FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 mei 2022

Eindelijk 'ons eigen zwarte gat' in beeld gebracht

De eerste afbeelding van het superzware zwarte gat van onze Melkweg, Sagittarius A*, is vrijgegeven door de Event Horizon Telescope.

Sagittarius A* is een superzwaar zwart gat dat op 27.000 lichtjaar afstand van de aarde in het centrum van onze melkweg ligt. Zijn massa is ongeveer 4 miljoen keer de massa van de zon.

De afbeelding laat een wazige oranje-geel-witte ring zien tegen een zwarte achtergrond. Op drie plekken is de ring dikker en witter van kleur. In het midden is het zwart: daar bevindt zich de zogeheten schaduw van het zwarte gat.

Volgens de onderzoekers vormt dit resultaat het overtuigende bewijs dat Sagittarius A* inderdaad een zwart gat is. Het resultaat is in zes artikelen beschreven en is donderdag gepubliceerd in een speciale uitgave van The Astrophysical Journal Letters.

Mogelijk helpen de afbeeldingen ook een natuurkundig vraagstuk oplossen. Decennialang al proberen natuurkundigen Einsteins algemene relativiteitstheorie (die de werkelijkheid op kosmische schaal beschrijft) te verenigen met de kwantummechanica, die de werkelijkheid op het kleinste niveau beschrijft.

Kijk terug: Tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn

Vanavond staat de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2022 op het programma. In Turijn zullen vanavond achttien landen het podium betreden, hiervan gaan er tien door naar de finale zaterdag. De Nederlandse zangeres S10 heeft dinsdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival bereikt. Met een ontroerend slot van het nummer 'De Diepte' wist ze de harten van publiek in Turijn te veroveren.

Dit is de volgorde van de optredens in de tweede halve finale:

 1. Finland: The Rasmus - 'Jezebel'
 2. Israël: Michael Ben David - 'I.M.'
 3. Servië: Konstrakta - 'In corpore sano'
 4. Azerbeidzjan: Nadir Rüstəmli - 'Fade to Black'
 5. Georgië: Circus Mircus - 'Lock Me In'
 6. Malta: Emma Muscat - 'I Am What I Am'
 7. San Marino: Achille Lauro - 'Stripper'
 8. Australië: Sheldon Riley - 'Not the Same'
 9. Cyprus: Andromache - 'Ela'
 10. Ierland: Brooke - 'That's Rich'
 11. Noord-Macedonië: Andrea - 'Circles'
 12. Estland: Stefan - 'Hope'
 13. Roemenië: WRS - 'Llámame'
 14. Polen: Ochman - 'River'
 15. Montenegro: Vladana - 'Breathe'
 16. België: Jérémie Makiese - 'Miss You'
 17. Zweden: Cornelia Jakobs - 'Hold Me Closer'
 18. Tsjechië: We Are Domi - 'Lights Off'

De dikgedrukte landen zijn door naar de finale van zaterdag. 

NPO 1 doet vanaf 21.00 uur live verslag, om 20.30 uur start een voorbeschouwing.

De live-uitzending is hier terug te zien. Nakletsen kan natuurlijk op ons Songfestivalforum

Kerkdijk keert terug bij FC Twente, PSV haalt Worm naar Nederland

Na Inessa Kaagman is donderdag bekend geworden dat zowel de Oranje-internationals Danique Kerkdijk als Siri Worm terugkeren in de Eredivisie. Kerkdijk keert terug bij FC Twente en Siri Worm zal uitkomen voor PSV. 

De 26-jarige verdedigster keert terug bij de club uit Enschede na enkele jaren bij Bristol City en Brighton & Hove Albion in de Engelse competitie. Kerkdijk kwam daarvoor van 2012 tot en met 2017 al uit voor FC Twente. De verdedigster kwam 18 keer uit voor Oranje. Ze maakte deel uit van het Nederlands elftal dat tweede werd op het WK van 2019.

"De afgelopen vijf jaar heb ik mij als persoon en als voetbalster goed kunnen ontwikkelen in Engeland. In die jaren heb ik ook veel dingen gemist zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden", laat Kerkdijk weten. "Voetbal is hartstikke leuk, maar ik wil ook graag dicht bij hen zijn. Dat is een van de belangrijkste reden om weer in Nederland te gaan spelen. Bij FC Twente heb ik het altijd naar mijn zin gehad en mooie successen mogen behalen. Het was daarom geen moeilijke keuze om weer voor deze club te gaan spelen."

Siri Worm (30) verlaat Eintracht Frankfurt om bij de PSV verder te gaan. "Ik ben blij om terug te keren in Nederland. Ik heb mooie avonturen beleefd in Duitsland en Engeland, maar de ambities van PSV zijn groot en die spreken mij aan", zegt Worm, die voor twee jaar tekende bij PSV.

"Ik hoop met mijn ervaring van waarde te zijn voor het team en samen goede prestaties neer te zetten. Ik kijk er naar uit om deze zomer te starten in Eindhoven." De 41-voudig Oranje-international speelde eerder voor Tottenham Hotspur, Everton en FC Twente. PSV heeft met Worm, Kaagman en eeder Kika van Es drie ervaren spelers in huis gehaald na een seizoen waarin het naast alle prijzen heeft gegrepen.  

Random Pics van de Dag #622

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Geduldig Den Bosch wint eerste duel tegen dapper HDM

Hockeyclub Den Bosch heeft het eerste duel van de halve finale in de play-offs gewonnen in Den Haag. Dat deed de ploeg door HDM met 0-2 te verslaan. Dat ging niet eenvoudig voor de landskampioen. HDM hield lang stand en pas in de slotminuten sloegen de Brabanders toe via Imme van der Hoek en Joosje Burg.

Vol van vertrouwen. Met wat Haagse bluf. Zo stond de thuisploeg donderdagavond op het eigen veld. Wat een verschil met een jaar eerder. Toen de ploeg van Ivar Knötschke haar playoff-ontgroening kreeg en de eerste wedstrijd tussen dezelfde teams in 0-4 voor de Bossche dames eindigde. HDM was volwassener. Bezig met zichzelf. Niet met het grote Den Bosch. En dat hield de ploeg bijna het hele duel vol.

Via Lidewij Welten, Maartje Krekelaar en Joosje Burg kreeg Den Bosch voldoende kansen. Vooral de snelheid over rechts viel op. Telkens konden de Brabanders via de buitenkant de cirkel van Julia Remmerswaal in. Maar keer op keer leverde dat geen resultaat op. Flora Peel en Tessa Clasener waren vaak het Bossche eindstation.

Zelfs toen Frédérique Matla tweemaal haar strafcorner mocht laten zien – met een slag en sleep – hield HDM stand. Eerst was het Erica Sanders die het schot onschadelijk maakte, later plukte Remmerswaal de push hoog uit haar doel.

Haagse bluf
De Haagse bluf kwam helemaal naar boven toen Tesssa Beetsma een corner haalde voor de thuisploeg. Onder luid gejuich van het publiek was het Pien van Nes die aanlegde, maar haar push ging dwars door het midden. Een eitje voor Josine Koning, die voor het eerst echt in actie moest komen. HDM ging met 0-0 maar bovendien een goed gevoel rusten.

Direct na rust was het Welten die de eerste echte kans van de wedstrijd kreeg. Eigenhandig onderschepte de aanvaller de bal bij Clasener en had vrij baan richting Remmerswaal. Welten koos voor haar backhand, maar die vloog centimeters voorlangs. Het startsein voor een moeilijk kwart voor de Hagenaars. Het was even overleven geblazen.

Den Bosch kreeg drie corners. Eerst was er het schot van Rosa Fernig, daarna volgde de flats van Sanne Koolen en tot slot pushte Matla. Maar telkens was daar die Haagse bluf. En de uitstekende keepende Remmerswaal, die haar ploeg in het derde kwart in de wedstrijd hield.

HDM leefde nog. Het publiek voegde zich nog even achter de thuisploeg. ‘Haags kwartiertje’ galmde op de goed bezette tribunes. HDM haalde ook haar tweede strafcorner. Iedereen in Den Haag geloofde even in een wonder. Een stunt. Maar de variant leverde geen resultaat op.

