FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 mei 2022

Random Pics van de Dag #618

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1: Uitslag Grand Prix van Miami

Max Verstappen heeft de eerste Formule 1 Grand Prix van Miami op zijn naam geschreven. De Nederlander vocht een fraai duel uit met kampioenschapsleider Charles Leclerc die als tweede eindigde. Carlos Sainz mocht als derde man mee naar het podium.

De race op het 'stratencircuit' van Miami ging van start zonder de Aston Martins op de grid. De bolides stonden met brandstofproblemen in de pits, maar konden wel deelnemen. Leclerc vertrok van poleposition en was goed weg, net als Verstappen die als derde vertrok en Sainz verschalkte. Daarachter zakte Lewis Hamilton terug van zes naar acht en teamgenoot George Russell viel drie plekken terug naar vijftien. Waar Russell bleef hangen in het veld zette Hamilton de weg naar voren in, want hij lag na zes ronden weer op plek zes. Verder naar achteren was Guanyu Zhou de eerste uitvaller van de dag.

Vooraan probeerde Leclerc een gaatje te slaan met Verstappen die de Monegask even liet gaan, maar langzaam het gaatje weer dichtreed. Na acht ronden was de eerste aanval op start/finish direct raak. De Nederlander reed langzaam maar zeker weg bij de Monegask, Sainz en Sergio Perez. Het viertal had niets te duchten van Valtteri Bottas achter hen. Verder naar achteren waren er fraaie gevechten rond de Aston Martins die hun best deden naar voren te komen. Onder meer Sebastian Vettel haalde Alexander Albon op een mooie manier in.

Van de toppers stopte Leclerc als eerste in ronde 24, twee ronden later gevolgd door Verstappen die vlak voor zijn nog niet gestopte teamgenoot Perez weer naar buiten kwam. De Mexicaan kwam net als Sainz snel naar binnen. De stop bij laatstgenoemde duurde veel langer, waardoor Perez na zijn eerdere problemen weer aan kon sluiten in het gevecht voor plek drie. Verstappen hield Leclerc op ruim zeven seconden, terwijl Sainz en Perez afhaakten bij de leiders.

Na ruim veertig ronden was het Fernando Alonso die Pierre Gasly in de eerste bocht aantikte. De Fransman verloor hierdoor posities en veel tijd. Niet veel later leek de band rechtsachter bij de AlphaTauri lek te zijn, waarna hij Lando Norris aantikte die rechtsachter een band verloor en op het circuit tot stilstand kwam. Er volgde eerst een virtual safety car, gevolgd door een echte safety car. Veel coureurs grepen de mogelijkheid aan om banden te wisselen. Zo haalde Red Bull Perez binnen voor zijn tweede stop.

De top tien was als volgt: Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez, Bottas, Hamilton, Russell, Alonso, Mick Schumacher en Esteban Ocon. Na 46 ronden bracht Verstappen het veld weer op gang. Leclerc opende de aanval op Verstappen, terwijl Perez in het kielzog van Sainz zat. Achter dit viertal maakte Bottas een foutje, waardoor de Fin de Mercedessen aan zich voorbij zag gaan. Op verser rubber ging Russell Hamilton voorbij voor plek vijf. Verder naar achteren waren stevige gevechten waarbij Vettel en Schumacher elkaar raakten in de eerste bocht en zo punten weggooiden.

Verstappen werd na 57 ronden afgevlagd na een fraai gevecht met Leclerc. De Monegask eindigde op plek twee, voor Sainz. Perez pakte plek vier, voor Russell, Hamilton, Bottas, Ocon, Alonso en Albon.

Chadwick opent W Series met dubbele winst in Miami

Op het semi-stratencircuit van Miami is dit weekeinde het nieuwe seizoen in de W Series geopend. Dat gebeurde met een race op zaterdag en één op zondag, voorafgaand aan de Formule 1-race aldaar.

Race één
Nerea Marti vertrok voor het eerst van poleposition, voor Jamie Chadwick, Alice Powell en Emma Kimiläinen. Fabienne Wohlwend, Jessica Hawkins, Belen Garcia en Sarah Moore completeerden de top-8, Beitske Visser moest het vanaf de twaalfde startplek doen en Emely de Heus startte als vijftiende.

Bij de start kwam Marti vanaf de pole nagenoeg niet weg, ze viel terug naar het achterveld. Chadwick pakte zo de leiding, Kimiläinen schoof door naar plek twee, voor Wohlwend, Hawkins en Marta Garcia - Visser startte goed en pakte plek zeven. Powell kwam vanaf plek drie ook niet op tijd weg en reed vervolgens ook nog eens tegen de muur: safety car.

Powell's ongeluk zorgde voor nogal wat troep op de baan en de marshalls kregen het bepaald niet goed voor elkaar om dat even soepel op te ruimen, waardoor de rode vlag maar gezwaaid werd. Met een kwartier te gaan konden we dan eindelijk weer door, met Chadwick, Kimiläinen, Wohlwend en Marta Garcia voorop.

Garcia nam Wohlwend rap te grazen, Kimiläinen deed een halve poging bij Chadwick. Voor Wohlwend ging het sowieso niet best: Jessica Hawkins ging er voorbij en vervolgens ging de Liechtensteinse er in duel met Abbie Eaton af. Kimiläinen deed dit keer met succes een aanval op Chadwick en met de Finse voorop kwam de safety car de baan op.

De safety car ging met nog één ronde te gaan naar binnen, met Kimiläinen, Chadwick en Garcia voorop. Chadwick dwong Kimiläinen in de fout bij de herstart en pakte de leiding, Garcia ging naar plek twee.

Chadwick pakte de winst, Kimiläinen tikte zichzelf bij een inhaalpoging op Garcia in de rondte en viel ver terug. Garcia werd tweede, Hawkins derde en Visser reed zo nog naar plek vier - De Heus werd twaalfde. Iedereen schoof nog een plek op, want Garcia kreeg een tijdstraf, dus Visser werd derde.

