FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 mei 2022

Random Pics van de Dag #619

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerste trailer Avatar-vervolg uitgebracht

Zojuist is er na veel onduidelijkheid, verplaatsingen en verandering van releasedatum na 13 jaar een eerste teasertrailer uitgebracht van het vervolg op de kaskraker Avatar uit 2008.

De trailer was in de Verenigde Staten al eerder te zien voor de nieuwe Marvel-film Doctor Strange in the Multiverse of Madness, maar werd bij Pathé, de grootste keten in Nederland, nog niet vertoond. Vanaf vandaag is de trailer ook op Youtube te zien. Het vervolg zal de titel Avatar: The Way of Water dragen. De film werd meerdere keren verplaatst vanwege verschillende redenen. 

Over de verhaallijn is nog weinig bekend, maar er is wel vrijgegeven dat het verhaal ook daadwerkelijk 13 jaar na de gebeurtenissen van de eerste film opgepakt zal worden. James Cameron regisseert en produceert opnieuw. In de cast zullen veel bekende gezichten terugkeren, waaronder Sam Worthington, Zoe Saldana en Sigourney Weaver. Daarnaast komen ook Kate Winslet, Michelle Yeoh en Jermaine Clement in actie.

Avatar: The Way of Water draait vanaf 14 december 2022 in de Nederlandse bioscopen.

Sportklimmers strijden om World Cup-winst speed en boulder

De tweede World Cup van het seizoen is voor het gros van 's werelds beste sportklimmers een feit. In het Zuid-Koreaanse Seoul stond in het weekeinde ronde twee op het programma, na de opening begin april in Meiringen. Er werden twee onderdelen afgewerkt, speed en boulder.

Speed mannen
Met zeven mannen bij de laatste zestien liet Indonesië zien dé grootmacht op het onderdeel te zijn. De gedroomde finale kwam er vervolgens ook: oud-wereldrecordhouder Veddriq Leonardo en landgenoot Kiromal Katibin, die met 5,17 seconden in de kwalificaties het wereldrecord over had genomen.

Van de gedroomde strijd kwam het dan weer niet: Leonardo maakte een valse start, vervolgens deed Katibin dat en daarmee was de finale beslist, hoewel Leonardo nog wel even omhoog klom. Zonde, want met 5,26 en 5,29 in de eerdere rondes maakte vooral Katibin weer grote indruk. Plek drie was ook voor Indonesië: Rahmad Adi Mulyono versloeg de Italiaan Ludovico Fossali, die vals startte.

Speed vrouwen
Met een sensationele tijd van 6,64 seconden knalde de Poolse Aleksandra Miroslaw in de kwalificaties het wereldrecord aan gort en ook in de knockoutfase maakte ze indruk. In de halve finales noteerde ze 6,83 seconden, in de eindstrijd klopte ze de Amerikaanse Emma Hunt met een heerlijke 6,72 seconden. Landgenote Aleksandra Kalucka klopte Franziska Ritter uit Duitsland in de kleine finale.

Boulder mannen
De jonge Fransman Paul Jenft zorgde ervoor dat het net geen geheel Japanse finale werd, want het land van de rijzende zon leverde de andere vijf finalisten. Daarvan was Kokoro Fuji de beste: net als Tomoa Narasaki haalde hij op alle vier boulders de top, maar Fuji had daar één poging minder voor nodig. Yoshiyuki Ogata had de winst in handen, maar topte de laatste boulder net niet en moest genoegen nemen met plek drie.

Boulder vrouwen
Hier was er eigenlijk maar één die echt de winst verdiende: de Amerikaanse Natalia Grossman was een klasse apart. De vorig jaar definitief doorgebroken Amerikaanse topte alle vier de boulders in totaal slechts zeven pogingen. De piepjonge Française Oriane Bertone haalde drie tops en vier 'zones', als het ware het halverwegepunt op een boulder, terwijl de Amerikaanse Brooke Raboutou met drie tops en drie zones derde werd.

Uitreiking groot aantal Mobilisatie-Oorlogskruizen

Tijdens de herdenking van de Slag om de Residentie op dinsdag 10 mei reikt plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Rob Jeulink bij het monument in Ypenburg in Den Haag postuum 16 Mobilisatie-Oorlogskruizen uit aan nabestaanden van Tweede Wereldoorlog-veteranen.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) is in 1948 ingesteld door Koningin Wilhelmina voor mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog tenminste 6 maanden in militaire dienst waren. Niet iedereen heeft destijds de medaille ontvangen, daarom wordt er zo nu en dan nog een uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend door de minister van Defensie.

