FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 december 2020

Barcelona veel te sterk voor PSV-vrouwen in Champions League

De vrouwen van PSV hebben in hun Champions League-debuut een nederlaag geleden, hoewel dat niet al te verrassend was. In de thuiswedstrijd van de eerste knockoutronde was FC Barcelona op De Herdgang in Eindhoven met 1-4 te sterk.

Al na vier minuten ging het fout: keeper Sari van Veenendaal greep mis en Jennifer Hermoso kopte de 0-1 binnen. Kort voor rust was aanvoerder Mandy van den Berg de ongelukkige: ze werkte de bal zelf achter Van Veenendaal en verdubbelde zo de Catalaanse voorsprong.

PSV stond er in de tweede helft beter op, maar Asisat Oshoala vergrootte na een uur de voorsprong voor Barcelona. Tien minuten voor tijd gooide Lieke Martens de boel in het slot: de Nederlands international knalde een volley snoeihard achter Van Veenendaal.

Joëlle Smits deed nog wel iets terug door kort voor tijd voor de 1-4 te tekenen, waardoor de schier onmogelijke opgave in Barcelona volgende week een tikkeltje minder onmogelijk werd.

Groningse studenten gebruiken geloof als smoes om te feesten

Studenten van de Groningse studentenkneuzenclub Vindicat werden eerder deze maand aan de schandpaal genageld nadat beelden waren gelekt van een drukbezocht feest in een partybus en weekendlange huisfeesten, maar ook andere Groningse studenten maken het bont.

Leden van de Christelijke studentenvereniging Navigators denken een goede smoes gevonden te hebben om toch lekker in hun studentenhuis te kunnen blijven feesten. De studentenvereniging noemt hun feestavondjes namelijk 'Godsdienstbijeenkomsten' en menen een overeenkomst te hebben met de Veiligheidsregio.

Buren kijken beduusd naar de wekelijkse feestavonden. "Het is geen kerk, gebedshuis of moskee. Het is gewoon een studentenhuis waar al jaren wekelijks feesten worden gegeven en dat gaat nu tijdens corona gewoon door, met te veel mensen in te kleine kamers. In de loop van de nacht rollen de bezoekers dronken van de trap om huiswaarts te keren. Dat beeld strookt niet met een Godsdienstbijeenkomst”, vertelt één van de buren.

Lees ook: Vindicat-kneuzen zijn coronamoe: drie dagen huisfeesten in Groningen

Aangezien de feesten nu in het achterhuis gehouden worden en niet zoals voor de coronacrisis in de voorkamers denken de omwonenden dat de studenten dondersgoed weten wat ze aan het doen zijn. "De politie surveilleert alleen aan de voorkant."

De studenten zeggen uiteraard niets fout te doen. "We mogen eens in de twee weken samenkomen op basis van de godsdienstvrijheid. Mits er afstand kan worden gehouden, maar dat gebeurt bij ons."

De Veiligheidsregio reageert verbaasd, maar verwijst de journalisten van het AD door naar het stadhuis, waarna een woordvoerder van de burgemeester het één en ander verduidelijkt.

"Het maximaal aantal van drie bezoekers voor thuis is een dringend advies, maar niet afdwingbaar voor ons. De politie kan alleen handhaven als ze geluidsoverlast constateren, dus we kunnen niet achter de voordeur controleren op de hoeveelheid aanwezigen. Er gelden uitzonderingen voor godsdienstbijeenkomsten, zoals bijbelstudies." 

Hij zegt toe dat de gemeente in ieder geval wel contact gaat zoeken met de vereniging.

Update 10-12-2020:
Het bestuur van de studentenvereniging heeft ons een bericht gestuurd met hun kant van het verhaal. Jullie kunnen dat bericht in dit topic teruglezen.

Ajax strandt in Champions League

Ajax heeft zich niet weten te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag ging in het thuisduel met 1-0 onderuit tegen Atalanta en moet na de winterstop verder in de Europa League.

Ajax moest van Atalanta winnen om te mogen overwinteren in de Champions League. De Amsterdammers, zonder Daley Blind, David Neres en Lassina Traoré, wist te weinig kansen te creëren. Davy Klaassen kreeg in de 75e minuut de beste kans, maar hij schoot recht op de doelman van Atalanta.

In de tachtigste minuut moest Ajax met tien man verder nadat Ryan Gravenberch zijn tweede gele kaart kreeg. Zes minuten later kwam Atalanta via invaller Luís Muriel op voorsprong en was het Champions League avontuur voor de Amsterdammers voorbij. Voor Ajax rest nu de Europa League na de winterstop.

Britten gewaarschuwd na allergische reacties op Pfizervaccin

Het in allerijl gemaakte Pfizervaccin tegen het coronavirus lijkt toch nog wat zorgen te kennen. De Britse medicijnwaakhond MHRA heeft gewaarschuwd dat een bepaalde groep mensen ernstige allergische reacties tegen het vaccin kunnen ontwikkelen.

Twee Britten, beiden zorgmedewerker die de eerste batch vaccin ingespoten kregen, reageerden heftig op het vaccin en kregen hevige allergiesymptomen. Beiden waren bekend met allergieën en hadden noodmedicatie bij zich. Het gaat inmiddels beter met de twee.

Het Pfizervaccin is niet getest op mensen die lijden aan diverse vormen van ernstige allergie, maar het MHRA adviseert alsnog dat personen die een voorgeschiedenis hebben met ernstige allergische reacties, voorlopig geen coronavaccin kunnen halen.

Van alle geteste personen kreeg minder dan één procent een allergische reactie. Na een vaccinatie wordt de Britten dan ook aangeraden om zeker een kwartier aanwezig te blijven.

Voorlopig is er nog geen reden om te denken dat ander onderliggend lijden voor problemen met het vaccin kan zorgen.

Vijf jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik van tweelingdochters

Een 41-jarige man uit Swalmen is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor ontucht met en verkrachting van zijn twee minderjarige dochters.

Op een middag in juli 2018 vertelde één van de dochters van (toen) elf jaar aan haar moeder dat haar vader haar kort daarvoor zou hebben verkracht. Ook vertelde zij dat zij later op die bewuste dag – samen met haar tweelingzusje – seksuele handelingen bij hem moest verrichten. De verdachte ontkent dat hij zijn dochters seksueel heeft misbruikt. Namens hem is naar voren gebracht dat de verklaringen van de meisjes onbetrouwbaar zijn en niet bruikbaar als bewijs. Mogelijk gaat het om een wraakactie van hun moeder.

Bewijs van het misbruik
Beide kinderen zijn door de politie verschillende keren verhoord in een zogenaamde kindvriendelijke verhoorstudio. Volgens de rechtbank zijn de verklaringen van beide zusje gedetailleerd, consistent en specifiek over de seksuele handelingen. Bij haar beoordeling heeft de rechtbank een deskundige (psycholoog) gevraagd onderzoek te doen naar de inhoud van de verklaringen en de wijze waarop ze tot stand zijn gekomen. De rechtbank komt uiteindelijk tot de conclusie dat de verklaringen betrouwbaar zijn en daarmee bruikbaar als bewijs. Omdat de verklaringen van de zusjes elkaar over en weer ondersteunen en er ook genoeg steunbewijs is, acht de rechtbank bewezen dat de verdachte zijn dochters seksueel heeft misbruikt. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat sprake zou zijn van een verzonnen verhaal of een wraakpoging op de vader door de moeder van de kinderen.

