FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 mei 2022

Random Pics van de Dag #633

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord moet Conference League laten aan AS Roma

Feyenoord is er woensdagavond niet in geslaagd om de Conference League te winnen. In de finale verloren de Rotterdammers met 0-1 van AS Roma. Nicolò Zaniolo maakte in Tirana het enige doelpunt van de avond.

Feyenoord begon met Justin Bijlow in het doel, die net op tijd hersteld was van zijn blessure. Voor de rest koos de Feyenoord-trainer Arné Slot voor de vertrouwde namen. Bij AS Roma begon Henrikh Mkhitaryan in de basis, maar de Armeense middenvelder viel na een kwartier alweer uit met een blessure.

De eerste helft tussen AS Roma en Feyenoord gebeurde er weinig. AS Roma liet Feyenoord in balbezit, maar in de 45 minuten konden de Rotterdammers niets creëren tegen de Italianen. Na ruim een half uur kwam Roma op voorsprong via Nicolò Zaniolo. De Italiaanse aanvaller kon net aan buitenspel ontsnappen, waarna hij knap afwerkte.

In de tweede helft kwam Feyenoord goed uit de startblokken. In de eerste vijf minuten waren de Rotterdammers dicht bij de gelijkmaker. Vanuit een corner trof Gernot Trauner de paal en daarna redde Rui Patrício knap op een inzet van Guus Til. Feyenoord bleef doordrukken in het begin van de tweede helft en na een mooie aanval schoot Tyrell Malacia hard op doel, maar opnieuw kon Rui Patricio zijn ploeg op de been houden. De Portugese doelman had daarbij wel het geluk van de paal.

Daarna viel Feyenoord weer terug en waren er nauwelijks kansen voor de Rotterdammers, al was Bryan Linssen in blesuuretijd nog dicht bij de 1-1 na een doorkopbal van Cyriel Dessers. Feyenoord verloor zodoende voor het eerst een Europese finale, terwijl het voor Roma de eerste winst was in een Europese finale.

Texas: schutter doodt 19 kinderen en 2 volwassenen, desinformatie verspreid door Republikein

Negentien leerlingen en twee leerkrachten zijn doodgeschoten bij een schietpartij op Robb Elementary School in Uvalde, Texas, op dinsdag, volgens Governour Greg Abbott. Er zijn minstens 20 gewonden.

Update 21.40 uur: Voordat hij dinsdag 19 kinderen en twee leraren doodde, schreef de 18-jarige schutter over zijn bedoelingen via Messenger op Facebook, volgens Abbott.
In de eerste of drie berichten, ongeveer 30 minuten voor de schietpartij op school, schreef Salvador Ramos : "Ik ga mijn grootmoeder neerschieten."
Kort daarna schreef hij: "Ik heb mijn grootmoeder neergeschoten."
En tot slot: "Ik ga in een basisschool schieten."
Die verontrustende geschriften, zei Abbott, kwamen toen de verdachte naar de nabijgelegen Robb Elementary School reed, zich een weg baande naar een klaslokaal en het vuur opende op een groep kinderen en docenten. Officieren drongen uiteindelijk de gebarricadeerde ruimte binnen en een officier van de grenspolitie schoot hem dodelijk neer, zei Abbott. Een woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook, zei dat de berichten van de schutter waren gemaakt in privé één-op-één teksten en dat ze pas werden ontdekt na de schietpartij.

Rolando Reyes, 72, de grootvader van de schutter, vertelde ABC News dat hij geen idee had dat zijn kleinzoon twee AR-15-stijl geweren had gekocht en dat ze in zijn huis aanwezig waren. Zijn kleinzoon  logeerde bij zijn grootouders na een ruzie met zijn moeder. Hij sliep in een voorkamer op een matras op de grond. 

Reyes mag zelf geen wapens in huis houden en zei dat hij zijn kleinzoon zou hebben aangegeven als hij wist dat hij wapens had. Op de ochtend van de schietpartij waren er geen tekenen waren dat er iets ongewoons zou gebeuren. De verdachte had een kleine ruzie met zijn grootmoeder over de betaling van een telefoonrekening, maar niets noemenswaardigs.

Reyes zei dat de verdachte niet kon rijden en geen rijbewijs had. Reyes vroeg zich ook af hoe zijn kleinzoon de wapens is gaan kopen en of hij met de wapens had geoefend. De grootmoeder van de verdachte, die in het voorhoofd werd geschoten, wordt geopereerd en verkeert niet in levensgevaar.

Update 14.19 uur: De bewering dat Ramos transgender was is onjuist, maar verspreidt zich snel online, samen met foto's die lijken te zijn genomen van een Reddit- account van een transgender.

"Ik ben het niet, ik woon niet eens in Texas", schrijft de persoon die dat account gebruikt sindsdien op Reddit. In de commentaren schreven ze dat "ze gewoon mijn foto's hebben genomen en deze hebben gebruikt om verkeerde informatie te verspreiden." 

Republikein Paul Gosar was een van degenen die het gerucht verspreidde dat de schutter die verantwoordelijk was voor het bloedbad op een basisschool in Uvalde, Texas, transgender was.

De Republikein uit Arizona zei in een tweet over de schutter: "Het is een transseksueel linkse illegale vreemdeling genaamd Salvatore Ramos." De tweet is later verwijderd.

Begin dinsdag had Gosar nog geen commentaar gegeven op de verwijderde tweet. Zijn kantoor en Twitter zijn benaderd voor commentaar.

Update 12.40 uur: Bij de schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas zijn negentien kinderen en twee leraren doodgeschoten, meldt de Texaanse politie. De kinderen waren tussen de zeven en tien jaar oud. De schutter, geïdentificeerd als de 18-jarige Salvador Ramos, werd ter plekke door politieagenten doodgeschoten.

De schutter reed in een pick-uptruck naar de school, die hij gewapend met een geweer en pistool betrad, meldt CNN. De school heeft een kleine 600 leerlingen en heeft alleen een tweede, derde en vierde klas.

De dader van de schietpartij in Texas, zou volgens Amerikaanse media zijn daad hebben aangekondigd op social media.

Ramos zou een week geleden, op de dag dat hij achttien werd, wapens hebben gekocht. Drie dagen voor het bloedbad postte hij een foto van twee geweren op Instagram.

