belgische ploeg kon hun plannen opbergen voor de etappe. Ook Mark Cavendish kon op de beklimmingen het peloton niet volgen. Alpecin-Fenix kreeg daarna steun van Intermarché-Wanty-Gobert, dat met Biniam Girmay mikte op ritwinst.

Dankzij het werk werd De Marchi, die het laatst overbleef van de kopgroep, op twintig kilometer gegrepen. Op de laatste beklimming van de dag werd het peloton serieus uitgedund, waarna er slag om slinger gedemarreerd werd. Ook Van der Poel probeerde het meermaals, maar uiteindelijk kregen we een sprint van een groep van dertig renners. Girmay ging als eerste de sprint aan op driehonderd meter. Van der Poel leek langszij te komen, maar in de laatste meters was Girmay toch te sterk voor de Nederlander en boekte zijn eerste zege in een grote ronde.

Rechtspraak adviseert hersteloperatie toeslagenaffaire te vereenvoudigen

De verschillende mogelijkheden van schadeloosstelling in het concept-wetsvoorstel hersteloperatie toeslagen zijn ingewikkeld en onoverzichtelijk. Daardoor zijn ze voor gedupeerden moeilijk te begrijpen. Dit blijkt uit een wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak. Daarnaast veroorzaken de verschillende vormen van schadeloosstelling meer druk bij organisaties die de regelingen uitvoeren. Dit verhoogt de kans op fouten, met het risico dat gedupeerde ouders mogelijk weer compensatie moeten terugbetalen.

De Raad voor de rechtspraak heeft bij staatssecretaris De Vries (Toeslagen en Douane) advies uitgebracht over het concept-wetsvoorstel hersteloperatie toeslagen. Daarin staat dat het wetsvoorstel een verscheidenheid aan vormen van schadeloosstelling kent, van compensatie tot tegemoetkoming, een vast, eenmalig bedrag en kwijtschelding. Gedupeerden krijgen die schadeloosstelling in het ene geval automatisch (ambtshalve - ze hoeven er niets voor te doen), maar in het andere geval moeten ze er een aanvraag voor indienen. Hierdoor is het voor gedupeerden moeilijk te begrijpen óf ze iets moeten doen en wát ze moeten doen om schadeloosstelling te ontvangen, aldus de Raad.

Risico op fouten
De verschillende methodes van schadeloosstelling leggen verder een enorme druk op de instanties die deze regelingen moeten uitvoeren. Daardoor ontstaat er opnieuw risico op fouten, waardoor gedupeerden toegekende compensatie mogelijk (deels) weer moeten terugbetalen. Een doel van het wetsvoorstel, namelijk herstel van vertrouwen, kan daardoor onder druk komen te staan.

Forfaitair bedrag
Een speciaal onderdeel uit het wetsvoorstel is de toekenning van een forfaitair (vast, eenmalig) bedrag. De staatssecretaris stelt dat op €30.000,00. De Raad wijst op mogelijke problemen bij de verdeling van dat bedrag tussen voormalige partners. De hoofdregel is dat dit bedrag slechts eenmaal wordt uitbetaald en dat de ex-partners het onderling moeten verdelen. Die verdeling kan echter leiden tot conflicten, zeker als het volledig willekeurig is welke partner het bedrag krijgt.

Rechtsbescherming
De Raad wijst in het wetgevingsadvies ook op een andere onwenselijke situatie. Als een gedupeerde naar de rechter wil gaan omdat hij het niet eens is met een beslissing van een instantie, dan is het voor hem moeilijk te achterhalen bij welke rechter hij moet zijn. Dit komt doordat de rechtsbescherming voor diverse onderdelen van het wetsvoorstel is ondergebracht bij verschillende gerechtelijke instanties. De Raad adviseert dan ook nadrukkelijk om een aparte paragraaf rechtsbescherming in het wetsvoorstel op te nemen.

Uitwisseling gegevens
Ten slotte ziet de Raad ook een het risico bij het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende instanties. Daardoor is in een eerdere fase van de toeslagenaffaire onder omvangrijke groepen mensen veel wantrouwen in de overheid ontstaan. Het advies van de Raad hierover is dan ook om deze gegevensverstrekking zo beperkt mogelijk te houden.

Lees hier het volledige wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak.
Lees hier het concept-wetsvoorstel hersteloperatie toeslagen.

Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba bezoekt Nederland

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba is vandaag en morgen in Nederland. Hij spreekt met verschillende leden van het kabinet over de Nederlandse steun aan Oekraïne.

Bij zijn eerste ontmoeting vandaag sprak Kuleba met zijn Nederlandse collega Hoekstra over de huidige situatie in Oekraïne en de manieren waarop Nederland Oekraïne steunt: met sancties tegen Rusland, wapenleveranties, humanitaire hulp en financieel-economische ondersteuning.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Hoekstra en Kuleba elkaar live treffen. Vorige week was de Nederlandse minister voor Buitenlandse Zaken onder meer in het door oorlog getroffen Kyiv en Irpin.

Gerechtigheid voor slachtoffers
Belangrijk onderwerp van gesprek was de vervolging van Russische verdachten die mogelijk internationale misdrijven hebben gepleegd bij de strijd in Oekraïne. Het Openbaar Ministerie van Oekraïne is inmiddels gestart met de eerste strafrechtelijke onderzoeken. Hoekstra benadrukte dat gerechtigheid voor de slachtoffers topprioriteit is voor Nederland.

Vooral het verzamelen en veiligstellen van bewijzen is van belang voor rechtvaardigheid voor de slachtoffers in Oekraïne. Nederland steunt daarom het Internationaal Strafhof, dat ook onderzoek doet.

Nederlandse steun aan Oekraïne
Later vandaag spreken minister-president Mark Rutte en minister Hoekstra samen met minister Kuleba verder over de Nederlandse steun aan Oekraïne.

Daarnaast ontmoet minister Kuleba minister Kaag van Financiën, minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en minister Jetten voor Klimaat en Energie. Dan komt onder meer afbouwen van de afhankelijkheid van Russische energie ter sprake.

Morgen treft Kuleba de minister van Defensie Kasja Ollongren en de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

Het kabinet kondigt vandaag aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wil hiermee voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd.

Minister De Jonge: ‘De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is. Samen met installateurs en leveranciers wil het kabinet een omslag maken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een alternatief voor aardgas wordt aangesloten, is er uiteraard een uitzonderingsmogelijkheid.’

Minister Rob Jetten: ‘Vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van woningen die niet op een warmtenet worden aangesloten. Een warmtepomp levert namelijk niet alleen een forse gasbesparing op, maar is ook nog goed voor de energierekening en het klimaat. In de tussentijd, slaan we de handen ineen met fabrikanten en installateurs om in de komende jaren meer monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te schalen.’

Forse besparing van aardgas
Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard, dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.

