Medicijnagentschap EMA: cyberaanval geen gevolgen voor COVID-19-vaccin

De baas van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zegt dat de cyberaanval , die men gisteren bekend maakte,geen gevolgen heeft voor het verloop van de goedkeuring van een coronavaccin. De aanval duurde twee weken, vertelde Emer Cooke tegen een commissie van het Europees Parlement.

'We zijn de afgelopen weken het slachtoffer geweest van een cyberaanval. Dat wordt onderzocht' aldus Cooke. 'Ik kan u verzekeren dat dit geen invloed heeft op de tijdlijn voor de levering van vaccins en dat we volledig functioneel zijn.' Meer hierover in Skipr.

De Amerikaanse farmaceut Moderna, dat vergevorderd is met de ontwikkeling van een potentieel coronavaccin, heeft nog niets gehoord van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over een mogelijk datalek na een cyberaanval bij de instantie. 'We hebben contact met ze en houden de situatie in de gaten. Moderna let scherp op mogelijke dreigingen op het gebied van cyberveiligheid', laat een woordvoerder weten.

Het EMA beoordeelt of vaccins en geneesmiddelen veilig genoeg zijn om te worden toegelaten tot de Europese markt. Moderna heeft, net als de concurrerende combinatie Pfizer/BioNTech, gevraagd om goedkeuring voor zijn vaccin. Het EMA komt waarschijnlijk eind december met een oordeel over het middel van Pfizer en BioNTech en half januari over de aanvraag van Moderna. Meer hierover in Skipr.