FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 mei 2022

Random Pics van de Dag #627

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Overval in Wormerveer blijkt loos alarm

De politie in de regio Zaanstreek had vanavond haar handen ongewild behoorlijk vol. Rond 5 voor 10 's-avonds werd er een melding gedaan van een mogelijke overval op de Lidl aan de Cor Bruijnweg in Wormerveer. 

De politie nam geen halve maatregelen en trommelde alles op wat er ter beschikking was. Behlave auto's ter plaatse bij de Lidl reden er verschillende wagens rond op strategische plekken in de wijk aldus een ooggetuige. 

Achteraf bleek dat het een loos alarm te zijn. Een suffe beveiliger had een of ander verkeerd knopje ingedrukt, waardoor het overvalalarm werd ingeschakeld. 

Ophef om niets bij de Lidl in Wormerveer
Ophef om niets bij de Lidl in Wormerveer

Turkije houdt vast aan veto over uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden

Ondanks gesprekken met de VS, blijft Turkije bij zijn veto om het proces voor het NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden te blokkeren. Na een ontmoeting met Blinken vertelde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu aan de Turkse pers dat hij het standpunt van Turkije over de noordelijke uitbreiding van de militaire alliantie duidelijk had gemaakt aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Cavusoglu beoordeelde de gesprekken met zijn Amerikaanse collega als "uiterst positief". Blinken zei volgens Cavusoglu dat de zorgen van Turkije legitiem waren.

Zweden en Finland hadden woensdagmorgen voor de aanvang van de NAVO-Raadvergadering officieel toelating tot de defensiealliantie aangevraagd, maar Turkije blokkeerde voorlopig de start van dit proces. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij niet wil instemmen met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. 

Amsterdam: cameracontrole scooters levert bijna twintigduizend bekeuringen op

De gemeente Amsterdam heeft in een halfjaar bijna twintigduizend bekeuringen uitgedeeld aan scootergebruikers voor het rijden op het fietspad. De boetes werden uitgeschreven door de inzet van camera's. Zo meldt AT5

De gemeente startte op 8 november vorig jaar met de pilot camerahandhaving. Eind april waren er 9868 snorfietsers op het fietspad betrapt en 9272 bromfietsers. Met een boete van 95 euro per overtreding komt het totaalbedrag aan bekeuringen op ruim 1,8 miljoen euro uit.

Er zijn momenteel zeventien camera’s actief in Amsterdam. Enkele staan op een vaste locatie, maar er zijn ook verplaatsbare camera’s. Er wordt er onderzocht of de helmplicht ook digitaal kan worden gehandhaafd.

Volgens de gemeente heeft de handhaving effect op het gedrag van de tweewielers. Op locaties waar de camera's staan is het aantal overtredingen na verloop van tijd gedaald. Het nalevingspercentage wisselt per locatie en ligt tussen de 74 en 92 procent. Afgelopen zomer was dat percentage lager: van 53 tot 82 procent. 

De afgelopen jaren is het aantal ongevallen waarbij snor,- of bromfietsen betrokken zijn afgenomen. In 2017 waren er 154 ongelukken in de stad waarbij een snorfietsers betrokken was. Vorig jaar waren dat er nog 'maar' 25. Wel zegt de gemeente Amsterdam dat corona mogelijk hier ook effect op had, omdat mensen zich minder verplaatsten. 

Eind dit jaar komt de gemeente met een uitgebreide evaluatie. 

Google Russia vraagt faillissement aan na blokkering bankrekening door Rusland

Russische autoriteiten hebben de bankrekening van Google Russia geblokkeerd. Dat maakt het werk van het Russische kantoor onmogelijk, volgens een Google-woordvoerder. Daarom heeft Google Rusland aangekondigd zijn faillissement aan te vragen.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne draaide Rusland de duimschroeven aan van Amerikaanse technologiebedrijven. De nieuwssite van Google werd geblokkeerd en de platforms Facebook en Instagram, die behoren tot de Amerikaanse groep Meta, werden door een Russische rechtbank verboden.

EU roept op tot snelle aanvulling van militair materieel

De EU-commissie heeft de EU-lidstaten opgeroepen om hun lage of uitgeputte voorraden munitie en militair materieel snel aan te vullen. Daartoe zouden landen die hiervoor nauwer met elkaar samenwerken, financiële steun moeten kunnen krijgen.

De Commissie biedt een fonds van 500 miljoen euro voor twee jaar aan voor staten die in groepen van ten minste drie leden willen werken om hun militaire arsenalen aan te vullen. De EU-landen worden ook gestimuleerd om hun inventaris van de belangrijkste gevechtstanks, zware artillerie en gepantserde voertuigen uit het Sovjettijdperk te vervangen. Sommigen leveren dit materieel al aan Oekraïne, waarvan de strijdkrachten al zijn opgeleid om er mee te werken. 

Kadyrov erkent 'missers' Rusland in de oorlog in Oekra´ne

Rusland heeft de tegenslagen en inschattingsfouten in zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne erkend, maar heeft aangekondigd de gevechten voort te zetten. "Ondanks alle tegenslagen zal de speciale militaire operatie tot het einde doorgaan", zegt Rashid Nurgaliyev, plaatsvervangend secretaris van de Nationale Veiligheidsraad.

Het hoofd van de Russische republiek Tsjetsjenië in de noordelijke Kaukasus, Ramzan Kadyrov, spreekt zelfs van 'missers' bij het begin van de oorlog tegen Oekraïne die op 24 februari begon. "In het begin hebben we inschattingsfouten gemaakt, en waren er enkele missers, maar nu loopt alles volgens plan", zei Kadyrov op een politiek forum.

Dainese sprint verrassend naar winst in Giro

De elfde etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Alberto Dainese. De Italiaan van Team DSM was na 203 kilometer de snelste in de massasprint, voor Fernando Gaviria en Simone Consonni. Juan Pedro López behield de roze leiderstrui.

De rit van woensdag was gemaakt voor de sprinters. De rit was 203 kilometer lang met alleen maar vlakke wegen, maar ondanks waren de klassementsrenners gewaarschuwd vanwege gevaar voor waaiers. Filippo Tagliani (Drone Hopper - Androni Giocattoli) en Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè) trokken in de openingsfase ten aanval, maar op negentig kilometer van de streep waren ze weer ingerekend.

Zo af en toe probeerde een ploeg het op de kant te zetten. Het zorgde ervoor dat een aantal renners moest lossen, onder wie Caleb Ewan, maar snel daarna viel het weer stil en kon iedereen aansluiten. Bij de tussensprint viel onderweg het meest te beleven. Richard Carapaz pakte daar drie seconden en steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Op een kleine zestig kilometer van de meet trok Dries de Bondt ten aanval. De Belg nam een kleine voorsprong, al hield de renner van Alpecin-Fenix lang stand. Pas in de voorlaatste kilometer werd hij gegrepen, waarna er gesprint kon worden in Reggio Emilia. Arnaud Démare nam de leiding in de sprint, waarna Fernando Gaviria hem voorbij ging. De Colombiaanse sprinter van UAE Emirates leek op weg naar de zege, maar dat was buiten Alberto Dainese gerekend.

Streep door duizenden studentenwoningen Amstelveen vanwege vliegherrie Schiphol

Vanwege de vliegherrie van Schiphol mag de gemeente Amstelveen geen duizenden studentenwoningen bouwen in de wijk Kronenburg. Dat heeft de Raad van State vanochtend bepaald. Er was beroep aangetekend tegen de nieuwbouw, om te voorkomen dat de studenten in het lawaai van Schiphol komen te wonen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stapte naar de Raad van State om de bouw van de 4.000 studentenwoningen te voorkomen. Volgens het ministerie liggen de plannen voor de nieuwbouw in een gebied dat vanwege door Schiphol veroorzaakt lawaai niet geschikt is voor nieuwe woningen.