Haags kwartiertje
In dat ‘Haags kwartiertje’ deed Den Bosch natuurlijk ook nog mee. En toen HDM net geloof kreeg in een goed resultaat, sloegen de geduldige Brabanders toe. De vijfde strafcorner was raak voor de ervaren bezoekers. Aangever Imme van der Hoek tikte de bal hoog het doel in: 0-1. HDM was de teleurstelling nog niet te boven toen meteen ook de 0-2 viel via Joosje Burg, die attent reageerde voor het HDM-doel. En daar even Remmerswaal mee blesseerde. De belangrijkste vrouw van HDM kon door. De thuisploeg zette nog een keer aan, maar de overtuiging ontbrak.

Het ‘Haags kwartiertje’ werd een teleurstelling. Het dapper spelende HDM mocht aan een goed resultaat ruiken, maar Den Bosch was de slimste en sterkste. Zaterdag in het eigen stadion aan de Oosterplas kan de landskampioen het karwei ‘gewoon’ alweer afmaken.

SCHC wint eerste halve finale na shoot-outs van Amsterdam

De hockeysters van SCHC hebben door een zege op Amsterdam de finaleplaats van de play-offs binnen handbereik. Donderdagavond versloegen de Bilthovenaren in het Wagener Stadion tegenstander Amsterdam na shoot-outs, nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd. Zaterdag is de tweede halve finale, dan in Bilthoven.

Het geluid van tientallen kinderen die op uitgedeelde toeters bliezen, schalde vrijwel onophoudelijk door het Wagener Stadion, om maar aan te geven dat dit niet zomaar een competitiewedstrijd was, maar de halve finale van de play-offs.

Ook toen Amsterdam na een paar minuten hockeyen de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde, was goed te zien dat de belangen groot waren. Meteen koos de ploeg van Robert Tigges voor een variant. Een variant die nog behoorlijk verrassend was ook. Vanaf de kop van de cirkel zette Sabine Plönissen vlak voor het ontvangen van de bal plotseling een paar stappen achteruit. Daarmee creëerde ze ruimte voor Maria Verschoor. Zij schoot na een pass van Plönissen op de legguard van Alexandra Heerbaart.

Niet te voorspellen
Het was een moment dat zo’n beetje de hele wedstrijd typeerde. Lange tijd was er geen seconde te voorspellen wat er zou gebeuren. Dan was het Amsterdam dat ten aanval trok, dan was Stichtsche weer de bovenliggende partij. In het eerste kwart versierde Stichtsche drie strafcorners achter elkaar, maar wel op het moment dat specialist Yibbi Jansen niet binnen de lijnen stond. De drie pogingen van Renée van Laarhoven leverden niets op.

Aan de hand van de sterk spelende Xan de Waard brak de wedstrijd steeds verder open. Groot was de kans voor Ginella Zerbo in het tweede kwart. Knap zette ze haar stick tegen een pass van Laurien Leurink, maar het was de voet van Anne Veenendaal die redding bracht. Ook Amsterdam-aanvaller Marijn Veen had voor rust kunnen scoren, maar ze raakte de bal niet lekker.

Gedurende het derde kwart leek de wedstrijd steeds meer de kant van Stichtsche op te vallen. Eerst mocht de ploeg van Lucas Judge via Jansen een sleeppush over de grond recht op Veenendaal afvuren. Even later schoot De Waard recht op Veenendaal af, nadat ze bal had afgesnoept van Zoë Admiraal.

Leurink scoort
Aan het begin van het vierde kwart was het Stichtsche dat op voorsprong kwam. Een klap vanaf de rechterflank door Zerbo werd niet onder controle gebracht door de defensie van Amsterdam. De bal belandde bij Leurink. Zij dribbelde door de verdediging en schoot raak: 0-1. Het was haar eerste doelpunt in de play-offs ooit.

Het verloop van de wedstrijd bleef vervolgens onvoorspelbaar. Binnen een paar minuten raakte Amsterdam-aanvaller Freeke Moes de paal. Dat had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn, in een fase dat SCHC nog steeds de betere ploeg was.

Drie minuten voor tijd viel de 1-1 alsnog, uit een dubieus moment. Vanaf kopcirkel flatste Plönissen de bal niet tegen de plank, maar tegen de touwen. Amsterdam claimde dat de bal onderweg was aangeraakt en dus moest worden afgekeurd. Na overleg tussen beide scheidsrechters werd het doelpunt toegekend. Maar duidelijk te zien was dat het schot van Plönissen voordat hij van richting veranderde al omhoog ging.

SCHC sterker in shoot-outs
Daardoor moesten shoot-outs de beslissing brengen. Die eindigden in een drama voor Amsterdam. Na missers van Maria Verschoor en Marijn Veen verzuimde jeugdinternational Mette Winter van SCHC het matchpoint te benutten. Maar vervolgens miste ook Freeke Moes haar shoot-out. Daardoor schoot Anna de Geus SCHC alsnog naar de overwinning.

Voor Beter OV: "Busuitval Meppel - Groningen economisch delict'

Het uitvallen vanavond van de treinvervangende busdiensten tussen Meppel en Groningen en tussen Meppel, Hoogeveen en Assen is een economisch delict. Dat constateert reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.

Wegens spoorwerkzaamheden rijden er geen treinen tussen Meppel en Groningen. Daarvoor in de plaats heeft de NS vervangende bussen gehuurd, maar vanavond rijden er nauwelijks bussen op dit traject. De ingehuurde touringcaronderneming heeft dus niet de capaciteit geleverd die hij wel aan de NS verkocht had.

Onduidelijk is op dit moment, op welke wijze de NS dit busvervoer heeft geregeld, maar in alle gevallen is het niet rijden van de beloofde bussen een economisch delict. Of de bussen nu hadden moeten rijden op grond van een aanbesteding, een onderhandse opdrachtverlening of een beschikbaarheidscontract, in alle gevallen heeft de busonderneming wel een betaalde opdracht aanvaard en daarmee andere ondernemingen deze opdracht voor de neus weggekaapt, terwijl de beloofde capaciteit niet kon worden geleverd. Hierdoor is de markt verstoord, niet alleen ten koste van andere busondernemingen, maar vooral met de reiziger als gedupeerde.

Voor Beter OV onderzoekt de mogelijkheden om een strafklacht in te dienen en in samenwerking met de NS een behoorlijke schadeloosstelling voor gedupeerde reizigers te verkrijgen.

Utrecht: 'vrijdagmiddag kunnen mannen zelf straatintimidatie ervaren'

Morgenmiddag worden in het centrum van Utrecht  tussen 15.00 en 17.00 uur mannen nageroepen terwijl ze over straat lopen. Daarmee trapt de gemeente een campagne af tegen straatintimidatie, iets waarvan volgens de gemeente de helft van alle Utrechtse vrouwen en meisjes regelmatig het slachtoffer is.

De gemeente wil met deze actie mannen laten ervaren "hoe ongemakkelijk en soms zelfs bedreigend" straatintimidatie is. De mannen zullen vanaf een scherm worden nageroepen door een vrouw.

De actie wordt gehouden bij de Stadhuisbrug. De mannen die worden nageroepen, worden daarna door medewerkers van de gemeente 'opgevangen' voor uitleg door medewerkers. Er wordt uitgelegd wat Utrecht met deze actie wil bereikenhet doel en gevraagd aan de mannen hoe ze zich voelden door de straatintimidatie. Meer hierover bij NOS

Poetin: separatistische gebieden komen nooit meer onder Oekra´ens beheer

De Russische president Vladimir Poetin wil ervoor zorgen dat de door separatisten bezette gebieden in de Donbass van Oekraïne nooit meer onder Oekraïens beheer komen te vallen. Zo beloofde hij dat het hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk, Leonid Passechnik, in een bericht.

Rusland steunt de separatisten in het industriële hart van Oekraïne al jaren en erkende de Donbass-regio's Loehansk en Donetsk als onafhankelijk vóór de invasie. Volgens het bericht van het Kremlin zei Poetin: "Ik ben er zeker van dat we door onze gezamenlijke inspanningen de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van de Volksrepubliek Loehansk zullen verdedigen."

Van zijn kant zei Pasechnik dat ze nooit terug wilden naar Oekraïense controle, en de meeste inwoners wilden dat het separatistische gebied een deel van Rusland zou worden. Moskou heeft geprobeerd zijn offensief in Oekraïne te rechtvaardigen door onder meer te beweren dat Kyiv van plan was de separatistische gebieden aan te vallen. Rusland zou hebben ingegrepen om de mensen daar te beschermen.

Schreuder nieuwe trainer van Ajax

Alfred Schreuder is definitief de nieuwe trainer van Ajax. De 49-jarige Schreuder komt over van Club Brugge, waar hij sinds januari onder contract stond. Schreuder tekent voor twee seizoenen in Amsterdam. De landskampioen heeft daarnaast de mogelijkheid een optie te lichten voor nog één jaar.

