FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 mei 2022

Random Pics van de Dag #616

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wall Street duikt de dieprode cijfers in, zwaarste verlies sinds 2020

De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten maakten vandaag een enorme ommezwaai en kenden een bar slechte beursdag. De Dow Jones verloor ruim 3 procent en de technologiebeurs Nasdaq zelfs 5 procent, en eerder op de handelsdag stonden ze nog lager. Het zijn de zwaarste verliezen sinds de uitbraak van corona en het stilvallen van de economie in 2020. Meer hierover bij de NOS

Vooral de techaandelen kregen harde koersklappen te verwerken. Zo verloor Amazon 8 procent, Google 5 procent, Netflix 8 procent, Tesla 9 procent en Snap 10 procent. Zelfs de bitcoin deelde in de beursmalaise en daalde 10 procent in waarde.

Zes mannen aangehouden op Schiphol na knokpartij in vliegtuig

Zes mannen zijn vanmiddag aangehouden op Schiphol wegens een vechtpartij in een vliegtuig vanuit het Engelse Manchester. Zo meldt AT5

Op beelden van de vechtpartij, die rondgaan op sociale media, is te zien dat een groep mannen in het vliegtuig met elkaar op de vuist gaat. Passagiers en de gezagvoerder proberen de mannen uit elkaar te halen, maar dat lukt niet. Sommige passagiers roepen dat de mannen zich moeten gedragen.

De Koninklijke Marechaussee meldt dat de gezagvoerder van de vlucht de hulpdiensten op Schiphol heeft gewaarschuwd. Nadat het vliegtuig was geland heeft de Marechaussee zes mannen met de Engelse nationaliteit uit het vliegtuig gehaald en aangehouden. De mannen zitten nog vast.

Waarom de vechtpartij uitbrak is niet duidelijk.

Feyenoord houdt stand in Marseille en staat in finale Conference League

Feyenoord heeft zich ten koste van Olympique Marseille geplaatst voor de finale van Conference League. De ploeg van trainer Arne Slot hield het in Frankrijk knap op 0-0 en staat voor het eerst in twintig jaar in een Europese eindstrijd.

Vorige week had Feyenoord de heen wedstrijd met 3-2 van Olympique Marseille gewonnen. In de return had Feyenoord het in de beginfase lastig met de nummer twee van Frankrijk, maar nadat sterspeler Dimitri Payet in de eerste helft uitviel kregen de Rotterdammers de wedstrijd meer onder controle zonder zelf gevaarlijk te worden.

In de tweede helft was het voor Feyenoord vooral tegenhouden zonder in grote problemen te komen. Feyenoord hield de nul in Marseille en staat na twintig jaar weer in Europese finale, toen werd Borussia Dortmund verslagen. Ook de andere Europese finales van Feyenoord tegen Celtic (1970) en Tottenham Hotspur (1974) werden gewonnen.

De finale wordt op 25 mei gespeeld in Tirana, waar AS Roma de tegenstander is. De ploeg van José Mourinho was in de andere halve finale te sterk voor Leicester City.

Poetin: 'Kyiv moet Azovstal-verdedigers bevelen zich over te geven'

De Russische president Vladimir Poetin dringt er bij Oekraïne op aan om het bevel tot overgave te geven aan de strijders in de staalfabriek van Azovstal.

Volgens een verklaring van het presidentieel bureau is Moskou nog steeds bereid om de opgesloten burgers op de Mariupol-site veilig te laten evacueren. Poetin informeerde de Israëlische premier Naftali Bennett hierover in een telefoongesprek. Israël probeert al langer te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.

De plaatsvervangend commandant van het Oekraïense Azov-regiment beschuldigt Russische troepen van het schenden van het overeengekomen staakt-het-vuren in Mariupol. "Nogmaals, de Russen hebben de staakt-het-vuren-belofte gebroken en de evacuatie van burgers die nog schuilen in de kelders van de fabriek niet toegestaan", zei Svyatoslav Palamar in een video op Telegram.

Eerder liet het Kremlin weten dat mogelijkheden tot evacuatie waren geregeld voor de nog opgesloten mensen in Azovstal. Naar verluidt houden ongeveer 200 burgers stand in de bunkers van de staalfabriek Azovstal, waar ook de overgebleven Oekraïense strijders zich verschansen.

Israel: Poetin biedt excuses aan voor "Hitler heeft Joods bloed" door Lavrov

Na een dispuut over antisemitische opmerkingen door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, bood Kremlin-chef Vladimir Poetin zijn excuses aan, volgens Israëlische bronnen. Dat maakte het kabinet van premier Naftali Bennett bekend na een telefoontje met Poetin. Bennett accepteerde de verontschuldiging en "bedankt voor het verduidelijken van de houding van de president ten opzichte van het Joodse volk en de herdenking van de Holocaust."

Het Kremlin gaf aanvankelijk geen bevestiging van een dergelijke verontschuldiging. Vanuit het Kremlin werd alleen gezegd dat de Russische president in het telefoongesprek de vriendschappelijke betrekkingen van zijn land met Israël had benadrukt.

Lavrov beweerde eerder deze maand verwijzend naar Zelenskyy: "Ik kan het mis hebben, maar Hitler had ook Joods bloed." Wat tot internationale verontwaardiging leidde. De Israëlische regering oordeelde met scherpe kritiek, ontbood de Russische ambassadeur en eiste excuses.

'Zombie-tv', de absurde staatspropaganda in Rusland

Sommige Russen leven in een wereld die weinig met de realiteit te maken heeft, en niet alleen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De staatstelevisie bestookt de mensen al jaren met nepnieuws, haat en complottheorieën. Geen wonder dat de kijkers zelfs de meest absurde leugens op het eerste gezicht voor waar aanneemt.

Toen Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, gingen slechts een paar Russen de straat op. De gehoopte golf van protesten tegen het beleid van Vladimir Poetin blijft uit. Integendeel, de meeste Russen lijken de koers van hun president te steunen. Volgens het onafhankelijke opiniepeilingsinstituut Levada is de waardering van Poetin sinds het begin van de oorlog gestegen van 69 naar 82 procent. Driekwart van de deelnemers aan de opinie steunt de aanval op Oekraïne .

Voor mensen in Europa is het onvoorstelbaar waarom sommige Russen zelfs de verhalen van hun eigen familieleden in Oekraïne niet geloven. Hoe kan het dat een moeder die in Moskou woont minder geloof hecht aan haar eigen dochter in Charkov dan aan de Russische staatstelevisie? Hoe kan het dat zelfs enkele in Duitsland wonende Russen ervan overtuigd zijn dat de foto's van de in Bucha vermoorde mensen nep zijn en dat Oekraïne zelf schuld heeft aan de oorlog?

16 uur propaganda per dag
Om deze vragen te beantwoorden is het van belang te weten dat in Rusland de televisie nog steeds de belangrijkste, en voor velen de enige, bron van nieuws is. Volgens een Levada-studie krijgt 62 procent van de Russen hun nieuwsinformatie via de televisie. Onder de vijftigplussers is dat zelfs meer dan 80 procent. Als men ook maar een korte blik werpt op het programma van de belangrijkste Russische zender, Perwy Kanal, wordt al snel duidelijk hoe de hoge goedkeuringscijfers van Poetin verklaard kunnen worden.

Sinds het begin van de oorlog hebben de belangrijkste omroepen de amusementsprogramma's opgegeven ten gunste van extra nieuwsedities en politieke shows. De betekenis van "speciale operatie" moet aan de kijkers worden uitgelegd en de haat tegen de "vijanden" moet worden aangewakkerd. De voor de hand liggende propaganda-uitzendingen worden 'dunnetjes herhaald' met patriottische speelfilms en series met titels als "Volgens het oorlogsrecht" of "Kroniek van een duikbommenwerper".

De kijkers worden dagelijks geconfronteerd met 16 uur pure propaganda, zo heeft de Britse 'Times' berekend. Dit omvat nieuwsprogramma's, reportages over westers 'nepnieuws' en politieke talkshows met pro-Kremlin deskundigen.