De gemeente Amstelveen zegt dat in de bestemmingsplannen wel degelijk rekening is gehouden met de herrie en zelfs met de gevolgen van een eventueel vliegtuigongeval. De studentenwoningen zouden onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan worden gebouwd. De vliegtuigen komen op zo'n 200 meter hoogte over de wijk.

De Raad van State stelt nu dat Amstelveen voor de bouwplannen toestemming had moeten vragen bij het ministerie. Zonder die goedkeuring mag er niets gebouwd worden.

De plannen voor de 2.500 studentenwoningen en 1.500 kortetermijnwoningen werden gesteund door de provincie Noord-Holland, de Metropoolregio Amsterdam (MRA, de Vrije Universiteit en studentenhuisvester DUWO). In februari hielden studenten een protestmars voor de nieuwe woningen.

De studenten vinden het 'absurd' dat de plannen door het ministerie werden tegengehouden, omdat vliegverkeer in het nabijgelegen Uilenstede voor evenveel herrie zorgt en daar al 3.500 studenten wonen.

De Amstelveense wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening noemt de uitkomst onverwacht, teleurstellend en een klap in het gezicht voor woningzoekende studenten:  "Wij hebben onze nek uitgestoken om een oplossing te vinden om een problematisch gebied nieuw leven in te blazen."

"Jarenlang is er geen duidelijkheid gekomen vanuit het Rijk, en daarom hebben wij geprobeerd die naar ons toe te trekken. We hebben ons ingezet voor een maatschappelijke opgave en de huidige wetgeving verhindert dit. Wij zijn uitgespeeld en de bal ligt nu bij weer bij het Rijk", aldus Gordon.

DUWO zegt 'zwaar teleurgesteld' te zijn. "In de hele uitspraak wordt met geen woord gerept over de grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan en de zorgvuldige opzet van het plan ter bestrijding van de kamernood onder studenten."

FOK!ker in the spotlight: TARAraboemdijee

FOK!ker TARAraboemdijee houdt er een bijzondere hobby op na. Hij verzamelt vlaggen van landen en steden en hangt op een bijpassende dag de vlag van het bewuste land of de stad uit. Als er iemand uit het gezin jarig is mag die een vlag uitkiezen om uit te hangen. Dit is best een bijzondere hobby vonden wij en dus was het tijd om wat vragen te stellen. Eerder maakten onze collega's van DvhN al deze video van Tara en zijn hobby. 

• Hoe is je hobby begonnen?
Het grappige is, er was in FOK! V&A iemand die wat vlaggen aanbood, mijn vrouw heeft voor mij destijds de vlag van Uruguay aangeschaft, dat was mijn eerste vreemde vlag. Ze zei nog gekscherend, toen ze de vlag aan mij gaf, 'straks heb ik iets ontketend' dus FOK! zorgde voor de eerste vlag en het begin van deze verzameling.

• Hoeveel vlaggen heb je inmiddels?
136. De laatste die ik kreeg was die van Sicilië, gekregen van een collega. 

• Hoe ben je aan de vlaggen gekomen? (gekocht, gekregen, is er een vlag met een bijzonder verhaal erachter)
De meeste vlaggen kun je gewoon kopen bij webshops etc. Ik heb mij echter voorgenomen dat ik ze zo niet wil aanschaffen. Is ook niets leuks aan op die manier. En ik wil ook onder de prijs van 9 euro zitten wat dat betreft. Met een enkele uitzondering. Voor de vlag van Seborga (een Italiaans stadje dat beweert onafhankelijk te zijn) heb ik ietsje meer neer moeten tellen, omdat ik die in Seborga zelf heb gekocht, om een voorbeeld te noemen. Maar de meeste vlaggen heb ik via kringloopwinkels, rommelmarkten/vrijmarkten etc. gekocht, of als souvenirs van vrienden en collega’s gekregen. Heel af en toe heb ik er één via Marktplaats gekocht. Ook heb ik wel vlaggen gekregen op verjaardagen of zomaar van vrienden (en een keer van een volledig vreemde). En je komt soms hele bijzondere vlaggen tegen in kringloopwinkels, zo heb ik Oost-Turkestan (de Oeigoerse vlag) en Yorkshire toevallig in kringloopwinkels gevonden.

Naar Seborga zijn we dus speciaal toe gereden (vanuit de Provence, Frankrijk, maar toch) en Oekraïne heb ik gekregen van een Oekraïener uit de wijk die toevallig een keer langs kwam en vroeg naar mijn vlaggen en of ik die van Oekraïne ook had. Vrienden van mij namen de vlag van Madagaskar voor mij mee toen ze daar waren. Maar die vlag was blijkbaar onmogelijk te vinden. Dus uiteindelijk is het de eigen vlag geworden van hun gids. Dat vind ik best bijzonder. De vlag van Indonesië vergelijkbaar, komt uit een school, omdat de vlaggen blijkbaar daar geen souvenirs zijn. Oh ja, de vlag van Scheveningen was ook zo’n toevallig kringloopvondst.

• Wat is je lievelingsvlag?
Oei, dat is een lastige. Wales, Venetië, Yorkshire of eSwatini (Swaziland) denk ik. Ik kan niet echt een keuze maken.

• Welke vlag heb je nog niet maar zou je dolgraag willen hebben?
Macau!, maar ook de Roude Léiw variant van Luxemburg en die van Bhutan.

• Is er ook een vlag die je wel hebt maar liever niet zou uithangen?
Ja, die heb ik. Momenteel vlag ik Rusland niet. Maar ik heb ook Noord-Korea en de vlag van de Sovjet-Unie, en de voormalige Sovjet-vlag van Oezbekistan. Drie vlaggen die ik helemaal niet gebruik.  Ik heb trouwens meer vlaggen, ook nog sein-, scheeps- en bedrijfsvlaggen (bijv HEMA en ABN-Amro, coronavlag) maar die liggen gewoon in een doos op zolder en verzamel ik niet echt. Gewoon gekregen her en der.

• Misschien een domme vraag: wat is de reden waarom je Rusland en Noord-Korea niet wil vlaggen?
Twee redenen eigenlijk, ze zijn controversieel. Rusland op dit moment, Noord-Korea altijd al. Ik denk dat ik weinig mensen blij maak met die vlaggen uithangen. In tegendeel, ik denk dat ik mensen boos kan maken, en dat wil ik niet met mijn vlaggen. Dat is ook waarom ik bepaalde feestdagen, als die gevoelig liggen, wel eens oversla. De andere reden is ik niet achter die regimes kan staan, en dus ook niet achter wat ze vieren. Ik blijf bijvoorbeeld bij Afghanistan ook steevast de vlag en de feestdagen van het oude regime gebruiken, en niet die van de Taliban.

De Sovjet-vlag is prachtig trouwens, mijn versie heeft een goud geborduurde hamer en sikkel. Maar afkomstig van een regime dat zoveel doden heeft veroorzaakt, meer nog dan Hitler ... nee, dat doen we maar niet. Wel eens gekscherend gezegd op 1 mei (Dag van de Arbeid) dat ik hem zou uithangen.

• Hoe ziet zo'n verzameling er dan uit?

De collectie vlaggen van TARAraboemdijee (Foto: TARAraboemdijee )
De collectie vlaggen van TARAraboemdijee (Foto: TARAraboemdijee )De collectie vlaggen van TARAraboemdijee (Foto: TARAraboemdijee )
De collectie vlaggen van TARAraboemdijee (Foto: TARAraboemdijee )

Die 8 losse vlaggen zijn mijn groot formaat vlaggen. De meeste die ik heb zijn ca 1x1,5m. Die andere zijn zeker 2x3m. Die nemen dus veel meer ruimte in beslag vandaar dat ze niet in de bak liggen. 

