FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 mei 2022

Random Pics van de Dag #624

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

De Vries domineert tweede ePrix Berlijn

Op het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is zondag de tweede ePrix van het weekeinde verreden. De Formule E streek neer in de Duitse hoofdstad en zondag leverde dat mooie taferelen op voor de Nederlandse fans.

Poleposition was voor Edoardo Mortara, die Robin Frijns naast zich had staan. Op rij twee stonden Nyck de Vries en André Lotterer, voor Antonio Felix da Costa, Lucas di Grassi, Stoffel Vandoorne en Jean-Eric Vergne op de achtste plek.

De beste start was zonder meer voor De Vries, die binnendoor langs Mortara én Frijns ging en de leiding pakte. Na zo'n tien minuten pakte De Vries als eerste zijn Attack Mode, Frijns deed een poging maar ging daarbij in de fout en verloor posities aan Di Grassi en Da Costa.

Di Grassi viel wat terug bij het activeren van de Attack Mode, Vandoorne ging voorbij Lotterer naar de derde plek, achter De Vries en Da Costa. Mortara ging als een dolle met de Attack Mode en in rap tempo verschalkte hij Vandoorne en Da Costa, die op zijn beurt Di Grassi en Frijns langszij zag komen.

Halverwege de race was het voorin klaar met de Attack Modes: De Vries reed nog altijd op kop, voor Mortara, Di Grassi, Frijns, Da Costa en Vandoorne. De Belg nam de twee mannen voor hem te grazen en ging kort voor het einde ook langs Di Grassi, zij het met de nodige moeite.

De overwinning van De Vries kwam niet in gevaar, Mortara en Vandoorne vergezelden hem op het podium, voor Di Grassi. Frijns werd vijfde na een stevig duel met Da Costa, die Oliver Rowland nog wel van het lijf hield.

Pidcock indrukwekkend op mountainbike, Schurter maakt heroïsche comeback

In het Tsjechische Nove Mesto is zondag weer gestreden om de winst in de World Cup mountainbiken. Na de shorttrackwedstrijden van vrijdag stonden zondag de cross-countrywedstrijden op de olympische afstanden op het programma.

Vrouwen
Rebecca McConnell is het hele jaar al tamelijk dominant en de Australische liet er geen gras over groeien: vroeg in de race zette ze de aanval in, alleen Jenny Rissveds kon een beetje volgen. De Zweedse moest echter al snel afhaken en werd even later vergezeld door Loana Lecomte uit Frankrijk.

McConnell's voorsprong groeide in no-time naar een seconde of twintig, maar veel groter werd het dan weer niet. Lecomte en Rissveds bleven redelijk in de buurt, tot de Zweedse twee ronden voor het einde ook af moest haken bij de Française. Lecomte probeerde het gat naar McConnell nog te dichten, maar dat zat er niet meer in.

Nadat Lecomte tot op dertien seconden naderde was het klaar: McConnell zette door en pakte weer de overwinning, Lecomte werd op veertig seconden tweede en Rissveds completeerde het podium op 1:17 minuten, ver voor de rest. Anne Terpstra werd negende, Lotte Koopmans 25e en Anne Tauber 26e.

Mannen
Na een relatief rustig begin opende de Brit Thomas Pidcock in de derde van acht ronden de aanval, waarna alleen Nino Schurter uit Zwitserland, de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly en de Roemeen Vlad Dascalu er nog bij zaten - Schurter's landgenoot Mathias Flückiger kwam niet veel later ook aansluiten.

In ronde vijf sloeg het noodlot toe voor Schurter: de achterband van de wereldkampioen gaf de geest, ruim voor een wisselzone, dus hij was gezien. Voorin kwam Anton Cooper bij de vier leiders, maar een dikke ronde na zijn pech had Schurter, die een minuut verloor, de groep wonderbaarlijk genoeg weer in zicht.

Bij het ingaan van de slotronde sloot Schurter aan, een prestatie op zich. Op de voorlaatste klim werden Cooper en Hatherly eraf geknald door een versnelling van Dascalu, die Pidcock met zich mee kreeg. Schurter haakte af, maar reed wel naar een geweldige derde plek, terwijl Dascalu zich in de slotmeters tóch gewonnen moest geven tegen de ongenaakbare sprint van Pidcock. David Nordemann finishte voor Nederland als 42e.

Vredesactivist Mient Jan Faber (81) overleden

Vandaag, 15 mei 2022 is Mient Jan Faber overleden (Amstelveen). Hij verwierf als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) grote bekendheid als organisator van de grote demonstraties tegen de kernwapens in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij werkte toen ook intensief samen met mensenrechtenactivisten in de communistische Warschaupactlanden en na het einde van de Koude Oorlog met slachtoffers van oorlogsgeweld en dictaturen.

“De betekenis van Mient Jan Faber reikt veel verder dan zijn rol binnen de Nederlandse vredesbeweging”, benadrukt Miriam Struyk, directeur programma’s van PAX, de organisatie die ontstond met de fusie van IKV en Pax Christi Nederland, in 2007. “We verliezen in hem een groot politiek strateeg en een zeer gedreven campagneman. Hij veranderde in Nederland het denken over vrede en veiligheid. De Europese vredesbeweging waar hij jarenlang aan bouwde, heeft mede bijgedragen aan de val van de Muur. Persoonlijk ga ik een inspirator en vriend missen. Een man die uitdaagde om niet weg te kijken maar om voortdurend na te blijven denken over grote vredesvragen. Vragen waarbinnen de solidariteit met burgers in conflictgebieden – en hoe deze vorm te geven - altijd centraal moeten staan. Op dat denken bouwen we voort.”

Strijd tegen de kernwapens
Mient Jan Faber werd secretaris van het IKV in 1974. Hij was één van de architecten van de IKV-campagne tegen de kernwapens, met de bekende leus “Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland!”. Deze campagne sloeg erg goed aan, vele honderden lokale groepen sloten zich erbij aan. Faber werd de centrale man in de organisatie van de twee grootste demonstraties ooit in Nederland georganiseerd. De demonstratie tegen kernwapens van 21 november 1981 in Amsterdam trok meer dan 400.000 mensen. Die van twee jaar later, op 29 oktober 1983 in Den Haag, bracht meer dan 500.000 mensen op de been. Het IKV trok daarin op met Pax Christi Nederland, Vrouwen voor Vrede en andere vredes- en maatschappelijke organisaties. Jarenlang klonk vanuit de samenleving een krachtig appel tot nucleaire ontwapening. Onvermoeibaar lobbyde Faber in de Tweede Kamer en op ministeries, maar ook bij de NAVO, over strategieën die tot ontwapening zouden kunnen leiden. Toch besloot de regering in 1985 tot plaatsing. Het zou overigens niet tot plaatsing komen dankzij het INF-ontwapeningsakkoord van 1987.

De verbinding van ontwapening met mensenrechten
Gedurende de jaren tachtig was Faber één van de onbetwiste leiders van de Europese vredesbeweging. Onafhankelijke vredesorganisaties in de NAVO-landen werkten samen met mensenrechtenactivisten en dissidenten in de Warschaupactlanden. Zij legden de verbinding tussen ontwapening en de strijd voor mensenrechten. Het IKV onder leiding van Faber werkte met onder andere de Tsjechoslowaakse schrijver Vaclav Havel aan een alternatief voor de Koude Oorlog en de tweedeling in Europa. De ontspanningspolitiek van NAVO en Warschaupact bestendigde alleen een status-quo, die leidde tot meer kernwapens en schending van mensenrechten in een groot deel van Europa. De ‘ontspanning van onderop’ die voortkwam uit de intensieve Oost-Westdialoog liet zien dat burgers fundamentele veranderingen wilden. Talloze partners van het IKV zouden na de val van de Berlijnse Muur, in 1989, het vacuüm vullen dat ontstond met het wegvallen van de communistische regimes. Zo werd Vaclav Havel de eerste democratische president van Tsjechoslowakije. Kort na zijn aantreden nodigde hij Faber uit voor een vriendschappelijk bezoek aan zijn presidentiële paleis in Praag. In 1990 verenigden vele vredes- en mensenrechtenactivisten zich in de mede door Faber opgerichte Helsinki Citizens Assembly (hCa), een netwerk van Europese activisten werkend aan een democratisch en vredig Europa.