Een van de nabestaanden die een onderscheiding ontvangt is Rob Jacks. Hij is familie van de van oorsprong Duitse Max Wouter Jacks (Berlijn 1922) die als oorlogsvrijwilliger bij de Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten onder andere meewerkte aan het vervoeren van wapens en het weghalen van rails om spoorwegtransporten te laten ontsporen. Ook wist hij de Duitsers fietsen afhandig te maken, verleende hij hulp aan Engelse piloten en hielp hij onderduikers te verbergen. Als oorlogsvrijwilliger heeft Jacks “ieders risico voor lijf en leven genomen en is hij beslist niet te kort geschoten met het betrachten van de juiste houding in verband met de bezetting”. Nabestaanden van Jacks ontvangen het Mobilisatie-Oorlogskruis en de Herinneringsspeld Binnenlandse Strijdkrachten.

Generaal Jeulink reikt op 10 mei ook nog een aantal andere onderscheidingen uit waaronder 3 Oorlogsherinneringskruizen, 1 Ereteken Orde en Vrede en 5 Herinneringsspelden Binnenlandse Strijdkrachten.

De herdenkingsplechtigheid is live te volgen via Youtube.

Voetballer Jody Lukoki (29) overleden

Voetballer Jody Lukoki is op 29-jarige leeftijd overleden. Meerdere bronnen rondom de speler hebben dat bevestigd en zijn laatste werkgever, FC Twente, heeft ook laten weten op de hoogte te zijn.

Congolees Lukoki werd opgeleid bij Ajax, waar hij tot een kleine tien jaar geleden een paar handenvol wedstrijden speelde. Hij vertrok via SC Cambuur en PEC Zwolle naar Bulgarije, waar Lukoki jarenlang bij Ludogorets in actie kwam. Met Ajax won hij drie keer de Eredivisie, met Ludogorets waren er vier landskampioenschappen.

Via een seizoen bij het Turkse Yeni Malatyaspor kwam Lukoki weer in Nederland terecht en wel bij FC Twente. Door een gescheurde kruisband kwam hij daar echter nooit in actie en in februari werd zijn contract ontbonden na een veroordeling - 80 uur werkstraf - vanwege huiselijk geweld.

Poetin: 'oorlog is schuld van het Westen'

Volgens Poetin is de oorlog in Oekraïne compleet de schuld van het Westen. Dat heeft hij gezegd in Moskou, waar vandaag de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland werd gevierd.

"De NAVO heeft duidelijk de landen om ons heen gemilitariseerd. Dat vormde een dreiging voor ons land. Er was een clash met het neonazisme en die was onvermijdelijk. Het gevaar groeide elke dag." aldus Poetin. Pogingen van Rusland om een oorlog te voorkomen waren volgens Poetin tevergeefs omdat de NAVO niet naar Rusland wilde luisteren.

Tevens claimde hij dat het Westen vergevorderde plannen had om Rusland binnen te vallen. Volgens hem gaat het hierbij om de Krim. Bewijs voor deze claim kwam niet op tafel.

EU biedt 'aanzienlijke' extra militaire hulp voor Moldavië

Moldavië mag nog dit jaar rekenen op ‘aanzienlijke’ extra militaire hulp van de Europese Unie. Bovendien wil de EU het buurland van Oekraïne steunen in de strijd tegen desinformatie en cyberaanvallen

Er zijn plannen om het Moldavische leger ‘aanvullende militaire uitrusting’ te leveren. Het land is geen lid van de EU of de NAVO en vreest sinds de Russische inval in Oekraïne het volgende slachtoffer te worden. De afgelopen weken was er een reeks explosies die volgens het Westen mogelijk bedoeld was om de weg te plaveien voor zo'n aanval van Rusland.

Brussel trok eerder al zeven miljoen euro uit voor medische en technische ondersteuning van het Moldavische leger. Ook wordt het land geholpen met de opvang van tienduizenden Oekraïense vluchtelingen. Verder blijft de EU assisteren bij de benodigde hervormingen om Moldavië dichter bij de EU te brengen.

Pidcock overtuigend naar World Cup-winst op mountainbike, McConnell oppermachtig

De tweede ronde van de World Cup cross-country in het mountainbiken is zondag afgewerkt in Albstadt. Op het snelle doch lastige Duitse parcours waren er twee oppermachtig, met name in het tweede deel van de wedstrijden.

