FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 mei 2022

Random Pics van de Dag #617

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oekra´ne: 50 burgers gered uit staalfabriek Azovstal

Vrijdag werden nog eens 50 burgers geëvacueerd uit de staalfabriek van Azov in Mariupol. "Vandaag hebben we 50 vrouwen, kinderen en ouderen uit de staalfabriek van Azov kunnen halen", zei de Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk op Telegram.

Het Russische ministerie van Defensie sprak ook over 50 mensen die de zwaar bevochten staalfabriek hebben kunnen verlaten. De actie moet zaterdagochtend doorgaan.

Vereshchuk beschuldigde het Russische leger van het opnieuw schenden van het staakt-het-vuren tijdens de evacuatie. "Daarom duurde de evacuatie extreem lang", zei ze.

Het nationalistische Oekraïense Azov-regiment had Rusland er eerder van beschuldigd zich niet aan het staakt-het-vuren te houden. Een voertuig dat de burgers wilde oppikken, werd door de Russen beschoten met een antitankraket, schreef het regiment in de online dienst Telegram. Een Oekraïense strijder werd hierbij gedood en zes anderen raakten gewond.

Verdachte schietpartij Alblasserdam verdacht van moord in Vlissingen op 4 mei

In Alblasserdam zijn bij een schietpartij twee doden gevallen. Twee anderen zijn zwaargewond geraakt, meldt de politie Rotterdam. Over de aard van de schietpartij is nog geen duidelijkheid. 

Update 21.00 uur: De man die vanmiddag is aangehouden voor de dodelijke schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam werd gezocht door de politie. Zo heeft de hoofdofficier van justitie, Hillenaar, bekend gemaakt op een persconferentie vanmiddag. 

De man was vermoedelijk ook betrokken bij een dodelijk misdrijf in Vlissingen op 4 mei. Hij was voortvluchtig. "Kort na het drama in Alblasserdam bleek dat de verdachte dezelfde man was als waar de politie uit Zeeland naar op zoek was", aldus Hillenaar. 

De 38-jarige verdachte stond bij de politie bekend als "een overlast gevende persoon", zei Hillenaar, maar hij heeft geen strafblad. Ook was de verdachte enige jaren geleden als cliënt op de zorgboerderij geweest. 

De man werd gearresteerd in een park en droeg een wapen bij zich tijdens zijn arrestatie. Er wordt nu onderzocht of dit wapen is gebruikt bij de schietpartij op de zorgboerderij. De politie gaat ervan uit dat er niet meer verdachten zijn. 

Update 15.10 uur: Inmiddels is er meer bekend over de schietpartij, de twee doden zijn een 34-jarige vrouw en een 16-jarig meisje. Een jongen van 13 jaar en een vrouw van 20 zijn zwaargewond geraakt, volgens de politie. Er is ook nog een lichtgewond slachtoffer.

Het AD meldt op basis van bronnen dat de verdachte de 38-jarige John S. uit Oud-Alblas is. De man staat bekend bij de politie als iemand die verward is en overlast veroorzaakt, maar hij heeft geen justitieel verleden.

Eerdere berichtgeving: Er is een verdachte aangehouden en het vuurwapen is in beslag genomen. Er is gemeld dat de schietpartij bij een zorgboerderij was aan de Molensingel, aan de rand van de gemeente.

Iedereen die in de zorgboerderij aanwezig was, moet binnen blijven. Ouders staan geëmotioneerd te wachten tot ze hun kinderen in de armen kunnen sluiten. Bij de zorgboerderij verblijven kinderen met onder meer autisme en ADHD. Er is slachtofferhulp ingeschakeld.

Apeldoorn organiseert EK indooratletiek in 2025

Apeldoorn mag in 2025 de Europese kampioenschappen indooratletiek organiseren, zo is vrijdag bekendgemaakt bij een bijeenkomst van European Athletics in München. Het is de derde keer dat het evenement in Nederland gehouden wordt.

De EK vinden plaats in Omnisport Apeldoorn, dat eerder gastheer was van de WK baanwielrennen (2011) en al drie keer van de EK baanwielrennen (2011, 2013 en 2019). Het indoorstadion was ook al meermaals het decor van de NK indooratletiek.

De EK indoor werden in 1989 al eens in Nederland gehouden, destijds in de Houtrusthallen in Den Haag. In 1973 werd het EK in het Rotterdamse Ahoy gehouden. Vorig jaar was Nederland het succesvolste land bij de EK indoor in het Poolse Torun. In 2023 is de Turkse miljoenenstad Istanbul gaststad.

