FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 mei 2022

Random Pics van de Dag #629

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Moskou: NAVO-toetreding van Finland en Zweden is bedreigend voor Rusland

De Russische minister van Defensie Sergej Shoigu ziet een gevaar in de geplande NAVO-toetreding van Finland en Zweden. De situatie aan de westelijke grens van Rusland wordt gekenmerkt door een groeiende militaire dreiging, zei Shoigu tijdens een bijeenkomst van het ministerie.

Finland en Zweden hebben als buurlanden van Rusland een aanvraag ingediend om te worden opgenomen in het militaire blok, wat de spanningen in het westelijke militaire district van Rusland aanzienlijk zou vergroten. Aan de grens met Finland zullen tegen het einde van het jaar twaalf nieuwe Russische militaire bases moeten zijn gebouwd, kondigde Shoigu aan.

Monkeypox (apenpokken) in Nederland vastgesteld door RIVM

Het RIVM heeft enkele mogelijke gevallen van monkeypox (apenpokken) in Nederland in onderzoek. De monsters worden momenteel onderzocht in een laboratorium, de uitslag is nog niet bekend.

Update 18.40 uur: Het apenpokkenvirus is nu ook vastgesteld in Nederland. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt.

Eerdere berichtgeving: Na besmettingen in onder meer de Verenigde Staten, Spanje en Groot-Brittannië is apenpokken nu ook in België, Duitsland en Frankrijk vastgesteld. Het virus heeft te maken met een opvallende toename aan gevallen; apenpokken komt doorgaans zelden buiten Afrika voor.

Voor het RIVM komt het eventueel opduiken van het virus in Nederland niet als een verrassing. Directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektenbestrijding zou het vreemd vinden als dat hier niet gebeurt, terwijl dat in andere West-Europese landen al wel het geval is.

Zie ook: Monkeypox uitbraak (apenpokken) bij mensen in meerdere landen, wat is het?

Démare sprint naar derde ritzege in Giro d'Italia

Arnaud Démare heeft zijn derde ritzege in deze Giro d'Italia te pakken. De Fransman van Groupama - FDJ was de snelste in de massasprint, nadat de vroege vluchters met onder andere Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg op 500 meter van de streep werd bijgehaald. Romain Bardet moest de Giro verlaten. De Fransman is ziek.

Vanuit de start kregen we een kopgroep van vijf, met daarbij Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg. De twee Nederlanders hadden het gezelschap van Filipo Tagliani, Nicolas Prodhomme en Mirco Maestri. Het vijftal nam een mooie voorsprong van zes minuten. Ondertussen raakte de Giro Romain Bardet kwijt. De Franse klimmer van Team DSM, vierde in het algemeen klassement, was gisteren ziek geworden en moest de strijd staken.

De kopgroep hield de voorsprong vast en met veertig kilometer was de voorsprong nog steeds meer dan vier minuten, en bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was de voorsprong nog tweeënhalve minuut. De koplopers maakte een goede kans op de ritzege, maar daarna ging de voorsprong snel terug en met nog 500 meter te gaan werden ze uiteindelijk gegrepen.

In de sprint die volgde was Arnaud Démare de snelste. De Franse sprinter in de puntentrui begon de sprint aan kop en zou die nooit meer afstaan, al kwam Phil Bauhaus in de laatste meters nog sterk opzetten.

Kirby 64 nu te spelen via Nintendo Switch Online

Nintendo heeft de volgende game vrijgegeven voor Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket. Kirby 64: The Crystal Shards is voor abonnees vanaf vandaag te spelen op Nintendo Switch.

De game introduceerde de mogelijkheid om diverse krachten te combineren en ook enkele iconische personages. Daarnaast bood de game multiplayer in de vorm van diverse minigames. De volgende game die komt naar de dienst is nog niet bekendgemaakt, maar er is grote kans dat dit Pokémon Snap wordt. Dit is de laatste game die Nintendo wel al heeft getoond, maar nog niet heeft vrijgegeven.

Moeder natuur deed en doet haar ding

Moeder natuur laat even zien dat ze er nog is. Wekenlang was het vrij rustig, stabiel en saai weer. Gister en vandaag was dat echter anders. 

Gister was er in Wageningen een spectaculaire wolkenpartij te zien, liep in Arnhem presikhaaf een spoortunnel onder water en was er ook in Apeldoorrn overlast. In Noord-Brabant waren tientallen schademeldingen. Code oranje, dat voor een deel van land geldde was om 16:00 afgelopen, daarna gold code geel voor het oosten. Ook kwam het bericht dat er tornado's konden voorkomen vandaag.

