FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 mei 2022

Drugovich domineert F2-sprintrace Barcelona, Verschoor 11e

Op het circuit van Barcelona is zaterdag ook de Formule 2 in actie gekomen voor de eerste van twee races in het weekeinde. Zaterdagmiddag werd de sprintrace afgewerkt, zondagochtend staat de hoofdrace op het programma.

Na een gridstraf voor polesitter Felipe Drugovich mocht Calan Williams vanaf de pole vertrekken, naast Jake Hughes en voor Theo Pourchaire, Drugovich, Ayumu Iwasa, Logan Sargeant, Jehan Daruvala en Frederik Vesti - Richard Verschoor startte vanaf de negentiende stek.

Door de pole van Williams kon nog voor de start een streep: hij kwam bij het vertrek voor de formatieronde niet verder dan een meter of vier. Met Hughes voorop werd er dan gestart en was het uitgerekend Drugovich die met een dijk van een start de leiding pakte, voor Iwasa, Sargeant, Pourchaire en de slecht vertrokken Hughes.

Pourchaire moest zijn rappe start bekopen en werd ingehaald door Daruvala en Jüri Vips, terwijl Hughes de vierde plek in beslag nam. Na een paar ronden spinde Vips het grind in: zijn race was voorbij en de safety car betrad de baan, met Drugovich, Iwasa en Sargeant voorop.

Na negen ronden werd het groen weer gezwaaid, waarna het voorin lange tijd redelijk rustig bleef. Met zeven ronden te gaan nam Daruvala Hughes te grazen voor plek vier, een ronde later ging ook Pourchaire voorbij de Brit, die nog een ronde later Jack Doohan langszij moest laten gaan.

Drugovich domineerde de race en kwam geen moment in de problemen, zijn zege was een feit. Iwasa en Sargeant completeerden het podium, voor Daruvala, Pourchaire en Doohan, met Verschoor op uiteindelijk een keurige elfde plek.

Uitslagen degradatie/promotie

Na zeventien jaar degradeert Heracles uit de Eredivisie. In de halve finales van de play-offs verloor Heracles thuis met 3-1 van Excelsior. De eerste wedstrijd in Rotterdam was al een 3-0 zege voor Excelsior.

Heracles, dat minimaal drie maal moest scoren moest minstens driemaal scoren en zocht dan ook direct de aanval. Na een half uur was het Bakis die de thuisploeg op voorsprong bracht. Heracles had weer wat hoop maar die was snel vervlogen toen Dallinga de 1-1 binnen schoot. In het vervolg van de wedstrijd kon de thuisploeg geen vuist meer maken en het was Wieffers die Excelsior op voorsprong bracht. Vlak voor tijd zorgde Agrafiotis voor de 1-3 eindstand.

Excelsior neemt het in de finale van de play-offs op tegen ADO Den Haag. Na de 2-1 thuiszege werd in Eindhoven ook met 2-1 gewonnen van de plaatstelijke FC.

Eindhoven begon prima aan de wedstrijd. Het was echter ADO dat na een kwartier spelen op voorsprong kwam bij zijn eerste echte kans. Verheydt maakte de 0-1 na een snelle counter. Tien minuten daarna kreeg Seedorf een duwtje van Bourard en kopte de bal pardoes in zijn eigen doel. Ook in het vervolg bleef de ploeg uit Den Haag overeind. Vlak voor tijd deed Amevor nog iets terug voor Eindhoven maar de wedstrijd was al gespeeld.

Vidales pakt eerste Formule 3-overwinning in Barcelona

Op het circuit van Barcelona zijn ook de jongelingen in de Formule 3 aan het racen geslagen. Op zaterdagochtend werd de sprintrace afgewerkt, wat een prima vertoning werd, met name voor het thuispubliek.

Met David Vidales op poleposition, Juan Manuel Correa naast hem en Jak Crawford, Kaylen Frederick, Caio Collet en Oliver Bearman op de tweede en derde rij ging de race van start. Vidales behield bij de start de leiding, voor Correa, Crawford, Frederick, Collet en Bearman.

Alexander Smolyar ging vroeg voorbij Bearman, Crawford nam Correa te grazen. Vroeg in de tweede helft van de race deed hij een iets te enthousiaste inhaalpoging bij Vidales, waar beiden wel genadig uit kwamen, maar waardoor Crawford wel een flink gat dicht moest gaan rijden.

Smolyar ging ondertussen ook langs Frederick, die ook al gepasseerd was door Collet. Arthur Leclerc had het tempo lekker te pakken en werkte zich via Frederick en Smolyar naar plek vijf, waarna hij de aanval op Correa kon openen, met succes.

Vidales hoefde niet nog eens een aanval te pareren en pakte de eerste overwinning in zijn nog jonge F3-carrière, voor Crawford en Collet. Leclerc eindigde als vierde, Correa en Smolyar completeerden de top-6.

Rusland: uitwisseling Azovstal-strijders tegen Poetin 'vriend' Medvedchuk?

Volgens verklaringen van de prominente Russische buitenlandse politicus Leonid Slutsky staat een mogelijke uitwisseling van de uit Azovstal gevangengenomen Oekraïense strijders voor de pro-Russische politicus Viktor Medvedchuk ter discussie.

"We zullen de mogelijkheid onderzoeken om Medvedchuk uit te wisselen voor de Azov-soldaten", zei Slutsky volgens het Interfax-agentschap.

De afgelopen dagen hebben meer dan 2.400 Oekraïense soldaten zich overgegeven bij de staalfabriek in Mariupol. Wekenlang hadden ze zich verschanst in de bunkers van de Azovstal-fabriek en verdedigden ze de havenstad tegen de Russische bezetters.

De Oekraïense politicus en oligarch Medvedchuk, die medio april werd gearresteerd, wordt beschouwd als de naaste bondgenoot van Vladimir Poetin. Hij wordt beschuldigd van hoogverraad en verduistering in Kyiv. Weken geleden stelde de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zelf voor om hem te ruilen voor Oekraïense krijgsgevangenen.

ECB-baas Lagarde: 'cryptocurrencies zijn op niets gebaseerd'

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, heeft in een recent interview met 'College Tour' op NPO 2 (22 mei op de buis) verklaard dat cryptocurrencies ”op niets zijn gebaseerd” en dat ze gereguleerd moeten worden.

