FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 mei 2022

Uitslag FC Groningen - Sparta Rotterdam

Sparta heeft in de strijd tegen degradatie prima zaken gedaan. Het won met 2-1 bij FC Groningen, waardoor de Rotterdamse ploeg naar de zestiende plaats steeg.

FC Groningen had het meeste balbezit, maar tot grote kansen kwam de thuisploeg niet. Sparta was wel gevaarlijk en kwam dan ook op voorsprong via Arno Verschueren. Daarna kreeg Sparta via Vito van Crooij in de eerste helft nog een goede kans op 0-2.

Tien minuten in de tweede helft wist Sparta wel op 0-2 te komen dankzij Lennart Thy, die de bal door de benen schoot van Peter Leeuwenburgh. Het leek een makkelijke overwinning te worden voor de Rotterdammers, maar met nog een kwartier te spelen zorgde Bjorn Meijer voor de aansluitingstreffer. Via Jørgen Strand Larsen kreeg Groningen een grote kans op de 2-2, maar die wist Maduka Okoye te voorkomen.

FC Groningen

1 - 2

Sparta Rotterdam

 77' Meijer    20' Verscheuren
 57' Thy
 
 Gele kaart: Larsen, (FC Groningen), v.Crooy,Heylen, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
El Hankouri (Sverko/87)
Te Wierik
v.Hintum (D.v.Kaam/46)
Meijer
Suslov (Ngonge/ 46)
Kasanwirjo
Irandust (De Leeuw/66)
Duarte
Abraham (Postema/46)
Larsen
  Okoye
Abels (v.Mullem/ 90 1)
Vriends
Auassar
Meijers
v.Crooy
De Kamps
Mijnans (Heylen/90 1)
Verschueren
Namli (Beugelsdijk/69)
Thy

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

In de strijd tegen degradatie heeft PEC twee dure punten gemorst. In Zwolle werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Utrecht.

PEC Zwolle begon goed aan het duel. Er waren onder meer kansen voor Paal, Anderson en Van den Belt maar geen van hen slaagden erin een doelpunt te maken. Het was FC Utrecht echter dat de score opende. Ter Avest kopte raak uit een corner. In de 41e minuut leek PEC op gelijke hoogte te komen maar het doelpunt van Kastaneer gaat niet door omdat de VAR buitenspel constateerde.

In de 73e minuut kwam PEC weer op gelijke hoogte met Utrecht. Op aangeven van Clement schoot Redan raak. Een paar minuten daarna was Utrecht dichtbij de 1-2 maar Lamprou voorkwam dat Douvikas scoorde. Ook Clement was dichtbij een doelpunt maar hij miste.

PEC Zwolle

1 - 1

FC Utrecht

 73' Redan    29' Ter Avest
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Polen
Nakayama
De Wit
Anderson
v.d.Belt
Clement
Paal
Kastaneer
Redan
Landu (Tedic/66)
  De Keijzer (Oelschlägel/ 45 6)
Ter Avest
v.d.Hoorn
Janssen
v.d.Kust
Maher
Gustafson
Timber (Boussaid/76)
Douvikas (Veerman/84)
v.d.Streek
Sylla (Almqvist/84)

Uitslag Willem II - Heracles Almelo

Willem II heeft in de strijd tegen rechtstreekse degradatie drie belangrijke punten gepakt. Heracles Almelo werd met 2-0 verslagen.

Willem II stond na 17 minuten al op 2-0 voorsprong. Het was eerst Dammers die de bal uit een corner voor zijn voeten kreeg en raak schoot. Een paar minuten later kopte Hornkamp de bal binnen na een voorzet van Köhn. Ook in het vervolg van de eerste helft kreeg de thuisploeg veel kansen om de voorsprong uit te breiden.

De tweede helft was minder dan de eerste. Köhler was wel tweemaal dichtbij de 3-0. Aan de andere kant hield doelman Wellenreuther Bakis tot tweemaal toe van een treffer af.

Willem II

2 - 0

Heracles Almelo

 15' Dammers
 17' Hornkamp
   
 
 Rode kaart: , Sonnenberg (90 2) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Heerkens
Dammers
Köhn
Köhlert (Pal/ 90 2)
Saddiki
Crowley (El Khayati/80)
Llonch
Svensson (Ludewig/80)
Hornkamp (Kabangu/67)
  Bucker
Fadiga
Rente (Sonnenberg/46)
Hoogma
Quagliata
Laursen (Lunding/72)
Schoofs
De La Torre
Hansson
Sierra (Armenteros/ 46)
Bakis

Red Bulls gaan lekker in laatste training Miami, Ocon crasht

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Miami is zaterdag voor Max Verstappen een stuk beter verlopen dan de trainingen op vrijdag. Had hij een dag eerder nog last van veel technische problemen, zaterdag zat in elk geval het tempo er goed in.

