Rutte onder zwaar vuur door wissen sms, motie van wantrouwen afgewezen

Gisteren onthulde de Volkskrant dat premier Rutte jarenlang, iedere dag zijn sms'jes wiste. Dat deed hij met zijn oude Nokia-telefoon. Volgens Rutte was hij erg gehecht aan zijn Nokia, vorige week gaf zijn Nokia de geest en moest hij noodgedwongen overstappen op een smartphone. 

Rutte zelf bestrijdt dat hij de wet heeft overtreden, maar zijn uitleg roept tegelijkertijd grote twijfels op. "Wie gelooft die man nog?", zei PVV-leider Geert Wilders. "We hebben een sjacheraar als premier. Hij is een soort politieke Bermudadriehoek. Allerlei dingen verdwijnen op onverklaarbare wijze."

Rutte gaf aan dat hij te weinig ruimte had op zijn Nokia om alle binnengekomen sms'jes te bewaren. Elke dag maakte hij een selectie welke sms'jes hij doorstuurde naar zijn secretariaat om te archiveren en de rest wiste hij van zijn mobiel. Gewiste berichten zijn niet op te vragen in een WOB verzoek. 

Deskundigen betwijfelen of  premier Rutte wel handelt volgens de vigerende wet en richtlijnen.

Update 15.10 uur: Zojuist heeft Geert Wilders namens de PVV en gesteund door BVNL en PvdD een motie van wantrouwen ingediend. (Debat is nog bezig, namen kunnen wijzigen) 

Update 19.20 uur: Premier Mark Rutte is vanmiddag flink gebotst met de oppositiepartijen in het debat over zijn verwijderde sms'jes. Aanleiding is een onvindbaar sms'je van burgemeester Halsema (gedurende een demonstratie tegen racisme). Oppositie-Kamerleden reageerden furieus en zien een trend van informatie achterhouden. Dat zorgde voor een geirriteerde Rutte: "Als er geen vertrouwen is, ga ik andere dingen doen." 

Tijdens het debat publiceerde de Volkskrant een artikel over sms'jes tijdens de coronacrisis. Tussen eind 2019 en juni 2020 liet Rutte 41 verstuurde berichten archiveren. Rutte lichtte toe dat de meeste overleggen in die periode tijdens vergaderingen en aan de telefoon plaatsvonden. Telefoongesprekken vallen niet onder de archiefwet en worden daarom niet uitgetikt of anderzins opgeslagen.

Vlak na afloop van het debat stuurde Rutte een brief naar de kamer waarin hij aangaf 'voor zover het mogelijk is' alsnog gegevens over zijn sms-verkeer naar de Tweede Kamer te sturen. Tijdens het debat zelf weigerde hij dat pertinent, ondanks het sterk en herhaaldelijk hierop aandringen vanuit de oppositie. De premier gaf niet aan in zijn brief waarom hij ineens van gedachten was veranderd. 

De door de PVV en BVNL ingediende motie van wantrouwen is afgewezen. 

Stream van vanmorgen:

Beschrijving:

Vanaf 10:15 Live: Debat over SMS-berichten op de telefoon van de minister-president.

Sprekerslijst: 

1. J.F. Klaver GroenLinks 4 min

2. F. Azarkan DENK 4 min

3. C.A.M. van der Plas BBB 4 min

4. P.H. Omtzigt Omtzigt 2 min

5. L.M.C. Marijnissen SP 4 min

6. G. Wilders PVV 4 min

7. W.R. van Haga Groep Van Haga 2 min

8. A.H. Kuiken PvdA 4 min

9. D.J. Eppink JA21 4 min

10. C.G. van der Staaij SGP 4 min

11. E. Ouwehand PvdD 4 min

12. L.A.J.M. Dassen Volt 4 min

13. U. Ellian VVD 4 min

14. J.C. Sneller D66 4 min

15. H. Bontenbal CDA 4 min

16. F.J.H. Jansen FVD 4 min

17. N.L. den Haan Fractie Den Haan 4 min

18. S.J.F. van der Graaf ChristenUnie 4 min

Bewindspersonen: Mark Rutte, Minister-president.

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 19 mei vanaf 10.15 uur over het wissen van sms'jes door minister-president Mark Rutte. Vanmiddag komt premier Rutte aan het woord. 

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver heeft het debat op woensdag 18 mei aangevraagd. Op die dag publiceerde De Volkskrant een artikel waarin stond dat de minister-president jarenlang zelf berichten van zijn telefoon wiste. De landsadvocaat heeft dat naar voren gebracht tijdens een rechtszaak die de krant had aangespannen tegen het ministerie van Algemene Zaken omdat gevraagde informatie niet werd gegeven.

Volgens Klaver is het in strijd met de wet dat de minister-president zelf zijn sms'jes wist. Zijn verzoek om een debat over de kwestie kreeg steun van een meerderheid in de Kamer. Rutte stuurde in de loop van de dag een brief naar de Kamer, waarin hij uitlegt wat zijn werkwijze is met betrekking tot het wissen en bewaren van sms'jes.   

Eerdere berichten.