Lagarde vindt dat het reguleren van de crypto-industrie mensen ervan zal weerhouden te speculeren op cryptocurrencies met hun spaargeld. Ze maakt zich zorgen over mensen die investeren in crypto’s zoals bitcoins zonder de risico’s te snappen waardoor ze een vermogen kunnen verliezen, met grote gevolgen voor de rest van hun leven.

Er is geen onderliggende waarde van die munten om als veilig anker te kunnen dienen, stelt Lagarde die in het verleden al vaker kritiek heeft geuit op crypto’s.

Cryptocurrency
Cryptocurrency

Nederlander (24) steekt in wang en snijdt oor af bij steekpartij, klopjacht geopend

De politie van Kopenhagen is op zoek naar de 24-jarige Nederlander Yahye Mohamed O., die wordt verdacht van medeplichtigheid aan een zware mishandeling in Silkegade in het centrum van Kopenhagen.

Een 25-jarige man werd op zondag 15 mei 2022 het slachtoffer geworden van een brute mishandeling. Hier werd hij meerdere keren met een mes gestoken, werd een van zijn wangen opengesneden en werd zijn linkeroor afgesneden.

De politie van Kopenhagen heeft dinsdagavond een 20-jarige man gearresteerd die samen met een handlanger wordt verdacht van de mishandeling.

De vermoedelijke handlanger is de 24-jarige Nederlander, Yahye Mohamed O., voor wie de politie van Kopenhagen nu een internationaal opsporingsbericht heeft uitgegeven.

"We hebben een vermoeden dat hij in het buitenland is. Mogelijk in Zweden, Noorwegen - rond Oslo of Noord-Duitsland, waar ons eerste onderzoek in de richting van wijst. Maar aangezien de verdachte een Nederlander is en banden heeft met het Verenigd Koninkrijk K, zoeken we hem ook in die landen”, zegt politiecommissaris Kenneth Jensen van de afdeling Zware Criminaliteit Kopenhagen.

De zoekopdracht wordt daarom gedeeld met media in Zweden, Noorwegen, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De politie van Kopenhagen beschouwt Yahye Mohamed O. als gevaarlijk en burgers moeten niet proberen contact met hem op te nemen of hem zelf aan te houden, maar moeten in plaats daarvan onmiddellijk contact opnemen met de plaatselijke politie als ze hem zien.

"Het was een zeer brute mishandeling, dus we hebben een intensief onderzoek om Yahye Mohamed O. achter de tralies te krijgen. We hebben een goede samenwerking met onze collega's in het buitenland, maar we hebben ook de hulp van de burgers nodig."

Eerder op 15 mei werd een 28-jarige man 's ochtends vroeg gedood in een hotelkamer in Strandgade in Christianshavn. Hier meldde een 20-jarige man zich in de zaak. Het is dezelfde 20-jarige die later zondag betrokken was bij de steekpartij in Kopenhagen, maar of zijn handlanger dezelfde is als de politie van Kopenhagen nu zoekt is nog onduidelijk. "Verder onderzoek moet dat nog uitwijzen", volgens politieofficier Henrik Brix.

Geen compensatie spaartaks voor mensen die geen- of te laat bezwaar maakten

Een gevoelige nederlaag voor honderdduizenden spaarders die te veel belasting hebben betaald de afgelopen jaren. De Hoge Raad, de hoogste rechter van het land, heeft geoordeeld dat mensen die niet - of niet op tijd - bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks, geen recht hebben op compensatie. Zo meldt RTL.

Vrijdag besliste de hoge raad dat spaarders die geen of te laat bezwaar hebben ingediend tegen de onrechtmatige heffing in box 3 hoeven niet gecompenseerd te worden. Eerder oordeelde de rechtbank dat die belasting op een oneerlijke manier wordt berekend. Iedereen die daar bezwaar tegen maakt, zou vergoed moet worden.

Apenpokken vandaag in Nederland aangemerkt als A-ziekte, meldingsplichtig

Op 20 mei 2022 zijn ook in Nederland de eerste besmettingen met het apenpokken-virus bevestigd. De verwachting is dat de komende dagen nog meer besmettingen zullen worden aangetroffen. De ziekte is vandaag aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct gemeld moeten worden. Zo kan verdere verspreiding van het virus voorkomen worden.

Het RIVM heeft geadviseerd om de apenpokken aan te merken als A-ziekte. Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport volgt dit advies op. Daarmee is het verplicht voor artsen om de ziekte en het vermoeden daarvan direct te melden. Zo kunnen nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk opgespoord en geïsoleerd worden en ook voor hun contacten kunnen er maatregelen, zoals quarantaine, genomen worden. Het gaat nadrukkelijk om de aanpak van individuele gevallen. Er zijn geen algemene collectieve maatregelen te verwachten.

Personen met (een verdenking op) apenpokken worden verzocht in thuis isolatie te gaan. Zij kunnen getest worden. Is de test uitslag negatief dan kan de isolatie worden opgeheven. Zijn zij positief, dan worden zij verzocht in isolatie te blijven tot de ziekte niet langer meer besmettelijk is. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is.

Apenpokken
Apenpokken, dat officieel Monkeypox wordt genoemd, is een virus dat vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het virus komt voor bij knaagdieren, maar ook mensen kunnen besmet worden. De klachten na een besmetting zijn doorgaans mild.

In Nederland zijn nu 2 erkende en 1 verdacht geval van apenpokken bekend.

Zie ook: 

Zweden classificeert apenpokken 'als gevaar voor de volksgezondheid'

Monkeypox uitbraak (apenpokken) bij mensen in meerdere landen, wat is het?

Amsterdam: vijf taxichauffeurs betrapt op rijden onder invloed van drugs

De politie heeft gisteravond tijdens een grote controle vijf taxichauffeurs opgepakt vanwege het rijden onder invloed van drugs. Ze testten positief op THC, cocaïne, amfetamine of methamfetamine. Zo meldt AT5

Drie van de vijf betrapte chauffeurs vervoerden passagiers tijdens de controle. In totaal werden er zo'n vijftig taxichauffeurs gecontroleerd door handhavers en agenten. Er was een GGD-arts aanwezig om bloed te prikken voor de drugstests. Bij de controle zijn ook boetes uitgedeeld voor technische gebreken, verkeersovertredingen en frauduleuze handelingen in de boordcomputer. 