Periode
De rechtbank stelt vast dat de verdachte op 23 juni 2018 beide dochters heeft misbruikt. Bij één van de meisjes vond het misbruik echter al langer plaats, namelijk vanaf haar achtste jaar. Hoe vaak dat is gebeurd, is niet precies vast te stellen.

Ernst van de zaak
Seksueel misbruik van eigen kinderen is een zeer ernstig misdrijf, waarbij een zware straf past. Zeker als die kinderen nog zo jong zijn als deze tweeling. De kinderen zijn daardoor beschadigd en voor het leven getekend door hun vader. De rechtbank acht daarom een gevangenisstraf van vijf jaar op zijn plaats. Dat is een lagere straf dan de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank een minder lange periode van misbruik bewezen vindt. Verder moet de verdachte aan zijn dochters een schadevergoeding betalen.

Viruswaarheid haalt bakzeil in rechtszaak tegen de Staat over PCR-test en communicatie

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de Staat het gebruik van de PCR-test in het kader van het testbeleid ter bestrijding van het coronavirus niet hoeft te staken. Ook de overheidscommunicatie over het coronavirus hoeft niet te worden aangepast. De vorderingen van Stichting Viruswaarheid om de Staat daartoe te veroordelen zijn afgewezen.

Het gebruik van de PCR-test is volgens de voorzieningenrechter niet in strijd met de voorschriften van de fabrikanten of de CE-certificering. Volgens Viruswaarheid wordt de PCR-test door de Staat gebruikt om de diagnose te stellen dat iemand aan Covid-19 lijdt, terwijl die test volgens de gebruiksvoorschriften alleen gebruikt mag worden voor onderzoeksdoeleinden en hooguit als onderdeel voor een diagnosestelling. De voorzieningenrechter oordeelt dat de Staat de PCR-test alleen gebruikt om aanwezigheid van het coronavirus op te sporen en dat de Staat er net als Viruswaarheid van uit gaat dat voor het stellen van een diagnose een arts vereist is. Uit de gebruiksaanwijzingen van de fabrikanten blijkt niet dat de test niet ingezet kan worden op de manier waarop de Staat dat doet, waarbij van diagnosestelling en een behandeling nog geen sprake is.

Dat kleine aantallen van de uitslag van de PCR-test ten onrechte positief en ten onrechte negatief zijn, betekent ook niet dat de test volgens de voorschriften van de fabrikanten niet gebruikt kan worden om aanwezigheid van het coronavirus op te sporen.

De PCR-test is ook voldoende betrouwbaar om op deze grootschalige wijze ingezet te worden. Internationaal gezien (onder andere door de Europese Commissie, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding) wordt de PCR-test als de 'gouden standaard' aangemerkt. Daarnaast heeft de Staat toegelicht dat de PCR-test een hoge sensitiviteit en specificiteit heeft, dat de initieel gebruikte PCR-test en opvolgende PCR-testen zijn gevalideerd en dat laboratoria die de tests uitvoeren aan kwaliteitscriteria moeten voldoen.

Overheidscommunicatie niet onrechtmatig
De Staat verstrekt zeer uitvoerige informatie over het coronavirus. Die informatie is voor het publiek online terug te vinden. De communicatie wordt aangepast als nieuwe inzichten daar aanleiding voor geven of als correcties nodig zijn. Dat getuigt van zorgvuldigheid en maakt niet dat eerdere overheidscommunicatie – die achteraf gezien mogelijk gecorrigeerd moest worden – onrechtmatig is.

De verstrekte informatie is ook controleerbaar, zowel door de Tweede Kamer als voor het publiek. Het is niet gebleken dat de overheidscommunicatie tot nu toe feitelijk onjuist, misleidend of bovenmatig angstaanjagend is geweest. Viruswaarheid wil de overheidscommunicatie graag anders ingericht hebben en wil daar (ook nog) andere informatie in zien terugkomen. Dit betekent – mede gezien de vrijheid die de Staat heeft bij het inrichten van de overheidscommunicatie – niet dat de overheidscommunicatie tot nu toe onrechtmatig is geweest. De voorzieningenrechter is het wel met Viruswaarheid eens dat op de website van het RIVM ten onrechte wordt gesproken over COVID-19 patiënten, terwijl klaarblijkelijk positieve testuitslagen worden bedoeld. Deze ongelukkige aanduiding is een uitzondering in de overheidscommunicatie, in het algemeen wordt gesproken over positieve testuitslagen, en maakt de overheidscommunicatie als zodanig niet onrechtmatig. Er is geen reden voor rechterlijk ingrijpen.

Vordering van Greenpeace over de staatssteun aan KLM afgewezen

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag de vordering van Greenpeace om strengere klimaatvoorwaarden te verbinden aan de aan KLM verstrekte staatssteun afgewezen. Volgens Greenpeace moet de Staat meer doen om de uitstoot van CO2 door luchtvaartmaatschappij KLM terug te dringen. Greenpeace meent dat die plicht op de Staat rust op grond van de VN-klimaatverdragen, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. De rechter volgt Greenpeace daarin niet.

De VN-klimaatverdragen hebben namelijk geen betrekking op de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de internationale luchtvaart. Op grond van onder meer het Kyoto Protocol is de verantwoordelijkheid hiervoor toebedeeld aan de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO). De CO2-emissie van KLM is vrijwel geheel het gevolg van internationale vluchten. In het internationale (ICAO) verband zijn voor de internationale luchtvaart emissiereductiedoelstellingen geformuleerd. De emissiereductie die Greenpeace verlangt, gaat verder dan de in internationaal verband afgesproken doelstellingen.

Een beroep op het Urgenda-arrest baat Greenpeace niet, omdat de veroordeling van de Staat in dat arrest alleen de uitstoot van broeikasgassen in Nederland betreft. Dat Greenpeace kritisch is over de doelen die tot op heden in internationaal verband zijn gesteld valt te begrijpen. Het is echter niet aan de voorzieningenrechter om maatregelen te treffen die verweven zijn met dit internationale besluitvormingsproces. De voorwaarden die de Staat op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid aan het steunpakket heeft verbonden, zijn bovendien in overeenstemming met (en gaan op sommige punten zelfs verder dan) de klimaatdoelstellingen die in internationaal verband voor de internationale luchtvaart zijn geformuleerd.

Ook Canada keurt Pfizervaccin goed

Het Pfizer/BioNTech-vaccin is door het Canadese geneesmiddelenbureau Health Canada goedgekeurd. Na het Verenigd Koninkrijk en Bahrein is Canada het derde land dat het vaccin heeft toegelaten. 

In de komende dagen zal worden begonnen met het toedienen van de vaccinaties.