Normering verwarmingsinstallaties vanaf 2026
Het kabinet bereidt normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid. Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het Rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 miljoen per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0% voor lage- en middeninkomens, beschikbaar.

Kabinet trekt samen op met installateurs en fabrikanten
Het kabinet trekt hierin samen op met de installatiebranche (vertegenwoordigd door Techniek Nederland) en de fabrikanten (vertegenwoordigd door de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen). Techniek Nederland zet alles op alles om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtepompmonteurs zijn. Door te zorgen dat er straks in iedere regio een opleidingslocatie is waar monteurs zich kunnen laten bijscholen en door het ontwikkelen van specifieke opleidingen voor zij-instromers. Techniek Nederland gaat monteurs ondersteunen door tools die bijvoorbeeld laten zien welke woningen geschikt zijn voor (hybride) warmtepompen. Woningeigenaren worden geholpen doordat er kwaliteitseisen gesteld gaan worden aan producten, installaties en vakmanschap. Fabrikanten investeren in een forse opschaling van de productie, onder andere door op korte termijn 3 extra productielocaties in Nederland te openen. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt voor goedkopere apparaten die veel makkelijker te installeren zijn.

Sniper Elite 5 en Jurassic World Evolution 2 naar Xbox Game Pass

Tussen vandaag en 27 mei komen er weer twaalf games naar Xbox Game Pass, en zeven games gaan het programma weer verlaten.

Van de twaalf nieuwe games zijn er zes Day One toevoegingen, waarvan Sniper Elite 5 natuurlijk de meest in het oog springt. De games voor de komende twee weken zijn als volgt:

  • (17-05) Her Story (PC)
  • (17-05) Jurassic World Evolution 2 (Xbox, PC en cloud)
  • (17-05) Little Witch in the Woods (Xbox en PC) - Day One release
  • (17-05) Skate (cloud) - reeds beschikbaar voor Xbox
  • (17-05) Umurangi Generation Special Edition (Xbox, PC en cloud) - Day One release
  • (19-05) Farming Simulator 22 (Xbox, PC en cloud)
  • (19-05) Vampire Survivors (PC)
  • (24-05) Floppy Knights (Xbox, PC en cloud) - Day One release
  • (24-05) Hardspace: Shipbreaker (PC) - Day One release
  • (26-05) Sniper Elite 5 (Xbox en PC) - Day One release
  • (27-05) Cricket 22 (PC) - reeds beschikbaar voor Xbox
  • (27-05) Pac-Man Museum+ (Xbox, PC en cloud) - Day One release

Een wat langere lijst dan normaal dus, dat geldt helaas ook voor de games die deze maand de service gaan verlaten. Zeven games zijn vanaf 31 mei niet meer speelbaar via Xbox Game Pass, hoewel één daarvan, Knockout City, volledig free-to-play wordt. Dit zijn de zeven games:

  • NHL 20
  • Farming Simulator 19
  • Knockout City
  • Resident Evil 7 Biohazard
  • Spellforce 3: Soul Harvest
  • Superhot Mind Control Delete
  • Yes Your Grace

Nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre opent in 2024

Het nieuwe themagebied van 17.000 m² met attractie in de Efteling wordt griezelig en huiveringwekkend. In de attractie Danse Macabre, vernoemd naar het bekende muziekstuk, worden bezoekers straks meegenomen door het verhaal met de onvergetelijke muziek uit het Spookslot als rode draad. Het wordt griezelen in de Efteling als nooit tevoren. De omgeving is een mysterieus decor waarin het 20 meter hoge attractiegebouw meteen de aandacht vangt. Het themagebied met attractie opent in 2024.

"Voor Danse Macabre heb ik me onder andere laten inspireren door de originele schetsen en ideeën van het Spookslot. Het is natuurlijk een enorme eer en ook een uitdaging om op zo'n historische plek iets passends te mogen bedenken. De oplettende kijker zal straks misschien herkenbare elementen terugzien. Maar het wordt natuurlijk helemaal nieuw: we gaan bezoekers compleet onderdompelen en zij zullen de 'Danse Macabre' beleven als nooit tevoren. We behouden het griezelige thema en breiden het uit middels alle details in het themagebied", vertelt ontwerper Jeroen Verheij.

Na de zomer zal het Spookslot plaats maken voor het themagebied met attractie, horeca, retail en bijpassend entertainment. Uiteraard zal de Efteling samen met haar bezoekers op een waardige manier afscheid nemen van het Spookslot.

Kurt Busch troeft broer Kyle en Larson af

Voor de liefhebbers keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Kansas Speedway werd de Adventhealth 400 verreden in de NASCAR Cup Series. Een prima race, die pas aan het einde beslist werd.

Christopher Bell begon de race vanaf poleposition, Tyler Reddick stond naast hem en pakte vroeg de leiding. Na een spin van BJ McLeod nam Bell de leiding terug, terwijl ook Daniel Suarez goed naar voren kwam. Dat eindigde snel: met twintig ronden in stage één te gaan spinde Suarez de muur in, nadat een wiel los schoot.

Bell had mazzel: tijdens de caution klapte zijn linkerachterband, waardoor hij in elk geval veilig de pitstraat kon bereiken. Met Ricky Stenhouse en Corey LaJoie voorop werd het groen weer gezwaaid, maar Kyle Busch kwam erlangs en won de eerste stage, voor Ross Chastain, Chase Elliott en Reddick.

Met Chastain en Martin Truex voorop kon stage twee beginnen, maar William Byron nam de leiding in handen. Dat duurde niet heel lang: richting de helft van stage twee moest hij met een klapband naar binnen. Kevin Harvick spinde kort daarna en dat leverde een caution op, met taferelen rondom Erik Jones: zijn rechterachterwiel zat vast, na een minuut of tien slijpen en rammen en duwen kreeg men hem éindelijk los.

Kurt Busch pakte de leiding over en won de tweede stage, voor broertje Kyle. Laatstgenoemde kon achteraan aansluiten bij de herstart, want hij reed te hard in de pitstraat. Met Kurt Busch en Ryan Blaney voorop konden we weer door, tot een goede zeventig ronden voor het einde: Elliott's band gaf de geest en hij spinde, caution.

Bij de herstart hadden Kurt Busch en Kyle Larson de leiding, Kevin Harvick en Truex moesten naar achteren nadat ze te hard door de pitstraat reden. Kyle Busch reed zich snel naar plek twee en opende de jacht op zijn broer, tot een langzaam rijdende Harvick voor een caution zorgde. Men maakte er gretig gebruik van om nog even brandstof en banden te halen, waarbij Kyle Busch vóór Larson en Kurt Busch naar buiten kwam.

Met Kyle Busch en Larson voorop konden we weer door voor de laatste 33 ronden, waarbij Larson al snel de leiding pakte. Hij had het even lastig met wat achterblijvers, waardoor Kurt Busch onderdoor kon. Daarbij schampte Larson de muur en kon Busch de leiding overnemen, waarna hij die niet meer af zou staan: Kurt Busch won, voor Larson en Kyle Busch.