Verstappen kwam zaterdag veel in actie en noteerde uiteindelijk de derde tijd, met teamgenoot Sergio Perez als snelste man van de sessie. WK-leider Charles Leclerc posteerde zich in zijn Ferrari tussen de twee Red Bulls in, de Mercedessen zaten er niet meer bij: Lewis Hamilton haalde nog net de top-15.

Esteban Ocon gleed zijn Alpine achteruit stevig de muur in, waarmee de kwalificatie voor de Fransman in gevaar dreigt te komen. Die sessie begint om 22.00 uur Nederlandse tijd. De volledige uitslag van training drie is hier te vinden.

Uitslag FC Twente - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft belangrijke punten in de strijd om degradatie gepakt. In Enschede won de ploeg met 1-2 van FC Twente dat de derde plaats steeds verder uit zicht ziet gaan. Fortuna is daarentegen zeker van ook volgend seizoen eredivisie.

Het was Fortuna dat in de 25e minuut op voorsprong kwam. Flemming schoot de bal in de bovenhoek van het doel en maakte zijn tiende goal van dit seizoen. Twente was een paar minuten later dicht bij de gelijkmaker maar Van Wolfswinkel raakt de laat. In de 37e minuut was het wel raak voor Van Wolfswinkel. De spits schoof de bal bekeken in de open hoek en bracht Twente weer naast Fortuna. Drie minuten voor de rust was het wederom Flemming, nu via een vrije trap, die Fortuna op voorsprong bracht.

Twente gaf meer gas in de tweede helft. Cerny (lat) Pröpper,Brenet en Limnios slaagden er echter niet in de bal in het doel te schieten. Fortuna probeerde daarentegen het tempo te drukken en dat leverde de bezoekende club de drie punten op.

FC Twente

1 - 2

Fortuna Sittard

 37' v. Wolfswinkel    25' Flemming
 42' Flemming
 
 Gele kaart: Brenet, Cerný, Pröpper, (FC Twente), Flemming, Cox, Gladon, Duarte, Samaris, Seuntjens, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.500
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Pröpper
Pleguezuelo
Smal
Cerný (Misidjan/75)
Zerrouki
Vlap
Bosch (Ugalde/68)
Limnios
v.Wolfswinkel
  v.Osch
Pinto
Angha
Samaris
Cox (Ferati/75)
Noslin (Semedo/ 46)
Duarte
Flemming
Tekie
Seuntjens
Gladon (Benschop/75)

Indrukwekkende Van der Poel behoudt leiderstrui na tijdrit Giro, zege Simon Yates

Simon Yates heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Engelsman was in de tijdrit over 9,2 kilometer de snelste. De renner van BikeExchange - Jayco was over 9,2 kilometer de snelste voor Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin. Van der Poel blijft wel leider in de Ronde van Italië.

Tom Dumoulin reed in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een sterke tijdrit. De Nederlands kampioen in het tijdrijden was acht seconden sneller dan Italiaans kampioen Matteo Sobrero, die tot dan de snelste tijd had neergezet. Lang zou de tijd van Dumoulin niet blijven staan. Simon Yates, die één minuut later als de Nederlander was gestart, was aan de streep vijf seconden sneller.

Alleen Mathieu van der Poel kon nog in de buurt van Yates komen. De Nederlander, die vrijdag al de openingsetappe had gewonnen, moest maar drie seconden toegeven op de Engelsman. Doordat Van der Poel maar drie seconden verloor blijft de renner van Alpecin-Fenix wel aan de leiding van het algemeen klassement.

Naast Van der Poel en Dumoulin reden ook Wilco Kelderman en Thymen Arensman een knappe tijdrit. Kelderman werd in de tijdrit zevende en Arensman zou als tien eindigde.

F1-coureurs uiten kritiek op slecht asfalt Miami

Het gloednieuwe Miami National Autodrome werd met veel bombarie onthaald, maar de coureurs zijn een stuk milder gestemd over de tweede Amerikaanse Grand Prix op de kalender. Voornamelijk het asfalt laat te wensen over aangezien het spiegelglad is naast de ideale lijn. Valtteri Bottas en Carlos Sainz schreven reeds hun bolides af tijdens de eerste twee vrije trainingen.

Sergio Pérez spreekt zijn zorgen uit over de mogelijkheden tot inhalen tijdens de race: "Het is teleurstelling dat er naast de racelijn geen grip is. Zodra je off-line gaat is er simpelweg geen grip. Het is vochtig en voelt alsof er grind ligt. Het is zonde want ik ben bang dat het racen daardoor erg moeilijk zal zijn".