Een oud-klasgenoot, die onbekend wil blijven, zegt tegen CNN dat Ramos op school werd gepest, onder andere over de financiële positie van zijn familie en de kleding die hij droeg. Volgens de manager van een Wendy’s-restaurant waar Ramos werkte, was hij geen sociale jongen. “Hij werkte en pikte zijn cheque op.”

Update 2.20 uur: Het dodenaantal is opgelopen tot 21, 18 kinderen en 3 volwassenen. Na de massale schietpartij  hebben verschillende politici in Texas zich op social media afgevraagd of er aanvullende wapenbeperkingen moeten worden ingevoerd. 

Berichtgeving om 0.59 uur: De vermoedelijke schutter ging dinsdag om 11.30 uur de basisschool binnen met een pistool en mogelijk een geweer, en wordt verondersteld te zijn gedood door politieagenten die ter plaatse kwamen, zei Abbott. De schutter lijkt alleen te hebben gehandeld.

"Hij schoot op gruwelijke wijze 14 leerlingen en een leerkracht dood," zei Abbott tijdens een persbriefing.

Abbott identificeerde de vermoedelijke schutter als Salvador Ramos (18), die naar verluidt een student was op de Uvalde High School. De gouverneur zei dat Ramos naar verluidt zijn grootmoeder had neergeschoten voordat hij naar het schoolgebouw ging. "Ik heb geen verdere informatie over het verband tussen die twee schietpartijen", zei Abbott. 

"We zijn bezig met het verkrijgen van gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp, zijn motief, de gebruikte soorten wapens, de wettelijke bevoegdheid om ze te bezitten en een uitgebreid onderzoek naar de plaats delict uit te voeren", voegde hij eraan toe.

"Als ouders hun kinderen op school afzetten, hebben ze er alle vertrouwen in dat ze hun kind weer kunnen ophalen als die schooldag voorbij is. En er zijn families die nu in rouw zijn," zei Abbott. "De staat Texas rouwt met hen om het verdriet dat deze ouders hun kinderen nooit meer kunnen ophalen."

Onder de gewonden zijn twee politieagenten die op de melding afkwamen, zei Abbott. Hun verwondingen zijn niet levensbedreigend,zei hij. Er zijn meer dan twintig gewonden opgenomen in regionale ziekenhuizen, sommige gewonden zullen moeten vechten voor hun leven.

De FBI en het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) helpen de lokale politie bij het onderzoek.

Dit is minstens de 30e schietpartij op een K-12 school in 2022. Buiten deze schietpartij, zijn er in 2022 tot nu ten minste 38 schietpartijen in K-12-scholen, hogescholen en universiteiten, resulterend in ten minste 10 doden en 51 gewonden.

De schietpartij in Texas is de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school sinds de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, in februari 2018, waarbij 17 mensen omkwamen.

Leemreize grijpt net naast zege in bergrit Giro d'Italia

Gijs Leemreize is heeft net naast de ritzege in de zware zeventiende etappe in de Giro d'Italia te winnen. De 22-jarige Nederlander van Jumbo-Visma liet op de laatste beklimming Mathieu van der Poel achter zich, maar werd net voor de top bijgehaald door Santiago Buitrago en moest vlak daarna lossen bij de Colombiaan, waarna Buitrago naar de ritwinst reed. In het klassement blijft Richard Carapaz aan de leiding staan, vlak voor Jai Hindley.

De zeventiende rit was 168 kilometer lang, waarbij het zwaartepunt lag in de slotfase, met twee beklimmingen van eerste categorie. Een kopgroep van 25 renners kreeg de ruimte van het peloton. Opnieuw zaten een aantal Nederlanders mee in de kopgroep, ditmaal Gijs Leemreize, Mathieu van der Poel, Koen Bouwman, Sam Oomen en Thymen Arensman.

Op twee beklimmingen (derde en eerste categorie) kwam Bouwman als eerste boven en zo verstevigde hij de leiding in het bergklassement. Daarna was de rol van de Nederlander voorbij, waarna in de afdaling naar de laatste beklimming van de dag Leemreize en Van der Poel waren weggereden in de kopgroep. De twee Nederlanders begonnen met anderhalve minuut voorsprong aan de Passo del Vetriolo.

Op die beklimming bepaalde Van der Poel in eerste instantie het tempo. Leemreize moest in eerste instantie afhaken bij zijn landgenoot, maar kwam halverwege de beklimming terug, waarna Van der Poel direct moest afhaken. Leemreize leek op weg naar de overwinning, maar in de 500 meter van de beklimming kwam Santiago Buitrago aansluiten. De Colombiaan probeerde direct Leemreize te lossen, in eerste instantie kon de renner van Jumo-Visma nog reageren, maar 100 meter van de top moest hij alsnog afhaken. In de afdaling reed Buitrago alleen maar verder weg en pakte de ritzege in de zeventiende etappe.

Bij de favorieten voor de eindzege probeerde Mikel Landa het. De Bask met als meesterknecht Wout Poels probeerde het meermaals, maar kon Richard Carapaz en Jai Hindley niet lossen, waardoor Carapaz nog altijd aan de leiding staat voor Hindley. Landa steeg wel naar de derde plaats, doordat Joao Almeida een minuut verloor.

Destiny 2 ontwikkelaars leggen nieuwe 'Solar'-vaardigeheden uit

Destiny 2: Season of the Haunted ging zoals eerder vermeld gisteren van start. Naast nieuwe content zoals verhaalmissies en wapens was er ook een grote update voor de Solar-subklasse. Net als Stasis en Void is Solar nu ook naar '3.0' gebracht. In de praktijk krijgen spelers niet alleen meer flexibiliteit, maar ook een paar nieuwe vaardigheden. Later dit jaar moet ook de Arc-subklasse ook een update krijgen.

De Destiny 2-community gaat natuurlijk deze week uitzoeken wie de beste Solar-vaardigheden heeft. Titan, Hunter of Warlock? Bekijk alvast hoe het eruit ziet in het filmpje hieronder.

OlliOlli World krijgt 'VOID Riders'-uitbreiding

OlliOlli World krijgt op 15 juni een betaalde uitbreiding genaamd 'Void Riders'. Dat heeft ontwikkelaar Roll7 bekendgemaakt. De uitbreiding op de populaire skate-game gaat een tientje kosten, maar is ook gratis voor eigenaren van de 'Rad Edition' van het basisspel. Later dit jaar moet nog een uitbreiding uitkomen.

