FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 december 2020

Feyenoord uitgeschakeld in Europa League na nederlaag tegen Wolfsberger AC

Feyenoord is er op bezoek bij Wolfsberger AC niet in geslaagd zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League. De ploeg van trainer Dick Advocaat verloor in Oostenrijk met 1-0.

Feyenoord had een overwinning nodig om te overwinteren in de Europa League tegen de nummer zeven van Oostenrijk, maar tegen Wolfsberger AC hadden de Rotterdammers het moeilijk op een slecht veld. Toch kreeg Jens Toornstra een goede kans om Feyenoord op voorsprong te schieten halverwege de eerste helft, maar de middenvelder stuitte op de Oostenrijkse keeper.

Wolfsberger AC was beter en kwam na een half uur verdiend op voorsprong. Orkun Kökcü liet zich bij een boogbal over de defensie aftroeven door Matthäus Taferner, waarna Dejan Joveljic vlak voor de lijn de 1-0 binnen tikte.

Feyenoord moest nu twee keer scoren om door te gaan en de ploeg van Advocaat probeerde het wel, maar het werd nooit gevaarlijk in de tweede helft, waardoor Feyenoord nu klaar is in Europa. Wolfsberger AC gaat samen met Dinamo Zagreb door naar de volgende ronde in de Europa League.

De Jonge stopt als lijsttrekker CDA

Zojuist heeft minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. In een verklaring geeft De Jonge aan dat hij het lijsttrekkerschap niet kan combineren met zijn taak als minister in de bestrijding van COVID-19. Het is nog niet bekend wat het CDA nu gaat doen met de vacante plek bovenaan de kieslijst.

Enkele maanden geleden won De Jonge maar net van Kamerlid Pieter Omtzigt bij de door het bestuur opgezette lijsttrekkersverkiezing. Nog altijd is er binnen de partij veel onrust rond de vraag of de uitslag wel betrouwbaar is en of de verkiezingen wel helemaal goed zijn verlopen. Ook schreef het AD dat er binnen de partij ook de nodige weerstand is tegen de minister van VWS.

Of Omtzigt nu alsnog lijsttrekker zal worden of dat het bestuur zal proberen de binnen de partij enorm populaire Wopke Hoekstra naar voren te schuiven is nog niet duidelijk.

Update 22.24 uur:

Het CDA-congres van morgen en zaterdag is uitgesteld na het bekend worden van het nieuws van De Jonge. "Het CDA congres van vrijdag en zaterdag wordt uitgesteld. Maandag maakt het bestuur de nieuwe datum van het verkiezingscongres bekend", zo laat partijvoorzitter Rutger Ploum via Twitter weten.

EK handbal: Noorwegen maat te groot voor Oranje, bereiken halve finales ver weg

In de hoofdronde van het EK handbal heeft het Nederlandse handbalteam met 25-32 verloren van titelfavoriet Noorwegen. Gezien het matige spel van Oranje in de groepsfase en de tot dusver ongeslagen status van de Noorse vrouwen was het verlies geen verrassing.

Oranje kon in de eerste minuten nog in het spoor blijven maar daarna liep zevenvoudig Europees kampioen Noorwegen weg. Bij rust stonden de Nederlandse handbalsters al met 10-16 achter. In de tweede helft hetzelfde beeld. Nederland was dus duidelijk niet in staat echt tegenwicht te bieden al lieten de speelsters het hoofd niet hangen.

Door het verlies is de kans op het behalen van de halve finales klein. De ploeg zal in ieder geval de resterende wedstrijden tegen Duitsland en Roemenië moeten winnen en is daarnaast afhankelijk van de uitslagen van de overige duels in groep II. Maandag staat voor Oranje het duel met Duitsland op het programma.

Nanninga en Eerdmans komen met eigen partij, als het lukt.....

Eerder hintten Annabel Nanninga en Joost Eerdmans al op het oprichten van nieuwe rechtse partij en de kogel is door de kerk: ze gaan het doen! Of althans, proberen. Het duo opgestapte FVD'ers laat via een filmpje weten dat ze er alles aan gaan doen om een goede partij op poten te zetten.

De Nanninga en Eerdmans hakken op 18 december de knoop door of het lukt de partij op tijd op te zetten voor de deadline van 21 december (laatste mogelijkheid om een partij voor de Kamerverkiezingen in te schrijven) en maart volgend jaar wanneer de verkiezingen daadwerkelijk zijn. De twee politici willen "een degelijke partij met een solide organisatie".

"De kiezers wachten al zolang op een redelijk rechts geluid", zo stelt Nanninga. "Omdat er zoveel kiezers zijn die een politiek thuis zoeken, die hun stem gehoord willen hebben en vooral die resultaat willen zien."

Het duo wil niet ten kost van alles meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. "We staan onder een enorme tijdsdruk. Er moet nog een heleboel geregeld worden. Alleen als we het verschil kunnen maken voor u gaan we ervoor", aldus Eerdmans.

Als ze mee gaan doen zal het dringen worden rechts van de VVD. Naast Forum voor Democratie en de PVV willen ook GO (van Henk Otten) en Code Oranje (van oud PVV Kamerlid Richard de Mos) een plekje in het parlement. Daarnaast zijn er ook kleinere onbekendere partij die op die vleugel opereren zoals NLBeter, BoerBurgerBeweging en de Libertaire Partij.

AZ verliest van NK Rijeka en is uitgeschakeld in Europa League

AZ is uitgeschakeld in de Europa League. De Alkmaarders verloren met 2-1 van het Kroatische NK Rijeka. Door een 1-1 gelijkspel tussen Napoli en Real Sociedad had alleen een overwinning volstaan voor overwintering in Europa.

Ondanks het overwicht in de wedstrijd konden de Alkmaarders dat niet bevestigen met een doelpunt. Boadu was enkele keren dicht bij scoren maar Rijeka-doelman Nevistic deed zijn werk vlekkeloos. Galovic bracht Rijeka via het hoofd op voorsprong maar zijn doelpunt werd afgekeurd.

Na rust kwam de thuisclub wel op voorsprong via Menalo. Wijndal bracht AZ enkele minuten later alweer op gelijke hoogte.

Tien minuten voor tijd moest Karlsson vanwege gevaarlijk spel met rood van het veld. Met een man minder was het zweten voor AZ. In de blessuretijd scoorde Tomecak de winnende treffer voor de Kroaten.

In het ander duel in groep F stond Napoli lang op voorsprong, echter in de blessuretijd maakte Sociedad gelijk. Door het verlies komt er een einde aan het Europese avontuur van de Alkmaarders.

Aardige start golfers Luiten en Besseling op Tour Championship

Joost Luiten en Wil Besseling zijn aardig begonnen aan het Tour Championship, het finaletoernooi van de Europese Tour. De Rotterdammer, die zich met de hakken over de sloot had geplaatst, ging in 71 slagen rond en is met -1 gedeeld achttiende. Bessling had een slag meer nodig en staat gedeeld 26e.

De 34-jarige Luiten, al jaren de beste golfer van ons land en goed voor zes toernooizeges, doet voor het elfde jaar op rij mee aan het lucratieve slottoernooi in de Emiraten. In 2013 behaalde hij met de vierde plaats zijn beste resultaat, vorig jaar eindigde hij als twintigste. Wil Besseling debuteert in Dubai.