Het is zeker gaan spoken in Limburg. In Beek zijn daken van huizen gewaaid door een mogelijke valwind of tornado, de filelengtes namen toe bij Geleen, is te zien via een cam van Rijkswaterstaat en verschillende treinen zijn uitgevallen. Ook staan straten blank door een wolkbreuk, wat gister in Doetinchem ook gebeurde waarbij het water aan de binnenkant van de muren liep. In het westen is het minderc heftig, maar wel meer neerslag. 

Het onweer treft Duitsland, met name het noordwesten van het Ruhrgebied. Rond de grens vn België en Luxemburg  gaat heet ook flink tekeer. Daar zullen wij echter geen last van kriijgen, gezien het naar het noordoosten trekt.

Mariupol: Azov-commandant geeft overgave Azovstal toe

In de afgelopen week hebben honderden Oekraïense strijders zich overgegeven vanuit Azovstal. Een door ntv.de geverifieerde video suggereert dat de leiding van het Azov-regiment nog steeds in de fabriek aanwezig is.

Update 16.00 uur: De resterende Oekraïense verdedigers van de staalfabriek in de havenstad Mariupol geven voor het eerst hun overgave publiekelijk toe. "De legerleiding heeft het bevel gegeven om te stoppen met het verdedigen van de stad", zei regimentscommandant Denys Prokopenko van Azov in een videoboodschap. Dit moet het leven en de gezondheid van de soldaten in het garnizoen beschermen.

Volgens Russische informatie hebben meer dan 1.900 Oekraïense soldaten zich al overgegeven en worden ze gevangen gehouden. De commandanten zouden echter nog steeds in de bunkers op het fabrieksterrein aanwezig zijn. "Er is een bepaalde operatie gaande, waarvan ik de details niet zal zeggen", zei de plaatsvervangend commandant van het regiment, Svyatoslav Palamar.

Met Engelse ondertiteling:

Eerdere berichtgeving: Sviatoslav Palamar, een commandant van het Oekraïense Azov-regiment, zegt in de gisteren gepubliceerde video: "Vandaag is de 85e dag van de oorlog. Ik en de leiding blijven nog steeds in de Azov-vallei."

Ook benadrukt hij dat er maatregelen worden genomen waarvan hij de details niet kan noemen. De video met Palamar werd gepubliceerd op Telegram en gedeeld door tal van Oekraïense media. Het weerlegt berichten, vooral van Russische zijde, dat Palamar de Azovstal-fabriek al heeft verlaten. 

Ntv.de heeft de opnamedatum van de video geverifieerd op basis van de metadata.

Eurocommissaris Timmermans nog altijd fan van biomassa

Eurocommissaris Frans Timmermans stelt dat biomassacentrales niet per se slecht zijn voor het klimaat. Dit ondanks consensus tussen wetenschappers die stellen dat biomassa vervuilender is dan kolen en gas.

In Nederland stoppen de subsidies, tot genoegen van de voorzitter van het Comité Schone Lucht Fenna Swart. Timmermans presenteerde daarbij deze week ook nog trots zijn ‘groene versnelling’, waarin staat dat hij biomassa wil stimuleren. Volgens Swart zit er een luchtje aan het rapport. Rutgers Castricum van Powned stelde Timmermans een aantal kritische vragen.

Snelweg A12 compleet afgezet voor grote grenscontrole

Een gestolen voertuig, een ongewenste vreemdeling en een automobilist die onder invloed van harddrugs rijdt; het is de vangst tijdens een grote controle aan de grens bij Babberich. Vier mensen zijn donderdagavond aangehouden.

Een paar keer per jaar bundelen de politie, douane en marechaussee de krachten. Donderdag gingen ze nog een stapje verder: de volledige A12 in de richting van Arnhem werd afgesloten.

Duits militair expert Masala verwacht geen uitwisseling van Azovstal soldaten

De Duitse Militair expert Carlo Masala verwacht niet dat de uit Azovstal gevangengenomen Oekraïense strijders  worden uitgewisseld door Rusland.

Van de meer dan 1.700 mannen zal in ieder geval een deel worden misbruikt voor propagandadoeleinden, zegt de hoogleraar politiek aan de Bundeswehr Universiteit in München in de Stern-podcast "Oekraïne – de situatie".