In Void Riders komen aliens op bezoek in Radlandia en ze transformeren de bekende maps van de game in nieuwe omgevingen. Verder zijn er natuurlijk nieuwe elementen waar je tijdens het skaten rekening mee moet houden, zoals UFO's. Check anders de onderstaande trailer voor de eerste gameplaybeelden van de uitbreiding.

Eiyuden Chronicle komt ook naar Switch

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt ook een Switch-versie.  Dat heeft ontwikkelaar Rabbit & Bear Studios vandaag aangekondigd. De Kickstarter-game en spirituele opvolger van Suikoden stond al in de planning voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc. De strategische RPG moet in 2023 uitkomen.

Vorige maand kwam al een spinoff genaamd Eiyuden Chronicle: Rising uit. Deze actie-RPG, die door een andere studio werd gemaakt, kreeg alleen wel over het algemeen matige recensies.

Rusland schort de leeftijdsgrens voor soldaten op naar 50 jaar

Drie maanden na het begin van de oorlog in Oekraïne versoepelde Rusland de leeftijdsgrens die voorheen gold voor beroepsmilitairen. Het parlement in Moskou heeft woensdag een wet aangenomen die mannen en vrouwen tot 50 jaar toestaat zich aan te melden voor dienst in het leger. Voorheen was de bovengrens 40 jaar. De wet, ingevoerd door de Kremlin-partij Verenigd Rusland, stelt dat "zeer professionele specialisten" die meestal 40 jaar of ouder zijn, nodig zijn om precisiewapens te bedienen.

Rusland is sinds 24 februari in oorlog met buurland Oekraïne. Volgens waarnemers boeken de Russische soldaten tot nu toe veel slechtere vooruitgang dan verwacht, en er wordt voortdurend gespeculeerd dat Moskou hun aantal zou kunnen uitbreiden. In het verleden heeft het Kremlin geruchten over een geplande algemene mobilisatie in het grootste land ter wereld echter altijd als "onzin" afgedaan.

Live A Live-trailers tonen verschillende settings

Live A Live is een aankomende remake van een obscure Super Nintendo RPG die nooit buiten Japan is uitgebracht. De (tijdelijke?) Switch-exclusive komt op 22 juli uit. Live A Live speelt zich in verschillende tijdperken af, iets dat natuurlijk de ruimte geeft voor meerdere settings. In de onderstaande trailers toont Square-Enix al een beetje van wat je kunt verwachten.

Live A Live is een 'HD-2D'-game en is van dezelfde makers als Octopath Traveler en Triangle Strategy. De studio werkt ook aan een Dragon Quest III-remake in deze nieuwe stijl.

De laatste trailer voor Stranger Things 4 voert de spanning nog verder op

Stranger Things keert dit jaar, na bijna drie jaar afwezigheid, eindelijk terug. Het vierde seizoen, dat in twee delen wordt vrijgegeven op Netflix, is vanaf deze vrijdag te zien. Hiervoor is nu de laatste trailer vrijgegeven.

Het is zes maanden geleden sinds The Battle of Starcourt terreur en verwoesting naar Hawkins bracht. De vriendengroep worstelt met de nasleep van deze gebeurtenis en wordt voor het eerst van elkaar gescheiden. Daarnaast maken de uitdagingen die de middelbare school met zich meebrengt het er niet makkelijker op. Juist in deze lastige periode krijgt de groep te maken met een nieuwe en angstaanjagende bovennatuurlijke dreiging, met een gruwelijk mysterie tot gevolg. Het mysterie oplossen is hun enige kans om eindelijk een einde te maken aan de verschrikkingen van de Upside Down.

Stranger Things 4 bestaat uit twee delen, door Netflix volumes genoemd. Volume 1 is te zien vanaf 27 mei en volume 2 vanaf 1 juli. Heb je een opfrisser nodig van de vorige seizoenen en geen tijd of zin om alles opnieuw te kijken? Bekijk dan de samenvatting van seizoen 1, seizoen 2 en seizoen 3 op YouTube.

Europese Commissie wil confiscatie van Russische bevroren tegoeden toestaan

De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd om de bevroren tegoeden van Russische oligarchen in beslag te nemen. "De EU-sancties moeten worden gerespecteerd en degenen die ze proberen te omzeilen, moeten worden gestraft", zei vice-commissievoorzitter Vera Jourova in Brussel. De plannen vragen om confiscatie als oligarchen proberen de door de EU opgelegde sancties tegen Rusland te omzeilen en activa te verbergen.

Aangezien een dergelijke confiscatie in sommige EU-landen wettelijk niet mogelijk is, heeft de Commissie een ander voorstel gedaan. Concreet is het de bedoeling om het omzeilen van EU-sancties strafbaar te stellen en deze in heel Europa uniform te kunnen vervolgen. Dit kan het verbergen van activa of het exporteren of importeren van goederen zijn die onderhevig zijn aan handelsverboden, volgens de voorstellen van de Commissie.

Als confiscatie en verkoop van villa's of jachten van Russische oligarchen legaal mogelijk wordt, willen sommige lidstaten de opbrengst gebruiken om het verwoeste Oekraïne weer op te bouwen. Enkele lidstaten hebben echter hun bezorgdheid geuit dat de maatregel internationale en nationale wetten zou kunnen schenden.

Russische paspoorten voor mensen in het OekraÔense Cherson en Zaporizhia

Rusland wil de procedure voor naturalisatie van inwoners van de bezette Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja versoepelen. President Vladimir Poetin ondertekent een decreet dat het gemakkelijker zal maken om in deze gebieden het Russische staatsburgerschap en een Russisch paspoort te verkrijgen.

Het decreet breidt een procedure uit die sinds 2019 van kracht is voor inwoners van de gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne, die worden gecontroleerd door pro-Russische separatisten. Het document kan worden bekeken op een portaal van de Russische overheid.

PFAS in de Westerschelde: eet zo min mogelijk zelf gevangen producten

Het RIVM heeft berekend hoe vaak hobbyvissers producten uit de Westerschelde kunnen eten zonder hierdoor teveel PFAS Poly- en perfluoralkylstoffen binnen te krijgen. Het gaat daarbij om vis, garnalen, oesters, mosselen en lamsoor (een zeegroente). Het is belangrijk om, behalve lamsoor, deze producten zo min mogelijk te eten. Dat komt omdat ze veel PFAS bevatten. Het eten van producten uit de Westerschelde draagt extra bij aan de al hoge PFAS-blootstelling via andere bronnen in Nederland.

