FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 mei 2022

Random Pics van de Dag #634

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Plastic Ono band en Yes drummer Alan White (72) overleden

Alan White, drummer van de prog-rockband Yes, is op 72-jarige leeftijd in zijn huis in Seattle na een kort ziekbed overleden.

Alan White werd geboren in Pelton, County Durham, Engeland op 14 juni 1949. Hij begon met pianolessen op zesjarige leeftijd, begon met drummen op twaalfjarige leeftijd en trad sinds zijn dertiende in het openbaar op.

Gedurende de jaren zestig verbeterde White zijn vak met een verscheidenheid aan bands, waaronder The Downbeats, The Gamblers, Billy Fury, Alan Price Big Band, Bell and Arc, Terry Reid, Happy Magazine (later Griffin genoemd) en Balls with Trevor Burton ( The Move) en Denny Laine (Wings).

In 1968 trad White toe tot Ginger Baker's Airforce, een nieuwe groep die was samengesteld door de voormalige drummer van Cream en andere bekende muzikanten uit de Engelse muziekscene, waaronder Steve Winwood, voorheen van Traffic.

In 1969 werd White gebeld door John Lennon die hem vroeg om lid te worden van de Plastic Ono Band. Het daaropvolgende album, Live Peace in Toronto, verkocht miljoenen exemplaren, met een piek op nummer 10 in de hitlijsten. De samenwerking met Lennon ging door en ze namen singles op als 'Instant Karma' en het daaropvolgende historische album, Imagine, waarbij Alan de drums verzorgde voor de titelsong, 'Jealous Guy' en 'How Do You Sleep at Night'. White's werk met Lennon leidde tot een kennismaking met George Harrison. Hij werkte vervolgens met veel artiesten voor het Apple-label, waaronder Billy Preston, Rosetta Hightower en Doris Troy.

White sloot zich aan bij YES op 27 juli 1972 en ging gelijk met ze mee op hun Amerikaanse tour. Hij is sindsdien bij YES geweest, en na het overlijden van stichtend lid, Chris Squire, in juni 2015, was White het langst onafgebroken dienende bandlid.

White laat zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen achter.

Play-offs Conference League: Uitslag Vitesse - AZ

Vitesse heeft de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs om een ticket voor Europees voetbal gewonnen. In Arnhem werd  AZ met 2-1 verslagen.

In de 22e minuut was het Vitesse dat op voorsprong kwam. Een misverstand op het middenveld van AZ leidde het doelpunt in. Openda kon op rechts de diepte worden ingestuurd en gaf de bal voor aan Buitink die het met een volley afmaakte. AZ jaagde daarna op de gelijkmaker en was er vlak voor rust vlak bij. Karlsson raakte echter de paal waar Pavlidis even daarvoor de lat al raakte.

Een kwartier na rust was het dan alsnog 1-1. Clasie haalde uit en de bal ging via Vitesse invaller Hajek voorbij keeper Houwen. Naarmate de wedstrijd vorderde was het de bezoekende ploeg die fitter en gretiger oogde. Het was echter Vitesse dat de winst pakte dankzij een schuiver van Openda.

Zondag is de return in Alkmaar,

NASCAR: EÚn miljoen dollar voor Blaney, Coca-Cola 600 komt eraan

Het is bijna de laatste zondag van mei, tijd voor het grote drieluik in de autosport: de Grand Prix van Monaco, de Indianapolis 500 en de Coca-Cola 600, allemaal op één dag. Voor de NASCAR-coureurs in Charlotte in actie komen nog even een terugblik, want afgelopen zondag werd de All-Star-race verreden. Eerst de Open-race, om nog wat startbewijzen te verdienen, daarna de strijd om een miljoen dollar.

Open
De Open-race begon met Daniel Suarez aan de leiding, voor Erik Jones en Ricky Stenhouse Jr. Laatstgenoemde nam de leiding al snel in handen en die stond hij niet meer af: hij won stage één en kon de pitbox opzoeken, zijn ticket voor de All-Star-race was binnen.

In stage twee had Corey LaJoie de touwtje in handen, tot Landon Cassill de muur in knalde en voor een caution zorgde: Suarez en Chris Buescher namen het heft in handen. Buescher wist dat vol te houden en ook hij kon de All-Star-race in.

Tyler Reddick duelleerde met Suarez om de leiding in de laatste ronden, tot hij de muur in spinde. Suarez bleef de controle wel in handen houden en reed naar de volgende plek in de All-Star-race, waarna Erik Jones door de fans gekozen werd als vierde en laatste toevoeging aan de hoofdrace.

All-Star
Met Kyle Busch, Ryan Blaney, William Byron en Kyle Larson voorop begon de hoofdrace en in bijna dezelfde volgorde eindigde stage één: alleen Byron en Larson wisselden van plek. Met dezelfde vier voorop begon de tweede stage, tot Larson met een kapotte rechtervoorband stevig de muur in klapte.

Busch had het keurig in de hand, tot zijn band het begaf. Hij hield de afremmende auto wel onder controle, maar Ross Chastain ramde er vól bovenop en nam daarbij ook Chase Elliott mee: alle drie konden ze inpakken.

Met Blaney en Austin Cindric voorop konden we weer door voor een paar rondjes, waarna Cindric de stage won. Met Byron voorop konden we beginnen aan stage drie, waarin Blaney de touwtjes in handen nam. Christopher Bell reed op plek twee, tot hij kort voor het eind van de stage de muur ramde: caution.

Blaney reed voorop bij de herstart en pakte de stagewinst zonder problemen, waarna we met Blaney en Cindric voorop de laatste vijftig ronden aan konden vangen. Een goede twintig ronden later spinde Jones het gras in: caution.

Blaney en Cindric hadden bij de herstart wederom de leiding, maar Cindric moest afhaken. Blaney hield het vol en reed verder zonder problemen naar de overwinning en één miljoen dollar, wat hij ongetwijfeld zal verdelen onder zijn team.

Toch was het nog niet klaar: Stenhouse raakte de muur en zorgde voor een caution, meters voor Blaney de finish passeerde...dus nog níet als winnaar. Met nog wel Blaney voorop begon men aan de overtime, waarin Blaney alsnog de overwinning pakte, maar nu echt.

