FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 december 2020

Man (37) krijgt celstraf voor brandstichting huis van zijn ex en zoontje

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Zutphen voor brandstichting bij de woning van zijn ex-partner en zoontje in Brummen. Hij krijgt een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

De man fietste in de nacht van 18 april 2020 naar de woning van zijn ex-partner en hun zoontje. Zij waren niet thuis. De man klom over de schutting en met behulp van brandgel stichtte hij op meerdere plaatsen brand bij de houten aanbouw aan de achterkant van de woning. Een achterbuurman die de brand snel had opgemerkt, belde direct de brandweer. Hierdoor vielen er geen slachtoffers en breidde de schade zich niet uit naar andere woningen. Wel kwamen de honden - die 's nachts altijd in de aanbouw verbleven - bij de brand om. De woning werd als gevolg van de brand onbewoonbaar verklaard. Ook veroorzaakten de rookgassen levensgevaar voor de omwonenden. De brand heeft een grote impact gehad op de ex-partner van de man en hun zoontje.

Opzettelijke brandstichting met gevaar voor goederen en omwonenden
De rechtbank vindt bewezen dat de man de brand opzettelijk heeft gesticht. Ook was voorzienbaar dat de brand gevaar voor goederen én personen zou kunnen veroorzaken. De man had een brandversnellend middel gebruikt. Het ging om een tussenwoning met houten verdiepingen en de brand vond 's nachts plaats. De man verklaarde dat hij de brand direct erna heeft geblust, maar dat blijkt nergens uit.

Motief brand
De man heeft de brand gesticht onder invloed van drank en uit wraak en gevoelens van machteloosheid. Hij was boos over de scheiding en dat hij geen compensatie kreeg voor de aanbouw waar hij jarenlang aan had gewerkt.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Bij de straf betrekt de rechtbank dat de man de brand heeft gesticht onder invloed van een stoornis. Hij is om die reden verminderd toerekeningsvatbaar. De man is inmiddels gestart met een ambulante behandeling en krijgt begeleiding om de kans op herhaling te verminderen. Ook moet de man blijven meewerken aan de gestarte behandeling en wordt zijn alcoholgebruik gecontroleerd. Daarnaast mag hij niet in de buurt van de woning van zijn ex-partner en zoontje komen.

Biatleten Dale en Alimbekava stunten met World Cup-winst

In het Oostenrijkse Hochfilzen is alweer de derde World Cup van het biatlonseizoen afgetrapt en dat leverde gelijk verrassingen op: de sprints werden zowel bij de vrouwen als bij de mannen gewonnen door iemand die individueel zelfs nog nooit het podium bereikt had.

Vrouwen
De vrouwen openden de dag in Oostenrijk en daar liet Dzinara Alimbekava zien dat haar geweldige seizoensstart in Kontiolahti geen toeval was. De Wit-Russische, die in Pyeongchang met haar land in 2018 zeer verrassend olympisch goud won op de estafette, schoot alle tien schijven omver en zag daarna de een na de ander zich stukbijten op haar tijd.

De Duitse Franziska Preuß kwam met 9,9 seconden na één misser dicht in de buurt, ze bleef de Noorse Marte Olsbu Røiseland zeven tellen voor. Tiril Eckhoff ging bij het schieten één keer de mist in en was erg snel op de ski's, maar met 8,5 seconden achterstand moest ze genoegen nemen met plek twee, voor Preuß en achter Alimbekava, die zo haar eerste individuele zege ooit boekte.

De Belgische Lotte Lie schoot tien keer raak en finishte keurig als 48e, waardoor ze er op de achtervolging (top-60) ook bij zal zijn. De Groenlandse tiener Ukaleq Slettemark, wereldkampioene bij de jeugd, sloot haar debuut af met twee missers en een 96e plek in het veld van 108 dames.

Mannen
Bij de mannen had de Zweed Sebastian Samuelsson als eerste een rappe tijd met tien treffers, maar de Fransen lieten zien dat zijn tijd misschien niet al te geweldig was: de foutloze Quentin Fillon Maillet dook er maar liefst 27 seconden onderdoor, Emilien Jacquelin bleef er met twee missers zelfs maar anderhalve seconde boven. Fabien Claude schoot één keer mis en leverde twaalf tellen in op Fillon Maillet, een verrassend sterk resultaat.

De Franse 1-2 was echter verre van zeker, want de Noren hadden in verband met de lager wordende temperaturen allemaal gekozen voor een late start en dat pakte niet verkeerd uit. Johannes Dale schoot tien keer raak en was verschroeiend snel op de ski's, vooral in de slotronde, waardoor hij Fillon Maillet's tijd met 17,1 seconden aan gort hielp.

De dominante man van de laatste jaren, Johannes Thingnes Bø, moest nog komen, maar met één misser had hij het niet en op de ski's kwam hij tekort: hij werd vierde, dik tien tellen achter de verrassende podiumklant Claude. Nadat ook de laatste Noor, Johannes' broer Tarjei Bø, het niet bleek te halen kon Dale feesten: zijn eerste podiumplek en gelijk zijn eerste zege was een feit.

Namens België finishte Thierry Langer met één misser als 63e, hij kwam drie tellen tekort voor de achtervolging. Dat gold ook voor Florent Claude, Fabien's voor België uitkomende broer, die als 64e eindigde met drie missers. Tom Lahaye-Goffart (3-1) eindigde tot slot als 97e in het veld van 107, de Duitse topper Arnd Peiffer startte wegens niet nader genoemde persoonlijke redenen op het laatste moment niet.

Sneltest COVID-19 reageert positief op cola

Cola is COVID-19 positief? In het Oostenrijkse parlement druppelde een FPÖ-lid cola uit zijn glas op een COVID-19-antigeen sneltest. De sneltest gaf hierop, tot verbazing van velen, een "positief" aan.

Een lid van de rechts-populistische FPÖ dit vreemde experiment live uit in de Oostenrijkse Nationale Raad. Michael Schnedlitz, secretaris-generaal van de FPÖ, gebruikte gisteren een COVID-19 sneltest om een cola te testen die hij had meegebracht. Omdat de teststrip verkleurde door de cola werd een "positief"gesuggereerd door de politicus. Het filmpje van de Cola COVID-19 sneltest wordt triomfantelijk gedeeld op social media door critici van de COVID-19-maatregelen en viruswappies.

Waarom reageerde de sneltest positief op de cola ?
De sneltesten zijn bedekt met antistoffen waarop gekleurde deeltjes zitten. Als je een SARS-CoV-virus of SARS-CoV2-virus tegenkomt, treedt er een reactie op met antigenen van het virus. Hierdoor worden de kleurdeeltjes zichtbaar - de streep verandert van kleur. Deze reactie gebeurt ook als de antistoffen in de teststrip worden vernietigd. En dat is wat de cola doet: met een pH-waarde van 2,5 in  de klassieke Cola is hij erg zuur, het antilichaam is een eiwit wat wordt aangetast door de zure vloeistof wat cola in feite is. Het eiwit wordt als het ware aangevallen door het zuur, daardoor worden de gekleurde deeltjes zichtbaar en ontstaat een vals "positief". De test van de politicus toont in feite alleen aan dat de cola het eiwit van de antigenen vernietigt.

Uitslag Heracles Almelo - Fortuna Sittard

Het duel tussen Heracles Almelo en Fortuna Sittard is vrijdagavond in 1-2 geëindigd. Voor Fortuna was dit de tweede opeenvolgende overwinning en daarmee lijken de Limburgers de weg naar boven gevonden te hebben.

Heracles had het betere van het spel maar creëerde weinig gevaar voor het doel van Fortuna. Een doelpunt van Vloet werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ook Fortuna kreeg weinig kansen maar kreeg hulp van Rente. De verdediger van Heracles werkte de bal in eigen doel.

Ook in de tweede helft weinig kansen. Polter verdubbelde na een uur spelen de score. Ver in de blessuretijd kopte Burgzorg raak: 2-1.

Heracles Almelo

1 - 2

Fortuna Sittard

 90+3' Burgzorg    31' Rente (ed)
 60' Polter
 
 Gele kaart: Burgzorg, (Heracles Almelo), Cox, Seuntjens, Rota, v. Osch, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rente (Burgzorg/46)
Pröpper
Knoester
Quagliata
Schoofs (Bijleveld/46)
Kiomourtzoglou (v.d. Water/61)
De la Torre
Szöke (Lunding/80)
Vloet
  v. Osch
Rota (Ninaj/67)
Angha
Janssen
Cox
Rienstra
Tekie
Seuntjens (El Ablak/81)
Semedo (Dianessy/81)
Polter
Hansson (v. Beijnen/90)

Vader en zoon vast in onderzoek naar export MDMA via postpakketten

Een 48-jarige man uit Almere en zijn (20-jarige) zoon zijn op 8 december in hun woonplaats aangehouden. De vader is verdachte in een onderzoek van het Landelijk Parket naar de export van MDMA via postpakketten naar Israël. De zoon wordt bezit van MDMA en een vuurwapen verweten.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft zojuist de bewaring bevolen voor vader en zoon.