Het vaccin is hetzelfde als waarmee Nederland wil gaan vaccineren. Het is hier echter nog wachten tot het Europese GeneesmiddelenAgentschap EMA deze eveneens goedkeurt.

EMA-directeur Emer Cooke was in een interview met Nieuwsuur positief over het coronavaccin. "We zijn steeds meer overtuigd van de testresultaten die ons ter beoordeling voorliggen. Als u het mij twee maanden geleden had gevraagd, was ik veel minder overtuigd dan nu."

Random Pics van de Dag #176

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bondscoach trots op handbalsters na bereiken hoofdronde

Bondscoach Emmanuel Mayonnade van de Nederlandse handbalsters is trots op het team. Door een zege op Hongarije werd uitschakeling in de groepsfase voorkomen. Komende donderdag is Noorwegen de eerste tegenstander in de hoofdronde.

Na verlies tegen Kroatië en Servië stond Oranje op de drempel van uitschakeling. In de wedstrijd tegen Hongarije toonde de regerend wereldkampioen veerkracht en won met 28-24.

“Dit team geeft nooit op en dat is fantastisch. Ik ben zo trots. Ik heb eindelijk het Nederlands team zien spelen zoals het kán spelen”, aldus Mayonnade aan NU Sport. “Danick Snelder en Angela Malestein hebben ons geweldig geholpen om ons goed voor te bereiden op deze wedstrijd. Ze kennen het Hongaarse handbal en de speelsters. Ze coachten tijdens het bekijken van video's. We kwamen terug van drie, vier doelpunten achterstand. Het team heeft zijn ware niveau laten zien, zo moeten we handballen. Defensief en aanvallend was het goed.”

Nederland eindigde achter Kroatie en Hongarije met twee punten op de derde plaats in groep C. In de hoofdronde is de ploeg ingedeeld in groep II. Komende donderdag is Noorwegen de eerste tegenstander. Het Scandinavische land is één van de grote favorieten voor de Europese titel.

Speelschema Nederland in hoofdronde
Donderdag 10 december 20.30 uur: Nederland – Noorwegen
Maandag 14 december 18.15 uur: Nederland – Duitsland
Dinsdag 15 december 16.00 uur: Nederland – Roemenië

Onderzoeksraad publiceert bevindingen verkennend onderzoek NH90-crash

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft vandaag de bevindingen van het verkennend onderzoek naar het NH90-helikopterongeval gepubliceerd. De Inspectie Veiligheid Defensie doet verder onderzoek.

Uit de bevindingen blijkt dat de helikopter in de problemen kwam doordat het toestel, door het maken van een bocht, op gelijke snelheid kwam met de wind. De helikopter verloor snel hoogte en raakte binnen enkele seconden te water, ondanks pogingen om de ingezette daling nog op tijd te corrigeren. De helikopter vertoonde geen technische afwijkingen.

Verder onderzoek
De Onderzoeksraad adviseert de IVD bij haar verdere onderzoek een aantal vragen te betrekken. Deze vragen hebben betrekking op de opleiding en training van de bemanning, de keuze om met 1 vlieger per NH90-helikopter te vliegen en de keuzes die zijn gemaakt over de toerusting van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De vragen van de Onderzoeksraad over deze achterliggende factoren zullen waar relevant een nadere uitwerking krijgen in het onderzoeksrapport. De IVD heeft tot dusver geen veiligheidswaarschuwing uitgegeven over het vliegen met de NH90.

NH90-ongeval
Het helikopterongeval met de NH90-helikopter vond op 19 juli van dit jaar plaats nabij Aruba en kostte luitenants ter zee Christine Martens en Erwin Warnies het leven. De twee andere inzittenden overleefden de crash. De crash met de NH90-helikopter heeft diepe indruk gemaakt op de betrokken bemanning van Zr.Ms. Groningen en op de hele Defensie-organisatie.

De nieuwe informatie uit het rapport geeft meer duidelijkheid over de omstandigheden van het ongeluk. Daar zijn lessen uit te trekken voor de toekomst, maar het kan ook confronterend zijn voor de families en meest betrokken collega’s.

Alfred Molina is opnieuw Doc Ock in nieuwe Spider-Man

Volgens velen de beste Spider-Manverfilming vóór het Marvel Cinematic Universe was Sam Raimi's Spider-Man 2. De middelste uit zijn trilogie draaide om wetenschapper Otto Octavius als tegenstander voor Spider-Man. En die zou wel eens terug kunnen keren.

Er gaan al maanden wilde geruchten over de derde Spider-Man uit het MCU; nadat bekend werd gemaakt dat Jamie Foxx opnieuw Electro zou spelen (uit The Amazing Spider-Man 2) dacht de wereld even dat er misschien een multiverse-clash zou plaatsvinden met gastrollen voor Tobey Maguire en Andrew Garfield als alternatieve versies van Tom Hollands Peter Parker. Dat is later ontkracht (of alleen ontkend? er is nog een kans!), maar vandaag meldt Variety dat Alfred Molina, die in 2005 de rol van Octavius, oftewel Doctor Octopus, speelde, deze rol ook opnieuw gaat invullen.

Hiermee krijgt de nog titelloze derde film uit de derde Spider-Man-filmserie gastrollen uit de twee vorige incarnaties van de superheld. Tel daarbij op dat Benedict Cumberbatch ook een gastrol speelt en zijn eigen film Doctor Strange and the Multiverse of Madness (overigens geregisseerd door Sam Raimi) over het MCU-multiverse vertelt, en de verschijning van Maguire en Garfield wordt ineens toch niet zo onwaarschijnlijk.

Marvel/Sony putten hiermee wellicht inspiratie uit het voorbeeld van DC, die in hun tv-series al crossovers hadden waarin gastrollen uit verschillende decennia aan DC-films en -series langskwamen en die in het nog te verschijnen film The Flash gastrollen heeft voor Ben Affleck én Michael Keaton als Batman. Maar ook uit hun eigen stal: in Spider-Man: Into the Spider-Verse waren ook al verschillende versies van Spider-Man te zien.

De derde Spider-Man-film, niet te verwarren met Spider-Man 3 uit 2007, moet eind volgend jaar verschijnen.

Alfred Molina als Doctor Octopus
Alfred Molina als Doctor Octopus

COVID-19: 6589 nieuwe besmettingen en 66 doden, totaal 576.965 en 9841

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6589 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 576.965 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 194 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1236 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 473 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 66 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9841 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

OM eist in hoger beroep 24 jaar en TBS voor dodelijke steekpartijen in Maastricht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij het gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch in hoger beroep een gevangenisstraf van 24 jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 40-jarige man uit Syrië. Hij wordt onder meer verdacht van het op gruwelijke wijze om het leven brengen van twee mensen in Maastricht. De eis is gelijk aan wat de rechtbank Limburg opgelegd heeft.

Schokkend
Het is 14 december 2017 toen Maastricht werd opgeschrikt door deze een gruwelijke gebeurtenissen. De verdachte brengt volgens het OM een man en een vrouw om het leven en verwondt twee anderen ernstig met een mes. De verdachte heeft binnen een kwartier de beide slachtoffers om het leven hebben gebracht. Bij een bevriende man heeft hij de hals doorgesneden (doodslag). De vrouw is in haar woning met veel messteken om het leven gebracht (moord). De dochter van de vrouw en een overbuurman proberen de vrouw nog te redden; zij raken daarbij ernstig gewond.