Race twee
Chadwick vertrok vanaf poleposition, met Marti naast zich. Kimiläinen en Powell stonden op rij twee, voor Belen Garcia, Hawkins, Visser en Abbi Pulling - De Heus startte opnieuw als vijftiende. Chadwick behield bij de start haar positie, Kimiläinen deed een poging bij Marti alvorens toch even genoegen te moeten nemen met plek drie.

Na een paar minuten werkte Kimiläinen zich alsnog langs Marti, terwijl Visser ondertussen plek zes in beslag nam. Marti nam plek twee weer terug van Kimiläinen, maar de Finse sloeg gelijk terug. Het bleef stuivertje wisselen, tot Marti redelijk definitief de tweede plek in handen leek te hebben.

Chadwick kwam vervolgens geen moment meer in gevaar en reed wederom naar de winst, Marti pakte de tweede plek. Kimiläinen ging er weer in de slotfase af, dit keer in duel met Powell, die haar een tikje gaf. Powell kwam in elk geval als derde over de finish, voor Belen Garcia, Kimiläinen, Pulling en Visser - De Heus werd twaalfde.

Fraser-Pryce sprint naar supertijd, Coleman rent nu wél in Tokyo

Het was een prima weekeinde voor de liefhebbers van de atletiek. In de World Athletics Continental Tour, het niveau onder de Diamond League, stonden twee evenementen op het programma: één in Nairobi en één in Tokyo, respectievelijk zaterdag en zondag.

Nairobi
In het kolkende stadion in Kasarani, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, werd de avond afgesloten met een groot feest: Ferdinand Omanyala bezorgde de Keniaanse fans zowaar de winst op de 100 meter, door in een rappe 9,85 seconden af te rekenen met de Amerikaanse favoriet Fred Kerley (9,92).

De 200 meter werd in 20,05 seconden een prooi voor de Canadees Aaron Brown, terwijl thuisfavoriet Abel Kipsang op de 1500 meter indruk maakte door solo naar de winst te lopen in 3:31,01 minuten. De 5000 meter werd uiteraard een Keniaans feestje, in 13:12,19 minuten aangevoerd door Jacob Krop.

Het hoogtepunt van de dag wat niveau betreft vond plaats op de 100 meter bij de vrouwen. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce knalde er naar een geweldige tijd van 10,67 seconden, slechts vijf vrouwen - inclusief de Pocket Rocket zelf - waren ooit sneller. Op de andere onderdelen bleven de prestaties wat achter, hoewel de 9:04,95 minuten voor de Kazachse Keniaanse Norah Jeruto op de 3000 meter steeplechase ook netjes was.

Tokyo
In de Japanse hoofdstad streek men neer in het stadion waar vorig jaar de olympische medailles verdeeld werden. Christian Coleman mocht vanwege een dopingschorsing niet in actie komen op de Spelen, maar dit keer rende de Amerikaanse sprinter wél in Tokyo: hij won de 100 meter in een matige 10,09 seconden.

Op de 400 meter ging Coleman's landgenoot Michael Norman er met een keurige tijd van 44,62 seconden met de winst vandoor, terwijl Rai Benjamin in 48,60 seconden de 400 meter horden won. De beste prestatie bij de vrouwen was voor Kendra Harrison, die de 100 meter horden won in 12,76 seconden, niet echt een wereldtijd.

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV heeft zondag verzuimd om de titelstrijd in de Eredivisie wat spannender te maken. De Eindhovenaren gaven in de topper tegen Feyenoord in de slotfase een 0-2 voorsprong uit handen en werd het nog 2-2 dankzij een strafschop in de slotsecondes.

PSV was in de eerste helft duidelijk beter dan Feyenoord en bij rust stond de ploeg van Roger Schmidt dan ook terecht met 0-2 voor dankzij twee treffers van Cody Gakpo. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid en was Feyenoord de betere ploeg, maar toch leek PSV de drie punten mee naar huis te nemen. In de 86ste minuut viel pas de openingstreffer via Cyriel Dessers. In de slotseconden kreeg Feyenoord een makkelijke strafschop na hands van Mauro Junior, waarnaar Dessers vanaf elf meter raak schoot.

Koploper Ajax leed eerder op zondag puntenverlies in de uitwedstrijd tegen AZ (2-2), waardoor het verschil tussen Ajax en PSV vier punten blijft. Aankomende woensdag kan Ajax kampioen worden als het thuis wint tegen sc Heerenveen.

Feyenoord

2 - 2

PSV

 86' Dessers
 90+6' Dessers
   16' Gakpo
 29' Gakpo
 
 Gele kaart: Aursnes, Linssen, Malacia, (Feyenoord), Gutiérrez,Götze, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Marciano
Geertruida
Trauner (Sandler/76)
Senesi (Pedersen/76)
Malacia
Aursnes
Til (Wålemark/46)
Kökçü (Toornstra/46)
Nelson (Linssen/ 46)
Dessers
Sinisterra
  Mvogo
Mauro Júnior
Teze
Gutiérrez
Max
Sangaré
Götze
Veerman
Doan (Madueke/88)
Zahavi (Bruma/78)
Gakpo (v.Ginkel/87)

Cavendish sprint naar zege in derde rit Giro d'Italia, Van der Poel blijft leider

Mark Cavendish heeft in een massasprint de derde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De snelle Brit van Quick-Step - Alpha Vinyl Team won voor Arnaud Démare en Fernando Gaviria. Mathieu van der Poel is ook na de derde rit nog de leider in de Ronde van Italië.

De derde rit, van Kaposvar naar Balatonfüred over 201 kilometer, was niet bepaald een uitdaging voor de renners. Over alleen maar vlakke wegen Net als in de eerste rit was direct de eerste aanval de goede voor de vroege vluchters. Mattia Bais en Filippo Tagliani waren er opnieuw bij en dit keer kregen ze steun van Samuele Rivi. Ze kregen wat ruimte van het peloton, maar op 25 kilometer was de vlucht ten einde voor het trio.