"Ik denk niet dat ze worden uitgewisseld. In plaats daarvan worden ze misschien berecht, gemarteld en voor de televisiecamera gesleept", zegt Masala. Afgedwongen nep-bekentenissen van gevangenen zouden kunnen worden gebruikt om "uiteindelijk aan het Russische volk te suggereren dat Oekraïne een nazi-staat is. En daarmee de legitimiteit van de operatie van de Russische Federatie te handhaven."

In totaal hebben sinds maandag 1.730 strijders de wapens neergelegd, volgens woordvo Moskou.

Russisch parlement wil leeftijdsgrens voor militairen oprekken

De Russische Doema overweegt de leeftijdsgrens voor soldaten te verhogen tot boven de 40. Bovendien zouden buitenlanders boven de 30 jaar zich in de toekomst ook voor militaire dienst moeten kunnen inschrijven, zo staat in een ontwerp voor het parlement op haar website.

Dit zou het leger in staat stellen oudere professionals te rekruteren, zo luidt de redenering. Tot nu toe kunnen Russen tussen 18 en 40 jaar en buitenlanders tussen 18 en 30 jaar dienst nemen in het Russische leger.

Feyenoord neemt mislukte spits van Ajax transfervrij over

Het zong al rond, maar Feyenoord heeft het nu officieel bekend gemaakt. Ajacied Danilo Pereira da Silva komt in hetzelfde lijstje terecht als Johan Cruijff en Kenneth Vermeer. De Braziliaanse spits maakt de overstap van Ajax naar Feyenoord. Hij tekent een contract tot 2026 bij de Rotterdammers. Zo meldt AT5

De 23-jarige Danilo verlaat Amsterdam transfervrij voor een avontuur in de Kuip. In 2017 maakte hij de overstap van het Braziliaanse Santos naar Ajax voor twee miljoen euro. Het lukte de spits niet door te breken en daarom werd hij vorig seizoen verhuurd aan FC Twente. Daar deed hij het nog best aardig, maar terug in Amsterdam wist hij wederom niet te overtuigen.

Danilo kreeg zo nu en dan de kans van Erik ten Hag, maar scoorde in de eredivisie dit seizoen slechts tweemaal. Met de terugkeer van Brian Brobbey in de winterstop was het wel klaar met Danilo bij Ajax.

"Een behendige, snelle spits zoals Danilo is een welkome toevoeging aan onze selectie. Dat hij transfervrij de overstap kan maken naar Feyenoord is ook een prettig gegeven. We hebben er goede hoop op dat Danilo bij ons kan laten zien waar hij goed in is: effectief en dreigend zijn in de zestien en doelpunten maken", aldus technisch directeur van Feyenoord Frank Arnesen. 

Consument in mei vrijwel even negatief

Consumenten bleven in mei nagenoeg even negatief als in april, toen het consumentenvertrouwen naar het laagste niveau ooit daalde. Het consumentenvertrouwen kwam in mei uit op -47, tegen -48 in april. Zowel het oordeel van consumenten over de economie als de koopbereidheid veranderde in mei nauwelijks.

Met -47 lag het consumentenvertrouwen in mei ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in april 2022 de laagste stand ooit (-48). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Oordeel consumenten over economisch klimaat verandert nauwelijks
Consumenten waren in mei nagenoeg even pessimistisch over de economie als in april. De deelindicator economisch klimaat ging van -69 naar -68. Consumenten waren negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden, maar minder negatief over de economie in komende twaalf maanden.

Ook koopbereidheid blijft vrijwel hetzelfde
De koopbereidheid kwam in mei uit op -33, tegen -34 in april. Consumenten waren minder negatief over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden, maar vonden de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in april. Nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over. Hun oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden veranderde niet.

Forum voor Democratie krijgt antwoord van Halsema: 'Inwoners niet bang maken'

Burgemeester Femke Halsema heeft gisteren in de Stopera antwoord gegeven op vragen van Forum voor Democratie Amsterdam op de voorbereiding op een eventuele Russische raketaanval. Ze benadrukte dat er geen verhoogde dreiging is. Zo meldt AT5

Forum voor Democratie-raadslid Anton van Schijndel kondigde vorige week al aan dat hij de vragen ging stellen. Tijdens de commissievergadering ging hij er nog uitgebreider op in. Zo suggereerde hij dat Russische onderzeeërs vanaf de Noordzee met raketten 'catastrofale schade' in de haven of op Schiphol kunnen veroorzaken. Dit met de bedoeling om Europa te dwingen Oekraïne concessies te laten doen bij de onderhandelingen met Rusland.