De aanklager in hoger beroep, de AG, spreekt in zijn requisitoir van een vreselijke keten van geweld. De mate van dat geweld is nauwelijks voor te stellen: “Voor Nederlandse begrippen is dergelijk beestachtig geweld uitzonderlijk en daardoor ook zo schokkend. Bovendien hebben de nabestaanden nog altijd geen antwoord op de vraag waarom dood en verderf gezaaid moest worden.”

Keten van geweld
Op 12 maart 2019 legt de rechtbank Limburg een gevangenisstraf van 24 jaar en TBS met dwangverpleging op. Zowel de verdachte als het OM gaan in hoger beroep. Ook het OM, terwijl de opgelegde straf hoger is dan eis van de officier van justitie. Die vroeg voor de gruwelijke feiten om een gevangenisstraf van achttien jaar en TBS met dwangverpleging.

Het OM kan zich vinden in het vonnis van de rechtbank, maar heeft voor dit hoger beroep een wijziging aangebracht in de tenlastelegging. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), heeft daarin nu één van de twee niet-dodelijke steekpartijen gekwalificeerd als een poging tot moord. Dat was voor de rechtbank nog een poging tot doodslag. De AG vindt met de rechtbank dat hier de voorbedachte raad van de poging tot moord bewezen kan worden ten aanzien van het zwaar verwonden van de dochter van de vermoorde vrouw. “Voor Nederlandse begrippen is dergelijk beestachtig geweld uitzonderlijk en daardoor ook zo schokkend. Bovendien hebben de nabestaanden nog altijd geen antwoord op de vraag waarom dood en verderf gezaaid moest worden.”

TBS met dwangverpleging
De AG vindt de gevangenisstraf verdiend en de TBS met dwangverpleging noodzakelijk: “Net zoals de rechtbank overwogen heeft, dient de samenleving beschermd te worden tegen mogelijk toekomstig gewelddadig gedrag van deze man."

Op 8 januari 2021 zal het gerechtshof het onderzoek officieel sluiten en dan zal meteen daarna ook de uitspraak gedaan worden. Daarbij zal dan ook beslist worden over de negentien schadevergoedingen die door benadeelden en nabestaanden gevraagd zijn.

NFL: Washington stunt tegen Steelers, Hail Mary voor Raiders

Nadat de Baltimore Ravens dinsdagavond met 34-17 wonnen van de Dallas Cowboys - vooral dankzij een heerlijke 294 rushing yards van de aanval van de Ravens - zit ook de dertiende week in de NFL erop, tijd om de balans op te maken.

De Pittsburgh Steelers wonnen de eerste elf wedstrijden van het seizoen en thuis tegen het Washington Football Team leek nummer twaalf ook in de maak: quarterback Ben Roethlisberger bedoelde Diontae Johnson (3 yards) en James Washington (50 yards) voor een 14-3 voorsprong bij rust.

In het derde kwart rende Peyton Barber de bal echter vanaf één yard de endzone in en na een field goal van de Steelers kreeg Washington-quarterback Alex Smith de bal voor een 15-yard pass bij Logan Thomas, die er een touchdown en 17-17 van maakte. Kicker Dustin Hopkins trapte vervolgens twee keer vanaf 45 yards raak en Washington maakte de stunt compleet: 17-23.

De New York Jets verloren al elf keer op rij en zijn daarmee in elk geval hard op weg om in de draft als eerste te mogen kiezen. Thuis tegen de Las Vegas Raiders viel dat bijna in het water: de ploeg stond na onder meer twee touchdowns van Jamison Crowder met 28-24 voor.

In de slotseconden kwamen de Raiders echter langszij: quarterback Derek Carr slingerde de ball over 46 yards richting endzone, waar een bijzonder slecht verdedigde Henry Ruggs klaar stond voor de touchdown en de 28-31 overwinning voor de Raiders.

De eerste twee ploegen zijn inmiddels ook zeker van de play-offs. De New Orleans Saints wonnen op bezoek bij de Atlanta Falcons met 16-21, onder meer na twee touchdown passes van Taysom Hill, en dat was genoeg om de play-offs te bereiken.

De regerend Super Bowl-kampioenen, de Kansas City Chiefs, klopten de Denver Broncos met 22-16, dankzij vijf field goals en quarterback Patrick Mahomes die 318 yards en een touchdown pass gooide. Daarmee gaan de Chiefs voor het zesde jaar op rij het postseason in.

Uitslagen NFL week 13
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 16-21
Chicago Bears - Detroit Lions 30-34
Tennessee Titans - Cleveland Browns 35-41
Miami Dolphins - Cincinnati Bengals 19-7
Minnesota Vikings - Jacksonville Jaguars 27-24 OT
New York Jets - Las Vegas Raiders 28-31
Houston Texans - Indianapolis Colts 20-26
Arizona Cardinals - Los Angeles Rams 28-38
Seattle Seahawks - New York Giants 12-17
Green Bay Packers - Philadelphia Eagles 30-16
Los Angeles Chargers - New England Patriots 0-45
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 22-16
Pittsburgh Steelers - Washington Football Team 17-23
San Francisco 49ers - Buffalo Bills 24-34
Baltimore Ravens - Dallas Cowboys 34-17

'Borussia Dortmund ziet in Malen opvolger van Sancho'

Volgens het Duitse blad BILD ziet Borussia Dortmund in PSV-aanvaller Donyell Malen de opvolger van Jadon Sancho. De 20-jarige Engelsman staat in de belangstelling van Manchester United.

In de zomer deed Manchester United een poging om Sancho naar de Premier League te halen. Borussia Dortmund wilde daar toen niet aan meewerken. Sancho heeft bij de Bundesliga-club nog een contract tot de zomer 2023.

Malen is bij PSV bezig aan een goed seizoen. In de Eredivisie scoorde hij in elf duels zes doelpunten. Zijn statistieken in de Europa League zijn nog beter: zes doelpunten uit zeven wedstrijden.

De Noord-Hollander speelde in de jeugd van Ajax en maakte in 2015 de overstap naar de jeugdopleiding van Arsenal. Twee jaar later haalde PSV hem voor 600.000 euro naar Eindhoven. Volgens Transfermarkt ligt zijn huidige transferwaarde rond de 25 miljoen euro.

Naast het betaalde voetbal mogen ook overige topsportcompetities hervat worden

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 17 december Nederlandse topsportcompetities weer hervat mogen worden. In totaal betreft het ongeveer 5000 sporters.

Waar het betaald voetballers al enige tijd gewoon hun sport kunnen uitoefenen was dit voor veel andere topsporters niet zo. Trainen in kleine groepjes was toegestaan, echter wedstrijden spelen mocht niet, tenzij in internationaal verband. Over deze beperkingen heerste onvrede binnen het hockey, basketbal, volleybal en andere sporten. Nu heeft het kabinet besloten om deze beperkingen op te heffen.