De Fransman Victor Perez is de leider na de eerste dag. Hij kwam na achttien holes uit op 67 slagen, 5 onder par. Drie spelers delen de tweede plaats met één slag meer. 

PSV als groepswinnaar door naar knock-out fase Europa League

PSV heeft donderdag een overtuigende 4-0 overwinning geboekt op Omonia Nicosia uit Cyprus. Door de zege en het gelijke spel tussen POAK Saloniki en Granada gaat de Eindhovense club als winnaar van groep E door naar de knock-out fase van de Europa League.

Vooraf was PSV al verzekerd van plaatsing voor de knock-out fase, wel had het nog zicht op de eerste plaats in de groep. De ploeg van trainer Roger Schmidt moest daarvoor zelf winnen en in het andere duel mocht Granada niet winnen.

Ondanks dat PSV niet met de sterkste basiself op het veld stond was het duidelijk beter dan de Cypriotische tegenstander. Na een kwartier spelen een tegenvaller voor PSV, Richard Ledezma viel uit met ogenschijnlijk een zware knieblessure.

Na ruim een half spelen gaf Philipp Max vanaf de linkerachterlijn de bal voor waarna Donyell Malen de bal kon intikken: 1-0.

Waar het niveau bij PSV na rust nog wel eens in wil zakken was dat nu niet het geval. De ploeg bleef offensief spelen. Denzel Dumfries werd licht aangetikt in het strafschopgebied, waarna hij zelf vanaf elf meter binnenschoot. Even later kreeg Nicosia ook een strafschop, Jordi Gómez schoot echter naast. In de blessuretijd was Joël Piroe twee keer doeltreffend zodat het een verdiende 4-0 overwinning werd.

Fennek-pantservoertuigen krijgen flinke upgrade

Het grootste deel van de 344 Fennek-verkenningsvoertuigen van de landmacht krijgt op korte termijn een opknapbeurt. Dankzij de zogeheten midlife-update moeten de voertuigen nog tot minimaal 2034 inzetbaar blijven.

Van de 344 voertuigen worden er 322 uitgerust met deze upgrade. De firma Krauss-Maffei Wegmann is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard en luitenant-generaal Martin Wijnen van het Commando Landstrijdkrachten ondertekenden gisteren de overeenkomst.

De Fenneks worden voorzien van 9 verschillende configuraties en de zogeheten C4I-middelen (command, control, communications & intelligence). Het 1e voertuig moet in 2022 klaar zijn, het laatste wordt in 2027 geleverd.

Laag en stil
De landmacht gebruikt de pantserwielvoertuigen sinds 2005. De Fennek staat erom bekend laag en stil te zijn en is lastig te zien op warmtebeelden. De voertuigen zijn onder meer ingezet in Afghanistan en Mali. Primair is het voertuig ontworpen voor de verkenning, maar daarnaast vervult de Fennek een rol in de commandovoering, vuursteun en luchtverdediging.

De Fenneks worden onder andere in Nederland opgeknapt. Dat gebeurt door de firma’s Van Halteren Metaal en Nedinsco, die samenwerken met het Materieellogistiek Commando Land.

Fennek tijdens SOB/SOMS-2019 (foto: cobra4)
Fennek tijdens SOB/SOMS-2019 (foto: cobra4)

Vrouwen Ajax thuis onderuit tegen Bayern München in Champions League

De voetbalsters van Ajax hebben in de Champions League hun meerdere moeten erkennen in Bayern München. Het thuisduel in de eerste ronde eindigde in 1-3. De return in München is volgende week.

Keepster Lize Kop hield Bayern in de eerste helft met een aantal goede reddingen van scoren af. Ook aanvalster Lineth Beerensteyn slaagde er niet in haar ploeggenoot bij het Nederlands elftal te passeren. In de 57ste minuut kwam Bayern alsnog op voorsprong. Lea Schüller had succes via verdedigster Kay-Lee de Sanders. De speelster van Ajax kreeg het (eigen) doelpunt op haar naam. Daarna verdubbelde Sydney Lohmann de voorsprongvoordat Jonna van de Velde namens de Ajacieden tot scoren kwam met een fraai schot. Simone Laudehr bepaalde de eindstand op 1-3.

De dames van Bayern München wonnen de Champions League nog nooit. Vorig jaar haalde de Duitse club de laatste vier. Voor Ajax is het de derde deelname aan de Champions League. In 2017 eindigde het debuut al in de eerste ronde. Een jaar later was veelvoudig kampioen Olympique Lyon in de achtste finales veel te sterk. De debutanten van PSV gingen woensdag in de Champions League thuis onderuit tegen FC Barcelona met 1-4. Ook deze return is volgende week. 

Jong Oranje tegen Roemenië, Duitsland en Hongarije op EK

Jong Oranje neemt het volgend jaar in de poulefase van het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar op tegen Duitsland, Roemenië en gastland Hongarije. Dit wees de loting donderdagmiddag in Nyon uit.

Jong Oranje keert na acht jaar terug op een eindtoernooi. De Nederlandse beloften kenden een sterke kwalificatiereeks. Daarin won de ploeg van Van de Looi negen keer op rij en was het 46 keer trefzeker. Het EK is in tweeën geknipt. De groepsfase wordt in de laatste week van maart gespeeld. De nummers één en twee gaan dan eind mei door naar de KO-fase. Op 6 juni staat de finale in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Tijdens de groepsfase worden ook de eerste drie kwalificatiewedstrijden voor het WK door het grote Oranje gespeeld. 

Van de Looi juicht het toe dat de loting van het EK van volgend jaar ‘een klassieker’ heeft opgeleverd tegen Duitsland. "Een klassieker, dat is altijd goed. Ik denk dat dat voor iedereen leuk is. Een aantal jongens speelt ook in Nederland en het zijn een bekend team en een bekende trainer. Ik kijk er wel naar uit”, aldus Van de Looi tegen OnsOranje.

Twee jaar geleden was Duitsland nog de tegenstander van de ploeg van Van de Looi in een oefenduel en de tweevoudig Europees kampioen was toen met 3-0 duidelijk te sterk. Toch zegt dat volgens Van de Looi weinig over de aankomende ontmoeting. "Dat was een hele andere situatie. Wij begonnen net met deze ploeg en zij bereidden zich voor op het EK in 2019. Die spelers waren ouder en er zit niemand meer in van toen”, aldus Van de Looi, die met zijn ploeg ook tegen gastland Hongarije en Roemenië speelt. "Het gastland is mooi om tegen te spelen en Roemenië is onbekend voor ons. Daar moeten we ons nog even goed in verdiepen.”

Jong Oranje doet voor het eerst sinds 2013 weer mee aan het EK voor spelers tot 21 jaar. Na de sterke kwalificatiereeks behoort de ploeg tot de outsiders voor de titel. "We zijn ambitieus en willen graag iets laten zien”, aldus de bondscoach. "Als je meedoet wil je het toernooi ook winnen, maar laten we niet arrogant zijn. We zijn er heel lang niet bij geweest. We gaan proberen de lijn van de kwalificatie door te trekken en dan zien we wel waar we uitkomen.”

De FOK!STOK is verhuisd

Al enige tijd volg ik het FOK!stok topic in het General Chat Forum. Dat is in 2004 gestart door Harrie1.  Op 23 augustus legde user Harrie1 een stok/balk bij het plaatsnaambord van Hoorn en deze begon daarna aan een jarenlange reis door Nederland.