"Houdt het college rekening met deze worst case, een kruisraket op de haven?", vroeg Van Schijndel. "Ik hoor van hele goede bronnen dat door de hulpdiensten in de zeehaven nooit is geoefend voor een calamiteit als een luchtaanval. Regeren is vooruitzien. Vraag: wil het college bevorderen dat zulke oefeningen de komende maanden alsnog zullen worden gehouden?"

Halsema wees erop dat de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) de internationale dreigingen landelijk in de gaten houdt. "Die dreiging is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne niet hoger geworden. Dat weet u ook via de landelijke berichtgeving van de NCTV. En ik moet zeggen, dat ik er dan wel moeite mee heb dat uw hele betoog doorspekt is van een angst en zorg voor inwoners in onze stad die niet op de feiten berust."

Ze zei dat de gemeente als vanzelfsprekend oplettend moet zijn. "En dat zijn we ook. Maar we mogen onze inwoners ook niet bang maken en ik denk dat dat ook van groot belang is." Volgens Halsema haar staan 'terreur, cybercrime en desinformatie' hoog in het regionaal risicoprofiel. "En dat betekent ook dat de diensten in Amsterdam standaard voorbereid zijn op dit type crisis en specifiek optreden bij grof en extreem geweld."

Verder zei Halsema dat de meeste vragen niet in de Stopera beantwoord konden worden. Van Schijndel erkende dat, maar vroeg daarna wel of Halsema kon nagaan waar de Nederlandse patriot-eenheden nu zijn. Halsema raadde hem aan die vraag in Den Haag door de landelijke Forum voor Democratie-fractie te laten stellen. 

Borderlands 3 is gratis te claimen op de Epic Games Store.

Borderlands 3, de populaire looter-shooter van ontwikkelaar Gearbox, is tot 26 mei gratis beschikbaar via de Epic Games Store. De Steam-concurrent is op dit moment ook aan de jaarlijkse 'Mega Sale' begonnen, met dit keer korting op meer dan 1600 games. De acties lopen tot en met 16 juni.

Borderlands 3 is straks niet de enige titel die gratis te claimen is. Epic belooft tijdens de uitverkoop vier grote blockbuster-games gratis aan te bieden.

Ace Combat 7 krijgt Top Gun-DLC

Ace Combat 7: Skies Unknown kwam in 2019 uit en wordt al lange tijd niet meer voorzien van updates, maar de game wordt nu speciaal voor de nieuwe Top Gun-film afgestofd. Bandai Namco heeft nog niet duidelijk gemaakt wat je precies krijgt en hoeveel het gaat kosten, maar het lijkt erop dat spelers toegang krijgen tot de legendarische F/A 18 Super Hornet (het gevechtvliegtuig dat Tom Cruise in de films gebruikt).

De Top Gun DLC is vanaf 26 maart beschikbaar.

Giro: Etappe 13 - De bergen in, maar toch sprinten?

De twaalfde etappe van de Giro d'Italia was een vermakelijke, uiteindelijk gewonnen door Stefano Oldano, met een keurige derde plek voor Gijs Leemreize. Vandaag moet er wel weer geklommen worden, maar is het verder niet al te lastig tot aan de finish.

De heren vertrekken in Sanremo, waar een 150 kilometer lange tocht naar Cuneo begint. Rellende_Rotscholier heeft alles hier uitgebreid voorbeschouwd, maar het komt erop neer dat we in het eerste stuk een forse klim hebben, gevolgd door een zeer lange, glooiende afdaling en dan nog wat voorzichtige heuveltjes richting een niet geheel vlakke potentiële massasprint.

Rond een uur of 13.20 gaan de heren pas van start, de finish staat ergens rond of na vijf uur op de planning. Vermoedelijk een sprint, met mannen als Arnaud Demare, Fernando Gaviria en wellicht weer Alberto Dainese, die namens DSM al een sprintzege pakte.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Danny zoekt drijfnat meisje

Gezocht: meisje dat een sloot water over zich heen kreeg in Deventer. Rond een uur of vier reed een bedrijfsbusje door de spoortunnel bij de Veenweg. Dankzij de hoosbuien stond de tunnel blank, en dat leverde een regenboog aan water op. 

De chauffeur zag echter een meisje over het hoofd dat weg probeerde te duiken voor het water, waarschijnlijk tevergeefs. De eigenaar van het bedrijf, Danny Stelder, is nu op naar het meisje om het goed te maken. Video van het voorval bij De Stentor.