Nederland behoort de laatste jaren tot de succesvolste atletieklanden ter wereld. Op de WK indoor twee maanden geleden in Belgrado veroverde de Nederlandse ploeg twee keer zilver en twee keer brons.

Russische politicus: Rusland wil 'voor altijd' in Zuid-Oekra´ne blijven

Tijdens een bezoek aan Cherson in het zuiden van Oekraïne sprak een hooggeplaatste Russische politicus voor het eerst over de bedoelingen van Moskou naar aanleiding van de militaire operatie in Oekraïne. "Tegen de mensen in de regio Cherson zou ik willen zeggen dat Rusland hier is om voor altijd te blijven", zei secretaris-generaal van het Uitvoerend Comité van de Russische partij Verenigd Rusland, Andrei Turchak, volgens een partijverklaring.

Tot dusver had Moskou verklaard dat het belangrijkste doel van zijn militaire operatie in het buurland was om het te 'denazificeren'. "Er is geen weg terug naar het verleden", zei Turchak volgens de verklaring van het staatspersbureau Ria Novosti. "We zullen samenleven en deze rijke regio samen ontwikkelen." Hij kondigde ook de opening aan van een logistiek centrum voor humanitaire hulp in de regio.

KNVB trekt keutel Belarus-boycot in; dames gaan in juni alsnog voetballen

Bij de start van de oorlog in Oekraïne heeft de KNVB besloten om tot nader order niet te voetballen tegen Rusland en Belarus. Rusland omdat het met geweld Oekraïne is binnengevallen en Belarus vanwege de betrokkenheid hierbij. Aangezien de KNVB hier alleen in stond en de dames anders het WK dreigen te missen gaat het Nederlands elftal alsnog voetballen tegen Belarus.

Elk signaal dat de oorlog zo snel mogelijk moet stoppen was welkom. Dat is de reden dat de OranjeLeeuwinnen op 12 april niet de WK-kwalificatiewedstrijd hebben gespeeld tegen Belarus. Deze wedstrijd moest hierdoor worden uitgesteld, waarmee Nederland een signaal heeft kunnen afgeven. Het bleef stil bij andere voetbalbonden. 

Sterker nog, nu Oranje niet en de directe concurrenten voor WK-kwalificatie wél tegen Belarus spelen, bemoeilijkt dit voor alleen Nederland de kwalificatie voor het WK in 2023. De KNVB wil het WK niet in gevaar brengen en besloot de boycot in te trekken. 

Na overleg met het het bondsbestuur en de spelersraad is besloten om Belarus niet langer te boycotten. Oranje zal op 28 juni alsnog de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus gaan spelen. Als Oranje deze wedstrijd niet zou gaan spelen zou directe kwalificatie voor het WK nagenoeg onmogelijk zijn geworden omdat het onderweg al diverse punten heeft laten liggen.

IJsland heeft 15 punten na zes wedstrijden en Oranje slechts 14. Beide landen spelen nog tegen Belarus en tegen elkaar. De 'finale' is dan op 6 september in eigen land. De nummer twee moet playoffs spelen. 

De wens van de KNVB is om de wedstrijd tegen Belarus achter gesloten deuren en zonder volksliederen te doen, omdat we nog steeds vinden dat het regime in Belarus zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden en wij daarom minimale aandacht voor deze wedstrijd willen.

Edgar Davids vervangt Fraser als assistent-bondscoach Oranje

Edgar Davids (49) sluit per direct als assistent-bondscoach aan bij de technische staf van het Nederlands elftal. Hij vervangt daarmee Henk Fraser, die volgend seizoen aan de slag gaat bij FC Utrecht. Davids tekent tot en met het WK. 

Bondscoach Louis van Gaal: "Ik ben verheugd dat Edgar Davids onze technische staf komt versterken. Nadat duidelijk was dat Henk Fraser zich met ingang van het komend seizoen volledig op FC Utrecht richt, heb ik Edgar gevraagd of hij mijn – tweede – assistent bij Oranje wilde worden. Onze wegen hebben elkaar in het verleden regelmatig gekruist en ik ben ervan overtuigd dat hij deze rol op een prima manier gaat invullen. De spelers kunnen optimaal profiteren van zijn ervaring als international op onder meer vier internationale eindtoernooien."

Edgar Davids: "Ik ben niet alleen trots maar ook superenthousiast dat ik mijn loopbaan als trainer kan voortzetten samen met zo’n gerenommeerde trainer als Louis van Gaal en kan werken met de absolute top van Nederland.”