Ook Mclaren-coureur Lando Norris was niet te spreken over het spekgladde asfalt en stelt dat fouten erg snel worden afgestraft: "Zodra je van de lijn gaat beland in je muur en is het einde verhaal. Het is vreemd. Zodra je off-line gaat is het gewoon verschrikkelijk. Het is ook slecht voor het racen. Je hebt één lijn waar je op kan rijden en dat is het. Je kunt niks anders doen. Het is daarnaast op sommige plekken erg hobbelig en dat hadden we niet verwacht. Ik hoop dat ze het nog kunnen verbeteren".

Coureurs uiten kritiek op slechte asfalt in Miami (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Coureurs uiten kritiek op slechte asfalt in Miami (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Sainz crasht opnieuw: "De auto blijft me verrassen"

Carlos Sainz zorgde opnieuw voor overuren voor zijn monteurs. De Ferrari-coureur crashte in de muur tijdens de tweede vrije training op het Miami International Autodrome. De Spanjaard is teleurgesteld in zichzelf en verklaart dat hij de auto beter moet leren begrijpen.

"Het is niet de manier waarmee je het weekend wil beginnen. Ik heb de monteurs veel werk bezorgd", liet een teleurgestelde Sainz weten. "Ik heb de muur op de slechtste plek geraakt. Ik knalde direct de betonnen muur in, want er staan geen Tecpro-barriers. Met die snelheid was het een flinke klap. Ik moet de auto nog steeds beter leren begrijpen. De auto verrast me nog steeds".

Ondanks de tegenslag is de Spanjaard positief over de Ferrari-bolide en zijn eigen snelheid en denkt er komende sessies goed voor te staan: "Het tempo is er en ik ben nog steeds erg snel. Zodra ik de problemen met de wagen overwin kan ik snel zijn in elke ronde. Dat heb ik hier al wel een aantal keer laten zien".

Duitsland: gaatjes prikken in condooms sekspartner leidt tot voorwaardelijke straf

Een rechtbank in West-Duitsland heeft een vrouw schuldig bevonden aan aanranding en haar een voorwaardelijke straf van zes maanden opgelegd voor het opzettelijk beschadigen van de condooms van haar partner, meldden Duitse media.

Bij het uitspreken van de uitspraak zei de rechter dat de ongebruikelijke zaak er een was voor de juridische geschiedenisboeken van Duitsland - een geval van crimineel 'stealthing', maar deze keer uitgevoerd door een vrouw.

Wat is er in de zaak gebeurd?
De uitspraak werd gedaan door een regionale rechtbank in de West-Duitse stad Bielefeld, meldden de Duitse media woensdag.

De zaak betrof een 39-jarige vrouw die een 'friends with benefits'-relatie had met een 42-jarige man. De twee leerden elkaar begin 2021 online kennen en begonnen een 'vrije', seksuele relatie.

Volgens de rapporten ontwikkelde de vrouw diepere gevoelens voor haar partner, maar wist ze dat hij geen vaste relatie wilde hebben.

De 39-jarige vrouw prikte vervolgens in het geheim gaatjes in het pakket condooms dat haar partner in zijn nachtkastje bewaarde. Ze had gehoopt zwanger te worden, maar haar pogingen waren naar verluidt niet succesvol.

Desondanks schreef ze de 42-jarige man later een bericht op WhatsApp, waarin ze zei dat ze dacht dat ze zwanger was - en vertelde hem dat ze de condooms opzettelijk had beschadigd.

De man diende vervolgens een strafrechtelijke aanklacht tegen haar in - en de vrouw gaf later toe dat ze probeerde haar partner te manipuleren.

Waarom is deze zaak 'historisch'?
Hoewel de aanklagers en de rechtbank het erover eens waren dat er in deze zaak een misdrijf was gepleegd, wisten ze aanvankelijk niet welke specifieke aanklachten tegen de 39-jarige moesten worden opgesteld.

"We hebben hier vandaag juridische geschiedenis geschreven", zei rechter Astrid Salewski tegen de rechtbank.

Na eerst te hebben onderzocht of het misdrijf verkrachting was, besloot de rechter dat een aanklacht wegens aanranding passender was nadat hij had gelezen over het misdrijf "stealthing" terwijl hij de jurisprudentie bestudeerde.

"Stealthing" treedt meestal op wanneer een man zijn condoom stiekem afdoet tijdens geslachtsgemeenschap, buiten het medeweten van zijn sekspartner.