Acteur Ray Liotta (67) overleden

Ray Liotta, acteur en stemacteur is overleden op 67 jarige leeftijd.

Liotta stierf in zijn slaap in de Dominicaanse Republiek, waar hij bezig was met opnamen voor de film Dangerous Waters.

Liotta laat een dochter achter Karsen Liotta (23), die hij kreeg met actrice/producent Michelle Grace. In 2004 volgde een scheiding. De acteur was sinds kerst 2020 verloofd met Jacy Nittolo.

De acteur brak door bij het grote publiek door een hoofdrol de Martin Scorsese-misdaadklassieker Goodfellas (1990).

Liotta werd in zijn carrière genomineerd voor een Golden Globe en hij won één Emmy Award. Hij speelde onder meer in de films Something Wild (1986), Goodfellas (1990), Cop Land (1997) en Hannibal (2001)

src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

'Overheid moet ondernemers nu duidelijkheid geven over stikstofcrisis'

Sinds het begin van de stikstofcrisis in 2019 is te weinig gebeurd om de vergunningverlening weer op gang te brengen. De gevolgen daarvan zijn evident: bouwen en bedrijvigheid met stikstofuitstoot tot gevolg werden onzeker, bijvoorbeeld voor een bestaande agrarische onderneming, een fabriek of woningbouw.

Daarmee is het een hoofdpijndossier geworden voor veel ondernemingen en projecten. Onterecht zijn zij het slachtoffer van een gebrek aan doortastendheid bij de overheid. Een substantiële en structurele aanpak is dus nodig, maar tegelijkertijd zal op korte termijn initiatief genomen moeten worden om deze ondernemingen en projecten duidelijkheid te bieden.

Zo zijn initiatieven nodig voor projecten die niet jarenlang kunnen wachten op de beschikbaarheid van stikstofruimte en die onevenredig worden geraakt. Denk aan projecten op het gebied van energietransitie en woningbouw. Zulke activiteiten, met een geringe stikstofdepositie, kunnen eenvoudiger worden toegestaan.

Niet elke toename van stikstofdepositie op een overbelast gebied leidt namelijk tot significante effecten, en dus zou een (hogere) grenswaarde gehanteerd kunnen worden. Zeker wanneer meer inzicht bestaat in de huidige toestand van de natuur, gebiedsgerichte maatregelen en effecten daarvan.

Europese jurisprudentie biedt hiervoor ruimte, en in andere landen zoals Duitsland wordt dit met succes toegepast. Ook het inzetten van eigen stikstofruimte moet mogelijk blijven. Rechtbankjurisprudentie stelt op dit punt wel enige grenzen, maar sluit het ‘salderen’ in het algemeen terecht niet uit. Salderen komt bijvoorbeeld van pas bij wijzigingen in de industrie die gericht zijn op verduurzaming.

Ook het ondersteunen van lokale initiatieven voor het uitwisselen van stikstofruimte is mogelijk. Zodra meer duidelijk is over de uitvoering van de natuurherstelmaatregelen en stikstofreductie, inclusief tijdpad, zal het ook makkelijker worden om stikstofruimte uit te wisselen. Ook hierom is het van belang dat de minister vol blijft inzetten op de acties in haar de Kamerbrief van 1 april jl. Daarnaast kan de zware ‘ADC-toets’ worden ingezet, waarmee het mogelijk is om voor ontwikkelingen van groot openbaar belang onder voorwaarden zoals compensatie alsnog toestemming te verlenen, ook bij negatieve effecten op de natuur.

Terwijl de overheid werkt aan houdbare vergunningverlening op de lange termijn, kan zij ondernemingen en projecten die op dit moment in onzekerheid verkeren, alsnog te hulp komen. De PAS-uitspraken zijn inmiddels drie jaar oud: laten we niet nog eens drie jaar wachten tot er een robuust en eenvoudiger systeem van toestemmingverlening voorhanden is.

Vluchter De Bondt wint achttiende rit Giro d'Italia

Dries De Bondt heeft de achttiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Belg van Alpecin-Fenix was de snelste van een kopgroep van vier. Alpecin-Fenix was de snelste van een kopgroep van vier. De roze leiderstrui van Richard Carapaz werd geen moment bedreigd. De Ecuadoraan van Ineos hield de voorsprong van drie seconden vast op Jai Hindley.

Na verschillende bergetappes stond vandaag weer eens een makkelijke rit op het programma. Maar voordat de renners vertrokken moest de nummer vier van het algemeen klassement opgeven. Joao Almeida was positief getest op corona.

In de rit over 156 kilometer van Borgo Valsugana naar Treviso kregen we een kopgroep van vier, met Edoardo Affini, Davide Gabburo, Magnus Cort Nielsen en Dries De Bondt. De kopgroep kreeg nooit veel ruimte, maar toch wist de kopgroep van vier verrassend uit de greep van het peloton te blijven.

Cort Nielsen kreeg hier een gouden kans om een ritzege te pakken. De Deen was op papier duidelijk de snelste, maar kon het niet afmaken. De Bondt en Affini sprintten om de zege en de Belg was net iets sneller dan de Italiaan van Jumbo-Visma.

Vrijdag en zaterdag staan er twee klimetappes op het programma in Italië. Zondag wordt de Giro afgesloten met een tijdrit in Verona.

Poetin eist opheffen van sancties in ruil voor het vrijgeven van graan

Het Kremlin heeft het Westen opnieuw opgeroepen de sancties tegen Rusland ongedaan te maken vanwege de geblokkeerde graanexport in Oekraïne. Rusland is bereid een belangrijke bijdrage te leveren aan het overwinnen van de voedselcrisis door het transport van graan en kunstmest toe te staan- "op voorwaarde dat de politiek gemotiveerde beperkingen van het Westen eindigen", zoals Poetin  aangaf in een telefoongesprek met de Italiaanse regering, aldus Mario Draghi.

Eerder zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat de graanexport uit Oekraïne zou kunnen worden hervat als de sancties tegen Rusland worden opgeheven.