Tijdens zijn imposante carrière als speler, kwam Davids in actie voor onder meer Ajax, AC Milan, Juventus, Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur. Hij droeg 74 het shirt van Oranje, waarvan 12 keer ook de aanvoerdersband.  Hij nam deel aan drie EK's en één WK. Tijdens zijn cursus Coach Betaald Voetbal liep Davids stage bij FC Twente en Telstar. Als (assistent) trainer was hij, met wisselend succes, actief bij Barnet, Telstar en Olhanense. 

De technische leiding van het Nederlands elftal bestaat nu uit: bondscoach Louis van Gaal, eerste assistent Danny Blind, tweede assistent Edgar Davids en keeperstrainer Frans Hoek. Het WK vindt van 21 november tot en met 18 december 2022 plaats in Qatar.

Van der Poel sprint naar winst en is eerste leider in Giro d'Italia

Mathieu van der Poel heeft de eerste roze trui in de Giro D'Italia te pakken. In de openingsrit in Hongarije, van Boedapest naar Visegrád, won hij een sprint bergop van Biniam Girmay.

In de 195 kilometer lange etappe van Boedapest naar Viségrad gebeurde er lange tijd niets. Mattia Bais en Filippo Tagliani reden lange tijd vooruit na een aanval in de eerste kilometer. Het duo van Drone Hopper-Androni Giacottoli nam tien minuten voorsprong op het peloton, waarna het peloton in gang. Snel daalde de voorsprong van Bais en Tagliani en uiteindelijk werden ze op vijftien kilometer van de finish gegrepen.

Het peloton kon zich gaan opmaken voor de laatste tien kilometer. In die laatste kilometers was er nog een valpartij, maar van de klassementsrenners was niemand erbij betrokken. Op de slothelling van de dag opende Lawrence Naesen de aanval, maar de Belg werd al snel gepasseerd door Lennard Kämna. De Duitser deed een poging voor de winst, alleen werd hij in de slotkilometer bijgehaald, waarna Wilco Kelderman de sprint begon. Hij werd al gepasseerd door Biniam Girmay. De Afrikaan leek op weg naar de winst, alleen dat was buiten Mathieu van der Poel gerekend. De Nederlander was in de sprint bergop net te snel voor Girmay en is de eerste leider in de Giro d'Italia.

Schiphol neemt maatregelen om dit weekend chaos te voorkomen

Luchthaven Schiphol lijkt lering te trekken uit de chaos die deze meivakantie is veroorzaakt door drukte op de luchthaven. Zes vluchten zullen dit weekend vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrekken en er wordt extra personeel ingezet. Zo meldt AT5.

Het gaat dan ook om personeel dat normaal op kantoor werkt, laat de luchthaven weten. Om reizigers die buiten de terminal moeten wachten tegemoet te komen, wordt een overkapping geplaatst. Schiphol belooft de wachttijden zo beperkt mogelijk te houden en verwacht op basis van vorige week dat verreweg de meeste reizigers hun vlucht halen.

Schiphol verwacht op zaterdag 57.000 en op zondag 63.000 vertrekkende passagiers. De luchthaven is deze week in gesprek gegaan met luchtvaartmaatschappijen. Corendon zal op zaterdag twee en op zondag één vlucht vanaf Rotterdam The Hague Airport laten vertrekken, Transavia moet dat op zondag voor één vlucht regelen en Tui op beide dagen voor één vlucht.

Vluchten schrappen
Een week geleden werden nog vluchten geschrapt om de drukte te beperken. Het is de hele meivakantie al raak op Schiphol. Door personeelstekort en een 'wilde staking' van het grondpersoneel stonden passagiers uren in de rij en hadden vluchten vertraging of moesten geannuleerd worden.

NAVO: 24/7 bewaking van oostflank door 30 verkenningsvliegtuigen en straaljagers

Volgens de defensiealliantie worden op de oostflank van de NAVO te allen tijde zo'n 30 verkenningsvliegtuigen en straaljagers ingezet om het luchtruim te bewaken gedurende de Russische invasie van Oekraïne.

Dat maakte NAVO-woordvoerster Oana Lungescu op Twitter bekend. "Spaanse straaljagers beschermen het Litouwse luchtruim en Franse vliegtuigen scannen de lucht terwijl Amerikaanse bommenwerpers trainen met geallieerde troepen", schrijft ze naast een kaart van NAVO-luchtbases en vliegdekschepen aan de oostflank. 