Ajax-directeur Edwin van der Sar laat weten dat Schreuder bekend staat als een tactisch sterke trainer. "Hij heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan als hoofdtrainer en als assistent-trainer bij topclubs in verschillende landen en competities. We hebben er veel vertrouwen in dat hij de weg die wij met Ajax enkele jaren geleden zijn ingeslagen een goed vervolg kan gaan geven."

"Hoofdtrainer worden bij Ajax is eervol en voor mij een geweldige kans, die ik met beide handen aangrijp", laat Schreuder zelf weten. "Ik vind het daarnaast ook erg leuk om terug te keren, want in de anderhalf jaar die ik bij Ajax werkte heb ik het enorm naar mijn zin gehad bij de club."

'Er ligt geen tomaat op je bord zonder arbeidsmigranten'

"Er ligt geen tomaat op je bord zonder arbeidsmigranten. De hele samenleving heeft er baat bij". Dat zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW.

Thijssen reageert donderdag in de Telegraaf onder meer op de uitlatingen van de Arbeidsinspectie afgelopen weekend over dat de arbeidsmigratie moet stoppen en de nieuwe plannen van de EU voor gerichte arbeidsmigratie van buiten de EU.

Krimpende beroepsbevolking
Volgens Thijssen is met een krimpende beroepsbevolking arbeidsmigratie in de toekomst simpelweg onontkoombaar. "Met alleen meer uren werken aantrekkelijker maken, meer mensen actief krijgen op de arbeidsmarkt en automatiseren gaan we het niet redden. Anders worden er te weinig huizen gebouwd en zijn er straks geen handen meer aan het bed bijvoorbeeld. Maar we moeten bij arbeidsmigratie natuurlijk wel leren van onze fouten. We moeten dit absoluut netjes doen. Maar alle grote instituten als de OESO en ILO benadrukken de noodzaak van gericht migratiebeleid voor ons soort landen", aldus Thijssen.

Cowboys keihard aanpakken
Volgens Thijssen is het wel zaak dat allerlei cowboys en malafide uitzendbureaus die mensen uitbuiten keihard worden aangepakt. Dat ondermijnt het draagvlak. Daar zou de arbeidsinspectie wat haar betreft harder aan moeten trekken en desnoods meer middelen voor moeten krijgen. Ook doet ze een beroep op alle nieuwe Colleges van B&W in het land om beter samen te werken met het lokale bedrijfsleven om arbeidsmigratie en de huisvesting in goede banen te leiden. "Dat moeten we echt samen doen en we moeten met elkaar vol gas geven op het uitvoeren van de aanbevelingen van de commissie Roemer".

Arbeidsmigranten in de groentekas ( Foto:Pixabay)
Arbeidsmigranten in de groentekas ( Foto:Pixabay)

Nieuwe ritzege voor DÚmare in Ronde van ItaliŰ

Arnaud Démare heeft zijn tweede ritzege in deze Giro d'Italia gewonnen. De Fransman boekte woensdag zijn eerste seizoenszege en vandaag boekte de Fransman een nieuwe zege. In de zesde rit was hij in de massasprint net iets sneller dan Caleb Ewan. Klassementsleider Juan Pedro López eindigde in het peloton en blijft in het bezit van de roze leiderstrui.

De zesde etappe in de Giro was een vlakke rit van Palmi naar Scalea over 192 kilometer. Na twintig kilometer in de wedstrijd trok Diego Rosa ten aanval. De Italiaan reed lange tijd solo op kop, maar met nog bijna dertig kilometer te gaan werd de renner van EOLO-Kometa gegrepen.

Daarna kon de lange sprintvoorbereiding beginnen. Alle sprintersploegen vormde een treintje, waarna Mark Cavendish als eerste de sprint aan ging. De Brit werd vervolgens vrij vlot gepasseerd door Caleb Ewan. De Australiër leek op weg naar zijn eerste zege in deze Giro, maar vlak voor de meet ging Arnaud Démare hem nog voorbij. Goed voor een nieuwe zege deze Giro voor de Fransman van Groupama - FDJ.

Starfield en Redfall uitgesteld naar 2023

Bethesda heeft zojuist aangekondigd dat zowel Starfield als Redfall hun geplande releasedata niet gaan halen. Beide ontwikkelstudio's hebben meer tijd nodig om hun games te polijsten.

Verder wordt er ook een nieuwe releaseperiode genoemd, maar erg precies is die niet: de eerste helft van 2023. Uitgever Bethesda bedankt de fans voor hun geduld en belooft binnenkort een eerste 'deep dive' te laten zien, met daarin gameplaybeelden. Naar verwachting zal dat plaatsvinden 12 juni, tijdens de Xbox & Bethesda Games Showcase.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 19

Voor wie echt helemaal fan is van Nederlandse romcoms is er deze week een reden om naar de bioscoop te gaan. Voor wie daar het liefst ver van weg blijft overigens ook, want het bioscoop- en filmhuisaanbod is weer divers, deze week.

THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE

De nieuwe documentaire THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE van Andrew Dominik (Chopper, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Blonde), met cinematografie van Robby Ryan (The Favourite, Marriage Story), brengt de uitzonderlijk creatieve samenwerking tussen muzikanten Nick Cave en Warren Ellis prachtig in beeld. Opgenomen in de lente van 2021 in London en Brighton, aan de vooravond van hun tour in het Verenigd Koninkrijk, geven de beelden kleur aan hun laatste twee studioalbums Ghosteen (Nick Cave & the Bad Seeds) en Carnage (Nick Cave & Warren Ellis). De film toont de eerste keer dat deze albums live worden opgevoerd en samen met achtergrondzangers en strijkkwartet brengen Cave en Ellis de nummers tot leven. Een bijzondere bijdrage komt van hun vriendin Marianne Faithfull, met wie zij in het verleden veelvuldig samenwerkten. THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE sluit mooi aan op Dominik’s eerdere film One More Time with Feeling (2016), met een hoofdrol voor de diepe, persoonlijke vriendschap tussen Nick Cave en Warren Ellis. Een glimp hiervan kon al worden opgevangen in Cave’s pseudo-documentaire 20.000 Days on Earth (2014). Deze nieuwe film geeft een belangrijk moment weer in de reis die Nick Cave en Warren Ellis afleggen. Een nieuwe optimistische fase, vastgelegd geheel in de geest van het duo.

Ali & Ava

Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas. Wanneer hij een kind van één van zijn huurders van school haalt, biedt hij Ava, een in Ierland geboren lerares en alleenstaande moeder van vijf, een lift aan. Ze hebben meteen een klik door hun gedeelde liefde voor muziek, ook al verschilt de smaak van Ali met zijn voorkeur voor heftige Britse punk en hiphop met die van Ava. Er bloeit een relatie op die al snel wordt overschaduwd door de sporen van Ava’s eerdere relatie en het ineenstorten van het huwelijk van Ali.

Firestarter

Al meer dan tien jaar zijn ouders Andy (Zac Efron) en Vicky (Sydney Lemmon) op de vlucht om hun dochter Charlie (Ryan Kiera Armstrong) uit handen te houden van een duistere overheidsinstantie die met Charlie’s verbazingwekkende gave om vuur te maken een massavernietigingswapen wil creëren. Andy heeft Charlie geleerd hoe ze haar kracht, die wordt uitgelokt door woede of pijn, onschadelijk kan maken. Maar als Charlie elf jaar is, vind ze het steeds moeilijker haar gave te beheersen. Nadat een incident de locatie van de familie onthult, wordt een mysterieuze agent (Michael Greyeyes) ingezet om de familie op te sporen en Charlie voor eens en altijd in handen te krijgen. Maar Charlie heeft andere plannen.

Last Seen Alive

Wanneer Will (Gerard Butler) zijn (aanstaande) ex-vrouw Lisa (Jamie Alexander) naar het huis van zijn schoonouders rijdt, verdwijnt ze op mysterieuze wijze tijdens een stop bij een benzinestation. In een wanhopige poging om haar te vinden, schakelt Will zowel de lokale politie als Lisa’s ouders in. Wanneer Will plots zelf de hoofdverdachte wordt, neemt hij het heft in eigen handen…

Mothering Sunday

Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild (Odessa Young) is het dienstmeisje van de gegoede familie Nivens (Colin Firth, Olivia Colman). De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt de vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul (Josh O'Connor) te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster.