“Het is belangrijk dat topcompetities binnenkort weer voorzichtig mogen starten, zonder publiek natuurlijk. Dat houdt de belangstelling voor sport levend en zo kunnen onze topsporters zich beter op de grote internationale evenementen voorbereiden”, aldus Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. “Goed ook dat juist deze week de 2e kamer een motie heeft aangenomen om de sportbonden met in totaal 5 miljoen te helpen om hun topsport en talentprogramma’s overeind te houden nu zij zo’n grote terugloop aan inkomsten hebben”

Of alle topsportcompeties ook direct worden hervat is nog niet zeker. Bovendien is het de vraag of alle sporten aan de strikte coronaprotocollen kunnen voldoen.

'Bayern wil De Jong overnemen van Barcelona'

Volgens Mundo Deportivo staat Frenkie de Jong in de belangstelling van Bayern München. Door de financiële problemen bij FC Barcelona denkt de Duitse topclub zaken te kunnen doen in Catatonie. Naar verluidt is er inmiddels contact geweest tussen Bayern en De Jong’s zaakwaarnemer Ali Dursun.

Bayern had net als tal van andere clubs in 2018 al grote interesse in De Jong, echter Barcelona trok toen aan het langste eind. In oktober maakte de Catalaanse club bekend dat diverse contracten waaronder dat van de 23-jarige middenvelder verlengd te hebben. Het contract van de Nederlander loopt tot de zomer 2026 met een afkoopsom van 400 miljoen euro.

Als gevolg van de coronacrisis heeft de club grote financiële problemen. Vanwege die reden zijn de spelers akkoord gegaan met uitstel van de betaling van het salaris en bonussen. Hierdoor kan de club 172 miljoen euro bezuinigen. Toch zijn hiermee de problemen niet opgelost. Volgens Mundo Deportivo is het niet uitgesloten dat de club spelers moet verkopen.

De afkoopsom van 400 miljoen euro is te gortig voor Bayern maar de Zuid-Duitsers willen wel een marktconform bedrag betalen. In 2018 hadden ze 150 miljoen euro gereserveerd voor het overnemen van De Jong en Matthijs de Ligt van Ajax. Uiteindelijk ging De Jong voor 86 miljoen euro naar Barcelona.

Boete ING blijft in stand en vervolging oud bestuurder

Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag twee uitspraken gedaan in een artikel 12 Sv (strafvordering; red.)-procedure over klachten die tegen ING en een voormalige bestuursvoorzitter van ING Group zijn ingediend.

Eerste uitspraak
De eerste uitspraak gaat over een klacht die is ingediend tegen ING. Het gaat over een transactie die tussen ING en het Openbaar Ministerie op 3 september 2018 is afgesloten in het zogenoemde Houston-onderzoek.

Uit dit onderzoek is gebleken dat ING zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en aan schuldwitwassen. De transactie hield in een betaling van een boete van 675 miljoen euro en een bedrag van 100 miljoen euro voor wederrechtelijk verkregen voordeel.

Het hof heeft de klacht afgewezen en de transactie in stand gehouden. Het hof heeft daarbij rekening gehouden met het feit dat de huidige voorzitter van de raad van bestuur van ING de ernstige strafbare feiten heeft erkend. Bovendien heeft het hof gezien dat de transactieovereenkomst met een persbericht en een uitgebreid feitenoverzicht, is gepubliceerd. Iedereen heeft hier kennis van kunnen nemen. Het hof heeft ook rekening gehouden met de maatregelen die ING heeft getroffen om verdere overtredingen te voorkomen en met haar medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek.

Tot slot is het hof van oordeel dat de opgelegde boete fors is en dat strafvervolging van ING waarschijnlijk niet tot een andere straf zal leiden.

Tweede uitspraak
In de tweede uitspraak heeft het hof de vervolging gelast van een voormalige voorzitter van de raad van bestuur van ING Group. Het hof is van oordeel dat er voldoende aanknopingspunten zijn voor een succesvolle vervolging van deze voormalige bestuurder als feitelijke leidinggever van de door ING gepleegde strafbare feiten.

Het hof acht de vervolging ook nodig om de navolgende redenen. De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. Het hof acht het van belang dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijke leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd.

Twee nieuwe aanhoudingen in onderzoek straatroof Breda

De politie hield woensdag 9 december twee verdachten (15 en 16 jaar) aan in het onderzoek naar een straatroof. Deze straatroof vond maandag 7 december plaats in de wijk Belcrum.

De twee slachtoffers werden door die middag door drie jongens met wapens bedreigd en moesten hun tassen afgeven. De politie ging direct met diverse eenheden naar de daders op zoek. Tijdens de zoekactie werd maandag op de Vinkstraat een 15-jarige jongen als verdachte aangehouden. Hij wordt donderdag 8 december voorgeleid aan de officier van justitie.

Vaten met (mogelijk) drugsafval gedumpt in Bergen op Zoom

In een bosperceel aan de Klaverveldenweg in Bergen op Zoom zijn gisteravond rond 20.10 uur een vijftiental vaten en jerrycans met mogelijk drugsafval aangetroffen.

De brandweer ging ter plaatse om metingen te doen. Eén van de vaten bleek omgevallen en lekte vloeistof. Het Milieuteam van politie Zeeland-West-Brabant gaat de zaak onderzoeken. De vaten en jerrycans zijn opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

Halo Infinite in de herfst van 2021

Voor het eerst sinds het uitstel van Halo Infinite hebben we een nieuwe blik op de game gekregen, gepaard met nieuwe informatie. Het belangrijkste hieraan is natuurlijk de nieuwe launch window van de game.

Halo Infinite moet uitkomen in de herfst van 2021. Tot die tijd is 343 Industries keihard bezig om de feedback en andere problemen die aan het licht kwamen op te lossen. Dit betekent betere lightning, betere effecten, betere modellen... nou ja, alles beter. De details kun je rustig nalezen in het bronartikel.

Ook bevat de update twee screenshots van de multiplayer van Halo Infinite, die er meteen een stuk beter uitzien dan eerder dit jaar. De game is in ontwikkeling voor pc, Xbox One en Xbox Series X | S.

Halo Infinite Multiplayer Map

Halo Infinite Multiplayer Axys

Slachtoffers woninginbraak voelen zich ook buitenshuis onveiliger

Slachtoffers van woninginbraak voelen zich vaker onveilig dan mensen die dat niet waren. Hun algemene onveiligheidsgevoelens en ook die in de eigen buurt zijn groter. Ook schatten ze de kans groter in om binnen afzienbare tijd opnieuw slachtoffer te worden en gedragen ze zich voorzichtiger. Na een inbraak treffen veel slachtoffers maatregelen om hun woning te beveiligen. Dat meldt het CBS op basis van cijfers uit de Veiligheidsmonitor 2019.

In 2019 gaf bijna 2 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van woninginbraak of een poging daartoe. Omgerekend zijn dat ongeveer 240.000 mensen. Van degenen die in deze periode een keer slachtoffer waren van woninginbraak of een poging daartoe, voelde bijna de helft (47 procent) zich weleens onveilig in het algemeen. Van degenen bij wie meermaals is ingebroken, zei ruim 60 procent dat. Dat is ongeveer het dubbele van degenen die in het afgelopen jaar geen slachtoffer van woninginbraak waren. Ook het percentage dat zich vaak onveilig voelt is onder inbraakslachtoffers duidelijk groter.

De onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt laten vergelijkbare uitkomsten zien: slachtoffers van inbraak voelden zich ook vaker onveilig in de eigen woonomgeving dan degenen die geen slachtoffer zijn geweest.

Hoge risico-inschatting inbraakslachtoffers
Inbraakslachtoffers voelen zich niet alleen onveiliger, ze denken ook een groter risico te lopen om opnieuw een woningbraak mee te maken. Van de slachtoffers bij wie in de afgelopen 12 maanden een keer werd ingebroken denken bijna 4 op de 10 dat de kans op een nieuwe inbraak in het komende jaar (heel) groot is. Van degenen bij wie meermaals werd ingebroken denken bijna 6 op de 10 dat. Van de personen bij wie in het afgelopen jaar niet werd ingebroken denkt minder dan 1 op de 10 dat dit zal gebeuren.

Meer vermijdingsgedrag, meer voorzorgsmaatregelen
Inbraakslachtoffers vermijden thuis ook vaker onveilige situaties en ze gedragen zich voorzichtiger. Van degenen die in de afgelopen 12 maanden een keer een woninginbraak meemaakten, zegt 16 procent ’s avonds vaak niet open te doen uit veiligheidsoverwegingen. Van degenen die meerdere keren slachtoffer waren, zegt 26 procent dit. Dit is respectievelijk twee en drie keer zo vaak als bij personen die in de afgelopen 12 maanden geen inbraakslachtoffer waren (8 procent). Ook laten slachtoffers van woninginbraak vaker ’s avonds het licht branden bij afwezigheid. Een meerderheid van 55 à 60 procent zegt dit vaak te doen, tegen 45 procent van degenen die geen slachtoffer zijn geweest.

Meer beveiligingsmaatregelen
Na de inbraak treffen slachtoffers veelal maatregelen om hun woning (extra) te beveiligen. Van degenen die in de afgelopen 12 maanden slachtoffer waren van woninginbraak had voorafgaand aan de inbraak 56 procent extra veiligheidssloten op de buitendeuren. Na de inbraak is dat gestegen naar 72 procent. Vóór de inbraak had een kwart van de mensen buitenverlichting (zonder sensor), na de inbraak was dat ruim de helft. Ook voor andere beveiligingsmaatregelen, zoals camerabewaking of een alarminstallatie, geldt dat die na de woningbraak vaker aanwezig zijn.

Wakker Dier roept minister opnieuw op tot actie

In een brandbrief roept Wakker Dier minister Schouten (LNV) opnieuw op om hittestress tegen te gaan. In september overhandigde Wakker Dier haar bijna 80 duizend handtekeningen en een actieplan tegen hittestress bij dieren. “De minister zal nu tot actie over moeten gaan om te voorkomen dat de dieren volgende zomer wéér wegkwijnen,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Er is de afgelopen tijd in de Kamer veel over hittestress gesproken. Hier is voor de dieren bijna niets uitgekomen. De minister heeft verscheidene mogelijkheden om de dieren tegen hittestress te beschermen, maar geeft aan dit niet te willen doen. Zo weigert ze de handhaving te verbeteren bij dieren die zonder schaduw in de wei staan.

Ook voor de dieren die in afgesloten stallen leven wil de minister geen maatregelen nemen. Minister Schouten stelt dat de sector daar al voldoende maatregelen neemt. Hilhorst: “De minister kan dit helemaal niet constateren, want de autoriteiten voeren daar tijdens hete perioden geen inspecties uit.”

De zomers worden heter
Wakker Dier: "Volgens het KNMI zal tot 2050 het aantal warme dagen met dertig procent toenemen en het aantal tropische dagen zelfs verdubbelen. Volgend jaar zullen de dieren ongetwijfeld weer te lijden hebben onder de hitte. Daarom blijven we strijden en actievoeren om een einde te maken aan dit dierenleed. Totdat er in Den Haag eindelijk iets gebeurt."

FOK! Wat een weer: code geel om dichte mist, vooral droog vandaag

Vanochtend komt op veel plaatsen (dichte) mist voor. Vooral in het noordwesten is er aanvankelijk ook nog even ruimte voor de zon. De mist trekt in de loop van de dag geleidelijk op en gaat over in nevel. In Zeeland kan vanochtend af en toe regen vallen, verder is het op de meeste plaatsen droog. Met een maximumtemperatuur van 2 à 3°C wordt het een kille dag. De wind wordt in de loop van de ochtend overal zwak tot matig uit zuid tot zuidoost. In Zeeland wordt de wind in de middag zuid tot zuidwest en wordt langs de kust mogelijk vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag is er vooral boven de noordwestelijke helft van het land bewolking aanwezig, in het zuidoosten zijn er ook opklaringen. Het blijft overal droog. In het zuidoosten zou het lokaal nog licht kunnen vriezen, elders blijft de temperatuur boven nul. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig, langs de kust eerst mogelijk vrij krachtig.

Donderdag overdag zijn er nog steeds wolkenvelden, maar in de loop van de dag komt de zon van het zuiden uit op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het blijft droog en in de middag wordt het ongeveer 4°C. De zuidoostenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Wolkenvelden bij de Oosterschelde (Foto: Scherpschutter)
Wolkenvelden bij de Oosterschelde (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Kandidaat-Kamerlid GL Kauthar Bouchallikht baalt van bijwonen demonstratie

Kauthar Bouchallikht, kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks, "baalt" van het bijwonen van een demonstratie in 2014 tegen geweld in de Gazastrook waar Israël werd vergeleken met nazi-Duitsland. "De vergelijking tussen Israël en Nazi Duitsland is walgelijk. Ik verafschuw antisemitisme, het gaat in tegen alles waar ik voor sta", heeft ze op Twitter geschreven. Zo meldt de Gelderlander.

Bouchallikht, negende op de kandidatenlijst van GL, noemt zichzelf op Twitter intersectioneel klimaatactivist en “MoSliMinFiltrAnt” in de tweede kamer. Eerder werd bekend dat ze de functie van vice-voorzitter heeft vervuld bij Femyso, een koepel voor verschillende islamitische jongerenbewegingen in Europa. Femsyo zou connecties hebben met het Moslim Broederschap. Bouchallikht heeft eerder in dagblad Trouw aangeven daar niets van te hebben opgemerkt.

Stook-alert in Gelderland en Limburg: open haard mag niet aan

In de provincies Gelderland en Limburg geldt een stook-alert. Mensen krijgen het advies geen hout te stoken tijdens het stook-alert, omdat de weersomstandigheden zodanig zijn dat de rook blijft hangen en gezondheidsklachten kan veroorzaken. Het stook-alert is gisteravond ingegaan en geldt waarschijnlijk tot vanmorgen, dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld door het KNMI en het RIVM. Zo meldt Tubantia.

Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

Het stookalert geldt voor particuliere houtstook die gericht is op sfeerverwarming: kachels, open haarden, vuurkorven, pelletkachels. Het stookalert is niet gericht op bedrijven. Het stookalert geldt ook niet voor mensen die een kachel als hoofdverwarming gebruiken.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan een stookalert versturen in drie situaties: ongunstige weersomstandigheden, een slechte luchtkwaliteit (smog) door fijnstof of een combinatie van deze twee. Het RIVM geeft een stookalert af op basis van verwachtingen van het weer en de luchtkwaliteit. Bij de weersverwachting kijkt het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut naar de windsnelheid en de dikte van de onderste luchtlaag. Bij weinig wind en een dunne onderste luchtlaag kan rook blijven hangen. Het stookalert gaat uit als de helft van een provincie minimaal 6 uur lang een verwachting heeft voor deze ongunstige weersomstandigheden. Daarnaast kijkt het RIVM naar smog door fijnstof.

Houtrook bestaat uit een mengsel van zeer veel verschillende stoffen. Het gaat naast koolstofdioxide en water om een complexe mix van gassen en deeltjes. Een greep uit de verscheidenheid aan stoffen die vrij kunnen komen bij (goede) houtverbranding:

  • fijnstof (waaronder ultrafijnstof);
  • anorganische gassen (zoals koolmonoxide, stikstofoxiden);
  • vluchtige organische stoffen (onder meer benzeen, styreen, 1,3-butadieen, n-hexaan);
  • polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s, waaronder benzo(a)pyreen, dioxines);
  • aldehyden, fenolen, levoglucosan en quinonen (zoals respectievelijk formaldehyde, cresol enhydroquinone, guiacol en andere hydroxyfenolen);
  • organische zuren (onder meer azijnzuur).
  • methoxyfenolen (specifiek bij houtrook)

Ex-baas ruimteprogramma IsraŰl: 'Aliens bestaan en komen in vrede'

De voormalige veiligheidschef van het Israëlische ruimteprogramma zegt dat president Donald Trump op de hoogte is van het bestaan van buitenaardse wezens en op het punt heeft gestaan hun bestaan te onthullen. Meer hierover in het AD.

Professor Haim Eshed (87)is een zeer bekende naam in de ruimtevaartwereld. Hij stond aan het hoofd van het Israëlische ruimteprogramma van 1981 tot 2010 en heeft meerdere malen de Israel Security Award gewonnen,dit is een belangrijke onderscheiding die jaarlijks door de president van Israël persoonlijk wordt uitgereikt. Vanwege zijn lange en indrukwekkende staat van dienst is Eshed bovendien opgenomen in de Wall of Fame van The National Air and Space Museum in Washington, waar de grootste collectie van ruimtevaartuigen in de wereld staat.

Eshed, is tien jaar na zijn pensionering ervan overtuigd dat buitenaardse wezens bestaan. ‘Er is een overeenkomst tussen de Amerikaanse regering en de aliens’, vertelt de gerespecteerde professor aan een Israelische media. ’Ze hebben een contract met ons om hier experimenten te doen. Ze plegen onderzoek en proberen de hele structuur van het universum te begrijpen’, volgens Eshed.

De 87-jarige proffesor geeft toe dat deze verklaring onalledaags zijn. ’Als ik vijf jaar geleden was gekomen met wat ik nu zeg, dan zou ik in het ziekenhuis zijn opgenomen. Maar ik heb niets te verliezen. Ik heb mijn diploma’s en prijzen behaald en ik word gerespecteerd op universiteiten in het buitenland, waar de trend ook aan het veranderen is’, aldus Eshed

Venlo: vrouw (26) overleden na steekpartij op straat

Dinsdagochtend vond er een steekincident plaats op de Azaleastraat. Daarbij kwam het slachtoffer, een 26-jarige vrouw uit Venlo, te overlijden. De politie heeft de omgeving afgezet voor onderzoek.

Rond 06.30 uur ontving de politie een melding gedaan van een overval. Toen de politie ter plaatse kwam bleek het om een steekincident te gaan. Ondanks de inzet van diverse hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, is het slachtoffer ter plaatse overleden.

Onderzoek
De politie heeft de straat direct afgezet voor onderzoek. Vanuit forensische opsporing is er uitgebreid sporenonderzoek verricht. Daarnaast heeft de politie met getuigen gesproken. Zo wordt geprobeerd een beeld te vormen van wat er zich dinsdagochtend rondom het steekincident heeft afgespeeld. Via burgernet is een oproep gedaan om uit te kijken naar de mogelijke verdachte. Dit betreft een man van 30-35 jaar oud met een smal postuur. Hij droeg zwarte kleding met een zwarte jas met capuchon.

Gelokt door een leven vol blingbling, zonder te hoeven werken

In dit najaar spelen weer meerdere cybercrimezaken in hoger beroep. Zaken die worden behandeld onder meer door de specialistische cyberkamer van het gerechtshof Den Haag en advocaten-generaal die zich toeleggen op de specialisatie cybercrime. In deze weblog hun verhaal over cybercrime in Nederland.

Anouk Paulus is een van de aanklagers in hoger beroep, een advocaat-generaal, die zich heeft gespecialiseerd in cybercriminaliteit. Of het illegale handel in bitcoins betreft of het sturen van mailtjes waardoor je bankrekening door criminelen wordt geplunderd, cybercriminaliteit is een lucratieve business. Dat in combinatie met een kleine pakkans, zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht van deze criminaliteit enorm is. Juist in tijden waarin veel mensen -ook (potentiele) criminelen- thuiszitten, zien we dat het hand over hand toeneemt.

Jonge gasten
Anders dan vaak wordt gedacht, heb je voor het plegen veel soorten digitale oplichting en fraude nauwelijks kennis nodig van digitale systemen. Het opsporen van dit soort criminaliteit en achterhalen wie uiteindelijk aan de touwtjes trekt, vereist daarentegen een gedegen kennis van gedigitaliseerde systemen en de opsporingsmogelijkheden op dat gebied. Wat Paulus opvalt is dat het vaak jonge gasten zijn, soms nog geen twintig jaar, die zich schuldig maken aan cybercriminaliteit. Jonge mannen die denken een gat in de markt te hebben gevonden waardoor ze snel veel geld kunnen verdienen en worden gelokt door het vooruitzicht dat zij een luxe leven vol bling bling kunnen leiden, zonder echt te hoeven werken.

Bitcoins verdienen door drugshandel en andere criminaliteit
Steeds meer drugs wordt aangeboden via zogenaamde Dark Net Markets. Het is moeilijk voor de politie om de handel op deze Dark Net Markets in de gaten te houden en te stoppen. Dit heeft ermee te maken dat er op deze markets een grote mate van anonimiteit bestaat. In toenemende mate worden, drugs, wapens, vuurwerk en ander illegale goederen en diensten aangeschaft via dit soort platforms.