Rusland en Oekraïne zijn grote graanexporteurs met een belangrijke rol om de wereld te voorzien van voeding. Oekraïne had Rusland eerder beschuldigd van chantage en drong er bij het Westen op aan de sancties die waren opgelegd over de Moskouse agressieoorlog onder geen enkele omstandigheid op te heffen. Kyiv beschuldigt Rusland ervan de havens van de Zwarte Zee te blokkeren met oorlogsschepen en zo de export van tarwe, die belangrijk is om de wereld tevoorzien van voeding, tegen te houden. 

Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

Journalist Willibrord Frequin (80) is overleden, meldt zijn familie aan persbureau ANP. Hij werkte in de jaren 70 en 80 als reporter bij het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO en had later bij RTL en SBS eigen tv-programma's.

Frequin leed aan de ziekte van Parkinson. De presentatie in februari van een boek over zijn leven was een van Frequins laatste publieke optredens. Toen was al duidelijk hoe broos zijn gezondheid was.

Frequin heeft een veelbewogen carriëre achter de rug; tijdens zijn programma's ging hij enige sensatie niet uit de weg. Hij was een journalist in hart en nieren en heeft voor veel sensationele momenten op tv gezorgd. 

Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen. Hij werd vooral bekend als reporter voor KRO’s Brandpunt. In die hoedanigheid ontmoette hij onder anderen paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa. In 1976 was Frequin de enige televisieverslaggever die prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld rechtstreeks vroeg wat hij vond van de beschuldigingen tegen hem inzake de Lockheed-affaire.

Frequin eindigde zijn carrière bij Brandpunt na de zogenaamde “hoofdenaffaire”. Later zou worden vastgesteld dat die reportage toch in grote zorgvuldigheid tot stand was gekomen. Frequin bleef programma’s maken bij de KRO.

In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL 4, RTL 5 en later SBS6 als presentator van Achter Gesloten Deuren en De week van Willibrord. Dit laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin allerlei soorten onrecht in de samenleving aan de kaak stelde. Zijn journalistieke methode was zeer direct en werd al snel als controversieel bestempeld. Persiflages van zijn optreden en achtervolgingen verschenen in Kopspijkers en Koefnoen. Tussen 1996 en 2003 maakte Frequin ook Ooggetuige en Toppers.

 

Roland Garros: Schuurs dubbelt dubbel door, ook Haase verder

Op Roland Garros heeft tennisster Demi Schuurs een uitstekende dag achter de rug. Zowel in het damesdubbelspel als in het gemengd dubbelspel speelde de Nederlandse zich naar de tweede ronde van het Grand Slam-toernooi.

Samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk opende Schuurs haar damesdubbeltoernooi met een partij tegen Nuria Parrizas en Katarzyna Piter. Het Spaans-Poolse duo probeerde het wel, maar was uiteindelijk geen partij voor de als vijfde geplaatste Schuurs en haar kompane: 6-0, 6-3.

Met Matwé Middelkoop opende Schuurs ook het toernooi in het gemengd dubbelspel, waarin ze het opnamen tegen het Amerikaanse duo Jessica Pegula/Austin Krajicek. Dat was aanvankelijk wat spannender, maar in set twee werd het soepel afgemaakt: 7-6 (6), 6-2.

In het mannenenkelspel begon Robin Haase samen met de Zuid-Afrikaan Raven Klaasen aan het toernooi, waarbij de Franse wildcardspelers Hugo Gaston en Gilles Simon met 6-3, 6-1 opzij werden gezet. Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut uit Frankrijk, als derde geplaatst, sneuvelden al gelijk: de Belgen Sander Gillé en Joran Vliegen waren met 6-4, 6-7 (5), 6-3 te sterk.

Hoe de wapenindustrie profiteert van de oorlog in Oekra´ne

De oorlog in Oekraïne leidt tot een enorme vraag naar wapens. Op de korte termijn zijn die voor het Oekraïense leger, voor de strijd. Op de langere termijn zal de wapenindustrie ook de effecten gaan merken van de door de oorlog gestegen defensiebegrotingen.

Nieuwsuur sprak voor deze video met Danny Pronk, veiligheidsonderzoeker bij het Instituut Clingendael, en Pieter Wezeman, onderzoeker bij het SIPRI.

Schiphol perkt zomervluchten in met 30 procent: luchtvaartmaatschappijen niet blij

Schiphol voerde gisteren gesprekken met de vakbonden om de werkdruk van het personeel te verlichten. Uitkomst is dat de luchthaven het aantal vluchten in de zomermaanden wil verlagen met 30 procent. Meer hierover bij WNL.

Schiphol verzoekt  de luchtvaartmaatschappijen om hun vluchten in te leveren. Daardoor zal er een minder grote stroom aan reizigers ontstaan, hierdoor zal de drukte op Schiphol afnemen.

Overigens is nog geen enkele luchtvaartmaatschappij op de vraag om vluchten in te leveren op Schiphol ingegaan. “Zij zijn dan bang dat zij hun start- en landingsmoment voor eeuwig kwijt zijn”, volgens luchtvaartjournalist Yteke De Jong.

IsraŰl tegen levering van antitankraketten aan Oekra´ne

Israël verwerpt een verzoek van de VS om Duitsland antitankraketten te laten leveren aan Oekraïne, deze raketten zijn in Duitsland gemaakt met Israëlische technologie onder Israëlische licentie.  Zo meldt de nieuwssite Axios , daarbij verwijzend naar Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

De kwestie van wapenleveringen is dus een van de laatste politieke meningsverschillen tussen de VS en Israël als het om de oorlog in Oekraïne gaat. Onder druk van de regering-Biden paste Israël zijn beleid ten aanzien van Moskou aan en nam geleidelijk een pro-Oekraïense positie in. Tot dusverre vertrouwde Israël echter op het leveren aan Oekraïne van niet-dodelijke militaire uitrusting - zoals beschermende helmen en beschermende vesten. 

Ramzan Kadyrov bedreigt Polen: 'in zes seconden zie je waartoe wij in staat zijn'

Tsjetsjenië's leider Ramzan Kadyrov richt zich op Polen. "Oekraïne is een gedane zaak. Ik ben geïnteresseerd in Polen", zegt hij in een video.