Op 16 december 2017 werd er een stukje FOK!geschiedenies geschreven. Na 12 rondes en 13 jaar verder en had de FOK!stok en zijn opvolgers het hele land doorkruist, maar op die dag werd de FOK!stok gedeponeerd bij het plaatsnaambord van Puth in de Limburgse gemeente Schinnen door user Dactylus. Daarmee waren alle gemeentes in Nederland vervuld. 

Afgelopen week werd de stok in Heesch neergegooid door @Spockjuh. Door een blinde gok had ik de pinpoint op Google Maps binnen tien seconden te pakken, en geholpen door Dagoduck een nieuwe locatie gevonden voor de stok. Toen de stok vanmorgen nog steeds niet verhuisd was, toch maar op pad gegaan, gevonden en naar een nieuwe locatie gebracht. 

Hoewel Dago me meerdere optie's aanreikte, was er maar één mogelijk voor mij, ook al zei ik tegen hem dat het een onmogelijke optie zou zijn . Onderweg naar die bewuste locatie kwam ik al eerder een plaatsnaambord tegen, maar ik ben doorgelopen tot ik bij het bord was dat Dago in DM had gelinkt. Puur omdat het langs de route van het Waterliniepad ligt en omdat Amsterdam .

Genoeg hints nu. Neem een kijke in het topic en ga meedoen. Het is de lol waard  

Random Pics van de Dag #177

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Strengere aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing

Hoe vaak lees je het niet? 'Zwaar verwaarloosde dieren aangetroffen bij X te Y. De dierenpolitie heeft de dieren weggehaald en elders ondergebracht, enkele dieren moesten ter plaatse geëuthanaseerd worden. X moet voor de rechter verschijnen. X was in het verleden ook al eens veroordeeld wegens het verwaarlozen van zijn dieren, maar toen in plaats Z.'

Het gebeurt nu nog regelmatig dat iemand wiens dieren wegens verwaarlozing bij hem weggehaald zijn, enige tijd later op een andere plaats weer dieren houdt. In sommige gevallen legt een rechter bij een voorwaardelijke straf ook een houdverbod als bijzondere voorwaarde op. Dit houdverbod kan inhouden dat iemand geen dieren, minder dieren of bepaalde diersoorten niet mag houden of bezitten. Maar wat als iemand in hoger beroep gaat? Dan zou zo iemand dus nog jarenlang dieren onder erbarmelijke omstandigheden kunnen houden. Dat kan en moet anders vond ook het kabinet. Zo meldt het KNMvD.

Houdverbod als zelfstandige maatregel
Minister Grapperhaus en minister Schouten willen met het wetsvoorstel "Aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing" dat een houdverbod als zelfstandige maatregel kan worden opgelegd voor maximaal 10 jaar. Daarmee kun je voorkomen dat verdachten van verwaarlozing of mishandeling in beroep gaan en zo toch nog jarenlang dieren kunnen houden. Een rechter kan vervolgens beslissen dat het houdverbod direct na de uitspraak van de rechtbank ingaat. Dus niet pas als een hogere of de allerhoogste rechter over een zaak beslist heeft. Deze maatregel kan dan in meer gevallen ter bescherming van dieren worden opgelegd.

Gebiedsverbod
Wordt het voorstel wet, dan kan er een gebiedsverbod worden opgelegd. Dit om te voorkomen dat een dader in de buurt komt van plekken waar dieren worden gehouden. Denk aan dieren die mishandeld of gedood worden op de wei, in een stal of op kinderboerderijen.

Welzijn dieren in gevaar
Als veehouders of dierenwinkels niet goed zorgen voor hun dieren en het welzijn van de dieren geschaad wordt, door ondervoeding of slechte verzorging, dan kunnen deze bedrijven straks om die reden stilgelegd worden. Nu kan dat alleen als de gezondheid van mens of dier in gevaar is.

Bijtincidenten
Nog altijd worden er honden speciaal getraind voor hondengevechten. Ze moeten krachtig en agressief zijn. Maar ze komen ook buiten en daarmee vormen ze een risico voor de samenleving. Als zulke speciaal getrainde honden een mens of ander dier aanvallen, dan zijn de gevolgen vaak ernstig en soms zelfs dodelijk. Het kabinet wil bijtincidenten door honden dan ook strenger aanpakken. Het aanhitsen van een dier moet als het aan het kabinet ligt, als een misdrijf worden gezien. Nu is het nog een overtreding.

Bestuurlijke boete
Het is al verboden om bijvoorbeeld honden met een gecoupeerde staart deel te laten nemen aan wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen. Het mag alleen als er een medische noodzaak is geweest om de staart te couperen. Helaas blijkt de praktijk anders te zijn. Straks kan een bestuurlijke boete worden opgelegd aan mensen die dieren zonder medische noodzaak bepaalde ingrepen laten ondergaan en die toch meedoen aan wedstrijden en dergelijke.

Voorlichting
Vaak blijkt dat houders van dieren simpelweg niet weten wat dieren nodig hebben en daarmee veroorzaken ze onbedoeld schade aan de gezondheid en het welzijn van hun dieren. Als een houder niet weet hoe je een dier moet houden dan is de kans groot dat hij in herhaling valt zodra hij toch weer dieren in huis haalt. Het verbeteren van de kennis en vaardigheden van een houder kan veel onbedoeld leed voorkomen. Het voorstel is dan ook om een educatieve maatregel op te leggen bij overtreding van wettelijke bepalingen over dierenwelzijn. Hiermee kan op de lange duur het onbedoeld overtreden van deze normen worden voorkomen. En zo kunnen mensen toch op een verantwoorde manier dieren houden.

Raad van State
Het wetsvoorstel is nog niet openbaar. Het zal eerst voor advies aan de Raad van State worden gezonden. Als het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ligt, zullen de tekst van het voorstel en het advies van de Raad van State openbaar worden. 

Man verkoopt illegale gewasbeschermingsmiddelen op Facebook, NVWA grijpt in

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dinsdag 8 december ongeveer 100 liter niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen bij een inwoner van de gemeente Hoogeveen. De man wordt verdacht van het voorhanden hebben en online verhandelen van deze illegale middelen.

Inspecteurs zagen op Facebook dat iemand illegale gewasbeschermingsmiddelen te koop aanbood. De verkoper bleek daarbij een schuilnaam te gebruiken. Onderzoek door een internetrechercheur leverde de echte identiteit van de verkoper op.

In zijn woning en de bijbehorende berging trof de NVWA enkele tientallen verpakkingen met in totaal ongeveer 100 liter illegale gewasbeschermingsmiddelen aan. Deze middelen zijn meegenomen. Ze zullen worden vernietigd. De NVWA doet nader onderzoek naar hoeveel van deze middelen de verdachte heeft verkocht en aan wie. Afnemers kunnen rekenen op een bezoek van de NVWA.

Illegale handel
In Nederland mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden verhandeld en gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Door het gebruik van niet toegelaten middelen kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu.

Algerijn probeert ondanks verbod op azc in Drachten te komen

Een 20-jarige Algerijn die in juni, juli en augustus tot zes keer toe in het azc in Drachten kwam nadat hij een ontzegging had gekregen, is donderdag door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie weken.