"Eén taxichauffeur spande de kroon", schrijft de politie op Instagram. "Hij werd betrapt door handhaving op het illegaal bedienen van de opstapmarkt (tweede maal), waarvoor een rapport is opgemaakt. Last onder dwangsom hiervoor is al snel 5500 euro. Daarnaast bleek ook hij te rijden onder invloed van drugs. Nadat hij was heengezonden met een rijverbod van 24 uur leek het afgelopen. Helaas zag onze video-auto geen 45 minuten later de betreffende taxi weer rijden. Bij de staandehouding bleek dezelfde chauffeur er nog in te rijden."

Het rijden tijdens een rijverbod is een misdrijf dat een gevangenisstraf of een geldboete van duizenden euro's kan opleveren. Ook is de taxipas van de chauffeur ingenomen. "Wij verwachten dat deze chauffeur de komende jaren een ander beroep zal moeten uitvoeren", schrijft de politie.

Russische grensregio klaagt over beschietingen vanuit Oekra´ne

Het Russische grensgebied Koersk beschuldigt Oekraïne nu van dagelijkse beschietingen. Zaterdag werd de regio Glushkovo aangevallen, schreef gouverneur Roman Starovoit op Telegram. In eerste instantie gaf hij geen informatie over mogelijke slachtoffers.

In de afgelopen dagen heeft Starovoit de Oekraïners al de schuld gegeven van de vernietiging in steden nabij de grens. In het dorp Tjotkino zou donderdag een persoon zijn overleden. Oekraïne heeft niet gereageerd op de beschuldigingen. Rusland, dat zelf op 24 februari de aanvalsoorlog tegen Oekraïne lanceerde, klaagt al weken over Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied.

NAVO-geschil: Turkije eist concrete stappen van Zweden

Volgens president Recep Tayyip Erdogan eist Turkije concrete stappen tegen het terrorisme van Zweden. Een wapenembargo tegen Turkije na de invasie van Syrië in 2019 moet ook worden opgeheven, citeerde het officiële persbureau Anadolu Erdogan na een telefoontje met de Zweedse premier Magdalena Andersson.

De Finse president Sauli Niinisto van zijn kant tweette dat hij "open en directe" gesprekken had gevoerd met Erdogan over de aanvraag van zijn land voor het lidmaatschap. Turkije heeft zich tot nu toe verzet tegen het lidmaatschap van zowel Zweden als Finland.

Groenewegen sprint naar vierde winst in Veenendaal-Veenendaal

Dylan Groenewegen heeft voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal Classic gewonnen. De Nederlandse sprinter van BikeExchange-Jayco was de snelste in een massasprint. Hij won voor Gerben Thijssen en Arnaud de Lie.

Het eerste deel van de Nederlandse verliep rustig. In het eerste wedstrijduur ontstond er een kopgroep, waarna de ploeg van Dylan Groenewegen de wedstrijd controleerde. Op zestig kilometer van de streep probeerde Jumbo-Visma de sprinters te verrassen door het in waaiers te trekken. Dat lukte ook aardig, want er ontstond een groep van dertig renners, maar Groenewegen was attent en zat mee in de voorste groep.

Ondanks de hulp in de eerste waaier van Alpecin-Fenix kon alles weer terugkomen en zou er gesprint voor de overwinning. In die sprint was Groenewegen de snelste en pakte zijn vierde winst in de Nederlandse wedstrijd. Hij won voor de Belgen Gerben Thijssen en Arnaud de Lie.

Yates wint prachtige veertiende rit Giro d'Italia, Carapaz nieuwe leider

Simon Yates heeft de prachtige veertiende rit gewonnen. De Engelsman van Team BikeExchange-Jayco reed in het slot van de etappe weg bij de favorieten voor de eindzege en pakt zijn tweede zege in de Giro. Richard Carapaz nam de roze leiderstrui over van Juan Pedro López, die vandaag meer dan vier minuten verloor.

Bijna 50 kilometer duurde het vooraleer de vlucht van de dag vorm kreeg. Mathieu van der Poel was mee in de vroege vlucht van twaalf en de kopgroep nam een voorsprong van ruim twee minuten. In de achtergrond moest Tom Dumoulin opgeven. De winnaar van 2017 moest opgeven met fysieke klachten.

De kopgroep van twaalf hield het niet lang nadat Bora-hansgrohe de boel stevig in handen nam. De kopgroep werd op zestig kilometer van de streep bijgehaald, waarna het lastige deel van het parcours nog moest komen. In Turijn moesten de renners twee lokale rondes van elk 36,4 kilometer afwerken met twee stevige beklimmingen.

In de eerste van de twee rondes deed Wilco Kelderman al het werk en zorgde ervoor dat onder meer Alejandro Valverde niet kon terugkomen, ook het Nederlandse talent Thymen Arensman had de slag gemist. Op de Superga, de voorlaatste beklimming van de dag, was het werk van Kelderman gedaan en was het aan de klassementsrenners. Richard Carapaz opende de aanval, bij de eerste aanval zorgde dat nog niet tot grote gevolgen, maar bij zijn aanval nam de olympisch kampioen een voorsprong van twintig seconden.

In aanloop naar de laatste beklimming behield Carapaz zijn voorsprong. Op de Colle della Maddalena, 3,6 kilometer aan gemiddeld 8,1%, kreeg Carapaz het lastig. Jai Hindley, Vicenzo Nibali en Simon Yates konden terugkeren en zouden strijden voor de dagzege. In de slotfase reed Yates weg bij de overige drie en boekte zijn tweede ritzege. Een mooie opsteker voor de Engelsman, nadat hij vorige week zijn klassement kon vergeten na zijn slechte dag op Blockhaus. In de sprint om de tweede plaats won Hindley voor Carapaz, maar de laatst genoemde nam wel de leidersplaats over van Juan Pedro López, die vandaag meer dan vier minuten verloor.

F1: Poleposition voor Leclerc, Verstappen tweede

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Spanje. De kampioenschapsleider sloeg tijdens de kwalificatie in de slotrun toe en verdreef hiermee Max Verstappen naar plek twee, terwijl Carlos Sainz voor eigen publiek de derde tijd klokte.