Gezondheidskundige grenswaarde
Het RIVM heeft berekend hoe vaak volwassenen een portie van vis (wijting, bot, spiering en zeebaars), garnalen, oesters, mosselen of lamsoor uit de Westerschelde kunnen eten. Met deze aantallen blijft de hoeveelheid PFAS Poly- en perfluoralkylstoffen die mensen hierdoor binnen kunnen krijgen onder de gezondheidskundige grenswaarde. Als mensen meer PFAS binnenkrijgen dan deze grenswaarde, zijn nadelige gezondheidseffecten mogelijk.

Resultaten
Volwassenen kunnen lamsoor wat PFAS betreft, onbeperkt eten.
Een portie zelf gevangen bot uit de Westerschelde kan twee keer per jaar worden gegeten. Voor zeebaars is dat 1 tot 6 keer en voor spiering 2 tot 15 keer. Een portie wijting kan 4 tot 19 keer per jaar worden gegeten en een portie garnalen 5 tot 6 keer. Voor oesters en mosselen uit de Westerschelde is dit maximaal 7 keer per jaar tot 2 keer per week.

Het RIVM geeft bandbreedtes voor het eten van deze producten omdat in dit onderzoek op verschillende locaties verschillende producten bemonsterd zijn. Ook is er onzekerheid over hele lage concentraties PFAS in de producten, omdat deze niet gemeten konden worden. De resultaten zijn gebaseerd op het eten van één van deze producten. Worden meerdere producten gegeten, dan kan dat dus per product minder vaak. Deze resultaten houden geen rekening met de blootstelling uit andere bronnen (voedsel en drinkwater). Omdat de blootstelling aan PFAS door deze bronnen al hoog is, is het belangrijk zo min mogelijk van producten uit de Westerschelde te eten.

Over PFAS
PFAS zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn. Ze komen van nature niet voor in voedsel of drinkwater. Door emissies uit fabrieken en bijvoorbeeld door het gebruik in brandblusmiddelen zijn de stoffen in onze leefomgeving terecht gekomen. En daardoor ook in voedsel en drinkwater. Het RIVM heeft eerder al berekend dat mensen in Nederland op deze manier waarschijnlijk al meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde.

Minder PFAS
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er minder PFAS in de leefomgeving terechtkomen. Daarom werkt het RIVM in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee aan een Europees voorstel om het gebruik en de productie van PFAS aan banden te leggen. Omdat PFAS heel langzaam afbreken, blijven ze nog jarenlang in onze leefomgeving aanwezig. Daarom werkt de overheid er aan om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen.

De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. Het RIVM doet nog verder onderzoek onder andere naar PFAS in bodem, oppervlaktewater en drinkwater.

Westerschelde bij Breskens ( foto:Pixabay)
Westerschelde bij Breskens ( foto:Pixabay)

Staghouwer: 'ik hoop dat Nederlanders nu minder vlees eten door voedselcrisis'

Volgens landbouwminister Henk Staghouwer moet de huidige voedselcrisis Nederlanders aan het denken zetten over hun voedingspatroon. 

We moeten met z’n allen minder vlees en zuivel eten, vindt de bewindspersoon. Hij is van mening dat de schaarste van sommige voedingsmiddelen en de hoge voedselprijzen dat besef doen groeien. Meer hierover bij WNL

Roland Garros: Rojer, Koolhof en Middelkoop dubbelen door, Griekspoor/Van de Zandschulp klaar

In het mannendubbelspel op Roland Garros zijn in één klap vijf Nederlanders in actie gekomen, twee van hen kwamen niet door de openingsronde. Dat betekende wel dat een andere Nederlander door is, want die speelden tegen elkaar.

Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp namen het op tegen Wesley Koolhof en de Brit Neil Skupski, samen als zesde geplaatst. Het volledig Nederlandse duo begon goed, maar de meer ervaren dubbelaars Koolhof en Skupski namen de touwtjes in handen en wonnen na een kleine twee uur: 4-6, 6-3, 6-4.

Samen met Marcelo Arevalo uit El Salvador is Jean-Julien Rojer als twaalfde geplaatst, zij begonnen in elk geval prima. De Mexicaan Hans Hach Verdugo en de Oostenrijker Philipp Oswald waren niet opgewassen tegen het duo: 7-6 (5), 6-3.

Matwé Middelkoop komt in actie met de Indiase veteraan Rohan Bopanna, samen als zestiende geplaatst. Zij kregen een Frans wildcardduo voorgeschoteld, wat prima te doen bleek: met 6-4, 6-1 wonnen ze van Sascha Gueymard Wayenburg en Luca Van Assche.

Ook vandaag lange wachtrijen op Schiphol

Ook vandaag moeten reizigers op Schiphol rekening houden met lange wachtrijen en langere wachttijden. De rij naar de vertrekhal begon vanochtend al buiten. Het is al dagen een chaos op de luchthaven. Schiphol spreekt van een 'drukke dag'. Zo meldt AT5

Volgens een woordvoerder van Schiphol verschilt de drukte per moment en per vertrekhal. Wel loopt het volgens de zegsman beter door dan afgelopen maandag. Zondagavond moest de Koninklijke Marechaussee ingrijpen toen een woedende menigte de beveiligingscontrole wilde bestormen.

CNV Vakmensen pleitte vanochtend voor het structureel inzetten van de marechaussee op piekmomenten in de vertrekhallen. De vakbond zegt 'bijzonder zorgwekkende signalen' te krijgen van beveiligers. Vooral 's avonds zou er een tekort zijn aan beveiligingsteams. Volgens een woordvoerder van Schiphol is er in de hele keten te weinig personeel, zoals bij de incheckbalies, bij de bagageafhandeling en bij de beveiliging.

De vakbonden hebben vandaag opnieuw overleg met Schiphol over het personeelstekort en de noodzaak van betere arbeidsvoorwaarden.

Moskou: schepen met voedsel kunnen OekraÔne verlaten

Volgens een bericht van het Russische bureau Interfax is Rusland klaar om schepen met voedsel uit Oekraïne te laten vertrekken. Daartoe zou een humanitaire corridor kunnen worden opgezet, citeerde Interfax de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko.