• Tot slot: de vlag van vandaag is een bijzondere: daarmee is je hobby tenslotte begonnen. Het verhaal achter het verhaal van deze vlag kennen we al; welke feestdag vier je met deze vlag? 

De vlag van vandaag: Urugay (Foto: TARAraboemdijee )
De vlag van vandaag: Uruguay (Foto: TARAraboemdijee )

18 mei: Batalla de las Piedras (Battle of Las Piedras) (1811) (Uruguay)

De slag van Las Piedras vond plaats op 18 mei 1811 als onderdeel van de Uruguayaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. Het werd een overwinning voor de revolutionairen. Deze overwinning wordt jaarlijks op deze feestdag herdacht.

Quincy Promes: voetballer en verdachte, een reconstructie

Quincy Promes is naast voetballer ook verdachte in een steekpartij. Uit onderzoek door Nieuwsuur blijkt nu dat er meer aan de hand is. Promes wordt namelijk ook verdacht van synthetische drugssmokkel en huiselijk geweld.

En rondom het strafrechtelijk onderzoek zijn er vraagtekens te zetten: hoe kon Promes met verdenkingen op zak gewoon meegaan naar het EK voetbal? En wat wisten de KNVB en Ajax achter de schermen over de zaak? Een reconstructie van de zaak-Promes.

Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertenties met Jort Kelder

Google en Twitter zijn niet aansprakelijk voor nepadvertenties en neptweets waarin de naam en/of foto van bekende Nederlanders, onder wie Jort Kelder, werden gebruikt om consumenten aan te sporen om te investeren in cryptovaluta.

Dat heeft de rechtbank bepaald in twee zaken die door onder andere Jort Kelder tegen de twee internetbedrijven waren aangespannen.

Nepadvertenties en ‘scamtweets’ over Bitcoins
Aanleiding voor de procedures waren nepadvertenties die via het advertentienetwerk van Google op internet zijn verschenen en ‘scamtweets’ die op Twitter zijn geplaatst. In die advertenties en tweets stond meestal een afbeelding van een bekende Nederlander, onder wie Jort Kelder. Na het klikken op de advertentie of tweet kwamen gebruikers op een website waarop zij werden verleid om zogenaamd te investeren in Bitcoins of andere financiële producten.

Kelder eiste dat de rechter zou bepalen dat de twee bedrijven onrechtmatig hebben gehandeld, door de advertenties en de tweets toe te laten. Volgens de eisers hebben Google en Twitter te weinig gedaan om de verspreiding van de advertenties en tweets te voorkomen. Ook zouden de tweets en advertenties onrechtmatig zijn omdat ze onvoldoende herkenbaar zijn als advertentie. Hierdoor zouden de berichten misleidend zijn.

Verantwoordelijkheid ligt primair bij de adverteerder
De rechtbank gaat hier niet in mee. Kelder heeft in deze zaken niet de partijen aangesproken die achter de nepadvertenties en neptweets zitten, maar de internetplatforms. De rechtbank oordeelt dat zij niet aansprakelijk zijn voor het verschijnen van de nepadvertenties en de neptweets.

In zowel de zaak tegen Google als die tegen Twitter concludeert de rechtbank dat de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de nepadvertenties en neptweets in eerste instantie bij de adverteerder ligt. Dat is immers de partij die de advertenties en tweets maakt en plaatst. Google en Twitter zijn als internetplatform niet automatisch aansprakelijk voor de inhoud van door een adverteerder geplaatste advertenties. Om aansprakelijkheid van Google en Twitter aan te nemen, moet de bedrijven zelf een verwijt kunnen worden gemaakt. De rechtbank is van oordeel dat hiervan in dit geval geen sprake is. Zo neemt zowel Google als Twitter binnen de (technische) mogelijkheden voldoende voorzorgsmaatregelen om het verschijnen van neptweets en nepadvertenties te voorkomen.

Gegevens adverteerders overdragen
De rechtbank verplicht Google wel de bij haar aanwezige gegevens van de adverteerders van de nepadvertenties aan Kelder te geven. De eis om ook Twitter te verplichten deze gegevens af te staan wordt afgewezen, onder andere omdat de eis onvoldoende is toegelicht om een goede afweging te kunnen maken tussen de verschillende belangen die bij het verstrekken van identificerende gegevens gemoeid zijn.

Hagenaar had zijn Encrochat-naam op zijn bovenlichaam laten tatoeŰren

“La Santa Muerte”. Dat stond getatoeëerd op het bovenlichaam van een 42-jarige Hagenaar die op 6 april 2021 werd aangehouden. Onder dezelfde naam werden ruim 18.000 PGP-berichten verstuurd die te maken hadden met de handel in harddrugs, softdrugs en wapens. Volgens het OM gebruikte de Hagenaar het Encrochat-account la.santa.muerte@encrochat.nl. Vandaag eiste de officier van justitie vijfeneenhalf jaar cel tegen de verdachte.

Het onderzoek naar de Hagenaar was een van de vele die volgden nadat de server van het bedrijf Encrochat in Frankrijk gehackt was en zogeheten Encrochat-berichten ter beschikking kwamen van justitie. Het bedrijf Encrochat leverde jarenlang een versleutelde PGP-berichtendienst (Pretty Good Privacy) waarvan met name criminelen gebruik maakten.

In december 2020 startte de politie het onderzoek naar de Hagenaar. Hij werd onder meer geobserveerd, zijn telefoongegevens werden geanalyseerd en zijn Mercedes Benz kreeg een baken. In april 2021 had de politie genoeg bewijs verzameld om tot aanhouding te kunnen overgaan.

Louis Vuitton en Rolex
De Hagenaar werd aangehouden in de Voorburgse woning die hij voor zijn vriendin huurde. In diezelfde woning werden PGP-telefoons en ruim 38.000 euro aan contanten gevonden. In de Haagse woning van zijn moeder vonden agenten een Louis Vuitton-tas die hij daar had neergezet. Daarin zaten ruim 89.000 euro aan contanten en twee Rolex-horloges.

Ook beschikte de verdachte over bitcoins en heeft hij op bankrekeningen ruim 41.000 euro aan contanten gestort. Verder heeft de politie berekend dat verdachte de laatste vijf jaar over ruim 230.000 euro aan contant geld heeft kunnen beschikken.

‘Van opa geërfd’
De verdachte biedt geen geloofwaardige verklaring voor de herkomst het geld. Zijn enige, legale bron van inkomsten is een uitkering. Hij stelt het geld van zijn opa te hebben geërfd die het in het casino zou hebben gewonnen. Maar zijn moeder weet daar niets van en in het casino is de naam van zijn opa nooit geregistreerd.

Het OM is ervan overtuigd dat het geld afkomstig is van de handel in drugs en wapens. Daarop duiden ook talloze PGP-berichten. Zo chatte La Santa Muerte op 30 maart 2020 over 150.000 pillen: ‘Maak ik zelf al jaren. Met een stempel en breeklijn’. En op 9 april 2020 chatte La Santa Muerte over een drugslijn via Brussel die al 27 jaar loopt. Beschreven werd hoe de drugs in tapijtrollen werd verstopt.

Strafeis
Volgens de officier van justitie kan bewezen worden dat de Hagenaar zich schuldig heeft gemaakt aan het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs, aan grootschalige handel in softdrugs, aan poging handel in wapens en aan witwassen. Zij eiste tegen de verdachte vijfeneenhalf jaar cel. Ook vroeg zij om een geldboete van 60.000 euro en verbeurdverklaring van grote geldbedragen, een Rolex, een bitcoin en een Mercedes.

De uitspraak is over vier weken.

