Prijzen voor The Revenant bij Golden Globes

Peter Breuls

Alejandro González Iñárritu's The Revenant heeft zich op de Golden Globes de grote winnaar laten blijken. De film was genomineerd voor vier awards en nam er daarvan drie mee naar huis. Naast Beste Film mocht Iñárritu ook de prijs voor regie meenemen en hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio werd gekroond tot Beste Acteur.

De 73e editie van de door de Hollywood Foreign Press Association georganiseerde film- en televisieprijzen wist daarna een aantal terugkerende film- en tv-makers opnieuw te bekronen, zoals Jennifer Lawrence in David O. Russell's Joy, een film die zelf genomineerd was voor Beste Musical of Comedy, maar verloor van The Martian, waarvoor Matt Damon ook een Beste Acteur in Musical of Comedy-onderscheiding mocht meenemen. Regisseur Ridley Scott moest Iñárritu voor zich laten voor de regieprijs.

Brie Larson kreeg de prijs voor Beste Actrice voor haar rol in Room, een film die ook voor Beste Film en Beste Scenario was genomineerd, maar in die categorieën niet won. De prijs voor Beste Scenario ging naar Aaron Sorkin voor Steve Jobs, een film die ook nominaties had voor Michael Fassbender, Kate Winslet en de muziek van Daniel Pemberton, maar waarvan alleen Winslet een prijs kreeg, voor Beste Vrouwelijke Bijrol. De mannelijke tegenhanger van die prijs ging naar Sylvester Stallone, die voor de zevende keer zijn Rocky Balboa speelde in Creed.

Quentin Tarantino's The Hateful Eight was genomineerd voor drie prijzen, maar de nominaties voor het scenario en de rol van Jennifer Jason Leigh bleven onbekroond. Ennio Morricone werd onderscheiden met een prijs voor de muziek, naast een prijs voor Spectre voor de titelsong Writing's On The Wall, gezongen door Sam Smith. Tot slot was Pixar genomineerd voor Beste Animatie voor The Good Dinosaur en Inside Out, waarvan de laatste won, en kreeg Son of Saul, uit Hongarije, de prijs voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Leonardo DiCaprio in The Revenant
Leonardo DiCaprio in The Revenant

Televisie

Aan de tv-kant wist nieuwkomer Mr. Robot de prijs voor Beste Serie voor de neuzen van onder andere Game of Thrones en Narcos weg te slepen. Christian Slater, die in een bijrol de titelfiguur uit de serie speelt, werd daarvoor onderscheiden, terwijl hoofdrolspeler Rami Malek de prijs misliep; de Beste Acteur-award ging naar Jon Hamm voor Mad Men. Beste Actrice was dit jaar Taraji P. Henson, die de hoofdrol speelt in Empire.

In de categorie Musical of Comedy ging Mozart in the Jungle met de prijs mee naar huis, en kreeg Gael García Bernal de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in die serie. De award voor Beste Actrice ging naar Rachel Bloom voor haar rol in Craxy Ex-Girlfriend.

Voor de Beste 'Limited Series' of TV-film werd Wolf Hall onderscheiden, waarvoor acteurs Mark Rylance en Damian Lewis hun prijs moesten afstaan aan anderen. De onderscheiding voor Beste Actrice in deze categorie ging naar Lady Gaga voor haar rol in American Horror Story: Hotel en Beste Acteur was Oscar Isaac voor Show Me A Hero. Maura Tierney kreeg de prijs voor Beste Vrouwelijke bijrol in deze categorie, voor haar rol in The Affair.

Tot slot ging de Cecil B. DeMille Award, een oevre-onderscheiding, naar Denzel Washington.

Rami Malek en Christian Slater in Mr. Robot
Rami Malek en Christian Slater in Mr. Robot

Met de uitreiking van de Golden Globes is het awardseizoen geopend. De volgende grote prijzengala's zijn in februari: de British Academy Film Awards (Bafta's) worden uitgereikt op 14 februari en de Academy of Motion Picture Arts and Sciences reikt op 28 februari de Academy Awards, oftewel de Oscars uit.