Daarna liet Pascal Eenkhoorn zich even van voren zien. Hij sprintte naar de bergprijs en zette even daarna zijn aanval door. Hij nam tien seconden voorsprong, maar daarna was zijn vlucht snel ten einde en konden de sprinters zich gaan opmaken voor de eerste massasprint in de Ronde van Italië. Daarin trok Quick-Step - Alpha Vinyl de sprint perfect aan voor hun sprinter Mark Cavendish, die het werk van zijn ploeg makkelijk afrondde. Hij won voor Arnaud Démare en Fernando Gaviria.

In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Mathieu van der Poel aan de leiding blijft staan. Maandag is er een rust/reisdag, waarna dinsdag de eerste bergrit is met een aankomst op de Etna.

Bokser Bivol verslaat grootheid Canelo in wereldtitelgevecht

In de T-Mobile Arena in Las Vegas werd zaterdagavond flink geknokt in de boksring: Dmitry Bivol (19-0) nam het op tegen SaulAlvarez (57-1), met als inzet Bivol's WBA Super-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg).

Canelo heeft alle wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg) in handen en wilde er een schepje bovenop doen door Bivol te ontkronen. De Rus is al sinds 2017 de ongeslagen koning bij de WBA en mocht zijn titel voor de achtste keer verdedigen tegen de Mexicaan, door velen gezien als 's werelds beste bokser en alleen in 2013 eens verslagen door Floyd Mayweather.

De beide heren begonnen niet verkeerd aan het gevecht, dat redelijk gelijk op ging. Naarmate de ronden voorbij gingen kwam het echter steeds meer in handen van Bivol terecht, die de controle alsmaar meer in handen nam. Canelo probeerde wat hij kon, maar raakte steeds meer uitgeput en kon in de slotfase nauwelijks nog wat inbrengen tegen de Rus, een natuurlijke lichtzwaargewicht.

Een paar rake klappen hier en daar leverden Canelo nog wat gewonnen ronden op, maar de drie juryleden waren het na afloop allemaal met elkaar eens: Bivol won met 115-113 en maakte de verrassing volledig verdiend compleet.

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Vitesse heeft in de Eredivisie in eigen huis een nederlaag geleden tegen sc Heerenveen. De Friezen hebben dankzij de 1-2 zege een ticket voor de play-offs nu in eigen hand.

De eerste helft was voor de neutrale toeschouwer niet bepaald vermakelijk. Het spel lag vaak stil, was slordig en zelfs de toeschouwers zorgden voor een korte onderbreking toen er op de tribune rookbommen werden afgestoken. Vlak voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong door een benutte penalty van Bero. Scheidsrechter Martens had wel drie minuten nodig om uit de beelden een beslissing te nemen.

In de tweede helft ging Heerenveen op jacht naar de gelijkmaker. de beste mogelijkheid was voor Woudenberg maar zijn kopbal ging net over. Na een fout in de Arnhemse verdediging kwam het op gelijke hoogte via Sarr. Diezelfde Sarr kon even later toen hij volledig vrij werd gelaten zelfs de winnende treffer maken.

Vitesse

1 - 2

sc Heerenveen

 45+1' Bero(pen)    75' Sarr
 83' Sarr
 
 Gele kaart: Buitink, (Vitesse), Halilovic, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.710
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Schubert
Dasa
Doekhi
Hajek
Rasmussen (Huisman/45)
Manhoef (Grbic/80)
Bero
Cornelisse
Tronstad
Buitink (Vroegh/ 65)
Openda
  Mulder
v.Ewijk (Musaba/ 72)
v.Beek (Madsen/72)
Dresevic
Woudenberg
Kaib
Tahiri (De Jong/84)
Haye
Halilovic (Al Hajj/46)
v.Hooijdonk
Sarr (v.d. Heide/84)

Ncuti Gatwa uit Sex Education nieuwe Doctor Who

De BBC heeft vandaag onthuld wie de rol van the Doctor op zich gaat nemen in de Britse Science Fictionserie Doctor Who. Het is de 29-jarige acteur Ncuti Gatwa - die je wellicht kent als de homoseksuele en extravagante Eric Effiong uit de populaire Netflixserie Sex Education - die de sonic screwdriver overneemt van Jodie Whittaker. Of Gatwa's Doctor ook homoseksueel zal zijn zal nog moeten blijken. De acteur zelf wil zijn geaardheid niet openbaar maken en dus is het onbekend of hij zelf homoseksueel is.

Niet alleen Jodie Whittaker vertrekt als Doctor, maar ook showrunner Chibnall stapt op. Onder Chibnall en Whittaker zakte de populariteit van de serie in tot een absoluut dieptepunt. Ruim 75% van de kijkers vertrok in de afgelopen jaren, veelal omdat de serie als te woke  werd ervaren.

De BBC haalde daarop voormalig showrunner Russel T. Davies terug, die Doctor Who in de jaren na 2005 opnieuw op de kaart zette.

Of dat nu opnieuw gaat lukken valt nog te bezien. De BBC heeft immers diversiteitsquota waaraan elke leverancier, ook de productiemaatschappij van Davies, zich dient te houden. Dat betekent niet alleen dat er verplicht vaste percentages etnische minderheden, gehandicapten en LGBTIQ+ in grote rollen in beeld dienen te verschijnen, maar ook dat daar op elke afdeling van de leverancier aan voldaan moet worden. Van de catering tot de schrijvers, producenten, regie, muzikanten enzovoort.

Ook dienen bepaalde onderwerpen te worden aangesneden om diversiteit te stimuleren, waardoor schrijvers niet écht vrije hand hebben in welke verhalen ze kunnen vertellen.

Dat dergelijke quota funest kunnen zijn voor de artistieke vrijheden en kwaliteit is in de afgelopen jaren al wel bewezen. Dat er nu al gepromoot wordt met 'de eerste zwarte Doctor' doet vermoeden dat het ook hier wederom een marketing-gimmick is.