20 jaar na de dood van Pim Fortuyn: 'Hij was een man van twee gezichten'

Vandaag precies 20 jaar geleden verliet Pim Fortuyn (54) aan het eind van de middag de studio van 3FM bij het Media Park in Hilversum. Hij was te gast geweest in het radioprogramma van Ruud de Wild en samen liepen ze napratend over het interview van Fortuyn naar de parkeerplaats toe. Daar werd Fortuyn opgewacht door Volkert van der Graaf die hem in koelen bloede neerschoot. Hulp was snel ter plaatse, maar reanimatie mocht niet meer baten en Fortuyn overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Van de moord waren veel ooggetuigen.

De politie was snel ter plaatse en organiseerde een grootschalige klopjacht op de moordenaar van Fortuyn, die kort daarna werd aangetroffen bij een benzinestation, doordat de chauffeur van Fortuyn, Hans Smolders, direct na de schietpartij de achtervolging inzette op de dader. 

De aangehouden man werd later geïdentificeerd als Volkert van der Graaf, een Nederlander van toen 32 jaar, woonachtig in Harderwijk. Hij was, ten tijde van de aanslag, niet bekend bij Justitie en was werkzaam voor de milieubeschermingsorganisatie Vereniging Milieu-Offensief. Hij hield zich in die tijd met enig succes bezig met juridische procesvoering tegen milieu-overtredingen door met name boeren en tegen dierenmishandeling. Als motief voor de moord verklaarde Van der Graaf dat hij Fortuyn zag als een gevaar voor de zwakkeren in de maatschappij. Hij werd tot 18 jaar celstraf veroordeeld maar kwam na 12 jaar alweer vrij.

De moord op Fortuyn leidde in Nederland tot geschokte reacties en ook geweld, het was de eerste politieke moord in vredestijd. Onder meer in Den Haag braken rellen uit, waarbij een auto in de parkeergarage onder het Plein (bij het Binnenhof) in brand werd gestoken. Ook buitenlandse media besteedden veel aandacht aan de moord. Enkele uren na de moord op Pim Fortuyn werd de vereniging Milieu-Offensief waar Volkert van der G. een van de oprichters van was, getipt door de Wageningse GroenLinks-wethouder Jack Bogers, die hiermee zijn ambtsgeheim overtrad. 

Een onderzoek van Interview-NSS uit 2007 wees uit dat vijf jaar na de dood van Fortuyn een kwart van de bevolking nog op hem zou stemmen als hij nog in leven zou zijn geweest. Meer dan 40% vond dat de politiek 'een nieuwe Fortuyn' nodig had. Uit het onderzoek bleek verder dat hij gezien werd als een goed redenaar (57%), iemand met het vermogen om onlustgevoelens een stem te geven (37%), relnicht (15%), vreemdelingenhater (10%) en ruziemaker (10%).

Op 20 augustus 2001 maakte Fortuyn via actualiteitenprogramma 2Vandaag bekend de politiek in te willen. Voor de camera vertelde Fortuyn niet te moeten denken aan een Paars III. Negen dagen later maakte Kok bekend niet meer beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap en een paar weken later volgde 11 september, toen islamitische terroristen de World Trade Towers in New York binnenvlogen. Het politieke speelveld veranderde na deze opeenvolgende gebeurtenissen.

Op 25 november dat jaar werd hij door de nieuw gevormde politieke partij Leefbaar Nederland gekozen tot lijsttrekker voor de parlementsverkiezingen van 15 mei 2002. Fortuyn stelde dat hij links noch rechts was, vroeg om meer openheid in de politiek en drukte zijn misnoegen uit over het zogeheten 'subsidiesocialisme'. Hij stelde minder overheidsinmenging voor in het onderwijs en de (gezondheids)zorg en was een voorstander van een hardere aanpak door de politie. Hij bekritiseerde de media als een Siamese tweeling met de politiek. Een aantal, voornamelijk linkse, leden van de partij zegden hun lidmaatschap op uit protest tegen zijn benoeming.

Fortuyn bekritiseerde de islamitische godsdienst en hij betoogde dat in de Nederlandse samenleving islamisering plaatsvond. In augustus 2001 citeerde het Rotterdams Dagblad hem onder andere als volgt: "Ik ben ook voor een 'koude oorlog' met de islam. De islam zie ik als een buitengewone bedreiging, als een ons vijandige samenleving." Verschillende organisaties dienden vanwege deze uitspraak een aanklacht tegen hem in op grond van Nederlandse antidiscriminatiewetten. 

Op 9 februari 2002 zei hij in een interview in de Volkskrant over de islam onder andere: "Ik háát de islam niet. Ik vind het een áchterlijke cultúúr", "Overal waar de islam de baas is, is het gewoon verschrikkelijk" en: "Als ik het juridisch rond zou kunnen krijgen, dan zou ik gewoon zeggen: er komt geen islamiet meer binnen". Ook zei hij dat hij af wilde van "dat rare Grondwetsartikel: gij zult niet discrimineren", "als dat [artikel] betekent dat mensen geen discriminerende opmerkingen meer mogen maken". Deze uitlating sloot aan bij zijn veelvuldige hekeling van het multiculturalisme, dat toen in politiek en media overheersend was.