FOK! Wat een weer!: hevig noodweer in ZO

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Na een lange tijd van standvastig hogedrukweer werden de bordjes even verhangen. Het begon al in de loop van de nacht toen zich een reeks onweersbuien vormde boven Zeeland. Deze trokken in een zuidelijke stroming het land over. Dat waren toch best wel zwaardere buien dan het zich eerst liet aanzien. Er vormde zich een lijn en tegelijkertijd ontstonden er daar ten noorden van ook een aantal zware buien. 

U weet echter hoe dat gaat met buien. De éne krijgt de jackpot en de ander weinig tot niets. De ochtendbuien leverde in delen van Noord-Holland zo'n 15 tot 20 mm op. U heeft Haarlem nog niet gelezen? Klopt! Ik was gister rond 05.30 wakker geworden door een kort buitje en zag wat geflits. Ik wist echter al hoe laat het was, want het kwam uit oostelijke richting en voordat ik goed en wel wakker was deed deze bui er het zwijgen toe.

Zeer sporadisch zag ik een flits in de aanvoer, maar ik keek er duidelijk onderdoor en de ontladingen vonden meer ten ZW plaats. Inderdaad dat beloofde geen feest te worden. Resultaat: 2 mm en drie ontladingen. Dat was genieten zeg! 

Meer landinwaarts waren de buien meer geclusterd tot een groot gebied. Op diverse plaatsen viel daar zo'n 20 tot 30 mm uit. 

Na deze buiensessie klaarde het even op, doch het feitelijke koufront was in aantocht. Daar de wind hier al vlot naar het westen draaide, wist ik uiteraard al wat er ging gebeuren. De luchten zagen er wel vrij aardig uit, maar van onweer was nauwelijks sprake. Wat volgde was 10 minuten een stevige bui, en daarna nog ruim een uurtje wat gezapige regenval wat uiteraard niet indrukwekkend was. Uiteindelijk is de dagoogst een krappe 10 mm geworden. Een aalmoesje noemen we dat. Gouda kwam bijvoorbeeld al op 24 mm uit. 

Dit hele circus trok daarna naar het noordoosten toe en zoals verwacht activeerde dit hele zaakje. Uiteindelijk leidde dit tot veel problemen in het zuiden en oosten. Eindhoven kwam tot een windstoot van 110 km/u, terwijl ook Deelen de 100 km/ aantikte. Verder viel er lokaal erg veel regen en waren de wolkenpartijen indrukwekkend te noemen. Op heel veel plaatsen viel er tussen de 20 en 40 mm. Da's de moeite.

Inmiddels zijn de buien vertrokken en is het zeker in het westen gewoon koud te noemen met actuele temperaturen rond of onder de 15 graden. Ook het Stratus-spook heeft zijn gezicht weer laten zien. 

Uiteindelijk klaart het overal op. Zo warm als afgelopen nacht zal het niet worden. De minima liggen tussen de 9 en 13 graden.

Vandaag is een dag om heel scherp in de gaten te houden. De warme lucht is nog heel dichtbij, terwijl de koele lucht al deels over ons land is uitgespoeld. Het front trekt daardoor weer iets in noordwestelijke richting, terwijl de grondwind uit een meer westelijke hoek komt.

Dat betekent dus dat het zuiden en misschien ook deels oosten weer tijdelijk in de warme lucht komen. Het is best mogelijk dat de 25 graden zeker gehaald gaat worden. 

Vervolgens ontwikkelt zich ook een golf in het front. Dit alles samen zorgt voor een heftige situatie voor de zuidelijke helft. Daar gaan dan ook zeer heftige buien ontstaan met alles erop en eraan. De kans is aanzienlijk dat dit tot grote problemen gaat leiden. Ik verwacht zeker een code ORANJE, en zelfs een weeralarm durf ik niet helemaal uit te sluiten.

Er kunnen grote hagelstenen vallen en de bliksemactiviteit lijkt ook zeer hoog te gaan worden. Verder kan er bijzonder veel regen vallen. Sommen van zo'n 75 tot 85 mm zijn zeker wel mogelijk. Nog hogere sommen sluit ik ook niet helemaal uit. Verder is het uitkijken voor zeer zware windstoten. Mogelijk halen die snelheden van 120 tot 150 km/u. Ook zouden deze cellen kunnen gaan roteren, wat wil zeggen dat ze zich kunnen ontwikkelen tot een supercel. Als dat gaat gebeuren is er best kans op één of meerdere tornado's. 