"Na Oekraïne, als we het bevel voeren, zullen we je in zes seconden laten zien waartoe we in staat zijn."

De Polen kunnen beter de wapens neerleggen en huurlingen terugtrekken. "En vraag officieel om vergeving voor wat je onze ambassadeur hebt aangedaan," vervolgde Kadyrov.

De Russische ambassadeur in Polen is op 'Victory Day' door demonstranten besmeurd met rode verf.

Sakkari vroegtijdig onderuit op Roland Garros

Voor tennisster Maria Sakkari is de droom om Roland Garros te winnen alweer voorbij. De Griekse nummer vier van de plaatsingslijst, die vorig jaar nog de halve finales haalde, moest in de tweede ronde al haar meerdere erkennen in de Tsjechische Karolina Muchova: 7-6 (5), 7-6 (4).

Voor US Open-winnares Emma Raducanu is het toernooi ook al klaar. De als twaalfde geplaatste Britse stond in de tweede ronde tegenover Aliaksandra Sasnovich uit Wit-Rusland en begon nog prima, maar zakte daarna volledig weg en kon na twee uur inpakken: 6-3, 1-6, 1-6.

In het vrouwenenkelspel zijn nu vier van de zes hoogstgeplaatste speelsters al voor de derde ronde uitgeschakeld, in de onderste helft van het speelschema is Victoria Azarenka - als vijftiende geplaatst - zelfs de hoogstgeplaatste speelster die nog wel over is.

Turkije onderhandelt over corridor voor graanexport

Turkije zegt in gesprek te zijn over een mogelijke corridor voor de export van Oekraïens graan via zijn eigen grondgebied.

"Turkije onderhandelt met zowel Rusland als Oekraïne om graan uit Oekraïne te exporteren", zegt een hoge Turkse functionaris. De Oekraïense Zwarte Zeehavens zijn geblokkeerd sinds Rusland in februari binnenviel, en meer dan 20 miljoen ton graan ligt vast in Oekraïense pakhuizen.

Bijna een derde van de wereldwijde tarwelevering komt uit Rusland en Oekraïne. Het gebrek aan export vanuit Oekraïne draagt bij aan een groeiende wereldwijde voedselcrisis.

Roland Garros: Van de Zandschulp door, Griekspoor onderuit; Djokovic en Nadal soepel verder

Op Roland Garros heeft tennisser Botic van de Zandschulp zich geplaatst voor de derde ronde. De als 26e geplaatste Nederlander won de eerste twee sets van Fabio Fognini, waarna de Italiaanse veteraan in de derde set op moest geven: 6-4, 7-6 (2), 3-2.

Voor Tallon Griekspoor eindigde het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar in de tweede ronde. De jonge Amerikaan Brandon Nakashima was een maatje te groot voor de Nederlander, die met 6-7 (6), 4-6, 2-6 het hoofd moest buigen.

Bovenin de plaatsingslijst ging het voor de meesten wel vrij soepel. Nummer één Novak Djokovic speelde zich met 6-2, 6-3, 7-6 (4) langs de Slovaak Alex Molcan, terwijl Rafael Nadal (5) de Franse wildcardspeler Corentin Moutet met 6-3, 6-1, 6-4 huiswaarts stuurde - Nadal speelt hierna tegen Van de Zandschulp.

Nummer drie Alexander Zverev had het moeilijker, maar wist in een vijfsetter na een stroeve start wel te winnen van Sebastian Baez uit Argentinië: 2-6, 4-6, 6-1, 6-2, 7-5. De jonge Spanjaard Carlos Alcaraz, een van de titelfavorieten en als zesde geplaatst, knokte zich in een heuse thriller langs landgenoot Albert Ramos Viñolas: 6-1, 6-7 (7), 5-7, 7-6 (2), 6-4.

De als negende geplaatste Canadees Felix Auger-Aliassime won met 6-0, 6-3, 6-4 soepel van de Argentijnse qualifier Camilo Ugo Carabelli, terwijl de Brit Cameron Norrie (10) met 6-3, 6-4, 6-3 afrekende met qualifier Jason Kubler uit Australië.

Vettel: "Hoe waardevol zijn de huidige F1-krachtbronnen?

Sebastian Vettel zet zijn vraagtekens bij de huidige hybridemotoren en vindt dat de Formule 1 ernstig moet nadenken over haar bijdrage ter bestrijding van het klimaatprobleem. De viervoudig wereldkampioen betwijfelt of de huidige hybridetechnologie relevant is voor straatauto's.

De Duitser was al eerder kritisch over zijn F1-deelname en doet er nu een schepje bovenop door de huidige hybridemotoren in twijfel te trekken: "Het zijn de meest efficiënte motoren ter wereld. Het is echter de vraag hoe deze formule de gewone mens helpt die elke dag naar zijn of haar werk reist. Hoe draagt het hier aan bij? Ik heb er nogal mijn twijfels over. Het is een erg complex vraagstuk".

"Begrijp me niet verkeerd, het is een fascinerende technologie. Zeker vanuit een technisch oogpunt. Maar hoeveel vertaalt deze technologie zich naar de gemiddelde straatauto? Niet veel. Dus je moet eerlijk zijn en de waarheid vertellen. Ik denk dat dat belangrijk is".

De F1 is momenteel druk bezig om de nieuwe motorreglementen te formuleren die vanaf 2026 van kracht zullen zijn. Het lijkt er naar dat de hybridemotoren zullen blijven, maar dat de koningsklasse afscheid neemt van de MGU-H. "De Formule 1 zit nog een tijdje opgescheept met de huidige motoren, en dan denk ik: doen we genoeg?", stelt Vettel zichzelf de vraag. "En als je je bedenkt hoe diep we in de stront zitten, sorry dat ik het zo verwoord, dan doen we niet genoeg als je kijkt welke richting de wereld opgaat".