The Ledge

Een klimavontuur van twee vriendinnen verandert in een angstaanjagende nachtmerrie. Nadat Kelly de moord op haar beste vriendin op camera heeft vastgelegd, wordt ze het volgende doelwit van een groep vrienden die voor niets uit de weg gaan om het bewijsmateriaal en iedereen die hen tegenwerkt te vernietigen. Vrezend voor haar leven begint ze aan een verraderlijke klim op een steile bergwand. Haar overlevingsinstinct wordt zwaar op de proef gesteld wanneer ze op slechts enkele meters afstand vast komt te zitten met de moordenaars.

Foodies

Foodies is een verfrissende en sprankelende romantische komedie. Wat heb je over voor je droombaan, de zoektocht naar ware liefde en heb je de moed om jezelf te durven zijn? Sam (32), is een populaire foodblogger die al van kinds af aan haar eigen kookboek wil schrijven. Als zij per ongeluk een negatieve recensie schrijft over het restaurant van de jonge gepassioneerde chef en ook degene waar zij verliefd op is geworden, werkt ze zichzelf steeds verder in de problemen. Niet alleen haar carrière en levenslange droom komen hiermee op het spel te staan, maar ook haar kans op een relatie waarin ze écht zichzelf kan zijn.

Fabian Oder der Gang vor die Hunde

Berlijn, 1931. Overdag werkt Jakob fabian op de reclameafdeling van een sigarettenmerk maar ’s nachts struint hij het nachtleven van Berlijn af met zijn rijke vriend Labude. Nadat Fabian kennismaakt met de zelfverzekerde Cornelia, lukt het hem om voor een kort moment zijn pessimistische instelling te vergeten. Hij valt als een blok voor Cornelia maar tegelijkertijd krijgt hij de harde klap van de werkelijkheid: hij wordt ontslagen. Het contrast tussen zijn nieuwe omstandigheden en die van Cornelia, die flink stappen maakt in haar carrière dankzij een gecharmeerde baas, begint zijn tol te eisen. Het is echter niet alleen zijn wereld dat uit elkaar valt.

Myanmar Diaries

Een hybride documentaire film met persoonlijke verhalen over het leven onder Myanmar's wrede junta regime in de nasleep van de militaire staatsgreep van 1 februari 2021. Winnaar van de prestigieuze Berlinale Documentary Award 2022.

Voor Beter OV: 'Compenseer gedupeerden personeelstekort'

Voor Beter OV is bezorgd over de gevolgen van het tekort aan rijdend personeel en onderhoudsmensen bij de NS. Reeds geruime tijd wordt door reizigers geklaagd over te grote drukte in treinen die korter zijn dan gebruikelijk, en nu heeft de NS het inkorten en opheffen van treinen tot beleid verheven. De reizigersclub verlangt compensatie voor gedupeerde reizigers.

Op korte termijn wordt het veel bejubelde “elke tien minuten een trein” op de route Nijmegen - Rotterdam teruggedraaid. Daarnaast waarschuwt de NS dat ook op andere trajecten in de dienstregeling zal moeten worden gesneden en dat het inkorten van treinen vaker voor zal gaan komen.

Reizigers dienen te worden gecompenseerd voor deze verslechteringen, vindt Voor Beter OV. Zo dient Geld Terug Bij Vertraging te worden toegekend op basis van de volledige dienstregeling, en niet op basis van de beperkte dienstregeling. Ook wanneer mensen een te drukke trein aan zich voorbij laten gaan om de volgende, minder drukke trein te nemen, dienen zij daarvoor te worden gecompenseerd. Ook dient de door de Rijksoverheid toegekende vergoeding voor het wegens de nasleep van de Corona-pandemie afgenomen aantal reizigers te geschieden op basis van de volledige dienstregeling. Indien de NS die volledige dienstregeling niet biedt, dient een evenredig deel van deze beschikbaarheidsvergoeding te worden overgeheveld naar het stads- en streekvervoer, voor zover daar wél de volledige dienstregeling wordt geboden.

Naast het door de NS reeds uitnodigen van gepensioneerde medewerkers om in deeltijd terug te komen, doet Voor Beter OV nog een tweetal aanbevelingen.

* Ga tijdelijk soepel om met het aantal rijtuigen dat een conducteur maximaal mag begeleiden, zodat treinen niet wegens conducteurstekort hoeven te worden ingekort;

* Zet het renoveren van treinstellen (zoals de verbouwing van dubbeldekstreinen in de Haarlemse werkplaats) op een lager pitje en leg de nadruk op regulier onderhoud en reparaties (en desnoods tussenrevisies in afwachting van de geplande grondige renovatie) , zodat het aantal beschikbare treinen zo goed mogelijk op peil blijft.

Voor Beter OV en NS hebben afgesproken contact te blijven onderhouden over de personeelsproblemen en de gevolgen voor de reizigers.

Eerste beelden van Avengers-gebied in Disneyland Paris

Zojuist zijn de eerste beelden uitgebracht vanuit het nieuwe Avengers Campus, niet ver hier vandaan in Disneyland Paris. In de reclamespot wordt voor het eerst de buitenkant van de attracties getoond en krijgen mensen een voorproefje van wat er te beleven zal zijn.

Het themagebied, dat ook al bestaat in Disney's California Adventure park in Anaheim, zal deze zomer haar deuren openen en is de eerste uitbreiding in een grootschalig plan voor het Walt Disney Studios park in Frankrijk. De aankomende jaren zullen er ook een Frozen-gebied en een Star Wars-land worden geopend.

In Avengers Campus kunnen gasten hun favoriete helden ontmoeten en zullen twee attracties openen; een Iron Man-achtbaan en WEB Slingers: A Spider-Man Adventure, waar het de taak is om de gemaskerde held te helpen om een uitbraak van spinnenrobots tegen te gaan.

Een precieze openingsdatum is nog niet bekendgemaakt, maar wordt binnenkort verwacht. Bekijk hieronder de reclamespot.

NASCAR: Logano wint na stevige duw in slotronde

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, niet geheel ongepast: het was de throwbackrace op Darlington, de race waarin coureurs rijden met auto's die in andere kleuren gespoten zijn, op allerlei manieren wijzend naar het verleden.

Met Joey Logano en Kyle Larson op de eerste rij en Christopher Bell en Martin Truex op rij twee ging de race van start, al snel even verstoord door een spin van Brad Keselowski. Kyle Larson ging halverwege de stage in de rondte na een duel met Kyle Busch, die overigens elk moment af kon haken in verband met de mogelijke geboorte van zijn kind.

Logano deed het verder uitstekend en won de eerste stage, alleen Ross Chastain bleef een beetje in de buurt. Met Logano en Kyle Busch voorop konden we beginnen aan stage twee, maar laatstgenoemde kon in de slotfase afhaken: Keselowski schoof met een probleem de muur in, Busch kon hem niet ontwijken en reed zichzelf een kapot linkervoorwiel, einde race en hij kon op naar de mogelijke bevalling.

Chastain pakte de leiding in de stage en won die ook, voor Truex en Logano, waarna het slotstuk kon beginnen met Denny Hamlin en Chastain op kop. Dat duurde dan weer niet lang, want na nog geen halve ronde schoof Chastain in duel met Hamlin stevig de muur in, waardoor zijn race voorbij was en de volgende caution alweer een feit was.

Een stevig geplofte motor van Alex Bowman zorgde voor een nieuwe caution, maar kort na de herstart ging het weer fout: Truex raakte de controle kwijt en spinde, waarna Cole Custer hem raakte en Kurt Busch en Bubba Wallace hard de muur in schoven. Met Logano en nu William Byron voorop werd het groen weer gezwaaid voor nog 26 ronden racen.

Byron pakte de leiding en sloeg een gaatje, maar in de slotfase kwam Logano terug en opende hij de aanval. Met twee ronden te gaan deed hij dat op typische wijze: hij ramde Byron bijna de muur in en kon er simpelweg voorbij, op weg naar de winst - en later dit jaar een stevige tik van Byron, die komt er sowieso aan. Tyler Reddick werd nog tweede, Byron finishte zelfs buiten de top-10.

Oekra´ne: Rusland is verantwoordelijk voor gasdoorvoerproblemen Loehansk

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba heeft Rusland de schuld gegeven van het 'afknijpen' van de gasleveringen aan West-Europa.