'Breng Groot-Brittannië voor eens en voor altijd tot zinken'
In een nieuwsbericht van afgelopen zondag heeft Dmitri Kiselyov, een van de belangrijkste gezichten van de Kremlin-propaganda, het Westen openlijk gedreigd met een nucleaire aanval. "Slechts één Sarmat-raket zou voldoende zijn om de Britse eilanden voor eens en altijd tot zinken te brengen", aldus de presentator, die een simulatie toonde: Op een kaart is te zien hoe een raket vanuit het noorden van Rusland richting Groot-Brittannië vliegt en het midden van het land raakt. Dan verdwijnen de Britse eilanden van de kaart. "Alles is al berekend," voegde Kiselyov eraan toe.

De 68-jarige wordt in de onafhankelijke media vaak de "belangrijkste propagandist van het Kremlin" genoemd. Hij is niet alleen presentator en nieuwsanker, maar ook algemeen directeur van het staatsmediaconcern Rossija Sevodnya, dat onder meer eigenaar is van de internationaal actieve media - het nieuwsportaal "Spoetnik" en de tv-zender RT.

Ook RT-hoofdredacteur Margarita Simonjan is geen onbekende. In 2013 beschreef zij de zender als het "Ministerie van Defensie" van het Kremlin, als "een wapen als alle anderen". In vredestijd lijkt een buitenlands radio- en televisiestation "niet absoluut noodzakelijk. Maar in oorlogstijd kan het doorslaggevend zijn," legde Simonjan de functie van haar station uit in een interview met de online krant 'Lenta.ru'. "Je richt niet pas een week voor het begin van de oorlog een leger op". In een ander interview voegde ze eraan toe dat het erom gaat een zender te creëren "die door een vaste schare kijkers wordt gewaardeerd en die de kijkers in geval van nood laat zien wat nodig is", vertelde Simonjan in 2013 aan het tijdschrift 'Afischa'.

"Wat nodig is", legt Simonjan niet alleen uit aan het internationale RT-publiek, maar ook aan de binnenlandse kijkers tijdens haar talrijke optredens in politieke talkshows. Enkele dagen geleden zei zij in een gespreksronde dat zij een nucleaire oorlog met het Westen zou aanvaarden indien Poetin dit nodig achtte. "Er zijn twee mogelijke wegen. Of we verliezen in Oekraïne of er breekt een Derde Wereldoorlog uit," zei de 42-jarige. Tegelijkertijd benadrukte zij dat zij niet geloofde dat Rusland zou kunnen verliezen "omdat wij onszelf en onze leider Vladimir Vladimirovitsj Poetin kennen". Simonjan zou een kernoorlog "verschrikkelijk" vinden, maar "het is wat het is". De interviewer, Vladimir Soloviev, reageerde op Simonjans verklaring met een glimlach en een citaat van Poetin: "Wij zullen naar de hemel gaan en zij zullen gewoon sterven." Zo had de Russische president op een persconferentie in 2018 geantwoord op de vraag wat er zou gebeuren bij een nucleaire aanval op Rusland.

"Niet alleen Oekraïne moet worden gedenazificeerd".
Vladimir Soloviev, een man van middelbare leeftijd, bijna altijd gekleed in een zwart Mao-pak, is met zijn haatpropaganda onvervangbaar in het Russische medialandschap. Al meer dan twintig jaar presenteert hij talloze politieke talkshows; toen Youtube zijn kanaal "Soloviev Live" blokkeerde, kreeg hij de tv-frequentie van de eerder in Rusland verboden nieuwszender Euronews. Sindsdien heeft hij zijn eigen tv-kanaal, dat ook naar hem is genoemd. In 2019 kreeg Soloviev een vermelding in het Guinness Book of Records - omdat hij als presentator binnen één week bijna 26 uur op TV te zien was. Lang voor de oorlog begon, was hij al bezig haat te zaaien tegen de "vijanden" van Rusland. Zo noemde hij ongeveer vijf jaar geleden de aanhangers van oppositiepoliticus Alexei Navalny "snobistische klootzakken" en "een stelletje idioten".

Zelfs na het begin van de oorlog tegen Oekraïne blijft Solovjev grof en roept hij op tot uitbreiding van de vijandelijkheden. "Het is niet alleen Oekraïne dat gedenazificeerd moet worden," zei hij onlangs in een van zijn uitzendingen. "En als u werkelijk gelooft dat wij na Oekraïne zullen stoppen, denk dan 300 keer na!" sprak de presentator het Westen toe in zijn programma "Soloviev Live". "Ik wil u eraan herinneren dat Oekraïne slechts een tussenstap is in het waarborgen van de strategische veiligheid van de Russische Federatie."

"Zombie-tv" verzint "gekruisigde jongen"
De Russische televisie is door critici van het Kremlin altijd een "zombie doos" genoemd. Het effect van propaganda op de perceptie van de realiteit in Rusland kan nauwelijks worden overschat. In 2014, na de annexatie van de Krim en het begin van de oorlog in de Donbass, verhevigden de media hun retoriek, vooral tegen Oekraïne, maar ook tegen het Westen.

Een reportage van de "Perwyj Kanal" over de vermeende kruisiging van een driejarig kind door Oekraïense soldaten heeft tot afgrijzen geleid bij de Russische kijkers. Later bleek echter dat het reportage in scene was gezet. "Hoe grover en monsterlijker de leugen, hoe beter hij eruit ziet voor de Russische propagandamachine," reageerde een woordvoerster van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken destijds op de reportage. Na 2014 waren "grote delen van de Russische bevolking plotseling vatbaar voor de meest primitieve haatpropaganda. Op de een of andere manier leken alle menselijke waarden te zijn weggevaagd," merkte de Russische cultuurwetenschapper Irina Scherbakova op.

De staatsmedia werken al jaren doelgericht aan het creëren van een soort parallelle werkelijkheid voor miljoenen kijkers. "In Rusland is een hele generatie opgegroeid omgeven door desinformatie," zei de Israëlische politicoloog Zion Alon in een interview met de Oekraïense journalist Dmitry Gordon. "Het beïnvloeden van de mening van mensen, hun kritisch vermogen, hun ontvankelijkheid - dit alles is mogelijk als je een langetermijndoel stelt, als je veel moeite en geld investeert," voegde Alon eraan toe. En het Kremlin lijkt daarin te zijn geslaagd, gezien de hoge waarderingscijfers.

Meisje (13) doet aangifte van verkrachting in India, maar wordt ook op politiebureau verkracht

In India is een politieagent gearresteerd nadat hij beschuldigd werd van verkrachting van een 13-jarig meisje. Het kind had zich op het politiebureau gemeld, omdat ze slachtoffer was van een groepsverkrachting en een klacht wilde indienen. Het incident vond vorige week plaats, maar kwam deze week pas aan het licht.

De verkrachting vond plaats in Lalitpur, en veroorzaakt grote woede onder de bevolking. De agent is aangehouden voor de verkrachting van het meisje evenals drie andere mannen. "We zullen keihard optreden tegen degenen die zich hier schuldig aan hebben gemaakt", zegt een politiefunctionaris.

NCTV bespioneerde Amsterdamse student die opiniestuk over Baudet schreef

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgde van 2017 tot maart 2021 tientallen maatschappelijke organisaties en individuen, zonder wettelijke bevoegdheid, onder wie ook een student van de Universiteit van Amsterdam (UvA) die een opinieartikel over Thierry Baudet schreef, blijkt uit openbaargemaakte documenten.

Mooi resultaat actievoerende politie, zo'n 9,5% loonsverhoging in nieuw CAO

Na maandenlange onderhandelingen en diverse protestacties hebben onderhandelaars een akkoord bereikt over een nieuwe politie-cao. De politievakbonden, minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en korpschef Henk van Essen zijn een pakket met afspraken overeengekomen, laten de vakbonden weten. 

Als de vakbondsleden met het pakket instemmen worden de salarissen van het politiepersoneel tijdens de looptijd van de cao (van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2024) met gemiddeld 9,5 procent verhoogd. Het politiepersoneel in een lagere salarisschaal krijgen er ruim 10 procent bij in 2,5 jaar tijd. De middel-salarissenschalen gaan 9,5 procent omhoog en voor medewerkers in de hogere schalen stijgt het loon met ongeveer 8,5 procent.