Thuis vanachter de computer, bestelt men (wereldwijd) eenvoudig wat men wenst en de post bezorgt het. Anoniem en met een klein risico op ontdekking. Betaling gebeurt in bitcoins of andere virtuele valuta. De verkopers op de Dark Net Markets ontvangen voor hun goederen derhalve (grote hoeveelheden) bitcoins, maar kunnen die bitcoins in de bovenwereld maar moeilijk uitgeven. Uiteindelijk is het “echt” geld waarmee het goud, het klokkie of het huis mee moet worden betaald.

Ontbrekende schakel
Een voorbeeld daarvan is een zaak waarin het gerechtshof in Arnhem deze week uitspraak heeft gedaan. Vijf mannen zijn in hoger beroep voor witwassen veroordeeld; zij sprongen in het gat tussen de Dark Net Markets en de legale economie. Met de service die zij verleenden, zorgden ze ervoor dat criminelen hun bitcoins konden omwisselen in euro’s. In een periode van anderhalf jaar hebben zij ruim 10 miljoen euro aan deze criminelen overhandigd. Contant.

Het hof overweegt daarbij:

De dienst die zij leverden, maakte het voor plegers van misdrijven makkelijk om de bitcoins die zij verwierven — bijvoorbeeld door middel van de verkoop van illegale zaken (zoals verdovende middelen) op zogenoemde ‘darknet markets’ — om te zetten in (contant) geld, zonder dat deze illegaal verkregen inkomsten in beeld kwamen bij financiële instellingen en andersoortige toezichthoudende organisaties. Zodoende hebben zij bijgedragen aan het plegen van misdrijven, door te faciliteren dat misdrijfplegers buiten het zicht van toezichthouders de opbrengsten daarvan konden verzilveren (...) Het witwassen vormt bovendien een aantasting van de legale economie en is, mede vanwege de corrumperende invloed ervan op het reguliere handelsverkeer, een bedreiging voor de integriteit van het financiële handelsverkeer.

De verdachten, zowel wisselaars als gebruikers van die diensten, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot 43 maanden.

Het vermoeden bestaat dat de handelaren precies wisten waar de bitcoins vandaan kwamen, zeker omdat een deel van hen zelf in drugs handelde of handelde voor drugscriminelen. De verdachten hebben dit alleen altijd ontkend en volgehouden dat ze daar niet van op de hoogte waren. Ze hebben verklaard niet naar de herkomst van de bitcoins geïnformeerd te hebben. Dat was volgens hen, en volgens hun advocaten ook niet nodig.

Paulus: 'Ze denken, we weten niet waar het geld vandaan komt, dus handelen we niet strafbaar. Maar zo werkt het dus niet. Dan ben je wel strafbaar. Sterker nog, je bent de ontbrekende schakel voor criminelen tussen de onderwereld en de bovenwereld. Je bent hun witwasser.'

Het gerechtshof heeft dit deze week nogmaals bevestigd: het feit dat er grote contante bedragen mee gemoeid waren, dat de klanten bereid waren een veel hogere commissie te betalen dan gebruikelijk (in ruil voor anonimiteit) en dat de transacties vaak op openbare plaatsen plaatsvonden, zonder dat verdachten daar een goede verklaring voor hadden, maakt dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.Dit is in overeenstemming met de uitspraak die het gerechtshof Den Haag twee maanden geleden deed. Een jongeman werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 3,5 jaar voor het omwisselen bitcoins in euro’s ter waarde van 11,5 miljoen euro.

Witwassen
Door de bitcoins om te wisselen voor contant geld, zonder de identiteit van de klant te verifiëren of bij te houden, wordt het spoor van drugs naar geld doorbroken. Dat maakt opsporen van de drugscriminelen moeilijker. De verdachten die deze week zijn veroordeeld gebruikten na ontvangst van de bitcoins een zogenaamde “bitcoinmixer”, waardoor ook in de blockchain niet meer te achterhalen is waar die bitcoin oorspronkelijk vandaan kwam.

Een extra service, voor de klanten, maar ook voor henzelf. Immers de bitcoinhandelaars hebben zelf weer contant geld nodig om uit te betalen aan hun klanten. Dit contante geld ontvangen ze van de legale bitcoin-exchanges, waar ze de bitcoins inwisselen. Deze bitcoin-exchanges verlangen een legitimatie en een bankrekening waar het geld naar kan worden overgemaakt en zij controleren ook of de bitcoins terug te traceren zijn naar (bijvoorbeeld) Dark Net Markets. De verdachten hadden de beschikking over tientallen bankrekeningen op naam van zichzelf en anderen om zo het geld weer contant te kunnen maken. De grootbanken sloten die rekeningen met enige regelmaat –vanwege het gevaar van witwassen-, maar de verdachten openden net zo snel weer nieuwe rekeningen.

Infecteren
Paulus richt haar pijlen overigens niet alleen op de illegale bitcoinhandel. Zo wijst ze ook op een zaak die binnenkort in hoger beroep bij de cyberkamer van het gerechtshof Den Haag speelt. In deze zaak hebben verdachten zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het verspreiden en exploiteren van banking malware (TorRat genaamd). Deze malware werd met name verspreid naar het midden en klein bedrijf via de mail. Als de ontvangers dan op een link in die mail klikten, werd hun computer met zogenaamde malware geïnfecteerd. 'Als ze dan daarna een betaling uitvoeren, komt dat geld niet op de rekening waarnaar ze het overmaken. Maar belandt dat geld op een andere rekeningen, op rekeningen van criminelen.'

Afschrikken
Paulus zegt dat van de straffen die in dit soort zaken worden opgelegd een behoorlijk afschrikkende werking moet uitgaan. Wanneer het grote geld lokt en de pakkans klein is, terwijl het idee ontstaat dat je ‘niet echt slachtoffers maakt’, moet de straf zodanig zijn dat deze een luid signaal afgeeft dat het hier om serieuze en zeer ondermijnende criminaliteit gaat.

OfficiŰle launch trailer Cyberpunk 2077 verschenen

CD Projekt RED heeft vandaag de launch trailer van Cyberpunk 2077 online gezet, de langverwachte actie-RPG van het team achter de Witcher-games. De Polen pakken flink uit met de trailer, met een paar mooie gameplayfragmenten en een soort ode aan de vrijheid die in de game aan je voeten ligt.

"Cyberpunk 2077 is een open-world, 'action-adventure story' die zich afspeelt in Night City, een bruisende metropool waarin obsessie voor glamour, macht en lichaamsmodificatie de boventoon voert. Je speelt als V, een huurling op zoek naar een uiterest uniek implantaat dat mogelijk de sleutel biedt tot het eeuwige leven. Je kunt de vaardigheden en cyberware van je personage volledig naar eigen voorkeur inrichten voor een unieke speelstijl, terwijl je een enorme stad verkent waarin de keuzes die je onderweg maakt het verhaal een eigen vorm geven", aldus de begeleidende beschrijving op YouTube. 

Cyberpunk 2077 verschijnt op 10 december officieel voor pc, Xbox One, PlayStation 4 en diens respectievelijke opvolgers, de Series X/S en PlayStation 5. Ook is de game via streamingdienst Stadia te spelen. Helaas worden op release niet meteen alle voordelen van de next-gen consoles benut, hiervoor verschijnt later een patch.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.