Solidariteit met slachtoffers van oorlogsgeweld
In de jaren negentig stond Faber in tal van landen aan de zijde van vredesactivisten en slachtoffers van oorlogsgeweld en dictatuur. Vele malen bezocht hij (voormalig) Joegoslavië, de zuidelijke Kaukasus, de Palestijnse gebieden en Irak. Met gelijkgezinden werkte hij aan politieke voorstellen om geweld te stoppen en de basis te leggen voor democratie en mensenrechten. Hij pleitte al in het najaar van 1991 voor een krachtige internationale interventie in Bosnië-Herzegovina, maanden voor de oorlog daar uitbrak. Het IKV was voorstander van deelname van Nederland aan de VN-missie in Srebrenica, maar waarschuwde ook alom voor de vernietigende kracht van het etnisch nationalisme. Zeer kritisch was Faber dan ook toen het politieke en militaire leiderschap in juli 1995 tekortschoot en Dutchbat niet voorkwam dat Srebrenica, door de VN tot veilig gebied verklaard, werd ingenomen door de Bosnische Serviërs. Zij vermoordden in enkele dagen meer dan 8.000 mannen en jongens en ook een klein aantal vrouwen. Faber en andere IKV-medewerkers zochten direct erna de overlevenden van de genocide op. Ze beloofden steun voor hun ‘campagne voor waarheid en gerechtigheid’. In Den Haag gaven regering en parlement echter niet thuis. Op verzoek van de overlevenden bracht het IKV de VN-tolk Hasan Nuhanovic en Alma Mustafic, de dochter van de Dutchbat-elektricien Rizo Mustafic, in contact met advocaat Liesbeth Zegveld. Na een strijd van meer dan tien jaar wonnen zij de civielrechtelijke procedure tegen de staat der Nederlanden. Hun familieleden hadden niet door Dutchbat van de voor hen veilige compound weggestuurd mogen worden.

In 2002 kwam het tot een conflict tussen Mient Jan Faber en het IKV-bestuur over de oorlog in Irak. Faber trad in 2003 terug als algemeen secretaris. In 2004 werd hij bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij bekleedde de door het IKV gefinancierde leerstoel Citizens’ Involvement in War Situations tot aan 2012. Ook was hij bijzonder hoogleraar aan de universiteit in Houston (VS). Hij genoot van het lesgeven aan studenten die zijn lessen en de vele discussies als zeer inspirerend ervoeren. Faber heeft vijf boeken geschreven, één over Srebrenica en vier waarin hij onder meer zijn jeugd, zijn vredeservaring, zijn denken en drijfveren op levendige wijze schetste.

Mient Jan Faber is 81 jaar geworden. Hij laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter.

D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag

D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. 

Hiermee doelt de partij op een casus uit 2015 en 2016 tussen een oud-medewerkster van D66 en oud-partijprominent Frans van Drimmelen. De medewerkster was destijds directeur van het landelijk partijbureau. In de verklaring staat oa: "Door de rapportage en het persbericht van D66 daaropvolgend is publiekelijk de indruk gewekt dat uit het onderzoek door bureau Bing zou zijn gebleken dat geen sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dat is onjuist. Uit de vertrouwelijke bijlage bij de rapportage is ons gebleken dat wel sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag."

Het bestuur dat die vertrouwelijke bijdrage angstvallig geheim probeerde te houden is niet opgestapt bleek vandaag bij een gesloten ledencongres. Verder tijdens het deel waarbij de pers wel aanwezig mocht zijn veel mooie woorden maar onder de streep dronken ze zondagmiddag een glas, pisten een plas en bleef alles zoals het was.

Minister Van Gennip: 'zet ook ouderen in bij strijd tegen personeelstekorten'

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip pleit ervoor om vaker gebruik te maken van ouderen in de strijd tegen tekorten op de arbeidsmarkt. Zo meldt WNL

Ze is van mening dat werkgevers moeten blijven kijken naar de mogelijkheid om ouderen in dienst te nemen. “Dit zijn mensen die op hun 65e nog hartstikke fit zijn en nog vijftien of twintig jaar een hele grote rol in de maatschappij kunnen spelen.”

Door de VS geleverde houwitsers aangekomen aan het Oekraïense front

Volgens informatie van de VS heeft Oekraïne talloze nieuwe M-777-houwitsers naar de frontlinie gebracht, die deel uitmaken van een Amerikaans ondersteuningspakket.

Dit twitterde de Amerikaanse ambassade in Kiev. 89 van de 90 beloofde wapens zijn nu geleverd. De leveringen van de M-777 worden belangrijk geacht vanwege hun grote bereik en hoge nauwkeurigheid. De Amerikaanse ambassade leverde een video voor haar tweet, waarop het zware apparaat in actie te zien is.

Hindley wint bergetappe Giro, López behoudt roze

De negende rit in de Giro d'Italia is gewonnen door Jai Hindley . Na 189 kilometer koersen, van Isernia naar Blockhaus, was hij de rapste van een kopgroep van zes man. Juan Pedro López verloor wel tijd maar behield de roze leiderstrui. Beste Nederlander was Arensman op een kleine minuut van Hindley.

Bijna gelijk vanuit de start moest de Valico del Macarone worden beklommen. Uit het peloton probeerden verschillende renners weg te rijden waardoor er kleinere groepjes ontstonden. Het was Holmes die als eerste boven kwam voor Rosa en Tesfation. De rest van de renners zat daar niet ver achter. De Rionero Sannitico was de tweede beklimming van de dag met een stijgingspercentage van gemiddeld 6,7 procent. Inmiddels was de voorsprong van de kopgroep opgelopen naar een kleine minuut. Rosa reed vervolgens weg en pakte een gaatje en kwam ook als eerste boven. In de afdaling haalden Dombrowski en Tesfatsion Rosa bij. Een paar kilometers later sloten ook Felix Gall, Filippo Zana, Eduardo Sepúlveda, Jonathan Caicedo, James Knox en Nans Peters aan. Het verschil met het peloton was inmiddels opgelopen naar boven de vier minuten. Rosa kwam ook als eerste aan op de derde beklimming van de dag.

Wat volgde was daarna een lang vlak deel waarin eigenlijk weinig gebeurde. Zestien kilometer voor de streep demarreerde Peters en Tesfatsion en Sepúlveda sloten bij hem aan. De voorlaatste klim was de Passo Lanciano. Rosa sloot zich tijdens die beklimming bij de drie koplopers aan en demarreerde gelijk. Hij kreeg Tesfatsion mee. Rosa kwam als eerste boven en pakte daarmee virtueel de bergtrui over van Bouwman. In de afdaling ging Tesfatsion, mede door de risico's die hij nam, flink onderuit de berm in. De voorsprong op het peloton werd alsmaar kleiner en aan de voet van de Blockhaus, de slotklim, was het peloton weer compleet.

Al vrij vroeg in de slotklim moest Simon Yates, vooraf toch wel als een van de favorieten voor de eindzege, lossen. Ook Dumoulin liet het peloton gaan en Kelderman kon het tempo ook niet meer bijbenen. Bouwman, tot vandaag de drager van de blauwe trui, moest een paar kilometer later ook lossen. Het tempo in het peloton onder aanvoering van Ineos bleef hoog en steeds meer renners moesten lossen. Acht kilometer voor de meet moest ook roze trui-drager Juan Pedro López lossen. De voorste groep, waarin Porte veel werk verrichtte, bestond nog maar uit elf man waaronder de Nederlander Thymen Arensman. Op 4,5 kilometer van de meet demarreerde Carapaz en alleen Landa en Bardet konden hem volgen. Het verschil met de achtervolgers was echter niet groot en een drietal renners waaronder Almeida konden weer aansluiten. Op twee kilometer van de streep plaatste Bardet een demarrage en het trio, met naast Almeida Pozzovivo en Hindley, dat net had aangesloten moest weer afhaken, maar in de laatste kilometer zaten ze er weer bij. In de spannende eindsprint was het Hindley die Bardet en Carapaz nipt voorbleef.

López heeft in het algemeen klassement twaalf tellen op Almeida en veertien seconden op Bardet. Thymen Arensman is met plek twaalf de beste Nederlander op 1,27 van López.