Rusland zal ook de mogelijkheid van een gevangenenruil onderzoeken zodra de Oekraïense strijders die zich hebben overgegeven zijn veroordeeld, volgens de politicus.

Eerste World Cup-zege klimmer Schalck, Grossman weer oppermachtig

Voor de liefhebbers nog even een blik op afgelopen zondag, want in Salt Lake City werd volop gestreden in de World Cup sportklimmen. Dit keer stonden er boulderwedstrijden op het programma: vier boulders - 'problemen' - die opgelost moesten worden door de top te bereiken, in zo min mogelijk pogingen.

Mannen
De strijd om de overwinning ging tussen twee mannen: Mejdi Schalck uit Frankrijk en de Japanner Yoshiyuki Ogata, de World Cup-eindwinnaar in het boulderen van vorig jaar. Na drie van de vier boulders stonden ze beiden op drie tops, maar Schalck had minder pogingen nodig gehad en dat bleef zo: met een indrukwekkend optreden topte hij ook de vierde en laatste boulder, alles bij elkaar had hij negen pogingen nodig gehad voor de vier uitdagingen Na zilver in Salt Lake vorig jaar en brons in Meiringen eerder dit jaar pakte de Franse tiener zo zijn allereerste World Cup-zege. Ogata topte de laatste boulder ook, maar kwam uit op een totaal van elf pogingen, zijn landgenoot Rei Kawamata werd met drie tops derde.

Vrouwen
Bij de vrouwen stond er net als eigenlijk het hele jaar geen enkele maat op Natalia Grossman. De Amerikaanse topte als enige finaliste alle vier boulders en maakte het in stijl af door de laatste zelfs te flashen: in één keer naar de top. Landgenote Brooke Raboutou begon niet geweldig, maar met drie tops in een handvol pogingen werd ze toch tweede, voor de Japanse Miho Nonaka, die voor haar drie tops negen pogingen nodig had tegen de vijf van Raboutou. Ook Jessica Pilza topte drie boulders, maar die had daar zestien pogingen voor nodig en dus werd zij vierde.

Einde Roland Garros voor Rus; Badosa en Sabalenka door

Voor tennisster Arantxa Rus zit het enkelspeltoernooi op Roland Garros er weer op. De Nederlandse was in de eerste ronde niet opgewassen tegen de als zestiende geplaatste Elena Rybakina uit Kazachstan, die met 6-4, 5-7, 6-2 de sterkste bleek.

De nummer drie van de plaatsingslijst, Paula Badosa, is wel een ronde verder: de Spaanse kwartfinaliste van vorig jaar rekende met 6-2, 6-0 simpel af met de Franse wildcardspeelster Fiona Ferro. Ook de Wit-Russische Aryna Sabalenka kan door: zij won na een stroeve start met 2-6, 6-3, 6-4 van de Française Chloé Paquet.

Twee andere top-10-speelsters kwamen in actie en stoomden ook door, te beginnen met Karolina Pliskova. De als achtste geplaatste Tsjechische stuurde Tessah Andrianjafitrimo met 2-6, 6-3, 6-1 naar huis, terwijl de Amerikaanse Danielle Collins met 6-0, 6-4 won van Viktoriya Tomova uit Bulgarije.

Roland Garros: Medvedev soepel door, Tsitsipas knokt en einde carriŤre Tsonga

De eerste ronde van het mannenenkelspel op Roland Garros zit er alweer op en ook op de laatste eersterondedag vielen er geen al te grote slachtoffers, in elk geval wat de top-10 betreft. Twee van de echte toppers kwamen in actie, beiden zijn door.

De als tweede geplaatste Rus Daniil Medvedev nam het op tegen Facundo Bagnis uit Argentinië en daar had de US Open-winnaar van vorig jaar geen al te grote moeite mee: in een goede anderhalve uur rekende Medvedev met drie keer 6-2 af met Bagnis.

Stefanos Tsitsipas had het een stuk lastiger. De als vierde geplaatste Griek, die toch gezien wordt als een van de vier voornaamste titelfavorieten, had aanvankelijk grote moeite met Lorenzo Musetti. De Italiaan won de eerste twee sets, maar Tsitsipas draaide het toch om en na ruim 3,5 uur kon hij alsnog als winnaar gaan douchen: 5-7, 4-6, 6-2, 6-3, 6-2.

Er kwamen nog twee andere top-10-spelers in actie: de Rus Andrey Rublev (7) won met 6-7 (5), 6-3, 6-2, 6-4 van Kwon Soon-woo uit Zuid-Korea, terwijl Jo-Wilfried Tsonga's carrière tot een einde kwam. De Franse oud-wereldtopper, met een wildcard toegelaten tot zijn afscheidstoernooi, verloor in een prima pot met 6-7 (6), 7-6 (4), 6-2, 7-6 (0) van de Noorse nummer acht, Casper Ruud.

Christian Bale is de schurk in nieuwe Thor: Love and Thunder-trailer

De wereld is nog aan het bijkomen van de gekte in het multiversum in de laatste Doctor Strange-film, terwijl Marvel zich al voorbereidt op het volgende ruimte-avontuur: Thor: Love and Thunder. Voor de vierde film over de zoon van Odin is nu een nieuwe trailer verschenen.

De trailer geeft een goede blik op Christian Bale als de schurk van het verhaal, maar ook op Natalie Portman, die terugkeert als Jane Foster, in de rol van een nieuwe superheld.

Thor: Love and Thunder is, net als Thor: Ragnarok, van de hand van Taika Waititi. De film is in Nederland te zien vanaf 6 juli.

Giro: Etappe 17 - Zware bergrit in de regen

De zestiende etappe van de Giro d'Italia was vermakelijk, met de winst voor Jan Hirt en een tweede plek voor Thymen Arensman. In de absolute top van het klassement veranderde er niet heel veel, in principe zijn er nog altijd vier kanshebbers op de eindzege.

Vandaag wordt het weer een pittige bergrit, hoewel het met 168 kilometer wel beduidend korter is. Vanaf de start gaan de heren gelijk al flink de hoogte in, de Passo del Tonale over. Na een uitermate lang stuk dalen trekt men het heuvelland in, alvorens de toch wel pittige Passo del Vertiolo te bedwingen.