Toch hopen Whovians altijd op het beste, en Davies krijgt van velen sowieso al het voordeel van de twijfel. Voor nu is het wachten op de regeneratieaflevering van Whittaker, waar we hoogstwaarschijnlijk de eerste beelden van Gatwa als Doctor zullen gaan zien. En eigenlijk kan het stiekem alleen maar beter worden.

Ncuti Gatwa
Ncuti Gatwa in Sex Education

Uitslag AZ - Ajax

Ajax heeft punten gemorst in de strijd om de landstitel. In Alkmaar werd het 2-2 tegen AZ.

De eerste dreiging van de wedstrijd kwam vanuit Ajax. Brobbey stuitte echter vanuit een lastige hoek op AZ-doelman Vindahl. In de tiende minuut het eerste kansje voor de thuisploeg. Een schot van Karlsson is echter een makkelijke prooi voor Stekelenburg. De Amsterdammers waren ook in de rest van de eerste helft de sterkere ploeg en bleef druk houden al kwam AZ er af en toe wel gevaarlijk uit. Drie minuten voor rust was het Ajax dat op voorsprong kwam. Brobbey draaide weg bij zijn tegenstander en scoorde met een bekeken lob.

AZ begon sterk aan de tweede helft. Karlsson vond de ruimte voor een schot maar die ging net naast het Amsterdamse doel. AZ gaf de strijd nog niet op en nam meer risico. In de 62e minuut werd de thuisploeg daarvoor beloond en het was Pavlidis die de Alkmaarders weer naast Ajax bracht nadat hij de bal met zijn hoofd in de verre hoek kopte. Een kwartier voor tijd kwam AZ zelfs op voorsprong. De defensie van Ajax zag Evjen over het hoofd en die maakte er op aangeven van Karlsson 2-1 van. Ajax jaagde op de gelijkmaker, onder meer een poging van Klaassen ging net naast. Vier minuten voor tijd was het alsnog 2-2. Alvarez kopte raak uit een corner waardoor de Amsterdammers ontsnapten aan een nederlaag.

Ajax heeft nu vijf punten voorsprong op PSV dat vanmiddag tegen Feyenoord speelt. Na dit weekend zijn er nog twee speelrondes te gaan in de Eredivisie.

AZ

2 - 2

AFC Ajax

 62' Pavlidis
 75' Evjen
   42' Brobbey
 86' Álvarez
 
 Gele kaart: Clasie, Pavlidis, (AZ), Klaassen, (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Clasie
Evjen (Reijnders/ 88)
Pavlidis (Aboukhlal/90 4)
Karlsson
  Stekelenburg
Rensch (Mazraoui/ 67)
Timber
Blind (Kudus/82)
Tagliafico
Klaassen
Álvarez
Tadic
Taylor (Berghuis/66)
Haller
Brobbey (Daramy/ 70)

Nog geen EU-akkoord over Russisch olie-embargo

De EU-landen hebben na dagenlange onderhandelingen nog geen akkoord bereikt over een olie-embargo tegen Rusland. Er wordt nog steeds gewerkt aan garanties voor bepaalde landen die zich in een bijzondere situatie bevinden met betrekking tot de olievoorziening via pijpleidingen uit Rusland, zo hebben het Franse voorzitterschap van de Raad en de Commissie van de EU bekendgemaakt. In de afgelopen dagen hebben zij intensief vergaderd over compromisvoorstellen en is er belangrijke vooruitgang geboekt.

De besprekingen op alle niveaus zullen begin komende week worden voortgezet om het sanctiepakket zo snel mogelijk af te hameren, aldus het voorzitterschap. De EU-Commissie had voorgesteld Hongarije, Slowakije en Tsjechië nog meer tijd te geven om de sancties volledig uit te voeren. Bulgarije, bijvoorbeeld, wil ook zo'n vrijstelling. Voor verschillende landen ging het voorstel echter niet ver genoeg. Zij eisten verdere concessies, meer tijd om de mogelijkheid tot sanctie te creëren, maar ook financiële steun.

In diplomatieke kringen geeft men aan nog er hard wordt gewerkt aan technische oplossingen voor de landen in kwestie. Het sanctiepakket kan alleen worden uitgevoerd als alle EU-landen ermee instemmen.

Vaticaan: het gedrag van patriarch Cyril I is "schokkend"

De oecumenische leider van het Vaticaan, kardinaal Kurt Koch, heeft kritiek geuit op het gedrag van de Russisch-orthodoxe patriarch Cyril I in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Als zo'n verschrikkelijke oorlog zelfs religieus gelegitimeerd is, "moet dergelijk gedrag elk oecumenisch hart doen beven", vertelde Koch aan het Zwitserse portaal "kath.ch". Tegen deze achtergrond heeft de relatie tussen het Vaticaan en de Russisch-Orthodoxe Kerk "een heel ander karakter gekregen", zei de Curie-kardinaal.

Cyril I wordt beschouwd als een nauwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. De afgelopen weken rechtvaardigde de geestelijke de invasie van Oekraïne onder meer als een "metafysische strijd" tussen goed en kwaad uit het Westen. De patriarch verdedigde in maart het standpunt van Moskou tijdens een videoverbinding met paus Franciscus. De paus vroeg Cyril I later in een interview om zichzelf niet tot "Poetin's acoliet" te maken. Een voor half juni geplande bijeenkomst van de twee kerkleiders is afgeblazen.

Bono en The Edge treden op in metrostation Kyiv

Naar hun eigen verklaring zal de Ierse rockband U2 optreden in Kiev. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy nodigde hen uit om hun solidariteit met het Oekraïense volk te betuigen, schreven de muzikanten op Twitter.

Inmiddels zijn er video's opgedoken dat Bono en The Edge optreden in een metrostation nabij Kyiv.

Wanneer en waar het optreden precies zou plaatsvinden, is niet van te voren bekend gemaakt.