Bovenop de structurele salarisverhogingen ontvangen agenten die de straat op gaan tot en met 2024 een extra bedrag voor verzwaarde werkomstandigheden, zoals het moeten werken in extra veel onregelmatige diensten vanwege personeelstekort. Deze tegemoetkoming kan oplopen tot een bedrag van 2500 euro per jaar. Verder zijn er volgens de bonden afspraken gemaakt over "vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, anders werken en mobiliteit, capaciteit en inzetbaarheid en loopbaanperspectief".

Zaterdag solidariteitsdemonstratie voor Amerikaans abortusrecht

Op de Dam vindt komende zaterdag een solidariteitsdemonstratie voor abortusrecht plaats. Het initiatief komt naar aanleiding van de mogelijke afschaffing van het federale abortusrecht in de Verenigde Staten. Onder meer Amnesty International, de organisatie achter de Women's March en kenniscentrum Rutgers ondersteunen de actie. Zo meldt AT5

"Het is ongelooflijk dat we anno 2022 geen stappen vóór- maar achteruit zetten als het gaat om het mensenrecht op fysieke zelfbeschikking", zegt mede-organisator Annemieke van Straalen op Instagram.

Op de demonstratie, waar duizenden mensen verwacht worden, zullen onder meer GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet, Rutgers-directeur Marieke van der Plas en D66-Europarlementariër Samira Rafaela spreken.

GEFELICITEERD!!!

Waarmee?

Ja, je bent jarig toch?

Ja, en?

Nou, leuk toch, feest vieren.


Wat is er leuk aan jarig zijn?
Wat is er feitelijk te 'vieren', dat je weer een jaar ouder bent en dichter bij de dood?
Dat het lichaam net dat kleine beetje extra niet meer kan.
Dat je steeds meer aftakeld?

Wat is er leuk aan jarig zijn?
Familie die je liever ziet gaan dan komen ineens aan de deur..
GEFELICITEEEEERD *smak* *smak* *smak*...
Aljeblieft, kadootje.
Oh, leuk, een VVV waardebon.
Ja we wisten niet wat we voor je moesten halen....

Wat is er zo leuk aan jarig zijn?
Familie, vrienden en kenissen die blijven hangen voor het verplichte nummertje 'koffie met gebak',
en dan het onvermijdelijke, 'Ik ben aan de lijn, heb je geen kaakje?'...
En dan natuurlijk het kaasplankje en het plaatje worst, het glaasje wijn en de oom die
een half krat bier leegzuipt in een half uur.
En uiteindelijk ben je meer kwijt aan de ongenode gasten dan dat de VVV bon waard is.

Wat is er leuk aan jarig zijn?
Je 10 jaar oude (achter)neefje die je even gaat vertellen hoe een computer werkt,
En je er even subtiel aan hernninert dat je verouderd bent.
Dat je PS2 of Xbox 360 antiek zijn, en jij nog antieker?

Wat is er leuk aan jarig zijn?
Je collega's die verontwaardigd zijn dat je niet even sauscijzenbroodjes trakteerd,
'Omdat zij dat ook altijd doen' (NOT!!).

Gefeliciteerd met je verjaardag...

FUCK OFF!!

Dodenherdenking in Haarlem verstoord door coronademonstranten: 'Schandalig'

De dodenherdenking in Haarlem is woensdagavond verstoord door coronademonstranten. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Zo'n dertig demonstranten liet harde muziek horen terwijl ze met protestborden rondliepen. Dat gebeurde bij het Hannie Schaft monument. Zo meldt WNL.

Bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei Kim Putters kan er met zijn verstand niet bij. “Het is schandalig”, zegt hij vanmorgen in Goedemorgen Nederland. “Misschien dat deze mensen de lezing van Hans Goedkoop nog even moeten terugkijken en moeten nadenken over wat ze gedaan hebben.”

De. groep demonstranten heeft het monument ontsierd met onder meer een protestbord tegen de coronamaatregelen, verklaren getuigen in het NHD. Een van hen droeg een omgekeerde Nederlandse vlaggen over de schouders, een symbool dat vaak opduikt bij demonstraties van voornamelijk rechtse agitatoren. Ook werden er liederen gezongen, tot ontzetting van de overige aanwezigen.

Ook in Groningen verliep het stiltemoment niet vlekkeloos omdat de klokken langer bleven luiden dan de bedoeling was. Daardoor begon de toespraak van commissaris van de Koning René Paas later en dat vertraagde de start van de twee minuten stilte.

Kuipers stuurt opvolger coronawet na zomer naar de Kamer

Minister Ernst Kuipers komt voor 1 september met een wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Zodra die van kracht wordt, kan de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) vervallen. Via die tijdelijke wet kan het kabinet bij een opleving van corona nu maatregelen afdwingen, zoals het dragen van mondkapjes.

Het parlement en de Raad van State willen al maanden van de Twm af. Beperkende maatregelen die de overheid oplegt, moeten een permanente wettelijke grondslag krijgen. Die kan in de al lang bestaande Wpg worden opgenomen, stellen zij. Meer hierover bij Skipr.

Hoge energieprijzen leveren Shell fors meer winst op

Olie- en gasconcern Shell heeft in de eerste drie maanden van het jaar flink meer winst geboekt door de sterk gestegen energieprijzen. Het nu volledig Britse bedrijf boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 7,1 miljard dollar, omgerekend zo’n 6,7 miljard euro. Zo meldt de Gelderlander.

De olieprijzen schoten al omhoog door de groeiende vraag vanwege het economisch herstel na de coronacrisis. Door de onrust als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn de olieprijzen verder gestegen.

De situatie rond Oekraïne en Rusland heeft het bedrijf ook een flinke kostenpost bezorgd. Vanwege het besluit van Shell om hun activiteiten in Rusland te staken heeft Shell in het eerste kwartaal een verlies moeten nemen van 3,9 miljard dollar.

Vrijspraak voor moord Henk Wolters, veroordeling voor wapenbezit

De rechtbank Overijssel heeft woensdag een 46-jarige man vrijgesproken voor de moord op Henk Wolters die op oudjaarsavond 2019 bij zijn huis werd doodgeschoten. Er zit onvoldoende wettig en overtuigend bewijs in het dossier dat het de man is geweest die deze fatale schoten loste. De man wordt wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor verboden wapenbezit en witwassen.

Niet te linken aan plaats delict
Op 8 september 2020 werden in de buurt van het ‘Engelse werk’ in Zwolle vijf tonnen met wapens in de grond gevonden. In één van die tonnen zat ook (een deel van) het wapen waarmee Henk Wolters is doodgeschoten. Het ‘moordwapen’ was verpakt in een gripzakje met daarop vingerafdrukken van de man. Ook op het wapen zelf zat zijn DNA. Voor de rechtbank staat het vast dat de man (een deel van) het moordwapen in zijn bezit heeft gehad en deze na de moord bij zijn verzameling tonnen in de grond stopte. Er kan alleen niet bewezen worden dat de man ook daadwerkelijk diegene is geweest die Henk Wolters doodschoot. Hij is niet gezien op de plaats delict en is op geen enkele andere wijze hieraan te linken. Ook het feit dat de man op het tijdstip van de moord in Zwolle was, zijn telefoon bewust thuis zou hebben gelaten zodat zijn gangen niet konden worden nagegaan en hij wel een motief maar geen alibi had, zijn voor de rechtbank te speculatief en onvoldoende om die redelijke twijfel te kunnen uitsluiten. De rechtbank spreekt de man dan ook vrij van moord.

Tonnen met wapens
De rechtbank Overijssel veroordeelt de man wel voor verboden wapenbezit en witwassen. In de tonnen zaten naast het ‘moordwapen’ nog meer wapens, waaronder negen automatische vuurwapens, eenentwintig scherfhandgranaten, vijftien vuurwapens en negentien soorten munitie. Het DNA van de man en zijn vingersporen zaten in alle vijf de tonnen op meerdere wapens en op het verpakkingsmateriaal. Ook het handschrift van de stickers die op de verpakkingen zaten, komt overeen met dat van de man. In één van de tonnen zaten ook verpakte bundeltjes met geld ter waarde van in totaal 30.000 euro. De manier waarop en de omstandigheden waaronder dit geldbedrag gevonden is, maakt dat de rechtbank niet anders kan concluderen dan dat dit geldbedrag van een misdrijf afkomstig is.