Vettel twijfelt aan de toekomst van de F1 (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Vettel twijfelt aan de toekomst van de F1 (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Giro: Etappe 18 - Even op adem komen voor de klimmers

De zeventiende etappe van de Giro d'Italia was weer prima, ook vanuit Nederlands oogpunt. Net geen overwinning, maar wel een zeer fraaie tweede plek voor Gijs Leemreize, terwijl ook Mathieu van der Poel de koers kleur gaf. Vandaag een ander verhaal, de klimmersbenen kunnen even opgeborgen worden.

De heren rijden vandaag van Borgo Valsugana naar Treviso, een rit over 156 kilometer en tevens de laatste goeddeels vlakke etappe van deze Giro d'Italia. In het eerste deel krijgt men wat klimmetjes te verwerken, met op vijftig kilometer van de meet de pittigste, maar die moet wel te overleven zijn om vervolgens richting een massasprint te gaan.

Om 13.35 uur gaan de heren van start voor de neutralisatie, rond een uur of vijf gaan we sprinten. Voor de liefhebber heeft Rellende_Rotscholier een en ander hier nog uitgebreid voorbeschouwd.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: droog, later regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het droog. Vanavond komt er meer bewolking en gaat het in de noordelijke helft af en toe regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden tot plaatselijk 21°C in het zuiden. De westelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig. Vanavond neemt de wind aan de kust toe naar krachtig.

Komende nacht trekt de regen naar het zuidoosten. In de noordelijke helft wordt het droog en klaart het op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het zuiden tot 9°C in het noorden. Er staat een matige westelijke wind. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig.

Morgenochtend kan er in het (zuid)oosten plaatselijk nog een bui voorkomen, elders is het droog met zonnige perioden. In de middag wordt het vrijwel overal droog en is er veel ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het noorden tot 19°C in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is matig, in het noorden geleidelijk vrij krachtig en op de Wadden krachtig. (Bron: KNMI)

NatuurG (Foto: DJMO)

Groen, groen, groen!!!!!! Nee, het is geen Lingo. Na de regen van de laatste dagen gaat de groei erg hard. DJMO zag het gebeuren. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Gemeenten en provincies krijgen wettelijke taak tot opvang asielzoeker

Het kabinet werkt aan een wettelijke taak voor gemeenten om opvanglocaties voor asielzoekers te leveren. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid en minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten in Nederland krijgen daarmee een medeverantwoordelijkheid in de opvang van asielzoekers. Dit moet in de toekomst zorgen voor voldoende opvangplekken en een betere spreiding van asielopvang over het hele land.

Dringend nieuwe locaties nodig
Sinds afgelopen zomer zijn er meer dan 17.000 opvangplekken gerealiseerd. Maar het is helaas niet genoeg. Op zeer korte termijn zijn er hard nieuwe locaties nodig. Op dit moment wordt elke dag hard gewerkt door verschillende partijen om asielzoekers ternauwernood onderdak te bieden. Dit kan zo niet langer en daarom moet er met een andere werkwijze voldoende en stabielere asielopvang komen.

Door gemeenten de wettelijke taak te geven locaties te leveren voor asielopvang, worden zij medeverantwoordelijk. Zo moet er stabielere asielopvang komen. Het COA blijft verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Daarnaast kijkt het kabinet naar de mogelijkheid om, als laatste redmiddel, ook een aanwijzingsbevoegdheid te introduceren als blijkt dat dat nodig is. Gemeenten die geen bijdrage leveren aan de gezamenlijke aanpak van de opvang, kan dan medewerking afgedwongen worden.

Versnelde uitstroom statushouders
Ongeveer een derde van de opvangplekken wordt op dit moment bezet gehouden door mensen met een verblijfsvergunning. Het is hard nodig dat zij uitstromen uit de asielopvang naar huisvesting in gemeenten. Niet alleen om de druk op de asielopvang te verlichten, maar ook voor hun integratie. Gemeenten werken hier hard aan, maar het huisvestingstempo van statushouders is niet voldoende om de taakstelling inclusief achterstanden in te halen. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft daarom de provincies verzocht het interbestuurlijk toezicht te verscherpen en te versnellen bij gemeenten met achterstanden. Gemeenten kunnen bij het realiseren van huisvesting gebruik maken van verschillende ondersteuningsmaatregelen vanuit het Rijk. Ook komt er een Task Force die het transformeren van gebouwen naar woningen en het realiseren van meer flexwoningen moet versnellen.

Bestaande mogelijkheden
Het kabinet heeft ook bekeken wat de mogelijkheden zijn binnen de bestaande juridische kaders. Daaruit zijn enkele opties gekomen op het gebied van ruimtelijke ordening. Zo zou het COA, als alle vergunningen er zijn, een eigen pand in gebruik kunnen nemen zonder eerst een bestuursovereenkomst te sluiten met de gemeente, zoals nu gebruikelijk is. Een andere mogelijkheid is dat het Rijk het proces van de benodigde vergunningverlening naar zich toe trekt. Tot slot, zou het Rijk, net als bij bijvoorbeeld de bouw van windmolenparken, opvanglocaties kunnen realiseren door een inpassingsplan vast te stellen.

Een stabiel opvangstelsel
Uiteindelijk streeft het kabinet naar een stabiel opvangstelsel. Dat betekent niet alleen evenwichtig verspreid over het land, maar ook wendbaar zodat COA-locaties beter mee kunnen bewegen met de schommelingen van de instroom van asielzoekers en bezetting van asielopvangplekken. Op dit moment worden verschillende plannen uitgewerkt om daar naartoe te werken, waarbij ook gekeken wordt naar de mogelijkheden voor kleinschaligere opvang. Daarbij blijft het kabinet nauw optrekken met medeoverheden.

Robert Dijkgraaf: 'desinformatie door Ongehoord Nederland is problematisch '

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt zich zorgen over de desinformatie die door het programma Ongehoord Nieuws, van de nieuwe publieke omroep Ongehoord Nederland (ON!), wordt uitgezonden. Dat zei hij gisteravond bij Beau. Zo meldt RTL Nieuws.

Dijkgraaf wil vanuit zijn functie geen mening geven over het programma. "Daar ga ik niet over. Maar als burger vind ik het problematisch dat dat soort informatie ongefilterd doorgaat", volgens Dijkgraaf. "Daar moeten we toch een kanttekening bij zetten."