Mick Schumacher kon tijdens de derde vrije training weinig ronden rijden door brandende achterremmen, maar Haas kreeg de bolide op tijd voor de kwalificatie klaar. De Duitser wist zich ondanks alle pech naar het tweede deel te rijden, net als Pierre Gasly die de rokende van de AlphaTauri van de ochtendtraining te boven kwam en doorging. Verrassende afvaller was Fernando Alonso die in de laatste minuut vast kwam te zitten in de wachtende rijders om aan te zetten voor een ronde. De Spanjaard kreeg geen goed gat en viel af, net als Sebastian Vettel en Lance Stroll die hiermee Aston Martin, bijgenaamd de Groene Red Bull, geen goede dienst bewezen. Ook de Williamsen van Alexander Albon en Nicholas Latifi waren klaar.

In Q2 meldden de Mercedessen zich plotseling bovenaan, terwijl de Ferrari's en de Red Bulls een ronde op gebruikte banden neerzetten. Uiteindelijk ging Verstappen op nieuwe banden naar buiten en zette alsnog de snelste tijd neer. De strijd om plek tien was hard, waarbij Lando Norris in de fout ging en zijn tijd afgenomen zag worden vanwege het overschrijden van de baanlimieten. Ook Esteban Ocon, Yuki Tsunoda, PierreGasly en Guanyu Zhou behoorden tot de afvallers.

De strijd in het laatste deel beloofde spannend te worden tussen Ferrari, Red Bull en Mercedes. Verstappen opende met een 1.19,073 het bal voor Carlos Sainz en Sergio Perez. Daarachter sloten George Russell en Lewis Hamilton aan. Leclerc was bij de laatste chicane te enthousiast en spinde.

Leclerc was in de tweede run de eerste die een tijd neer ging zetten en reed met een 1.18,750 een fabelachtige tijd en de poleposition. Verstappen klaagde over motorproblemen en verbeterde zijn tijd niet. De Nederlander eindigde wel op plek twee, voor Sainz, Russell, Perez, Hamilton, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo en de verrassende Schumacher.

Leclerc ook bovenaan in laatste training, Verstappen tweede

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje heeft wederom de snelste tijd opgeleverd voor Charles Leclerc. De Monegaskische Ferrari-coureur was ook al de snelste in de twee vrijdagtrainingen.

Leclerc en teamgenoot Carlos Sainz waren op de zachte banden snel bezig, George Russell nestelde zich er in de Mercedes knap tussen, net als teamgenoot Lewis Hamilton kort daarop. Max Verstappen ging echter nog wat harder en pakte in de Red Bull op 0,072 seconden van Leclerc de tweede tijd, met Sergio Perez op plek zes, achter Sainz.

Pierre Gasly kwam vroeg binnen doordat er rook uit de achterkant van zijn AlphaTauri kwam, de rem rechtsachter op Mick Schumacher's Haas vatte na een paar rondjes vlam en zorgde voor dusdanig veel schade dat de Duitser de rest van de sessie toe moest kijken.

Om 16.00 uur gaat de kwalificatie van start, ondertussen is de uitslag van de derde trainig hier te zien.

Peilingwijzer: huidige coalitie zakt naar een nieuw dieptepunt van 55 zetels

In de I&O Research-zetelpeiling die liep van 13 tot en met 16 mei is de VVD opnieuw de grootste partij van Nederland. Wel verliest de VVD zes zetels ten opzichte van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

De coalitiepartijen verliezen samen zo''n 23 zetels ten opzichte van de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021. Ze komen nu uit op 55 virtuele zetels, niet eerder stond de coalitie er zo slecht voor. Ook de tevredenheid over Rutte IV kalft verder af en het vertrouwen in de overheid is erbarmelijk laag, maar 37% heeft vertrouwen.

Zelenskyy: Oorlog kan alleen eindigen door diplomatie

Volgens president Volodymyr Zelenskyy kan de oorlog in Oekraïne uiteindelijk alleen via diplomatie worden beëindigd. De oorlog zal "bloedig zijn, er zal hevig worden gevochten, maar het zal alleen definitief eindigen door diplomatie", zei het staatshoofd tegen de Oekraïense omroep ICTV.

"Er zijn dingen die we alleen aan de onderhandelingstafel kunnen bereiken." De resultaten van de onderhandelingen moeten "rechtvaardig" zijn voor Oekraïne.Volgens Zelensky zou er een document moeten komen over veiligheidsgaranties voor Oekraïne, ondertekend "door de vrienden en partners van Oekraïne, zonder Rusland". Tegelijkertijd moet er "een bilateraal overleg met Rusland" plaatsvinden. 

Speedklimmers strijden in Salt Lake City, Pools en Indonesisch succes

De World Cup sportklimmen is deze week neergestreken in Salt Lake City, waar vrijdagavond de eerste wedstrijden werden afgewerkt. Het speedklimmen stond op het programma, waar de twee grotendeels dominante groepen weer scoorden: de Poolse vrouwen en Indonesische mannen.

Vrouwen
Aleksandra Miroslaw nam het in de finale op tegen haar Poolse landgenote Aleksandra Kalucka, maar echt spannend werd dat niet. De kersverse wereldrecordhoudster Miroslaw was ongenaakbaar en snelde in 6,93 seconden naar de vijftien meter hoge top, Kalucka finishte in 7,83 seconden. Haar zus Natalia Kalucka zorgde wel voor een volledig Pools podium, door thuisfavoriete Emma Hunt in de kleine finale nét te verslaan: 7,52 tegen 7,58 seconden.

Mannen
Ook bij de mannen is de kersverse wereldrecordhouder, de Indonesiër Kiromal Katibin, nog altijd lekker op dreef. Zijn 5,17 seconden werd in de kwalificaties benaderd door de Amerikaan John Brosler (5,20), maar die ging er vroegtijdig uit tegen landgenoot Noah Bratschi. Diezelfde Bratschi knikkerde ook oud-wereldrecordhouder Veddriq Leonardo uit Indonesië eruit, waarna hij in de finale tegen Katibin (5,64) niet finishte. Leonardo pakte de derde plek, door in 5,59 te winnen van de niet finishende Italiaan Ludovico Fossali.

Zaterdag- en zondagavond staan in Salt Lake City de boulderwedstrijden op het programma, ook die zijn live te zien via Eurosport.

Extinction Rebellion voert zes dagen lang actie tegen de fossiele industrie

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren sinds donderdag zes dagen lang tegen de fossiele industrie in Rotterdam.

De zogenoemde 'rebellen' liepen donderdagmiddag een protestmars door het centrum. Tijdens de mars waren er optredens en toespraken. Ook namen de rebellen een moment om te rouwen om de schade die de klimaat- en ecologische crisis nu al wereldwijd aanrichten.