Oekra´ners veroordeeld tot drie jaar cel voor mensensmokkel

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft woensdag twee mannen uit Oekraïne veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Zij maakten zich in september 2021 schuldig aan mensensmokkel van elf Albanese personen naar het Verenigd Koninkrijk.

De marechaussee trof in de nacht van 24 op 25 september 2021 een zeiljacht aan met daarop de twee Oekraïense verdachten als bemanning en daarnaast elf Albanezen. De boot was net vertrokken vanuit Nederland en was op weg naar Groot-Brittannië. De aanwezige Albanezen waren niet in het bezit van een visum en moesten forse geldbedragen betalen voor de oversteek.

Volgens de rechtbank maakten de mensensmokkelaars misbruik van de kwetsbare positie van de Albanezen. Bovendien brachten zij hen mogelijk in levensgevaar. Uit onderzoek bleek onder andere dat de reddingsmiddelen op de boot niet geschikt waren en er geen mogelijkheid was om een noodsignaal af te geven, terwijl het vaargebied zich kenmerkt door sterke stromingen en drukke scheepvaart.

De officier van justitie eiste in deze zaak vier jaar celstraf. De rechtbank hield bij haar beslissing rekening met het blanco strafblad van beide verdachten. Ook keek ze naar straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. De rechtbank komt daardoor tot een straf van drie jaar.

Voorlopige hechtenis
Op 17 maart 2022 nam de rechtbank Zeeland-West-Brabant al een beslissing over de voorlopige hechtenis van de twee mannen. Die werd geschorst onder voorwaarden, waardoor zij het verloop van hun strafzaak in vrijheid mochten afwachten. Tijdens de inhoudelijke behandeling op 21 april 2022 vroeg de officier van justitie om deze schorsing weer op te heffen. De rechtbank wees dit verzoek vandaag af. Dit betekent dat als er hoger beroep wordt ingesteld, de verdachten de uitkomst daarvan in vrijheid mogen afwachten. Zodra er een definitieve uitspraak is, heeft het Openbaar Ministerie de gebruikelijke mogelijkheden om veroordeelden te laten opsporen en uitleveren om hun straf uit te zitten.

Bij haar beslissing vandaag hield de rechtbank rekening met twee recente uitspraken van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Het hof besliste namelijk in vergelijkbare zaken dat de schorsing van de voorlopige hechtenis wél moest worden opgeheven. De reden hiervoor was kort gezegd: de ernstig geschokte rechtsorde en het gevaar voor vlucht. De rechtbank ging daarom in haar beslissing specifiek op deze punten in.

De rechtbank hield in haar beslissing van 17 maart al rekening met de ‘ernstig geschokte rechtsorde’. In die uitspraak staat dat de voorlopige hechtenis bij een ernstig geschokte rechtsorde kan worden geschorst als er sprake is van ‘bijzondere, zwaarwichtige, de persoon van verdachte betreffende omstandigheden’. De rechtbank vond dat daarvan sprake was, gelet op de oorlogssituatie in Oekraïne, de oproep van de regering in Oekraïne aan haar inwoners om het land te verdedigen, de indringende wens van verdachten aan die oproep te voldoen, en het belang van verdachten om bij hun familie aldaar te zijn. De rechtbank oordeelt vandaag opnieuw dat van deze zwaarwegende persoonlijke omstandigheden nog steeds sprake is. De rechtbank kan zich nauwelijks zwaardere persoonlijke omstandigheden voorstellen dan dat het thuisland plotseling in oorlog is en de gezinnen van verdachten en naaste familie daardoor in direct gevaar verkeren.

Het gevaar voor vlucht is voor de rechtbank op dit moment ook geen reden om de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen. De mannen zijn inmiddels al naar Oekraïne vertrokken en onder de huidige omstandigheden wordt niet verwacht dat zij op korte termijn kunnen worden opgespoord, zodat opheffing van de schorsing volgens de rechtbank geen enkel redelijk doel zou dienen.

Tbs voor poging doodslag en bedreiging elf bewoners AZC

Een 25-jarige Nigeriaanse man is woensdag door rechtbank Limburg veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor poging doodslag en bedreiging van elf bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) te Echt op 21 april 2021. De verdachte heeft sommigen van hen met een mes gestoken en bij anderen dat geprobeerd. Meerdere slachtoffers - één vrouw en zes mannen - liepen daarbij (levensbedreigende) verwondingen op in hun nek, hals, rug en bovenlichaam.

De rechtbank ziet onvoldoende bewijs voor poging tot moord, waarvoor vereist is dat hij met 'voorbedachte rade' heeft gehandeld. Er is wel voldoende bewijs voor opzet, vandaar dat poging tot doodslag bewezen is verklaard, evenals enkele bedreigingen. De verdachte was echter volledig ontoerekeningsvatbaar en kan hem geen straf worden opgelegd. De rechtbank legt de verdachte wel tbs op, zoals door het Pieter Baan Centrum (PBC) is geadviseerd.

Aanval
Op de avond van 21 april 2021 zijn de slachtoffers op hun kamer of op de gang van het AZC, als verdachte daar rondloopt en roept dat hij iedereen wil vermoorden. Hij steekt in op verschillende, willekeurige bewoners. Zij worden daarbij geraakt in onder meer hun nek en rug. Sommigen hebben levensbedreigende verwondingen opgelopen en hebben te maken gekregen met langdurig herstel in het ziekenhuis.

Ontoerekeningsvatbaar
Uit onderzoek van het PBC blijkt dat, toen verdachte de feiten pleegde, hij onder invloed was van een psychotische stoornis. Zijn denken en handelen werden daardoor volledig beïnvloed. Hij had nauwelijks enig besef van de realiteit. De psychose had hem zo in de greep dat hij niet meer in staat was om normale afwegingen te maken. Hij had bizarre denkbeelden. Volgens de deskundigen was verdachte tijdens het ten laste gelegde volledig ontoerekeningsvatbaar.

Maatregel
Het PBC adviseert het feit niet aan verdachte toe te rekenen. De rechtbank heeft het advies van het PBC volledig gevolgd en heeft hem tbs met dwangverpleging opgelegd. Dat betekent dat hij gedwongen aan zijn psychose zal worden behandeld om dit soort zeer gevaarlijke gedrag te voorkomen. Dat zal in een kliniek gebeuren, waardoor hij van zijn vrijheid is beroofd.

Schadevergoeding
De verdachte moet verder schadevergoeding betalen aan negen slachtoffers tot een bedrag van in totaal ruim 36.000 euro, grotendeels als immateriële schade. De ernst van het opgelopen letsel, de duur van het herstel en ook gevolgen voor de levens van de slachtoffers hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld.

FOK! Wat een weer! Valencia record-nat

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Bent u daar?  

Ik heb het er al vaker over gehad de afgelopen maanden dat het het vooral langs de Spaanse oostkust uitermate nat is. Sterker nog, de stad Valencia heeft inmiddels haar normale jaarsom al binnen. Daar valt normaal gezien in een jaar rond de 490 mm, en dat hebben we vandaag al gehaald. Het afgelopen etmaal kletterde er daar weer zo'n 160 mm naar beneden. Ook de overige delen van Spanje zijn behoorlijk nat. 

Verder wemelde het in grote delen van Europa van de regen- en onweersbuien. En zelfs in Engeland donderde het. En waar niet? Nee, natuurlijk weer niet bij ons. Zelfs een bewolkte middag is ons niet gegund. Ik vertelde gisteren dat de bewolking in de middag zou gaan toenemen. Dat gebeurde in eerste instantie ook, maar de luchtdruk is dermate hoog dat zelfs de bewolking voor een groot deel gewoon oplost of oploste. Die paar spatten regen die mogelijk waren aan zee zullen uiteraard niet gaan vallen. 

Voor de Dodenherdenking en de Bevrijdingsfestivals is dit uiteraard goed nieuws en ik gun iedereen dan morgen ook een heel fijne dag.

Ook voor de komende 2 weken zit er vrijwel geen neerslag of iets van een beetje 'weer' in de verwachting. Vooruit, de temperaturen gaan behoorlijk omhoog en de meeste bewolking zal ook verdwijnen.