Verder noemde Dijkgraaf het een 'grof schandaal' dat wetenschappers en beleidsmakers tijdens de coronapandemie in ons land de persoonlijk bedreigd zijn. "Dat raakt me heel erg diep", zegt hij. Het wantrouwen in de wetenschap heeft zich 'verhard'.

Onrustig in Rotterdam na finale AS Roma - Feyenoord, 72 aanhoudingen

Duizenden Feyenoord supporters trokken woensdagmiddag en -avond naar Rotterdam om in de Kuip en elders in de stad de finale van de Conference League te zien op grote schermen. Feyenoord verloor en het werd na afloop korte tijd onrustig in het centrum van de stad. Tot nu toe zijn er 72 aanhoudingen verricht.

In aanloop naar en tijdens de wedstrijd was de sfeer goed. Na afloop vertrok het merendeel van de teleurgestelde fans direct naar huis. In het algemeen verliep deze uitstroom prima. In het centrum ontstonden op verschillende locaties opstootjes en werden vernielingen aangericht. Ook werd er met vuurwerk en fakkels gegooid. De veroorzaakte schade wordt in kaart gebracht. Korte charges van de Mobiele Eenheid waren nodig om de rust te herstellen, waarbij ook de waterwerpers zijn ingezet. Twee agenten raakten gewond, door een gegooid glas en een steen. Ze zijn ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. Kort na middernacht keerde de rust terug.

Jongens (17 en 18 jaar) veroordeeld na steekpartij en openlijk geweld na kermis Hoogkarspel

De rechtbank Noord-Holland heeft een 17-jarige jongen veroordeeld na een steekpartij op een jongen van 15 jaar. Het slachtoffer werd in de nacht van 25 op 26 september 2021 na afloop van een bezoek aan de kermis in Hoogkarspel uit het niets met een mes in zijn hoofd gestoken door verdachte. Hij liep een steekwond op achter het oor, een breuk in de schedel en een bloeding in de hersenen. Het slachtoffer werd vervolgens nog tegen het hoofd en het lichaam geslagen door een 18-jarige medeverdachte.

De 17-jarige jongen is veroordeeld tot jeugddetentie van 425 dagen (ruim 14 maanden) waarvan 231 dagen voorwaardelijk voor poging doodslag. De 18-jarige medeverdachte is veroordeeld tot 70 dagen jeugddetentie waarvan 27 dagen voorwaardelijk voor het plegen van openlijk geweld.

Vergissing
Opvallend in deze zaak is dat het slachtoffer door een meisje werd genoemd als de persoon die haar broertje zou hebben geslagen. De minderjarige verdachte stormde toen direct op de voor hem onbekende jongen af en stak hem met een mes in het hoofd. Een andere jongen sloeg hem. Later bleek dat het slachtoffer niets met het incident met het broertje te maken had.

De rechtbank gaat er niet van uit dat de minderjarige verdachte de bedoeling had het slachtoffer dood te steken. Maar er is voldoende bewijs voor poging tot doodslag omdat het steken met een mes in iemands hoofd, waarbij vitale organen en slagaders geraakt kunnen worden, dodelijk kan zijn. Bovendien heeft verdachte van dichtbij met kracht gestoken en voor het slachtoffer totaal onverwacht, waardoor hij het risico nam dat het slachtoffer zou overlijden. Alleen de minderjarige wordt veroordeeld voor poging tot doodslag omdat hij heeft gestoken en er geen bewijs is dat de 18-jarige medeverdachte wist dat er een mes was.

Straf 17-jarige verdachte
De 17-jarige verdachte wordt veroordeeld voor poging doodslag. Er is sprake van een zeer ernstig delict, oordeelt de rechtbank. Verdachte heeft door zijn impulsief en agressief handelen ernstig letsel en veel leed veroorzaakt bij het jonge slachtoffer. Uit de deskundigenrapportages blijkt dat de verdachte persoonlijkheidsproblematiek heeft. Om herhaling te voorkomen is het van groot belang dat hij daarvoor behandeling krijgt. Daarom krijgt hij een straf gelijk aan voorarrest met een fors voorwaardelijk deel jeugddetentie en moet hij zich gedurende de proeftijd van twee jaar houden aan de voorwaarden: verplichte behandeling, verplichte dagbesteding zoals werk, en een contactverbod met het slachtoffer en onder toezicht staan van de jeugdreclassering. Ook krijg hij gedurende drie maanden huisarrest met elektronische controle.

Straf 18-jarige verdachte
De 18-jarige medeverdachte wordt veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld. De rechtbank past voor hem jeugdstrafrecht toe. Uit adviezen over hem blijkt dat dit het meest passend is omdat hij een ontwikkelingsachterstand heeft. De straf is lager dan die van de minderjarige verdachte omdat zijn aandeel kleiner is en hij niet verantwoordelijk is voor het hoofdletsel bij het slachtoffer. Hij moet zich gedurende de proeftijd van twee jaar houden aan voorwaarden als behandeling bij een GGZ-instelling, het hebben van dagbesteding zoals werk, een contactverbod met het slachtoffer en onder toezicht staan van de jeugdreclassering.

Schadevergoeding
De rechtbank kent het slachtoffer 5000 euro aan immateriële schade toe. Daarvan moet de 17-jarige jongen 3750 euro betalen en de 18-jarige jongen 1250 euro Ook moeten ze samen 409 euro betalen voor kosten die het slachtoffer heeft gemaakt.

Voorwaardelijk en taakstraf na verduistering 164.000 euro als woonbegeleider COA

De rechtbank Noord-Holland heeft een 32-jarige vrouw veroordeeld voor het verduisteren van 164.000 euro van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Den Helder. Dat gebeurde in de periode van 2014 tot en met 2018 toen ze daar als woonbegeleider werkte. De rechtbank heeft haar een voorwaardelijke celstraf opgelegd van zes maanden en een taakstraf van 200 uur. Ook moet ze dit bedrag terugbetalen aan het COA. Haar 36-jarige partner is vrijgesproken van witwassen.