Onderzoek
Op 8 december is het Postpakketten Interventieteam van de Landelijke Eenheid van de politie, onder gezag van het Landelijk Parket, overgegaan tot de aanhouding van vader. Hij wordt verdacht van de export van 33 kilo MDMA kristallen in postpakketten naar Israël. Uit onderzoek is gebleken dat de 48-jarige twee woningen beschikte in Almere.

MDMA kristallen, contanten en vuurwapen
Die zijn op 8 december doorzocht. Daarbij is in de ene woning beslag gelegd op diverse gegevensdragers, MDMA kristallen, zilveren sieraden, diverse bundels contant geld, en een taser. Hier werd de 48-jarige aangehouden.

In het andere huis troffen politiemedewerkers onder meer de zoon aan. Hier is tijdens de zoeking beslag gelegd op MDMA kristallen, 10.000 XTC pillen in de kruipruimte en verwerkingsapparatuur, zoals een lamineermachine, blenders en een weegschaal. Ook is een vuurwapen aangetroffen in de kamer van de zoon. De 20-jarige zoon is toen ook als verdachte op heterdaad aangehouden.

Het onderzoek wordt vervolgd.

Dit zijn de duurste auto's die het afgelopen jaar in Nederland zijn verkocht.

Hoewel 2020 voor velen de charme van een Lada heeft, zijn er mensen die zich een wat luxer model auto konden veroorloven dit jaar. Meer hierover in de Stentor.

Wat is jullie droom auto ? 

(Heb geprobeerd de juiste modellen erbij te zoeken op YouTube)

1. Lamborghini Aventador SVJ Roadster V12– 706.274 euro

2. Rolls-Royce Phantom – 706.062 euro

 

3. Lamborghini Aventador SVJ Roadster – 655.515 euro

 

4. Ferrari 812 GTS – 591.648 euro

5. Rolls-Royce Black Badge Cullinan – 567.115 euro

Duitser Geiger leidt op WK skivliegen

In het Sloveense Planica is dan eindelijk het wereldkampioenschap skivliegen begonnen. Dat zou aan het einde van afgelopen winter gehouden worden, maar werd wegens een pandemie uitgesteld naar december. Publiek mag er niet bij zijn, maar het kampioenschap kon gelukkig wel van start gaan met op vrijdag de eerste twee ronden in de indiduele wedstrijd.

De vrouw van Karl Geiger staat op het punt van bevallen van hun eerste kind en dat doet de Duitser ogenschijnlijk bijzonder goed: in de eerste ronde sprong hij zowaar naar de leiding, vlak voor de ineens weer in vorm zijnde Oostenrijker Michael Hayböck. De verrassende Rus Evgeniy Klimov vloog naar de derde plek en met Halvor Egner Granerud uit Noorwegen en de Duitser Markus Eisenbichler bleven verder alleen de nummers één en twee in de World Cup goed in de buurt. De gaten daarachter waren nog wel klein en met nog drie vluchten te gaan was er uiteraard nog niks beslist.

Geiger's indrukwekkende sprong in de eerste ronde

In de tweede ronde werd de top-5 geopend met een fantastische 247 meter van Eisenbichler, waarna Granerud na lang oponthoud met de startbalk het hoofd koel hield en voor de Duitser bleef. Klimov deed het wat minder en leverde zes plekken in, Hayböck kwam achter het topduo van dit jaar terecht. Geiger sloot de dag af met een iets mindere sprong, maar het was wel genoeg om als leider richting de beslissing op zaterdag te gaan. Granerud en Eisenbichler volgen en ook Hayböck zit nog volop in de strijd om de medailles.

Eisenbichler's nog betere sprong in de tweede ronde

Proefpersonen testen hiv-positief na vaccinatie tegen coronavirus

Klinische testen met een experimenteel vaccin tegen het coronavirus door de Australische Universiteit van Queensland zijn per direct gestopt. Een aantal proefpersonen die het vaccin toegediend kregen bleken positief te testen voor hiv, het virus dat AIDS veroorzaakt.

Gelukkig voor de proefpersonen bleek het vaccin te zorgen voor foutpositieve hiv-testen en waren ze niet echt besmet geraakt met hiv. Het toegediende vaccin, dat normaal gesproken uit een ingewikkelde cocktail van ingrediënten bestaat, bevatte een klein deel van een eiwit dat ook in het AIDS-virus voorkomt en waar de hiv-testen op aansloegen.

Biotechbedrijf CSL had al eerder gewaarschuwd dat een eventuele bijwerking van het vaccin zou kunnen zijn dat er minder betrouwbare hiv-testen zouden zijn. De proefpersonen kregen dit dan ook te horen voor het inspuiten van het experimentele vaccin. Er was overigens absoluut geen kans op een infectie met hiv.

Inmiddels heeft de Australische regering besloten dit specifieke vaccin van CSL niet meer te gaan gebruiken, ook al had het voor de zekerheid al 51 miljoen doses gereserveerd.

CSL reageerde teleurgesteld. "We hebben hier elf maanden keihard aan gewerkt en dat het dan binnen een dag zo moet eindigen is enorm teleurstellend. Het zijn uitdagende tijden, maar dat is de wetenschap nou eenmaal."

Het Australische Ministerie van Volksgezondheid reageerde met de boodschap dat Australië nu twintig miljoen extra doses vaccin bij AstraZeneca zal bestellen. Overigens hadden zij al deals gemaakt met drie andere biotechbedrijven, dus ze zullen na deze tegenslag niet zonder vaccin blijven.

Einde seizoen voor PSV'er Ledezma door gescheurde kruisband

Richard Ledezma komt dit seizoen niet meer in actie. De middenvelder van PSV heeft de voorste kruisband van zijn rechterknie gescheurd. Hij verstapte zich donderdag in de openingsfase van het Europa League-duel met Omonia Nicosia (4-0) en ging per brancard van het veld. De twintigjarige speler werd vervangen door Adrian Fein.

PSV meldt vrijdag dat na onderzoek is gebleken dat de Amerikaan een zware knieblessure heeft opgelopen. Ledezma zal maandenlang moeten revalideren. Ledezma speelde vooral voor Jong PSV, maar dit seizoen ook zes keer in actie voor het eerste elftal. Tegen Omonia Nicosia maakte hij zijn basisdebuut in de Europa League. In de Eredivisie was hij goed voor één assist.

"Ongelooflijk jammer voor hem, en we hopen dat zijn revalidatie goed verloopt. Hij was heel gemotiveerd en is een speler die we er ontzettend graag bij hebben", aldus PSV-coach Roger Schmidt, tegenover het Eindhovens Dagblad.

Luiten en Besseling verliezen terrein op Tour Championship

Joost Luiten en Wil Besseling zijn vrijdag weggezakt bij het DP World Tour Championship in Dubai. Beide Nederlandse golfers hadden 73 slagen (één slah boven par) nodig voor de tweede ronde van de seizoensfinale van de European Tour.

De 34-jarige Luiten stond achttiende op de eerste dag, maar begon vrijdag slecht met een bogey op de vierde, vijfde én zesde hole. De nummer 157 van de wereld herstelde zich enigszins met vier birdies op de tweede negen, maar hij noteerde ook nog twee bogeys. Luiten staat daardoor halverwege het toernooi op 144 slagen (level par). Hij staat nu gedeeld dertigste.

Besseling zakte negen plekken en staat gedeeld 35e met een totaal van 145 slagen (één boven par). De debutant in Dubai was in zijn tweede ronde goed voor vier bogeys en drie birdies. De Amerikaan Patrick Reed, die samen met Luiten speelde, kwam tot liefst negen birdies en gaat door een ronde van 64 (-8) aan de leiding. Hij heeft een totaal van 134 slagen staat twee slagen voor op de Engelsman Matthew Fitzpatrick.

Krijgsmacht krijgt meer en modernere antitankwapens

Defensie gaat zijn antitankcapaciteit voor de korte afstand vervangen en uitbreiden. Potentiële tegenstanders worden steeds sterker door uitbreiding en modernisering. Daarom heeft de krijgsmacht meer slagkracht nodig. Er zijn dus meer en krachtigere antitankmiddelen nodig. Dit liet staatssecretaris Barbara Visser gisteren per brief aan de Kamer weten.

