Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 20

Je dacht dat je het multiversum door had? Deze week leer je dat je dat verkeerd ziet. Ook kun je een satirische kijk op de Franse media zien, een Nederlandse horror, een balletregistratie en nog veel meer, van over de hele wereld.

Everything Everywhere All at Once

Evelyn (Michelle Yeoh) heeft samen met haar man Waymond (Key Hun Quan) een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal te veel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de held die iedereen al die tijd nodig had.

Lees ook: In Everything Everywhere All At Once leer je pas echt hoe het multiversum werkt.

France

Sterverslaggever France de Meurs schuwt de sensatie niet wanneer dit voor hogere kijkcijfers zorgt. Haar leven speelt zich af in de televisiestudio en in oorlogsgebied, terwijl ze ook een gezin heeft. Haar hectische bestaan komt plotseling tot stilstand wanneer ze betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Deze onverwachte gebeurtenis zorgt ervoor dat ze haar hele bestaan in twijfel begint te trekken. Terwijl France rust probeert te vinden in de anonimiteit, blijft haar beroemdheid haar achtervolgen totdat een mysterieuze liefdesaffaire een einde lijkt te maken aan haar zoektocht.

Moloch

Wanneer Betriek in haar huis zonder enige aanleiding wordt aangevallen door een onbekende man, gaat ze op zoek naar een verklaring. Steeds vaker wordt ze geconfronteerd met onheilspellende gebeurtenissen. Een eeuwenoude legende lijkt haar familie te terroriseren. Kunnen ze aan hun lot ontkomen?

New Order

In een Mexicaanse stad waar op grote schaal protesten plaatsvinden, bereidt Marianne's welgestelde familie zich voor op haar huwelijk. Langzaam dringen rebellen de omheinde villa binnen en de avond ontaardt in een totale coup. Binnen enkele etmalen kantelt een ogenschijnlijk gebalanceerde samenleving. Opstandelingen en het leger nemen de controle over. De klassenstrijd wordt tot bruut schrikbewind, het land is in chaos. Een dystopische thriller die ontleend lijkt aan krantenkoppen die nog geschreven moeten worden; deze film is een waarschuwing.

Operation Mincemeat

Het is 1943. De geallieerden zijn vastbesloten om Europa te ontworstelen aan Hitlers ijzeren greep en plannen een grote aanval op Sicilië. Maar ze staan voor een onmogelijke uitdaging: hoe kunnen ze een enorme invasiemacht beschermen tegen een mogelijk bloedbad? Twee speciale inlichtingenofficieren, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), krijgen de opdracht om de meest briljante en bijzondere desinformatiestrategie van de hele oorlog te verzinnen, op basis van een wel heel onwaarschijnlijke geheim agent: een dode man.

ROH 21/22: Het Zwanenmeer

Dit klassieke sprookje beeldt de strijd uit tussen goed en kwaad en de poging om alles met liefde te overwinnen. De magie van de meren, bossen en paleizen wordt tot leven gebracht met schitterende ontwerpen van John Macfarlane en een sublieme partituur van Tsjaikovski. De weelderige productie van Het Zwanenmeer van het Royal Ballet keert terug op het podium van het Royal Opera House nadat de heropleving in 2020 werd onderbroken door de sluiting van de theaters door de pandemie. Deze klassieker in het repertoire is het bewijs van de blijvende liefde van wijlen choreograaf Liam Scarlett voor het classicisme en van zijn aangeboren muzikaliteit die in deze productie tot uiting komen. Het orkest is het Royal Opera House.

The Saint of the Impossible

De liefde laat je stomme dingen doen'. Dat gaat de latino-tweeling Paul & Tito ontdekken. De Peruaanse jongelingen zijn illegaal in New York, waar ze de kost verdienen als maaltijdbezorgers. Naast geldproblemen dreigt uitzetting. De tienerbroers denken dat het verlies van hun maagdelijkheid dé oplossing voor al hun ellende gaat zijn. Daarom bidden ze tot de Heilige van Hopeloze Gevallen. Hun gebeden lijken eindelijk verhoord wanneer ze tijdens de hete zomer bij een taalles Kristin ontmoeten: een mooie, pittige Kroatische meid. Wat Paul en Tito niet weten, is dat Kirsten er haar eigen demonen en ideeën over de liefde op na houdt. Zo blijkt de Amerikaanse Droom een regelrechte val en nachtmerrie. Ook voor hun moeder Rafaella, die later probeert te achterhalen welk drama zich precies heeft afgespeeld door het geheime romantische leven van haar jongens boven tafel te krijgen. Een oorspronkelijk en bitterzoet drama, gebaseerd op een roman van de meervoudig bekroonde Arnon Grunberg.

Swan Song

Een voormalig flamboyante kapper is nu oud geworden en verblijft in een bejaardentehuis. Hij ontsnapt uit het gebouw en maakt een lange wandeling door een klein stadje om het haar van een overleden vrouw te knippen voor haar begrafenis. Tijdens zijn odyssee herontdekt hij zijn talent.

Lunana, A Yak in the Classroom

De jonge leraar Ugyen uit Bhutan wordt voor zijn laatste opleidingsjaar naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana gestuurd. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving, zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen, brengen hem echter tot inkeer en zullen zijn lot voorgoed veranderen.

Eyimofe

Met Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Ari en Chuko Esiri een kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos. Eyimofe is niet digitaal gefilmd maar op ouderwets 16mm celluloid en oogt hierdoor heerlijk vintage. De camera voert het verhaal langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin. Gaandeweg wordt duidelijk waarom er inwoners van Lagos zijn die hun chaotische woonplaats willen verlaten en waarom sommigen er juist voor kiezen te blijven. De film is ook een filmische lofzang op het leven in Lagos. Een inkijkje in een bruisende stad – de Esiri’s filmden op 48 locaties – die voortdurend in beweging is, al staat het verkeer er steevast vast. Eyimofe biedt geen hapklare oplossingen, maar laat zich meer omschrijven als een filmische beschouwing van hedendaags Lagos. Hoop en wanhoop liggen voortdurend met elkaar in de clinch. Hieruit ontstaan compromissen: net als in het echte leven moet je soms een mouw passen aan onverwachte hindernissen. De boodschap: het leven is niet per definitie waardeloos als je niet krijgt waar je zo hartgrondig naar verlangt.