Na de lastige afdaling, zeker in de regen, wordt er bijna gelijk weer geklommen, dit keer naar Monterovere. Dan is eht nog een paar kilometer vlak, op en af tot de finish in Lavarone - Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer beduidend uitgebreider voorbeschouwd. Om 12.30 uur gaat men van start, de finish zal dan weer rond een uur of vijf zijn.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer!: Primeurman gaat de mist in!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Tot ziens!  

De Primeurman gaat de mist in! Hoe verzint die gozer het toch weer hé?   Helaas is het wel waar.  

Iemand, de Primeurman, kondigde gisteren hier op dit platform aan dat hij geen onweer in zijn voorspelling had opgenomen. Dit blijkt uiteindelijk een kapitale fout te zijn geweest. De Primeurman was gisteren teveel afgeleid door de intensieve regenval te Haarlem, dat hij geen zin had om een weerbericht te maken voor FOK! Schandalig natuurlijk.  

Hij keek in enkele minuten even naar de situatie, maar dat ging zijn ene oog in, en het andere weer uit. Hij pleurde gewoon maar wat neer. Zo werkt het helaas niet. De Primeurman gaf aan als excuus dat het onverwacht heftig was qua neerslag. Leuk natuurlijk, maar een beetje beter concentreren mag best wel. 

Uiteraard heb ik het in dit geval over de Primeurman, en niet over mijzelf. 

Psst... Google eens op Primeurman en we staan zo goed als bovenaan. Iemand uit Santpoort - Noord zal helemaal niet blij zijn denk ik zo. Inspiratie? Nee. Gewoon satire en humor om te lachen. 

Genoeg gelachen nu. Buien waren gister zeker in ons land aanwezig. Inderdaad gingen deze buien dus ook gepaard met onweer. De buien organiseerde zich een beetje in lijnen, maar er waren ook veel losse buien aanwezig. Langs de kust bleef het meestal droog, en dat is met het vrij koele zeewater ook logisch. Klagen doe ik na mijn 32 mm van gisteren en 26 mm van vrijdag zeker niet. 

De komende uren verlaten de meeste buien ons land. Een enkele bui blijft nog wel mogelijk. 

Eigenlijk valt het weer van de komende dagen simpel samen te vatten: Het is licht wisselvallig met van alles wat. Er zijn momenten dat de zon schijnt, maar de bewolking lijkt toch wel dominant te zijn. Ook zal het tegen de verwachting in van die Primeurman zeker niet overal droog blijven. Grote hoeveelheden zijn zeker niet aan de orde, maar er zullen ook genoeg plaatsen zijn die wel wat regen krijgen. 

Het is uitermate koel. De maxima liggen de komende dagen tussen de 13 en 16 graden. Mogelijk zelfs nog iets lager. Later in de verwachting lijkt het weer wat op te warmen, maar zover is het nog lang niet. Ook de wind kiest uiteraard geen warme richting, maar is niet heel erg sterk.  

Welkom!  

NatuurG (Foto: DJMO)

Groen, groen, groen!!!!!! Nee, het is geen Lingo. Na de regen van de laatste dagen gaat de groei erg hard. DJMO zag het gebeuren. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bedrijven moeten consumenten beter informeren over allergenen in voedsel

De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA inspecteerde in 2021 ruim 5.000 bedrijven op naleving van de regels voor het verstrekken van allergeneninformatie. Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen ernstig ziek van kunnen worden.

Inspectieresultaten 2021
Van de 3.196 horecabedrijven (o.a. restaurant, hotel, cafetaria) voldeden er 2.088 (65%) niet aan de eisen. Bij de ambachtelijke bedrijven (o.a. bakker, ijssalon, slager) ging het om 977 (51%) van de 1.910 bedrijven en binnen de retail (o.a. supermarkt en toko) om 191 (41%) van de 471 bedrijven. In totaal heeft de NVWA 3.990 maatregelen opgelegd waarvan 3.399 schriftelijke waarschuwingen en 591 boetes van 525 euro.

Toezicht
Sinds 2021 is allergeneninformatie, naast het toezicht op onder andere hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Ondernemers zijn verplicht om bepaalde allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel. Omdat veel ondernemers niet voldoen aan de wetgeving voor het verstrekken van allergeneninformatie zal de NVWA ook dit jaar actief toezien op allergeneninformatie bij bedrijven. Daarnaast stimuleren we ondernemers om zich aan deze regels te houden.

Als de inspecteur een tekortkoming constateert, volgt een waarschuwing. De ondernemer krijgt dan enige tijd om de overtreding op te heffen. Blijft de ondernemer in overtreding, dan volgt een boete én moet alsnog worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld.

Allergenen
Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen ernstig ziek van kunnen worden of een allergische reactie van kunnen krijgen. Bekende voorbeelden zijn gluten, noten en melk. Daarom moet iedereen die levensmiddelen aan consumenten aanbiedt vooraf vermelden welke van de veertien allergenen in de levensmiddelen aanwezig zijn. Dat kan zowel schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) als mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen) worden gedaan. Hierbij moet er wel ergens in het bedrijf een melding zichtbaar zijn voor de consument, zodat duidelijk is waar de informatie kan worden gevraagd.

OekraÔne: Russische troepen schieten op grenswachten

Volgens het Oekraïense leger zijn er vanaf Russisch grondgebied schoten gelost op grenswachten in de regio Sumy in het noordoosten van het land. Waarnemers hebben dinsdagavond zeven schoten geregistreerd in het dorp Bojaro-Leschatschi, waarschijnlijk mortiervuur, zeiden Oekraïense agenten.

Volgens een Facebook-bericht van het Oekraïense Operations Command North zijn er in de middag (lokale tijd) acht schoten gehoord in de buurt van een naburig dorp. Er waren geen meldingen van doden.

Er werden ook aanhoudende Russische beschietingen op doelen rond Charkov gemeld, ondanks het feit dat Russische troepen zich vorige week terugtrokken uit de buitenwijken van de metropool.

Peuter met letsel en cocaÔne in lichaam: moeder en ex- vriend vrijgesproken

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige vrouw en een 40-jarige man (beiden uit Helmond) vrijgesproken. De vrouw zou er verantwoordelijk voor zijn geweest dat haar 2-jarige dochtertje cocaïne binnenkreeg. Haar toenmalige vriend werd verdacht van het slaan en stompen van het meisje.