"Deze bepaling geldt ook in het omgekeerde geval. De condooms zijn onbruikbaar gemaakt zonder medeweten of zijn toestemming van de man", zei Salewski in haar besluit.

"Nee betekent hier ook nee", voegde ze eraan toe.

Gaatjes in condoom prikken ( Pixabay)
Gaatjes in condoom prikken ( Pixabay)

Sri Lanka roept noodtoestand uit te midden van alles verlammende staking

President Gotabaya Rajapaksa heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka . De stap geeft het leger meer bevoegdheden, te midden van toenemende woede over de manier waarop de regering de ergste financiële crisis in bijna driekwart eeuw heeft aangepakt.

De noodtoestand geeft het leger de bevoegdheid om mensen te arresteren en vast te houden terwijl het land de publieke onrust probeert te dwarsbomen. Vrijdag's overdag stonden kantoren, fabrieken en openbaar vervoer in heel Sri Lanka leeg en stil toen miljoenen werknemers in de publieke en private sector deelnamen aan een landelijke staking om te protesteren tegen de verkeerde aanpak door de regering van een alsmaar aanhoudende financiële crisis .

De staking werd georganiseerd door vakbonden en maatschappelijke organisaties. Bijna alle openbare en particuliere vervoersdiensten kwamen stil te leggen. Meer dan 3.000 fabrieksarbeiders uit Sri Lanka's belangrijkste exportverwerkingsgebied deden ook mee aan de staking.

"We kunnen de beleidsblunders van onze president aanwijzen die hebben geleid tot de zeer erbarmelijke toestand van onze economie", zei vakbondsleider Ravi Kumudesh. De president weigert af te treden ondanks de aanwezigheid van demonstranten die al bijna een maand voor zijn kantoor in Colombo kamperen, evenals een reeks grootschalige demonstraties.

Een groep studenten die het nationale parlement probeerde te bestormen, werd donderdag door de politie met traangas bestookt. 

Wanbeheer door de regering en de coronapandemie hebben het eiland in de ergste economische crisis gebracht sinds de onafhankelijkheid Sri Lanka in 1948. 

De financiële crisis heeft geleid tot een tekort aan brandstof, voedsel en geneesmiddelen, wat heeft geleid tot herhaalde stroomstoringen en toenemende ontberingen voor de bevolking van het eiland.

De crisis komt op het moment dat de voedsel- en brandstofprijzen wereldwijd zijn gestegen, aangewakkerd door de de Russische invasie van Oekraïne.

De oppositie in het parlement is er tot dusver niet in geslaagd Rajapaksa uit zijn ambt te zetten. Oppositieleider Sajith Premadasa zei vrijdag dat ze volgende week een motie van wantrouwen tegen de president en zijn regering zullen invoeren.

Vorige maand herschikte Rajapaksa zijn kabinet, waarbij een aantal van zijn familieleden uit machtsposities werden verwijderd , maar zijn broer Mahinda Rajapaksa bleef als premier van het land aan. 

De regering kondigde vorige maand aan dat ze haar buitenlandse schuld van 51 miljard dollar (48,3 miljard euro) niet meer kan betalen nadat de reserves in Amerikaanse dollars op zijn geraakt.

De Sri Lankaanse minister van Financiën, Ali Sabry, zei eerder deze week dat hij verwacht dat de economische problemen nog twee jaar zullen aanhouden.

Trump verliest rechtszaak Twitter-verbod, maar rechter laat mogelijkheid open

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een nederlaag geleden in de juridische strijd tegen de opschorting van zijn Twitter-account. Een federale rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft de eis van Trump afgewezen.

De rechter gaf Trump en zijn advocaten echter de mogelijkheid om hun eis in gewijzigde vorm opnieuw voor te leggen. De eisers zouden geen sterke argumenten hebben aangevoerd, zo stond in het vonnis. Twitter is een particulier bedrijf en het Eerste Amendement, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt, is van toepassing op overheidsinmenging, maar niet op vermeende inmenging door particuliere bedrijven, aldus de uitspraak. 

Twitter, Facebook en YouTube blokkeerden de accounts van Trump in januari 2021, kort voor het einde van zijn termijn. De aanleiding was de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 door Trump-aanhangers en dat Trump zijn sympathie toonde met de aanvallers. Tevens beweerde hij zonder enig bewijs dat zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van november door fraude was gestolen. Hij veroorzaakte hiermee veel spanning in het land.