'Zelf groente en fruit gaan kweken als boodschappen door inflatie te duur zijn'

De inflatierecords worden iedere maand gebroken, wat ook is terug te zien in de supermarkt. De prijzen rijzen de pan uit, zo ook voor groenten en fruit. Van alles wat geïmporteerd moet worden uit het buitenland schiet het prijskaartje omhoog. Wat IVN Natuureducatie betreft is het daarom nu nog belangrijker om aandacht te hebben voor lokaal geteeld voedsel. En nog mooier: verbouw je groente helemaal zelf.

Een krop biologische sla in de supermarkt kost al snel 2,50 euro. Een zakje biologisch slazaad ook. Maar uit dat zakje slazaad haal je al snel honderd kropjes sla. Veel grond heb je daar niet eens voor nodig. Een krop sla kweek je zelfs in een pot op je balkon. Tel uit je winst, snel verdiend dus. En ja, dat kost ook nog wat compost, aarde en werk, maar dat laatste is alleen maar een pluspunt. Zelf tuinieren levert namelijk nog extra voordelen op: gratis lichaamsbeweging, frisse buitenlucht en ontspanning.

Schooltuin
Door alles wat er nu speelt in de wereld merken we hoe afhankelijk we zijn geworden wat betreft onze voedselvoorziening. Weten hoe je eten groeit en je eigen voedsel kunnen verbouwen zou een basisvaardigheid moeten zijn. IVN Natuureducatie roept daarom niet alleen volwassenen op om zelf aan de slag te gaan in de moestuin, maar wil ook graag dat moestuinieren onderdeel is van het lesprogramma op school. Het is niet voor niets dat mei is uitgeroepen tot Maand van de Schooltuin.

Gezonde generatie
Moestuinieren heeft kinderen heel veel te bieden. Lekker buiten aan de slag, met de handen in de aarde. Respect krijgen voor alles wat leeft met als beloning voor al die goede zorgen een heerlijke maaltijd die op school klaargemaakt kan worden of thuis met verse groente uit de schooltuin. Een enkel zaadje biedt dus zoveel meer dan alleen een krop sla. En de echte winst zit niet alleen in het geld dat bespaard wordt, maar in de basis die gelegd wordt voor een gezonde ontwikkeling van onze toekomstige generatie.

Eigen wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)
Eigen gekweekte wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)

Zweden en Finland hebben aanvraag NAVO-lidmaatschap ingediend

Zweden en Finland hebben officieel het NAVO-lidmaatschap aangevraagd. Ambassadeurs van beide landen overhandigden de relevante documenten aan secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Brussel. De reden voor de wens van Zweden en Finland om zich bij het militaire bondgenootschap aan te sluiten, zijn veiligheidsproblemen die in de landen zijn ontstaan in de nasleep van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. De NAVO-Raad zal nu de aanvragen voor lidmaatschap behandelen. Het bestaat uit vertegenwoordigers van de 30 alliantiestaten, die een consensusbeslissing moeten nemen over hoe verder te gaan.

De historische ontwikkelingen worden overschaduwd door de veto-dreigementen van NAVO-lid Turkije. Laatstgenoemde had onlangs meerdere malen duidelijk gemaakt alleen in ruil voor concessies in te stemmen met de toetreding van Finland en Zweden. President Recep Tayyip Erdogan licht zijn standpunt toe over de vermeende steun van de twee landen aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Koerdische militie YPG in Syrië.

Europese gasleveranciers 'organiseren' het betalen voor Russisch gas

Verschillende Europese gasleveranciers hebben er vertrouwen in dat ze een betalingsmechanisme voor Russisch gas hebben gevonden dat zowel voor de EU als voor Moskou acceptabel is.

De Italiaanse energiegroep Eni zei dat het "de komende dagen" een rekening in euro's en een in roebels zou openen bij Gazprombank. Eni kan in euro's betalen, de Russische bank zet het dan om in roebels.

De Russische president Vladimir Poetin heeft bevolen dat gasleveringen in roebels moeten worden betaald. De Europeanen zien dit als een latere wijziging in de huidige verdragen en wijzen het af. Bedrijven die aan Russische eisen voldoen, lopen het risico te worden vervolgd voor het overtreden van EU-sancties.

Oekra´ne: guerrillastrijders doden verschillende Russische officieren

Oekraïense guerrillastrijders zouden in Melitopol verschillende hoge Russische officieren hebben gedood. Het regionale bestuur van de Zuid-Oekraïense stad maakte op Telegram bekend dat Russische troepen dinsdag de controles op privéauto's hebben verscherpt, blijkbaar om de 'snipers' op te sporen. Tegelijkertijd probeerden de Russische bezetters de moord op hun officieren onder de pet te houden.

Details over de vermeende acties van de guerrillastrijders zijn nog niet gegeven en het bericht kan niet onafhankelijk worden bevestigd. Melitopol is al bezet vanaf het begin van de Russische aanvalsoorlog. Oekraïne meldt herhaaldelijk dat veel Russische generaals en andere officieren zijn omgekomen. Een aantal van deze moorden zijn bevestigd door Rusland.

Wederopbouw Oekra´ne: hoe Nederland kan helpen

Het is nog steeds oorlog in Oekraïne, maar hoe moet het straks verder?

Ministers Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kaag (Financiën) beschrijven in een brief aan de Tweede Kamer de situatie in Oekraïne, en wat er kan worden gedaan om het land te steunen.

Oorlog in Oekraïne
Op dit moment is het onmogelijk in te schatten hoe lang de oorlog in Oekraïne zal duren en wat de totale schade zal zijn. Of hoe Oekraïne uit de oorlog komt. De belangrijkste behoeften van Oekraïne zijn momenteel nog wapens, humanitaire en financiële hulp. Bekijk de militaire steun en humanitaire hulp van Nederland aan Oekraïne.

Tegelijkertijd bereidt het kabinet zich voor op de fase van wederopbouw van Oekraïne. Hoe die eruit gaat zien, moeten op de eerste plaats Oekraïne en Oekraïners zelf bepalen. Zeker is ook dat de EU en internationale instellingen als de VN en de Wereldbank een belangrijke rol zullen spelen bij de wederopbouw. Deze partners hebben de kennis en nodige contacten in huis.
Hulpverzoeken van Oekraïne

De hulp aan Oekraïne moet goed geregeld worden. Door internationaal samen te werken en afspraken te maken komt hulp eerder waar die nodig is. En kunnen de kosten ervan worden verlaagd. Zulke afspraken worden op drie niveaus gemaakt:

 • De overheid van Oekraïne moet zelf bepalen waar de hulp nodig is. En de verzoeken aan buitenlandse partners op elkaar afstemmen.
 • Internationale partijen moeten goed met elkaar samenwerken (denk aan de Europese Unie, Verenigde Naties, de G7 en internationale financiële instellingen als het Internationaal Monetair Fonds).
 • De samenwerking tussen Nederlandse overheidsinstanties die zich elk met een bepaald onderwerp bezighouden moet ook goed worden gecoördineerd. Die coördinerende rol ligt bij de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Uiteindelijk blijven de verschillende overheidsinstanties zelf verantwoordelijk voor programma’s die zij uitvoeren en financieren.

Wederopbouw stad in Oekraïne
Op 31 maart sprak president Zelenskyy de Tweede Kamer toe over de oorlog in Oekraïne. In zijn toespraak riep hij Nederland op om een door de oorlog getroffen stad te ‘adopteren’. En om die stad te steunen bij het herstel (wederopbouw). Zelenskyy herhaalde deze oproep tijdens het bezoek van minister Hoekstra aan Kyiv op 10 mei.