Het meisje werd in juni 2020 met letsel in het gezicht en in de hals naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de officier van justitie heeft de toenmalige vriend van de moeder het kind geslagen en geschopt. In het ziekenhuis werden in de urine van de peuter resten van cocaïne aangetroffen. Hiervoor zou de moeder verantwoordelijk zijn.

De man zou op de bewuste dag kort alleen bij het meisje in huis zijn geweest. De rechtbank kan echter niet met voldoende zekerheid vaststellen dat hij haar in dat korte tijdsbestek heeft mishandeld. De vrouw verklaarde namelijk inconsistent over of zij de bewuste avond het huis heeft verlaten, over alcohol- en cocaïnegebruik en over de vraag in hoeverre er regelmatig mensen in haar woning kwamen. De rechtbank kan daarom niet uitsluiten dat er geen andere personen in de woning zijn geweest die het letsel veroorzaakt kunnen hebben. Hierdoor zijn alternatieve scenario's voor de oorzaak van het letsel niet uit te sluiten. De rechtbank spreekt de man dan ook vrij van het verwijt.

Vrijspraak
De vrouw verklaarde dat zij van januari tot en met juni 2020 meerdere malen thuis cocaïne gebruikte terwijl haar dochtertje in dezelfde woning verbleef. De rechtbank kan echter niet onomstotelijk vaststellen dat de vrouw voorwaardelijke opzet heeft gehad op de kans dat er cocaïne in het lichaam van haar dochtertje terecht zou komen. Dit is juridisch gezien nodig om tot een bewezenverklaring te kunnen komen. De verklaringen van de man, in een later stadium afgelegd als verdachte in de parallelle strafzaak en mogelijk met de bedoeling om zichzelf vrij te pleiten en zijn ex-vriendin zwart te maken, zijn onvoldoende betrouwbaar om een bewezenverklaring te kunnen staven. Andere bewijzen ontbreken. Daarom wordt ook de vrouw vrijgesproken.

Zeldzame kieuwpootkreeft moet verhuizen voor aanleg A15

Rijkswaterstaat heeft een oplossing gevonden voor de zeer zeldzame kieuwpootkreeft die bij Zevenaar is ontdekt op de plek waar straks de verlengde A15 moet komen.

Als de aanleg van de snelweg definitief doorgaat, kunnen de eitjes van het diertje worden verplaatst naar nog aan te leggen poelen in de buurt. Tot die tijd liggen ze nog veilig in de grond op een 'geheime' plek. Zo meldt Omroep Gelderland.

Het geplande tracégebied van de snelweg A15 is een van de weinige gebieden waar het dier voorkomt.

Mystieke status
De diertjes zijn om meer redenen bijzonder. Hun bouw is sinds de prehistorie niet echt veranderd, waardoor ze ‘levende fossielen’ worden genoemd. De Engelsen noemen de kieuwpootkreeft ‘fairy shrimps’ (elvengarnalen). Deze mystieke status dankt de kieuwpootkreeft aan het vermogen om schijnbaar uit het niets op te duiken. Dat heeft ermee te maken dat de eitjes tientallen jaren in een drooggevallen modderpoel kunnen liggen. Komt de modderpoel weer onder water te staan, dan komen de eitjes uit.

"Daardoor dachten mensen in de middeleeuwen dat de kieuwpootkreeft uit het niets ontstond. Logisch, want ze hadden nog geen microscoop", aldus Martin. Hij legt uit dat de kieuwpootkreeft met goede redenen leeft in wateren die tijdelijk droogvallen. "Daarin komen geen natuurlijke vijanden voor zoals vis en roofkevers. De kreeftjes zijn bovendien aangepast aan dat soort milieus."

'Steeds meer resten van mogelijk schadelijke pesticiden op ons groente en fruit'

Op steeds meer groente en fruit zijn er restanten van mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen te vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek onder bijna 100.000 stuks Europees geproduceerd groente en fruit door het Pesticide Action Network (PAN). 

Volgens een studie van PAN Europe bevatte ongeveer een derde van de 97.000 monsters van aardbeien, appels en ander fruit wat in 2019 werden onderzocht, te veel residuen van bestrijdingsmiddelen. In 2011 was dat nog maar 18 procent.

Bij het fruit 'scoorden' blauwe bessen (51 procent), perziken (45 procent) en aardbeien (38 procent) het slechtst. Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent).

Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie. Je krijgt een soort vicieuze cirkel", zegt Muilerman.

Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is er geen reden tot bezorgdheid. Het feit dat de stoffen worden aangetroffen is niet erg, als de hoeveelheid maar onder de wettelijke residulimiet blijft. Deze limiet ligt volgens de NVWA in de EU veel lager dan in landen daarbuiten.

VolgensPAN zouden de EU-lidstaten sinds 2011 steeds vaker vervangende producten gaan gebruiken voor chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden die schadelijk zijn voor bijen of herbiciden die kritisch zijn voor grondwater.

Dit soort gewasbeschermingsmiddelen wordt als de meest risicovolle beschouwd en de toelating ervan is streng gereguleerd in de EU. Het nieuwe landbouwbeleid van de EU voorziet ook in een halvering van het gebruik van pesticiden tegen 2030. "Als er geen strengere maatregelen komen, zien we niet hoe dit doel kan worden bereikt", vertelde Salomé Roynel van Pan Europe aan AFP.

Mogelijk schadelijke pesticiden op fruit  ( Foto: Pixabay)
Mogelijk schadelijke pesticiden op fruit ( Foto: Pixabay)

Kuipers: 'OMT-adviezen worden voortaan direct openbaar'

Adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) zullen voortaan direct openbaar worden gemaakt en niet meer eerst naar het ministerie van VWS worden gestuurd. Dat heeft minister Kuipers beloofd in een debat over de berichten dat ambtenaren van VWS de adviezen van het OMT tijdens de coronapandemie zouden hebben gewijzigd of beïnvloed.

Kuipers blijft erbij dat de VWS-ambtenaren alleen maar verduidelijkende vragen en tekstsuggesties hebben opgesteld aan de deskundigen van het OMT, maar hij erkende dat er ook "de schijn kan zijn ontstaan dat er op de ene of andere manier gestuurd is".