Ook de munitievoorraad moet worden uitgebreid voor meer voortzettingsvermogen. Verder is het nodig dat ook ondersteunende eenheden zichzelf kunnen beschermen. Dit vraagt om een licht en eenvoudig te bedienen antitankwapen.

Korte en zeer korte afstand
Het huidige systeem is zowel voor de korte afstand tot 600 meter (short range anti tank, SRAT) als de zeer korte afstand tot 300 meter (very short range anti tank, VSRAT).

Voor gebruik tot 600 meter is het huidige systeem niet langer geschikt, vanwege een verouderd richtsysteem.

4 systemen
De nieuwe SRAT-capaciteit wordt ingevuld met 4 systemen:

-Niet primair te voet optredende gevechtseenheden gebruiken de huidige Panzerfaust als VSRAT-systeem. Hiervoor is geen aanvulling nodig.
-Voor lichte gevechtseenheden (te voet) en ondersteunende eenheden komt er een eenvoudig te bedienen, licht en goedkoper VSRAT-systeem.
-Gevechtseenheden krijgen een nieuw SRAT-systeem.
-Potentiële tegenstanders zijn dankzij actieve beschermingssystemen (APS) beter beschermd. Daarom moet de antitankcapaciteit na verloop van tijd verder worden verbeterd. Op termijn is een SRAT systeem nodig dat opgewassen is tegen voertuigen met moderne APS. Dit wordt later verworven.

Aanschafrisico
De kosten bedragen tussen de €100 miljoen en €250 miljoen. Het aanschafrisico is laag bij het eenvoudige, lichte VSRAT-systeem (2) en SRAT-systeem (3). Het gaat namelijk om bestaande, bewezen systemen. Bij het systeem dat tegen APS opgewassen moet zijn, is dit groter. Daarom doet Nederland eerst onderzoek, samen met Duitsland dat deze capaciteit ook nodig heeft.

Het project wordt uitgevoerd van 2021 tot en met 2027. Naar verwachting ontvangt Defensie de 1e systemen in 2024.

Loser van het Jaar

Trump is de loser van het jaar, aldus Der Spiegel, Europa's grootste wekelijks nieuwsmagazine, zo weet Newsweek te melden.

Het is natuurlijk een beetje een open deur wanneer je de verkiezingen keer op keer op keer verliest, maar binnenkort ex-president Trump is dus de loser van het jaar.

Der Spiegel gaat nog in op de aanpak, of gebrek daaraan, van de corona-pandemie in de VS. En uiteraard op de verschillende rellen eerder dit jaar waarbij Trump Antifa de schuld gaf maar tegelijkertijd weigert afstand te nemen van gewelddadige extreem-rechtse militia. Trump nam na veel kritiek uiteindelijk wel afstand, ook dat verloor hij dus.

De Spiegel geeft ook aan dat Trump zelf in oktober nog een superspreider werd van het virus, wat uiteraard ook enkel losers overkomt.

Als je Duits kent, en je hebt een abonnement, kan je het artikel van Der Spiegel hier lezen.

Random Pics van de Dag #178

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Marvel maakt nieuwe series voor Disney+ en breidt filmaanbod verder uit

Dankzij de pandemie is er van het in de zomer van 2019 aangekondigde Marvel-aanbod nog niets verschenen; Black Widow en Eternals komen pas volgend jaar in de bioscoop en de eerste tv-serie voor Disney+ (WandaVision) verschijnt pas over iets meer dan een maand op de streamingdienst. Maar Marvel zit niet stil: er zijn inmiddels alweer nieuwe titels aangekondigd voor zowel streaming als bioscoop.

De Ant-Man-serie krijgt nu officieel een derde film met de titel Ant-Man and the Wasp: Quantumania en de eerste FOX-aankoop zal zich bij de MCU voegen met de release van Fantastic Four. Geen schokkende aankondigingen (of originele titels voor re-reboots) dus, want van beide wisten we al een beetje dat het eraan zat te komen, net als vervolgfilms voor Black Panther en Captain Marvel en de nieuwe Blade.

De echte vernieuwingen komen op het kleine scherm; naast WandaVision, The Falcon and The Winter Soldier, Loki, What If…?, Ms. Marvel, Hawkeye, She-Hulk en Moon Knight gaat Samuel L. Jackson nog even door als Nick Fury in Secret Invasion (met Ben Mendelsohn, waarmee een link met de recentste Spider-Man wordt gesuggereerd), volgen we Dominique Thorne als de jonge uitvinder Riri Williams in Ironheart en zal Don Cheadle nogmaals James Rhodes, oftewel War Machine spelen in de serie Armor Wars. Fans van The Guardians of the Galaxy kunnen bovendien rekenen op een echte holiday special en een serie korte films getiteld I Am Groot, waarin Baby Groot centraal zal staan.

Leuke details over de series die we al kennen zijn dat Orphan Blacks Tatiana Maslany nu officieel is aangekondigd als Jennifer Walters in She-Hulk en dat naast Mark Ruffalo ook Tim Roth terugkeert, die het laatst te zien was als Emil Blonsky/The Abomination tegenover Edward Norton als Bruce Banner in The Incredible Hulk uit 2008. Bovendien is Hailee Steinfeld na veel geruchten nu ook officieel onderdeel van Hawkeye, in de rol van Kate Bishop, oftewel Clint Bartons opvolger in de titel van Hawkeye. Daarnaast zullen de Belgische regisseurs Adil en Bilal, bekend van Bad Boys For Life, aansluiten bij Ms. Marvel.

Een uitgebreide lijst met data is niet bekend gemaakt; met een pandemie die nog steeds veel onzekerheid biedt zal dat voorlopig ook wellicht nog niet gaan gebeuren. Er is nog niets gezegd over het verschuiven van bijvoorbeeld Black Widow naar Disney+ op eenzelfde manier als de studio met Mulan deed, maar aangezien een andere animatiefilm, Raya and the Last Dragon, dezelfde "kijken met bijbetalen"-behandeling zal krijgen is de Muis nog niet van dat idee afgestapt.

En zoals gezegd: het eerste dat er uit Marvel Studios komt verschijnt volgende maand, 15 januari, op Disney+ en dat is WandaVision, waarvoor een nieuwe trailer is vrijgegeven:

Weer ophef over GroenLinkse moslima Bouchallikht

Kauthar Bouchallikht, de -voorlopig nog- nummer negen op de kieslijst van GroenLinks voor de komende landelijke verkiezingen, is wéér in opspraak gekomen vanwege twijfelachtig gedrag uit het verleden.

Bouchallikht heeft in een niet zo'n ver verleden aangegeven dat zij best op de moslimpartij NIDA zou willen stemmen, mits zij Rotterdammer was. Deze moslimpartij is vooral bekend door hun conservatisme en anti-semitisme.

De Rotterdamse afdeling van GroenLinks was toentertijd erg gekant tegen voortzetting van de samenwerking met deze partij, nadat NIDA weigerde afstand te nemen van hun anti-Israël standpunten.

Een NIDA-partijactivist noemde Jesse Klaver daarom in 2018 op Facebook "Een schurk. Of laf." Bouchallikht beloonde die opmerking overigens met een duimpje omhoog. Iets wat nu ongetwijfeld met gefronste wenkbrauwen wordt bekeken door de GroenLinks-top.

Eerder kwam Bouchallikht al in opspraak omdat zij in verband gebracht werd de activistische en oerconservatieve moslimorganisaties Moslimbroederschap en Milli Görüs. Ook werd zij in verlegenheid gebracht toen bleek dat zij aanwezig was geweest bij een pro-Palestinademonstratie waar anti-semitistische spandoeken werden getoond.

Celstraf en gebiedsverbod voor ontucht met basisschoolleerlingen

Een 64-jarige man uit Naarden is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man was werkzaam op een basisschool in Weesp, waar hij tussen augustus en november 2019 ontucht pleegde bij zeven van zijn leerlingen, destijds tussen de 8 en 10 jaar oud.

De man werkte sinds september 2018 op de basisschool, waar hij les gaf aan de groepen 5, 6 en 7. In november 2019 vertelde het eerste slachtoffer thuis dat de verdachte aan haar had gezeten in de klas. Daarop volgden verklaringen van nog zes andere slachtoffers, die zich allemaal afspeelden in de periode tussen augustus en september 2019. De verdachte handelde steeds op ongeveer dezelfde manier. Als de slachtoffers bij hem kwamen voor uitleg van een opdracht, betastte hij hen. Ook moesten sommige slachtoffers aan zijn geslachtsdeel zitten. Dit gebeurde vaak terwijl zij vast stonden aan zijn bureau, terwijl de rest van de klas aan het werk was. De verdachte ontkende later alle betrokkenheid. Volgens zijn advocaat waren de slachtoffers beïnvloed in hun verklaringen.