Twitter, waar hij meer dan 80 miljoen volgers had, was tot dan toe zijn belangrijkste communicatieplatform. De ex-president vecht al lange tijd tegen het blokkeren van zijn account. Een van de grote vragen is of Trump zou kunnen terugkeren naar het netwerk na de mogelijke overname door Twitter van tech-miljardair Elon Musk. Trump zei onlangs dat hij niet terug wilde naar Twitter, ook al zou hij dat wel kunnen. De aanwezigheid op het platform kan echter belangrijk zijn voor zijn mogelijke kandidatuur bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.

President Macron beëdigd voor zijn tweede termijn

In Parijs is Emmanuel Macron beëdigd voor de tweede termijn van vijf jaar als president van de Franse Republiek. De plechtigheid in het Élysée-paleis werd bijgewoond door zijn familieleden en honderden genodigden, onder wie zijn twee voorgangers Hollande en Sarkozy. De aanwezigheid van de twee vorige presidenten bij de plechtigheid symboliseert de continuïteit van de republiek, melden Franse media.

Macron is de eerste Franse president in twintig jaar die twee keer op rij is gekozen. De laatste die daar in slaagde, was Jacques Chirac.

In de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen kreeg Macron 58,5 van de stemmen, tegen 41,4 procent voor zijn tegenstander Marine Le Pen.

Transnistrië meldt opnieuw explosies nabij de grens

Het conflictgebied Transnistrië in de Republiek Moldavië, dat grenst aan Oekraïne, heeft bericht over hernieuwde aanvallen op zijn grondgebied.

Tijdens de nacht waren er verschillende explosies in de grensplaats Voronkowo, meldde het persbureau Interfax, daarbij verwijzend naar het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Minstens twee drones vlogen over het militaire garnizoen in Voronkovo, er werden vier explosies gehoord." Er waren geen doden of gewonden. De informatie kon aanvankelijk niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Transnistrië, dat zich sinds de jaren negentig heeft afgescheiden van de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië, grenst aan de zuidelijke Oekraïense regio Odessa. Transnistrië wordt als pro-Russisch beschouwd en er zijn circa 1.500 Russische soldaten gestationeerd om toezicht te houden op het staakt-het-vuren en het bewaken van oude munitiedepots en wapendepots. De regio is de afgelopen weken getroffen door meerdere explosies. 

Russische paspoorten gepland voor Oekraïners in de regio Cherson

De Russische bezetters van Zuid-Oekraïne ondernemen stappen om Cherson af te scheiden van de regio. Inwoners van Cherson zouden het recht moeten krijgen op Russische paspoorten, zei een pro-Moskou-regionale politicus.

Het door de Russische staat gerunde persbureau Ria Novosti heeft Kirill Stremusov genoemd als plaatsvervangend hoofd van het regionale militair-civiele bestuur van Cherson. "We zullen ons maximaal integreren in de opbouw van de Russische Federatie", kondigde hij aan.

De komende maanden zal Cherson volledig overschakelen op de roebel als munteenheid. Oekraïense banken moeten hun werk stopzetten. "We zullen het werk organiseren via banken die rechtstreeks verband houden met Rusland", zei Stremusov.

Stilte verstoord bij herdenkingstocht Pim Fortuyn

Zo'n vierhonderd mensen hebben vrijdag in Rotterdam de moord op politicus Pim Fortuyn twintig jaar geleden herdacht. De tocht begon om 17.30 uur bij het voormalige huis van Fortuyn en liep via het stadhuis aan de Coolsingel naar het standbeeld van de politicus op de Pim Fortuynplaats.

Om 18.06 uur werd twee minuten stilte bij het standbeeld van Fortuyn in acht genomen. Op dat tijdstip schoot Volkert van der G. de politicus op het Mediapark in Hilversum dood. Die stilte werd echter ruw verstoord door waarschijnlijk Antifa. Beelden hieronder. 

Mountainbiker Gaze verrast met World Cup-winst in Albstadt

De World Cup mountainbiken is neergestreken in het Duitse Albstadt, waar vrijdagavond de shorttrackwedstrijden werden afgewerkt. Zondag staan de reguliere cross-countrywedstrijden op de planning op het Duitse parcours.

Bij de vrouwen bleef het veld enige tijd samen, maar halverwege werd het onder leiding van Rebecca McConnell toch stevig uit elkaar getrokken. Met name Jolanda Neff kon goed volgen, maar het Zwitsers-Australische duo kreeg gezelschap: Jenny Rissveds, Pauline Ferrand Prevot, Alessandra Keller en Blanka Vas sloten aan.

In de slotfase gaf McConnell nog eens een flinke dot gas, dit keer bleef alleen Ferrand Prevot bij haar in de buurt. In een fraaie sprint leek de Française er overheen te komen, maar McConnell was te sterk en won, voor Ferrand Prevot en Rissveds. Anne Terpstra finishte als zevende, Anne Tauber werd tiende, Lotte Koopmans 30e en Sophie von Berswordt 31e.

