Kosovaarse medaille voor F-16-vlieger Tankink

Cobra4

Kolonel Peter Tankink is gisteren onderscheiden met de Kosovaarse Orde van de Vrijheid. Hij kreeg deze medaille van de republiek Kosovo voor zijn bijdrage aan de vrijheid van Kosovo. Tankink werd als vlieger zes keer uitgezonden naar het gebied, in de periode 1993 tot en met 1999.

Tankink staat ook wel bekend als ‘de man die een MiG neerschoot’. Vanuit een F-16 haalde hij dit vijandelijk jachtvliegtuig neer. Dat gebeurde in de nacht van 24 maart 1999. Tijdens de eerste luchtaanval van operatie ‘Allied Force’ (tegen het voormalige Joegoslavië). Tankink vloog in een formatie van vier F-16’s. Die moest het luchtruim schoonhouden van vijandelijke vliegtuigen en zo de vliegtuigen van 40 bondgenoten beschermen. In het gebied bevonden zich drie Servische MiG-29’s, zo kregen de vliegers te horen. Tankink wist er een met succes neer te schieten.

Uitreiking op ambassade
Op de ambassade van de republiek van Kosovo in Den Haag ontving Tankink zijn Kosovaarse medaille voor onder meer deze inzet. De ambassadeur van Kosovo Lirim Greiçevci reikte de onderscheiding uit.

Tankink werkt nu bij de Directie Operaties als hoofd operaties. Vorige week werd ook luitenant-generaal buiten dienst Ton van Loon onderscheiden met eenzelfde Kosovaarse medaille. Ook Bill Clinton kreeg deze eerder uitgereikt.

Eerder al Vliegerkruis
In de zomer van 2018 kreeg Tankink al het Nederlandse Vliegerkruis opgespeld. Ook vijf andere vliegers kregen toen het Vliegerkruis voor acties tijdens Allied Force in 1999 boven Kosovo.

Op de vraag hoe Tankink terugkijkt op zijn historische missie antwoordde hij destijds: “Ik vertrouwde volledig op mijn trainingen. Later, in vredestijd, besefte ik wel: het had mis kunnen gaan. Er zat een engeltje op mijn schouder. Maar dat geldt ook voor mijn collega’s. In 78 dagen zijn we geen enkel vliegtuig verloren. Terwijl we continu bestookt werden vanaf de grond door luchtafweerraketten. Ja, we waren goed getraind en professioneel, maar er kwam ook een klein beetje geluk bij kijken: het engeltje.”

Kosovo luchtoorlog
Het onderdrukkende beleid van de Servische president Milošević tegen de Albanese Kosovaren leidde in de jaren ‘90 tot een gewapende strijd in Kosovo. Luchtaanvallen moesten een einde maken aan de militaire acties en de etnische zuiveringen door Joegoslavische leger- en politie-eenheden en ongeregelde milities in Kosovo.

Kolonel Tankink met de Order of Freedom (foto: Ministerie van Defensie)
Kolonel Tankink met de Order of Freedom (foto: Ministerie van Defensie)