Motief
De rechtbank volgt de verdachte niet. Alle slachtoffers hebben, onafhankelijk van elkaar, verklaard over wat er in de periode van 2,5 maand is gebeurd. De verklaringen van de slachtoffers en van hun ouders zijn getoetst door een deskundige, die concludeerde dat het onwaarschijnlijk is dat de verklaringen onderling zijn beïnvloed. Geen van de ouders of de slachtoffers hadden daarnaast een motief om de verdachte vals te beschuldigen.

Vertrouwenspositie
Als leerkracht had de verdachte een vertrouwenspositie en moest hij zorgen dat zijn klaslokaal een plek was waar leerlingen veilig konden zijn. Door zijn handelen heeft de verdachte ernstig misbruik gemaakt van deze positie. Eerder bleek uit psychologisch onderzoek dat de verdachte niet leidt aan een psychische stoornis en het risico op herhaling laag wordt ingeschat. De rechtbank volgt de conclusie over het risico op herhaling niet. Door de lange periode waarin de verdachte meermaals ontucht pleegde bij meerdere slachtoffers, kan niet worden uitgesloten dat de verdachte in de toekomst niet nog een keer een misdrijf begaat.

Grote schade
De verdachte heeft met zijn handelen grote schade aangebracht bij de slachtoffers en hun families en dat neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. Het is nog onduidelijk welke gevolgen het misbruik voor de jonge slachtoffers heeft, maar door de slachtofferverklaringen van de ouders blijkt dat zich nu al grote problemen voordoen. De rechtbank vindt een lange celstraf dan ook op zijn plaats en veroordeelt de verdachte tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dit komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De verdachte mag daarnaast niet meer in Weesp komen en de komende 8 jaar niet meer werken als docent. Ook moet hij de families van de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

ILT waarschuwt particulieren voor de risico’s van vervoer carbid

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) roept particulieren op om de juiste maatregelen te treffen bij het vervoer van carbid. De vraag naar carbid is de laatste tijd toegenomen. Veel mensen weten niet dat carbid een gevaarlijke stof is en dat het vervoer ervan aan regels is gebonden. Particulieren mogen daarom maximaal 5 kg carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren.

Carbid is een gevaarlijke stof en geeft, als het in aanraking komt met water, een zeer brandbaar gas af dat gemakkelijk tot explosies kan leiden. Blootstelling aan de buitenlucht (waar ook water in zit) kan al leiden tot gevaarlijke situaties, met name in gesloten ruimtes of verpakkingen die niet luchtdicht zijn.

Regelgeving
Voor beroepsmatig vervoer of het vervoer van meer dan 5 kg door particulieren gelden regels met aanvullende eisen aan onder meer verpakking, voertuig en opleiding. De ILT heeft onlangs ook importeurs en handelaren geïnformeerd over de regels die gelden voor particulieren. Niet voldoen aan de eisen brengt risico’s voor de gezondheid en omgeving met zich mee en is strafbaar. De ILT en politie kunnen controleren op de aanwezigheid van carbid in voertuigen.

COVID-19: 8894 nieuwe besmettingen en 65 doden, totaal 594.523 en 9966

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8894 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 594.523 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 199 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1209 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 30 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 472 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 65 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9966 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Rijinstructeur vrijgesproken voor het plegen van verkrachting en ontucht

De rechtbank spreekt een 50-jarige rijinstructeur uit Nijmegen vrij van verkrachting en ontucht. Volgens de rechtbank bevat het dossier onvoldoende bewijs dat de seksuele handelingen tussen hem en de destijds 21-jarige vrouw onder dwang plaatsvonden.

In deze zaak stond niet ter discussie dat er tussen de man en de vrouw – die rijlessen bij hem volgde - seksuele handelingen plaatsvonden. Wel stond ter discussie of de man de vrouw dwong tot het ondergaan van die seksuele handelingen.

Geen bewijs in dossier voor dwang
In juridische zin moet bij dwang sprake zijn van (bedreiging met) geweld of een andere feitelijkheid waardoor er dwang ontstaat. Er was geen sprake van geweld of bedreiging met geweld. Wat men in moreel opzicht ook vindt van het verrichten van seksuele handelingen met een (meerderjarige) rijschool-leerling door een veel oudere rijschoolhouder, het is niet bewezen dat de man haar dwong of dat hij bewust een bedreigende sfeer in het leven riep waardoor de vrouw geen weerstand kon bieden. Hierbij is ook relevant dat op basis van het dossier niet kan worden vastgesteld dat de man wist of redelijkerwijs had moeten weten van de licht verstandelijke beperking van de vrouw.

Schadevergoeding niet-ontvankelijk
De vrouw vordert bijna 2.000 euro aan materiële schade en 8.000 euro aan smartengeld. Nu de rechtbank niet tot een bewezenverklaring komt, zal de benadeelde partij niet-ontvankelijk worden verklaard.

CBS: Ook in week 49 meer mensen overleden, oversterfte tweede golf houdt aan

In week 49 (30 november tot en met 6 december 2020) overleden naar schatting 3 450 mensen. Dat zijn er ongeveer 75 meer dan een week eerder, toen 3 373 mensen overleden. In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe. De sterfte in week 49 is echter nog 400 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In de eerste elf weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 49) overleden 4,7 duizend meer mensen dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (week 11 tot en met week 19) was de oversterfte naar schatting bijna 9 duizend. Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest.

De bevindingen van het CBS sterftecijfers week 49 zijn hier te zien.

Marino van Zelst geeft uitleg bij de bevindingen van het CBS sterftecijfers van week 49 in het volgende Twitterdraadje:

Onrust onder asielzoekers in Nederland die ongewild statushouder worden in Griekenland

Als vluchteling je land moeten verlaten, omdat het daar een teringzooi is is natuurlijk hemeltergend. Als je dan opgevangen wordt op een Grieks eiland en daar je asielaanvraag mag doen is altijd nog beter dan in een bootje ten onder gaan.

Onder een bepaalde groep asielzoekers die inmiddels in Nederland verblijven is echter grote onrust ontstaan. Reden? Hun statusaanvraag is goedgekeurd. 

Reden voor een feestje nietwaar? Het mooie Europa is bereikt en je mag blijven, maar wat schetst hun verbazing? Hun statusaanvraag is goedgekeurd in...Griekenland. Niet in Nederland.

En dat betekent dat tientallen doorgereisde 'vluchtelingen' uit Syriê en Jemen weer terug mogen naar Griekenland om daar een veilig bestaan op te bouwen. Of eigenlijk: moeten. Want ze willen niet meer terug. Nederland is veel...veiliger?

Officieel zijn deze mensen geen asielzoeker meer en EU-regels schrijven voor dat het land waar een asielzoeker als eerste voet aan de grond heeft gezet verantwoordelijk is voor de procedure.

Vluchtelingenwerk vindt statushouders zielig
Ook is het Ministerie van Justitie duidelijk in geval van een asielzoeker die al in een ander land als statushouder een veilig onderkomen heeft gekregen: "Het in Nederland ingediende asielverzoek wordt dan niet-ontvankelijk verklaard."

Vluchtelingenwerk schuift de verantwoording van deze vermeende ongelijkheid af naar de immigratiedienst IND. Door lange wachttijden zijn de asielzoekers gewend aan Nederland en krijgt Griekenland de tijd om statusaanvragen goed te keuren. Zo probeert de IND doorreizigers "op een schaamteloze wijze af te schuiven op een land dat totaal niet in staat is om hen op te vangen."

De asielzoekers hebben inmiddels ook wel door dat het leven in Griekenland voor statushouders is veranderd. Ze mogen dan formeel dezelfde rechten hebben als alle andere burgers, maar sinds de verkiezing van een centrum-rechtse regering afgelopen zomer hebben statushouders beperkt toegang tot de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en woningmarkt.

'Status is tegen de wet'
"Terugkeer zou voor mij en mijn gezin betekenen dat we op straat komen te staan", zegt een 26-jarige Syrische vluchteling die toch eigenlijk blij moet zijn met zijn hernieuwde status. "Mijn twee oudste kinderen, die nog in Griekenland zijn, gaan daar niet naar school. Ze worden niet geaccepteerd. Dat is een van de vele redenen dat ik ben weggegaan."

Het Nederlands recht voorziet uiteraard in een aantal vertragingsstappen en asielzoekers pakken deze, met hulp van asieladvocaten, met beide handen aan. Sommige asielzoekers hebben namelijk 'zonder gehoor' een status gekregen, wat mogelijk in strijd is met de Europese procedurerichtlijn.

Je zou toch zomaar in Europa mogen blijven, zonder je verhaal te kunnen doen omdat je zelf gekozen hebt om een paar duizend kilometer verder te reizen zonder je procedure af te wachten.