In datzelfde interview zei hij verder dat Nederland met zestien miljoen inwoners vol was, en dat er wat hem betreft geen enkele ("nul") asielzoeker meer toegelaten werd. Op de opmerking van de interviewer dat Fortuyn dat niet mocht zeggen van zijn partij, reageerde Fortuyn met "Nou, daar moest ik me maar eens niet zoveel meer van aantrekken". Dat ene zinnetje was de aanleiding voor de breuk met Leefbaar Nederland. Tijdens de bijeenkomst waarin die breuk plaatsvond, riep Fortuyn geëmotioneerd uit: "Wij hebben godverdomme hier gewoon [..] een vijfde colonne! Van mensen die het land naar de verdommenis willen brengen." Enkele dagen later richtte hij zijn eigen politieke beweging op, de Lijst Pim Fortuyn.

Ondanks dat zijn uitspraken door velen als extreem-rechts werden aangemerkt zei Fortuyn zichzelf niet te zien als een extreem-rechts politicus, evenmin als een libertarische populist en hij verzette zich tegen deze vergelijkingen. Hij zei bijvoorbeeld dat hij niet zoals Le Pen de Holocaust zou bagatelliseren en evenmin buitenlanders gedwongen het land zou willen uitzetten. Hij voegde daaraan toe dat hij een generaal pardon voor alle circa 6.000 toenmalige illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland voorstond. Volgens hem zou iedereen die al in Nederland was, ook in Nederland moeten kunnen blijven. "Het zijn ónze Marokkaanse rotjongens, daar kunnen we koning Hassan niet mee opschepen" was een van zijn uitspraken. 

Hoewel Fortuyn veel publiciteit kreeg en ook veel aanhang zou verwerven door het aan de orde stellen van de problematiek rond het vreemdelingenbeleid, bleek hij tevens een sterke motor voor het idee van een generaal pardon voor illegale asielzoekers die nog onder de oude vreemdelingenwet vielen.

Ondanks alle kritiek erkenden zijn tegenstanders dat Fortuyn het talent bezat stem te geven aan bestaande onlustgevoelens en dat deed in een taal die de mensen aansprak. Van hem werd gezegd dat hij de politieke verhoudingen wakker heeft geschud en dat hij het Haagse 'regentendom' in het hart heeft getroffen. Vraagstukken die voorheen politiek incorrect waren, werden na Fortuyn aan de kaak gesteld en zijn bespreekbaar(der) geworden.

VN: Zeehavens Zwarte Zee geblokkeerd - 25 miljoen ton graan kan niet weg

Volgens de VN heeft de Russische agressieoorlog een catastrofale impact gehad op de export van landbouwproducten uit Oekraïne. Alle Oekraïense zeehavens aan de Zwarte Zee zijn geblokkeerd en kunnen niet voor export worden gebruikt, legt Josef Schmidhuber van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO in Genève uit.

Bijna 25 miljoen ton graan zou vastzitten. "Het is een krankzinnige situatie die we momenteel in Oekraïne zien", legt Schmidhuber uit. De hoeveelheid graan zou daadwerkelijk geëxporteerd kunnen worden, "maar kan het land niet verlaten simpelweg vanwege het gebrek aan infrastructuur en de blokkade van de havens".

De adjunct-directeur van het FAO-departement voor Markt en Handel legde uit dat de export van landbouwgoederen over de weg en per spoor zeer moeizaam gaat. Veel goederen gaan vanuit Oekraïne naar het buitenland, dus zeetransport is het aangewezen vervoersmiddel. 

Schmidhuber sprak ook over vermeende plundering en vernietiging van landbouwfaciliteiten en goederen door Russische soldaten. Concrete bewijzen zijn daar echter nog niet van. 

Zwitserland aangeklaagd in de VS als 'medeplichtige van Poetin'

De Zwitserse regering heeft zich heftig verdedigd tegen beschuldigingen van de Verenigde Staten dat haar zakelijke relaties met Russische oligarchen een hulp zijn voor president Poetin.

De Amerikaanse Helsinki-commissie bracht de beschuldigingen donderdag naar voren tijdens een hoorzitting. "Zwitserland, lang bekend als een schuilplaats voor oorlogsmisdadigers en kleptocraten, is een vooraanstaand aanhanger van de Russische dictator Vladimir Poetin en zijn trawanten", aldus de verklaring.