Hoe nu verder met het weerbericht? Geen idee. Ik weet het echt gewoon niet, en ik ga zeker niet elke dag in herhaling vallen. Misschien maar een ander thema bedenken onder de noemer van 'weerbericht'. Ga ik eens over nadenken. Uiteraard ben ik wel present, maar ik moet hier even een nieuwe invulling aan geven.

Tot sinas!  

Vollenhove 2 (Foto: Charged)
Het tweede deel van het verslag van Charged. Grijze luchten worden steeds spaarzamer komende tijd. (Foto: Charged) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Effectieve preventie pakt allereerst roken, weinig bewegen en armoede aan

Niet overgewicht, maar tabaksverslaving, gebrek aan lichaamsbeweging en een lage sociaaleconomische status (armoede, laaggeletterdheid) zijn de grootse vermijdbare bedreigingen voor de volksgezondheid in de westerse wereld. Een effectief preventiebeleid pakt deze risicofactoren als eerste aan, stelt hoogleraar radiotherapie Lukas Stalpers in een opiniestuk dat vorige week in de Volkskrant stond. Zo meldt TabakNee.

Nadat de Nederlandse burgers de afgelopen twee jaar zowel gered als gegijzeld werden door beademingsapparaten, testen en vaccins, begint het nu ook bij de politiek door te dringen dat onevenredig veel slachtoffers van covid-19 gebukt gingen onder de gevolgen van een slechte leefstijl. Voor epidemiologen en gezondheidswetenschappers was dat geen nieuws. Het waren dezelfde leefstijlrisico’s als voor de meest voorkomende doodsoorzaken: kanker, hart- en vaatziekten, chronische longziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte, dementie, artrose en artritis. In die volgorde.

Recent wist het Wetenschappelijk Instituut van het CDA de aandacht op haar rapport ‘Gezond leven. De zorg voor het lichaam als gemeenschappelijk goed’ te vestigen met de suggestie van een fastfoodverbod voor minderjarigen. Ongezonde voeding met overgewicht als gevolg is volgens dit rapport de belangrijkste oorzaak van de groeiende overbelasting van de zorg.

Is overgewicht werkelijk zo’n bedreiging voor de volksgezondheid? En is veel eten daarvan de oorzaak? En hoe erg is overgewicht vergeleken met andere vermijdbare sterfterisico’s? Er zijn honderden studies gepubliceerd naar risicofactoren voor vervroegde sterftecijfers. In het bijzonder roken, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, en een lage sociaaleconomische status (SES) worden genoemd als de belangrijkste vermijdbare risico’s (Stringhini 2017; Murray 2018). De SES wordt meestal bepaald uit opleidingsniveau, geletterdheid, belastinggegevens en/of inkomensgegevens.

Samenhangende risicofactoren
Voor een studie in The Lancet van maart 2017 verzamelden de Zwitserse epidemiologe Silvia Stringhini en haar medewerkers de oorspronkelijke data van 48 langetermijnstudies met maar liefst 1,7 miljoen deelnemers uit zeven hoge-inkomenslanden. Daarmee is het niet alleen de grootste studie over gezondheidsrisico’s, maar ook de studie met de meest betrouwbare en volledige gegevens.

Een probleem van afzonderlijke studies is dat risicofactoren met elkaar samenhangen en elkaar kunnen versterken, zoals roken met overgewicht en hoge bloeddruk. Een tweede probleem is dat niet alle afzonderlijke studies alle risicofactoren konden meten. Zo is het verstrekken van gegevens over inkomsten en opleiding in sommige landen verboden, en is het meten van overgewicht nou eenmaal makkelijker dan het meten van lichaamsbeweging. Dankzij combinatie van de grote hoeveelheid individuele datagegevens kon Stringhini de bijdrage van de verschillende vermijdbare risicofactoren van vervroegde sterfte uit elkaar trekken.

Verrassende conclusies
Stringhini vond twee opmerkelijke bevindingen. Ten eerste: niet overgewicht maar gebrek aan lichaamsbeweging is, na roken, het belangrijkste vermijdbare leefstijlrisico. Stringhini nam de studies waarin lichaamsbeweging goed was gemeten en corrigeerde daarmee de studies die alleen overgewicht hadden gemeten. De uitkomst was dat níét overgewicht de boosdoener is, maar gebrek aan lichaamsbeweging: een verlies van gemiddeld 2,4 levensjaren, terwijl overgewicht het leven gemiddeld met 0,7 jaar bekort. Deze bevinding heeft grote consequenties voor preventie: je moet niet primair inzetten op afvallen – wat bovendien voor veel mensen simpelweg niet realistisch haalbaar is –, maar op meer bewegen. Meer bewegen is ook lastig, maar als je eenmaal over een drempel heen bent, houd je dat beter vol.

Stringhini’s tweede verrassende conclusie was dat een lage sociaaleconomische status het derde belangrijkste vermijdbare sterfterisico vormt. Een lage sociaaleconomische status (lage SES) verkort het leven gemiddeld met 2,1 jaar. Stringhini berekende deze cijfers al jaren voor de corona-pandemie. Maar covid-19 legde deze achillespees in onze gezondheidszorg opnieuw pijnlijk bloot: de meeste doden vielen onder Nederlanders met kenmerken van een lage SES: laag inkomen, laaggeletterdheid, laagbetaald werk, migratiestatus, ouderen met een laag pensioen. Mensen in de marge van onze samenleving met een hoge drempel tot de gezondheidszorg. Laaggeletterdheid is misschien wel het belangrijkste probleem omdat het om zo veel Nederlanders gaat en omdat de oplossing zo simpel is.

Vermijdbare doden
Op basis van de schattingen van Stringhini berekenden wij hoeveel vermijdbare doden dat in Nederland zou betekenen. Jaar in, jaar uit overlijden 90.000 Nederlanders jaren te vroeg door vermijdbare oorzaken (zie tabel). Verreweg het grootste aandeel daarin is het gevolg van roken (24.480 levens per jaar), gevolgd door gebrek aan lichaamsbeweging (21.930 levens) en lage SES (13.387 levens). Dan hebben we het nog niet eens over hoeveel ziekte en lijden voorafging aan sterfte. In dat perspectief is corona niet nieuw: het is de jongste telg in een boevenbende van doodsoorzaken die juist de zwaksten in onze samenleving treffen. Nu zou je denken: laten we werk maken van wat altijd al werkte: preventie.

Werk maken van preventie
Er is een wijdverbreid misverstand dat preventie, duur, traag en ingewikkeld is; maar de meeste en meest effectieve maatregelen werken snel, eenvoudig en zijn relatief goedkoop. Een greep uit vele eenvoudig in te voeren preventieve oplossingen: verminder tabaksverslaving door accijnsverhoging, beperk tabaksverkoop tot aparte winkels, verbeter de rookstophulp en begin, net als Australië en Nieuw-Zeeland, met een rookvrije generatie. Help mensen om meer te bewegen: stimuleer sport in vrije tijd en in de werkpauzes, stimuleer bewegen onder ouderen, verlaag btw op fietsen, ontmoedig e-bikes en gemakzuchtig gebruik van gemotoriseerd verkeer. En bestrijdt laaggeletterdheid, armoede en sociale ongelijkheid. Investeer in leren lezen, schrijven en rekenen. Voor de bestrijding van laaggeletterdheid van 2,5 miljoen Nederlanders heeft de overheid dit jaar € 63 miljoen uitgetrokken, dat is € 25,20 per persoon. Hoeveel uur taal en rekenles krijg je daarvoor?

Een effectief preventiebeleid zet allereerst in op deze drie belangrijkste risicofactoren voor ziekte en voortijdige sterfte.