"We hebben de gasdoorvoer niet beperkt, maar Rusland heeft belangrijke infrastructuurobjecten van de gaspijpleidingen in bezit genomen", aldus Kuleba in het ochtendblad ARD. "Nu hebben we geen mogelijkheid om deze gasdoorvoor zelf volledig te beheren." Kuleba voegde eraan toe dat Oekraïne, als doorvoerland, al jaren een betrouwbare leverancier van Russisch gas is.

De Russische Gazprom-groep maakte gisteren bekend dat er gas via Oekraïne naar het westen zou blijven worden geleverd, maar dat dit minder is dan voorheen. De Oekraïense netbeheerder GTSOU had eerder laten weten geen compressorstation meer te kunnen exploiteren vanwege de oorlog in de regio Loehansk in het oosten van Oekraïne. Daarom wordt de gasstroom via deze route stopgezet.

Belegerd Azovstal smeekt Elon Musk om hulp, Oekra´ne werkt aan gevangenenruil

Een Oekraïense militaire commandant in het belegerde Azovstal in Mariupol heeft een wanhopige oproep gedaan aan de rijkste man ter wereld, Elon Musk. De commandant van de 36e Naval Brigade, Serhiy Volyna, schreef op Twitter aan de Tesla-baas: "Help ons van Azovstal naar een bemiddelend land toe te reizen. Zo niet jij, wie dan?"

Wolyna en zijn eenheid verblijven al weken in de staalfabriek die wordt belegerd door Russische troepen. In zijn bericht aan Musk legde de commandant uit dat hij speciaal een Twitter-account had aangemaakt om de toekomstige eigenaar van het nieuwsplatform te bereiken.

"Ze zeggen dat je van een andere planeet komt om mensen te leren in het onmogelijke te geloven", schreef hij aan Musk. "Onze planeten liggen naast elkaar omdat ik woon waar het bijna onmogelijk is om te overleven." Hij riep 'iedereen op aarde' op om Musk te helpen gehoor te geven aan zijn oproep.

Evacuaties uit Mariupol, dat wordt belegerd door Russische troepen, zijn momenteel niet mogelijk, aldus een adviseur van burgemeester Vadym Boychenko. Russische troepen blokkeerden alle vluchtroutes, zei Petro Andryushchenko. Sommige stedelingen die in de stad bleven, werkten samen met de bezettende Russische troepen in ruil voor voedsel. Na weken van bombardementen zijn er nog maar een paar woongebouwen in de stad bewoonbaar voegde de adviseur eraan toe.

Ondertussen liet de Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk weten dat haar land had aangeboden Russische krijgsgevangenen vrij te laten als Rusland de evacuatie van gewonde strijders uit de belegerde staalfabriek Azovstal toestaat.

Russische troepen hebben de enorme compound omsingeld waarvan wordt aangenomen dat dit het laatste bastion van het Oekraïense verzet in Mariupol is. Er is nog geen overeenstemming bereikt over een uitruilovereenkomst, maar de onderhandelingen zijn aan de gang, zei Vereshchuk. De verdedigers bij de staalfabriek weigeren zich over te geven aan de Russische troepen. Ze willen niet gemarteld of gedood te worden zodra ze Azovstal verlaten, zeiden de Oekraïense strijders.

Finland spreekt zich uit voor NAVO-lidmaatschap

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich uitgesproken voor de toetreding van hun land tot de NAVO. In een gezamenlijke verklaring onderschrijven de twee het lidmaatschap van de westerse militaire alliantie. Deze dient "onmiddellijk" aangevraagd te worden. Beiden hoopten dat de nationale stappen die nodig zijn voor het besluit binnen enkele dagen snel zouden worden genomen, aldus de president en de premier.

Finland had decennialang een neutraliteitspositie behouden, maar deze houding veranderde onder invloed van de Russische agressieoorlog in Oekraïne. Finland deelt een grens met Rusland die meer dan 1.300 kilometer lang is.

Voedselbanken zien dit jaar flinke stijging klanten

De voedselbanken in ons land krijgen het steeds drukker. Sinds januari van dit jaar is het aantal klanten met 15 procent gestegen, dat komt neer op een toename van zo'n 6000 huishoudens, zegt voorzitter Leo Wijnbelt van koepel Voedselbanken Nederland tegen het Nederlands Dagblad.

Wijnbelt noemt die stijging aanzienlijk. Hij benadrukt dat de aantallen per voedselbank kunnen verschillen. "Sommige zullen geen stijging zien, andere juist een grotere stijging."

Volgens de voedselbankvoorzitter zijn de nieuwe klanten niet alleen mensen met een minimuminkomen. "Het breidt zich razendsnel uit naar mensen met een modaal inkomen. Veel gezinnen hebben geen of weinig spaargeld. Als hun energierekening over de kop gaat, hebben zij direct een probleem." Meer hierover bij de NOS

Ruim 50 aanhoudingen na kampioensavond Ajax

Er zijn gisteravond, rond het kampioenschap van Ajax, 51 aanhoudingen in de stad Amsterdam verricht. Dat laat de politie vanochtend weten. De aanhoudingen hielden voornamelijk verband met vuurwerk, belediging en verstoring van de openbare orde. Zo meldt AT5

Een enkeling moest een nachtje in de cel blijven slapen. Al met al spreekt de politie van een feestelijke en beheersbare avond.

Ajax pakte de landstitel nadat het met 5-0 won van Heerenveen. Nadat de gemeente eerder deze week had aangegeven dat er geen officiële huldiging zou komen, besloten veel fans die geen kaartje voor de wedstrijd hadden om buiten de Johan Cruijff Arena of in de binnenstad een feestje te vieren. Fans die wel een kaartje hadden, konden na de wedstrijd binnen het stadion een kampioensfeest vieren.

Human Rights Watch: Rusland en Oekra´ne gebruiken clustermunitie

Volgens een rapport van de organisatie Human Rights Watch hebben de Russische strijdkrachten internationaal verboden clustermunitie gebruikt in Oekraïne. Als gevolg hiervan zijn honderden burgers omgekomen en zijn scholen, woongebouwen en ziekenhuizen beschadigd geraakt, meldt de mensenrechtenorganisatie in Genève. Het Oekraïense leger heeft dergelijke munitie ook minstens één keer gebruikt.

Er is een internationaal verdrag dat het gebruik, de opslag, de handel en de productie van clustermunitie sinds 2010 verbiedt. Strikt genomen zijn echter alleen de 110 verdragsluitende staten eraan gebonden. Rusland en Oekraïne horen daar niet bij. Desalniettemin heeft de wijdverbreide veroordeling van zoveel landen het gebruik van deze wapens internationaal verboden.

Do good, feel great: loop een gezond ommetje tegen eenzaamheid

We weten allemaal dat je een rondje wandelen goed is voor je gezondheid. Lekker buiten zijn geeft je energie, onthaast en verbetert je creativiteit. Maar niet iedereen kan even makkelijk een ommetje maken. En samen is vaak ook gewoon leuker.

Matchen
Daarom organiseert doing good platform NLvoorelkaar samen met wandelapp Ommetje van de Hersenstichting in de week van 30 mei de ‘Samen om’ challenge. Meedoen betekent avontuur: voor je volgende ommetje wordt je gematched aan een buurtgenoot die ook graag even samen naar buiten gaat.

Dubbele impact
Meedoen betekent dubbel impact maken: op jezelf (hallo gezonde hersenen), maar ook een ander en je buurt. Want je gaat matchen met mensen die graag samen een ommetje lopen. Zoals de oude dame in het verzorgingshuis om de hoek, vluchtelingen of jongeren met een beperking. Of je ontmoet een nieuwe buur en ruimt tijdens jullie rondje gelijk het zwerfafval op.

Beweging
Anne van Roosmalen van NLvoorelkaar legt uit waarom iedereen mee zou moeten doen: “We horen altijd dat iedereen iets goeds wil doen. Maar ja, wat en wanneer en hoe dan. Met deze challenge gaat dat op een speelse manier: een half uurtje lekker lopen, naar buiten, bijzondere mensen ontmoeten én impact maken. We komen met z’n allen letterlijk in beweging tegen eenzaamheid, een groot maatschappelijk probleem dat door corona alleen maar is gegroeid.”

Eenzaamheid verminderen of voorkomen
Wist je dat bijna de helft van Nederland zegt zich eenzaam te voelen? Door de corona (lockdowns) is dit alleen maar toegenomen. Op NLvoorelkaar, waar mensen ook een maatje kunnen vinden, verdubbelde de vraag. Eenzaam zijn heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid en je hersenen. Depressieve klachten, stress en zelfs een grotere kans op Alzheimer. Beter voorkomen dan genezen dus. "Vandaar dat we deze challenge organiseren om heel Nederland uit te dagen om samen een ommetje te lopen. Alleen samen lopen we eenzaamheid de wereld uit”.