Vrijdag werd de toegangsweg tot een raffinaderij geblokkeerd. Er worden de komende dagen meer acties verwacht in Rotterdam. 

Oekra´ne meldt massale gevechten in Donbass

Oekraïne vreest een verdere opmars van Russische troepen nadat ze de havenstad Mariupol en de Azovstal-fabriek volledig hebben ingenomen. De Oekraïense militaire gouverneur van de regio Loehansk, Serhiy Hajday, meldt massale gevechten in de Donbass. Zo ligt de Oost-Oekraïense stad Sievjerodonetsk al dagen onder vuur, er vallen doden en gewonden.

"De Russen vernietigen zowel Sieverodonetsk als Mariupol. Er wordt gevochten in de buitenwijken van de stad", zei Hajday op Telegram. De gouverneur klaagde over luchtbombardementen in de regio en gaf aan dat Rusland het gebied tot puin wilde reduceren. Tegelijkertijd verwerpt hij verklaringen van de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu dat de hele regio Luhansk op het punt staat te worden overgenomen als "onzin". Shoigu zou geen overzicht meer hebben op de situatie van zijn eigen krijgsmacht volgens Hajday. 

Rusland stopt met gasleveringen aan Finland

Zoals aangekondigd, heeft Rusland de gasleveringen aan Finland stopgezet. "De levering van aardgas aan Finland volgens het leveringscontract van Gasum is opgeschort", zegt het Finse staatsenergiebedrijf Gasum.

De Russische energiegigant Gazprom kondigde vrijdag de leveringsstop aan, verwijzend naar het geschil over het betalen in roebels voor het Russische gas. Gasum zei dat gas nu uit andere bronnen wordt gehaald via de Balticconnector-pijpleiding, die Finland en Estland met elkaar verbindt, en benadrukt dat een stopzetting van de leveringen door Rusland geen leveringsproblemen zal veroorzaken. Het Russische gas speelt met een aandeel van acht procent een nogal ondergeschikte rol in de Finse energiemix.

Giro: Etappe 14 - Bijzonder pittige rit naar Turijn

De dertiende etappe van de Giro d'Italia kende een prima finale, waarin het peloton maar net op tijd was om het half Nederlandse kopgroepje terug te halen. Vandaag een ander verhaal, want we krijgen een soort korte edoch zeer pittige klassieker voorgeschoteld.

We krijgen vandaag een rit van 147 kilometer voorgeschoteld, van Santena naar Turijn. Net als gisteren niet echt lang dus, maar dit keer wel een stuk pittiger wat betreft het parcours. Een lastige aanloop en dan een zware ronde van zo'n 35 kilometer, met eerst een doorkomst en daarna de finish in Turijn.

Rellende_Rotscholier heeft het hier allemaal uitgebreid voorbeschouwd, inclusief de dubbele beklimming van de lastige Superga en Colle Della Maddalena. Om 13.00 uur vertrekken de heren, een mooi moment om in te schakelen op Eurosport, want van deze rit dient men weinig te missen.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: ter vervanging van

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo! 

Uw vaste weerman is verhinderd maar om u niet in de kou te laten staan, een kort weerbericht vers van het KNMI. Maar maakt u zich geen zorgen, later vandaag zal hij alles van gister bespreken wat er zoal is geweest in de atmosfeer.

In het oosten is het eerst nog bewolkt met plaatselijk wat regen. Van het westen uit klaart het op, wel ontstaan stapelwolken. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C aan zee tot 20°C in het zuiden. Er staat een overwegend matige westenwind. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind in de ochtend nog vrij krachtig.

In de nacht naar zondag is er weinig bewolking en er ontstaan vooral in het noorden en westen mistbanken. De minima liggen tussen 11°C aan de kust en 4°C plaatselijk landinwaarts. De wind is zwak uit zuid tot oost.

Overdag zijn er flinke zonnige perioden en blijft het droog. In de avond trekken in het zuiden enkele hoge wolkenvelden over. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16 graden op de Wadden tot lokaal 25 graden in het zuiden. De zwakke tot matige wind komt uit het zuidoosten.

Mooie zonsondergang (Foto: Pukeko)

Een mooie zonsondergang in de omgeving van Wormerveer. (Foto: Pukeko)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Londen wil wapens leveren aan MoldaviŰ

Volgens een Brits mediabericht wil Groot-Brittannië moderne wapens leveren aan de Republiek Moldavië om Rusland af te schrikken van een mogelijke aanval.

In een interview met The Telegraph zei de minister van Buitenlandse Zaken dat Vladimir Poetin vastbesloten was om een "groter Rusland" te creëren, ondanks de nederlaag in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

Moldavië, ten zuidwesten van Oekraïne, is geen NAVO-lid en er wordt gevreesd dat het het volgende doelwit van Poetin zou kunnen zijn, aangezien hij territoriale expansie nastreeft.

Liz Truss zei dat er gesprekken gaande zijn om ervoor te zorgen dat niet alleen Oekraïne, maar ook de verdedigingswerken van Moldavië 'NAVO-standaard' zijn om toekomstige aanvallen af te schrikken.

In het interview zei ze: “Ik zou Moldavië graag zien uitgerust zien volgens de NAVO-standaard. Dit is een discussie die we voeren met onze bondgenoten."

"Poetin is absoluut duidelijk geweest over zijn ambities om een groter Rusland te creëren - en alleen omdat zijn pogingen om Kiev in te nemen niet succesvol waren, wil dat nog niet zeggen dat hij die ambities heeft opgegeven."

Als de plannen worden aangenomen, zullen leden van de militaire alliantie van de NAVO moderne wapens leveren aan Moldavië, ter vervanging van de uitrusting uit het Sovjettijdperk, en soldaten trainen in het gebruik ervan.

De stap zou een duidelijke uitbreiding zijn van de militaire steun van het Verenigd koninkrijk in die regio en een verdere indicatie dat het de invasie van Oekraïne als een keerpunt op lange termijn ziet.

Zweden classificeert apenpokken 'als gevaar voor de volksgezondheid'

Om maatregelen te kunnen nemen ter bescherming tegen infectie, classificeert Zweden apenpokken als een gevaarlijke ziekte. In België zijn de virusgevallen blijkbaar gerelateerd aan het festival 'Darklands'. In Spanje moet een sauna voorlopig sluiten na een vermoedelijke uitbraak.

