Hideo Kojima voedt zich met Konami-tranen

Wouter (2dope)

Hideo Kojima, het brein achter onder andere de Metal Gear-games, heeft onlangs zijn voormalig werkgever Konami voorgoed verlaten. In december maakte hij samen met Sony's eindbaas Andrew House via een filmpje bekend dat Sony zijn nieuwe werkplek is, en het werd hoog tijd voor een trap na richting Konami.

Het vertrek van Kojima bij Konami was niet zonder de nodige controverse, maar het komt er op neer dat 'een bedrijfsmatige herstructurering binnen Konami' leidde tot de beëindiging van de samenwerking tussen de Japanse uitgever en Kojima Productions. Gedurende de ontwikkeling van Metal Gear Solid V (FOK! GOTY 2015 #4) ontstonden er al de nodige geruchten over het vertrek van Kojima. Zo werd de naam Kojima van alle marketingartikelen afgehaald en werd de Japanner uit Konami's raad van bestuur gezet.

Vervolgens werd Kojima ook nog eens de toegang ontzegt door Konami's advocatenleger bij de Game Awards 2015, zodat hij zijn eigen reward 'Best Action Adventure Game' voor Metal Gear Solid V niet in ontvangst kon nemen. Uiteindelijk geen goede marketing voor Konami aangezien deze massaal werd uitgejoeld toen het publiek lucht kreeg van de acties. Het was vervolgens Kiefer Sutherland die de award voor Kojima in ontvangst nam. Sutherland is de stemacteur van hoofdrolspeler Big Boss in Metal Gear Solid V.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat het megatalent weer ergens anders aan de bak geraakte. Nu hij bij Sony zijn plek heeft gevonden, werd het tijd voor wat zoete wraak richting Konami, zie de Tweet hieronder. Het mag dan een troll-account zijn, de diss is een schot in de roos. Kojima werkte maar liefst 29 jaar bij het bedrijf, en werd in 2011 zelfs vice-president van Konami Digital Entertainment.