De man zit momenteel in vreemdelingenbewaring in Rotterdam en wordt waarschijnlijk binnen afzienbare tijd het land uitgezet. Vanwege een vechtpartij in het azc te Drachten mocht hij daar niet meer komen. Omdat hij zijn vrienden wilde bezoeken en geen slaapplek had bleef hij telkens het azc opzoeken. Meer hierover in de Leeuwarder Courant.

Medicijnagentschap EMA: cyberaanval geen gevolgen voor COVID-19-vaccin

De baas van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zegt dat de cyberaanval , die men gisteren bekend maakte,geen gevolgen heeft voor het verloop van de goedkeuring van een coronavaccin. De aanval duurde twee weken, vertelde Emer Cooke tegen een commissie van het Europees Parlement.

'We zijn de afgelopen weken het slachtoffer geweest van een cyberaanval. Dat wordt onderzocht' aldus Cooke. 'Ik kan u verzekeren dat dit geen invloed heeft op de tijdlijn voor de levering van vaccins en dat we volledig functioneel zijn.' Meer hierover in Skipr.

De Amerikaanse farmaceut Moderna, dat vergevorderd is met de ontwikkeling van een potentieel coronavaccin, heeft nog niets gehoord van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over een mogelijk datalek na een cyberaanval bij de instantie. 'We hebben contact met ze en houden de situatie in de gaten. Moderna let scherp op mogelijke dreigingen op het gebied van cyberveiligheid', laat een woordvoerder weten.

Het EMA beoordeelt of vaccins en geneesmiddelen veilig genoeg zijn om te worden toegelaten tot de Europese markt. Moderna heeft, net als de concurrerende combinatie Pfizer/BioNTech, gevraagd om goedkeuring voor zijn vaccin. Het EMA komt waarschijnlijk eind december met een oordeel over het middel van Pfizer en BioNTech en half januari over de aanvraag van Moderna. Meer hierover in Skipr.

Achttien staten voeren rechtszaak vóór Trump

Blijkbaar zijn achttien staten het niet eens met hoe de regels in vier andere staten zijn veranderd vóór de verkiezingen. Geleid door Texas.

In essentie komt het er op neer dat de staat Texas van mening is dat de veranderingen in de regels omtrent stemmen in Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin ongrondwettelijk zijn veranderd in aanloop naar de meest recente verkiezingen in de bananenrepubliek, ook wel bekend als de Verenigde Staten.

Eerste megalab voor analyse tienduizenden COVID-19-tests geopend

Nederland heeft eindelijk een megalab dat op grote schaal COVID-19-testen kan analyseren. In de nieuwe vestiging van Eurofins in Rijswijk, die donderdag officieel werd geopend door burgemeester Bas Verkerk, kunnen dagelijks 35.000 PCR-testen worden geanalyseerd. Dat zijn de gangbare coronatesten die massaal door de GGD worden gebruikt. De capaciteit moet op korte termijn nog verder worden opgevoerd tot 55.000.

Het lab in Rijswijk is het eerste zogeheten Hoog Volume Laboratorium (HVL) van Nederland. Het voert de testanalyses uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. “Het lab is zo ingericht dat er op verzoek nog grotere volumes verwerkt kunnen worden”, meldt het bedrijf. De vestiging van Eurofins is ook toegerust voor andere testen op het gebied van gezondheid, voeding en milieu. Ook zijn de ruim tachtig machines bruikbaar voor bijvoorbeeld forensisch onderzoek. Meer hierover in Skipr.

FC Twente langer door met Ron Jans en Jan Streuer

Ron Jans heeft zijn contract bij FC Twente verlengd. De trainer staat nu tot medio 2022 onder contract bij de club uit Enschede, zo hebben de Tukkers donderdagochtend naar buiten gebracht.

Ook technisch directeur Jan Streuer blijft nog een extra jaar bij de club. Net als Jans heeft ook hij zijn handtekening gezet onder een contract tot aan de zomer van 2022.

Jans werd afgelopen zomer aangesteld bij Twente. "Ik heb van die beslissing nog geen moment spijt gehad. Het is heerlijk werken met deze staf", vertelt Jans in een persbericht nadat afgelopen weekend met 1-2 werd gewonnen op bezoek bij koploper Ajax.

"Vanaf de eerste dag geniet ik met volle teugen, zoals ik ook geniet van het contact met de spelers. We hebben echt een geweldige groep." Jans is blij met de huidige Twente-selectie, die volgens hem uit een goede mix van spelers bestaat.

"Er zit enorm veel drive en plezier in het team. Er kan nog genoeg beter, maar het is echt fijn werken bij FC Twente", aldus Jans, die graag een volle Grolsch Veste wil meemaken. "Dat is er door 'corona' helaas nog niet van gekomen."

"Op het verzoek of ik wilde blijven heb ik dan ook niet lang na hoeven te denken. Ik heb met alle plezier mijn contract tot eind volgend seizoen verlengd. Gelukkig heeft Jan Streuer dat ook gedaan, want onze samenwerking is optimaal."

Streuer hoefde niet lang na te denken over de aanbieding van Twente. "De club en ik waren er snel uit over de verlenging van het contract", reageert hij. "Vanaf de eerste dag dat ik bij FC Twente actief ben, heb ik het reuze naar mijn zin."

"De samenwerking met Ron Jans en zijn staf en de directie is heel goed, de lijnen zijn kort. Bovendien tref ik in De Grolsch Veste een team aan van gedreven en betrokken medewerkers. Dat is fijn werken."

AIVD rolt Russisch spionagenetwerk op in Nederland, twee diplomaten uitgezet

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) beëindigde recentelijk operaties van een inlichtingenofficier van de Russische civiele inlichtingendienst SVR. De inlichtingenofficier - die als geaccrediteerd diplomaat op de Russische ambassade in Den Haag werkte - hield zich bezig met spionage op het gebied van technologie en wetenschap. Hij bouwde een substantieel netwerk van bronnen, die allen werkzaam zijn of waren in de Nederlandse hightech-sector.

De Russische inlichtingenofficier legde contact met personen met toegang tot gevoelige informatie binnen de hightech-sector.

Sommige personen werden door de inlichtingenofficier in ruil voor informatie betaald.

Een tweede Russische inlichtingenofficier van de SVR, die ook als diplomaat was geaccrediteerd bij de Russische ambassade in Den Haag, vervulde een ondersteunende rol. Beide inlichtingenofficieren zijn door het ministerie van Buitenlandse Zaken 'persona non grata' verklaard. Dit betekent dat zij niet meer als diplomaat in Nederland actief mogen zijn en ons land binnenkort moeten verlaten.

Nederlandse economie en nationale veiligheid
De high tech-sector beschikt over hoogwaardige en unieke kennis. Deze spionagezaak heeft zeer waarschijnlijk schade toegebracht aan de organisaties waar de bronnen actief zijn of waren en daarmee mogelijk ook aan de Nederlandse economie en de nationale veiligheid.

De interesse van de Russische inlichtingenofficier ging onder meer uit naar informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie. Veel van deze technologie is zowel bruikbaar in civiele als militaire toepassingen.

Getroffen organisaties geïnformeerd; bronnen aangesproken en geconfronteerd
De bronnen van de Russische inlichtingenofficier zijn door de AIVD aangesproken om hun activiteiten te verstoren.

In een aantal gevallen heeft de AIVD een ambtsbericht aan betrokken bedrijven en een hogere onderwijsinstelling uitgebracht, zodat zij maatregelen kunnen treffen.

