De Jonge stopt als lijsttrekker CDA

Zojuist heeft minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. In een verklaring geeft De Jonge aan dat hij het lijsttrekkerschap niet kan combineren met zijn taak als minister in de bestrijding van COVID-19. Het is nog niet bekend wat het CDA nu gaat doen met de vacante plek bovenaan de kieslijst.

Enkele maanden geleden won De Jonge maar net van Kamerlid Pieter Omtzigt bij de door het bestuur opgezette lijsttrekkersverkiezing. Nog altijd is er binnen de partij veel onrust rond de vraag of de uitslag wel betrouwbaar is en of de verkiezingen wel helemaal goed zijn verlopen. Ook schreef het AD dat er binnen de partij ook de nodige weerstand is tegen de minister van VWS.

Of Omtzigt nu alsnog lijsttrekker zal worden of dat het bestuur zal proberen de binnen de partij enorm populaire Wopke Hoekstra naar voren te schuiven is nog niet duidelijk.

Update 22.24 uur:

Het CDA-congres van morgen en zaterdag is uitgesteld na het bekend worden van het nieuws van De Jonge. "Het CDA congres van vrijdag en zaterdag wordt uitgesteld. Maandag maakt het bestuur de nieuwe datum van het verkiezingscongres bekend", zo laat partijvoorzitter Rutger Ploum via Twitter weten.