Achtergebleven Azovstal-soldaten: "We zullen blijven vechten zolang we nog leven"

De Oekraïense strijders die nog vastzitten in de belegerde staalfabriek Azovstal willen indien nodig hun verzet tot het bittere einde voortzetten. "We zullen blijven vechten zolang we leven om de Russische bezetters af te weren", zei kapitein Svyatoslav Palamar, plaatsvervangend commandant van het Oekraïense Azov-regiment, op een online conferentie via Zoom.

"We hebben niet veel tijd, we liggen zwaar onder vuur", zegt hij, terwijl hij de internationale gemeenschap om hulp vraagt bij het evacueren van gewonde soldaten uit de faciliteit in de zuidoostelijke havenstad Mariupol. Palamar voegt eraan toe dat hij niet kan bevestigen dat alle burgers inmiddels zijn geëvacueerd uit de staalfabriek.

Uitslag NEC- Go Ahead Eagles

NEC heeft weer eens een thuiswedstrijd gewonnen. In een niet echt boeiende wedstrijd werd Go Ahead Eagles met 1-0 verslagen.

Guth was dichtbij zowel de 1-0, met een redding van Noppert, als bij een een eigen treffer maar Branderhorst stond goed op zijn plek. Er waren daarna voortdurend wat opstootjes op het veld. In de tweede helft waren de gemoederen weer bedaard en gebeurde er eigenlijk ook niets meer. In blessuretijd zorgden de Nijmegenaren er toch nog voor dat de drie punten werden gepakt. Het was Cissoko, die vorige week nog zijn debuut maakte voor NEC tegen FC Utrecht, die de enige treffer van de wedstrijd maakte. 

N.E.C. Nijmegen

1 - 0

Go Ahead Eagles

 90+2' Cissoko    
 
 Gele kaart: El Karouani, Bruijn, (N.E.C. Nijmegen), Deijl, Brouwers, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.390
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Guth
El Karouani
Schöne
Proper (Vet/66)
Bruijn (Duelund/80)
Tavsan (Cissoko/ 80)
Akman
Okita
  Noppert
Lucassen
Nauber
Idzes (J.Bakker/83)
Kuipers
Deijl (Heil/70)
Rommens
Brouwers
Oratmangoen (Berden/83)
Cordoba (Mulenga/89)
Lidberg (Cardona/70)

Berggids verbetert zijn record, voor de 26e keer de Mount Everest beklommen

Berggids Kami Rita heeft op de Mount Everest zijn persoonlijk wereldrecord verbeterd: in voorbereiding voor het klimseizoen beklom hij de hoogste berg ter wereld voor de 26ste keer. De sherpa heeft het record Everest-klimmen al op zijn naam staan sinds hij in 2018 voor de 22ste keer de top bereikte.

De 52-jarige Kami Rita begon in 1994 als berggids. Hij maakte de tocht sindsdien bijna elk jaar. Enige tijd deelde hij het record van meeste beklimmingen van de Mount Everest met twee anderen, maar sinds vier jaar staat hij als enige bovenaan de lijst. 

Het werk van Kami Rita is niet zonder gevaar. Dit klimseizoen zijn er al drie doden gevallen in het Himalayagebergte: een ervaren Griekse klimmer, een collega-sherpa en een Pakistaan.

Online examentraining populair: "Zelfs in bed kan je een filmpje kijken"

Van aardrijkskunde, wiskunde tot maatschappijleer. Alle vakken komen straks weer aanbod op de eindexamens, die van 12 tot en met 30 mei plaatsvinden. De afgelopen jaren liepen veel leerlingen achterstanden op door de coronacrisis. Online examentraining lijkt de oplossing om de achterstand in te halen. Het online examentrainingplatform Digistudie groeide in de afgelopen drie jaar van ruim 1100 naar meer dan 10.000 gebruikers. Zo meldt AT5

"Heel veel lessen vielen uit en je moest de lessen online volgen", vertelt de 17-jarige Emma van het Spinoza Lyceum over de lessen in de coronaperiode. Ze gaat binnenkort havo examen doen en vindt het toch wel spannend: "Het is de eerste keer."

Maria en Sophie, beide 18 en leerlingen van het Gerrit van der Veen College herinneren zich ook nog goed de onrustige tijd op school tijdens de pandemie. "Veel docenten waren ziek en dan had je weer twee weken geen les. We hebben bij sommige vakken wel wat achterstand opgelopen", vertelt Sophie.

De oplossing? "Zelf examentrainingen regelen", zegt Sophie. Daarin blijkt ze niet de enige. De afgelopen drie jaar werd het digitale platform van Micha Proper, Digistudie, tien keer zo groot. "Deze periode is heel erg druk qua bezoekers. Heel veel leerlingen willen op het laatste moment nog een video kijken om zich voor te bereiden op de eindexamens."

Inmiddels nemen ook veel scholen de digitale examentrainingen over. "Zij zien natuurlijk ook dat hun leerlingen extra hulp nodig hebben en de video's zijn een ideaal verlengstuk van de les", aldus Proper. Voor de leerlingen lijkt vooral het gemak een rol te spelen. "Als je in de trein of tram zit, kan je het er zo bij pakken", vertelt Emma.

De examens starten volgende week donderdag. Daarna zien de leerlingen vooral uit naar de vrije tijd. Maria vertelt enthousiast: "Lekker veel feesten en volgend jaar studeren. Daar heb ik heel veel zin in." 

Giro: Etappe 3 - De eerste echte massasprint?

Ook de eerste tijdrit in de Giro d'Italia is achter de rug en na een fantastisch optreden heeft Mathieu van der Poel het roze nog altijd in handen. Die mag hij zondag gaan verdedigen en dat zou in theorie makkelijker moeten zijn.

De renners krijgen 201 kilometer voor de kiezen, de tweede helft daarvan gaat vooral langs het semi-verplichte Balatonmeer - we zijn immers in Hongarije. Er zijn wat kleine heuveltjes, maar niet van noemenswaardige grootte, en dus lijkt het een massasprint te gaan worden in Balatonfüred.