Met je collega's
Steeds meer bedrijven geven werknemers de kans om onder werktijd hun tijd en talent in te zetten voor de maatschappij. Deze challenge kun je ook samen met collega’s doen. Zo gaan collega’s van de Volksbank en YoungCapital op 30 mei aan de wandel met bewoners van verzorgingstehuizen of begeleid wonen huizen uit de buurt.

Meedoen
Loop je ook mee? Op NLvoorelkaar.nl/ommetje kun je je vanaf 20 mei opgeven. Familie, collega’s en vrienden kun je nu al uitdagen om ook mee te doen. Vanaf 30 mei kun je ook via de Ommetje-app deelnemen aan deze challenge. Zo ontvang je ook 10 extra XP punten, mocht je naast al die impact nog een reden nodig hebben om mee te doen.

Lotty's bankje - Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam

Een plaquette aan de muur, een struikelsteentje in de stoep, een metalen plaatje op een bankje. We lopen er allemaal wel eens langs en kijken er naar, zonder er verder bij na te denken.

Amsterdam, 11 februari 1943
Tijdens een razzia wordt de dan 22-jarige Lotty uit haar huis gehaald en naar de Hollandsche Schouwburg overgebracht, haar ouders en 7 jaar jongere zusje Carla worden even later binnengebracht. Dezelfde avond nog worden ze op transport gezet naar Kamp Vught.

Giro: Etappe 6 - Sprinten, maar nu zonder zware klim

De vijfde etappe van de Giro d'Italia werd weliswaar een massasprint, het was voor met name Caleb Ewan en Mark Cavendish toch echt te zwaar. Zij haakten af, Mathieu van der Poel en Biniam Girmay positioneerden zich dramatisch slecht en sprintten zo amper mee en Arnaud Démare ging er met de winst vandoor.

Vandaag een kleiner klimmetje in het eerste deel van de race, daarna is het grotendeels vlak met hier en daar een weinig noemenswaardig heuveltje. Na 192 kilometer komen de heren aan in Scalea, de eerste rit op het Italiaanse vasteland. Daar gaan we kijken naar de gebruikelijke namen: Ewan, Cavendish, Gaviria, Démare, dat soort werk.

Om 12.50 uur gaan de heren van start, dit keer kunnen we de finish wel ruim na vijf uur verwachten. Een iets meer uitgebreide voorbeschouwing is hier te vinden van de hand van Rellende_Rotscholier.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer!: geklaag uit het noordwesten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Bonjour!  

De verschillen waren gister weer enorm. Met name in het oosten en zuiden werden temperaturen gemeten van iets boven de 25 graden. Ook qltel was aan het genieten zoals we kunnen zien op de foto. De schrijver dezes vluchtte omstreeks 14.30 naar binnen toe omdat de zon verdween en er een heel stevig briesje uit het zuidwesten opstak. Voor die tijd was het enige tijd prima uit te houden. Uiteindelijk was het rond 16.00 ongeveer 25 graden in de genoemde gebieden tot slechts een armoedige 12,5 graad op Texel. 

Hier viel het dan nog wel mee, want in het noordwesten was het al eerder bewolkt en killer geworden dan hier. Daar bleef het ook niet bij. Momenteel valt er in die contreien echt wat regen van betekenis. Ik denk dat er daar best tussen de 5 en 10 mm kan vallen. Helaas voor mij trekt de regen nét ten noordwesten van mij langs, het is alsof ze het erom doen.  

De komende uren regent het nog wel even door in bijvoorbeeld de Kop van Noord-Holland, de Wadden en zeker ook in Friesland. De storing zelf trekt later vanavond over het hele land heen, maar de zuidelijk flank van dit systeem lijkt niet veel voor te stellen. Er kan wel wat regen vallen, doch méér dan 2 mm lijkt er voor de meeste regenmeters niet in te zitten. Later vannacht trekt de 'meeste' regen weg en klaart het op.

Vandaag is het dan overal weer vriendelijk weer. Er is geregeld zon en het blijft overal droog. De temperaturen moeten in het zuiden nu wel een paar graden inleveren, maar een graad of 21 is zeker niet verkeerd. In het noordwesten is 15 graden wel de grens. In de zon is het echter wel vrij aangenaam. De wind waait minder sterk dan vandaag en is nog steeds west-tot zuidwest. In de loop van de dag kan er aan zee toch nog net even een kracht 6 komen te staan. 

De temperaturen gaan na vrijdag weer langzaam omhoog. Uiteindelijk komen we in de nieuwe week ruim boven de 20 graden uit, maar zo warm als de kaarten eerst lieten zien zal het niet gaan worden. Tevens zou er dan ook wel eens een pittige regen- of onweersbui kunnen gaan vallen. 

Tot ziens!  

Wandeling nabij Kleve (Foto: qltel)
Een fraaie foto van qltel. Een zeer bekende plant, alleen ik ben de naam vergeten.   Dit in de omgeving van Kleve. (Foto:qltel) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Grootse muurschildering van Judith de Leeuw te zien in nieuwe tv-show van KWF

Na elf edities van het tv-programma ‘Nederland staat op tegen kanker’ gaat het roer om. Met een levensgroot kunstwerk maakt KWF een statement vóór het leven. Steeds meer mensen leven met en na kanker. Naast het financieren van kankeronderzoek investeert KWF daarom ook in een beter leven en meer zorg voor mensen die zijn geraakt door kanker. Tijdens de live tv-show onthult street artist Judith de Leeuw een enorm kunstwerk dat symbool staat voor al die mensen die leven met de gevolgen van kanker. De live uitzending is op 30 mei, 21.25 uur (AVROTROS, NPO1).

Op de Kop van Zuid in Rotterdam wordt op 30 mei 2022 op het gebouw 't Leidsche Veem van SSH Student Housing een levensgroot kunstwerk van street artist Judith de Leeuw onthuld. Vandaag (12 mei) is zij aan het kunstwerk begonnen en vanaf nu zal zij iedere dag hieraan werken tot 30 mei. In de tv-uitzending ‘Voor het leven’ wordt, door presentator Frits Sissing, toegewerkt naar de onthulling van het kunstwerk. Daarnaast zien we inspirerende verhalen van mensen die leven met kanker, optredens van bekende artiesten en krachtige statements van bekende en onbekende Nederlanders als André van Duijn, Eloise van Oranje, Ron Fresen, Sander Schimmelpenninck, Sosha Duysker en Martsje Paulusma.

Wereldberoemde street artist Judith de Leeuw – JDL street art
Judith de Leeuw (JDL Street Art) is de wereldberoemde street artist die het bijzondere kunstwerk gaat maken. Speciaal voor ‘Voor het leven’ maakt Judith de levensgrote muurschildering van 15 bij 26 meter. Voor dit kunstwerk laat ze zich inspireren door de verhalen van drie hoofdpersonen, die symbool staan voor al die mensen die leven met en na kanker. Iets dat voor Judith heel dichtbij komt vanwege een ziek familielid.

Locatie Rotterdam
Op het Wilhelminaplein in Rotterdam wordt de muurschildering gemaakt. Er is gekozen voor het Wilhelminaplein, omdat dit de naam draagt van de oprichtster van KWF, Koningin Wilhelmina. Burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb, koopt het eerste stukje van het kunstwerk en is enorm trots op het feit dat Rotterdam de eerste stad is die ‘Voor het leven' mag verwelkomen en daarom ondersteunt ook Rotterdam Make it Happen de actie.

Geef voor het leven
Vanaf 12 mei kan iedereen in Nederland een stukje van het levensgrote kunstwerk kopen via www.kwf.nl/voorhetleven. Je koopt een uniek stukje van de muurschildering. Daarmee wordt het een kunstwerk van ons allemaal. Een levenswerk van heel Nederland. Samen maken we een statement voor het leven. Met een donatie draag je bij aan een betere toekomst voor mensen met en na kanker.

Voor het leven, 30 mei om 21.25 uur, live vanuit Rotterdam bij AVROTROS op NPO 1

'Vergeten' bombardement Blauwburgwal voor het eerst herdacht: "Je bent pas echt dood als niemand meer aan je denkt"

Twee jaar geleden, in coronatijd, kwam er al een gedenksteen, maar gisteren konden de 44 doden en 79 gewonden die vielen bij het bombardement op de Blauwburgwal in Amsterdam voor het eerst worden herdacht, zo meldt AT5. 