Na het eerste bevestigde geval van apenpokkeninfectie in Zweden, heeft de regering van het land de zeldzame virale ziekte geclassificeerd als gevaarlijk voor het grote publiek. "De classificatie maakt het mogelijk om maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen om verdere verspreiding te voorkomen", legt minister van Sociale Zaken Lena Hallengren uit. "Het is ook belangrijk dat de informatie risicogroepen bereikt en dat de gezondheidsdiensten bereid zijn om verdachte gevallen te behandelen en op te volgen." In Zweden werd donderdag het eerste geval van apenpokken geregistreerd in de omgeving van Stockholm.

In België zijn de gevallen van apenpokken blijkbaar gelinkt aan een groot festival in Antwerpen. De organisatoren van het Darklands Festival, dat begin mei werd gehouden, vertelden dat de Belgische autoriteiten de besmetting in verband hebben gebracht met het festival. België heeft tot dusver officieel drie gevallen van apenpokken bevestigd. In Spanje heeft een homosauna tijdelijk zijn deuren moeten sluiten sluiten vanwege een vermoedelijk verband met een uitbraak van apenpokken.

De Belgische festivalorganisatoren zeiden op hun website dat er "een redelijke veronderstelling" was dat het virus waarschijnlijk is overgedragen door bezoekers uit het buitenland. De festivaldirectie is door de Belgische overheid gevraagd om de festivalgasten te informeren. Volgens de organisatoren is het Darklands Festival gericht op de "verschillende groepen van de homofetisjgemeenschap". Volgens de organisatoren werkendiverse clubs en organisaties mee aan het festival en werken er meer dan 150 vrijwilligers. Overdag vinden commerciële evenementen plaats en 's avonds feesten.

In de Spaanse hoofdstad Madrid hebben gezondheidsautoriteiten de tijdelijke sluiting bevolen van een homosauna vanwege een vermoedelijk verband met een uitbraak van apenpokken. De exploitant kondigde op Twitter aan dat de saunaclub "El Paraíso" de komende dagen als "voorzorgsmaatregel" gesloten blijft. De autoriteiten hebben 21 bevestigde gevallen en 19 verdachte gevallen geregistreerd, zei Enrique Ruiz Escudero, een vertegenwoordiger van de gezondheidsautoriteiten van de regio Madrid. De meeste van degenen die positief testten, zouden een connectie hebben met de sauna.

Apenpokken, die vooral wijdverbreid is in Centraal- en West-Afrika, is sinds begin mei in verschillende Europese en Noord-Amerikaanse landen geconstateerd. Na de eerste gevallen in Groot-Brittannië kwamen er ook meldingen uit de VS en verschillende Europese landen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn het vooral homo- of biseksuele mannen die besmet zijn geraakt.

In Duitsland is vrijdag voor het eerst een besmetting met apenpokken geconstateerd. Volgens het Beierse ministerie van Volksgezondheid ging het om een 26-jarige Braziliaan die vanuit Portugal via Spanje Duitsland binnenkwam en ongeveer een week in München is. Van het Nederlandse geval van apenpokken zijn nog geen details bekend gemaakt.

Apenpokken (monkeypox) komt voor bij apen, maar knaagdieren zijn de vermoedelijke dragers van dit virus. Sinds het einde van de pokkenvaccinaties in 1980 zijn er herhaaldelijk gevallen van besmette mensen geweest, vooral in Afrika, aangezien grote delen van de bevolking van het continent niet meer door vaccinatie beschermd zijn. Mensen kunnen besmet raken door beten van dieren, maar ook door contact met lichaamsvocht, druppelinfecties of de consumptie van apenvlees. 

Apenpokken is een zeldzame virusziekte die zich niet gemakkelijk onder de bevolking verspreidt. Voor overdracht moet een persoon nauw contact hebben gehad met een geïnfecteerde persoon (huid, slijmvliezen, inclusief via druppeloverdracht lichaamsvocht), of contact hebben gehad met kleding of linnengoed dat door een geïnfecteerde persoon is gebruikt om de infectie over te dragen. Apenpokken kan ook worden overgedragen via seksueel contact. Het risico voor de algemene bevolking is echter laag.

Na een incubatieperiode van 5 tot 21 dagen gaan geïnfecteerde personen doorgaans door een periode van milde symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Huiduitslag kan optreden, vaak op het gezicht, maar ook in het genitale gebied. De uitslag verandert en doorloopt verschillende stadia, van een puistje tot een blaar, totdat zich uiteindelijk een korst vormt. Een persoon is vooral besmettelijk in de periode dat er pukkeltjes/ blaasjes/ korstjes zijn, maar overdracht in de dagen voor de symptomen is niet uitgesloten. De meeste mensen herstellen binnen een paar weken. Uitzonderlijk kunnen deze symptomen ernstiger zijn. Op dit moment zijn de symptomen die in Europa worden gemeld in de meeste gevallen mild, en er zijn geen sterfgevallen gemeld.

Zie ook: Monkeypox uitbraak (apenpokken) bij mensen in meerdere landen, wat is het?

🔴 What is #monkeypox?
🔴 What are the symptoms?
🔴 How does it spread from person to person?
🔴 Where in the world is there currently a risk of monkeypox?
🔴 Who is at risk of catching monkeypox?

WHO Q&A on monkeypox https://t.co/tMKv3FHw4g pic.twitter.com/XN9e49yBNG

— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 20, 2022

Kabinet trekt geld uit voor Groningen

Het kabinet trekt in de Voorjaarsnota in totaal ruim 680 miljoen euro uit voor de afhandeling van de gevolgen van de aardbevingen in Groningen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de waardevermeerderingsregeling blijven bestaan. Voor deze regeling is 225 miljoen euro beschikbaar om woningen te verduurzamen als het lang duurde voordat er een besluit genomen was over een schademelding. Ook is er onder andere 350 miljoen euro om schade aan huizen te herstellen om zo te voorkomen dat bij nieuwe aardbevingen schade terugkeert of verergert.