In één geval is aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een ambtsbericht uitgebracht. De IND treft op grond hiervan vreemdelingrechtelijke maatregelen tegen een bron. De AIVD onderzoekt of er additionele ambtsberichten uitgebracht kunnen worden aan de IND.

De AIVD heeft geen mededelingen gedaan over de identiteit van de bronnen en om welke bedrijven en hogere onderwijsinstelling betrokken zijn.

De Brief van minister Ollongren, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aan de Tweede Kamer over de verstoring van Russische economische spionageactiviteiten door de AIVD is hier te downloaden.

Jeugddetentie voor drie jongens na beroving met steekpartij Castricum

De rechtbank Noord-Holland heeft drie jongens veroordeeld tot 240, 200 en 180 dagen jeugddetentie voor het plegen van een ‘ripdeal’ op 16 juni dit jaar bij het station van Castricum. Twee van hen waren toen 17 jaar oud, de derde was 15. Een deel van de celstraffen is voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

De verdachten deden alsof ze hasj wilden kopen van een 18-jarige Castricummer, maar zijn zonder te betalen weggelopen met de drugs. Toen het slachtoffer achter de drie aanliep, is hij meerdere malen gestoken met een mes. Het slachtoffer liep wonden op aan zijn rug en arm en heeft geld moeten afstaan. De buit betrof een kleine hoeveelheid hasj, de scooter van het slachtoffer en een geldbedrag van 3 euro.

Bij een van de 17-jarigen is bewezen dat hij het slachtoffer heeft gestoken met een mes. Hij heeft de 240 dagen jeugddetentie gekregen. De twee anderen zijn medeverantwoordelijk voor het gebruikte geweld, hoewel niet is vastgesteld dat zij zelf hebben gestoken. De tweede 17-jarige heeft naast de 200 dagen jeugddetentie, ook een taakstraf van 60 uur opgelegd gekregen. De 15-jarige is naast de 180 dagen jeugddetentie, ook veroordeeld tot een leerstraf om inzicht te krijgen in de gevolgen van zijn handelingen.

Ernstige gevolgen
Volgens de rechtbank hebben de jongens zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig feit. Zij hebben drugs en geld willen bemachtigen en hebben geen enkele rekening gehouden met de belangen en gevoelens van het slachtoffer. Op de zitting bleek dat hij nog altijd lichamelijke en psychische klachten heeft. Door de littekens van de steekwonden zal hij nog lang worden herinnerd aan wat er is gebeurd.

Een gebeurtenis als dit is niet alleen traumatiserend voor het slachtoffer, maar veroorzaakt ook grote onrust in de samenleving. In dit geval speelt daarbij een rol dat de drie verdachten cliënt waren van de JeugdzorgPlus-locatie Horizon Antonius in Bakkum. Zij hadden ten tijde van het plegen van het strafbare feit in die gesloten instelling aanwezig moeten zijn. Op Facebook ontstond destijds beroering nadat een familielid van het slachtoffer hierover haar zorgen had geuit. De jongeren wonen inmiddels in andere instellingen.

Straffen
Alle drie de verdachten zijn onderzocht door een psycholoog. Die heeft vastgesteld dat zij aan diverse stoornissen lijden waarvoor behandeling nodig is. De rechtbank vindt de 17-jarige jongen die heeft gestoken met een mes om deze reden verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft daarmee rekening gehouden in het bepalen van de straf.

Omdat de verdachten voor de behandeling van hun strafzaak al een tijd in voorlopige hechtenis hebben gezeten, hoeven zij na de uitspraak niet meer terug in detentie. Zij hebben sinds het strafbare feit onder stevig toezicht positieve vorderingen gemaakt. De rechtbank vindt het belangrijk dat die niet worden doorkruist.

Tijdens hun proeftijd zijn de jongeren verplicht zich te laten begeleiden door jeugdreclassering en de regels van hulpverleningstrajecten en behandelaars te volgen. Ook mogen zij geen contact meer hebben met elkaar. De rechtbank heeft daarnaast bepaald dat de daders een bedrag van 5.585,18 euro aan het slachtoffer moeten betalen aan schadevergoeding.

ChristenUnie wil de pil weer in het basispakket om abortussen terug te dringen

Regeringspartij ChristenUnie (CU) wil het aantal abortussen per jaar in Nederland terugdringen door de anticonceptiepil op te nemen in het basispakket. Ook wil de partij de nazorg bij abortus verbeteren en daarbij de huisarts een centrale rol geven. ‘Ook om herhaalde abortussen te voorkomen.’ Zo meldt de Gelderlander.

Vandaag biedt de CU een manifest aan waarin ze verschillende voorstellen doen om tot een betere zorg te komen voor vrouwen die onbedoeld zwanger worden. De partij doet deze voorstellen vandaag in een manifest voor betere hulp aan onbedoeld zwangere vrouwen.
De achterliggende gedachte is dat met een betere hulp voor de onbedoeld zwangere vrouw (en haar partner) het aantal abortussen in Nederland zal afnemen.

Volgens de CU zou het zelf moeten betalen van de anticonceptiepil nu soms zou leiden tot onbedoelde zwangerschappen. Daarnaast denkt de CU dat sommige stellen zich door gebrek aan inkomsten en/of een fatsoenlijke woonruimte zich gedwongen voelen om bij een onbedoelde zwangerschap tot abortus over te gaan. In deze gevallen zou er ook hulp mogelijk moeten zijn door een betere samenwerking van maatschappelijke organisaties, woningbouwverenigingen en gemeentes.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 50

Hoewel het nog niet helemaal de goede kant op gaat met het aantal coronabesmettingen mogen de bioscopen voorlopig gewoon nog blijven draaien. Gelukkig maar! Deze week kun je onder andere een Netflix-film zien voordat-ie op Netflix komt (de nieuwe van George Clooney, met Felicity Jones) of een historisch drama met Kate Winslet en Saoirse Ronan.

Ammonite

Ammonite is de nieuwe film van regisseur Francis Lee (God’s Own Country) met o.a. Kate Winslet en Saoirse Ronan, die zich afspeelt in 1840 in Engeland. Wanneer de beroemde paleontoloog Mary Anning (Kate Winslet) Charlotte Murchison (Saoirse Ronan) ontmoet, een vrouw uit de hogere klasse die voor haar geestelijke gezondheid naar de kust wordt gestuurd, ontstaat er een intense relatie die hun leven voor altijd zal veranderen.

The Midnight Sky

In The Midnight Sky volgen we Augustine (George Clooney), een eenzame maar briljante wetenschapper in het noordpoolgebied. Hij moet alles op alles zetten om te voorkomen dat Sully (Felicity Jones) en haar mede-astronauten terugkeren naar aarde tijdens een mysterieuze wereldramp.

Kom Hier Dat Ik U Kus

Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden.

Come Away

Come Away is het verhaal van de jonge Alice en Peter, en speelt zich af vóór Alice haar Wonderland vindt en Peter naar Neverland vertrekt. Wanneer de oudste broer van Alice en Peter bij een tragisch ongeluk overlijdt, valt het eens zo hechte gezin uiteen van verdriet. De twee kinderen zetten alles op alles om zichzelf en hun moeder (Angelina Jolie) en vader (David Oyelowo David) weer gelukkig te maken. Om hun pijn te verzachten gaan de kinderen op in hun eigen fantasiewereld.