Luxemburg: 'Turkije wil concessies VS afdwingen bij aankoop straaljagers'

Volgens de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn wil Turkije concessies van de US bij de aankoop van Amerikaanse straaljagers en protesteert het land daarom tegen het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt zich niet echt zorgen over de bezwaren die hij heeft geuit over de vermeende steun aan terroristische groeperingen zoals de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK door de twee landen, zegt Asselborn in het gezamenlijke ochtendprogramma van ARD en ZDF.

"Erdogan wil de inzet verhogen." Hij wil Amerikaanse straaljagers aankopen, maar de onderhandelingen daartoe waren door de regering in Washington stopgezet nadat Turkije een Russisch luchtverdedigingssysteem had gekocht. De straaljagerverkoop aan Turkije ligt nu weer op tafel in de Verenigde Staten.

Alpine pleit voor terugkeer reservewagen

Het team van Alpine ziet de reservewagen graag terugkeren in de pitboxen. De directe aanleiding hiervoor is de crash van Esteban Ocon tijdens de derde vrije training in Miami. De Fransman schreef zijn bolide af en kon zodoende niet deelnemen aan de kwalificatie.

De Alpine-coureur verloor zijn wagen in de krappe chicane en maakte een flinke smak tegen de betonnen muur. De coureurs hadden de avond ervoor nog bepleit om op de beruchte plek een Tecpro-muur te plaatsen om hierdoor de impact en schade te verminderen. De FIA gaf hier geen gehoor aan en Ocon moest dit bekopen met het missen van de kwalificatie.

De reservewagen is sinds 2008 verboden vanwege kostenbesparingen, maar Alpine-teambaas Otmar Szafnauer pleit nu voor een terugkeer: "We zouden moeten kijken naar de terugkeer van een derde auto. Ik denk niet dat we volledig terug moeten naar de T-car van vroeger, maar dat we de auto moeten kunnen opbouwen met de onderdelen die we al op het circuit hebben. De kosten moeten beheersbaar blijven".

Kremlin plant nieuwe jeugdbeweging

De Russische overheid is van plan een nieuwe kinder- en jeugdbeweging op te richten voor de 100ste verjaardag van de Sovjetpioniers. De wet hierover zou op 19 mei aan de Doema kunnen worden voorgelegd, meldt persbureau RBK.

Het is dan een gezamenlijk initiatief van het Kremlin, het ministerie van Onderwijs en het Federaal Agentschap voor Russische Jeugd. Tot nu toe is gezegd dat het lidmaatschap van een dergelijke vereniging vrijwillig moet zijn. De "Junarmiya" ("Jeugdleger"), een militair-patriottische jongerenorganisatie opgericht door minister van Defensie Sergei Shoigu, zou ook bij de stichting kunnen worden betrokken.

Ongebruikelijke staatstelevisie: militair expert schetst realistisch beeld Oekraïne

Uniek op de Russische staatstelevisie: in een talkshow op de zender Rossiya 1 uitte militair analist Mikhail Chodarenok zijn pessimisme over het verloop van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen hiervan voor Rusland. 

"De situatie voor ons zal zeker verslechteren", zegt de oud-officier in het programma, waarvan fragmenten online beschikbaar zijn. Het grootste probleem van Rusland is dat het zich in "totaal geopolitiek isolement" bevindt. "De hele wereld is tegen ons, ook al willen we dat niet toegeven", voegt Chodarenok toe. "De situatie is niet normaal."

Vettel: "Denk dat ik geen F1 meer rijd voordat GP Duitsland terugkeert"

Vettel denkt niet meer actief te zijn in de hoogste klasse van de autosport voordat de Duitse Grand Prix terugkeert op de kalender. De viervoudig wereldkampioen is momenteel bezig aan zijn zestiende Formule 1-seizoen en twijfelde onlangs ook al aan zijn deelname aan de sport door de klimaatcrisis.

De F1 reed afgelopen jaren afwisselend op de Hockenheimring en Nürburgring en stond vaak garant voor spektakel; denk aan de fantastische regenrace in 2019. Sinds 2020 is het circus niet meer teruggekeerd op Duitse grond en ligt er voorlopig nog geen race bij onze oosterburen in het verschiet. Door het vermoedelijke toetreden van Audi en Porsche in 2026 gaan er echter geruchten dat de Grand Prix van Duitsland weer een plekje op de kalender krijgt.

Vermoedelijk is dit te laat voor Vettel, die dan zijn laatste thuisrace reeds heeft gereden: "Ik weet niet of ik tegen die tijd nog in de Formule 1 zit", betwijfelt de Duitser. "Het was altijd een privilege om in Duitsland te mogen rijden, maar ik denk dat ze momenteel te weinig geld hebben om een Grand Prix te kunnen organiseren. Er zijn ook andere circuits die hierdoor in het gedrang komen, zoals Spa, omdat de keuze van de locaties steeds meer gedreven wordt door geld. Dat zie je aan de plekken waar we nu naartoe gaan".

Vettel denkt geen F1 meer te rijden voordat de F1 terugkeert naar Duitsland (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Vettel denkt geen F1 meer te rijden voordat de F1 terugkeert naar Duitsland (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Giro: Etappe 10 - Een voorzichtige muurtjesetappe

We schieten al aardig op in de Giro d'Italia, de tweede rustdag is achter de kiezen - met de start in Hongarije volgde rustdag één natuurlijk al wel vrij snel. Vandaag de tiende etappe, waarin de pure sprinters het toch wel te zwaar gaan krijgen.

De heren rijden van Pescara naar het veel te warme Jesi, 196 kilometer verderop. Het eerste deel van de rit is vrijwel helemaal vlak, daarna gaan we het deel van de rit in waardoor het de muurtjesetappe genoemd kan worden: muurtjes, dus, hoewel het niet megaheftig lijkt te zijn.

Rellende_Rotscholier heeft het hier weer uitgebreid voor zitten beschouwen, handig voor als we vanmiddag naar de muurtjes kijken. Wellicht een kans voor Mathieu van der Poel, als hij eens wat slimmer gaat koersen. Start om 12.20 uur, finish weer tussen vijf en half zes.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer!: na al dat 'spectakel' weer rust

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

Een dag om nooit te vergeten. Ik wist al dat het vrij lastig ging worden met de buien, maar dit leek werkelijk nergens op. Op zich begon de dag veelbelovend met onverwachte buien in het zuidwesten. Ook met onweer en er kwamen toch wel wat mooie foto's vandaan. Ik hield het hoofd echter koel, want zoals meestal zal er bij het doortrekken wel één of andere factor de boel in de soep laten gooien. En inderdaad.