De waardevermeerderingsregeling is bedoeld als tegemoetkoming voor Groningers die (forse) overlast ervaren van de schadeafhandeling. De regeling zou (na een verlenging per 1 april) aflopen op 1 juli 2022. Het kabinet heet besloten om extra geld beschikbaar te stellen zodat de regeling kan worden voortgezet. De waardevermeerderingsregeling wordt tot 1 oktober ongewijzigd voortgezet. Dat betekent dat iedereen die voor die datum een schademelding van minimaal 1.000 euro doet die wordt toegekend, subsidie krijgt om te verduurzamen. Vanaf 1 oktober wordt de regeling aangepast. Alleen aanvragers die vanwege omstandigheden lange tijd hebben moeten wachten op een schadebesluit koen dan nog in aanmerking. Op die manier kunnen Groningers die te lang wachten op uitsluitsel, de waarde van hun huis verhogen.

Duurzaam schadeherstel
Ook komt er 350 miljoen euro om bestaande schade te herstellen die, als het niet hersteld wordt, bij nieuwe aardbevingen kan leiden dat schade verergert of terugkeert. Een voorbeeld hiervan is herstel van de fundering. De komende tijd wordt door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) uitgewerkt hoe dat er precies uit gaat zien.

Vergoeding voor huurders
Daarnaast is er 17 miljoen euro voor huurders die zelf hun woning hebben verbeterd met bijvoorbeeld een schuur of ligbad, maar dat verloren is gegaan vanwege het versterken van de woning. Zij krijgen een vergoeding van minimaal 3.000 euro.

Hulp bij schrijnende situaties
Voor geestelijke ondersteuning voor Groningers is er 2,2 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast is er onder andere 19,5 miljoen euro om de komende jaren financieel bij te kunnen springen bij schrijnende situaties, bijvoorbeeld wanneer getroffenen door persoonlijke omstandigheden in ernstige financiële problemen dreigen te komen.

Voorjaarsnota
In de Voorjaarsnota heeft het kabinet 485 miljoen euro aan additionele middelen voor Groningen aan de begroting toegevoegd. Eerder was al 196 miljoen euro gereserveerd, deze middelen worden nu vrijgegeven. Daarmee komt in totaal 680 miljoen beschikbaar.

Onbemande Starliner CST-100 koppelt voor het eerst aan bij ISS

Het ruimteschip waarmee Boeing astronauten naar het ISS wil gaan brengen is voor het eerst aangekomen bij het ruimtestation. De onbemande CST-100 Starliner koppelde vannacht om circa 2.50 uur Nederlandse tijd aan bij het ISS. Zo meldt de NOS.

De geslaagde koppeling is een belangrijk moment voor Boeing. Een geslaagde onbemande testvlucht naar het ISS is een voorwaarde om astronauten voor NASA te mogen vervoeren.

Koudegolf treft zuiden van BraziliŰ, opnieuw koude-records

In tegenstelling tot India, dat met intense hittegolven wordt geconfronteerd, of Frankrijk, dat met droogte te kampen heeft, heeft Brazilië deze week in zijn zuidelijke deelstaten temperaturen gemeten die tot de koudste ooit behoren. Deskundigen sluiten klimaatverandering niet uit en zeggen dat de buitengewone weersomstandigheden zijn veroorzaakt door de subtropische storm Yakecan.

Terwijl Recife en andere delen van het noordoosten van Brazilië nog steeds temperaturen van rond de 28 graden Celsius kennen, hebben de thermometers in de zuidelijke staten ongekend lage waarden bereikt.

Het Federale District, net ten zuiden van Brasilia, registreerde donderdag met 1,4 graden Celsius zijn koudste temperatuur in de geschiedenis en Sao Paulo brak woensdagochtend een nieuw record met 6,6 graden, temperaturen die sinds 1990 niet meer zijn voorgekomen in de grootste stad van Latijns-Amerika.

Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais, registreerde met 4,4 graden de laagste temperatuur in 43 jaar. En verder naar het zuiden, in Santa Catarina, stroomden toeristen en plaatselijke bewoners naar buiten om de zeldzame sneeuwval uit de eerste hand te aanschouwen nadat het in de deelstaat verscheidene dagen onder 2 graden Celsius had gesneeuwd. In 15 jaar is er in Santa Catarina geen sneeuw gevallen.

De komst van koudefronten in het zuiden is vrij normaal in deze tijd van het jaar, maar het komt zelden voor dat deze temperatuurdalingen met zo'n kracht aankomen en zo ver naar het noorden reiken als nu het geval is.

Volgens meteorologen is de koudegolf het gevolg van de subtropische storm Yakecan, die aanvankelijk een cycloon werd genoemd en die het zuiden van Brazilië en Uruguay heeft getroffen.

"In de herfst is het normaal dat polaire luchtmassa's uit Antarctica dichter bij de evenaar komen en de temperatuur doen dalen", verklaarde de Braziliaanse meteoroloog Josélia Pegorim aan France24. "Maar in combinatie met de storm Yakecan, die door zijn ongewone atmosferische opbouw op dezelfde plek blijft hangen, is er een soort barrière ontstaan waardoor de koude luchtmassa's enigszins opgesloten blijven in het binnenland."

Klimaatverandering en opwarming van de aarde spelen ook een rol bij dit unieke verschijnsel. Net zoals polaire luchtmassa's zuidwaarts richting evenaar bewegen, bewegen warme winden naar de polen. Maar nu de temperatuur wereldwijd stijgt, zijn deze bewegingen niet langer in evenwicht.

"Wat de luchtmassa's laat bewegen is het temperatuurverschil tussen de tropen en de polen," vertelde meteoroloog Giovanni Dolif aan de Braziliaanse tv-zender Globo. "Maar de temperaturen op Antarctica stijgen niet zo sterk als op de tropische gordel, zoals in Brazilië. Dus de beweging van deze massa's intensiveert om te proberen het onevenwicht te compenseren, wat resulteert in sterkere winden, stormen en koudegolven op plaatsen waar ze eerder niet bestonden."

Er is nog een maand te gaan tot de winter officieel begint in het tropische land. Maar voor nu heeft het Nationaal Instituut voor Meteorologie (INMET) een koudegolfwaarschuwing afgegeven voor de hele zuidelijke helft van Brazilië, om mensen te waarschuwen voor mogelijke gezondheidsrisico's die de temperatuurdaling kan veroorzaken.

De waarschuwingen van het INMET zijn niet ongegrond. Woensdag overleed in Sao Paolo een 66-jarige dakloze man nadat hij ziek was geworden in een rij voor voedselverstrekking. Volgens de lokale media had hij de nacht op straat doorgebracht.