Het duurde bij de mannen nog veel langer voor er een schifting ontstond, daar ging men met een grote groep de slotfase in. Mathieu van der Poel's Nieuw-Zeelandse teamgenoot Sam Gaze maakte indruk en in de sprint liet hij zijn echte kracht zien: hij sprintte naar een verrassende zege, voor de Fransman Jordan Sarrou en de Zwitser Nino Schurter.

Giro: Etappe 2 - Van der Poel vs Dumoulin om het roze?

De Giro d'Italia is onderweg en op wat voor manier: een geweldige finish van de openingsetappe in Hongarije zorgde vrijdag voor de roze trui voor Mathieu van der Poel, die het in een supersprint nét won van de dit jaar definitief doorgebroken Eritreeër Biniam Girmay.

Zaterdag volgt logischerwijze de tweede etappe: een ruim negen kilometer lange tijdrit in en rond Budapest. Nou staat de startlijst niet bepaald bomvol met absolute kleppers op de tijdrit en dat levert voor de Nederlandse fans een mooie kans op: een heus Nederlands duel om het roze.

Van der Poel kan op een goede dag een uitmuntend potje tijdrijden, zeker op een kort en bochtig parcours, waarop explosiviteit wellicht belangrijker is dan puur tempobeulen. Tom Dumoulin heeft natuurlijk ook een goede tijdrit in de benen en een achterstand van veertien seconden op Van der Poel is niet onoverbrugbaar.

Het lijken de twee voornaamste kandidaten voor het roze te zijn op zaterdag, maar ook Dumoulin's Jumbo-ploeggenoot Tobias Foss kan bepaald niet over het hoofd gezien worden, zeker na zijn indrukwekkende openingstijdrit in de Giro van vorig jaar. Ook João Almeida staat op veertien seconden, dus de strijd kan zeker spannend worden.

De vrijdag onfortuinlijke hekkensluiter Harm Vanhoucke opent de tijdrit zaterdag om 14.00 uur. Foss trekt om 16.23 uur de gashendel open, Dumoulin start om 16.31 uur, Almeida om 16.42 uur en Van der Poel begint er om 16.55 uur als laatste aan. De volledige startlijst is hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Verstappen kent moeizame openingsdag in Miami, Leclerc en Russell snel

De eerste twee vrije trainingen voor de allereerste Grand Prix van Miami in de Formule 1 zijn vrijdagavond (Nederlandse tijd) niet echt lekker verlopen voor Max Verstappen. In de eerste training ging het allesbehalve soepel, in training twee kwam hij er helemaal niet aan te pas.

Na negen ronden in training één werd Verstappen door Red Bull naar binnen gehaald vanwege te hoog oplopende temperaturen. Op het moment dat hij binnen stond, gleed Valtteri Bottas stevig van de baan af: de Alfa Romeo-monteurs hadden een bak werk in handen gekregen en met een rode vlag lag de boel even stil.

Op het gloednieuwe circuit waren wel meer glijpartijen te zien, hoewel de meeste coureurs dat net op tijd op konden vangen. Verstappen kwam nog wel naar buiten en was snel, maar WK-leider Charles Leclerc (Ferrari) en Mercedes-coureur George Russell doken nog onder de tijd van de Nederlander, die wat aantal rondes betreft alleen Bottas achter zich moest dulden.

Toch was de eerste training een topsessie voor Verstappen vergeleken met later op de avond. Hij stond eerst een half uur binnen vanwege gesleutel aan zijn Red Bull, en nadat hij eindelijk de baan kon betreden kreeg hij te kampen met dusdanige remproblemen dat hij geen enkele getimede ronde neer kon zetten alvorens weer naar binnen te komen.

Carlos Sainz was eveneens vrij ver van huis in sessie twee: de Spanjaard ging iets te enthousiast op een van de snelle bochten af en gleed stevig de muur in. Russell zat er juist opnieuw lekker bij: de beste Mercedes-coureur van het moment was zelfs de snelste in de training. Leclerc kwam tot de tweede tijd, voor Verstappen's teamgenoot Sergio Perez en Lewis Hamilton.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden. Training drie begint zaterdag om 19.00 uur Nederlandse tijd, om 22.00 uur begint men aan de kwalificatie.

Man (27) aangehouden na meerdere aanrandingen in Maarheeze

In Maarheeze werden op vrijdag 6 mei meerdere vrouwen aangerand. Dit gebeurde in en rondom een supermarkt aan de Smits van Oyenlaan. Een 27-jarige inwoner van Budel werd hierop direct aangehouden.