Ik vertelde eergisteren al dat er een stevige wind vanaf zee zou gaan opsteken. En dat is ook wat er gebeurde. Ik zag de bui aankomen, maar ik hoorde geen onweer en gezien de situatie weet je al wat dat betekent. Het vrij snel uitdoven van de bui.  De oostelijke zijde bleef nog wel enigszins actief, maar een lange levensduur was de buienlijn niet gegund. Vrijwel nergens viel er meer dan een paar millimeter, en het zat zelfs eerder onder de 1 mm.

Toch waren er wel een paar plaatsen die iets meer kregen. De grootste regenhater uit de lage landen woont in Roelofarendsveen en het is frapant dat precies daar heel vaak grote hoeveelheden vallen, terwijl er elders veel minder valt. Uiteindelijk viel er daar toch zo'n 8 mm. 

Door deze situatie was de meeste energie voor stevige buien in ons land wel verdwenen. Het is uiteindelijk een grotendeels Duits feestje gworden, ook al scheelde het niet zo heel veel. Qltel maakte net over de grens melding van stevige regenval en kon uiteindelijk ruim 8 mm aftappen. 

Verder waren het meer losse buien die over de oostelijke helft trokken. Een groot festijn is het echter niet geworden, hoewel de laatste bui die rond 17.30 in de omgeving van Overijssel trok vrij actief oogde. 

Een kleine verrassing was ook het buitje dat mij trof toen de storing allang voorbij was. Daar viel zowaar nog 1,5 mm uit, wat de dagsom  op 2,3 mm bracht. Kortom, Het was tamelijk veelbelovend vandaag, maar veel is er niet van terecht gekomen.  

Ook had ik de stratusbewolking van vanmiddag goed in de smiezen. De temperatuur zakte daardoor terug naar waarden van rond de 14 graden pal aan zee. In het noordoosten is het op dit moment nog ruim 20 graden. Ook daar zal het gaan afkoelen. 

Afgelopen nacht klaarde het dan weer op. Alleen in het zuiden kwamen er nog wolkenvelden voor en kon er wat regen gaan vallen. Geen grote hoeveelheden. 

Vandaag trekt die lichte regen dan weg en uiteindelijk zal de zon ook daar gaan doorbreken. In de rest van het land zijn er al flinke zonnige perioden en dat blijft de rest van de dag ook zo. De temperaturen klimmen weer wat op en liggen tussen de 18 en 25 graden. Wind is er nauwelijks. 

Woensdag en donderdag worden zeer warme dagen. De maxima komen in het binnenland ruim boven de 25 graden uit. Mogelijk ontstaat er op donderdag een onweersbui, waarna de kans op vrijdag een stuk groter is. Althans, als er niet aan geknabbeld wordt, daar zijn nog drie dagen tijd voor.

Ciao!  

Zogenaamde stortbui (Foto: Stephan5)
Maar liefst 0,8 mm in aantocht. Later zowaar nog 1,5 mm erbij. We doen het er maar mee. (Foto: Stephan5) 


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Indiase jongen bevrijd uit flat waar hij leefde met 22 honden

In de Indiase stad Pune is een 11-jarige jongen bevrijd uit een appartement waar hij opgesloten zat met 22 honden. Een hulpverlener zei dat de jongen het gedrag van honden had overgenomen. Zo zou hij bijten naar mensen. Zo meldt de Gelderlander.

Het slachtoffer werd met de hulp van een NGO uit gevangenschap bevrijd en er werd een FIR tegen zijn ouders ingediend op grond van de Juvenile Justice (Care And Protection Of Children) Act, 2000.  De ouders van de 11-jarige jongen zijn in staat van beschuldiging gesteld omdat zij hem samen met een groep van ongeveer 22 zwerfhonden in een flat in Kondhwa zouden hebben opgesloten. 

De districtscoördinator van NGO Childline waarschuwde de politie nadat ze een bericht hadden ontvangen dat een 11-jarige jongen met 20 honden was opgesloten in een flat in Kondhwa. De Childline-functionaris bezocht het huis op 5 mei en ontdekte dat de jongen voor een raam van de flat zat met honden en dat er een vieze stank uit het huis kwam.

Toen de NGO-functionarissen het huis op 9 mei opnieuw bezochten, ontdekten ze dat de ouders naar buiten waren gegaan en dat de jongen in het huis met de dieren was opgesloten.

Anuradha Sahasrabuddhe van de kinderlijn zei: "De buurtbewoners zagen de jongen vaak bij het raam van het appartement... ze vonden hem niet helemaal jopper."

"Toen onze medewerkers naar de plek gingen, was het appartement op slot. Maar we zagen de jongen binnen met ongeveer 22 honden. We kregen later te horen dat vier honden waren gestorven en dat hun karkassen nog in het appartement lagen. Zelfs de uitwerpselen van de honden waren niet opgeruimd. De jongen moest in zeer vervuilde omstandigheden leven..," zei ze.

Sahasrabuddhe zei dat ze vervolgens hulp zochten bij het Kondhwa politiebureau. "De senior inspecteur vroeg zijn ambtenaren om de deur open te breken en de jongen te redden. Maar de politieman die met ons meekwam had er schijnbaar niet veel zin in.... Onze medewerker sprak met de ouders van de jongen en vroeg opnieuw hulp in van de politie. Uiteindelijk zijn ze erin geslaagd om hem te redden. Aanvankelijk was de politie niet bereid om een klacht op te nemen. We brachten toen het Comité Kinderwelzijn op de hoogte van het incident. De ambtenaren van het CWC kwamen tussenbeide en spraken met de politie. Na veel moeite werd dinsdagavond het proces-verbaal in deze zaak opgemaakt."

"De jongen werd lange tijd bij de honden gehouden. We hebben vernomen dat hij de honden was gaan imiteren, waardoor zijn schoolopleiding werd stopgezet. We hebben voorgesteld om de jongen te behandelen en te begeleiden..."

Gevraagd naar de ouders van de jongen, zei Sahasrabuddhe: "De vader van de jongen heeft een winkel. De ouders, de zoon en de groep zwerfhonden bleken samen in het appartement te wonen. Zijn ouders zeiden dat ze van honden houden en ze in huis hadden genomen. De jongen kon bij de honden wonen."

Senior politie-inspecteur Sardar Patil van het Kondhwa politiebureau zei: "We arresteren de ouders van de jongen. De jongen heeft ongeveer twee jaar opgesloten gezeten bij de honden."

ISW: 'Rusland moet in toenemende mate particuliere milities inhuren'

Het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) ziet aanwijzingen dat Rusland bijna geen rekruteerbare reservisten meer tot zijn beschikking heeft.

Om deze reden is de Russische militaire leiding gedwongen om soldaten van particuliere militaire bedrijven in te huren naast zijn eigen soldaten. Dit vermoeden wordt ondersteund door Oekraïense informatie over rekruteringsinspanningen door het Russische leger.

Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst meldde de Russische krijgsmacht een heimelijke mobilisatie om nieuwe eenheden op te kunnen zetten.