Om verdere tragedies te voorkomen, heeft het stadhuis van Sao Paolo aangekondigd dat het 2.000 extra opvangbedden zal organiseren om de totale capaciteit op 17.000 te brengen. Maar in de straten van deze megastad wonen ongeveer 32.000 dakloze mensen, een aantal dat door de coronapandemie fors is gestegen.

Het INMET heeft ook gewaarschuwd voor "mogelijke gevolgen" van de koudegolf voor de landbouw in een van 's werelds grootste voedselproducenten. Zo zijn de prijzen van arabicakoffie vorig jaar juni enorm gestegen, toen het land te maken kreeg met vergelijkbare koudegolven die de koffieoogsten hebben vernietigd. Brazilië is de grootste producent van koffie ter wereld.

Voorjaarsnota 2022: nieuwe uitgaven defensie en sociale zekerheid

De defensie-uitgaven gaan in 2024 en 2025 naar 2% van het bruto binnenlands product, om te voldoen aan de NAVO-norm. Het kabinet wil het wettelijke minimumloon met 7,5% verhogen in drie jaarlijkse stappen vanaf 2023. Dat is een jaar eerder dan in het coalitieakkoord was afgesproken. De hoogte van de AOW gaat meestijgen met dezelfde stappen.

Mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de belasting op spaargeld krijgen rechtsherstel. Deze nieuwe uitgaven worden structureel gedekt. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota waar de ministerraad mee heeft ingestemd. Minister Kaag van Financiën heeft de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bijzondere Voorjaarsnota
De eerste Voorjaarsnota van dit kabinet bevat niet alleen een bijstelling van de begroting van 2022, zoals gebruikelijk tot nu toe, maar geeft ook een vooruitblik op de begrotingen voor de komende jaren. Afgelopen jaren bleek dat pas uit de Miljoenennota die eind september gepresenteerd wordt op Prinsjesdag. Deze vooruitblik geeft de Tweede Kamer meer tijd om de voorgenomen beleidsmaatregelen te beoordelen. De complete begroting volgt zoals gebruikelijk bij Prinsjesdag.

De Voorjaarsnota staat in het teken van de uitwerking van de plannen uit het coalitieakkoord. Tegelijkertijd is het kabinet sinds zijn aantreden begin dit jaar geconfronteerd met onvoorziene gebeurtenissen. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt groot menselijk leed en heeft ook zijn weerslag op de Nederlandse economie en begroting. De oorlog noopt tot extra investeringen in defensie. De hoge inflatie als gevolg van fors gestegen energie- en voedselprijzen brengt grote zorgen met zich mee voor lage en middeninkomens.

Grote onzekerheid
Het kabinet heeft eind vorig jaar en dit jaar meerdere maatregelen genomen om de stijging van de energierekening in 2022 te verzachten, in totaal voor 6,4 miljard euro. In aanloop naar Prinsjesdag beslist het kabinet over de koopkracht voor 2023. Door de grote onzekerheid over de economische ontwikkeling wil het kabinet zich baseren op zo actueel mogelijk cijfers om zo goed mogelijk recht te doen aan de inkomens volgend jaar.

Niettemin neemt het kabinet in de Voorjaarsnota een eerste stap om de lage inkomens en ouderen te verbeteren, door het wettelijk minimumloon al volgend jaar omhoog te brengen, en de AOW te laten meestijgen. Zorgen over de vermogensongelijkheid in Nederland worden breed gedeeld door kabinet en de Tweede Kamer. Dit onderwerp zal daarom onderdeel uitmaken van de brede koopkrachtbesluitvorming in de zomer, waarbij wordt gekeken naar de verhouding tussen lasten op vermogen en arbeid.

Uitgaven gedekt
De nieuwe uitgaven en tegenvallers in de Voorjaarsnota worden onder meer gecompenseerd door verhoging van de belastingen op vermogen en bedrijven in box 2 en 3 en de vennootschapsbelasting. De uitgaven zijn dus structureel gedekt.

Het tekort op de begroting komt uit op 3,4% van het bruto binnenlands product (bbp). De komende jaren ligt dit zogeheten EMU-saldo tussen de 2,5 en 3%, dus op of onder het maximum saldo van 3% dat de lidstaten van de Europese Monetaire Unie hebben afgesproken. De overheidsschuld, ofwel EMU-schuld, is 52,9% en loopt in 2025 op tot 54,9%. Daarmee blijft deze de hele kabinetsperiode onder de 60% die toegestaan is in de Europese Monetaire Unie.

Het kabinet accepteert een beperkte, tijdelijk hogere schuld, om grote maatschappelijke problemen op te lossen, waaronder het tegengaan van klimaatverandering, de aanpak van de stikstofcrisis en het investeren in toekomstige welvaart via onderwijs en innovatie. Deze investeringen zijn noodzakelijk om nog hogere kosten in de toekomst voor toekomstige generaties te voorkomen. De extra uitgaven leiden bovendien naar verwachting tot een groter verdienvermogen en hogere productiviteit in de toekomst. Tegelijkertijd vindt het kabinet dat met het omvangrijke investeringspakket de grens is bereikt van wat het kabinet acceptabel acht om uit te geven.

Verstappen derde en vijfde in trainingen, Leclerc twee keer bovenaan

De vrijdag voor de Grand Prix van Spanje heeft tijdens de vrije trainingen een flinke portie zelfvertrouwen opgeleverd voor Charles Leclerc. De leider in het WK noteerde in beide vrije trainingen de snelste tijd in zijn Ferrari.

In de eerste training bleef teamgenoot Carlos Sainz binnen een paar honderdsten van een seconde van Leclerc, terwijl Max Verstappen de enige was die het Ferrari-duo een beetje kon volgen. De Nederlandse Red Bull-coureur gaf ruim drie tienden toe, George Russell zette zijn Mercedes op driekwart seconde op de vierde plek neer. Nyck de Vries reed in Alexander Albon's Williams naar de achttiende tijd, Jüri Vips was in Sergio Perez' Red Bull goed voor de twintigste plek.

In training twee ging het niet veel lekkerder voor Verstappen, maar opvallend genoeg was zijn achterstand op Leclerc exact hetzelfde als eerder op de dag: 0,336 seconden. De Monegask was weer het snelst, Russell en teamgenoot Lewis Hamilton zaten er nu verrassend goed bij in de top-3. Sainz volgde, voor Verstappen en Fernando Alonso, met Perez op plek zeven.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.