De Commissie moet toezien op de naleving van de overeenkomsten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Tijdens de hoorzitting werd de Zwitserse rechterlijke macht als corrupt benoemd.

Montoya: "Hamilton moet wennen aan middenmoot"

Voormalig F1-coureur Juan Pablo Montoya heeft ook zijn mening klaar over de huidige vorm van Lewis Hamilton. De race van de zevenvoudig wereldkampioen in Imola kenmerkte zich vooral door gevechten in het middenveld en hij staat nu op een 'schamele' zevende plaats in het wereldkampioenschap. Een groot contrast met de voorgaande jaren. 

Montoya stelt dat de gehele situatie onwennig is voor de Brit en hij, na afgelopen jaren in een superieure Mercedes te hebben gezeten, niet gewend is om gevechten in het middenveld aan te gaan: "Hij reed de afgelopen acht jaar alleen. Hij heeft niet echt met anderen geracet, want iedereen ging voor hem aan de kant als hij ze op een ronde zette. Nu zit hij ineens in het verkeer. Het maakt niet uit hoe goed je bent, als je niet oefent wordt het lastig. Hamilton is echter niet slechter dan Russell, hij heeft gewoon meer tijd nodig".

Volgens de Colombiaan is Hamilton het rijden niet zomaar verleerd: "Hij is niet vergeten hoe hij moet rijden. Hij is gewoon niet blij met de auto. Russell lijkt veel meer op zijn gemak en heeft iets te bewijzen. Hamilton heeft niks te bewijzen, ze zitten op een ander punt in hun carrière. Op dit moment proberen ze de auto gewoon onder de knie te krijgen en proberen ze verschillende afstellingen uit".

Londen: Aanvallen op de Azovstal-fabriek veroorzaken Moskou hoge verliezen

Volgens Britse inlichtingenexperts hebben de Russische troepen zware verliezen geleden bij de bestorming van de Azovstal-fabriek in Mariupol.

Volgens een verklaring van het Britse Ministerie van Defensie wil Rusland waarschijnlijk de staalfabriek veroveren voor de viering van de overwinning van Nazi-Duitsland op 9 mei. Maar Rusland moet hiervoor grote verliezen aan soldaten, materieel en munitie incasseren.

Rusland : "Moskva" niet betrokken bij 'speciale militaire operatie' in Oekra´ne

Volgens Moskou was het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot 'Moskva', die voor de Oekraïense kust zonk, niet betrokken bij de militaire operatie tegen Oekraïne.

Dat blijkt uit een reactie van het militaire parket aan de nabestaanden van een matroos. "Uit de inspectie bleek dat het schip waarop ED Shkrebez diende niet de Oekraïense territoriale wateren is binnengekomen en niet op de lijst staat van eenheden en eenheden die worden gebruikt voor de speciale militaire operatie", staat in de officiële brief die door de vader van de matroos op de sociale media is gepubliceerd. netwerk Vkontakte.

Overview trailer voor Mario Strikers: Battle League

Nintendo heeft een overview trailer vrijgegeven voor Mario Strikers: Battle League. De trailer toont meer gameplay, hoe uitrusting je personages beïnvloedt en hoe online werkt.

De trailer is in het Japans, maar later volgt ongetwijfeld nog een Engelse variant. Wanneer die beschikbaar komt, wordt dit bericht uiteraard bijgewerkt. Mario Strikers: Battle League komt 10 juni uit op Nintendo Switch.

'Nieuwe Mafia-game in ontwikkeling'

Na het nieuws dat Haden Blackman, studio-hoofd bij Mafia 3-ontwikkelaar Hangar 13, opstapt na zeven jaar, is er nu een nieuw gerucht gaande. Het betreft de ontwikkeling een officieel vierde deel in de Mafia-gameserie.

Volgens gamewebsite Kotaku is de vervanger van Blackman, Nick Baynes, druk doende met de ontwikkeling van een gloednieuwe Mafia-game. De kersverse Mafia-titel die codenaam Nero heeft gekregen zou naar verluidt een prequel betreffen, mogelijk dus afspelend in de periode van de drooglegging of zelfs daarvoor. Verder wijzen geruchten erop dat men afscheid neemt van de game-engine van Mafia 3 en voor de ontwikkeling overstapt op Unreal Engine 5.

Aangezien één en ander nog in een zeer vroeg stadium verkeert kan het nog wel even duren voordat er officiële aankondigingen gedaan gaan worden. De laatste game van Hangar 13 was Mafia 3 en werd matig beoordeeld; de definitive editions van Mafia 1 en die in 2020 verschenen kregen redelijk positive kritieken. Hoog tijd dus voor de Amerikaanse studio om met een nieuwe knaller te komen.