Op dit moment bereidt het kabinet nog geen concrete plannen voor om na de oorlog te helpen bij de wederopbouw van een stad of dorp. Dit komt omdat Oekraïne door de oorlog de behoeften voor de wederopbouw zelf nog niet in kaart heeft kunnen brengen.

Het kabinet staat positief tegenover de samenwerking tussen Nederlandse en Oekraïense steden (stedenbanden). Een aantal Nederlandse gemeenten heeft al een stedenband of relatie met een stad of dorp in Oekraïne, of overweegt zo’n samenwerking aan te gaan. Ook wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samen met de Association of Ukrainian Cities steun bieden aan het herstel en de wederopbouw van getroffen Oekraïense gemeenten.

Oorlog in Oekraïne: een onvoorstelbaar hoge prijs
Oekraïne en zijn bevolking betalen een onvoorstelbaar hoge prijs voor de Russische inval. Op de eerste plaats gaat het om mensenlevens: duizenden doden en gewonden, getraumatiseerden, en miljoenen mensen die alles hebben moeten achterlaten. Daarnaast zijn er de verwoestingen van steden, huizen, scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en fabrieken. De economische schade is gigantisch: de Wereldbank schatte op 10 april 2022 dat de Oekraïense economie dit jaar met 45% zal krimpen.

Veel bedrijven zijn stil komen te liggen, routes en ketens voor transport zijn vernietigd en het is niet mogelijk overal voedsel te leveren. Bijvoorbeeld in een groot deel van de Donbas en Marioepol. Een politieke oplossing en een einde aan deze verwoestingen lijken op dit moment niet dichtbij.

Miljarden nodig voor de wederopbouw van Oekraïne
De economie van Oekraïne wordt hard geraakt door de oorlog. Volgens de Wereldbank komt de Oekraïense overheid nu maandelijks 5 miljard dollar tekort. Ook zullen de kosten voor wederopbouw straks enorm zijn. De hoogte is bijna onmogelijk te voorspellen, maar de wederopbouw van Oekraïne is een miljardenproject. Internationale organisaties en financiële instellingen zullen een belangrijke rol moeten spelen om Oekraïne hierin te steunen.

Organisaties als de Europese Unie, de Verenigde Naties en de internationale financiële instellingen zijn al bezig met de voorbereidingen voor wederopbouw. Een aantal belangrijke ontwikkelingen:

 • Zwitserland organiseert op 4 en 5 juli een internationale conferentie over de wederopbouw van Oekraïne.
 • Sinds de oorlog heeft de EU Oekraïne gesteund met ruim 4 miljard euro, waaronder de financiering van militaire steun (1,5 miljard euro) maar ook humanitaire hulp en macro-financiële steun (1,2 miljard euro).
 • Daarnaast zal de Europese Commissie op korte termijn een voorstel voor een Ukraine Solidarity Trust Fund publiceren. Dit fonds is bedoeld voor de wederopbouw van een democratisch Oekraïne. Het kabinet vindt dat internationale steun zoveel mogelijk gebaseerd moet zijn op de behoeften van Oekraïne. En dat de Oekraïense overheid een centrale rol krijgt in de uitwerking van het fonds.
 • De Wereldbank heeft begin maart een pakket van ongeveer 925 miljoen dollar aan begrotingssteun in de vorm van leningen en schenkingen voor Oekraïne goedgekeurd. Nederland heeft hier door middel van een garantie van 100 miljoen euro aan bijgedragen. De Wereldbank bereidt nu een steunpakket voor van 3 miljard dollar (inclusief de eerdere 925 miljoen).
 • De Europese Investeringsbank (EIB) heeft op 4 maart financiële steun ter waarde van 668 miljoen euro goedgekeurd. Verder kijkt de EIB naar versnelde inzet van bestaande programma’s ter waarde van 1,5 miljard euro.
 • De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) heeft op 9 maart een steunpakket ter waarde van 2 miljard euro goedgekeurd. Vanuit dit pakket worden Oekraïne en direct getroffen landen in de regio ondersteund.
 • Het IMF heeft op 10 maart financiële steun voor Oekraïne goedgekeurd ter waarde van 1,2 miljard euro en heeft inmiddels een specifiek account voor Oekraïne geopend waarmee donoren Oekraïne financieel kunnen steunen.
 • Vanuit het Nederlandse Stabiliteitsfonds worden mogelijkheden verkend om lopende programma’s uit te breiden rondom Vrouwen, Vrede en Veiligheid, herstel en weerbaarheid (Recovery and Resilience) en het verwijderen van mijnen. Ontmijning in Oekraïne wordt steeds belangrijker. Ook is opbouw van capaciteit van noodhulpdiensten nodig en groeit de vraag naar psychosociale en mentale hulp voor slachtoffers van seksueel geweld.

Geen doodslag maar moord op 15-jarig meisje in Breda

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 18-jarige jongen veroordeeld tot 2 jaar jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel. Hij stak in 2019 zijn ex-vriendin dood. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hem eerder voor doodslag.

In augustus belde de destijds 16-jarige jongen het alarmnummer met de mededeling dat hij bij zijn ex-vriendin thuis was geweest. Naar aanleiding van zijn vond de politie het lichaam van het 15-jarige meisje. Ze was om het leven gebracht door 35 messteken.

Moord in plaats van doodslag
Het hof spreekt in tegenstelling tot de rechtbank Zeeland-West-Brabant van moord. Volgens het hof is moord bewezen omdat er op de telefoon van de jongen notities waren gemaakt waaruit het hof opmaakt dat hij een vooraf opgezet plan had om het meisje te doden. Daarnaast blijkt uit Snapchat-conversaties tussen hem en het slachtoffer dat het meisje duidelijk te kennen gaf niet bij haar thuis, maar op school af te willen spreken. De jongen drong echter aan op ontmoeting tussen hen alleen.

In hoger beroep verklaarde de jongen dat hij het mes al langere tijd bij zich droeg. Daar gaat het hof niet in mee: in een van de notities heeft hij opgeschreven dat hij het mes niet moest vergeten en daarbij was het mes van een dusdanig formaat dat het onhandig én gevaarlijk zou zijn om dat altijd bij je te dragen.

Jeugdstrafrecht
De jongen was 16 jaar toen hij het meisje doodstak. In theorie zou hij daarom berecht kunnen worden volgens het volwassenenstrafrecht, maar het hof past net als de rechtbank het jeugdstrafrecht toe. De jongen is door diverse deskundigen onderzocht en hoewel de conclusies over zijn geestelijke gesteldheid verschillen, adviseren zij allemaal om de jongen te berechten volgens het jeugdstrafrecht.

Gevangenisstraf en PIJ-maatregel
In het jeugdstrafrecht kan maximaal 2 jaar celstraf worden opgelegd. Het hof kan daarom ondanks de zwaardere bewezenverklaring geen hogere straf opleggen dan de rechtbank eerder deed. De jongen heeft deze straf inmiddels ook uitgezeten. De onvoorwaardelijke PIJ-maatregel - die hem eerder werd opgelegd – blijft in hoger beroep gehandhaafd. Volgens deskundigen bestaat er een grote kans op herhaling als de jongen geen behandeling in een gesloten setting krijgt.

De jongen moet ten slotte ruim 100.000 euro schadevergoeding betalen aan de ouders van het meisje.

Verdachte (72) aangehouden na aantreffen doodgeschoten man in inbeslaggenomen bestelauto

De recherche heeft een 72-jarige verdachte met zowel de Israëlische als de Litouwse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 23-jarige man uit Amstelveen. Dit slachtoffer werd op 12 april 2021 in het onderzoek naar zijn vermissing overleden aangetroffen in zijn inbeslaggenomen bestelauto en bleek te zijn doodgeschoten. Omdat de recherche vermoedt dat er meer mensen bij de zaak betrokken zijn geweest en het motief nog niet vaststaat, blijft informatie (over mogelijke betrokkenen) nog steeds zeer welkom.

