Zweedse politie verzweeg aanrandingen op festival

Redactie

De Zweedse politie is zwaar onder vuur komen te liggen, omdat het Keulse toestanden tijdens het We Are Sthm festival in Stockholm afgelopen zomer en tijdens de jaarwisseling in Malmö doelbewust onder de pet heeft gehouden. Bronnen meldden aan de Zweedse krant Dagens Nyheter dat tienermeisjes massaal aangerand werden door groepen jonge mannen, voornamelijk afkomstig uit Afghanistan. De politie meldde eerder na afloop van het festival dat het kalm was verlopen en dat er zich geen incidenten hadden voorgedaan. Onacceptabel, vindt de Zweedse premier Stefan Löfven.

De krant zegt een memo in het bezit te hebben waarin de politie vooraf gewaarschuwd wordt dat er op het festival 'een bekend probleem is met jonge mannen die tegen tienermeisjes aanrijden'.

De politie geeft toe de wantoestanden te hebben verzwegen. "Dit is een pijnlijk punt. Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat dat de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen", aldus politiechef Peter Ågren tegen de krant Dagens Nyheter.

Premier Löfven is woedend. "De politie heeft in mijn optiek de taak misdaden op te lossen en schuldigen voor het gerecht te brengen en mag op welke grond dan ook niets willen verdoezelen", aldus de regeringsleider maandagochtend.

Zweedse politie verzweeg Keulse toestanden
Zweedse politie verzweeg Keulse toestanden (Foto: ANP)