Al-Attiyah zet aanval in, zware crash Loeb

Nasser Al-Attiyah heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally met zijn Mini de aanval ingezet op de Peugeots. Het leverde de Qatarees behalve de dagzege in de 394 kilometer lange etappe tussen Salta en Belen nog niet veel tijdwinst op. Enige coureur die afhaakte in de top van het klassement was Sébastien Loeb die met zijn Peugeot zeer zwaar crashte, maar met heel veel schade uiteindelijk wel de finish wist te halen.

Al-Attiyah startte furieus en had halverwege ruim twee minuten voorsprong op de beste Peugeot van Carlos Sainz. Aan de streep waren hier echter nog maar twaalf tellen over. Ook Stephane Peterhansel had me een lekke band een lastige start, maar hij wist door ijzersterk rijden in de duinen zijn ruim zes minuten achterstand terug te brengen tot 31 tellen. De Nederlander Erik van Loon kende een uitstekende dag met een tiende plaats op een kwartier achterstand.

Loeb had een veel zwaardere dag. De Fransman kwam eerst vast te staan in het zand en verloor acht minuten. In zijn pogingen om tijd goed te maken crashte hij in deel twee van de etappe zwaar. De Peugeot sloeg over de kop, maar de Fransman en zijn navigator Daniel Elena waren ongedeerd. Na lange reparaties konden ze verder rijden en bereikten ze op ruim een uur achterstand de finish.

In het klassement moest Loeb de leiding afstaan aan Peterhansel die twee minuten voorsprong heeft op Sainz. Op bijna een kwartier is Al-Attiyah derde. Tussen dit drietal lijkt het te gaan, want nummer vier, Mikko Hirvonen, staat op ruim 36 minuten. Beste Nederlander is Van Loon op plek elf met anderhalf uur achterstand.