Biden herziet besluit Trump om troepen terug te trekken uit Somalië

Amerikaanse functionarissen zeggen dat president Biden de herschikking van Amerikaanse troepen in Somalië heeft goedgekeurd, waarmee hij een besluit van zijn voorganger Donald Trump terugdraait.

De inzet was op verzoek van het Pentagon ter ondersteuning van de strijd tegen de militante groepering al-Shabab.

President Trump heeft in 2020 ongeveer 700 Amerikaanse troepen teruggetrokken uit Somalië.

De stap om opnieuw een militaire aanwezigheid in het Oost-Afrikaanse land te vestigen, komt op het moment dat langverwachte verkiezingen een nieuwe president hebben opgeleverd.

Hassan Sheikh Mohamud, een voormalig vredesactivist, beloofde bij zijn aantreden op maandag nauw samen te werken met internationale partners. Hij was eerder al president van Somalië van 2012 tot en met 2017.

Het gezag van de overheid is in Somalië erg zwak. Regionale bendes en terreurgroepen hebben de controle over grote delen van het land. De extremistische islamitische beweging al-Shabaab pleegt regelmatig aanslagen in onder meer de hoofdstad Mogadishu. Ze innen op sommige plaatsen nog steeds belastingen. De soennitische terreurgroep Al-Shabaab strijdt al jaren voor de suprematie in Somalië. De Amerikaanse soldaten daar steunden de Somalische regering en de lokale veiligheidstroepen in de strijd tegen Al-Shabaab.

De Amerikaanse functionaris zei dat al-Shabaab de grootste en rijkste bondgenoot van het terroristische netwerk van al-Qaeda is geworden. De terroristische organisatie is de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor de dood van meer dan een dozijn Amerikanen in Afrika. 

Velen in het land uitten hun diepe bezorgdheid toen voormalig president Donald Trump bevel gaf tot de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

Dit keer zullen minder dan 500 Amerikaanse troepen worden ingezet, wat Adrienne Watson, woordvoerster van de Amerikaanse nationale veiligheid, wordt omschreven als "een herpositionering van troepen die al aanwezig zijn". Daarnaast waren de militairen die nu naar Somalië gaan al "af en toe" aan het werk in het land als er door Amerika aanvallen werden uitgevoerd op doelen van onder meer terreurgroep al-Shabaab. Volgens het Pentagon gaan de Amerikaanse militairen geen gevechtsmissies uitvoeren, maar zullen ze Somalische troepen trainen en van wapens voorzien.

Beslissing OM N-H: schieten door politie in Broek in Waterland was rechtmatig

Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Holland heeft de rechtmatigheid beoordeeld van het schieten door politieambtenaren op overvallers in Broek in Waterland, na een gewapende overval in Amsterdam op een geldwagen op woensdag 19 mei 2021. Eén overvaller, een 47-jarige Fransman, kwam die dag door een politiekogel om het leven en twee andere overvallers raakten gewond. De inzet van een vuurwapen door de politie wordt bij letsel of dodelijke afloop altijd door de Rijksrecherche onder leiding van het OM onderzocht.

Op basis van alle feiten en omstandigheden die uit het Rijksrechercheonderzoek naar voren zijn gekomen, concludeert het OM dat het schieten van de politieambtenaren gerechtvaardigd was. Zij mochten schieten uit noodweer en ter aanhouding. Geen van de dertien agenten die heeft geschoten, zal worden vervolgd.
Wat er die dag gebeurde

Op woensdag 19 mei 2021 om 14.11 uur kwam er bij de meldkamer van de politie Amsterdam een melding binnen dat er een gewapende overval plaatsvond op een geldwagen aan de Meeuwenlaan in Amsterdam. Meerdere overvallers met bivakmutsen schoten met automatische vuurwapens. Na de overval gingen de mannen ervandoor in drie auto’s en zette de Amsterdamse politie de achtervolging in. Tijdens die achtervolging maakten de overvallers gebruik van hun vuurwapens. Eén vluchtauto splitste zich op een gegeven moment af waarna de achtervolging van twee auto’s met daarin 6 overvallers, zich voortzette tot in Broek in Waterland.

In Broek in Waterland nabij de parkeerplaats Volgermeer, werd de buit overgeladen in twee gereedstaande vluchtvoertuigen. Twee eerder gebruikte vluchtauto’s, een Porsche en een Audi, werden in brand gestoken. Tijdens het overhevelen van de buit werd er door zowel de overvallers als de politieambtenaren geschoten. Ook toen de overvallers met twee vluchtauto’s wegreden, is er door zowel de politie als de overvallers geschoten.

Eén vluchtauto reed een tuin aan de Galggouw in, waarna vijf inzittenden van beide vluchtauto’s een weiland invluchtten. Een zesde verdachte verstopte zich in een klikobak bij een woning. Meerdere politieambtenaren schoten op de overvallers die door het weiland renden. Eén van hen, een 47-jarige Fransman, werd daarbij dodelijk geraakt. De andere overvallers gaven zich uiteindelijk over door op de grond te gaan liggen.

Naast de 47-jarige man die dodelijk geraakt werd, waren er nog twee gewonde overvallers. Eén van hen had een schotwond in zijn been. Hij werd geraakt toen de overvallers wegreden nadat zij de buit hadden overgeheveld. De andere gewonde overvaller had twee schotwonden in zijn been en bijtwonden van een diensthond in zijn arm. Deze verwondingen liep hij op in het weiland. Er raakten geen politieambtenaren gewond.

Onderzoek
De Rijksrecherche startte onder leiding van het OM in Noord-Holland een onderzoek naar het schieten door de politie en heeft alle betrokken politieambtenaren gehoord. Allen verklaarden zij dat zij ter plaatse gingen met de informatie dat er gericht op de politie werd geschoten met automatische vuurwapens. Dit is ook terug te horen op opnames van gesprekken die verliepen via de telefoon, mobilofoon en portofoongesprekken, die op die dag tussen de politieambtenaren plaatsvonden. De agenten die hebben geschoten, verklaarden dat zij een dreiging voelden voor zowel zichzelf, de collega’s als de omwonenden. De agenten gaven aan het gevoel te hebben dat zij in een oorlogsgebied waren terechtgekomen. Eén van de politieambtenaren verklaarde dat een overvaller zijn wapen op hem richtte en dat hij daarna harde knallen hoorde en het geluid van kogels die langs zijn hoofd suisden. Een ander verklaarde: ‘Het was wij of zij’. Meerdere van de agenten dachten dat hun laatste uur was geslagen.

Daarnaast zijn verschillende burgergetuigen gehoord die verklaarden dat er door de overvallers werd geschoten. Een getuige verklaarde dat hij zag dat een man uit een Porsche stapte en gelijk met een machinegeweer om zich heen begon te schieten, alle richtingen op.

De overvallers verklaarden dat zij vooraf met elkaar hadden afgesproken dat zij niet op de politie of op anderen zouden schieten. Als zij zouden schieten, dan zouden zij naar boven schieten, met het doel om de politie en omstanders op afstand te houden.