Morgen is een rustdag.

Uitslagen Eredivisie - Strijd om play-off ticket

sc Heerenveen gaat samen met AZ, FC Utrecht en Vitesse strijden om het laatste Europese ticket. De Friezen wonnen vandaag met 3-1 van Go Ahead Eagles en profiteerden van het puntverlies van NEC, dat met 1-0 onderuit ging tegen Fortuna Sittard.

sc Heerenveen

3 - 1

Go Ahead Eagles

 30' v.Hooijdonk
 61' v.Hooijdonk
 97' Musaba
   89' Mulenga
 
 Gele kaart: Woudenberg, Musaba, (sc Heerenveen), Brouwers, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.200
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg (v.Ottele/70)
Kaib
Haye (Madsen/79)
Halilovic (Al Hajj/ 79)
Tahiri (v.d.Heide/89)
v.Hooijdonk (Musaba/79)
Sarr
  Noppert
Lucassen (Heil/71)
Kramer
Idzes
Kuipers
Deijl
Rommens (Berden/46)
Brouwers
Oratmangoen
Lidberg (Mulenga/71 -J.Bakker/90 2)
Cordoba (Linthorst/46)

N.E.C. Nijmegen

0 - 1

Fortuna Sittard

    13' Flemming 
 
 Gele kaart: Schöne, (N.E.C. Nijmegen), Baghdadi, Semedo, Siovas, v. Osch, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.390
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Márquez (Barreto/87)
Guth
El Karouani
Schöne
Duelund (Bronkhorst/60)
Bruijn (Vet/ 59)
Tavsan
Akman (Cissoko/59)
Okita (v.Eijden/87)
  v.Osch
Tirpan (Cox/ 81)
Angha
Siovas
Pinto
Baghdadi (Semedo/46)
Duarte
Flemming
Tekie (Lonwijk/74)
Seuntjens
Gladon (Benschop/74)

FC Groningen

2 - 3

sc Cambuur Leeuwarden

 58' Larsen
 90+2' Postema
   12' Uldrikis
 50' Hoedemakers
 61' Kallon (pen)
 
 Gele kaart: Suslov, Meijer, (FC Groningen), Kallon, Hoedemakers, Jacobs, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Dankerlui
Kasanwirjo (Sverko/87)
Te Wierik
Meijer
Matuta (Abraham/44)
Ngonge (Irandust/68)
Duarte
Suslov (De Leeuw/ 68)
Larsen
Postema
  Stevens
Schmidt
Tol
Schouten (Mac-Intosch/88)
Sylla (Sambissa/80)
Paulissen
Hoedemakers
Maulun
Breij (Jacobs/80)
Uldrikis (Boere/88)
Kallon

Uitslagen degradatie/ nacompetitie eredivisie

Vandaag was de laatste speelronde van dit seizoen 2021/2022 in de Eredivisie. Afgelopen woensdag was al bekend dat PEC Zwolle volgend seizoen een niveau lager speelt, en ook Willem II degradeert uit de Eredivisie. De Tilburgers wonnen met 3-0 van FC Utrecht maar omdat hun concurrenten ook wonnen schoot Willem II er weinig mee op.

Willem II kwam al snel op 1-0. Oelschlägel keerde een schot van Köhn,maar zag de bal via de inlopende Hornkamp toch het doel in gaan. Ook in ghet vervolg waren de Tilburgers sterk. Na rust was het Saddiki die de 2-0 maakte. Utrecht kreeg kansen via Douvikas en Van der Kust, maar het was Van Overeem die de bal in het eigen doel kopte en Willem II op een eindstand van 3-0 bracht.

-----

Fortuna Sittard ontliep de nacompetitie door een 0-1 uitzege bij NEC die door de nederlaag geen play-offs om Europees voetbal spelen. De eerste kans van de wedstrijd voor Fortuna was gelijk raak. Flemming schoot de bal in de hoek. NEC was in de tweede helft wel een stuk sterker maar slaagde er niet in om kansen te creëeren. Vlak voor tijd kroop Fortuna nog door het oog van de naald maar gescoord werd er niet meer.

-----

Sparta versloeg Heracles Almelo met 3-1 die hierdoor naar de zestiende plaats zakte en nacompetitie moet spelen. Heracles had aan een punt genoeg en creëerde goede kansen. Zo trof Ouahim de lat. Vlak voor rust kwam Sparta op voorsprong. Verschueren rondde af op aangeven van Namli. Heracles kreeg na rust geen strafschop nadat arbieter Makkelie hands van Meijers wegwuifde. Heracles begon wel sterker te worden, maar het was Sparta die na een counter op 0-2 kwam via Thy. Invaller Engels besliste vervolgens de wedstrijd. Bakis deed nog wel water terug maar het werd niet meer spannend.

Turkije eist veiligheidsgaranties voor NAVO-toetreding Finland en Zweden

Turkije eist veiligheidsgaranties voor de toelating van Zweden en Finland tot de NAVO, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Na een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn, zei Cavusoglu dat hij zijn Zweedse en Finse collega's had ontmoet en dat ze allemaal probeerden de zorgen van Turkije weg te nemen. Hij voegde eraan toe dat Turkije niemand bedreigde of macht zocht, maar zich vooral uitsprak over de steun van Zweden aan de Koerdische militante PKK-groep, die door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terroristische groepering wordt beschouwd.

“Hier moeten absoluut veiligheidsgaranties komen. Ze moeten stoppen met het steunen van terroristische organisaties", zei Cavusoglu tegen Turkse verslaggevers in Berlijn. Hij voegde eraan toe dat Zweedse en Finse verboden op de export van een deel van hun goederen uit de defensiesector naar Turkije moeten worden beëindigd. “Ons standpunt is volkomen open en duidelijk. Dit is geen bedreiging, dit is geen onderhandeling waarbij we onze belangen proberen te benutten", zei hij. “Dit is ook geen populisme. Dit gaat duidelijk over de steun van twee potentiële lidstaten voor terrorisme, en onze solide observaties daarover."

Update 16.00 uur: NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zijn optimisme uitgesproken dat de bezorgdheid van Turkije over de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO snel kan worden weggenomen. Turkije had duidelijk gemaakt dat het niet van plan was Finland en Zweden te 'blokkeren' van toetreding tot de alliantie, zei Stoltenberg aan het einde van informeel overleg tussen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn.

In principe ondersteunt Turkije wel de 'open deur'-benadering van de NAVO.

MotoGP-coureur Bastianini boekt derde zege van het jaar in Le Mans

De Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP heeft zondag voor een prima race gezorgd. Op het Bugatti Circuit vielen de nodige schuivers te noteren, ook voorin, terwijl het thuispubliek niet de gedroomde historische thuiszege kon vieren.

We begonnen met Francesco Bagnaia op poleposition, Ducati-teamgenoot Jack Miller naast hem en ook de Aprilia Aleix Espargaro op rij één. Op de tweede rij stonden de Yamaha van Fabio Quartararo en de Ducati's van Enea Bastianini en Johann Zarco, met de Suzuki's van Joan Mir en Alex Rins en Jorge Martin's Ducati op rij drie.

Miller kende de beste start en sloeg gelijk een gat naar Bagnaia, die gevolgd werd door de sterk gestartte Rins, Bastianini en Mir. Espargaro en Marc Marquez gingen ook voorbij Quartararo, die duelleerde met Takaaki Nakagami en Zarco. Rins zou helaas Rins niet zijn als hij een goede positie uit handen gaf: hij knalde door het grind en schoof onderuit toen hij het asfalt weer betrad.

Na een paar ronden nam Bagnaia de leiding over van Miller, die richting de helft van de race gepasseerd werd door Bastianini op de oude Ducati. Het drama was kort daarna compleet voor Suzuki, dat eerder in de maand zo verrassend liet weten na 2022 uit de MotoGP te stappen: na Rins ging ook Mir onderuit, de vierde plek ging zo naar Aleix Espargaro.

Jorge Martin eindigde een paar ronden later met zijn Ducati in het grind, bij het Italiaanse merk bleef de spanning echter aanwezig: met zeven ronden te gaan deed Bastianini een eerste aanval op Bagnaia's leidende positie. Bagnaia maakte kort daarop een fout en zo kon Bastianini toch de leiding pakken.

