Jong Oranje tegen Roemenië, Duitsland en Hongarije op EK

Boris (borisz)

Jong Oranje neemt het volgend jaar in de poulefase van het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar op tegen Duitsland, Roemenië en gastland Hongarije. Dit wees de loting donderdagmiddag in Nyon uit.

Jong Oranje keert na acht jaar terug op een eindtoernooi. De Nederlandse beloften kenden een sterke kwalificatiereeks. Daarin won de ploeg van Van de Looi negen keer op rij en was het 46 keer trefzeker. Het EK is in tweeën geknipt. De groepsfase wordt in de laatste week van maart gespeeld. De nummers één en twee gaan dan eind mei door naar de KO-fase. Op 6 juni staat de finale in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Tijdens de groepsfase worden ook de eerste drie kwalificatiewedstrijden voor het WK door het grote Oranje gespeeld. 

Van de Looi juicht het toe dat de loting van het EK van volgend jaar ‘een klassieker’ heeft opgeleverd tegen Duitsland. "Een klassieker, dat is altijd goed. Ik denk dat dat voor iedereen leuk is. Een aantal jongens speelt ook in Nederland en het zijn een bekend team en een bekende trainer. Ik kijk er wel naar uit”, aldus Van de Looi tegen OnsOranje.

Twee jaar geleden was Duitsland nog de tegenstander van de ploeg van Van de Looi in een oefenduel en de tweevoudig Europees kampioen was toen met 3-0 duidelijk te sterk. Toch zegt dat volgens Van de Looi weinig over de aankomende ontmoeting. "Dat was een hele andere situatie. Wij begonnen net met deze ploeg en zij bereidden zich voor op het EK in 2019. Die spelers waren ouder en er zit niemand meer in van toen”, aldus Van de Looi, die met zijn ploeg ook tegen gastland Hongarije en Roemenië speelt. "Het gastland is mooi om tegen te spelen en Roemenië is onbekend voor ons. Daar moeten we ons nog even goed in verdiepen.”

Jong Oranje doet voor het eerst sinds 2013 weer mee aan het EK voor spelers tot 21 jaar. Na de sterke kwalificatiereeks behoort de ploeg tot de outsiders voor de titel. "We zijn ambitieus en willen graag iets laten zien”, aldus de bondscoach. "Als je meedoet wil je het toernooi ook winnen, maar laten we niet arrogant zijn. We zijn er heel lang niet bij geweest. We gaan proberen de lijn van de kwalificatie door te trekken en dan zien we wel waar we uitkomen.”