Twee van de later aangetroffen machinegeweren bleken doorgeladen en dus klaar voor onmiddellijk gebruik. In totaal nam de politie zes vuurwapens in beslag, waarvan drie wapens met een militaire oorsprong. Op verschillende plekken zijn hulzen aangetroffen die pasten bij één van de wapens van de overvallers. Het OM gaat er onder andere op basis van de verklaringen van de politieambtenaren en getuigen vanuit dat de overvallers in de richting van de politie hebben geschoten.
Beoordeling politieoptreden

Het OM beoordeelt de rechtmatigheid van het schieten door de politie aan de hand van verschillende regelgeving zoals de Politiewet, de Ambtsinstructie voor politie en het Wetboek van Strafrecht. De politie is niet alleen bevoegd om geweld te gebruiken, maar er wordt van de politie zelfs verwacht dat zij actief optreedt om gevaarlijke situaties, waaruit burgers zich kunnen terugtrekken, te beëindigen, zoals de politie in Broek in Waterland heeft gedaan. Er was sprake van een ongekend heftige situatie op klaarlichte dag waarvan veel mensen getuige zijn geweest. Het voorval heeft grote maatschappelijke impact gehad. Uiteraard is het te betreuren dat een dodelijk slachtoffer is gevallen en twee personen gewond zijn geraakt.

Bij de beoordeling van het vuurwapengebruik door politie is door het OM onderscheid gemaakt tussen twee situaties. In de eerste situatie schoot de politie toen de overvallers de buit overdroegen en wegvluchtten in de gereedgezette vluchtauto’s. Ook werd toen door de overvallers met automatische vuurwapens geschoten in de richting van de politie, zo concludeert het OM. In deze situatie was de politie op basis van het beoordelingskader gerechtvaardigd om te schieten om de overvallers aan te houden en zo snel mogelijk te stoppen. Daarnaast kunnen de politieambtenaren zich in deze situatie beroepen op noodweer, zij mochten schieten om zichzelf en anderen te verdedigen.

In de tweede situatie, toen de overvallers het weiland in vluchtten, was het voor de politie onduidelijk of zij nog bewapend waren. Later bleek dat één overvaller nog een wapen bij zich droeg. Er is niet gebleken dat er door de overvallers in deze situatie op de politie is geschoten. Ook in deze situatie was er sprake van rechtmatig aanhoudingsvuur. Er was namelijk eerder sprake geweest van een levensbedreigende situatie voor de politie, waarin duidelijk was geworden dat de overvallers, die verdacht werden van een zwaar strafbaar feit en van wie niet bekend was wie zij waren, bereid waren excessief geweld te gebruiken tegen de politie om aan hun aanhouding te ontkomen. Er was sprake van een voortdurende dreiging zowel voor de politie als voor anderen. De overvallers moesten zo snel mogelijk gestopt worden en dat kon in deze situatie alleen door het gebruik van het vuurwapen.

'Bewegen verkleint de kans op een hersenaandoening'

Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) bewoog vorig jaar te weinig, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met gezondheidsinstituut RIVM. En dat is alarmerend, want bewegen is een belangrijke manier om zo gezond mogelijk te blijven.

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.

Actieve hersencellen
Lopen, fietsen of een balletje trappen; het gebeurt zonder erbij na te denken. Maar ondertussen zijn de hersenen volop aan het werk. Maar liefst driekwart van alle hersencellen zijn betrokken bij beweging. De hersenen bestaan uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen functie. Om goed te kunnen bewegen, werken verschillende hersengebieden nauw samen. Met elkaar én met je spieren. De hersengebieden sturen bewegingen aan door signalen te geven aan onze spieren. Maar ook aan andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld je ogen en oren.

Soepele hersenen
Wanneer men voldoende beweegt, raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof en voeding die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat de hersenen langer soepel blijven.

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan dat je per week tenminste 2,5 uur matig intensief moet bewegen. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje stevig te wandelen met de Ommetje app of te fietsen.

Arbeidsmarkt nog krapper in eerste kwartaal, 133 vacatures op 100 werklozen

De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. De toegenomen krapte is het resultaat van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 59 duizend) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 32 duizend). Het aantal banen nam toe met 127 duizend naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Eind maart stonden er 451 duizend vacatures open, 59 duizend meer dan aan het einde van het vierde kwartaal. Hiermee is de toename sterker dan in de twee kwartalen ervoor, en wordt het record van het vorige kwartaal (392 duizend) overtroffen.

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (90 duizend), de zakelijke dienstverlening (74 duizend) en de zorg (61 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Vacatures meest gegroeid in de horeca
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bij alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in het kwartaal ervoor. Na een krimp in het vierde kwartaal van 2021, toen eind december nog een lockdown gold, groeide het aantal vacatures met 15 duizend het hardst in de horeca. In de zakelijke dienstverlening en de zorg nam in het eerste kwartaal het aantal vacatures ook sterk toe (met respectievelijk 11 duizend en 6 duizend).

Recordaantal ontstane vacatures
In het eerste kwartaal ontstonden er 418 duizend nieuwe vacatures, 43 duizend meer dan het kwartaal ervoor en 41 duizend meer dan het vorige record in het derde kwartaal van 2021. Er werden 6 duizend vacatures meer vervuld (inclusief vervallen vacatures), waardoor het record van het vorige kwartaal (353 duizend) werd overtroffen. In het eerste kwartaal waren er 360 duizend vervulde en vervallen vacatures.

Vacaturegraad in horeca verdubbeld
De vacaturegraad, die in het vierde kwartaal gelijk bleef in vergelijking met het kwartaal ervoor, nam in het eerste kwartaal van 2022 toe tot 51 vacatures per duizend banen van werknemers. Met 112 vacatures op duizend werknemersbanen verdubbelde de vacaturegraad in de horeca. Niet eerder werd er in enige bedrijfstak een vacaturegraad gemeten boven de 100. De informatie en communicatie had met 91 vacatures per duizend banen ook een bovengemiddelde vacaturegraad. In het onderwijs bleef de vacaturegraad met 19 onveranderd. Opnieuw had deze bedrijfstak de laagste vacaturegraad.

Aantal banen stijgt weer fors
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het eerste kwartaal met 127 duizend toe naar een recordhoogte van 11 244 duizend (1,1 procent). In het vierde kwartaal van vorig jaar was de groei minder groot (+66 duizend). Het aantal banen lag daarmee 358 duizend hoger dan in het eerste kwartaal van 2020 (10 887 duizend).

In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. De cijfers zijn inclusief de banen van mensen die tijdens de coronacrisis niet of minder konden werken, maar wel kregen doorbetaald. Een dergelijke voorziening werd vergemakkelijkt door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), die in verband met de coronacrisis werd ingesteld om baanverlies en werkloosheid te beperken.