Van der Poel zou een mooie kans hebben op de ritwinst, maar hij gaf al aan de sprint aan te trekken voor teamgenoot Jakub Mareczko. Dat is dan ook een kanshebber, net als onder meer Mark Cavendish, Arnaud Demare, Biniam Girmay en Caleb Ewan, als hij hersteld is van zijn val in etappe één.

Om 12.40 uur gaan de heren van start, Eurosport is er om kwart over twaalf alvast bij.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Dodelijk verkeersongeval, twee overstekende voetgangers geschept door auto

Afgelopen nacht, de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 mei 2002 heeft omstreeks 00.30 uur een dodelijk verkeersongeval plaats gevonden op de Midden Brabantweg in Loon op Zand waarbij twee slachtoffers zijn overleden. Het gaat om een 19-jarige man uit Waalwijk en een 20-jarige man uit Drunen.

Ze waren te voet en staken kennelijk de weg over waarbij ze werden geschept door een auto bestuurd door een 23-jarige Tilburger. De automobilist kwam vanuit de richting Tilburg en reed in de richting van Waalwijk. Beide slachtoffers werden nog gereanimeerd. Een slachtoffer overleed ter plaatse, de ander in het ziekenhuis.

Een verkeersongevallenanalist heeft ter plaatse een sporenonderzoek ingesteld. Het team Verkeer onderzoekt de toedracht. Getuigen van dit ernstige verkeersongeval worden gevraagd om contact op te nemen met de politie via 0900-08844

FOK! Wat een weer!: Primeurman heeft een primeur!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Dat de Primeurman soms VOOR de weerdiensten uitkijkt wisten we al. Daardoor kan de Primeurman (ik dus ) soms met verbluffende voorspellingen komen die vrijwel altijd ook succes hebben!

Gisteren was ik namelijk de eerste die het over onweer had. Niemand anders had dat in zijn of haar voorspelling opgenomen. De Primeurman echter wél. Jullie waren de eerste die die dat te horen kregen, dus jullie wisten al véél meer dan de restt! Het resultaat was echt verbluffend!

Rond een uur of 12 ontstonden de eerste buien boven de ook al door mij correct voorspelde gebieden. En inderdaad de buienmolen kwam behoorlijk goed op stoom en veel van deze buien gingen gepaard met ... jawel.. onweer! De meeste weerdiensten kwamen dus pas veel later met onweer in hun berichtgeving. 

Het waren forse buien en lokaal viel er een hele plens water. Er zijn meldingen van 20 mm en op sommige plaaten zal er zeker nog meer zijn gevallen. Er was zelfs sprake van een windhoos in de Achterhoek. De buien begonnen zich daarna ook te manifesteren in Brabant en delen van Limburg. In Duitsland waren de buien nog wat zwaarder. 

De Primeurman vertelde gisteren ook nog over een front dat over ons land zou gaan trekken. Dat is ook gebeurd. Ik vertelde daarbij ook dat er zo'n 2 tot 4 mm zou gaan vallen. Dat is ook gebeurd, maar alleen op de Wadden helaas. Op Terschelling en Ameland viel zo'n 4 mm. Op het vasteland viel vrijwel niets. Dus ook Haarlem heeft tot mijn grote verdriet geen druppel mogen ontvangen. Toch was dit wel een zeer correcte voorspelling van de Primeurman. 

In het noorden van het land bleef het lange tijd grijs en nevelig, terwijl de bekende zonovergoten gebieden van ons land opnieuw de meeste zonuren kregen, waaronder ook nu weer helaas Haarlem. Dat is toch al het 4e punt dat de Primeurman goed in het vizier had. 

Ondanks geen buien en een overvloed aan zon leverde de Primeurman toch een puike prestatie in deze op veel plaatsen weerloze tijden. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag. Ik doe het echter niet, want dan begint het een beetje op zelfverheerlijking te lijken. Ik heb daar echt een bloedhekel aan, dus ik blijf bij deze uitmuntende prestatie gewoon de bescheiden weerman uit het Haarlemsche.  

De buien beginnen nu geleidelijk te verdwijnen en het zal vrij snel overal droog worden. De nevel en mist langs de kust kan zich weer gaan uitbreiden. In het noorden koelt het af tot een graad of 3. Verder naar het zuiden zakt het kwik niet verder dan 7 graden.

Morgen is het weer eens zonnig en overal droog. Het is niet heel erg warm met temperaturen tussen de 12 en 20 graden. De vrij krachtige noordoostelijke wind maakt het ook niet echt aangenaam. 

( U begrijpt dat het grootste gedeelte van het verhaal satire is hé )

Fijne zondag!  

Wantij in Dordrecht (Foto: DJMO)
Wantij in Dordrecht. Stapelwolken en zon. Ook in Dordrecht is één drupje gevallen. (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Sebastian Vettel en zijn 'onderbroekenlol' protest in Miami

Na Lewis Hamilton heeft ook Sebastian Vettel kritiek op het draagverbod van sieraden en ondergoed in de Formule 1, omdat hij van mening is dat dit een "persoonlijke zaak" is. De Aston Martin-coureur bespot deze F1-regels op zijn eigen unieke manier en droeg zijn boxershort over zijn racepak heen.

Het verbod op sieraden en onderbroeken in de Formule 1 zorgt nog steeds voor ongenoegen bij de coureurs. Na Lewis Hamilton had ook Sebastian Vettel kritiek op de nieuwe reglementen. "Dit is onze persoonlijke vrijheid. We zijn oud genoeg om onze eigen beslissingen te nemen. Dan zouden we dat ook in de auto moeten kunnen doen", zei de 34-jarige voor de premièrerace in Miami. Eerder had de Duitse racedirecteur Niels Wittich In Miami aangegeven dat hij de controles op het dragen van sieraden en niet-vuurvast ondergoed in de cockpit zou aanscherpen. In de toekomst zouden er officiële documenten moeten worden overlegd dat coureurs geen sieraden of privéondergoed in de auto zouden dragen. Wittich kondigde ook steekproeven aan.