Dit is dus een situatie om nauwlettend te volgen. Ik zal er uiteraard bij zijn.

In de rest van het land gaat het ook flink regenen, maar gevaarlijke randverschijnselen zijn daar niet erg waarschijnlijk. Over het algemeen zal er zo'n 15 tot 25 mm gaan vallen, maar dan verspreid over een aantal uren en niet in korte tijd zoals in het zuiden. 

De maxima liggen in de regen zo rond de 20 graden.

Tot vanavond! 

Mooie zonsondergang (Foto: Pukeko)
Een mooie zonsondergang in de omgeving van Wormerveer. (Foto: Pukeko)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Stoffelijk overschot aangetroffen in de buurt van Sittard

In de buurt van het bosperceel bij De Kollenberg in Sittard is donderdagmiddag omstreeks 13:30 uur een stoffelijk overschot aangetroffen. De eerste onderzoekresultaten geven aanleiding om te denken dat het om de vermiste Xavier Durlinger gaat. Deze 19-jarige man uit Sittard werd sinds vorige week vermist. Ook zijn er sterke vermoedens dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen.

De omgeving van de vindplaats is afgezet voor onderzoek. Dit zal voorlopig nog zo blijven. Aanvullend onderzoek moet meer duidelijkheid schaffen over de identiteit van de overleden persoon en de doodsoorzaak. Voor wat betreft het laatste wordt op dit moment nog rekening gehouden met alle scenario’s. Meer informatie is nu nog niet bekend. De politie komt later vandaag met een aanvullend bericht. 

Helft werknemers in overgang ondervindt hinder op werk

In 2021 gaven 173.000 vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten weleens van invloed op hun werk waren. Dit komt overeen met 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelde dit dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van. Dit melden het CBS en TNO op basis van een vervolgmeting van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dit onderzoek is in het vierde kwartaal van 2021 uitgevoerd onder vrouwelijke werknemers van 40 tot 75 jaar.

Van de werknemers in de overgang vindt 36 procent dat zij weleens minder goed functioneren op het werk door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook beleven zij soms ongemakkelijke situaties op de werkvloer, bijvoorbeeld vanwege opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken (31 procent). Zo’n 13 procent van de vrouwen in de overgang kampt met minder goed functioneren én ongemakkelijke situaties. Verder heeft 2 procent weleens zoveel klachten dat zij zich ziek melden. Van de werknemers in de overgang ervaart 20 procent hiervan geen gezondheidsklachten (hierna: overgangsklachten), en 25 procent heeft wel overgangsklachten maar ondervindt daarvan geen hinder op het werk.

Meer psychische vermoeidheid
Werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten) komt gemiddeld meer voor bij werknemers in de overgang dan bij 40- tot 60-jarige vrouwen die niet in de overgang zijn (27 tegenover 20 procent). Het verschil zit in het bijzonder bij werknemers die regelmatig overgangsklachten hebben, van wie 39 procent ook psychisch vermoeidheid is. Voor hen is het ook minder vanzelfsprekend om de eisen van het werk aan te kunnen: 27 procent van de vrouwen die regelmatig overgangsklachten hebben, geeft aan niet gemakkelijk te voldoen aan de psychische eisen van het werk, tegenover 13 procent van de leeftijdgenoten die niet in de overgang zijn.

Bijna 2 op de 3 bespreken overgangsklachten op werk
Als werknemers merken dat overgangsklachten van invloed zijn op hun werk, bespreekt 65 procent dit op het werk. Degenen die regelmatig overgangsklachten hebben, doen dit meer (74 procent) dan vrouwen die soms klachten hebben (57 procent). Werknemers bespreken hun overgangsklachten op het werk vooral met een of twee collega’s. Zo’n 6 procent heeft het er niet over, maar zou dit wel willen. Niet iedereen wil het er op het werk over hebben: voor 18 procent hoeft het niet.

Behoefte aan meer steun van leidinggevende bij overgangsklachten
Van de werknemers met overgangsklachten die van invloed zijn op het werk heeft 57 procent behoefte aan meer ondersteuning of begrip hiervoor op de werkvloer. Ze willen dit vooral van de leidinggevende. Werknemers met regelmatig overgangsklachten hebben vaker behoefte aan meer begrip of ondersteuning van een bedrijfsarts (15 procent) dan vrouwen die soms klachten hebben (2 procent).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.