Op vrijdagmiddag 6 mei ontving de politie een eerste aangifte van een aanranding in het centrum van Maarheeze. De aangeefster kon hierbij een duidelijk signalement van de verdachte geven. Op basis van meldingen die volgden kon bepaald worden waar de verdachte zich bevond. Agenten ter plaatse wisten de man met het gegeven signalement direct aan te houden.

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die mogelijk ook slachtoffer van de man werden. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Picnic bezorgt alleen nog verse kip mét ster

Picnic bezorgt vanaf vandaag alleen nog verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Dat heeft de bezorgdienst aan Wakker Dier laten weten. Daarmee is Picnic de eerste die dit voor het verse kippenvlees weet te bewerkstelligen, hun kipvleeswaren krijgen later dit jaar een ster. “Het is geweldig om te zien dat woorden nu worden omgezet in daden,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Door eerst over te stappen met het verse vlees en daarna met de vleeswaren, neemt Picnic een andere route dan traditionele supermarkten. De meeste supermarkten hebben hun vleeswaren al voorzien van één ster, en werken nu aan de overstap van hun verse kippenvlees. Dit zijn producten die vooral bij de avondmaaltijd worden gegeten zoals hele kipfilets, kipschnitzels of drumsticks.

Kipballetje rolt
Wakker Dier verwacht komend jaar meer goed nieuws voor de kippen: afgelopen jaar beloofden alle Nederlandse supermarkten al hun kippenvlees en -vleeswaren te voorzien van minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Uiterlijk in 2023, sommige in de loop van 2022. Het kipballetje kwam aan het rollen toen supermarkt Albert Heijn in maart vorig jaar als eerste supermarkt deze stap aankondigde.

Een ster
Wakker Dier pleit al jaren voor een verbetering van het kippenwelzijn. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming.

Andries Jonker verlaat Telstar na drie seizoenen

Andries Jonker stopt na drie seizoenen als trainer en technisch directeur van Telstar. Dit heeft hij direct laten weten na afloop van de 4-3 nederlaag tegen Roda JC. Hij wil graag nog een stap hogerop, zo liet hij weten tegen NH Sport.

Jonker trad op 28 juni 2019 aan als hoofdtrainer van Telstar en was de opvolger van Mike Snoei. De 59-jarige Amsterdammer eindigde in zijn eerste seizoen met Telstar op een knappe 10de plaats. Vorig seizoen werd de 13de plek op de ranglijst bereikt. Deze jaargang werd Telstar, mede door de vele blessures en ziektegevallen, uiteindelijk 19de in de eindstand.

Jonker heeft meerdere weken nagedacht over een nieuwe aanbieding van Telstar, maar uiteindelijk dus besloten hier niet op in te gaan. "Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad. Ik ging altijd met een glimlach naar de club. Maar ik vind dat iemand het nu moet overnemen. Ik wil hoger, beter meer. Sneller dan Telstar kan", aldus Jonker.

Andries Jonker heeft als TD bijgedragen dat Telstar weer een jeugdopleiding heeft. Zijdelings had hij ook bemoeienis met het opzetten van de vrouwentak van Telstar. Telstar heeft mooie plannen rondom een nieuw stadion. Daar wil Andries Jonker graag aan bijdragen, maar ziet waarschijnlijk ook dat dat nog even gaat duren. 

FOK! Wat een weer!: wie krijgt de meeste regen?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moggé!

Wie krijgt de meeste regen vannacht/morgen?  

Er wurmt zich zowaar een storing tussen al die hogedruk heen. Op een waterballet hoeven we zeker niet te rekenen, maar een paar millimeter lijkt wel mogelijk. In eerste instantie in het noordwesten, daar kan zo tussen de 2 en 4 mm gevallen en misschien wel iets meer. Dit gebied met lichte regen trekt zuidoostwaarts, maar zal daarbij wel in activiteit afnemen. 

Toch kunnen er in het binnenland daarna nog wel een paar buien vallen en onweer sluit ik daarbij niet helemaal uit. Het zal zeker geen grootschalig gebeuren worden, maar op sommige plaatsen kan er best wel een pittige bui vallen. Verder blijft het met name in de noordelijke provincies tamelijk bewolkt. Elders breekt de zon geleidelijk aan weer door. Zeker in de welbekende zonnige oorden van ons land zal de dag weer behoorlijk zonnig gaan eindigen.

De temperaturen doen een stapje terug. In het noordwesten gaat er toch al zo'n 6 graden vanaf en stokt het kwik bij maximaal een graad of 13. Het binnenland warmt wat meer op, maar met 19 tot 21 is het ook daar iets frisser. De wind is westelijk en draait daarna door naar een noordelijke richting zodat de temperaturen nog wat gaan zakken. 