Bon Bini: Judeska in da House

Tante Judeska levert net haar nichtje Gabriëlla af op het landgoed van haar nieuwe vriend Lucas, als zijn vader - een prominente politicus en de Minister van Binnenlandse Zaken - een landelijke lockdown afkondigt. Gedwongen door de omstandigheden, maar ook uit wederzijds opportunisme, onderwerpen de twee families zich aan deze beproeving. Als uitkomt dat Gabriëlla en Lucas plannen hebben om hun relatie met een huwelijk te bezegelen, slaat de lont verder in het kruitvat en monden de opgelopen spanningen uit in een hilarische veldslag tussen de twee kampen. Overwint de liefde uiteindelijk alles en ziet iedereen in dat zij alleen samen kunnen leven als ze ook echt samen lachen, huilen en kunnen liefhebben?

The Mole Agent

Met veel absurdistische humor is The Mole Agent een stijlvolle combinatie van een klassieke Hollywood detective en een observerende documentaire. Het is een unieke beschouwing van eenzaamheid onder ouderen, met hartverwarmende personages die je niet snel zullen loslaten.

Cats & Dogs: Slaan de pootjes ineen!

Het is tien jaar na de totstandkoming van de Grote Vrede, een uitgebreid bewakingssysteem dat door katten en honden gezamenlijk ontworpen is met als doel de vrede te bewaren als er conflicten dreigen te ontstaan. Maar dan worden er draadloze netwerken gehackt door een slimme slechterik. Door frequenties te gebruiken die alleen katten en honden kunnen horen, kan hij ze manipuleren en zo barst de wereldwijde strijd tussen beide diersoorten weer los. Een team van onervaren en onbeproefde agenten moet nu hun ouderwetse instinct gebruiken om weer voor vrede tussen katten en honden te zorgen.

Calamity

Calamity vertelt op prachtig geanimeerde wijze hoe de jonge Martha Jane Cannary uitgroeide tot de legendarische ‘Calamity’ Jane. Een eigenzinnige held die haar eigen plan trekt in de tijd van het Wilde Westen. Calamity was de openingsfilm van Cinekid 2020 en won daar de juryprijs voor Beste Kinderfilm.

Groningse studenten reageren: 'geen feesten, maar wel degelijk Bijbellessen'

Woensdag verscheen in de media dat, naast de studenten-met-een-bord-voor-hun-kop van Vindicat, nóg een Groningse studentenclub de coronaregels nogal breed interpreteerde, vooral voor hun eigen genot.

De buurt merkte namelijk op dat er wel heel regelmatig bezoekers het lokale studentenhuis van vereniging Navigators bezochten en de algehele staat waarin zij het huis verlieten, liet weinig aan de verbeelding over.

Donderdag kreeg FOK! een e-mail van het bestuur van de desbetreffende vereniging met daarin een nuancering over het desbetreffende artikel. Blijkbaar worden er bij de Christelijke studentenvereniging dan tóch Bijbelstudies gehouden en kunnen de dronken vertrekkende studenten blijkbaar niet tegen de geschonken 'miswijn'.

Lees ook: Groningse studenten gebruiken geloof als smoes om te feesten

Nou zijn wij bij FOK! de gekste niet en waarderen wij het enorm dat de studenten een wederhoor laten horen, dat wij dan ook graag plaatsen. Hieronder staat hun bericht:

Rixt Oving, Assessor Externus van Navigators, legt uit dat de vereniging contact heeft gehad met de Veiligheidsregio over hun Bijbelkringen en dat is gevraagd of deze vallen onder het recht op samenkomen voor religieuze redenen. "De veiligheidsregio gaf aan dat deze door kunnen gaan mits leden zich aan de maatregelen houden maar dat je je af moet vragen of het verstandig is. We hebben alle leden opgedragen zich te houden aan de maatregelen en op te splitsen als het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden met 5-8 personen. Het gaat om onze Bijbelkringen en die zijn voor ons zo belangrijk dat we die wel onder die strikte voorwaarden door willen laten gaan. Volgens de leden die in dat huis wonen, hanteren ze deze regels."

Einde wederhoor.

In september werden vijftig studenten van de Navigators nog positief getest op het bij zich dragen van coronavirus-mRNA-deeltjes nadat enkele studenten plotsklaps ziek werden.

COVID-19: 8793 nieuwe besmettingen en 64 doden, totaal 585.685 en 9902

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8793 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 585.685 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 198 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1179 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 26 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 469 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 64 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9902 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Celstraffen geeist voor geweldsexplosie in Ridderkerk

Twintig lange seconden werd er op het hoofd van de gevloerde Hagenaar ingestoken, geslagen met een houten balk, geschopt en gestompt. Desondanks overleefde hij deze explosie van geweld die zich voordeed op 7 november 2016 te Ridderkerk. De drie verdachten (waaronder twee leden van de voormalige motorclub No Surrender) stonden vandaag voor de rechter. Tegen hen eiste het OM celstraffen tot acht jaar.

Toen het slachtoffer die maandagmiddag bij de loods aan Tinstraat aankwam, was het meteen goed mis. Een 37-jarige man uit Pijnacker – destijds ‘president’ van de Scheveningse afdeling van de inmiddels verboden motorclub No Surrender – rende op hem af, schreeuwde woedend ‘kankergek’ en sloeg hem meteen met een balk op zijn hoofd.

Een 54-jarige Hagenaar – de ‘sergeant-at-arms’ van diezelfde No Surrender-afdeling - begon direct met een soort slagersmes in te steken op het hoofd van het slachtoffer. En een derde persoon – een 40-jarige man uit Breda – schopte en stompte tegen het hoofd van de inmiddels gevloerde Hagenaar en hield hem vast.

Camerabeelden
Dit alles is op camerabeelden vastgelegd. Uiteindelijk wist het slachtoffer zich op te richten, weg te rennen en hulp in te schakelen. Politie en ambulance arriveerden korte tijd later. Het slachtoffer bleek wonden te hebben aan hoofd, nek, arm, handen en zijn oor was er bijna af. Ook had hij ernstig letsel aan zijn vingers doordat hij de messteken met zijn handen had geprobeerd af te weren.

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Maar uit onderzoek rijst het volgende beeld op. Alle mannen (ook het slachtoffer) waren betrokken bij de illegale handel in anabolen. Het lijkt erop dat het slachtoffer die handel naar zich toe wilde trekken tot ongenoegen van de rest. Die haalde No Surrender erbij dat vervolgens alles wilde overnemen. Maar om dat te bereiken moesten ze eerst af van het slachtoffer.

Meteen los
Op 6 november hadden ze al tevergeefs geprobeerd hem naar de loods te lokken waar de illegale middelen lagen opgeslagen. Toen hij daar de volgende dag alsnog aankwam, was het hele gezelschap bezig de anabolen in een vrachtwagen te laden. Bij het zien van het slachtoffer gingen de drie verdachten meteen los.

Volgens de officier van justitie hebben de drie zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een poging doodslag. Daarnaast wordt de man uit Pijnacker verdacht van de illegale handel in zware, verslavende slaapmiddelen en pijnstillers die hij via een website aanbood en verkocht. Tegen hem eiste de officier van justitie acht jaar cel.