Het bleef niet bij een verloren positie voor Bagnaia, want nog eens een paar bochten later - jagend op Bastianini - schoof hij zijn machine tegen het asfalt en was het klaar. Bastianini kwam niet in gevaar en boekte zijn derde zege van het jaar. Miller haalde plek twee binnen, Espargaro klopte Quartararo in het duel om de derde plek, voor Zarco, Marquez, Nakagami, Brad Binder en Luca Marini.

Baanrenners Havik en Van Schip oppermachtig op koppelkoers Nations Cup

De voorlaatste dag van de Nations Cup baanwielrennen in het Canadese Milton heeft zaterdagnacht weer wat Nederlands succes opgeleverd. Er stonden vijf onderdelen op het programma, één daarvan werd door Nederland gewonnen.

Koppelkoers mannen
Yoeri Havik en Jan Willem van Schip vormden het Nederlandse duo en hun wedstrijd kan simpel samengevat worden: ze waren uiterst dominant. Sprint na sprint zaten ze voorin mee, later pakten ze nog een rondje voorsprong en met overmacht ging de winst naar het Nederlandse duo. De Britten Ethan Hayter en Rhys Britton bleven nog relatief in de buurt, plek drie was voor de Duitsers Theo Reinhardt en Tim Torn Teutenberg.

500m tijdrit vrouwen
Kyra Lamberink plaatste zich als derde voor de finale, maar een podiumplaats zat er net niet in: met 33,812 seconden was ze iets langzamer dan in de kwalificatie, hoewel die kwalificatietijd haar geen positiewinst opgeleverd zou hebben. Lamberink werd vierde, de winst ging in 32,987 seconden naar de Australische Kristina Clonan, voor de Duitse Pauline Grabosch (33,460) en Miriam Vece uit Italië (33,688).

Keirin mannen
Ietwat verrassend werd Jeffrey Hoogland al in de herkansingen uitgeschakeld, geen Nederlander in de finale dus. In die fraaie eindstrijd ging het er stevig aan toe en leek Jack Carlin te winnen, maar de Brit werd wegens een onrechtmatige move teruggezet naar de laatste plek. De winst was zo voor de Colombiaan Kevin Quintero, voor Matthew Richardson uit Australië en de Duitser Stefan Bötticher.

Individuele achtervolging mannen
De finale ging tussen de Duitsers Nicholas Heinrich en Tobias Buck-Gramcko, waarbij laatstgenoemde op basis van de kwalificaties de favoriet was. In de eindstrijd kon hij het tempo echter niet lekker vinden en dus ging Heinrich er in 4:07,691 minuten met de winst vandoor, langzamer dan zijn landgenoot eerder op de dag - Buck-Gramcko reed 4:09,266 in de finale. Plek drie ging in 4:14,177 minuten naar de Australiër James Moriarty, die Jordan Kerby uit Nieuw-Zeeland (4:17,631) klopte.

Omnium vrouwen
Na drie onderdelen leek het tussen de Italiaanse Elisa Balsamo en de Amerikaanse Jennifer Valente te gaan. Dat bleek het geval: in de afsluitende puntenkoers behield Balsamo haar voorsprong door op de juiste momenten mee te springen en dus pakte ze de winst, voor Valente. De Australische Alexandra Manly ging het slotonderdeel als derde in en hield die plek vast door de Japanse Yumi Kajihara van het lijf te houden. Namens Nederland werd Lonneke Uneken zeventiende, nadat de koek een beetje op leek.

Rusland: tot nu toe 3000 Oekraïense tanks en gepantserde voertuigen vernietigd

Volgens Rusland heeft het op Oekraïense posities in het oosten van het land geschoten. Het Russische ministerie van Defensie maakte bekend dat commandocentra en wapendepots het doelwit waren. Daarnaast werden twee S-300 raketafweersystemen en een radarstation in de regio Sumy in het noordoosten van het land vernietigd.

In totaal heeft Rusland sinds het begin van de zogenaamde militaire operatie 165 vliegtuigen, 125 helikopters, 879 onbemande luchtvaartuigen, 306 luchtafweerraketsystemen en 3.098 tanks en andere gepantserde voertuigen vernietigd.

Fernandez pakt Moto2-zege Le Mans na valpartij teamgenoot

De heren coureurs in de Moto2 hebben zondag de Grand Prix van Frankrijk afgewerkt. Op het circuit van Le Mans was het allemaal wat minder spannend dan bij de jongelingen in de Moto3, maar dat mocht de pret niet drukken.

Poleposition was voor het eerst voor Pedro Acosta, die Jake Dixon en Augusto Fernandez naast zich had, met Albert Arenas, Alonso Lopez en Aron Canet op rij twee. Bo Bendsneyder vertrok van een keurige achtste plek, Zonta van den Goorbergh stond op de 25e startpositie.

Acosta behield bij de start zijn positie, voor Fernandez, Arenas, Lopez en Marcos Ramirez. In het middenveld schoof Fermin Aldeguer weer tegen het asfalt, waarbij de nummer drie in het WK, Tony Arbolino, ook onderuit ging. Voorin checkten KTM-coureurs Acosta en Fernandez uit, Lopez voerde de achtervolging aan.

Dixon was al teruggevallen tot plek acht en na vijf ronden was het helemaal klaar: de Brit lag in het grind. In duel om plek vier ging het ook fout: Arenas en Lopez stuiterden er gezamenlijk vanaf, nadat Arenas een veel te agressieve inhaalpoging op het asfalt probeerde te leggen.

Eindelijk had Acosta het eens lekker voor elkaar, tot tien ronden na de start: hij schoof uit het niks onderuit en kon inpakken. Niet veel later ging Ramirez het grind in, waarna Canet aangevallen en gepasseerd werd door Somkiat Chantra en Cameron Beaubier.

Fernandez had een grote voorsprong te pakken, Canet werkte zich terug naar plek twee en Beaubier probeerde net als Chantra aan te blijven haken. Fernandez pakte op overtuigende wijze zijn eerste zege sinds 2019, Canet hield plek twee vast en Chantra werkte zich toch nog naar het podium.

WK-leider Celestino Vietti reed naar een wat gezapige achtste plek, Bendsneyder werd met een longlappenalty veertiende en Van den Goorbergh eindigde als zeventiende.

Masia wint Moto3-race Le Mans na herstart wegens gladheid

Op het circuit van Le Mans is zondagochtend de Grand Prix van Frankrijk in de Moto3 afgewerkt. Dat ging aanvankelijk niet helemaal goed, de baan was nogal glad, maar uiteindelijk werd het toch een mooie race.

De race ging van start met Dennis Foggia voor het eerst op poleposition, Tatsuki Suzuki en Jaume Masia ernaast en Diogo Moreira, Carlos Tatay en Andrea Migno op rij twee. Moreira nam bij de start op fraaie wijze de leiding in handen, Suzuki en Masia volgden.

In de eerste twee ronden schoven er al flink wat heren onderuit, waaronder Daniel Holgado, de baan was behoorlijk glad. Sergio Garcia, Ayumu Sasaki, Izan Guevara, Andrea Migno en Riccardo Rossi gingen allemaal nagenoeg tegelijk onderuit en dat was genoeg: de rode vlag werd gezwaaid, iedereen was wel in orde.

Na een korte onderbreking brak de zon door en konden we weer gaan starten, met grofweg dezelfde opstelling. Wederom pakte Moreira de leiding bij de start, voor Foggia, Masia, Suzuki, Garcia en Migno. Twee ronden later was Moreira tien plekken teruggevallen, Foggia was de nieuwe leider.

In de tien ronden daarna werd flink geduelleerd in de grote kopgroep, maar wel met Foggia en Masia die de dienst uit bleven maken. Bij het ingaan van de slotronde zaten alleen Sasaki, Suzuki en Guevara nog bij de twee koplopers, maar dat maakte de strijd niet minder fel.

In de slotfase reed Sasaki zich naar de leiding, maar Masia sloeg terug en reed naar de winst. Sasaki werd tweede, voor Guevara, die Foggia nog van het podium stootte.