Zaterdag 10 april 2021 deed een familielid van het slachtoffer aangifte van zijn vermissing. Het laatste contact met hem vond op donderdagavond 8 april plaats en daarna leek hij te zijn verdwenen. Bij het doen van de aangifte bleek bijvoorbeeld dat de man zijn telefoon niet meer beantwoordde, hij geen gebruik meer maakte van sociale media en tegen zijn gewoonte in ook niet op zijn werk was verschenen. Het slachtoffer werkte als bezorger van (post)pakketjes.

De recherche startte een onderzoek waarbij rekening werd gehouden met een mogelijke ontvoering. In de Latherusstraat, Amsterdam Noord, trof de politie vervolgens de bij de man in gebruik zijnde bestelbus aan. Vanwege het vermoeden dat de vermiste man mogelijk slachtoffer was geworden van een misdrijf, werd het voertuig inbeslaggenomen en voor verder onderzoek overgebracht naar een politielocatie. Daar deden forensisch rechercheurs vervolgens een lugubere ontdekking: ze troffen in het voertuig de vermiste man overleden aan.

Slachtoffer in Amstelveen doodgeschoten
Met de vondst van het overleden slachtoffer veranderde het rechercheonderzoek van een urgente vermissing in een van doodslag/moord. Een Team Grootschalige Opsporing stortte zich op de zaak en bracht in de maanden daarna verschillende aanwijzingen naar de dader(s) aan het licht. Zo werd duidelijk dat het slachtoffer op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven is gebracht. Verder ontdekten rechercheurs dat het slachtoffer al even in de gaten werd gehouden.

Aanhouding verdachte in Duitsland
Op basis van het uitgebreide onderzoek wist de recherche de identiteit van een verdachte te achterhalen. Deze 72-jarige man werd op 26 april 2022 in het Duitse Leichlingen aangehouden. Hij zit daar momenteel nog vast en Nederland heeft om zijn overlevering verzocht.

Vermoedelijke sprake van meer betrokkenen
Diverse sporen wijzen erop dat de aangehouden verdachte niet als enige betrokken is geweest bij deze zaak. De recherche sluit daarom niet uit meer aanhoudingen te gaan verrichten, maar is ook nog steeds op zoek naar informatie over wie er verantwoordelijk zouden kunnen zijn geweest voor de dood van het slachtoffer. Weet u hier iets over? Neem dan contact op met de politie.

Motief onduidelijk
Waarom het slachtoffer om het leven is gebracht, staat nog steeds niet vast. Mogelijk is er sprake van een conflict in de privésfeer, echter de recherche sluit ook andere scenario’s niet uit. De recherche verzoekt mensen die mogelijk meer weten over de achtergrond van deze doodslag/moord met klem om zich bij de politie te melden. Getuigen die zich reeds gemeld hebben hoeven geen contact meer op te nemen.

Het slachtoffer is bij de politie niet bekend met (zware) criminaliteit. Jaren voor zijn dood vluchtte hij met zijn familie vanuit zijn geboorteland Syrië. Zijn omgeving, zoals werkgevers en naasten, spreken van een lieve en zorgzame man die altijd zijn afspraken nakwam.

Hof laat verbodenverklaring en ontbinding van motorclub Caloh Wagoh in stand

Het OM heeft verzocht om motorclub Caloh Wagoh verboden te verklaren en te ontbinden. De reden daarvan is dat volgens het OM de werkzaamheid van deze club in strijd is met de openbare orde. De rechtbank heeft het verzoek van het OM toegewezen en daarbij gewezen op ernstige misdrijven van Caloh Wagoh en op de geweldscultuur van de motorclub.

Een aantal leden van Caloh Wagoh is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft dinsdag in dat hoger beroep beslist. Het hof komt tot de conclusie dat de formele bezwaren die zijn gemaakt tegen de beslissing van de rechtbank niet opgaan. Het hof is het verder eens met het oordeel van de rechtbank en laat de beslissing om Caloh Wagoh verboden te verklaren en te ontbinden in stand.

Jonge Fransman veroordeeld tot jaar cel voor heroinesmokkel

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft dinsdag een 20-jarige man uit Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. De man wilde drieënhalve kilo heroïne met de auto vanuit Nederland naar Frankrijk smokkelen. Hij werd in november vorig jaar aangehouden in Zevenbergschen Hoek.

Internationale handel
Door de uitvoer van harddrugs naar Frankrijk wordt de internationale handel in verdovende middelen in stand gehouden. De rechtbank is daarom van oordeel dat verdachte medeverantwoordelijk kan worden gehouden voor de nadelige effecten die dat heeft. Het gaat dan om het gebruik van heroïne dat zeer verslavend werkt en erg schadelijk voor de gezondheid is. Ook draagt hij op deze manier bij aan de georganiseerde drugshandel waar in toenemende mate een ondermijnend effect van uitgaat.

Jeugdstrafrecht
De advocaat van de Fransman vroeg vanwege de nog jonge leeftijd van de verdachte om een jeugdstraf. Ook de reclassering adviseerde toepassing van het adolescentenstrafrecht. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat de man in Frankrijk zelfstandig woonde en een baan had en op die manier een volwassen leven leidde. Wel houdt de rechtbank rekening met het feit dat het om een jongvolwassene gaat die niet eerder met politie en justitie in aanraking kwam, zowel in Frankrijk als in Nederland.

Impact
Het betreft een serieus en ernstig feit waarvoor de verdachte is veroordeeld. Voor het bepalen van een passende straf wordt ook gekeken naar de omstandigheden van de verdachte. De rechtbank heeft oog voor de impact van een gevangenisstraf op de jongeman die al geruime tijd in voorlopige hechtenis zit. Hij verblijft voor het eerst in zijn leven in detentie, spreekt de taal niet en kan vanwege de afstand geen bezoek ontvangen.

Gelet op deze omstandigheden wijkt de rechtbank af van de gebruikelijke hoogte van strafoplegging in dit soort zaken, in het voordeel van verdachte. De man krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Puttense opa (79) de cel in voor misbruik kleindochter

De rechtbank Gelderland heeft dinsdag een 79-jarige man uit Putten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar wegens seksueel misbruik van zijn kleindochter. De man maakte zich een aantal jaar schuldig aan het seksueel misbruiken van zijn kleindochter. Het misbruik begon toen het slachtoffer 9 of 10 jaar en vond plaats toen het slachtoffer bij de man ging logeren.

Geen oog voor gevolgen
De rechtbank rekent het misbruik de man zwaar aan. Juist bij haar grootvader had het slachtoffer zich veilig moeten voelen. In de door de ouders van het slachtoffer ter zitting voorgelezen slachtofferverklaringen was op indrukwekkende wijze verwoord wat het misbruik door de man tot gevolg heeft gehad. Volgens de rechtbank heeft de man hier geen oog voor gehad, maar was enkel gericht op het bevredigen van zijn eigen gevoelens.

Straf gelijk aan eis
De rechtbank vond dat zij gelet op de ernst van de feiten, geen andere straf kan opleggen dan een gevangenisstraf. Ze vond de eis van de officier van justitie passend.

Giro: Etappe 11 - Van historische zege naar machtig saai

De tiende etappe van de Giro d'Italia leverde een fantastische eindsprint en historische zege op voor Biniam Girmay, de jonge Eritrese sensatie van de afgelopen jaren. Mathieu van der Poel moest zijn meerdere erkennen in Girmay, vandaag moeten wij ons meerdere erkennen in het parcours.