"Je kunt je afvragen of het hier gaat om een geldige status", durft asieladvocaat Dymfie Cain, die overigens prima tofu-shoarma-receptjes maakt, nog uit te kramen.

Nieuw werk van Banksy onthuld, Aachoo!!

De Britse straatartiest Banksy heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een nieuw kunstwerk in zijn geboortestad Bristol (Zuidwest-Engeland). Dit stelt een oude vrouw voor die door een niesbui haar kunstgebit verliest.

Sommige fans zien het kunstwerk dat afgelopen donderdag werd ontdekt als een verwijzing naar de COVID-19-pandemie.

'Aachoo !!' schreef Banksy op Instagram onder een foto van zijn kunstwerk waarop vele fans met 'God Bless you' reageerden. 

Het kunstwerk dat Banksy voor Valentijnsdag 2020 in Bristol had geplaatst werd binnen 48 uur onleesbaar gemaakt.
Er is nu een 'beschermende laag' over het kunstwerk geplaatst om te voorkomen dat het wordt vernield.

 

Ghost 'n Goblins Resurrection aangekondigd

Ghost 'n Goblins, de klassieke serie die in 1985 begon, krijgt voor het eerst in vele jaren een nieuwe game. In Ghost 'n Goblins Resurrection speel je weer als Arthur, de ridder die altijd zijn pantser kwijtraakt als hij door vijanden gemept wordt. De nieuwe game is alleen aangekondigd voor de Nintendo Switch en komt op 25 februari uit. In de eerste onderstaande trailer kun je de nieuwe opvallende grafische stijl zien.

Tientallen boeren demonstreren bij distributiecentrum Jumbo in Veghel

Tientallen boeren zijn vrijdag aan het einde van de ochtend naar Veghel getrokken om te demonstreren. Ze hebben zich verzameld bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo aan De Amert. Meer hierover in BN de Stem.

De demonstranten willen een eerlijke prijs voor hun producten maar Jumbo reageert nergens op volgens een boze boer. Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) heeft de demonstratie georganiseerd.

Alle in- en uitgangen van het distributiecentrum zijn geblokkeerd. Het transport bij het distributiecentrum kan geen kant op waardoor een verkeerschaos ontstaat.

PlayStation 5-exclusive Returnal komt in maart uit

Returnal, een third-person shooter van Housemarque (bekend van Resogun), komt op 19 maart uit en is exclusief voor PlayStation 5. De enigszins chaotische gameplaytrailer hieronder toont de roguelike-game met horror-elementen. In Returnal landt hoofdpersonage Selene op een bizarre planeet met vreemde en vijandige aliens. Als je tijdens het verkennen doodgaat kom je gewoon weer aan het begin van de dag terug tot level en moet je de cyclus opnieuw beginnen.

Monster Hunter Rise krijgt tijdelijke demo in januari

Monster Hunter Rise krijgt ergens in januari 2021 een tijdelijke demo. Dat heeft Capcom gisteren bekendgemaakt tijdens de Game Awards. Deze nieuwe Monster Hunter spin-off komt op 26 maart uit en is (voorlopig?) exclusief voor Nintendo Switch. Rise bevat vergeleken met Monster Hunter World een meer Aziatisch thema en voegt een nieuwe hookshot mechaniek toe waarmee hunters in dit spel erg bewegelijk kunnen zijn.

Politie vroeg het kabinet ook kindervuurwerk dit jaar te verbieden

De politie wilde dat het kabinet de komende jaarwisseling ook kindervuurwerk, zoals sterretjes en bepaalde soorten fonteinen, zou verbieden. Door het kindervuurwerk, zogeheten categorie F1-vuurwerk, ook te verbieden zou de politie het tijdelijke vuurwerkverbod makkelijker kunnen handhaven. Zo meldt het AD.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schreef eerder in een brief aan de Tweede Kamer al dat ‘dit soort licht vuurwerk’ volgens Europese wetgeving het hele jaar door mag worden verkocht en afgestoken. Dit kan Nederland niet zomaar inperken.

11 miljoen door Nederland gekochte COVID-19-vaccins terug naar tekentafel

De farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) hebben een tegenvaller te verwerken gekregen bij de ontwikkeling van hun COVID-19-vaccin. De resultaten van het vaccin bij oudere patiënten zijn minder goed dan gehoopt. Daardoor moet het vaccin terug naar de tekentafel. Het zal nu veel later dan gedacht op de markt komen, de verwachting is nu pas eind 2021. Meer hierover in het AD.

Het Sanofi-vaccin zorgt voor een goede immuunreactie die overeenkomt met patienten die hersteld zijn van COVID-19 bij personen in de leeftijd van 18 tot 49 jaar. Bij mensen ouder dan 50 is deze immuniteitreactie veel minder sterk. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat het vaccin meer antigeen zou moeten bevatten, zodat de immuniteitsreactie sterker wordt.

Amsterdam; met oud en nieuw twee keer zoveel agenten op straat als vorig jaar

Vanwege het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen gaat de Amsterdamse politie twee keer zoveel agenten inzetten als vorig jaar. Hoofdcommissaris Frank Paauw maakt zich zorgen over de jaarwisseling nu er amper tot geen alternatief kan worden geboden. 'Het zal een moeilijke nacht worden.' Zo meldt AT5.

De combinatie van het vuurwerkverbod en de al geldende corona-maatregelen zorgt ervoor dat dit jaar veel meer agenten in Amsterdam op straat zullen zijn dan voorgaande jaren. Hoeveel dat er precies zijn, wil Paauw niet zeggen. 'Niet alleen in ME-verband, maar ook gewoon veel mensen op straat, veel blauw om vroegtijdig op te kunnen treden.'

De politiechef maakt zich vooral zorgen, omdat er weinig tot geen alternatieven zijn met oud en nieuw. 'Het is vooral een dringend beroep doen op het gezonde verstand van mensen. Dat de combinatie van Covid en het vuurwerkverbod iets is waar we ons dit jaar doorheen zullen moeten bijten, vechten.'

Toch worden er wel initiatieven genomen om mensen een alternatief te bieden. 'Maar dat is online. Als driehoek hebben wij afgesproken dat wij alles zullen proberen', verzucht hij. 'Ik mag alleen maar hopen en een pleidooi doen voor gezond verstand: laten we met alle beperkingen ervoor zorgen dat wij als politie niet tegenover onze bevolking komen te staan.'

GlŘhweinverkoop nu ook in Utrecht 'verboten'

Werd er eerder al in Amsterdam stennis geschopt over de verkoop van glaasjes glühwein door de plaatselijke horeca, donderdag is de handhaving in het dorpse Utrecht met de welbekende banhamer bij diverse horeca-gelegenheden langsgeweest.

De geplande verkoop van glühwein kan komend weekend maar beter geen doorgang vinden, zo meldde de pseudodiender. Horecaondernemer Rien van den Hoek, van café De Zaak, hoorde de boodschap met verbazing aan.

"Ze kwamen gistermiddag langs bij De Zaak, en bij andere ondernemers in de binnenstad. Er werd ons verteld dat er komend weekend gehandhaafd gaat worden over de verkoop van take-away glühwein", aldus Van den Hoek vrijdag. "In de eerste instantie dacht ik dat de handhaving te maken had met het feit dat er buiten geen alcohol genuttigd wordt, maar meestal is dat rondom de feestdagen niet zo’n probleem."

Maar nee, dat was het niet. Het zou namelijk wel eens te druk in de stad kunnen worden, met al die vermaledijde glühweinverkoop. "Pff, alsof heel Nederland naar Utrecht komt om een glas glühwein te drinken? Tuurlijk, ophopingen zijn natuurlijk niet de bedoeling, maar de meeste mensen halen een klein glaasje en slenteren dan vervolgens lekker verder", vertelt de ondernemer zijn ervaringen.

Rijen bij supermarkt
"Bij de coffeeshops en supermarkten staan ze in rijen van zestig man, niét bij ons. Denken ze nou echt dat de verkoop van zo’n bekertje glühwein het verschil gaat maken? Dit is geen vetpot, we doen het puur voor ‘erbij’, zodat onze werknemers ook een beetje gezellig bezig kunnen zijn en contact kunnen houden met de gasten."

In de politiek is in ieder geval ook met verbazing gereageerd op wat niet anders dan 'horeca-pesten' genoemd kan worden. Tess Maarling, van de plaatselijke VVD stelde al vragen in de gemeenteraad.

"In de afgelopen weken werd het verkoop gedoogd. Waarom mag dit ineens niet meer en kán het teruggedraaid worden? Dat wil ik weten”, vertelt het raadslid. "Tuurlijk, het is vaker wat te druk in de binnenstad, daar kun je zeker iets tegen doen. Maar om dan te roepen dat dat komt door de glühwein, dat vind ik raar."