'Lichtende nachtwolken geven zelf geen licht'

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven lichtende nachtwolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Dit is hetzelfde principe als bij de maan die ’s nachts ook zichtbaar is door het weerkaatsen van zonlicht.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor rond een hoogte van 85 kilometer. Ter vergelijk: hoge sluierwolken zitten rond 10 kilometer hoogte.

Wanneer zijn ze te zien?
Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon diep onder de horizon zakt treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Ze kunnen hierdoor te zien zijn in het eerste uur tot anderhalf uur na zonsondergang en in deze periode voor zonsopkomst.

De periode in het jaar waarin je in ons land lichtende nachtwolken kan zien begint ongeveer nu en eindigt in augustus. De beste periode zijn de weken rond de langste dag: de maand juni en de eerste helft van juli.

Oekraïne: spoorwegen vernoemt trein naar het ESC-winnende nummer 'Stefania'

De Oekraïense spoorwegen vernoemen een trein naar het winnende lied van het Eurovisie Songfestival "Stefania". "Trein 43 van Kiev naar Ivano-Frankivsk wordt dit jaar officieel de 'Stefania Express'", zei spoorwegchef Olexander Kamyshin op Telegram.

Wanneer de trein aankomt in de hoofdstad Kiev, in de West-Oekraïense stad Ivano-Frankivsk en in Kalush, wordt het lied "Stefania" gespeeld. De Oekraïense groep Kalush Orchestra heeft vannacht met dat nummer het Eurovisie Songfestival in Turijn gewonnen.

Ook Arnhem onderneemt actie tegen straat intimidatie

In Arnhem is driekwart van de vrouwen wel eens seksueel lastig gevallen. Die stad is ook de eerste gemeente in ons land met een verbod op straatintimidatie. Zo meldt Omroep Gelderland.

Arnhem gaat verder, om het publiek voor te lichten over hoe te handelen wanneer men seksuele intimidatie ziet gebeuren, gaan agenten in burger in Arnhem de straat op en spelen een situatie van straatintimidatie na.

Veel omstanders aanschouwen het tafereel maar ondernemen geen actie om uiteenlopende redenen. "Mensen durven niet in te grijpen omdat ze bang zijn zelf geïntimideerd te gaan worden. Dus als je merkt dat er meer omstanders zijn, kan het heel erg behulpzaam zijn om ook anderen daar bij te betrekken." zegt Kim Biemans van Moviera, Stichting Aanpak Huiselijk Geweld en deskundige seksuele intimidatie.

IndyCar-race Indianapolis levert non-stop chaos en zege Herta op

Op de Indianapolis Motor Speedway is zaterdagavond de IndyCar-race op de road course aldaar afgewerkt, zoals gebruikelijk twee weken voor de Indy 500. Het was nat, droog, nat en natter en dat zorgde voor een ongelooflijk chaotische race.

Will Power vertrok vanaf poleposition, Alex Palou startte naast hem en Josef Newgarden, Conor Daly, Pato O'Ward en Felix Rosenqvist volgden - Rinus van Kalmthout moest het doen met een vijftiende startplek. In de eerste ronde werd er hevig geknokt, waarbij Palou de leiding pakte en die ook weer af moest staan aan O'Ward - Power duelleerde achter hen met Newgarden.

Na de pittige openingsronde reed O'Ward voorop, voor Palou, Power en Rosenqvist - Newgarden werd door Power het gras in geduwd, Van Kalmthout leverde één plek in. Rosenqvist ging snel langs Palou, niet lang daarna begon de een na de ander binnen te komen om de regenbanden in te wisselen voor slicks - Colton Herta had dat in het achterveld als eerste gedaan en maakte zo een enorme sprong naar voren.

Rosenqvist en Palou kwamen een ronde later binnen en verloren zo juist erg veel tijd. Palou schoof in zijn outlap zelfs het gras in, liet zijn motor afslaan en kon inpakken: neutralisatie. Kyle Kirkwood had op hetzelfde moment een nogal enthousiaste poging gedaan bij Van Kalmthout, waarbij de rookie het gras in spinde.

Zo hadden we de uiterst chaotische openingsfase achter de rug, er waren nog maar acht van de 85 ronden verreden: Herta reed op kop, voor O'Ward, Rosenqvist, Power, Daly en Newgarden - Van Kalmthout reed op plek twaalf. Nadat Palou's auto opgeruimd was konden we door, nu met iedereen op slicks en een mogelijk wat tot rust gekomen veld.

Het gevecht om plek zes ging er ook vrij hevig aan toe: Newgarden, Alexander Rossi en Jack Harvey probeerden gezamenlijk een bocht in te gaan, met een lekke band voor Newgarden tot gevolg - zijn auto viel stil en hij was klaar, weer een caution. Bij de herstart ging Sato fraai voorbij Power naar plek vier, terwijl het voor Van Kalmthout zo goed als klaar was: hij kwam op het gras, spinde en werd vol geraakt door Devlin DeFrancesco.

De volgende pitstopronde werd na 33 ronden geopend door Herta en Sato, O'Ward kwam een ronde later en Rosenqvist volgde nog een ronde later - hij ging daarmee langs O'Ward en kwam vlak achter Herta terecht. Dalton Kellett reed niet veel later zijn auto tegen de bandenstapel en dus was de volgende caution een feit, met ondertussen snel toenemende dreiging van regen.

Marcus Ericsson en Kirkwood reden bij de herstart op kop: zij waren nog niet gestopt en gokten er op dat de regen snel zou komen. Dat ging allemaal niet best: de McLaren's van Rosenqvist en O'Ward tikten elkaar in bocht één in de rondte, Sato ging ook het gras in. Rossi was ondertussen al binnen gekomen voor regenbanden, gokkend op de snelle regen.

Kirkwood kwam tijdens de nieuwe caution binnen voor regenbanden, Ericsson bleef buiten en werd bij de herstart gepakt door Herta én Scott McLaughlin, waarna hij ver terug viel. Harvey en Romain Grosjean vochten om plek drie en dat ging niet goed: Harvey tikte de Fransman in de rondte, Simon Pagenaud kon zo plek drie overnemen, achter Herta en McLaughlin.

Met een kleine dertig ronden te gaan begon het toch dusdanig nat te worden dat er echt regenbanden nodig waren, maar men probeerde dat nog te rekken: een paar ronden later stoppen kon ervoor zorgen dat de race op brandstof uitgereden kon worden. Op dat moment spinde Jimmie Johnson in het achterveld: caution, en dus een 'gratis' kans om naar binnen te komen.

Nagenoeg iedereen kwam binnen en McLaughlin pakte de leiding over, maar nog voor de caution voorbij was kwamen de heren wéér binnen: dit keer toch echt voor regenbanden. Het duurde allemaal wat te lang en dus werden de resterende ruim twintig ronden omgezet in een tijdslimiet van nog twintig minuten.

Zo kon er eindelijk herstart worden, met een flink divers veld: McLaughlin en O'Ward reden op slicks voorop, Herta en Pagenaud zaten er op regenbanden achter, maar McLaughlin spinde voor de herstart en viel terug naar plek vijf. Met een kwartier te gaan kon er dan écht weer geracet worden, met O'Ward voorop. Herta kon er op de tegenbanden simpel voorbij, terwijl McLaughlin weer spinde: wéér een caution.

Het was echt niet meer te doen op slicks en voor de volgende herstart ging O'Ward vanaf plek twee in de rondte. Met Herta, Pagenaud en Power voorop werd het groen weer gezwaaid, waarna het zowaar even goed ging. 'Even', want met minder dan twee minuten te gaan stond good old Juan Pablo Montoya vanaf plek zeven met schade in het gras: caution en daarmee effectief het einde van de race.

Zo ging de winst in de ongekend chaotische race naar Herta, voor Pagenaud en Power. Ericsson werd toch nog vierde, voor Daly, Rosenqvist en Sato.

Finse regering bevestigt: lidmaatschap NAVO wordt aangevraagd

Het is officieel: de Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin bekendgemaakt. "Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan", zei Niinistö. Zo meldt RTL Nieuws.

Finland ging jarenlang prat op zijn neutraliteit, maar de Russische inval in Oekraïne heeft het land van gedachten doen veranderen.

Het Finse parlement moet de stap nog goedkeuren, maar men verwacht dat een meerderheid akkoord zal gaan.