Giro: Etappe 1 - We gaan van start, Van der Poel in het roze?

Het is weer mei en dus is het eindelijk tijd voor de eerste grote wielerronde van het jaar: de Giro d'Italia! Het Hongarije van Viktor Orban heeft schone schijn te maken met de buitenwereld en dus heeft men de Giro-organisatie rijkelijk betaald om de eerste drie (!) etappes in Hongarije te houden, te beginnen met de openingsetappe op vrijdag.

Olympisch kampioen Richard Carapaz, winnaar van 2019 en nummer drie in de Tour van vorig jaar, wordt toch wel gezien als de voornaamste favoriet voor de eindzege. Simon Yates, vorig jaar derde, en João Almeida, de revelatie van 2020, behoren tot de voornaamste uitdagers, net als wellicht Miguel Angel Lopez en Mikel Landa, als ze dit keer pech kunnen voorkomen. Wilco Kelderman lijkt de voornaamste Nederlandse troef te zijn.

In hoofdstad Boedapest vertrekt het peloton vrijdag om 12.40 uur. Niet echt een groots spektakel met een mooie tijdrit of iets dergelijks, gewoon een standaard rit-in-lijn: 195 kilometer lang, met de finish even ten noorden van de hoofdstad in Visegrad. Onderweg liggen er wat heuveltjes, maar die zijn niet echt interessant en leveren ook geen punten op.

Aan de finish is dat anders: een 5,5 kilometer lang klimmetje met een stijgingspercentage van gemiddeld ruim vier procent zorgt voor de lastige finish én het eerste bergpuntje voor de winnaar. Ideaal voor sprinters die een pittige aankomst goed kunnen verwerken, niet geheel verrassend is Mathieu van der Poel dan ook de grote favoriet. Ook de Eritreeër Biniam Girmay en de Australiër Caleb Ewan worden veel genoemd.

Eurosport is er vanaf 12.10 uur bij en zal de etappe volledig uitzenden, de liefhebber hoeft niks te missen dus. Een uitgebreide dagelijkse voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zal dit keer niet aan de orde zijn, maar hij heeft op het FOK!forum wél weer uitgebreid de deelnemerslijst doorgenomen, waarbij geen detail gespaard wordt...hier te vinden!

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Politie gebruikt touringcar voor controle: meer dan 140 boetes

De politie bekeurde woensdag 4 mei meer dan honderd automobilisten tijdens een controle vanuit een touringcar op de A16 en A59. Ook is de MONOcam ingezet tijdens de controle. De meeste bestuurders zijn bekeurd omdat zij een telefoon vasthielden tijdens het autorijden. Het smartphonegebruik achter het stuur lijkt er bij sommige weggebruikers ingeslopen en dat moet veranderen, aldus de poiltie.

Afleiding is een van de grootste oorzaken waardoor ongevallen in het verkeer ontstaan. In de meeste gevallen is een bestuurder afgeleid door het gebruik van de mobiele telefoon. Het is gevaarlijk voor jezelf en je mede-weggebruikers om tijdens het rijden je smartphone te bedienen. Politiemensen hielden daarom, ondanks de huidige cao-acties, een controle vanuit een touringcar en gingen in gesprek met bestuurders over de gevaren van afleiding in het verkeer. Ook zijn bestuurders, die een telefoon vast hielden, gefotografeerd door de MONOcam. In totaal kregen 143 mensen een bekeuring. De meeste bekeuringen werden geschreven voor smartphone gebruik achter het stuur. Dertien bestuurders zijn bekeurd voor onder andere rechts inhalen, bumperkleven en rijden over een verdrijvingsvlak.

Een touringcar met agenten rijdt in 2022 door Brabant en Zeeland om weggebruikers te overtuigen hun smartphone met rust te laten in het verkeer. Zoals het hoort. Als agenten vanuit de bus een overtreding zien, neemt een ander politieteam in een kleinere auto het over en houden zij de overtreder aan. Het doel is om het aantal ongevallen door afleiding in het verkeer te verminderen en onze wegen veiliger te maken. Dus de volgende keer dat je in de auto stapt, neem dan afstand van je telefoon en zorg ervoor dat niets je afleidt van je doel. Zo kan iedereen veilig van punt A naar punt B.

Van Bronckhorst met Rangers naar Europa League-finale

Coach Giovanni van Bronckhorst heeft zich met zijn Schotse club Rangers FC geplaatst voor de finale van de Europa League. In de return in de halve finales werd definitief afgerekend met RB Leipzig, dat thuis nog met 1-0 had gewonnen.