Kamagra
De Haagse verdachte hoorde zeven jaar en negen maanden tegen zich eisen. Naast medeplegen poging doodslag had hij volgens het OM ook ruim vijfhonderd pillen Kamagra (middel tegen erectiestoornissen, red.)  voorhanden zonder vergunning. Tegen de man uit Breda was de eis zes jaar en negen maanden; hij wordt ook verdacht van het voorhanden hebben van 38 gram speed en een gasdrukpistool.

De uitspraak is over twee weken.

D66 onderzoekt klacht over seksuele intimidatie binnen de partij

D66 stelt een onderzoek in naar anonieme beschuldigingen over een medewerker van partijleider Sigrid Kaag, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. Volgens een anonieme mail die is gestuurd naar meerdere media zou zelfs de politie eraan te pas zijn gekomen.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden, geleidelijk meer zon

In het westen en noorden van het land is het bewolkt en het noorden en oosten ook nevelig. Vooral in het zuidoosten schijnt vanmorgen de zon, in de middag komt de zon ook in het westen en noordwesten af en toe tevoorschijn. In het noordoosten blijft het ook vanmiddag grijs en nevelig. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt rond 4°C. De zuidoostenwind blijft zwak tot matig.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en is het aanvankelijk droog. In het noordoosten is het eerst nog bewolkt en mogelijk ook nevelig. In de tweede helft van de nacht neemt de bewolking in het zuidwesten toe en tegen de ochtend kan er in Zeeland lichte regen vallen. Het gaat op de meeste plaatsen 1 à 2 graden vriezen. De zuidoostenwind wordt matig, aan de kust af en toe krachtig.

Vrijdagochtend raakt het overal bewolkt, het laatst in het noordoosten. De regen breidt zich van het zuidwesten uit langzaam verder over het land uit, in het uiterste noordoosten blijft het tot ver in de middag droog. De maximumtemperatuur ligt rond 3°C. De zuidoostenwind is matig, aan zee vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Woensdagmorgen in Purmerend. (Foto: Pukeko)
Woensdagmorgen in Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Getuigen gezocht van gewapende overval op Lidl Heerlen

Rond 06:00 uur vanochtend kreeg de politie een melding van een gewapende overval bij de Lidl aan de Anjelierstraat in Heerlen. Hierbij zijn de twee verdachten gevlucht in de richting van de Heerenweg, samen op één scooter.

Bij de overval zijn geen gewonden gevallen en is er geen buit gemaakt. De politie is direct gestart met het onderzoek en is nog opzoek naar de twee verdachten. De eerste verdachte is ongeveer 1.90 meter lang, heeft een Aziatisch uiterlijk, een breder postuur en was geheel in het zwart gekleed. De tweede verdachte is 1.75 meter, ongeveer 18 jaar oud, heeft een normaal postuur, droeg een zwarte broek, met zwarte Nike Air schoenen, een zwarte rugzak én een zwarte North Face jas.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Lagere CO2-uitstoot in het derde kwartaal 2020

De CO2-uitstoot door Nederlandse economische activiteiten was in het derde kwartaal 4,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Volgens de eerste berekening kromp het bruto binnenlands product (bbp) in dezelfde periode met 2,5 procent. Ook in de eerste twee kwartalen van 2020 lagen de emissies lager dan een jaar eerder. De impact van de coronacrisis op de CO2-uitstoot is ook in het derde kwartaal duidelijk zichtbaar. Zo was de CO2-uitstoot van de transportsector ruim 40 procent lager dan een jaar eerder. De elektriciteitsbedrijven hebben echter, door een hogere elektriciteitsproductie, bijna 9 procent meer uitgestoten. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het derde kwartaal van 2020 was zachter dan dat van 2019. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot in het derde kwartaal 5,7 procent lager dan een jaar eerder.

CO2-uitstoot transportsector fors lager
De transportsector heeft in het derde kwartaal ruim 40 procent minder CO2 uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de toegevoegde waarde van de sector was fors lager. De CO2-uitstoot van de luchtvaart was in het derde kwartaal ruim 67 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal luchtvaartpassagiers nam na de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus in het derde kwartaal toe ten opzichte van eerdere maanden, maar was desalniettemin nog fors lager dan een jaar eerder. Ook het wegvervoer heeft minder CO2 uitgestoten door de coronacrisis. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 9 procent.

Landbouw en industrie stoten minder CO2 uit
In het derde kwartaal was de CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid ruim 4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Binnen de industrie laten de bedrijfstakken een wisselend beeld zien. De emissies daalden in de aardolie-industrie en de basismetaalindustrie, maar stegen in de chemische industrie en de overige industrie. Dit cluster was in het derde kwartaal van 2020 goed voor 27 procent van de totale uitstoot.

Ook CO2-uitstoot huishoudens lager
De CO2-uitstoot van huishoudens was 1,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vanwege de covid-19-uitbraak riep het kabinet op om zoveel mogelijk thuis te blijven en indien mogelijk thuis te werken. Hierdoor namen vooral de emissies door autogebruik af. Huishoudens verstookten wel meer aardgas voor verwarming van woningen. In het derde kwartaal bedroeg de CO2-uitstoot van huishoudens ruim 15 procent van het totaal.

De CO2-uitstoot van de overige dienstverlening lag echter bijna 3 procent hoger dan in het derde kwartaal 2019. Het aandeel van deze sector in de totale CO2-uitstoot is ruim 10 procent.

Hogere CO2-uitstoot energiebedrijven
In het derde kwartaal van 2020 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna 9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De netto elektriciteitsproductie was hoger dan vorig jaar, onder andere doordat de export van elektriciteit groeide en de import kromp. De energiebedrijven waren in het derde kwartaal goed voor ruim 37 procent van de totale uitstoot.

NVWA treedt op tegen verkoopbonussen voor rookwaren bij supermarkten

Tabaksfabrikanten maken op grote schaal verboden afspraken met supermarkten over verkoopbonussen en vergoedingen voor de zichtbaarheid en beschikbaarheid van rookwaren (zoals tabak en elektronische sigaretten). Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarbij zes supermarktketens zijn onderzocht.

Op weg naar een rookvrije generatie
De NVWA ontdekte bij deze zes (middel)grote supermarktketens in totaal 51 samenwerkings-overeenkomsten met onrechtmatige vergoedingen tussen de supermarktketens en tien verschillende tabaksfabrikanten. De verboden afspraken tussen tabaksfabrikanten en supermarktketens gaan over vergoedingen voor behaalde verkoopresultaten (verkoopbonussen) en over schapvergoedingen (vergoeding voor opname in het schap en over beschikbaarheid en zichtbaarheid van deze producten). Voor de introductie van een nieuw product of merkvariant worden vaak eenmalige vergoedingen bovenop de vaste schapvergoeding gegeven.

De hoogte van de verboden vergoedingen van tabaksfabrikanten aan supermarktketens varieert van €10.000 tot circa twee miljoen euro per jaar.

Voor rookwaren geldt een strikt reclameverbod. Ook vergoedingen die ten doel hebben de verkoop van deze producten te stimuleren zijn daarom niet toegestaan. De NVWA treedt op tegen de verboden vergoedingen door de fabrikanten een bestuurlijke boete op te leggen. De hoogte van de bestuurlijke boete is wettelijk vastgesteld op €45.000 en kan bij herhaalde overtreding oplopen tot €450.0000. Iedere verboden overeenkomst telt hierbij als een aparte overtreding.