Theoretisch zou hun toelating tot de militaire alliantie nog kunnen worden geblokkeerd door het veto van een lidstaat, die unaniem moeten beslissen over toelating. 

Zelenskyy: Eurovisie Songfestival 2023 wordt in Oekraïne gehouden

Na de overwinning van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival 2022 is president Volodymyr Zelenskyy dolgelukkig en wil hij het concours volgend jaar in zijn land houden. "Onze moed maakt indruk op de wereld, onze muziek verovert Europa! Volgend jaar organiseert Oekraïne Eurovisie! Voor de derde keer in onze geschiedenis", zei Zelenskyy op de nieuwszender Telegram. Hij gelooft dat dit niet de laatste overwinning zal zijn.

Zelenskyy verwees ook naar de oproep van de Kalush Orchestra-band bij de ESC om de door Russische troepen belegerde havenstad Mariupol te redden. "We doen er alles aan zodat de Oekraïense stad Mariupol op een dag deelnemers en gasten van Eurovisie zal verwelkomen. Vrij, vredig, herbouwd", schreef Zelenskyy.

In Oekraïne werd de overwinning van de band Kalusha Orchestra op het Eurovisie Songfestival in Turijn met euforie begroet. "Dit is onze gemeenschappelijke overwinning voor ons Oekraïne. Dit is een overwinning ter nagedachtenis aan iedereen die is omgekomen", zei  televisiepresentator Timur Mirosjnychenko vannacht. "We winnen op muzikaal vlak en..." zei hij, toen brak hij en begon te huilen.

De ESC-winnaars willen de oorlog in Oekraïne nog meer onder de aandacht brengen. "We hebben tegenwoordig veel verdriet in Oekraïne omdat onze mensen van alle kanten worden geblokkeerd en niet uit de Azov Steelworks kunnen komen", vertelde rapper Oleh Psyuk van de band Kalush Orchestra aan de pers. De staalfabriek van Mariupol ligt onder Russisch vuur. "We hebben hulp nodig om deze mensen vrij te krijgen."

De Oekraïner raadde aan om informatie te verspreiden over wat er in zijn land gebeurt, erover te praten en te proberen de regeringen en autoriteiten te benaderen. "Het is zo belangrijk", zei de artiest, die de komende dagen met zijn band weer afreist naar Oekraïne.

Naar eigen zeggen wist de muzikant nog niet wat Psjuk in zijn land te wachten stond en of hij in het leger zou moeten vechten. "We zijn klaar om zoveel mogelijk te vechten en tot het einde te gaan", zei hij. Zorgen houden niet op bij de grens. "Al mijn vrienden, familie en geliefden zijn nog in Oekraïne, waar ik ook ben." Soms biedt het volgens Psjuk meer troost om bij hen te kunnen zijn.

Mariupol: Russische fosforbommen op Azovstal-fabriek

Rusland heeft volgens Oekraïense bronnen fosforbommen afgevuurd op de Azovstal-fabriek in de havenstad Mariupol. "De hel is op aarde gekomen. Naar Azovstal", schreef Petro Andryushchenko, plaatsvervanger van de gemeenteraad van Mariupol, op de nieuwszender Telegram.

Dergelijke brandbommen worden ontstoken door contact met zuurstof en veroorzaken verwoestende schade. Het gebruik ervan is verboden. Andryushchenko heeft een video vrijgegeven met luchtfoto's waarop een vuurregen op de staalfabriek te zien is. Artilleriebeschietingen van de industriële zone waren ook te zien op de aanvankelijk niet-verifieerbare opnames van onduidelijke oorsprong.

Andryushchenko publiceerde ook foto's met inscripties op bommen. Dienovereenkomstig zou het Russische leger hebben gereageerd op de overwinning van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival (ESC). Het was aanvankelijk niet duidelijk waar deze foto's vandaan kwamen. De tekst op de vermeende bommen luiden in het Russisch: "Kalusha, zoals gevraagd! Op Azovstal" en in het Engels "Help Mariupol - Help Azovstal nu meteen" met de datum 14 mei. De zanger van de band Kalusha Orchestra, die vannacht door de grote hoeveelheid stemmen van de kijker het ESC won, zei deze woorden in een oproep op het podium in Turijn. 

Zetelpeiling Tweede Kamer: 52 zetels voor huidige coalitie

Drie weken na de laatste zetelpeiling zien we geen grote veranderingen in politieke voorkeur. Een daling zien we alleen bij VVD (-2) en D66 (-1). Door die 3 zetels verlies staat de regeringscoalitie nog maar op 52 zetels. Dat zijn er 26 minder dan ze in maart 2021 gehaald hebben.

VS:10 doden bij schietpartij supermarkt, dader pleit 'onschuldig' te zijn

In de Amerikaanse stad Buffalo (New York) heeft een man in een supermarkt meerdere mensen neergeschoten. Volgens persbureau AP zijn daar minstens tien mensen bij omgekomen. De politie heeft geen aantal slachtoffers genoemd, maar deelde wel mee wel dat de schutter is aangehouden.

Update 10.50 uur: De vermeende moordenaar - die ter plaatse werd gearresteerd - is een 18-jarige blanke man die was uitgerust met een kogelvrij vest, een helm en een camera om zijn misdaad live op sociale media uit te zenden, vertelde politiechef Joseph Gramaglia van Buffalo aan verslaggevers. Volgens de politie werden tien mensen gedood en raakten drie anderen gewond. Onder hen waren 11 mensen zwart en twee blank, in deze overwegend Afro-Amerikaanse wijk Buffalo.

Commissaris Gramaglia legde uit dat de vermeende moordenaar eerst vier mensen neerschoot op de parkeerplaats van de Amerikaanse supermarkt Tops, waarbij drie van hen omkwamen, voordat hij de supermarkt binnenging. Daar schoot een bewaker, een voormalig gepensioneerd politieagent, de aanvaller neer, maar doordat hij een kogelvrij vest droeg raakte hij niet gewond en schoot daarop de bewaker neer.

Toen de politie halverwege de middag ter plaatse kwam, richtte de schutter zijn pistool op zichzelf, maar gaf zich uiteindelijk over aan de politie, aldus commissaris Gramaglia. Erie County Sheriff John Garcia noemde de aanval "een racistisch gemotiveerde haatmisdaad" gepleegd door "het vleesgeworden kwaad".

De aanvaller, die een camera bij zich had, probeerde of begon zijn misdaad uit te zenden op het Twitch-platform. Het bedrijf zei dat het "verbijsterd" was om te horen over de schietpartij en voegde eraan toe dat de gebruiker "voor onbepaalde tijd van onze service is geschorst en dat we alle passende maatregelen nemen, inclusief het controleren van accounts op het opnieuw uitzenden van de stream." Een woordvoerder van Twitch zei dat het bedrijf de livestream minder dan twee minuten nadat het geweld begon, verwijderde. 

In het bijzijn van de pers heeft de plaatselijke aanklager John Flynn al aangekondigd dat de verdachte zal worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade.

De burgemeester van Buffalo, een Afro-Amerikaan, Byron Brown, verduidelijkte op de lokale televisie New York One dat de vermeende moordenaar uren had gereisd om zijn misdaad te plegen in een overwegend zwarte buurt van Buffalo.

Onderzoekers bekeken zaterdag een zogenaamd manifest van 180 pagina's dat online was geplaatst in verband met de schietpartij, vertelden twee federale wetshandhavingsbronnen aan CNN. Het manifest zou zijn geschreven door een persoon die beweert Payton Gendron te zijn die de aanval bekent.

De auteur van het manifest zegt dat hij al eerder munitie had gekocht, maar pas in januari serieus werd met het plannen van de aanval. De auteur gaat ook verder over zijn perceptie van de afnemende omvang van de blanke bevolking en claims van etnische en culturele vervanging van blanken. Een deel van het document is geschreven in vraag-en-antwoordvorm.

De auteur van het manifest schrijft het internet als bron voor de meeste van zijn overtuigingen en beschrijft zichzelf als een fascist, een blanke supremacist en een antisemiet.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de schietpartij "als een haatmisdaad en een daad van racistisch gemotiveerd gewelddadig extremisme", aldus een verklaring van de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland.