Voorschotten
De verdachte was bij het COA in Den Helder als woonbegeleider in dienst en had financiële problemen. Ze kon in die functie beschikken over geldbedragen die als voorschotten werden uitgekeerd als zogenoemde moneycards voor asielzoekers die niet werkten. Met deze moneycards konden asielzoekers wekelijks leefgeld opnemen. De verdachte deed net alsof deze moneycards niet werkten en dat zij daarom aan asielzoekers voorschotten moest verstrekken. Deze zogenaamd verstrekte voorschotten hield ze echter zelf. Toen het COA dit ontdekte, werd ze op staande voet ontslagen. Hoewel het volgens de verdachte ging om een geldbedrag van 100.000 euro, stelt de rechtbank mede op basis van onderzoek van het COA vast dat het om 164.000 euro gaat.

Daarnaast leidde de verdachte een kredietverstrekker en leasemaatschappij om de tuin door op andermans naam een krediet- en een leaseovereenkomst te sluiten. Daarmee pleegde ze valsheid in geschrifte.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte op geraffineerde wijze te werk ging. Ze was kennelijk slechts uit op eigen financieel gewin. De verdachte heeft door haar handelen het vertrouwen dat in haar als werknemer werd gesteld op ernstige wijze geschonden. Bovendien heeft het COA door haar handelen financiële schade geleden.

Alles afwegende vindt de rechtbank dat een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats is. Maar gelet op haar persoonlijke omstandigheden en door de overschrijding van de redelijke termijn met 20 maanden, komt de rechtbank tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 200 uur. Gedurende haar proeftijd van 2 jaar moet ze onder meer meewerken aan schuldhulpverlening.

Vrijspraak partner
De 36-jarige partner van de verdachte is door de rechtbank vrijgesproken van witwassen. De verdachte had een deel van het geld dat zij had verduisterd op bankrekeningen van haar partner (ongeveer 14.000 euro) en van zichzelf (ongeveer 69.000 euro) gestort. De partner van de verdachte werd verdacht van het voorhanden hebben van die 83.000 euro, terwijl ze wist of kon vermoeden dat het geld van enig misdrijf afkomstig was. De rechtbank oordeelt echter dat niet kan worden aangenomen dat de partner wist dat het geld een criminele herkomst had. Ze had geen toegang tot de rekening waar het meeste geld op was gestort, wist niet van de stortingen en regelde zelf niet de financiële zaken.

Kabinet: 'versneld Ą 218,5 miljoen voor energiebesparingsmogelijkheden huishoudens'

Eind vorig jaar is € 150 miljoen vrijgemaakt om huishoudens te helpen bij het verduurzamen van hun woning. In maart is door het kabinet besloten daar € 150 miljoen extra bovenop te doen om energiebesparende maatregelen te nemen. Vanwege de urgente problemen die huishoudens op dit moment ervaren door de hoge energieprijzen, wil het kabinet dit geld eerder uitkeren aan gemeenten. Dat schrijft minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan de Eerste en Tweede Kamer. Ook wordt er € 68,5 miljoen van het Nationaal Isolatieprogramma uit 2021 beschikbaar gesteld voor de lokale isolatieaanpak van gemeenten.

Minister De Jonge: "Gemeenten zijn met de € 150 miljoen die begin dit jaar is uitgekeerd actief van start gegaan. Met dit geld hebben zij zo snel mogelijk zo veel mogelijk kwetsbare huishoudens kunnen helpen. Vanwege de toegenomen ernst en omvang van de problemen door de gestegen energieprijzen wil het kabinet het extra geld aan de gemeenten snel uitkeren om de bestaande aanpak te intensiveren en uit te breiden. Zo kunnen huishoudens op korte termijn worden ondersteund om energiebesparende maatregelen te nemen."

Het CBS constateert dat voor huishoudens met een laag inkomen en variabel of aflopend energiecontract de energiekosten als aandeel van het besteedbaar inkomen veel harder stijgen. TNO rekende vorig najaar dat ongeveer 550 duizend huishoudens te maken hebben met energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen vaak in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. De omvang van deze groep is volgens het CBS door de huidige ontwikkelingen groter geworden en ook de ernst van de problematiek is met stijgende energieprijzen verder opgelopen. Dat betekent ook dat de problemen waar gemeenten mee te maken hebben om huishoudens te ondersteunen met energiebesparende maatregelen groter en (nog) urgenter zijn geworden.

Vanwege de toegenomen ernst en omvang van de problemen als gevolg van de gestegen energieprijzen wil het kabinet vooruitlopend op formele autorisatie door beide Kamers alvast tot uitkering aan de gemeenten overgaan. Het kabinet doet daarmee een beroep op artikel 2.27, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016.

Vernieuwd samenwerkingsverband NSOC in aanpak georganiseerde misdaad

Met een koerswijziging gaat het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) verder in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit onder de naam Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC). De samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie, de Douane, de Belastingdienst, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, de Koninklijke Marechaussee en andere onderdelen van het ministerie van Defensie is nodig voor het delen van informatie en het bedenken van nieuwe methoden om criminele structuren en hun verdienmodellen te verstoren. Dat wordt de kerntaak van het vernieuwde samenwerkingsverband. De operationele slagkracht en capaciteit om misdadigers op te pakken en hun netwerken met handlangers op te rollen zit bij de diensten zelf.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid licht vandaag in een brief aan de Tweede Kamer toe dat ze tot het besluit voor een koerswijziging is gekomen na overleg met zowel mensen van de werkvloer als uit de leiding van de samenwerkende diensten in het MIT, wetenschappers en andere professionals die bij het samenwerkingsverband betrokken zijn (geweest). Uit die overleggen bleek dat er veel consensus is over de noodzaak van samenwerking om informatie te kunnen delen voor een effectievere aanpak van de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. De diensten hebben samen veel beter zicht op criminele fenomenen en onderliggende structuren dan zij alleen op basis van hun eigen informatie kunnen krijgen. Tegelijk was er ook kritiek, omdat er in de opbouw van het MIT discussie en onduidelijkheid was over aansturing bij interventies en operationele slagkracht van betrokken moederorganisaties.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: "De bouwstenen van het MIT voor informatiedeling houden we, omdat samen de organisaties het inzicht krijgen dat ze alleen niet hebben. Maar wel met een koerswijziging. De georganiseerde misdaad heeft de afgelopen decennia te veel aan terrein gewonnen. De misdaad misbruikt onze open samenleving en goede economische infrastructuur en past zich telkens aan nieuwe situaties aan. We moeten slimmer en sneller criminele netwerken doorgronden en met nieuwe methodes deze doorbreken. De samenwerking binnen de NSOC moet hierin een duidelijke toegevoegde waarde krijgen, zodat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor de georganiseerde misdaad."