Waarschijnlijk werd de Duitse bommenwerper op 11 mei 1940 na een aanval op Schiphol geraakt door Nederlandse luchtafweer bij Sloterdijk. Op weg naar zijn crash in het IJ loosde hij zijn bommen die op zaterdagmorgen 11 uur een ravage aanrichtten op de Blauwburgwal.

Lange tijd was er geen tot weinig aandacht voor de tragedie. Een paar dagen later werd Rotterdam gebombardeerd en de oorlogsjaren moesten nog komen. Vijf jaar geleden bij een algemeen onderzoek naar doodsoorzaken onder Amsterdammers in de periode 1850 tot 1940 stuitte Fred Geukes Foppen op tientallen merkwaardige overlijdensaktes: "Overal stond als doodsoorzaak: een bomaanslag. En toen ben ik gaan vragen, wat is dat dan? En niemand wist er eigenlijk iets van te vertellen."

Het mondde uiteindelijk uit in de gedenksteen op de plek die 82 jaar geleden compleet werd weggeslagen. Ook de 92-jarige Louise Holthuijsen legde een bloem voor haar vriendinnetje Cecilia met wie zij die ochtend op de hoek met de Herengracht aan het spelen was. Louise ging even naar huis om ander speelgoed te halen, Cecilia bleef, met fatale gevolgen.

"Ik vind het ook verschrikkelijk om te zien wat er nu gebeurt in Oekraïne. Ik heb medelijden met die kinderen, want ik weet wat het met je doet", aldus mevrouw Holthuijsen.

Kwart rechthebbende mbo-studenten maakt geen gebruik van aanvullende beurs

In 2019 had meer dan de helft van de mbo-studenten die in aanmerking kwamen voor studiefinanciering recht op een aanvullende beurs. Ruim een kwart (26,5%) van deze studenten maakte hiervan echter geen gebruik. Zij liepen gemiddeld 190 euro per maand mis. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Niet-gebruik van de aanvullende beurs in het mbo’ van het Centraal Planbureau, dat op 12 mei is verschenen. Aanpassingen in de aanvraagprocedure of betere voorlichting kunnen mogelijk voorkomen dat mbo-studenten inkomensondersteuning mislopen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat des te lager het bedrag van de aanvullende beurs waar een student recht op heeft, des te hoger het niet-gebruik. Zo maakte 38% van de studenten die recht hadden op een deel van de aanvullende beurs hier in 2019 geen gebruik van, tegenover 15% van de studenten die recht hadden op de maximale aanvullende beurs.

Oorzaken en oplossingen
Mogelijke redenen dat studenten de aanvullende beurs niet aanvragen zijn onbekendheid met de aanvullende beurs, niet weten dat zij recht hebben, denken dat de aanvraagprocedure ingewikkeld is, privacyoverwegingen of stigma. Er zijn een aantal mogelijkheden om het niet-gebruik onder mbo-studenten terug te dringen. Zo kan het recht op de aanvullende beurs automatisch berekend en gedeeld worden met studenten. Ook een verandering in de aanvraagprocedure, zoals het automatisch aanvinken van de aanvullende beurs tijdens de aanvraagprocedure, kan het niet-gebruik verminderen. Verder kan betere voorlichting en het aanbieden van de juiste informatie studenten helpen om de juiste financiële keuzes te maken.

Studiefinanciering in het mbo
Studenten die een beroeps opleidende (bol) mbo-opleiding volgen, kunnen recht hebben op vier soorten studiefinanciering: de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studentenreisproduct en een lening. Studenten in het mbo hebben al recht op een studentenreisproduct voor hun 18e. De basisbeurs, aanvullende beurs en lening kunnen zij pas vanaf hun 18e jaar ontvangen. De basisbeurs en aanvullende beurs zijn een gift voor mbo-1 en mbo-2-studenten en een prestatiebeurs voor mbo-3 en mbo-4-studenten. De aanvullende beurs is bedoeld om studenten met ouders met weinig financiële draagkracht financieel te ondersteunen tijdens hun studie. De hoogte is afhankelijk van het inkomen van de ouders en een aantal andere factoren. Het maximale bedrag kan oplopen tot ruim 370 euro per maand.

Eerder onderzoek niet-gebruik in het hoger onderwijs
In 2020 heeft het CPB onderzoek gedaan naar het niet-gebruik van de aanvullende beurs in het hoger onderwijs. Ook onder die groep studenten maakte circa een kwart van de rechthebbende studenten geen gebruik van de aanvullende beurs.

Steeds minder stikstof en fosfaat uit rioolwater in oppervlaktewater

In 2020 zuiverden Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties 1,94 miljard kubieke meter rioolwater, 2 procent meer dan een jaar eerder. Per inwoner verwerkten ze ruim 300 liter rioolwater per dag. De totale stikstofbelasting van het oppervlaktewater door rioolwaterzuiveringsinstallaties is in de periode van 1990 tot en met 2020 met 64 procent afgenomen. Van fosfor was dat tegelijkertijd bijna 75 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Eind 2020 waren er 315 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland, 2 minder dan een jaar eerder. Door schaalvergroting neemt het aantal installaties nog steeds af. De installaties worden beheerd door 21 waterschappen. Rioolwaterzuiveringsinstallaties halen bijna alle biologisch afbreekbare vervuiling uit het rioolwater en spelen daarmee een belangrijke rol in de preventie van watervervuiling. Rioolwater is een mengsel van afvalwater van bedrijven, huishoudens en regenwater.

Sterke afname restlozingen stikstof en fosfor sinds 1990
Stikstof en fosfor worden gemiddeld voor 85 en 88 procent uit het rioolwater gehaald. Deze stoffen veroorzaken voedselverrijking (eutrofiëring) van het oppervlaktewater, wat kan leiden tot overmatige algengroei. De restlozing van stikstof door rioolwaterzuiveringsinstallaties was in 2020 14,3 miljoen kilogram, vrijwel evenveel als het jaar daarvoor, maar 64 procent minder dan in 1990. De restlozing van stikstof draagt voor bijna 18 procent bij aan de totale belasting van het oppervlaktewater met stikstof en was daarmee in 2020 qua omvang de derde bron na de landbouw en depositie uit de lucht.

In 2020 bedroeg de restlozing van fosfor door rioolwaterzuiveringsinstallaties 1,64 miljoen kilogram, 7 procent minder dan een jaar eerder en 74 procent minder dan in 1990. Bij fosforverbindingen zijn de rioolwaterzuiveringsinstallaties na de landbouw de belangrijkste bron en dragen voor een kwart bij aan de totale belasting van het oppervlaktewater.

De afname van de totale belasting van het oppervlaktewater met stikstof en fosfor is het gevolg van Europese en nationale regelgeving ter verbetering van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, beperking van bemesting, sanering van industriële lozingen en beperking van de luchtemissies.

Meeste rioolwater geloosd op de grote rivieren
Bijna 30 procent van de stikstof in het gezuiverde rioolwater werd in 2020 geloosd op de grote rivieren. Kleine rivieren en beken ontvingen circa 25 procent zodat uiteindelijk meer dan de helft van de stikstof in gezuiverd rioolwater in stromend water terechtkomt. De rest ging voor het merendeel naar kanalen (25 procent), polderwater (14 procent) en zout kustwater (8 procent).

Stilstaande wateren zijn gevoeliger voor eutrofiëring dan stromende. Waterschappen zorgen er daarom voor dat rioolwaterzuiveringsinstallaties die lozen op polderwater en meren gemiddeld een hoger zuiveringsrendement hebben voor stikstof; achtereenvolgens zo’n 87 tot 89 procent. Bij lozing op de grote rivieren wordt 81 procent verwijderd; bij lozing op zout kustwater is dat gemiddeld 83 procent. Door de grote verdunning is bij deze wateren het effect van de restlozing op de waterkwaliteit veel lager.

Bij fosfor geeft de verdeling van de restlozing over de verschillende watertypen en het verschil in zuiveringsrendement per watertype waarop geloosd wordt, vrijwel hetzelfde beeld als bij stikstof.

Terugwinning grondstoffen en hergebruik gezuiverd afvalwater toegenomen
In 2020 waren er 14 projecten bij rioolwaterzuiveringsinstallaties om grondstoffen terug te winnen. In totaal werd tot 1,5 miljoen kilogram fosforhoudende meststoffen geproduceerd met naar schatting 0,19 miljoen kilogram fosfor. Stikstof wordt niet teruggewonnen uit rioolwater.