Belangrijkste vermijdbare risicofactoren voor vroegtijdige sterfte in zeven westerse landen: 

risicofactor verlies aan levensjaren boven de 40 jaar percentage van de sterfte in de bevolking aantal verloren levens in NL per jaar1
roken 4,8 24% 24.480
gebrek aan lichaamsbeweging 2,4 23% 21.930
armoede & lage opleiding (lage sociaal economische status ) 2,1 15% 13.387
hoge bloeddruk 1,6 9% 11.900
suikerziekte 3,9 5% 7.459
overmatig alcohol 0,5 3% 7.438
overgewicht 0,7 na correctie voor lichaamsbeweging: gering2 2.975
totaal     89.5693

 (Bron: Silvia Stringhini e.a., Lancet, maart 2017; Lukas Stalpers, Amsterdam UMC 2022)

1 Schatting op basis van het aantal verloren levensjaren in de Nederlandse bevolking van 8 miljoen 40-plussers met een gemiddelde resterende levensduur van 40 jaar.
2 Na correctie voor ‘gebrek aan lichaamsbeweging’ is overgewicht geen grote risicofactor. Lichaamsgewicht is makkelijker te meten maar moeilijker te verbeteren dan gebrek aan lichaamsbeweging; meer lichaamsbeweging heeft meer en sneller effect op de gezondheid.
3 Stringhini schatte de bijdrage aan het sterfterisico van de afzonderlijke risicofactoren “alsof iemand maar één risicofactor heeft”. Het effect van combinaties van factoren zit niet in dit rekenmodel.

*Lukas Stalpers is hoogleraar radiotherapie, Amsterdam UMC en bestuurslid van Rookpreventie Jeugd


VN hekelt rekrutering van kinderen door Ha´tiaanse bendes

De Verenigde Naties hebben woensdag hun bezorgdheid geuit over de rekrutering van kinderen door bendes die Haïti hebben geteisterd met geweld, waarbij alleen al in de afgelopen twee weken ten minste 39 burgers zijn gedood.

De VN "is met name bezorgd over de rekrutering van minderjarigen binnen de bendes, een van de zes ernstige schendingen van de rechten van het kind", twitterde het kantoor van de Verenigde Naties in Haïti.

De gewapende bendes zwerven al tientallen jaren door de armste buurten van de hoofdstad, maar hun greep op de stad is de laatste jaren drastisch toegenomen. Vorige week circuleerde er een video op de Haïtiaanse sociale media waarop een gemaskerd kind te zien is dat een automatisch wapen van groot kaliber hanteert.

In de clip - opgenomen in Martissant, een arme wijk in het westen van Port-au-Prince die sinds vorig jaar volledig in handen is van bendes - legt de jongen uit dat hij in oorlog is met de leider van een rivaliserende bende.

De kritiek door de VN op het rekruteren van kinderen door criminelen, komt op een moment dat de controle van de bendes zich verder heeft uitgebreid naar de noordelijke en oostelijke buitenwijken van de stad.

De VN in Haïti "veroordeelt het gewapende geweld van de bendes dat sinds 24 april aan de gang is en de gemeenschappen in het noorden en noordoosten van Port-au-Prince treft, en waarbij tientallen Haïtianen zijn gedood en duizenden anderen gewond en ontheemd zijn geraakt", twitterde de organisatie.

Mensenrechtenorganisaties hebben nog geen gedetailleerd overzicht van de situatie in de zwaarst getroffen gebieden omdat het er door het geweld niet toegangelijk is.

In een verklaring die woensdagmiddag werd vrijgegeven, schatte de Haïtiaanse autoriteit dat tussen 24 april en 2 mei ten minste 39 mensen zijn gedood en 68 gewond, samen met "ongeveer 9.000 mensen die ontheemd zijn geraakt" uit drie gemeenschappen in de voorsteden van Port-au-Prince.

"Achtenveertig scholen, vijf medische centra en acht markten zijn gesloten ten gevolg van de situatie", aldus de verklaring.

De nationale politie en andere regeringsfunctionarissen hebben nog geen commentaar gegeven op deze nieuwe uitbarsting van geweld.

Amsterdam: zwerm bijen strijkt neer in fietskrat

Een flinke zwerm bijen heeft gistermiddag op de Dintelstraat in Amsterdam een fiets uitgekozen om neer te strijken. Het gaat om duizenden bijen. Omwonenden en voorbijgangers staan er wel even van te kijken. "Wow, dit is bijzonder. Zo in een fietskrat." Zo meldt AT5.

De politie heeft de omgeving afgezet en een imker komt in de loop van de avond langs om het nest te verplaatsen.

Na bestorming Azovstal wil Rusland staakt het vuren voor verdere evacuaties

Rusland heeft een staakt-het-vuren aangekondigd en een tijdelijke terugtrekking van zijn eigen troepen om door te gaan met het evacueren van burgers uit de belegerde staalfabriek in de Oekraïense havenstad Mariupol. Op donderdag, vrijdag en zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur lokale tijd moeten zogenaamde ontsnappingscorridors worden ingesteld, zo heeft het coördinerend personeel voor humanitaire maatregelen van het Russische ministerie van Defensie aangekondigd.

"Tijdens deze periode zullen de Russische strijdkrachten en formaties van de Volksrepubliek Donetsk alle vijandelijkheden staken en zullen eenheden op veilige afstand worden teruggetrokken", aldus de verklaring. Burgers die gered zijn uit de staalfabriek van Azovstal kunnen dan zelf beslissen of ze in Oekraïne willen blijven of naar Rusland willen worden gebracht. Mariupol aan de Zee van Azov werd ruim twee maanden geleden kort na het begin van de Russische agressieoorlog belegerd en is nu grotendeels veroverd door Russische troepen en pro-Russische separatisten uit de regio Donetsk.

De laatst overgebleven Oekraïense strijders verschansen zich op het fabrieksterrein van Asvostal. Maar ook ongeveer 200 burgers die daar hun toevlucht zochten, moeten worden meegerekend. Afgelopen weekend zijn meer dan 150 mensen gered, maar eerder in de week mislukte een andere geplande evacuatieoperatie. 

Volgens Anton Herashchenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken en voormalig parlementslid zouden Russische troepen interne informatie hebben verkregen over de Azov-staalfabriek in Mariupol.

"Een werknemer van Azovstal heeft Oekraïne verraden en de Russen verteld over ondergrondse tunnels die naar de fabriek leiden. Daarom hebben ze dinsdag hun aanval gelanceerd en proberen ze binnen te dringen bij Azovstal," twitterde hij. Herashchenko's verklaring kon nog niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Met een nieuwe videoboodschap heeft de commandant van het Oekraïense Azov-regiment, Denis Prokopenko, dinsdagavond verslag gedaan vanuit de belegerde Azov-staalfabriek. "Het is de tweede dag sinds de vijand het fabrieksterrein is opgerukt en er vinden bloedige gevechten plaats," zegt Prokopenko. Hij zegt trots te zijn op zijn soldaten, die enorme inspanningen leveren om de vijandelijke aanvallen af te slaan. "De situatie is uiterst moeilijk, maar ondanks alles blijven we de orders opvolgen om ons te verdedigen." Volgens berichten in de Oekraïense media zijn Russische troepen gisteren begonnen met de bestorming van de staalfabriek. Het Kremlin ontkent de bestorming van de staalfabriek.

Zo draagt de juiste zithouding bij aan je gezondheid

Voor degene met een kantoorbaan en enkele uren achter elkaar achter het bureau zitten, is dit waarschijnlijk ontzettend herkenbaar. Na enkele uren te hebben gezeten, wordt het steeds lastiger een fijne houding te vinden. Niet zo gek, want wist je dat ruim 80% van de mensen in de verkeerde houding op zijn of haar stoel zit? Dit geldt niet alleen voor je werk, maar ook thuis. De juiste houding draagt bij aan je gezondheid, want laten we eerlijk zijn de hele dag rondlopen met een zere rug is natuurlijk ook geen pretje. Niet alleen geldt dit voor onze zithouding, maar ook wanneer we staan.

De juiste zithouding op kantoor

Dagelijks zijn we de nodige uurtjes te vinden achter ons bureau, dat geldt voor zowel degene die thuiswerken, als de mensen die werken op kantoor. Toch is ons lichaam helemaal niet gemaakt om uren lang achter elkaar te achter onze computer te zitten. Niet alleen als het gaat om onze mentale gezondheid, is voldoende rust van essentieel belang, ook voor onze fysieke gesteldheid is het belangrijk dat we niet uren achter elkaar achter ons bureau blijven zitten. Voldoende beweging en af en toe achter je scherm vandaag is dus ontzettend belangrijk.