Nieuwe focus in NSOC
De samenwerkende partners gaan vanaf 1 juli 2022 met een nieuwe focus aan de slag als NSOC. De opdracht is om versneld in te zetten op het ontwikkelen van nieuwe methoden om de (financiële) verwevenheid van onder- en bovenwereld bloot te leggen en te ontvlechten. De nieuwe focus zal liggen op de aanpak criminele geldstromen en de achterliggende bedrijfsstructuren, zoals witwaspraktijken via handelsstromen en financiële dienstverleners die criminelen bij bedrijven helpen, corruptie en geweld. Ook wordt gericht gekeken naar logistieke dienstverleners van criminelen, aangezien onze goede infrastructuur met de grote transportsector, lucht- en zeehavens helaas ook voor illegale zaken wordt misbruikt.

Na een periode van 18 maanden wordt de nieuw ingezette werkwijze geëvalueerd en beoordeeld op resultaten en de toegevoegde waarde van het samenwerkingsverband. De opdracht voor de NSOC is om interventiemogelijkheden te ontwikkelen die anders en vernieuwend zijn ten opzichte van wat de moederorganisaties zelf al doen. Met de gedeelde informatie binnen de NSOC kunnen operationele diensten van de moederorganisaties verdere slagen maken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Afgesproken is dat voor de periode van 18 maanden een wezenlijk deel van de interventiecapaciteit niet in het samenwerkingsverband komt, maar vanuit de moederorganisaties beschikbaar wordt gesteld wanneer nodig. De interventiecapaciteit in het samenwerkingsverband is voor de ontwikkeling en uitvoering van alternatieve interventies die niet behoren tot de taak van een van de moederorganisaties. Hoeveel capaciteit en bijbehorende financiering er overgaat naar het NSOC en hoeveel naar de moederorganisaties, wordt de komende weken duidelijk in overleg met alle betrokken partijen en tussen de ministeries van Justitie en Veiligheid, Financiën en Defensie.

Maatregelen ter verbetering kwaliteit rijonderwijs en prestaties van rijscholen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een aantal maatregelen uitgewerkt die ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van het rijonderwijs verbetert en misstanden in de sector worden bestreden. De maatregelen zijn een uitwerking van het advies ‘Van rijles naar rijonderwijs’ dat de heer Roemer op 14 april 2021 aan de minister van IenW heeft aangeboden.

De aanleiding voor het aan de heer Roemer gevraagde advies was een aantal problemen in de rijschoolbranche, zoals misstanden door een (te) grote afhankelijkheid van een leerling van één rijinstructeur en onvoldoende prikkels gericht op goed onderwijs, maar op een zo groot mogelijke opbrengst. Dit resulteert in relatief lage gemiddelde slagingspercentages bij het CBR, waarvan de leerling de negatieve gevolgen ondervindt. In het advies worden aanbevelingen gedaan om de kwaliteit van het rijonderwijs, de kwaliteit van het rijexamen, de kwaliteit van rijscholen en de kwaliteit van rijinstructeurs te verbeteren.

Minister Harbers: “De grote stap die we met het uitvoeren van het advies maken, is dat we nu ook eisen gaan stellen aan de kwaliteit van het rijonderwijs en aan de prestaties van rijscholen. Hiermee willen we bereiken dat de kwaliteit van het rijonderwijs verbetert, de leerling beter wordt beschermd en het slagingspercentage van praktijkexamens hoger wordt. Hierbij wil ik benadrukken dat de maatregelen tot stand zijn gekomen door een constructieve samenwerking met de rijschoolbranche, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche (IBKI) en vele anderen. Ik hoop dat we ook de uitvoerende fase op constructieve wijze kunnen voortzetten.”

Maatregelen
Een van de maatregelen is het opstellen van het leerplan voor leerlingen die het rijbewijs B willen halen. Hier wordt mogelijk toetsing door een andere rijinstructeur voordat je opgaat voor het rijexamen in opgenomen. Daarnaast is aan het CBR gevraagd om nieuwe exameneisen te ontwikkelen en aan IBKI om de opleiding voor rijinstructeurs aan te passen. Aanvullend is het CBR gevraagd om een plan te ontwikkelen waarmee consequenties aan de slagingspercentage van rijscholen worden verbonden.

Pilots
Voorafgaand aan de uitvoering worden de maatregelen eerst getoetst door middel van pilots. Zo loopt er een pilot ‘collegiaal advies’, in samenwerking met het CBR en vertegenwoordigers uit de rijschoolbranche. Hier doen tien rijscholen in Zeeland aan mee. Doel van de pilot is het verkrijgen van inzicht in ervaringen van toetsing door collega-rijinstructeurs voordat een leerling opgaat voor het rijexamen. Daarbij wordt ingezet op het geven van een oordeel door een collega-instructeur of een leerling gereed is voor het doen van praktijkexamen bij het CBR. De pilot loopt tot in de zomer.

Het kabinet realiseert zich dat aan vrijwel alle adviezen consequenties zitten voor rijscholen, rijinstructeurs, consumenten en uitvoeringsorganisaties, en dat in veel gevallen wet- en regelgeving aangepast moet worden. Om de te nemen stappen voor alle betrokkenen behapbaar te houden, kiest het kabinet ervoor de maatregelen uit het advies stapsgewijs in te voeren. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan het aanpakken van misstanden en het verhogen van de kwaliteit van het rijonderwijs. Daarbij blijft het ministerie van IenW in gesprek met de sector, het CBR en het IBKI om samen tot een goede uitvoering te komen.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.