Door speciale zeeftechnieken werd er ook tussen de 1,5 en 2 miljoen kilogram cellulose, de grondstof van wc-papier, uit het rioolwater verwijderd. Er vinden nog diverse onderzoeken plaats naar geschikte toepassingen. De cellulosepulp wordt nu nog vooral met andere afvalstromen vergist.

Bij 8 rioolwaterzuiveringsinstallaties werd een deel van het gezuiverde afvalwater extern hergebruikt, voornamelijk als grondstof voor proceswater in de industrie. In 2020 was dat hergebruik naar schatting 7,5 miljoen kubieke meter, ofwel 0,4 procent van het totale volume gezuiverde rioolwater.

Nederland Europese koploper digitale vaardigheden

Nederland behoort tot de Europese landen met het grootste aandeel inwoners dat vaardig is in internet-, computer- en softwaregebruik, zogenoemde digitale vaardigheden. Bijna 80 procent van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2021 digitale basisvaardigheden of meer dan digitale basisvaardigheden, tegen 54 procent gemiddeld in de Europese Unie. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ van het CBS en Eurostat.

Digitale vaardigheden worden bepaald aan de hand van het aantal activiteiten op vijf gebieden: informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming en softwaregebruik. Iemand heeft digitale basisvaardigheden als hij/zij ten minste één activiteit doet op de gebieden informatie en communicatie en één of twee op de andere gebieden.

Meer dan digitale basisvaardigheden heeft iemand als er twee of meer activiteiten worden uitgevoerd op de gebieden informatie en communicatie en drie of meer op de andere gebieden.

Nederland en Finland aan kop met minimaal basisvaardigheden
Samen met Finland heeft Nederland het grootste aandeel inwoners met minimaal basisvaardigheden, bijna 80 procent. Hiermee heeft Nederland het Europese doel van digitalisering 2030 al bijna bereikt: in dat jaar moet 80 procent van de EU-bevolking ten minste digitale basisvaardigheden hebben. Met 52 procent is ons land zelfs koploper met meer dan basisvaardigheden (Finland; 48 procent).

Bulgarije en Roemenië hebben de laagste aandelen inwoners met minimaal basisvaardigheden, met respectievelijk 31 en 28 procent. Ook Polen en Italië scoren op dit punt lager dan het EU-gemiddelde (43 en 46 procent).

Meeste vaardigheden op gebied van communicatie
Op het gebied online communicatie was het aandeel Nederlanders in 2021 met meer dan basisvaardigheden groter (93 procent) dan op andere gebieden. Het gaat hierbij om e-mailen, bellen via internet, sociale netwerken gebruiken en online mening geven over maatschappelijke of politieke kwesties.

Ook op de gebieden informatie en digitale geletterdheid (zoals online informatie opzoeken, nieuws lezen, nepnieuws herkennen) en computers en online diensten (bijvoorbeeld online winkelen, apps installeren en een online cursus volgen) had respectievelijk 89 procent en 83 procent van de Nederlanders vaardigheden die het basisniveau ontstijgen.

Het EU-gemiddelde was 68 procent voor het gebied informatie en digitale geletterdheid en 53 procent voor computers en online diensten.

Nederlanders minder vaardig met softwaregebruik
Privacybescherming en softwaregebruik zijn wat lastigere gebieden voor veel Nederlanders en Europeanen. Op het gebied privacybescherming beschikte 72 procent van de Nederlanders over meer dan basisvaardigheden; op het gebied van softwaregebruik 65 procent. Het EU-gemiddelde was respectievelijk 44 en 45 procent.

Het gebied softwaregebruik omvat onder andere het gebruik van programma’s voor tekstverwerking en spreadsheets. Ook het schrijven van computerprogramma’s in een programmeertaal wordt hiertoe gerekend.

Grote verschillen tussen leeftijdsgroepen
Wat mensen kunnen met internet en computers verschilt sterk naar leeftijd en opleiding. Zo is het percentage Nederlanders met meer dan basisvaardigheden bij 25- tot 45-jarigen ruim twee keer zo hoog als bij 65- tot 75-jarigen. Van de 25-tot 45-jarigen had 64 procent meer dan basisvaardigheden. Onder 65- tot 75-jarigen was dit aandeel 28 procent.

Van de hoogopgeleiden had 70 procent digitale vaardigheden boven het basisniveau. Dit aandeel is ruim twee keer zo groot als onder de laagopgeleiden (31 procent). Van de middelbaar opgeleiden had de helft meer dan basisvaardigheden. De verschillen in digitale vaardigheden tussen mannen en vrouwen zijn kleiner. Het aandeel mannen met meer dan basisvaardigheden bedroeg 56 procent, tegen 47 procent onder de vrouwen.

Scholieren verdienen een betere basis

Nog te veel leerlingen komen van school zonder goed te kunnen lezen, schrijven en rekenen of mee te doen in de samenleving. Dat moet beter, want leerlingen hebben die basis nodig in de rest van hun leven en leraren verdienen het om duidelijke focus aan te kunnen brengen in hun werk. Om een stevige start te maken, kunnen scholen komend schooljaar ondersteuning krijgen van basisteams.

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) komt om die reden met een masterplan voor de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid in het primair en voortgezet onderwijs.

Wiersma: ”Leraren doen veel meer dan leerlingen leren lezen en schrijven. Ze zijn misschien wel de belangrijkste schakel in de ontwikkeling van kinderen. Ze bieden een luisterend oor als kinderen worden gepest of thuis niet veilig zijn. En ze leren kinderen bijvoorbeeld in de meest brede zin van het woord hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Toch zijn we het er met elkaar over eens dat kinderen juist ook die basis moeten leren. Mensen kunnen in hun leven simpelweg niet zonder goed kunnen lezen, rekenen of weten hoe de (online-) wereld werkt. Of je nu een sollicitatiebrief moet schrijven, je bankzaken wil doen, of bijvoorbeeld weloverwogen wilt stemmen. Hoe zeer leraren ook hun best doen, we zien dat die basis steviger moet. Daarom gaan we leraren en schoolleiders beter en gerichter helpen om leerlingen vooruit te helpen. Dit is geen kwestie van meer werk, maar van meer focus. Laten we nú met elkaar de trend keren.”

Hulp op korte termijn
Veel maatschappelijke vraagstukken komen terecht op het bordje van de school. Op zichzelf belangrijke zaken, maar dat maakt dat leraren soms door de bomen het bos niet meer zien. We vragen daarom scholen in zowel het primair als voortgezet onderwijs om nu al te focussen op de verbetering van de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Sommige scholen hebben daar extra hulp bij nodig. Daarom krijgen zo’n 500 scholen komend schooljaar extra geld om de basisvaardigheden te verbeteren. Met dit geld kunnen ze bijvoorbeeld een uur extra per dag lesgeven in de basisvaardigheden voor specifieke leerlingen.

Extra handen op school
Voor scholen die dat met hun bestaande team niet georganiseerd krijgen, staat extra ondersteuning klaar van een hulpteam van experts. Zij gaan naar scholen toe om samen met het lerarenteam een plan op maat uit te voeren. Extra handen bij het werk in de school, onder regie van de school zelf. Komend schooljaar kunnen hiermee tienduizenden leerlingen worden geholpen. Scholen staan er dus niet alleen voor.

Structurele verbetering
Om het onderwijs duurzaam en structureel te verbeteren is veel nodig. Ondertussen werken we samen met het onderwijsveld, maar ook met wetenschappers en maatschappelijke organisaties aan verdere verbeterplannen voor de komende jaren. Zodat leraren de ruimte krijgen om nog beter te worden en met de juiste leermiddelen hun werk te kunnen doen. Zij moeten een duidelijke opdracht hebben, zodat glashelder is wat leerlingen moeten kennen en kunnen. En we willen beter zicht op de resultaten van leerlingen, waar het eventueel mis gaat en hoe we dat kunnen verbeteren. Daarnaast kijken we bijvoorbeeld hoe we met hulp van de bibliotheek extra aandacht kunnen krijgen voor lezen en boeken op school.

Dit kabinet trekt jaarlijks 1 miljard euro uit om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, zoals het op orde brengen van de basisvaardigheden. Daarnaast heeft minister Wiersma vorige maand een Onderwijsakkoord gesloten met de vakbonden en de PO-raad en VO-raad, waarin jaarlijks 1,5 miljard euro wordt geïnvesteerd in leraren, schoolleiders en ander personeel.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.