Toename bij zowel banen werknemers als zelfstandigen
Het aantal werknemersbanen steeg met 102 duizend, een toename van 1,2 procent. Het totaal aantal werknemersbanen kwam daarmee uit op 8 826 duizend. Dit zijn er meer dan ooit tevoren.

Het aantal banen van zelfstandigen nam toe met 26 duizend (1,1 procent) en kwam daarmee ook op het hoogste punt ooit bereikt (2 418 duizend). Ruim 1 op de 5 banen is een zelfstandigenbaan.

Uitzonderlijke banengroei bij uitzendbureaus
Bij de uitzendbureaus kwamen er 57 duizend werknemersbanen bij in het eerste kwartaal, een stijging van liefst 7,6 procent. Dit is de grootste toename in de afgelopen 26 jaar. In de beschikbare tijdreeks is alleen de toename in het vierde kwartaal van 1995 groter (11,3 procent). Door dit herstel is de uitzendbranche weer terug op het niveau van voor corona.

Het aantal banen in de bedrijfstak zakelijke dienstverlening (exclusief de uitzendbureaus) nam toe met 20 duizend. Andere stijgingen kwamen voor in de zorg (+15 duizend), in de handel, vervoer en horeca (+12 duizend) en het onderwijs (+10 duizend). Alleen in de bedrijfstak landbouw, bosbouw en visserij was er een daling (-3 duizend). In de verhuur en handel van onroerend goed bleef het aantal banen gelijk.

Meer gewerkte uren
Werknemers en zelfstandigen werkten in het vierde kwartaal van 2021 in totaal ongeveer 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 4,0 procent meer dan een kwartaal eerder.

Opnieuw meer flexibele en vaste werknemers
In het eerste kwartaal van 2022 waren er 2,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 25 duizend meer dan een kwartaal eerder. Ondanks een stijging in de afgelopen drie kwartalen zijn dit er nog altijd iets minder dan bij het begin van de coronacrisis. Ook het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie steeg verder met 37 duizend en bedroeg 5,3 miljoen. Het aantal zelfstandigen kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 1,5 miljoen, een toename met 21 duizend ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze toename betreft alleen zzp’ers. Zie voor informatie over de onderliggende groepen Aantal flexibele contracten met zekerheid in eerste kwartaal toegenomen.

Werkloosheid verder gedaald
In het eerste kwartaal van 2022 waren er 338 duizend mensen werkloos, 3,5 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid bereikte hiermee een laagterecord in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 32 duizend. Bij 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen daalde de werkloosheid in het afgelopen kwartaal naar respectievelijk 2,8 en 2,4 procent en bij jongeren naar 7,3 procent.

Meer baanvinders dan baanverliezers
De ontwikkeling van de werkloosheid (-32 duizend personen) in het eerste kwartaal van 2022 is het resultaat van een aantal stromen op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant daalde de werkloosheid doordat meer werklozen werk vonden dan er werkenden werkloos raakten. Hierdoor daalde de werkloosheid in het afgelopen kwartaal met 63 duizend.

Aan de andere kant groeide de werkloosheid doordat het aantal mensen dat zonder direct resultaat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) groter was dan het aantal mensen dat stopte met zoeken en/of niet beschikbaar was (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Per saldo was er in het eerste kwartaal een toestroom van 31 duizend werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking.

Aantal langdurig werklozen afgenomen
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, bedroeg 83 duizend in het eerste kwartaal van 2022. Een kwartaal eerder waren dat er 91 duizend. Hiermee is de langdurige werkloosheid sinds het eerste kwartaal van 2021 vrijwel voortdurend gedaald. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk nam licht af: van 25 procent in het vierde kwartaal van 2021 naar 24 procent in het afgelopen kwartaal.

Onbenut arbeidspotentieel verder afgenomen
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart.

In het eerste kwartaal van 2022 bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,1 miljoen mensen, 75 duizend minder dan een kwartaal eerder. Daarmee is het onbenut potentieel voor het zevende achtereenvolgende kwartaal gedaald. In het tweede kwartaal van 2020, bij het uitbreken van de coronacrisis, nam het potentieel met ruim een kwart miljoen nog uitzonderlijk sterk toe. Vervolgens zette echter een daling in. Hierdoor was afgelopen kwartaal het onbenut potentieel 169 duizend lager dan in het eerste kwartaal van 2020, vlak voor de coronacrisis.

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het eerste kwartaal naast 338 duizend werklozen om 182 duizend mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht, en om 119 duizend mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. Deze twee groepen worden ook wel semiwerklozen genoemd. De vierde groep bestaat uit 491 duizend onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij geven aan in deeltijd te werken, meer uren te willen werken en hier ook direct beschikbaar voor te zijn.

De daling van het onbenut arbeidspotentieel in het eerste kwartaal van 2022 ten opzichte van een kwartaal eerder is deels het gevolg van een daling van het aantal werklozen (-32 duizend). Daarnaast daalde ook het aantal personen dat direct beschikbaar is maar niet heeft gezocht in deze periode (-27 duizend) en het aantal onderbenutte deeltijdwerkers (-19 duizend). Het aantal mensen dat gezocht heeft naar werk, maar hiervoor niet beschikbaar is, nam licht toe in vergelijking met een kwartaal eerder (+3 duizend).

Beter zicht op post-COVID-syndroom: 1 op de 5 coronapatiënten Long Covid

Afhankelijk van de definitie kreeg 20% tot 37% van de coronapatiënten te maken met het post-COVID-syndroom, ook wel Long-COVID genoemd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en andere partijen op basis van analyse van gegevens uit elektronische patiëntendossiers (EPDs) en vragenlijstonderzoek onder coronapatiënten die in de eerste en tweede golf wegens corona de huisarts bezochten.

Het post-COVID-syndroom (PCS) is een aandoening waarover nog weinig duidelijkheid is. Wel zijn er vele berichten over mensen die na een coronabesmetting nog maanden thuiszitten. De gevolgen van de coronapandemie lijken daarmee een flinke impact te hebben op de samenleving. We onderzochten met welke klachten patiënten kampen en hoeveel mensen daar last van hebben.

Twee meetmethoden: data-analyse en vragenlijstonderzoek
Op twee manieren onderzochten we de klachten na een corona-infectie. Enerzijds brachten we in kaart met welke symptomen patiënten na een coronabesmetting naar de huisarts gingen, aan de hand van gegevens uit elektronische patiëntendossiers (EPDs) van huisartsen en huisartsenposten (aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn). Deze klachten vergeleken we met een controlegroep zonder coronabesmetting. Anderzijds peilden we wat patiënten zelf als klachten aangaven, aan de hand van vragenlijstonderzoek met het Nivel Corona Cohort met deelnemers die de huisarts bezochten wegens corona.