Daarom wil hij dat de OMT-adviezen helemaal niet meer naar het ministerie gaan voordat ze gepubliceerd worden. "Het OMT gaat over zijn eigen teksten", zei Kuipers.

Het debat was aangevraagd door verschillende oppositiepartijen, die ervan overtuigd waren dat medewerkers van VWS zich met de adviezen van het OMT hebben bemoeid, bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes in de langdurige zorg. Het OMT wenste dat er mondkapjes gedragen werden in verpleeghuizen, maar VWS wilde dat er werd toegevoegd dat het om een advies zou gaan. Dat is vervolgens zo opgenomen in het OMT-advies, bleek uit documenten die zijn opgevraagd, en onderzocht door Nieuwsuur.

Meer meldingen van discriminatie vanwege coronamaatregelen

Het aantal meldingen en registraties van discriminatie bij antidiscriminatievoorzieningen en de politie is in 2021 voor het 3e jaar op rij gestegen. Ook de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens ontvingen meer meldingen en verzoeken. De toename is grotendeels toe te schrijven aan mensen die zich uitgesloten voelen door de coronamaatregelen. Dat blijkt uit de rapportage Discriminatiecijfers in 2021 die vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. In het rapport zijn alle discriminatiemeldingen en -incidenten opgenomen die door officiële instanties worden geregistreerd.

De antidiscriminatievoorzieningen ontvingen 6.922 discriminatiemeldingen, 1/4e meer dan in 2020. De politie registreerde 6.580 meldingen en incidenten, 7% meer. Het College voor de Rechten van de Mens ontving 739 verzoeken om een oordeel, een stijging van 16%. Daarnaast ontving het College bijna 2 keer zoveel meldingen en vragen over gelijke behandeling. Bij de Nationale Ombudsman verdubbelde het aantal klachten over discriminatie door overheidsinstanties tot 321. Alleen bij MiND en de Kinderombudsman kwamen in 2021 minder meldingen van discriminatie binnen dan in 2020. Het aantal meldingen van internetdiscriminatie bij MiND halveerde. De Kinderombudsman registreerde 3 klachten minder die te maken hebben met discriminatie en kwam op een totaal van 10.

Meldingen coronamaatregelen
De antidiscriminatievoorzieningen ontvingen in 2021 veel meldingen van mensen die zich uitgesloten voelen door de coronamaatregelen, met name het coronatoegangsbewijs en de mondkapjesplicht. Deze meldingen vallen grotendeels onder een niet-wettelijke discriminatiegrond. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zich niet hebben laten vaccineren wegens een persoonlijke overtuiging die niet onder een wettelijk beschermde levensovertuiging valt en hierdoor geen toegang tot zwemles van hun kinderen krijgen. Een kleiner deel meldde dat ze om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen en toch werden geweigerd. Ook het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman ontvingen veel klachten en meldingen over de coronamaatregelen.

Stefano Frans, voorzitter van Discriminatie.nl: ‘Een grote en diverse groep Nederlanders heeft ervaren dat ze uitgesloten of ongelijk behandeld wordt omdat ze niet wil of kan voldoen aan de coronamaatregelen. Bij antidiscriminatievoorzieningen meldden zich veel mensen die hierdoor boos en gekwetst zijn. Het onderstreept dat iedereen in bepaalde omstandigheden discriminatie kan ervaren. Het is belangrijk daar oog voor te hebben en de verbinding te zoeken.’

Herkomst meest gemelde grond
Discriminatie op grond van herkomst komt het vaakst voor in de meldingen en registraties van antidiscriminatievoorzieningen (34%) en de politie (42%). Wel is het aantal meldingen bij antidiscriminatievoorzieningen teruggelopen in vergelijking met de piek tijdens en na Black Lives Matter in 2020, terwijl het aantal politieregistraties licht toenam. Ook bij Nationale Ombudsman (1/3e) en de Kinderombudsman (de helft) gaan de meeste meldingen over herkomst. Bij het College is herkomst na handicap/chronische ziekte de grond waar de meeste verzoeken betrekking op hebben.

Andere meldingen en registraties
Bij de politie gaan de meeste registraties na herkomst over seksuele gerichtheid (32%). Het aantal registraties waarin sprake was van antisemitisme nam toe, maar is nog wel lager dan 2 jaar geleden. Ook het aantal geregistreerde meldingen en incidenten van discriminatie op grond van handicap steeg, waarbij het gaat om mensen die vanwege medische redenen geen mondkapje kunnen of willen dragen.

‘Discriminatie hoort niet thuis in de samenleving. We moeten ons allemaal inspannen om het uit te bannen. Dat is ook een belangrijke politietaak’, aldus Peter Holla, portefeuillehouder aanpak discriminatie.

De meldingen bij antidiscriminatievoorzieningen gaan verder over niet-wettelijke discriminatiegronden - waaronder veel meldingen over coronamaatregelen vallen - (31%), handicap/ chronische ziekte (15%) en geslacht (6%). Verder ontvingen antidiscriminatievoorzieningen enkele tientallen meldingen over discriminatie door de Belastingdienst vanwege de Toeslagenaffaire.

Transgender personen
Bijna 1 op de 5 meldingen op grond van geslacht bij antidiscriminatievoorzieningen gaat over discriminatie van transgender personen. In de meeste gevallen is sprake van vijandige bejegening, zoals het niet gebruiken van een nadrukkelijk verzochte aanspreekvorm. Ook bij de politie hadden de meeste geregistreerde meldingen en incidenten op grond van geslacht betrekking op transgender personen, waarbij het vaak gaat om belediging, bedreiging en geweld.

Meeste discriminatie op terrein collectieve voorzieningen
De meeste meldingen bij antidiscriminatiebureaus vonden niet plaats op de arbeidsmarkt, zoals in voorgaande jaren, maar op het terrein van collectieve voorzieningen (28%). Hieronder vallen onder andere ziekenhuizen, gemeentelijke dienstverlening en de Belastingdienst. Ook dit is het gevolg van de forse toename van meldingen over coronamaatregelen. Een toename was ook te zien op de terreinen horeca (van 3% naar 7% van het totaal) en sport en recreatie (van 2% naar 5%). De arbeidsmarkt bleef wel het op een na grootste terrein (16%). Bij het College had 1 op de 3 verzoeken om een oordeel betrekking op het terrein arbeid en was daarmee het grootste terrein.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
©FOK.nl e.a.