Payton Gendron uit Conklin, New York, werd zaterdag beschuldigd van moord met voorbedachten rade, zei Erie County District Attorney John J. Flynn in een persbericht. Conklin ligt op ongeveer drie en een half uur rijden van Buffalo.

Gendron werd zaterdagavond voorgeleid aan de hoofdrechter van de Buffalo City Court, Craig Hannah, op beschuldiging van moord met voorbedachten rade, aldus het persbericht van de officier van justitie.

Hij pleitte onschuldig, vertelde Hannah. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een maximale gevangenisstraf van levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating. En er kunnen nog meer aanklachten volgen, zeiden functionarissen.

"Mijn kantoor werkt nauw samen met het US Attorney's Office en onze partners in wetshandhaving op het gebied van mogelijk terrorisme en haatmisdrijven. Dit is een actief onderzoek en er kunnen aanvullende aanklachten worden ingediend", zei Flynn in een verklaring.

Gendron zal op de ochtend van 19 mei terugkeren naar de rechtbank voor een hoorzitting over een misdrijf, aldus de vrijlating. Hij zal in hechtenis blijven zonder borgtocht.

Eerdere berichtgeving:
Volgens getuigen zou de schutter de supermarkt rond 14.30 uur lokale tijd zijn binnengewandeld en opende hij het vuur. De schutter wordt omschreven als een 18-jarige man, die gekleed was in een militair uniform. Voorafgaand aan de schietpartij publiceerde hij online een manifest waarin hij zichzelf een witte supremacist noemde. Hij zou de schietpartij Live hebben gestreamd via Twitch. 

De autoriteiten onderzoeken of de dader een racistisch motief had. De supermarkt staat in een wijk waar vooral zwarte Amerikanen wonen.

Paus verklaart onder luid Nederlands gejuich Titus Brandsma heilig

Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) vanmorgen heilig verklaard. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein.

Waarom F1-teams twijfelen over deelname Andretti

Met drie Amerikaanse Grand Prix, een Amerikaans F1-team én een Amerikaanse coureur achter het stuur zou het plaatje compleet zijn voor de Amerikanen. Michael Andretti maakt er al lang geen geheim meer van te willen toetreden tot de koningsklasse van de motorsport. Een initiatief dat wordt gesteund door velen, maar kennelijk niet door de juiste personen. De Formule 1-teams twijfelen over de deelname van Andretti, ondanks dat de renstal de benodigde 200 miljoen dollar kan ophoesten.

De naam Andretti is geen onbekende binnen de motorsport. Onder leiding van Michael Andretti, zoon van F1-wereldkampioen Mario Andretti, neemt hij al deel aan de IndyCar, Indy Lights, Formule E, Extreme E en Supercars. Een grote, gerespecteerde naam binnen de racewereld die een écht Amerikaans team aan de grid toevoegt. Haas F1 doet relatief weinig met haar Amerikaanse identiteit en over de poging tot deelname van het US F1 Team jaren geleden zullen we maar niet spreken.

Waarom ontvangen de F1-teams Andretti dan niet met open armen? Het knelpunt lijkt hem vooral in het prijzengeld te zitten: "Het prijzengeld wordt verdeeld over de huidige tien teams. De deelname van een nieuw team betekent dat de rest tien procent minder geld ontvangt. Dit is een belangrijk punt, want veel teams hebben over de jaren meer dan een miljard in de F1 geïnvesteerd", legt Mercedes-teambaas Toto Wolff uit.

Het mislopen van het prijzengeld is iets dat de F1-teams al eerder hebben aangekaart. Als gevolg hiervan is in het Concorde Agreement van 2020 opgenomen dat nieuwe renstallen 200 miljoen dollar moeten inleggen om te kunnen toetreden. Dit bedrag wordt vervolgens verdeeld over de overige teams ter vergoeding voor het verminderde prijzengeld. 

Hoewel de teams dus een financiele vergoeding krijgen, stelt ook Red Bull-teambaas Christian Horner zich terughoudend op: "Het is de eerste keer sinds tijden dat we momenteel tien 'gezonde' F1-teams hebben. Als de Formule 1 meer teams wil moeten ze hun stuk van de taart ook verminderen. Het zou oneerlijk zijn als bestaande teams indirect moeten betalen voor de toetreding van nieuwe teams. 200 miljoen is een flinke som geld, maar in deze wereld, als je het verdeelt over de andere teams, kan je er niet lang van genieten. Het is daarnaast een eenmalig bedrag. De teams krijgen niet ieder jaar hetzelfde bedrag".

Het kunnen aantonen dat ze beschikken over de financiële middelen en competitief kunnen zijn binnen het F1-veld is vooralsnog niet genoeg voor Andretti. De Amerikanen moeten de Formule 1-kopstukken kunnen overtuigen dat hun renstal genoeg waarde toevoegt om het 'verloren' prijzengeld te compenseren. Of ze dit kunnen waarmaken is nog maar de vraag. De Formule 1 is momenteel booming business binnen de Verenigde Staten, en met drie races in de VS volgend seizoen kan de F1 twijfelen of een Amerikaanse renstal nog aanzienlijk bijdraagt aan die groei.

Wolff en Horner staan nog niet te springen om de deelname van een nieuwe renstal (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Wolff en Horner staan nog niet te springen om de deelname van een nieuwe renstal (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Zorgen om veiligheid in Amsterdams complex waar jongeren en statushouders wonen

Juul de Nijs en Nafysa St. Luce hadden tot voor kort allebei een kamer in Stek Oost, een wooncomplex in de wijk Watergraafsmeer in Amsterdam. Er wonen 125 Nederlandse jongeren en 125 statushouders. De twee zijn verhuisd omdat ze zich niet veilig voelden in het complex. Meerdere malen vroegen ze woningcorporatie Stadgenoot om iets aan de situatie te doen, maar in hun ogen veranderde er te weinig.

"Je leeft eigenlijk met de constante verwachting van: binnenkort zal er wel iets gebeuren, het is al te lang stil. Iemand zal 'm wel weer flippen. Op welke manier is het dit keer?", zegt Juul. Ze woonde twee jaar in het complex. "Het is een hartstikke mooi idee", zegt Nafysa, die een week geleden verhuisde. "Mensen helpen en een steentje bij kunnen dragen aan de maatschappij."

Maar in de praktijk blijkt het al snel niet zo mooi als ze verwacht hadden. Meerdere statushouders zorgen volgens hen voor overlast. "Stalking, seksueel overschrijdend gedrag, heel veel geweld, vrouwonvriendelijk gedrag. Dingen die de hele tijd gestolen en stukgemaakt werden", sommen ze op wat ze in het gebouw hebben meegemaakt. Een van de statushouders wordt verdacht van zes zedenmisdrijven ten opzichte van bewoners van het complex.

"Toen ik hier heenreed merkte ik dat ik gelijk al weer heel veel spanning opbouwde in mijn lichaam en dat ik mijn gedrag best wel heb veranderd sinds ik hier ben gaan wonen", zegt Juul. "Veel meer over mijn schouder kijken. Ik heb meerdere ervaringen gehad met mannen die ik wilde helpen hier voor de gemeenschap, bijvoorbeeld met hun taal, die iets heel anders wilden. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik me veel meer in mezelf ben gaan keren."

Rondom het complex spreekt AT5 nog een vrouw die zegt dat er dingen misgaan en dat ze zich niet altijd veilig voelt. Ze wil hier niet op camera iets over zeggen. Ook spreken we een Nederlandse jongen die zegt dat zijn contact met de statushouders goed is, dat hij persoonlijk geen overlast ervaart en al een jaar met plezier in het complex woont.

Vanaf het eerste moment dat Juul en Nafysa overlast ervaren, zoeken ze contact met woningcorporatie Stadgenoot. In hun ogen doet de corporatie te weinig om de problemen op te lossen. "We kennen de klachten", zegt een woordvoerder van Stadgenoot. "Voor ons staat veiligheid van mensen voorop. Er wordt al ontzettend veel gedaan om ervoor te zorgen dat het veilig is. Het beeld dat geschetst wordt dat er niets gebeurt, daar herkennen wij ons niet in."