Een woordvoerder van de gemeente reageerde resoluut. "Het is in de openbare ruimte gewoon niet toegestaan alcohol te nuttigen. Als je bekertjes glühwein verkoopt, gaat dat tegen die wet in. Dat is anders dan wanneer je een pakket verkoopt dat mensen mee naar huis nemen."

Tips hoe je overleeft in Outriders

Tijdens The Game Awards heeft Square Enix vannacht een nieuwe trailer onthuld voor Outriders, de RPG-shooter van People Can Fly, de ontwikkelaars van Gears of War: Judgment en Bulletstorm, en Square Enix External Studios, de mensen achter Sleeping Dogs en Just Cause.

De nieuwe Game Awards-trailer laat spelers kennismaken met de Mantras of Survival, een paar tips die je helpt te overleven op de onherbergzame planeet Enoch.

De tips uit de trailer op een rijtje:

  • Gebruik je krachten: heers over het slagveld met vernietigende krachten. De cooldowns zijn kort en je krachten zijn bedoeld om vaak te gebruiken, dus vertrouw niet alleen op je kogels.
  • Kill om te genezen: alle Outriders genezen door schade toe te brengen. Er zijn geen medkits, geneesmiddelen of herstellende krachten op Enoch.
  • Dekking zoeken is voor mietjes: dekking zal je niet redden, je wint er hooguit wat tijd mee.
  • Denk agressief: agressie is dé filosofie om te overleven. Op het slagveld van Enoch draait alles om zelfvertrouwen, en vormt een agressieve speelstijl een belangrijk ingrediënt voor succes.

Outriders verschijnt op 2 februari 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, en pc, en later in 2021 voor Google Stadia.

Disney voegt meerdere takken samen in Star

Een andere opvallende aankondiging van de Disney Investors Day; er gaan wat verschuiving en samenvoegingen plaatsvinden in de vorm van Star.

Al eerder gingen er geruchten dat Disney van de 67 procent aandelen die het had in Hulu wilde omzetten naar een volledig eigenaarschap. Dat is nog niet helemaal zo, maar er is wel bekendgemaakt dat het grote percentage aandelen in Europa zal gaan leiden tot een toevoeging aan de streamingsdienst Disney+. De uitbreiding gaat Star heten en zal inhouden dat in Europa hier de wat meer "volwassen" content beschikbaar zal zijn van onder andere Hulu, Disney Television Studios, FX, 20th Century Studios, 20th Television en meer. 

Het was eerder al een probleem voor Disney dat zij haar 16+ content eigenlijk niet kwijt kon op Disney+. Met Star hopen ze dus dat het probleem hiermee is opgelost.

Dit zorgt er echter wel voor dat de prijs voor een abonnement op Disney+ in Europa en de markten waar Star beschikbaar zal zijn omhoog gaat. Nu kun je nog voor 6,99 per maand of voor 69,99 per jaar je abonneren op de dienst. Dit zal na de lancering van Star worden verhoogd naar 8,99 per maand en 89,99 per jaar.

De uitbreiding wordt gelanceerd op 23 februari in Europa en langzaamaan uitgerold naar markten waar Disney+ al beschikbaar is. In de VS zal Star voorlopig niet beschikbaar zijn door een meerjarige deal die gesloten is tussen Disney en Hulu.

Duitsland overweegt totale lockdown

Duitsland maakt zich op voor een eenzame Kerst. Vanwege het immer toenemend aantal positieve coronatesten ziet de burgemeester van Berlijn en voorzitter van een ministersconferentie over de bestrijding van het coronavirus, Michael Müller, geen andere uitweg meer.

Ook wil hij dat de detailhandel dichtgaat, want Müller vindt dat het winkelend publiek een te groot besmettingsgevaar vormt. In ons buurland geldt sinds oktober een erg streng beleid rondom het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte waaronder winkels, maar ondanks de Maskenpflicht blijven de positieve testen de pan uit rijzen.

De nationale lockdown zou voor de Kerstdagen in moeten gaan en niet, zoals veel deelstaten met een lager besmettingscijfer willen, pas na de Kerst. Sommige deelstaten willen echter nóg sneller verboden opleggen. Zo wil de deelstaat Baden-Württemberg bijvoorbeeld met ingang van maandag al strenge beperkingen opleggen aan de bevolking, zoals een nachtelijk uitgaansverbod.

Disney kondigt nieuwe Star Wars-films en series aan

Disney heeft gisteren tijdens de Investor Day alles uit de kast getrokken om haar investeerders gerust te stellen. We zetten vandaag de aankondigingen op een rijtje.

Bob Chapek, de nieuwe CEO van The Walt Disney Company, begon de dag met een aantal aankondigingen rond de streamingservice Disney+. Zo komen er in de aankomende jaren in ieder geval 10 nieuwe Star Wars-shows aan, waarvan de eerste titels en verhaallijnen bekend zijn gemaakt.

Zo wordt er afgetrapt met The Rangers of the New Republic en Ahsoka, waarvan dat tweede personage momenteel een belangrijke rol speelt in The Mandalorian. Beide series zullen worden geproduceerd en geschreven door Dave Filoni en Jon Favreau, de twee meesterbreinen achter The Mandalorian. De twee heren worden geprezen over hoe ze de verschillende onderdelen uit het Star Wars-universum bij elkaar weten te brengen en Disney geeft ze hiermee meer kansen om dat kunstje uit te breiden.

Er wordt toch niet helemaal afscheid genomen van de Skywalker-verhaallijn. Zo werd ook Obi Wan Kenobi aangekondigd, waarbij direct bekend werd gemaakt dat Ewan McGregor en Hayden Christensen terug zullen keren in hun rollen uit de prequel-trilogie. De serie zal zich ongeveer tien jaar afspelen na Revenge of the Sith. Ook Andor, Star Wars: The Bad Batch, Star Wars: Visions, A Droid Story, The Acolyte en Lando staan als serie op de planning, waarover nog niet veel informatie los werd gelaten. 

Als laatste werd er ook nog gekeken naar nieuwe Star Wars-films. Regisseur Patty Jenkins (Wonder Woman) is gestrikt voor Rogue Squadron, de nieuwe bioscoopfilm in het Star Wars-universum. Ook Taiki Waititi, die al eerder voor Disney Thor: Ragnarok en een deel van The Mandalorian regisseerde, mag zich wagen aan een Star Wars-film. 

Grote vechtpartij op Overijsselse camping

Bij een enorme rel op camping 't Veentje in Overijssel tussen een huurster en haar gevolg en de campingeigenaar zijn donderdag meerdere mensen gewond geraakt. De politie rukte met zeker vijftig man uit om de massale vechtpartij te stoppen. Een dag eerder was het ook al raak tussen dezelfde personen en ook toen moest de politie uitrukken.

Oorzaak van de rel is een lopend conflict tussen een vrouw die een tijdje een camping huurde en de eigenaar van de camping. Die laatste had per 1 november de huur opgezegd waardoor de vrouw haar spullen moest pakken. Hiervoor nam de vrouw maar liefst twintig mensen mee, die een vechtpartij begonnen. De eigenaar werd onder meer met stokken op zijn hoofd geslagen.

Vrijdag doet de campingeigenaar aangifte van zware mishandeling.

Samen spelen als poppen in It Takes Two

Vandaag onthulden Electronic Arts en Hazelight Studios dat It Takes Two, een platformavontuur dat puur gemaakt is als co-op-ervaring, op 26 maart 2021 uitkomt voor consoles en pc.

It Takes Two is de volgende titel van Hazelight, de studio achter Brothers: A Tale of Two Sons en A Way Out. De game volgt het kibbelende koppel Cody en May terwijl ze leren hun onenigheden te overwinnen en als één geheel samen te werken. En ze hebben een probleem, want ze zijn veranderd in poppen door een toverspreuk.

"Bij Hazelight proberen we altijd de grenzen van wat verwacht wordt in games te verleggen, en It Takes Two zal je absoluut verbazen!", zei Josef Fares, oprichter en Game Director van Hazelight Studios. "We hebben alles wat we geleerd hebben van de vorige games gebruikt en nog een tandje bij geschakeld, waardoor de verhaallijn en de spelmechanismen intrinsiek met elkaar verbonden zijn, voor een grensverleggende ervaring. Spelers beleven op hun reis fantastische uitdagingen in een prachtige wereld zoals ze nog nooit hebben gezien. Het gaat volledig anders zijn dan alles wat mensen verwachten van een co-op-game."