Het wordt een tergend lange zit, 203 kilometer dwars door de nagenoeg volledig vlakke Povallei, zwaarder voor de kijker dan voor de renner. De heren starten om 12.30 uur, hopelijk inclusief Girmay en zijn door een champagnekurk bezeerde oog, en finishen een paar uur later, zo rond 17.00 uur. Minuutje voor die tijd de TV aan moet voldoende zijn.

Rellende_Rotscholier heeft een en ander hier weer voorbeschouwd, dat dan weer wel.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Klassieke criminaliteit gedaald, spoedvraag naar politie gestegen

Woninginbraken, overvallen, straatroven … de klassieke criminaliteit daalde vorig jaar opnieuw, maar niet eerder was de spoedvraag naar politie zo groot als in 2021. Dat beeld komt duidelijk naar voren in de jaarverantwoording 2021 van de politie. Neem het gestegen aantal 112- en overlastmeldingen en het aantal demonstraties dat de politie heeft begeleid. ‘2021 gaat de boeken in als een jaar waarin de tegenstellingen in de samenleving soms fors waren’, stelt korpschef Henk van Essen. ‘Maar de politie was er wanneer mensen ons nodig hadden, ondanks de krapte en druk.’

Voor politiemensen op straat begon 2021 stormachtig met door heel het land avondklokrellen. En het jaar eindigde zoals het begon. De gebeurtenissen in Rotterdam, eind november, bleken het startsignaal van avonden vol geweld op meerdere plekken in ons land. Relschoppers, soms zeer jong, vielen politiemensen aan met stokken en vuurwerkexplosieven.

Maatschappelijke ontwikkelingen
Opvallend in 2021 is dat deze maatschappelijke onvrede grote impact had op het politiewerk. De ‘klassieke’ criminaliteit daalde weliswaar opnieuw: in 2021 werden 741.111 misdrijven geregistreerd, zeven procent minder dan in 2020. Toch moest de politie vaker met spoed naar allerlei situaties toe. Zo steeg het aantal 112-meldingen met bijna 150.000 naar ruim 3,2 miljoen. De cijfers in de jaarverantwoording laten een duidelijke verschuiving zien naar meer handhaving. Verder waren er 536.946 geregistreerde overlastmeldingen, 11 procent meer dan het jaar ervoor. Een kwart daarvan, zo’n 130.000 meldingen, ging over personen met verward gedrag en dat aantal blijft groeien.

Tegenstellingen
Corona zorgde ook in 2021 voor veel maatschappelijke ongenoegen. Dat leidde niet alleen tot talloze politie-inzetten bij demonstraties en rellen, maar ook tot (online) intimidatie en bedreiging van politici, wetenschappers, journalisten, hulpverleners en de politie zelf. ‘Als ik kijk naar vorig jaar en zie hoe fors de tegenstellingen soms zijn, dan rijst de vraag wat er in de samenleving aan de hand is’, zegt korpschef Henk van Essen. ‘We staan als samenleving gezamenlijk voor een grote verantwoordelijkheid. We zouden met elkaar moeten bepalen waar grenzen liggen. Wat vinden we normaal? Daarbij hebben wat mij betreft – naast de politie – ook ouders/opvoeders, scholen, jeugdwerk, werkgevers en media nadrukkelijk een rol. Strafrechtelijke handhaving is dan het sluitstuk van een gezamenlijke aanpak.’

Meer dan alleen corona
Het afgelopen jaar speelde er meer dan corona. De politie heeft met de inzet van duizenden collega’s het afgelopen jaar mooie en aansprekende resultaten geboekt. Zo werden onder meer 1662 criminele samenwerkingsverbanden aangepakt en 505 inzetten gepleegd op online kindermisbruik. Daarnaast werd zeven jaar na dato, in Duitsland, de moeder van de zogenoemde containerbaby aangehouden en pakte de politie – na 21 jaar - een verdachte op in een verkrachtingszaak uit 2000. Ook de man die in 1997 met grof geweld de 33-jarige psychologe Els Slurink van het leven beroofde, is in 2021 achterhaald en door de rechter veroordeeld.

In 2021 werden verder veertig cybercrime-fenomeenonderzoeken afgerond. Daarbij werd onder meer de grootste illegale onlinemarkt ter wereld stilgelegd. In een ander cyberonderzoek werd een ransomwarebende opgepakt die in 71 landen slachtoffers miljoenen euro’s afhandig maakte. Een van de meest complexe cybercrimeonderzoeken die de Landelijke Eenheid ooit uitvoerde, maakte verder een einde aan Emotet, een geavanceerd netwerk van geïnfecteerde computers (botnet) dat wereldwijd ruim één miljoen slachtoffers maakte.

Andere belangrijke successen waren de internationale samenwerkingen bij het oprollen van twee grote criminele berichtendiensten: SkyEcc en Anom. Hierbij werden vele miljoenen berichten van criminelen onderschept. Hiermee kreeg de politie inzicht in onder andere cocaïnesmokkel, de productie van synthetische drugs, witwassen, geweldsdelicten en liquidaties. Op basis van deze informatie konden door het hele land invallen worden gedaan en zijn tientallen arrestaties verricht. Ook werden daar wapens, telefoons, auto's, boten, grote hoeveelheden contant geld en verdovende middelen in beslag genomen.

Treurig dieptepunt
Een treurig dieptepunt was de moord op Peter R. de Vries in juli 2021. Van Essen: ‘Die moord schokte heel Nederland. Mede dankzij snel en professioneel handelen wisten we meteen twee verdachten op te pakken. Maar de bedreigingen uit de onderwereld zorgen voor een sterk toegenomen vraag naar bewaken en beveiligen. We hebben daarom besloten dit tot een hoofdtaak van de politie te maken, net als noodhulp en opsporing. Dat moet onder meer voor lucht zorgen bij alle politiemensen uit de basisteams die dat nu als neventaak doen.’ Ook de aanrijding en dood van onze collega Arno de Korte, motoragent in Rotterdam, heeft ons allemaal diep geraakt. ‘Eerst was er het verdriet, toen kwam er ook woede bij’, schreef een collega treffend.

‘Al met al zie ik te veel een politie die repressief moet optreden’, concludeert de korpschef. ‘De politie lijkt soms een ‘duizend-dingen-doekje. De uitdagingen waarvoor de samenleving anno 2021/2022 staat, vragen om een generieke aanpak, waarbij meer nadruk wordt gegeven aan preventie. Daar hoort een politie bij die in verbinding, proactief, toegankelijk en laagdrempelig opereert. Een duurzame stabiele financiering is daarvoor een randvoorwaarde.’

Meer bedrijven ervaren tekorten aan personeel en materialen

Aan het begin van het tweede kwartaal 2022 vormde een tekort aan personeel de grootste belemmering in de bedrijfsvoering van ondernemers. Ook belemmeringen door tekorten aan productiemiddelen, materiaal en ruimte bereikten een recordhoogte. Het ondernemersvertrouwen nam in het tweede kwartaal van 2022 wel toe, vooral voor de horeca. Binnen andere bedrijfstakken was de toename gematigder of daalde het ondernemersvertrouwen. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin april verzameld.

Voor het vierde kwartaal op rij gaven ondernemers aan dat ze in de bedrijfsvoering het vaakst belemmerd worden door personeelstekort. Aan het begin van het tweede kwartaal gaf 34 procent van de ondernemers dit aan, tegenover 13 procent een jaar eerder. Het tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte was met een recordpercentage van 19 procent een toenemende belemmering. Ook gaven steeds minder ondernemers aan helemaal niet belemmerd te worden bij de productie en zakelijke activiteiten.