Vrouwen
Een viertal vrouwen bepaalde het tempo in de beginfase van de race: Loana Lecomte uit Frankrijk, de Zweedse Jenny Rissveds, Rebecca McConnell uit Australië en de Française Pauline Ferrand Prevot. Die moest er al vrij snel af, terwijl McConnell en Rissveds zich ook los reden van Lecomte.

Vanuit het achterveld kwam de piepjonge Oostenrijkse kilometervreter Mona Mitterwallner alsmaar verder naar voren, tot ze bij Lecomte en de Zwitserse Alessanda Keller aan was gekomen in de strijd om plek drie. Voorin leek Rissveds de sterkste, maar McConnell plaatste in de voorlaatste ronde een aanval en reed in rap tempo een forse voorsprong bij elkaar.

McConnell was vertrokken en pakte na de winst in de shorttrack op vrijdag ook de winst in de hoofdrace van zondag. Rissveds moest knokken om plek twee vast te houden, want Mitterwallner was er vandoor gegaan bij Lecomte en Keller en opende de jacht. De Zweedse hield vol en werd tweede, Mitterwallner's indrukwekkende koers eindigde met een derde plek en dus een eerste echte World Cup-podium bij de senioren.

Anne Terpstra was op plek acht de beste Nederlandse, voor Lotte Koopmans (35e), Anne Tauber (37e) en Sophie von Berswordt, die de finish niet haalde.

Mannen
Aanvankelijk bleef er een aanzienlijke groep bij elkaar, maar de knuppel werd in het hoenderhok gegooid door Thomas Pidcock. De jonge olympisch kampioen voerde het tempo op en alleen Nino Schurter, Alan Hatherly en Mathias Flückiger konden volgen.

Het drietal werd gelost door Pidcock en kreeg gezelschap van Titouan Carod, terwijl de Britse leider een onoverbrugbare voorsprong bij elkaar reed. De achtervolgende groep raakte Flückiger in de voorlaatste ronde kwijt: de achterband van de Zwitser gaf de geest.

Vlad Dascalu sloot ondertussen aan bij de groep, terwijl Hatherly afhaakte en ook Carod het moeilijk kreeg. Achter de ongenaakbare Pidcock, die freewheelend over de finish kwam, sprintte Schurter naar plek twee, vlak voor Dascalu en ruim voor Carod. David Nordemann was op de 43e plek de enige en dus beste Nederlander.

FOK! Wat een weer!: boem is ho!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar!  

Als je op het neerslagkaartje kijkt van gisteren, dan zou je zeggen dat er helemaal geen buien zijn geweest. Alleen op één officieel station in Limburg stond er 32 mm. Een ander station in Brabant had 17 mm. Dat was het wel. Verder alleen maar 2 of 3 mm. En toch was de radar zeer goed gevuld gisteren. Omdat de buien langzaam trokken en ook ter plekke uitstierven werden de meeste officiele regenmeters die zijn aangesloten bij het KNMI overgeslagen. Op amateurstations is echter op veel uitgebreidere schaal een bak water gevallen. Slim bekeken van die buien.  

Uiteraard was er van buien vandaag absoluut geen sprake, terwijl er ook vrijwel geen bewolking was. Met name in het noorden voelde het door een vrij stevige noordoostelijke wind nog wel wat fris aan.

Morgen en ook dinsdag zijn de veranderingen vrijwel 0. Hooguit dat er een beetje hoge bewolking ten tonele verschijnt, maar dat was het wel. De wind draait echter naar een zuidelijke richting en daarmee zal het morgen een stuk warmer worden. Ook de meeste wind gaat er dan wel uit.

Zowel morgen als dinsdag liggen de maxima tussen de 20 en 26 graden. Alleen op de Wadden is het iets frisser met een graad of 17. 

Neerslag lijkt er de nieuwe week opnieuw niet aan te pas te komen en ook op de langere termijn wijst er niets op dat de dominatie van hogedrukgebieden doorbroken gaat worden. In de loop van de week draait de wind naar een meer westelijke richting en daarmee koelt het een paar graden af. 

Ook in Europa waren de buien vandaag moeilijk te vinden. Hier en daar een paar losse onweersbuien die op de dagelijkse gang ontstonden. Ondanks dat er een depressie in de omgeving van Italië rond aan het draaien is viel het met de buien daar ook wel mee. 

Eens zien wat we morgen kunnen bedenken...

Tot ziens!  

Wandeling qltel (Foto: qltel)
Niemand minder dan qltel maakte vandaag een uitgebreide wandeling. Heerlijk in het bos. (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.