It Takes Two komt op 26 maart 2021 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin en Steam, voor € 39,99. Alle spelers die de game kopen voor PlayStation 4 of Xbox One kunnen op dezelfde datum gratis upgraden naar de next-gen versie. Om de game in co-op te spelen, kun je Friend's Pass gebruiken om een vriend uit te nodigen om gratis mee te doen.

Scarlet Nexus wordt uitgebracht in de zomer van 2021

Scarlet Nexus komt in de zomer van 2021 uit voor PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4, Xbox One en pc, zo maakte Bandai Namco bekend tijdens The Game Awards 2020.

Scarlet Nexus speelt zich af in de verre toekomst. Er wordt een psionisch hormoon ontdekt in het menselijk brein, waardoor mensen buitenzintuiglijke krachten kregen en de wereld veranderde zoals we die kenden. Toen de mensheid dit nieuwe tijdperk betrad, begonnen gestoorde mutanten, bekend als 'Others', uit de lucht neer te dalen met een honger naar menselijke hersenen. Ze zijn niet te doden met conventionele wapens, de psionische mensen zijn de enige kans om de aanval te bestrijden.

Vampieren afmaken in Evil West

Uitgever Focus Home Interactive en ontwikkelaar Flying Wild Hog hebben Evil West aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en PC (Steam) tijdens The Game Awards 2020.

Als een van de laatste vampierenjagers sta je in Amerika in het tijdperk van het Wilde Westen om de demonen af te slachten met vuurwapens, of door je bliksem aangedreven handschoen en gadgets. Je hoeft het niet alleente doen: de game ondersteunt co-op.

Evil West wordt in 2021 verwacht.

Voetjes op de grond in Elite Dangerous: Odyssey

Frontier Developments heeft een nieuwe trailer van Elite Dangerous: Odyssey laten zien tijdens The Game Awards 2021.

Elite Dangerous: Odyssey stelt spelers in staat om voor het eerst de verre planeten te voet te verkennen, missies aan te nemen en tactische gevechten aan te gaan. Spelers kunnen hun personages aanpassen voor de grondoperaties met verschillende speciale pakken en uitrustingsopties en andere commandanten ontmoeten in sociale centra in de melkweg. Deze hubs bieden ook de kans om allianties te vormen en nieuwe apparatuur aan te schaffen en te upgraden.

Sterrenschepen, grondvoertuigen en commandanten gaan elkaar te lijf tijdens lucht-grond vuurgevechten. Spelers kunnen kiezen uit veel wapens en uitrusting die passen bij hun eigen speelstijl en proberen een tactisch voordeel te behalen, maar het is aan hen om te kiezen tussen all-out gaan of een sneaky aanpak.

Elite: Dangerous is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam, de Epic Games Store en Frontier Store. De Elite Dangerous: Odyssey-uitbreiding komt begin 2021 uit voor € 34,99.

Yakuza Collection en Yakuza 6 naar Xbox en pc

Uitgever Sega en ontwikkelaar Ryu Ga Gotoku Studio zullen op 28 januari 2021 The Yakuza Remastered Collection voor Xbox One en pc uitbrengen via Steam en de Microsoft Store, gevolgd door Yakuza 6: The Song of Life op 25 maart 2021, zo kondigden de bedrijven aan op The Game Awards 2020 via onderstaande Gamepass trailer. Beide titels zullen dan ook beschikbaar zijn op Xbox Game Pass voor console en pc.

The Yakuza Remastered Collection en Yakuza 6: The Song of Life zijn al beschikbaar voor PlayStation 4.

Electronic Arts laat iets van nieuwe Dragon Age zien

Uitgever Electronic Arts en ontwikkelaar BioWare hebben de officiële teaser-trailer voor de volgende Dragon Age-game op The Game Awards 2020 laten zien.

Het enige dat er bij gemeld wordt: "De wereld van Dragon Age heeft een nieuwe held nodig: iemand die het kan opnemen tegen de kwade krachten die Thedas bedreigen. Krijg een eerste blik op enkele van de nieuwe locaties die je zult ontdekken en de facties die aan je zijde vechten in het volgende hoofdstuk van Dragon Age."

Perfect Dark keert terug

Uitgever Microsoft en ontwikkelaar The Initiative hebben Perfect Dark voor Xbox Series en pc aangekondigd tijdens The Game Awards 2020.

Perfect Dark is een first-person shooter met een "eco sci-fi" -thema. Er werd geen gameplay vertoond, maar er werd een trailer onthuld om de situatie van de wereld te laten zien, en een officiële blogpost zeiden dat de makers er naar streven om een thriller af te leveren die zich afspeelt in een nabije toekomst. The Initiative is in 2018 opgericht en heeft oud-medewerkers van onder meer Crystal Dyamics, Bungie en Naughty Dog in zijn gelederen.

Het oorpronkelijke Perfect Dark is een first-person shooter ontwikkeld door Rare en in 2000 uitgebracht voor Nintendo 64. Perfect Dark Zero werd in 2005 uitgebracht voor Xbox 360 en in 2010 verscheen er een remaster van Perfect Dark op die console. Na tien jaar wordt het dus wel tijd voor een nieuwe game in de serie.

Sephiroth vecht mee in Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo kondigt tijdens The Game Awards 2020 aan dat Sephiroth uit Final Fantasy VII mee gaat vechten in Super Smash Bros. Ultimate. Hij zal in december uitkomen als onderdeel van de Fighters Pass Vol. 2.

"We hopen dat de vele fans die naar The Game Awards hebben gekeken enthousiast waren over de onthulling dat het legendarische personage Sephiroth zich bij de cast van Super Smash Bros. Ultimate voegt", zei Nick Chavez, senior vice president sales en marketing bij Nintendo of America. "We zijn erg blij om deel uit te maken van weer een geweldige Game Awards en vinden het geweldig om fans een kleine preview te laten zien van wat er in 2021 voor Nintendo Switch komt."

Meer informatie over Sephiroth wordt onthuld in een speciale video die op 17 december te zien zal zijn. Super Smash Bros. Ultimate is beschikbaar voor Switch.

NieR Replicant laat zich weer eens zien

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar Toylogic debuteerden een gameplay-trailer voor NieR Replicant ver.1.22474487139… tijdens de pre-show van The Game Awards 2020.

NieR Replicant ver.1.22474487139… is een verbeterde versie van NieR Replicant, die voorheen alleen in Japan werd uitgebracht. De hoofdpersoon is een vriendelijke jongeman die in een afgelegen dorp woont. Om zijn zus Yonah te redden, die terminaal ziek werd van de Black Scrawl, gaat hij met Grimoire Weiss, een pratend boek, op zoek naar de 'verzegelde verzen'.

Het oorspronkelijke ontwikkelteam werkt aan de game, waaronder regisseur Yoko Taro (Drakengard / NieR: Automata), componist Keiichi Okabe (Tekken / Drakengard / NieR: Automata) en producer Yosuke Saito (Dragon Quest X / NieR: Automata).

NieR Replicant ver.1.22474487139… komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam op 23 april 2021.

FOK! Wat een weer: regen

Vanochtend raakt het van het zuidwesten uit overal bewolkt en gaat het op steeds meer plaatsen regenen. In het noordoosten schijnt eerst nog af en toe de zon, daar zal pas in de loop van de middag de eerste regen vallen. De maximumtemperatuur op de meeste plaatsen rond 3°C, in Zeeland wordt het met ca. 5°C iets zachter. De zuidoostenwind is matig, aan zee vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag is er vrij veel bewolking en is het nevelig. Verder zijn er perioden met (mot)regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets boven het vriespunt in het noordoosten tot 6°C in het zuidwesten van het land. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag is het grijs en nevelig met van tijd tot tijd (mot)regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot lokaal 9°C in Zeeland. De wind is zwak tot matig, in het noorden zuidoostelijk, in het zuiden draaiend naar zuidwestelijke richtingen. Later in de middag en avond draait de wind op steeds meer plaatsen naar zuidwest. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Wolkenvelden en een zonnetje in Naarden-Vesting (Foto: DJMO) (Foto: DJMO)
Wolkenvelden en een zonnetje in Naarden-Vesting (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Puzzelen in Shady Part of Me

Uitgever Focus Home Interactive en ontwikkelaar Douze-Dixiemes hebben Shady Part of Me voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam aangekondigd. Het puzzelspel is nu uit.

In Shady Part of Me speel je een klein meisje die met haar puzzels moet oplossen. Je kunt de tijd terugspoelen en tussen 2D en 3D schakelen om je te helpen. Het puzzelspel vindt plaats in surrealistische droomlandschappen en heeft volgens de uitgever een verhaal vol wendingen en verrassingen. Het meisje en haar schaduw moeten leren, samenwerken en evolueren om vooruitgang te boeken in dit avontuur.