Verschillende definities ‘post-COVID-syndroom’
Een algemeen geaccepteerde definitie van het post-COVID-syndroom bestaat nog niet. We stelden daarom drie verschillende werkdefinities op, die in het kader hieronder te vinden zijn. Vervolgens onderzochten we met welke klachten mensen naar de huisarts gingen, drie maanden na de (vermoedelijke) coronabesmetting, en onderzochten we de klachten die patiënten zelf aangeven in een vragenlijst. Dit leidde tot verschillende schattingen van het aantal mensen dat last heeft van PCS:

  • Definitie PCS - gehanteerd bij het vragenlijstonderzoek (Nivel Corona Cohort): uitkomst: 33%
    We spreken van PCS als een patiënt drie maanden na de coronabesmetting minstens één zelfgerapporteerde klacht heeft, passend bij PCS. Daarnaast ervaart de patiënt hinder of geeft hij of zij zelf aan nog niet hersteld te zijn. De klachten die passen bij PCS, zijn hierbij opgesteld op basis van gerapporteerde klachten in de literatuur aangevuld met klachten gemeld door een bij het project betrokken patiëntenpanel.
  • Definities PCS - gehanteerd bij het EPD-onderzoek: uitkomst: 20% en 37%
    Bij ieder consult registreren huisartsen een zogenaamde ICPC-code die aangeeft voor welke klachten of ziektes de patiënt de huisarts bezoekt. Op basis van verschillende bronnen (literatuur, deskundigen, gegevensanalyses) is bepaald welke codes mogelijk passen bij PCS. Volgens de brede definitie spreken we van PCS als een patiënt drie maanden na besmetting ofwel één kernklacht ofwel twee aanvullende klachten heeft. Volgens de smalle definitie is er sprake van PCS als een patiënt ofwel minstens twee kernklachten heeft, ofwel één kernklacht en één aanvullende klacht. Bovendien moet er sprake zijn van minstens twee consulten bij de huisarts voor PCS-klachten. Bij beide definities kijken we alleen naar PCS-klachten die niet in het jaar voor besmetting in dezelfde mate aanwezig waren.

Van de coronapatiënten had 20% tot 37% het post-COVID-syndroom
Volgens de smalle definitie had 20% last van aanhoudende klachten. Bij de brede definitie was dat 37%. Dit bleek uit de EPD gegevens van 10.313 mensen die in de eerste golf de huisarts bezochten wegens corona. Op basis van de zelfrapportages die via vragenlijstonderzoek zijn verzameld, kwamen we op 33% van de 276 ondervraagde coronapatiënten. Schattingen van PCS na coronabesmetting zijn dus sterk afhankelijk van de meetmethode en de definitie die worden gehanteerd. Een belangrijke kanttekening is dat het hier de klachten betreft van mensen in de eerste golf (EPD-gegevens) of in de tweede golf (vragenlijstonderzoek) de huisarts bezochten met symptomen van corona. De resultaten kunnen we daarom niet generaliseren naar schattingen van PCS bij alle coronapatiënten.

Gegevensbronnen combineren
De resultaten uit het onderzoek zijn de eerste van een omvangrijker onderzoek naar de aanhoudende symptomen na een coronabesmetting. Daarin is er gebruik gemaakt van gegevens uit verschillende landelijke databronnen, zodat er verschillende kenmerken van mensen kunnen worden meegewogen. Denk aan parameters als het hebben van een lage of hoge sociaaleconomische positie en een ziekenhuisopname ten gevolge van corona. Door verschillende databases met gegevens van coronapatiënten te koppelen en in samenhang te analyseren krijgen het Nivel inzicht in de oorzaken en gevolgen van PCS bij verschillende groepen patiënten die verschillende zorgpaden doorliepen. Daarnaast kan het Nivel in dit project ook het perspectief van patiënten laten meewegen in de analyse.

Over het onderzoek
De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van circa 450 huisartsenpraktijken uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn die representatief zijn voor Nederland, en op basis van een vragenlijst ingevuld door 442 coronapatiënten. Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van ZonMw en betreft een consortium van het Nivel, academische huisartsennetwerken Maastricht, Radboud en Groningen en Dutch Hospital Data.

'Verkeer tijdens vakantie laat zien hoe het fileprobleem opgelost kan worden'

In de meivakantie, van 30 april tot en met 8 mei, lieten de gereden kilometers in Nederland een kleine stijging zien van 3 procent in vergelijking met de week daarvoor. Daartegenover was het aantal vertragingen gedaald met 46 procent. Dit blijkt uit data van Flitsmeister.

Dat er minder vertragingen waren is te verklaren doordat mensen minder in de spits rijden in de schoolvakantie. Hier kunnen we als land een les van leren. Door ook buiten de vakanties het verkeer beter te spreiden kan veel fileleed bespaard worden.

Dat er meer kilometers zijn afgelegd door gebruikers van de app is niet verrassend. Een stijging van een paar procent is verwaarloosbaar en elke week schommelt dit aantal al een beetje. De daling van het aantal vertragingsminuten is wel opmerkelijk.

Er hebben net zoveel mensen de auto gepakt als normaal gesproken, alleen leverde dit minder files op. Normaal gesproken ligt de piek van het aantal gereden kilometers tussen 7.00 uur en 9.00 uur in de ochtend en 16.00 uur en 18.00 uur in de middag. In een schoolvakantie spreidt zich dit juist over de gehele dag.

Dit zagen we ook terug tijdens de coronaperiode. Er werd nog wel gereisd, maar mensen gingen niet meer op een vast tijdstip naar kantoor. Daar werd bijvoorbeeld alleen maar in de middag gewerkt.

Het beter spreiden van het verkeer draagt bij aan een oplossing van het fileprobleem. Dit kunnen we in Nederland al bereiken als er slechts 3 of 5 procent minder verkeer is tijdens de spits. Hierbij krijg je hetzelfde effect als je ook ziet tijdens een vakantieweek. Als 1 op de 20 bedrijven hun werknemers buiten de spits laat reizen dan bereik je dit al.

Fileleed ( Foto: Pixabay)
Fileleed ( Foto: Pixabay)

Tarweprijs stijgt naar nieuw record

De tarweprijs, die al hoog was als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is door de hittegolf in India verder opgedreven. In de Europese handel op de Euronext-beurs sloot een ton tarwe op 438,25 euro. Dit is de hoogste prijs in de geschiedenis. Het vorige record van 422 euro voor een ton broodgranen werd pas afgelopen vrijdag opgetekend. Achtergrond van de prijsstijging is dat India eind vorige week een exportverbod voor tarwe aankondigde.

Het land is de op één na grootste tarweproducent ter wereld - iets minder dan 110 miljoen ton in 2021 - en beschikt over grote reserves. India lijdt momenteel echter onder de gevolgen van een verzengende hittegolf: het land met 1,4 miljard mensen registreerde de warmste maart sinds het begin van de metingen; De afgelopen weken zijn er temperaturen tot 45 graden Celsius gemeten, wat ook de oogst ten nadele beïnvloedt. De opbrengstraming voor dit jaar is al met minimaal vijf procent naar beneden bijgesteld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.