Vettel toonde onbegrip over de nieuwe harde lijn van de leiding. "Het is niet nodig om dit onderwerp op te blazen. Het voelt als een persoonlijk iets gericht op Lewis", zei de Aston Martin-coureur. Als teken van ongehoorzaamheid liep Vettel voor de openingstraining door de pitlane met een grijze boxershort over zijn racepak. 

Het gaat om de gezondheid van de chauffeurs
Hamilton had de verboden al bekritiseerd als "een stap terug voor onze sport" en "heel, heel dom". Hij draagt meestal meerdere oorbellen en andere sieraden op zijn lichaam. Hij wendde zich daarom ook tot het hoofd van de wereldvereniging, Mohammed bin Sulayem. De 37-jarige verscheen op de officiële persconferentie en droeg meerdere ringen aan zijn handen, een reeks kettingen en oorbellen. Na lange discussies gaf hij toe en verwijderde zijn oorbellen. Hij kreeg een uitzonderlijke vergunning voor zijn neuspiercing tot de race in Monaco eind mei.

De wereldvereniging FIA stelt dat de reden voor de maatregelen is dat ringen, kettingen of piercings in noodgevallen een onnodige belemmering kunnen vormen voor eerstehulpverleners en artsen. Daarnaast kunnen sieraden op de huid als warmtegeleider het beschermende effect van overliggende vuurvaste kleding verminderen. 

Het is ook niet toegestaan om commercieel ondergoed te dragen, wat naar verluidt nog steeds gebruikelijk is voor sommige chauffeurs. Alleen kleding die voldoet aan de FIA Formule 1-normen is toegestaan. Vettel protesteerde daar op zijn eigen manier tegen.

Oekraïne wil Cherson heroveren op Rusland

Net als in Luhansk en Donetsk is Rusland blijkbaar van plan een "volksrepubliek" op te richten in Cherson, Oekraïne. Maar Kyiv wil dat met alle middelen voorkomen en kondigt het plan voor een herovering aan.

De Oekraïense leiding rekent op de herovering van de door Russische troepen bezette stad Cherson in het zuiden van het land. "Er zal geen Volksrepubliek Cherson zijn", zei Mykhailo Podolyak, adviseur van president Volodymyr Zelenskyy, op de Oekraïense radio.

Het gebied zal volledig worden bevrijd, wat het leven zal kosten van veel Russische soldaten, zei Podolyak in Kyiv. Hij reageerde op uitspraken van Moskouse politici en de bezettende macht die Cherson Russisch willen verklaren.

"Rusland is hier voor altijd", zei secretaris-generaal van de partij Verenigd Rusland van het Kremlin, Andrei Turchak, tijdens een bezoek. In Cherson moeten Russische paspoorten worden afgegeven en de roebel wordt het enige betaalmiddel. Dit zou een ontwikkeling zijn zoals de zelfverklaarde "volksrepublieken" van de pro-Russische separatisten in Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne, opgericht in 2014.

Vóór de Russische invasie had Cherson ongeveer 290.000 inwoners, het ligt het aan de benedenloop van de rivier de Dnipro. In de stad protesteert men keer op keer tegen de Russische bezetters.

Vertaling bovenstaande Tweet: Feestelijke posters voor Victory Day werden geïnstalleerd in Cherson

F1: Leclerc snelste in kwalificatie, Verstappen derde in Miami

Charles Leclerc heeft de eerste poleposition geclaimd voor de Formule 1 Grand Prix van Miami. De Monegask stuurde zijn Ferrari in de Amerikaanse stad naar een tijd van 1.28,796 waarmee hij iets sneller was dan teamgenoot Carlos Sainz. Max Verstappen kwam na een tot nu toe lastig weekend tot de derde tijd.

Verstappen kende een lastige start van het weekend met op de vrijdag veel technische problemen, maar in de ochtendsessie kwam de Red Bull weer bovendrijven. Dat gold niet voor Esteban Ocon die na een crash in de ochtend de kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan. Alpine ontdekte een scheurtje in het chassis en besloot deze te wisselen.

Dit zorgde dat er in Q1 maar vier coureurs af hoefden te vallen. De strijd was er niet minder om en een aantal grote namen had een tweede run nodig om door te mogen, waaronder Lewis Hamilton. Het was in de laatste minuten stuivertje wisselen, waarbij de Williams-coureurs Alexander Albon en Nicholas Latifi het onderspit dolven. Dit gold ook voor Alfa-coureur Guanyu Zhou en verrassend genoeg Kevin Magnussen met de Haas.

Ook in het tweede deel was het spannend te noemen. Een paar tiende verschil betekende het verschil tussen makkelijk doorgaan of er uit liggen. In de slotminuten werd de baan rap sneller en werden er flinke stappen gemaakt. George Russell kwam met de Mercedes nipt tekort na een paar lastige runs. Dit gold ook voor Fernando Alonso met de Alpine, Sebastian Vettel die met de Aston Martin nog even mocht hopen, Daniel Ricciardo die de McLaren net te laat de pitbox uitstuurde om een goede run te kunnen maken en Mick Schumacher met de Haas.

Verstappen zette in Q3 direct de toon met een 1.28.991 voor de Ferrari's. De Italianen hadden in de tweede run nog iets achter de hand en Leclerc zette met een 1.28,796 een nieuw baanrecord neer. Sainz eindigde vlak hierachter op plek twee, voor Verstappen die de tweede run afbrak na een foutje in de zesde bocht. Sergio Perez greep direct hierachter plek vier, voor Valtteri Bottas die zijn Alfa Romeo naar de vijfde tijd stuurde, voor zijn voormalig Mercedes-teamgenoot Hamilton. Pierre Gasly (AlphaTauri) ging naar plek zeven, voor Lando Norris (McLaren), Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Lance Stroll (Aston Martin).