Sea of Solitude komt naar Switch

Uitgever Quantic Dream en ontwikkelaar Jo-Mei Games hebben Sea of Solitude: The Director’s Cut voor Switch aangekondigd tijdens de pre-show van The Game Awards 2020. Het spel wordt op 4 maart 2021 uitgebracht.

Kay vecht tegen niet 'alledaagse' monsters: eenzaamheid, depressie en verlatenheid nemen de vorm aan van angstaanjagende beesten. Ga op avontuur door een wereld waar niets is wat het lijkt, om je angsten onder ogen te zien en te overwinnen. Het verhaal speelt zich af in een gezonken stad waar het licht is ondergedompeld in duisternis, en metaforische wezens roepen pijnlijke emoties op die Kay onder ogen moet zien en overwinnen. Kay reist per boot en te voet door de stad om puzzels op te lossen.

EU-leiders eens over uitbreiding sancties tegen Turkije

De EU-leiders hebben overeenstemming bereikt over uitbreiding van sancties tegen Turkije vanwege illegale gasboringen in de Middellandse Zee bij Cyprus en Griekenland. Deze twee EU-lidstaten verzoeken al langer om maatregelen tegen Ankara. Tot nu toe heeft de EU tegen slechts twee functionarissen van het Turkse staatsoliebedrijf strafmaatregelen ingesteld, zoals een inreisverbod in de EU. Meer hierover in de Stentor.

De EU-leiders hebben Turkije tevens verzocht om tot een ‘verantwoordelijk’ management van de migrantenstromen te komen en de inspanningen tot het bestrijden van mensensmokkelaars te vergroten.

Verontrustende cijfers COVID-19, het ligt allemaal aan ons zelf

De dagelijkse cijfers COVID-19 blijven verontrustend. Op Twitter kwam ik dit Twitterdraadje van Yorick Bleijenburg tegen waarin hij duiding geeft waarom we de verontrustende cijfers toch echt aan ons zelf te danken hebben.

OM eist in zaak Sharleyne (8) opnieuw tien jaar gevangenisstraf

'13 jaar en 6 maanden: dat zou de leeftijd van Sharleyne zijn geweest als haar leven op 8 juni 2015 niet zo abrupt was geëindigd.  Wat voor meisje zou ze nu geweest zijn?'

Met deze woorden begint het verhaal van het Openbaar Ministerie (OM) in een diep trieste en afschuwelijke zaak. Een zaak over een jong meisje dat dood is gevonden naast een flat in Hoogeveen waar ze met haar moeder woont. Ze maakt een val van meer dan dertig meter.

Het OM houdt de nu 41-jarige moeder verantwoordelijk voor de dood van haar 8-jarige dochter. Daarom eisen de aanklagers in hoger beroep, de advocaten-generaal (de AGs), een gevangenisstraf van tien jaar. Op 9 juli 2018 spreekt de rechtbank in Assen de moeder vanwege gebrek aan bewijs vrij. Het OM is het niet met de uitspraak eens en gaat in hoger beroep.

Drie scenario's
In deze zaak passeren drie scenario’s de revue. Het kan een ongeluk, zelfdoding of een misdrijf zijn. De rechtbank concludeert dat deze opties allemaal gebeurd hadden kunnen zijn. Dat doet het op basis van verschillende verklaringen van deskundigen. Ook zijn er diverse getuigen gehoord; onder meer de bovenbuurman van de verdachte.

Betrouwbaarheid
De bovenbuurman vertelt dat hij stemmen heeft gehoord vanuit het huis waarin alleen de verdachte en haar dochter aanwezig zijn. Even later hoort hij een doffe knal. Dit vraagt om een toelichting van de verdachte. Zeker omdat zij beweert dat ze vlak voor de val sliep en niet met haar dochter heeft gesproken. De rechtbank vindt de verklaring van de bovenbuurman niet betrouwbaar genoeg. Met name omdat deze getuigenis pas veel later is opgetekend.

In het hoger beroep zijn meerdere deskundigen gehoord. Een van de deskundigen zegt dat de verklaring van de bovenbuurman een hoge mate van betrouwbaarheid heeft. Dat is van belang, omdat deze verklaring en hetgeen verdachte vertelt niet allebei waar kunnen zijn.

Onaannemelijk
Het OM constateert dat zelfdoding bij een 8-jarig meisje zeer onaannemelijk is. Verder heeft in het hoger beroep een deskundige gekeken naar de mogelijkheid of het meisje kan zijn overleden als gevolg van slaapwandelen. De AGs: “De deskundige zegt dat het niet valt uit te sluiten dat Sharleyne slaapwandelend de flat heeft verlaten en over de balustrade is geklommen. Maar daar gaat het hier niet om. De vraag is of een ongeval als gevolg van slaapwandelen aannemelijk is geworden. Die conclusie kan naar onze overtuiging niet worden getrokken."

Misdrijf
Blijft de mogelijkheid van een misdrijf over. De AGs zijn er van overtuigd dat de verdachte Sharleyne van het leven heeft beroofd. Dit door haar eerst te verwurgen en daarna naar beneden te gooien.

De overtuiging is er onder meer vanwege het aangetroffen letsel en de verklaring van getuigen. Naast de verklaring van de bovenbuurman zijn er onder meer nog twee getuigen. Zij vertellen over het merkwaardige gedrag van de verdachte, nadat ze het slachtoffer onder aan de flat hebben zien liggen. Zo is duidelijk dat de verdachte na het ongeval niet meteen naar haar dochter liep, maar naar haar auto.

Meerdere getuigen verklaren ook over de kwade dronk van de verdachte. Daarbij staat vast dat zij op de noodlottige avond veel alcohol heeft genuttigd. Daarnaast is duidelijk dat de vrouw onder grote spanning stond en onduidelijk was of zij de opvoeding van Sharleyne aankon.

Alleen verliezers
De vader van Sharleyne heeft zijn verhaal op de zitting toegelicht en uitgelegd wat voor impact de dood van zijn dochter op zijn leven heeft. De AGs constateren dan ook dat er alleen maar verliezers zijn in deze zaak: 'De vader heeft nooit opgegeven in zijn jarenlange strijd om de onderste steen boven te krijgen, maar dit heeft vanzelfsprekend ook zijn tol geëist. En ook verdachte moet door zonder haar dochter en verder leven met de wetenschap dat zij daar zelf verantwoordelijk voor is.'

Het gerechtshof in Leeuwarden maakt aan het einde van de inhoudelijke behandeling bekend wanneer het uitspraak doet.

Vrouw in azc overgoten met heet water: 1 jaar cel geŰist

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 12 maanden tegen een vrouw die in het azc in Gilze een landgenote met heet water heeft overgoten.

Het incident gebeurde op 3 augustus 2020. Op die dag is ruzie ontstaan tussen een lesbisch stel en een stel bestaande uit een man en een vrouw, allen van Nigeriaanse afkomst. Het slachtoffer was vanuit een ander azc op bezoek bij haar vriendin in Gilze toen er een woordenwisseling en een handgemeen is ontstaan tussen de stellen. De vrouw die vandaag terecht staat pakte een waterkoker en gooide tijdens het tumult de inhoud, heet water, in de richting van de vrouwen.

De Nigeriaanse wordt verdacht van zware mishandeling. Door heet water over de bezoekster te gooien raakte de zijkant van haar lichaam verbrand. Het slachtoffer kampt met pijnlijke brandwonden en heeft nog een lange tijd van herstel voor de boeg waarbij blijvende huidverkleuring niet is uitgesloten.

Enige tijd later (datum is nl onzeker, staat ook weer ergens 5/8) wordt de politie en het OM betrokken bij de zaak. Naast het geweldsfeit wordt zorgvuldig onderzocht of er sprake is van een discriminatoir aspect.

Strafrechtelijk onderzoek
De officier constateert dat het slachtoffer en haar vriendin de confrontatie hebben opgezocht naar aanleiding van uitingen over hun geaardheid. Ook volgt uit het dossier dat zij de eerste klap hebben uitgedeeld en uitlatingen hebben gedaan. Daarop ontstaat een gevecht waarbij de verdachte met het hete water gooit. Tijdens dit gevecht zijn er geen uitlatingen over de geaardheid gedaan en ook blijkt niet uit andere verklaringen dat het hete water over het slachtoffer heen is gegooid omdat zij lesbisch is. Op basis van het dossier is onvoldoende gebleken dat het water enkel en alleen over het slachtoffer is gegooid vanwege haar geaardheid .

De betrokkenen hebben in de media verteld dat zij het zo ervaren hebben, de officier van justitie spreekt van onvoldoende aanwijzingen om de vermeende discriminatie als strafverzwarend mee te nemen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.