Je zult namelijk na enkele uren al snel merken dat je niet weer goed weet hoe je moet gaan zitten. Waar je thuis misschien wel de luxe hebt van een sta op stoel, zal je dit op kantoor toch echt zelf moeten doen. De juiste houding voor op een bureaustoel is als volgt; Je zorgt ervoor dat je bovenbenen horizontaal zijn, de rugleuning dient met een daarvoor speciale steun de rug holte ‘vullen’. Vervolgens zorg je dat de stoel op de juiste hoogte is, dat betekent dat je knieholtes in een hoek van 90 graden staan, wanneer jij je beide voeten plat op de grond hebt staan.

Juiste houding wanneer je thuiswerkt

Wanneer we thuiswerken, dan is de kans aannemelijk dat je niet de luxe hebt van een bureaustoel zoals je die op kantoor hebt. Des te belangrijker is het om te zorgen voor een goede zithouding. Of je nu kiest voor een eetkamerstoel of de draaistoel uit de woonkamer,
een goede houding zorgt ervoor dat jij comfortabel zit. Zo kun je thuis kiezen voor een voetsteun, maar ook draagt een speciaal daarvoor ontwikkelde ergonomische muis en ergonomisch toetsenbord hier aan bij. Waar jij je bureaustoel op kantoor kunt verstellen, is dit thuis doorgaans niet het geval. Door te kiezen voor een voetsteun, kun je er toch voor zorgen dat jij de juiste houding hebt. Werk je met een extern beeldscherm, dan kun je deze eenvoudig ophogen door bijvoorbeeld een stapel boeken.

Tips voor voldoende beweging

Wanneer je de hele dag achter je bureau aan het werk bent, dan is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Waar de meeste kantoren zijn voorzien van sta bureaus, geldt dit niet voor iedereen. Staan zorgt voor een goede doorbloeding, dus probeer op z’n minst iedere twee uur even een minuut of tien staand aan het werk te gaan. Daarnaast is ook bewegen van belang voor een goede doorbloeding en het soepel houden van zowel rug, nek als benen. Zorg er daarom voor dat je af en toe even je lichaam los gooit. Je hoeft uiteraard geen complete work-out te doen, maar even een rondje lopen doet vaak wonderen. Zorg er daarnaast ook voor, dat je na een dag werken even je rust pakt. Dit kan zijn door even een
eind te gaan wandelen om je hoofd leeg te maken of met een goed boek op je relaxfauteuil om even alles te vergeten.

Hoe kun je jouw bedrijf laten opvallen op een beurs?

Beurzen zijn voor veel ondernemingen van groot belang. Je kunt hier immers je bedrijf tentoonstellen aan het grote publiek. De bezoekers van een beurs zullen jouw stand ongetwijfeld tegen het lijf lopen en je kunt hier maar zomaar partners en klanten uit halen. Dit kan overigens alleen als jij een goede strategie hebt voor op de beurs. Met een simpele stand en geen opvallende onderdelen zul je immers niet zo snel opvallen ten opzichte van de concurrentie. Ben jij nu benieuwd hoe je jouw beursstand op een beurs kunt laten opvallen? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over.

Opvallende elementen
Door opvallende elementen aan je stand te voegen weet je zeker dat je stand zal opvallen. Nu is het niet de bedoeling dat je allemaal felle kleuren gebruikt in het design die geen overlap hebben met je huisstijl. Het is juist de bedoeling om jouw huisstijl op een opvallen manier te verwerken in het design van de beursstand. Denk hierbij aan rollup banner stand die aan de rand van het gangpad staat. De ogen van het publiek zullen hier gegarandeerd op vallen en hiermee zul je al snel de aandacht trekken.

Ervaringen
Een goede manier om mensen naar jouw stand te trekken is door ervaringen in de stand aan te trekken. Denk hierbij aan het plaatsen van een F1 simulator of een VR-bril. Mensen komen hier gegarandeerd op af omdat ze de ervaring willen ervaren. Je hoeft in dit geval de producten trouwens niet aan te schaffen. Je kunt gemakkelijk een VR-bril of een F1 simulator huren. Zo hoef je niet diep in de buidel te tasten om de bezoekers een ervaring te kunnen bieden. Ben je nu op zoek naar unieke ervaringen voor op jouw beursstand? Bekijk dan eens de mogelijkheden van Urban Events

Eten/drinken
Eten of drinken doet het altijd goed op een beurs. Bezoekers lopen vaak de gehele dag door rond en zullen op een gegeven moment honger of dorst krijgen. Je kunt deze bezoekers naar jouw stand trekken door hier eten of drinken uit te delen. Tijdens het nuttigen van de consumptie kun je vaak gemakkelijk een gesprek aanknopen. Men voelt zich immers ‘verplicht’ om te consumptie bij jouw stand te nuttigen. Ze hebben de consumptie immers gratis van jou mogen ontvangen. Doordat je op deze manier gemakkelijk aanspraak maakt is de kans op een langer en diepgaand gesprek erg groot.

mannen en vrouwen glimlachen
mannen en vrouwen glimlachen

Strafeis: 12 jaar en TBS dwang in gruwelporno zaak tegen 'Mr.Dark'

Strafzaak Cagliari begon met het aantreffen van gruwelporno, maar is nog veel erger gebleken dan gedacht, volgens het Landelijk Parket: de nu 35-jarige verdachte uit Barendrecht, die zichzelf uitgaf voor Mr. Dark, hield er daarnaast een geraffineerde werkwijze op na om zeker tien minderjarige meisjes te dwingen tot seksuele handelingen. Hem zijn bovendien twee verkrachtingen van kinderen ten laste gelegd. De officier van justitie eiste tegen hem vandaag, voor de rechtbank Rotterdam te Dordrecht, 12 jaar en TBS dwang.

Zij eiste bovendien de ontneming van ruim 114.000 euro. “Dat bedrag dient te worden afgepakt, omdat verdachte het wederrechtelijk verdiende Hij handelde schaamteloos, uit pure seksuele lust en winstbejag.”

Start onderzoek
Het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme (TBKK) van de politie Den Haag is, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), halverwege 2018 onderzoek Cagliari gestart. Aanleiding was informatie uit de Verenigde Staten: twee websites met uiterst gewelddadige content, genaamd DarkScandals, zouden worden beheerd door een Nederlander uit Barendrecht. “Gruwelporno op het clear en dark web die je voorstellingsvermogen te boven gaat: kinderporno, verkrachting, groepsverkrachting, aanranding, sextortion, marteling, vernedering, geweld, afpersing en dierenporno.” Zo omschreef de officier van justitie vandaag de content op de sites van verdachte.

Uit aanvullende informatie verkregen van de Amerikaanse opsporingsautoriteiten bleek dat twee minderjarige slachtoffers uit aangetroffen videomateriaal waren geïdentificeerd. Ten tijde van het misbruik waren deze Amerikaanse kinderen tussen de 13 en 15 jaar oud.

Gruwelijke content tegen betaling
Op zijn websites bood de man pakketten aan met zeer gewelddadige videofilms. Het zijn ‘pay to view’ websites. Daarbij wordt de bezoeker de mogelijkheid geboden om tegen betaling video’s of foto’s te verkrijgen van meisjes en (jonge) vrouwen die gedwongen extreme seksuele handelingen verrichten, worden verkracht, mishandeld, afgeperst en vernederd. Betaling kan achterwege blijven als de gebruiker (user) zelf vergelijkbaar, nieuw videomateriaal uploadt. Volgens het OM roept verdachte op tot het aanleveren van grof materiaal. Daarom wordt hem opruiing verweten. In scène gezet materiaal wordt door verdachte geweerd.

In totaal verkocht hij via DarkScandals nagenoeg tweeduizend gruwelijke video’s. Hier zat onder meer kinderporno, dierenporno en verkrachtingsmateriaal bij. Dit soort materiaal werd ook op zijn gegevensdragers aangetroffen. Een Windowscomputer en drie harde schijven van verdachte heeft de politie nog niet weten te openen. Verdachte weigert inloggegevens te verstrekken, omdat hij het ‘te privé noemt.