Meer begeleiding
Zo zegt Stadgenoot onder meer dat er een actieplan is, dat er veiligheidsbijeenkomsten zijn en dat er spreekuren zijn waarin mensen hun klachten kunnen uiten. Ook zeggen ze dat bewoners met hun klachten terecht kunnen bij de servicebeheerder. Dingen waarvan Juul en Nafysa dus zeggen dat ze tot nu toe niet tot grote veranderingen hebben geleid. Meer (mentale) begeleiding voor de statushouders, die soms uit traumatische oorlogssituaties komen, zou in hun ogen kunnen helpen.

Stadgenoot laat weten nu al zo veel mogelijk aan begeleiding te doen. "Er zijn momenteel zeven communitybuilders die worden begeleid door de Academie van de Stad die in Stek Oost wonen. Zij organiseren verschillende activiteiten voor de bewoners, zoals taallessen en samen koken. Ook hebben ze een signaalfunctie naar de servicebeheerder en is er regelmatig overleg met bewonerscommissie en de gemeente. Daarnaast vragen we aan de jongere niet-migranten om een buddy te zijn voor een statushouder en activiteiten te organiseren."

Blijvende verandering
Ook het feit dat het grote merendeel van de statushouders man is, komt de veiligheid volgens Juul en Nafysa niet ten goede. Stadgenoot laat weten daar niets aan te kunnen veranderen, omdat zij niet gaan over wie op welke locatie komt te wonen. "Ook is het wettelijk gezien is het niet toegestaan om een screening te doen op trauma’s en psychische problemen", zegt de woordvoerder van Stadgenoot tot slot.

Maar voor Juul en Nafysa is dat dus niet genoeg. Hoewel ze niet meer in het complex wonen, blijven ze hopen op verbetering. "Ik wil geen woorden meer maar daden van Stadgenoot", zegt Juul. "En ik wil niet één keer iets leuks, ik wil blijvende verandering."

Giro: Etappe 9 - Loodzware bergrit, klassement op z'n kop?

De achtste etappe van de Giro d'Italia had er één kunnen worden voor Mathieu van der Poel, maar hij reed niet bepaald handig, om het zo maar te zeggen, en Thomas de Gendt ging er met de winst vandoor. Vandaag een ander verhaal, de klassementsrenners moeten uit hun kot komen.

De heren kregen 191 kilometer voor de kiezen in een rit met gelijk al flink wat pittige beklimmingen. Vervolgens gaat het een stuk naar beneden, om dan de zware Passo Lanciano op te gaan. Die wordt ook afgedaald en dan is het op naar de finish op de loodzware klim naar Blockhaus.

Rellende_Rotscholier heeft de hele etappe hier weer fraai voorbeschouwd, een mooie om er weer bij te pakken als de heren om 11.35 uur van start gaan - uiteraard is Eurosport gelijk weer live. Finish weer ergens rond vijf uur, wellicht half zes, maar dan dient de TV al uren aan te staan.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer!: kort, maar krachtig!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!  

Vandaag is het 18 graden op de Wadden tot 28 in Limburg.

Buien voor maandag? Dermate onzeker dat ik er op dit moment nog niets over kan zeggen, maar grootschalig lijkt het niet te worden.

Fijne zondag!  

Klein wolkje (Foto: Charged)
Een klein wolkje boven Haps. (Foto: Charged)


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Oekraïne wint finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn

Oekraïne heeft met Kalush Orchestra - Stefania - dankzij een monsterlijke televoting score van ruim 400 punten Groot-Brittannië van de eerste plaats verdrongen. Sam Ryder was met Spaceman door de vakjury's op de eerste plaats gezet. 

S10 zette een perfecte uitvoering van 'De Diepte' neer, maar eindigde als 11e. 

Eerdere berichtgeving : Vanavond vindt de finale van het Eurovisie songfestival 2022 plaats in Turijn. Er zullen in totaal 25 landen strijden om de felbegeerde eerste plaats. Onze S10 treedt met haar prachtige nummer 'De Diepte' op als 10e.

De 20 in de halve finales gekwalificeerde finalisten worden vergezeld door de 'Big Five'. Deze 'Big Five' bestaan uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittanië. Deze landen betalen elk jaar miljoenen aan Eurovisie voor TV en radioverbindingen, zij hebben hierdoor het recht om automatisch in de finale te staan.

De punten voor het Eurovisie Songfestival worden voor 50% bepaald door de kijkers via televoting en 50% door vakjury’s. Elk deelnemend land wijst een onafhankelijke jury aan, die alle acts (behalve het eigen land) beoordeelt op zang, het optreden, de opbouw en originaliteit van het nummer én de algehele indruk van de act. De jury kijkt niet naar dezelfde show als de kijkers thuis, zij beoordelen de artiesten een avond eerder, tijdens de speciale 'juryshow'. Doordat het 'televoting' van de kijkers pas bekend wordt gemaakt na de punten van de vakjury's blijft de puntentelling spannend tot het laatste moment.

 Vanavond treden de finalisten in de deze volgorde op: 

 1. Tsjechië – We Are Domi met Lights Off
 2. Roemenië – WRS met Llámame
 3. Portugal – MARO met Saudade, Saudade
 4. Finland – The Rasmus met Jezebel
 5. Zwitserland – Marius Bear met Boys Do Cry
 6. Frankrijk – Alvan & Ahez met Fulenn
 7. Noorwegen – Subwoolfer met Give That Wolf A Banana
 8. Armenië – Rosa Linn met Snap
 9. Italië – Mahmood & BLANCO met Brividi
 10. Spanje – Chanel met Slo-Mo
 11. Nederland – S10 met De Diepte
 12. Oekraïne – Kalush Orchestra met Stefania
 13. Duitsland – Malik Harris met Rockstars
 14. Litouwen – Monika Liu met Sentimentai
 15. Azerbeidzjan – Nadir Rustamli met Fade to black
 16. België – Jérémie Makiese met Miss you
 17. Griekenland – Amanda Georgiadi Tenfjord met Die Together
 18. IJsland – Systur met Með hækkandi sól
 19. Moldavië – Zdob și Zdub & Frații Advahov met Trenulețul
 20. Zweden – Cornelia Jakobs met Hold Me Closer
 21. Australië – Sheldon Riley met Not The Same
 22. Verenigd Koninkrijk – Sam Ryder met SPACE MAN
 23. Polen – Ochman met River
 24. Servië – Konstrakta met In Corpore Sana
 25. Estland – STEFAN met Hope

Volgens de bookmakers zal S10 vanavond op een tiende plaats eindigen, na Oekraïne, Groot- Brittanië, Zweden, Italië, Spanje, Servië, Polen, Griekenland en Noorwegen. Verwacht wordt dat Duitsland dit jaar hekkesluiter zal zijn.

De uitzending van de finale van het Eurovisie Songfestival 2022 wordt om 21.00 uur op NPO1 uitgezonden.

De livestream is hier te bekijken. Voorbeschouwen en live meekletsen kan natuurlijk op ons Songfestivalforum!

S10 Turijn 2022 ( Foto: EBU / Nathan Reinds)
S10 Turijn 2022 (Foto: EBU / Nathan Reinds)

The conspiracy theorist

Als er wordt aangebeld en ik het voorbije uur geen berichten heb ontvangen en dus niemand verwacht aan de voordeur, weet ik dat het Fred is, de enige overgebleven kameraad die nog onaangekondigd en op goed geluk aanbelt. Wij komen uit die tijd waar je nog meer dan twintig telefoonnummers uit je hoofd kende en namen ze de telefoon niet op, dan gingen we aan de voordeur bellen, deden ze niet open, gingen we even in tuin kijken en soms vond je daar de vrolijke bende of Piet met de pet. Daarom alleen al, om dat onaangekondigde gedeelte, weet ik hoe een heerlijke man Fred eigenlijk is, vol oude idealen en vergeten gewoontes die hij weet levendig te houden. Wie belt er nog aan de dag van vandaag, onaangekondigd, zonder eerste een appje te sturen? Ik heb mijn alias op Fok dan ook volledig aan Fred te danken en het leuke hiervan is, in het echt is mijn tweede naam Frederik, met een K, niet met en C. Want Frederic, de naam van één der beste maten, is met een C.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1202
review
Madame Web: een visioen van een mislukt filmuniversum
special
Random Pics van de Dag #1201
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1200
special
Random Pics van de Dag #1199
©FOK.nl e.a.