Om na te gaan of tabaksfabrikanten een einde hebben gemaakt aan de verboden afspraken zal de NVWA blijven controleren. Ook start de NVWA in het najaar van 2020 een vergelijkbaar onderzoek bij tankstations.

Inspecties uitstalverbod rookwaren
Inspecteurs van de NVWA hebben in de maanden juli, augustus en september van 2020 ook een andere handhavingsactie uitgevoerd om te controleren of supermarkten zich houden aan het uitstalverbod voor rookwaren. Sinds 1 juli 2020 moeten rookwaren in supermarkten namelijk helemaal aan het zicht worden onttrokken.

Bij deze inspecties bij supermarkten bleek dat nagenoeg alle supermarkten de rookwaren hadden afgeschermd. Van de 68 winkels die de NVWA bezocht waren bij twee winkels de rookwaren nog niet afgedekt. Bij 33 bedrijven waren de rookwaren wel afgeschermd, maar werd nog niet aan alle voorwaarden voldaan. Zo lagen er in sommige winkels nog andere producten achter het afdekmiddel, waardoor de deuren vaker opengaan dan strikt noodzakelijk is voor de verkoop van rookwaren. Ook waren er winkels waar nog niet alle rookwaren waren afgedekt. In enkele gevallen was een merknaam van sigaretten bij de aanduiding geplaatst. Ook kwam het voor dat er meer dan één aanduiding op het afdekmiddel stond.

Bij vijf winkels zagen inspecteurs dat een ander onderdeel van het reclameverbod voor tabak werd overtreden, bijvoorbeeld omdat er een poster met tabaksreclame hing. De NVWA heeft opgetreden tegen supermarkten die zich niet aan de regels hielden. Er zijn in totaal 30 bestuurlijke boetes en drie schriftelijke waarschuwingen opgelegd. De hoogte van de bestuurlijke boete is wettelijk vastgesteld op €450 en kan bij herhaalde overtreding oplopen tot €4500.

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Omdat het zien van tabaksproducten bij verkooppunten kan aanzetten tot roken geldt er bij supermarkten een uitstalverbod. Dit is een van de maatregelen om het stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker, op weg naar een rookvrije generatie.

Vanaf 1 januari 2021 geldt het uitstalverbod (ook wel display-ban genoemd) ook voor andere verkooppunten, waaronder ook webwinkels en tankstations. De NVWA zal ook bij deze verkooppunten de naleving van het uitstalverbod gaan controleren. Alleen voor bepaalde speciaalzaken geldt dan nog een uitzondering.

Kosovaarse medaille voor F-16-vlieger Tankink

Kolonel Peter Tankink is gisteren onderscheiden met de Kosovaarse Orde van de Vrijheid. Hij kreeg deze medaille van de republiek Kosovo voor zijn bijdrage aan de vrijheid van Kosovo. Tankink werd als vlieger zes keer uitgezonden naar het gebied, in de periode 1993 tot en met 1999.

Tankink staat ook wel bekend als ‘de man die een MiG neerschoot’. Vanuit een F-16 haalde hij dit vijandelijk jachtvliegtuig neer. Dat gebeurde in de nacht van 24 maart 1999. Tijdens de eerste luchtaanval van operatie ‘Allied Force’ (tegen het voormalige Joegoslavië). Tankink vloog in een formatie van vier F-16’s. Die moest het luchtruim schoonhouden van vijandelijke vliegtuigen en zo de vliegtuigen van 40 bondgenoten beschermen. In het gebied bevonden zich drie Servische MiG-29’s, zo kregen de vliegers te horen. Tankink wist er een met succes neer te schieten.

Uitreiking op ambassade
Op de ambassade van de republiek van Kosovo in Den Haag ontving Tankink zijn Kosovaarse medaille voor onder meer deze inzet. De ambassadeur van Kosovo Lirim Greiçevci reikte de onderscheiding uit.

Tankink werkt nu bij de Directie Operaties als hoofd operaties. Vorige week werd ook luitenant-generaal buiten dienst Ton van Loon onderscheiden met eenzelfde Kosovaarse medaille. Ook Bill Clinton kreeg deze eerder uitgereikt.

Eerder al Vliegerkruis
In de zomer van 2018 kreeg Tankink al het Nederlandse Vliegerkruis opgespeld. Ook vijf andere vliegers kregen toen het Vliegerkruis voor acties tijdens Allied Force in 1999 boven Kosovo.

Op de vraag hoe Tankink terugkijkt op zijn historische missie antwoordde hij destijds: “Ik vertrouwde volledig op mijn trainingen. Later, in vredestijd, besefte ik wel: het had mis kunnen gaan. Er zat een engeltje op mijn schouder. Maar dat geldt ook voor mijn collega’s. In 78 dagen zijn we geen enkel vliegtuig verloren. Terwijl we continu bestookt werden vanaf de grond door luchtafweerraketten. Ja, we waren goed getraind en professioneel, maar er kwam ook een klein beetje geluk bij kijken: het engeltje.”

Kosovo luchtoorlog
Het onderdrukkende beleid van de Servische president Milošević tegen de Albanese Kosovaren leidde in de jaren ‘90 tot een gewapende strijd in Kosovo. Luchtaanvallen moesten een einde maken aan de militaire acties en de etnische zuiveringen door Joegoslavische leger- en politie-eenheden en ongeregelde milities in Kosovo.

Kolonel Tankink met de Order of Freedom (foto: Ministerie van Defensie)
Kolonel Tankink met de Order of Freedom (foto: Ministerie van Defensie)

SpaceX's Starship knalt uit elkaar na prachtige testvlucht

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft woensdag een nieuwe mijlpaal bereikt in het uiteindelijke doel om mensen naar Mars te brengen. Het meest recente prototype van Starship, de SN8, heeft een eerste echte vlucht afgewerkt. Klein detail: SN8 is niet meer, die ligt in duizend stukjes op het landingsplatform.

Dinsdag werd al een poging gedaan om SN8 naar een hoogte van 12,5 kilometer te lanceren, maar met één seconde op de klok werd dat afgebroken, vermoedelijk wegens een probleem met een van de drie Raptor-motoren. Woensdag ging de tweede poging niet door omdat er een vliegtuigje te dicht in de buurt was gekomen, maar men ging door en poging drie kwam er wél.

De drie Raptor-motoren werden afgetrapt en SN8 schoot omhoog. Een van de motoren stopte ermee - de vraag is of dat gepland was of niet - en er waren even vlammen te zien, maar vervolgens maakte het gevaarte de geplande belly flop manoeuvre. De daling werd daarmee volop ingezet, men keek gespannen toe en...op het moment supreme sloegen de Raptor-motoren weer aan!

SN8 draaide op fraaie wijze richting landingsplatform en heel even leek de landing zelfs te slagen. Dat gebeurde niet helemaal, de timing was nog niet echt perfect en het ding klapte op indrukwekkende wijze uit elkaar, maar dat is geen probleem: SpaceX-baas Elon Musk gaf vooraf al aan dat er hooguit zo'n dertig procent kans was op een succesvolle landing, vooral de vlucht en alle data zal van onschatbare waarde zijn.

Starship zal uiteindelijk gebruikt gaan worden voor alle SpaceX-missies, van het bevoorraden van het ISS en het in de ruimte brengen van satellieten tot - uiteindelijk - reizen naar de maan en zelfs Mars.

De stream van SpaceX, spoel door naar grofweg 1:47 uur

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.