Kauthar Bouchallikht over Pim Fortuyn: 'tv-serie over hem haalde trauma's terug'

Kauthar Bouchallikht, Tweede Kamerlid van GroenLinks, tweete een bericht over Pim Fortuyn als reactie op een tweet van Vera Bergkamp die stilstond bij de sterfdag van Fortuyn.

Bouchallikht schreef: “Ik moest stoppen met het kijken van die serie over hem omdat het trauma’s terughaalde” en “Over de doden niets dan goeds? Ehm, nope, tnx. Bye.” Daar ontving het Tweede Kamerlid veel kritiek op. 

Politieke aardverschuiving in Noord-Ierland: katholieke Sinn Féin wint verkiezingen

Het is een politieke aardverschuiving: bij de verkiezingen in Noord-Ierland is het katholiek-republikeinse Sinn Féin de grootste partij geworden. Het is de eerste keer dat de partij de meeste zetels haalt.

Donderdag werden in Noord-Ierland parlementsverkiezingen gehouden.

Die verkiezingen zijn ingewikkeld, vanwege grote spanningen tussen de verschillende partijen. De Democratic Unionist Party (DUP), die de afgelopen jaren altijd het grootst was, is protestants en unionistisch. Dat houdt in dat de partij bij het Verenigd Koninkrijk wil horen.

Ontstaan uit IRA
Sinn Féin is katholiek en voelt zich meer verbonden met de republiek Ierland. Sinn Féin is ontstaan uit het Ierse Republikeinse Leger, de IRA. Deze groepering pleegde vooral in de jaren 70 en 80 aanslagen op Britse doelen.

De vraag op ieders lippen is dan ook: komt er een referendum over de grens? Dat is het ultieme doel van Sinn Féin, waar men niet onder stoelen of banken steekt dat Noord-Ierland uiteindelijk weer bij de Republiek Ierland moet gaan horen. Maar de weg daarnaartoe kan nog wel even duren.

Toen Sinterklaas nog bestond

Ik trok de kast open en er stonden een paar grote witte dozen nog niet door mij ontdekt. Deze jonge ontdekkingsreiziger ontdekte maar al te gauw dat in mama’s kleerkasten de grootste schatten te vinden waren. Een lang roos ding, met onderaan een draaiknopje aan, wat op een piemel leek, een tijdschriftje wat Pabo noemde met zeer interessante plaatjes met tal van roze dingen in en vaders oude Playboys op zolder werden allemaal al snel door mij ontdekt. Maar toen ik die witte grote dozen ontdekte in de kleerkast van mama en papa, viel mijn frank als zevenjarige snotneus. Ze zaten vol met al het lekkerste snoepgoed. Het was het snoep van Sinterklaas, dat papa meekreeg van zijn werkgever, om de kindjes hun schoentjes rijkelijk mee te vullen. Toen bestond dat blijkbaar nog, goede werkgevers die uitdeelden in plaats van uitbuiten.

Ingrijpen politie na vredig verlopen solidariteitsdemonstratie abortusrecht

Op de Dam vindt op dit moment een solidariteitsdemonstratie voor abortusrecht plaats. Het initiatief komt naar aanleiding van de mogelijke afschaffing van het federale abortusrecht in de Verenigde Staten. Er zijn honderden mensen aanwezig. Zo meldt AT5

Onder meer Amnesty International, de organisatie achter de Women's March en kenniscentrum Rutgers ondersteunen de actie.

GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet, Rutgers-directeur Marieke van der Plas en D66-Europarlementariër Samira Rafaela spreken vanmiddag.

Update 8 mei 0.30 uur: De demonstratie is ordelijk verlopen totdat een groep demonstranten van ongeveer 20 à 30 personen zich afsplitste van de demonstratie en richting het Amerikaans Consulaat liep om aldaar te demonstreren. Deze groep verstoorde de openbare orde door de trambanen te blokkeren en zich tegen politiemedewerkers te keren. Op camerabeelden die circuleren op sociale media is te zien dat agenten genoodzaakt waren om geweld te gebruiken tegen deze groep.

De groep ordeverstoorders die zich afsplitste van de vreedzame demonstratie blokkeerde de trambaan. Vervolgens hebben een aantal mensen uit die groep meerdere trams vernield door deze te bekladden. Agenten zagen vervolgens dat een 27-jarige vrouw een tram bekladde met graffiti, waarna ze haar uit de groep hebben gehaald en haar hebben aangehouden voor vernieling. Tijdens de aanhouding keerden meerdere ordeverstoorders zich tegen de politiemedewerkers waardoor ze het werk van de agenten beletten en belemmerden. Om een veilige werkruimte te creëren zagen agenten geen andere mogelijkheid dan geweld te gebruiken tegen deze groep. Dit was nadat agenten herhaaldelijk de groep hadden gewaarschuwd.

Op camerabeelden die circuleren is ook te zien dat er vervolgens weer een persoon wordt aangehouden. Deze minderjarige wordt ervan verdacht een persoonlijk eigendom van een politiemedewerker te hebben vernield.

Moskou: 1,16 miljoen Oekraïniers waarvan 205.000 kinderen naar Rusland gebracht

Volgens het Russische leger zijn sinds eind februari 1,16 miljoen mensen uit de bevochten gebieden van Oekraïne naar Rusland gebracht. Dit omvatte 205.000 kinderen, zei het ministerie van Defensie in Moskou.

Alleen al sinds vrijdag zijn 18.580 mensen, onder wie 1840 kinderen, uit Oekraïne vertrokken naar Rusland, zei kolonel-generaal Mikhail Mizintsev.

Rusland ziet dit als het redden van bedreigde burgers uit gevechten in Oekraïne en de separatistische republieken Donetsk en Luhansk.

Kyiv beschuldigt Moskou ervan mensen tegen hun wil te hebben ontvoerd en hen te verhinderen naar door Oekraïne beheerd gebied te verhuizen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.