Met bijna de helft van de ondernemers gaven zakelijke dienstverleners, waaronder bijvoorbeeld uitzendbureaus vallen, wederom het vaakst aan dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is. Het percentage detaillisten dat in de bedrijfsvoering door een tekort aan personeel werd belemmerd steeg het meest, en verdubbelde ongeveer tot 39 procent. Ondernemers binnen de delfstoffenwinning ervoeren veruit het minst vaak personeelstekort. Een tekort aan productiemiddelen werd het vaakst als belemmering genoemd door autohandelaren (36 procent). Voor de detailhandel is dit aandeel meer dan verdubbeld ten opzichte van begin 2022, en ook voor de bouwnijverheid steeg dit percentage flink.

Ondernemersvertrouwen neemt toe
Aan het begin van het tweede kwartaal 2022 nam het ondernemersvertrouwen toe, nadat het een kwartaal eerder afnam. De stemmingsindicator kwam uit op 16,8 en was voor het vijfde kwartaal op een rij positief. Het ondernemersvertrouwen is opgebouwd uit realisaties, waarbij ondernemers beoordelen of bepaalde indicatoren verbeterden ten opzichte van een kwartaal eerder, en voor een kleiner deel uit een verwachtingen. Sinds het begin van de coronapandemie fluctueerde het ondernemersvertrouwen sterk, mede onder invloed van coronamaatregelen. In februari 2022 verviel het grootste gedeelte van de coronamaatregelen.

Sentiment in meeste bedrijfstakken positief
Het ondernemersvertrouwen nam aan het begin van het tweede kwartaal 2022 in de meeste bedrijfstakken toe en was in alle bedrijfstakken positief, uitgezonderd de delfstoffenwinning. In de horeca sloeg het sentiment flink om en was het ondernemersvertrouwen, na een dal een kwartaal eerder, het hoogst van alle bedrijfstakken. Horecaondernemers zagen de omzet en het economisch klimaat de afgelopen drie maanden verbeteren en verwachtten daarnaast dat de omzet de komende drie maanden zal toenemen.

Binnen de bedrijfstak informatie en communicatie en de groothandel nam het positieve sentiment verder toe, onder andere doordat meer ondernemers een omzettoename verwachtten. Ondernemers binnen de bouwnijverheid waren positief gestemd, maar het vertrouwen nam wel af. Dit kwam vooral doordat de productie de afgelopen drie maanden afnam. In de delfstoffenwinning daalde het ondernemersvertrouwen, en was aan het begin van het tweede kwartaal negatief.

Zorgen om prijsstijgingen in komende 12 maanden
Voor de komende twaalf maanden maken ondernemers zich op commercieel gebied vooral zorgen over de prijsstijgingen van benodigd materiaal, energie en diensten. 46,5 procent van de ondernemers gaf dit begin april 2022 aan. Vooral ondernemers binnen de industrie en bouwnijverheid noemden dit als zorgelijke situatie voor het komende jaar. Daarnaast maakt 19 procent van de ondernemers zich zorgen over internationale politieke spanningen, conflicten en sancties. Delfstoffenwinnaars gaven dit het vaakst aan (29 procent), en ook bij de bedrijfstak vervoer en opslag was dit percentage relatief hoog. 16 procent van de ondernemers gaf aan helemaal geen zorgelijke situaties te ervaren.

FOK! Wat een weer!: opnieuw temperatuursverschillen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Boe!  

Daar zijn we weer! Hoe maakt u het vandaag? Ik maak het ook, maar als ik vertel wat ik maak verklap ik mijn geheim.  

Gisterochtend was het op veel plaatsen maar een bewolkte bedoening. Een zwakke storing waar ik het gisteren over had kwam uiteindelijk een stuk noorderlijker te liggen dan gedacht. Plaatselijk viel er ook wat lichte regen uit. Uiteindelijk kwam de zon er wel door, maar er bleven ook momenten met bewolking over. Het was wel bijzonder warm en ook wel benauwd. In het westen wist het kwik tot rond de 24 graden op te lopen, maar in het binnenland werd het al gauw 27 graden. 

In de loop van de nacht verschijnen er weer wat nieuwe wolkenvelden en als er een drupje regen valt, dan zal dat alleen in Zeeland zijn. Het wordt ook een zeer zachte nacht met minima tussen de 13 en 16 graden.

Het westen leek de warmste dag wel gehad te hebben. Vandaag steekt er in de loop van de ochtend een zeewind op en die kan toch wel een eindje landinwaarts komen. Een graad of 21 op het strand tot 23 in Amsterdam zit er dan ook niet in. Op de Wadden blijft het zelfs nog iets koeler. Elders in den lande komen we uit op waarden tot maximaal 27 graden.

De zon is zeker van de partij en ik denk ook meer dan gisteren. Er gaan ook stapelwolken ontstaan en met name net over de grens neemt de buienkans snel toe. Langs de oostgrens kunnen er ook een paar ontstaan, maar de echt zwaardere buien zijn voor Duitsland. Dat gebeurde gisteren ook al. Toen viel er op sommige plaatsen ruim 70 mm. Ook het onweer lijkt net buiten onze grenzen te blijven, maar ik sluit het niet helemaal uit. 

Donderdag begint zonnig en in het binnenland zomers warm, maar de lucht wordt duidelijk onstabieler. De kans op een stevige onweersbui neemt dan ook toe. Het ziet er nu naar uit dat opnieuw de oostelijke en zuidelijke helft van het land daar goede kandidaten voor zijn. Ik vrees echt met grote vreze voor de noordwestelijke helft van het land, aangezien daar ook donderdag een gerede kans bestaat op zeewind. 

Ik weet daar morgen uiteraard meer over te vertellen.  

Tot dan.  

ZonsopkomstP (Foto: Spylacopa_68)
Het was zeer vroeg dag voor Spylacopa_68. Rond 05.40 zag hij deze fraaie lucht in Purmerend. (Foto:Spylacopa_68)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Rode Kruis start Telegram accounts voor vluchtelingen uit Oekra´ne

Het Rode Kruis heeft onlangs een drietal Telegram accounts geopend om vluchtelingen uit Oekraïne te informeren over de hulpverlening van het Rode Kruis in Nederland, de Nederlandse overheid en andere organisaties die in Nederland hulp/informatie bieden. Op basis van de meest gestelde vragen die op de (Whats-App -) Hulplijnen van het Rode Kruis binnenkomen, wordt er informatie in drie talen op de accounts gedeeld: Oekraïens (@redcross.nl_ua), Russisch (@redcross.nl_rus) en Engels (@redcross.nl_en). De berichten kunnen eenvoudig worden gedownload en verder worden verspreid.

Op de Telegram kanalen staan onder andere video’s met uitleg over hoe je onderdak kunt krijgen als je in Nederland aankomt, hoe je kunt reizen met het openbaar vervoer, hoe de registratie werkt in Nederland, hoe je aan leefgeld kunt komen of hoe je medische hulp kunt krijgen. De informatie van de overheid over het testen van de sirenes op de eerste dag van de maand hebben we ook gedeeld via deze kanalen. De eerste video (over aankomst in Nederland) is al meer dan 6.500 keer bekeken.

Waarom Telegram?
Telegram, een dienst vergelijkbaar met Whatsapp, is de populairste berichten-app van Oekraïne. Voor het Nederlandse Rode Kruis dé reden om Telegram, naast de Whats-App Hulplijnen, in te zetten voor de verspreiding van informatie over Nederland aan mensen die Oekraïne ontvluchten of inmiddels in Nederland zijn aangekomen.

Hulplijnen
Half maart startte het Rode Kruis een WhatsApp-Hulplijn in het Oekraïens, Russisch en Engels (06 – 48158053). Hier zijn al meer dan 14.000 berichten op binnengekomen. Naast de WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen is er de Nederlandstalige Rode Kruis telefonische Informatielijn Oekraïne voor mensen die hulp willen vragen óf aanbieden (070 – 4455 888). Hier zijn tot nu toe meer dan 2000 telefoontjes op binnengekomen.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.