Na amper twintig minuten opende James Tavernier de score voor de Rangers, waarmee de stand dus feitelijk gelijk werd getrokken. Glen Kamara deed daar vijf minuten later een schepje bovenop, maar dankzij Christopher Nkunku kwam Leipzig halverwege de tweede helft op gelijke hoogte.

Toch konden de bijna vijftigduizend aanwezige fans in Ibrox Stadium juichen: tien minuten voor tijd tekende John Lundstram voor wat de beslissende 3-1 bleek te zijn. Het is de eerste Europese finale voor de Rangers sinds de UEFA Cup-finale van 2007/08, waarin Zenit Sint-Petersburg met 2-0 te sterk was.

In de eindstrijd op 18 mei staan de Rangers tegenover een andere Duitse opponent: Eintracht Frankfurt rekende af met West Ham United. De Duitsers wonnen vorige week in Londen met 1-2 en na de 26e minuut tekende Rafael Borré in Frankfurt voor de winnende 1-0, waar het verder ook bij bleef.

FOK! Wat een weer!: afvoerputje van Europa + mist

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag groet ik u eens niet!

De titel zegt het al een beetje en verraadt ook een beetje mijn stemming betreffende het weerbeeld.

Gisterochtend was er veel bewolking en het voelde wat klam aan vond ik. Ook ontstond er wat stapelbewolking en hoewel de kans op een bui dermate klein was, was een kleine verrassing niet uitgesloten. Dat kwam mede doordat de wind ook tijdelijk een zuidelijke richting had gekozen. Mijn vermoeden was dat we met een convergentielijntje te maken hadden, en ik vreesde het ergste omdat de lucht in noordwestelijke richting strakblauw was.

En inderdaad. Na een windstille ochtend kwam er ineens een briesje te staan, maar niet uit de richting die we hebben moeten. Vanaf zee dus en zodra dat gebeurd was brak de lucht open en kreeg ik voor de mildjardste keer, en er komt nog zeker een miljard bij, een volstrekt zonnige middag voor de kiezen.

Dit lijntje met bewoking trok maar heel langzaam naar het oosten toe, want in delen van Amsterdam bleef het nog lang bewolkt. In ons land bleef het over het algemeen droog. Dit was echter niet het geval nét over de grens .....

Goed, in Zeeland is ook een bui geweest, maar die hield het niet lang vol en daar zijn verder ook weinig berichten van. 

Meer, maar vooral zwaardere buien dus in België. Het kwam ook tot onweer en de regen viel er soms met bakken uit de lucht. Op diverse plaatsen kwamen tot 25 mm. Momenteel zijn deze nog aanwezig. Doordat ze vrijwel stil hangen valt er dus heel veel water. Frapant is dat ze allemaal nét over de grens ontstaan. Je kan ze zien zwaaien vanaf ons eigen grondgebied en misschien ruik je de regen daar ook wel van. Vandaar dat ik een beetje spreek over het afvoerputje van Europa. 

Uiteraard was het voor de Bevrijdingsfestivals natuurlijk prima weer. 

Ondertussen heeft zich ook mist gevormd op zee en deze zal de komende uren het noordwesten van het land bereiken. Vannacht breidt de mist zich dan over een groot deel van het land uit. Het zicht kan behoorlijk slecht worden, dus hou daar even rekening mee. Vriezen doet het echter met 8 graden zeker niet meer.

De ochtend start de dag grijs met nevel, mist en laaghangende bewolking. In de loop van de ochtend lost dit zaakje allemaal op en dan breekt de zon weer door. (GAAP) In de middag hebben we dan een afwisseling van zon en stapelwolken, waarbij de meeste zonuren bestemd zijn voor .... juist ja.  

De temperaturen zijn prima. Op de Wadden is het met 14 graden ook wat minder kil dan de afgelopen tijd. In het zuiden en oosten halen we echter kwikstanden van méér dan 20 graden. In Maastricht kan het zelfs 23 graden worden. De wind is westelijk en is zwak tot hooguit matig.

Het zou kunnen zijn dat er in de nacht van morgen op zaterdag en zaterdagochtend enige regen gaat vallen. Misschien wel een paar millimeter. Een druppel op een gloeiende plaat uiteraard. Toch ben ik er niet zeker van dat dat overal gaat gebeuren. Dat zijn zaken voor morgen.  

De groentjes maar weer!  

Meeuwen aan zee (Foto: DJMO)
Een groepje meeuwen ziet voedsel! Fraaie foto van DJMO! (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.