Zondag is dan weer meestal zonnig, maar met 12 tot 18 graden vrij fris.

Fijn weekend!  

Zonnig aan de Zaan (Foto: DJMO)
Het was goed toeven aan het water van de Zaan. (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zelenskyy: Oekraïne werkt aan diplomatieke oplossing voor Azovstal-verdedigers

Volgens president Volodymyr Zelenskyy werkt Oekraïne aan een diplomatieke oplossing om de verdedigers die nog steeds standhouden in het belegerde Azovstal levend uit de staalfabriek te redden. 

Invloedrijke bemiddelaars en staten zijn bij de inspanningen betrokken, zegt Zelenskyy in zijn nachtelijke videoboodschap. Details gaf hij niet.

Tv-persoonlijkheid Sis van Rossem (77) overleden

Kunsthistoricus en tv-persoonlijkheid Sis van Rossem (77) is overleden. Zo meldt het blad 'Maarten!' waar ze voor werkte. Ze werd vooral bekend door het tv-programma 'Hier zijn de Van Rossems', waarin ze samen met haar broers Maarten en Vincent diverse steden bezocht en vertelde over de bijzondere plekken die ze tegenkwamen. 

Van Rossem overleed afgelopen woensdag, twee dagen eerder was ze in het ziekenhuis opgenomen na een val bij haar thuis. 

Bij het grote publiek werd ze in 2015 bekend door het eerste seizoen van 'Hier zijn de Van Rossems'. De serie is erg populair en trekt nog steeds meer dan een miljoen kijkers. Op dit moment wordt het achtste seizoen uitgezonden en de opnames voor de negende reeks waren al aan de gang.

Lavrov: het racistische Westen zaait haat tegen alles wat Russisch is

Tijdens een herdenkingsbijeenkomst ter gelegenheid van 'Victory Day' in Moskou hernieuwde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn bewering dat er een antisemitisch regime heerst in de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

"Neo-nazisme en een nieuwe opleving van antisemitisme gedijen onder het regime van Kyiv in de Baltische staten en Oekraïne - met medeweten van het collectieve Westen", staat in een bericht op de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is gepubliceerd. Samen voeren ze dus een propagandaoorlog tegen de Russische Federatie en elke Rus, waar ter wereld ze zich ook bevinden. "Dit is een nieuwe uiting van racisme", zegt Lavrov. "Ze zaaien op persoonlijk vlak haat tegen alles wat Russisch is."

Tekort aan houtpulp maakt toiletpapier duurder

De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen omdat de houtpulp vooraden sterk zijn afgenomen. Zo meldt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld. Zo meldt het AD.

De oorlog in Oekraïne is een belangrijke reden van de gedaalde voorraden volgens topman Walter Schalka van Suzano. Europa kocht altijd veel Russisch hout, maar sinds Rusland de oorlog met Oekraïne begon is die handel vrijwel helemaal stil komen te liggen. Ook zijn bepaalde kwaliteitscertificaten van Russisch hout ingetrokken.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Lale Gül krijgt Pim Fortuyn Prijs op twintigste sterfdag naamgever

Schrijver en columnist Lale Gül is dit jaar de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. Dat maakte juryvoorzitter Simon Fortuyn bekend op het symposium 'Verdraagzaamheid versus vrijheid van meningsuiting', ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van zijn broer. Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2020 vermoord op het Mediapark in Hilversum. Zo meldt AT5

Dat meldt nu.nl. De jury prijst Gül om haar debuutroman 'Ik ga leven'. In het boek beschrijft ze ze het verhaal van Büsra, een jonge vrouw van Turkse afkomst die opgroeit in een streng islamitisch gezin in Amsterdam-West. Na het verschijnen van het boek vertelde Gül in interviews dat dit verhaal grotendeels gebaseerd is op haar eigen leven.

"Daarvoor is moed nodig", concludeert de jury, bestaande uit Pims broer Simon Fortuyn, JA21-leider Joost Eerdmans, filosoof Afshin Ellian en psychiater Esther van Fenema. "Er zijn weinig schrijvers die hun eigen culturele en religieuze achtergrond durven te bekritiseren." De inhoud van het boek zorgde vanwege islamkritiek voor een breuk met haar familie. Ook kreeg Gül te maken met bedreigingen. De schrijfster heeft zelfs een periode moeten onderduiken.

De Pim Fortuyn Prijs wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes doorbreken en stelling durft te nemen in het maatschappelijke debat. Gül won eerder met haar boek al de NS Publieksprijs 2021.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.