Jonge slachtoffers
Pas na zijn aanhouding in maart 2020 ontdekte het TBKK Den Haag dat de man in Nederland zelf ook slachtoffers maakte met geraffineerde en seksuele afpersingspraktijken. Hij legde op video en in berichten vast hoe hij tienermeisjes (destijds met leeftijden tussen de 11 en 15 jaar) benaderde vanuit een of meerdere (fictieve) alter ego’s tegelijk. Maar ook filmde hij hoe hij ze vervolgens misbruikte en zijn slachtoffers daarmee chanteerde. Hij deed zich bijvoorbeeld voor als een minderjarig leeftijdsgenootje dat in de problemen zat. Hij schroomde er niet voor om, vanuit die andere identiteit die hij zich aanmat, een foto van doorgesneden polsen aan de slachtoffers te sturen om de meisjes zo ver te krijgen “‘haar’ te helpen, omdat ‘zij’ in nood verkeerde”. ‘Helpen’ kon door te doen wat verdachte opdroeg.

Als zijn jonge slachtoffers, zeker tien, niet deden wat hij wilde, dreigde verdachte de meisjes te ‘exposen’ via sociale media. Zowel onbekenden als vriendinnen, school en ouders van de slachtoffers zouden de beelden krijgen voorzien van persoonsgegevens van de meisjes. In zijn eigen opnames is te zien en te horen dat hij aan vaak huilende, wanhopige slachtoffers dominant en dwingend opdrachten tot seksuele handelingen geeft, via chat of spraakberichten. Twee slachtoffers zijn, volgens de officier van justitie, onder druk van verdachte, los van elkaar bij hem thuis geweest alwaar hij ze heeft verkracht.

"Het is nooit jouw schuld"
De officier van justitie noemde ter zitting de werkwijze van verdachte “gruwelijk en uiterst geraffineerd”. Het handelen van verdachte heeft enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving. Zij sprak haar medeleven en betrokkenheid uit richting slachtoffers en hun ouders en verdere familie. Sommigen van hen volgen de zittingen van hun strafzaak ter plaatse.

Zij benadrukte bovendien dat het “nooit de schuld van de slachtoffers zelf” is als hen iets dergelijks overkomt, omdat de aanpak door verdachten zoals die in deze zaak uiterst venijnig en geraffineerd is. Maar ook omdat er spijtig genoeg (nog altijd) een afzetmarkt is voor dergelijk materiaal, zo refereerde de officier van justitie aan de actualiteit: “Zolang het inbrengen van een kaars bij een bewusteloze vrouw op televisie ‘een jeugdzonde’ genoemd kan worden en mannen aan de tafel hierom lachen, weten we dat er een afzetmarkt is voor dit soort praktijken. Vraag en aanbod.”

Jouw lijf is van jou
Het OM en de politie willen, in samenspraak met jeugdhulpverleningsinstanties, ouders, familieleden, scholen, sportclubs en jeugdwerkers op het hart drukken dat het van groot belang is met kinderen te spreken over het gevaar van misbruik via socials (snapchat, insta etc.). Bijvoorbeeld gedwongen worden tot het, al dan niet in beeld, moeten verrichten van seksuele handelingen en chantage met ‘exposing’ van materiaal. Jong of oud, je bent baas over eigen lijf.

Uitspraak
De strafzaak wordt vervolgd met het pleidooi van de advocaat van de verdachte. De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 2 juni om 12.00 uur.

Een sport bh is sexy en van deze tijd

Een sport bh wordt meestal gedragen tijdens het sporten. Je kunt een sport bh ook zo dragen mits je het afwisselt soms met een normale beha. Dat is nodig zodat je borsten vrij kunnen ademen. Een sport bh laat de borsten strakker uitkomen. Ze worden dan minder beweeglijk in een sport bh. Je borsten worden in een sport bh goed beschermd tegen schokken die ontstaan door het teveel wiebelen van je borsten. Ze gaan niet alleen op en neer maar ook heen en weer wanneer je sport en dat kan pijnlijk zijn.

Waarom je bij het sporten het beste een sport bh kunt dragen?
Een sport bh geeft je een aangename druk en bied je borsten de volle ondersteuning wanneer je bezig bent met sporten. Een sport bh past zich aan het lichaam aan. Een sportbh geeft je een veilig gevoel. Het pijnlijke stuiteren van je borsten wordt verminderd in een sport bh. De kans op  beschadigingen is klein door het dragen van een sport bh.

Als je een sport bh draagt worden de borsten tegen het lichaam aangedrukt. Je borsten krijgen de beste support wanneer je een sportbh gaat dragen. Een goede sportbeha mag niet verschuiven. Gebeurd dat wel dan weet je dat de beha niet goed is. De omvang moet strak genoeg zitten zodat tijdens het sporten je borsten op de plaats blijven zitten.

Een sport bh kan sexy zijn wanneer je voor de juiste kiest. De sport bh is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. De sport bh is van deze tijd dus kan ook zonder te sporten worden gedragen. Het is wel belangrijk dat je die afwisselt op dagen met een gewone beha. Je hebt sport beha’s die je de sexy look geven. 

Combineer een sport bh met een sportlegging 
Een sport beha is gemakkelijk te combineren met een sportlegging of een ander kledingstuk. Voor te sporten kun je beter een sportlegging nemen. De sport bh en sportlegging zijn ademend en geven je daarom alle comfort onder het sporten. Een sportlegging geeft je benen een sportieve look en is functioneel. De sportlegging past zich aan je lichaam aan en de band zorgt ervoor dat die op de plaats blijft zitten bij het sporten.

Als je een goede sportlegging hebt zal die de gewrichten en spieren stabiliseren. De kans op blessures wordt een stuk kleiner door het dragen van een sportlegging. Een sportlegging kun je met een leuke sport bh goed combineren door de leuke designs. Het is comfortabel en je ziet in een sportoutfit zoals een sportlegging in combinatie met een sport bh er ook nog sexy uit. 

Zwanger geworden, kies dan voor een zwangerschaps bh
Als je zwanger bent gaan je borsten groeien. Een zwangerschaps bh is dan de uitkomst. Want de zwangerschaps bh groeit mee in de omvang van je borsten. Een zwangerschaps bh biedt ook meer ondersteuning als een gewone bh. 

Een gewone bh kan te strak worden als de borsten groter worden door de zwangerschap. Een zwangerschaps bh geeft je borsten de volle ondersteuning en passen zich gemakkelijk aan de veranderingen van je borsten aan. Een zwangerschaps bh voelt prettig aan en krijg je in alle maten.

Wanneer je een grote maat hebt van borsten zul je gemakkelijk een zwangerschaps bh vinden. In welke fase je ook zit van je zwangerschap, je zult je altijd goed voelen bij het dragen van een zwangerschaps bh. Je borsten en buik veranderen in de zwangerschap. De borsten worden groter, gevoeliger en worden daardoor ook zwaarder. Een zwangerschaps bh kun je om die redenen beginnen te dragen.

Real Madrid bereikt CL-finale na sensationele comeback tegen Manchester City

Real Madrid heeft zich woensdag dankzij een sensationele comeback tegen Manchester City geplaatst voor de finale van de Champions League. De ploeg van coach Carlo Ancelotti versloeg Manchester City in de halve finale met 3-1 na verlenging, na een 4-3 nederlaag in de eerste wedstrijd.

Riyad Mahrez leek in de 73e minuut Manchester City naar de finale van de Champions League te schieten. Manchester City had de heenwedstrijd met 4-3 gewonnen en de Algerijnse aanvaller leek een kwartier voor tijd aan aan alle spanning een einde te maken. Maar dat was buiten Real Madrid gerekend. Rodrygo zorgde in de absolute slotfase nog verlengingen af. De Braziliaanse invaller zorgde in de negentigste minuut voor de gelijkmaker, waarna hij één minuut ook nog de 2-1 maakte, waardoor de verlengingen de beslissing moest brengen.

Binnen vijf minuten in de eerste verlenging kwam Real Madrid op 3-1 door een strafschop van Karim Benzema. Het vijftiende doelpunt van de Franse spits dit Champions League-seizoen was voldoende om Manchester City uit de finale te houden.

In de eindstrijd op zaterdag 28 mei in het Stade de France in Parijs neemt Real Madrid het op tegen Liverpool, dat in de halve finales afrekende met Villarreal.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.