Stoner: "Rossi heeft zijn eigen kampioenschap verwoest"

Voormalig MotoGP-wereldkampioen Casey Stoner heeft verbaal uitgehaald naar Valentino Rossi. De Australische coureur vindt dat Rossi een geweldig 2015 heeft gereden maar zijn eigen kampioenschap om zeep heeft geholpen. De Italiaan ging lang aan de leiding van het kampioenschap maar moest de titel na een flinke controverse met Marc Marquez aan Jorge Lorenzo laten. "Ik had verwacht dat hij verstandiger zou zijn met al zijn ervaring," meent Stoner.

"Ik denk niet dat veel mensen vooraf hadden verwacht dat Rossi nog op dat hoge niveau zou kunnen rijden," begint Stoner complimenteus. "Maar Lorenzo is zonder twijfel een waardig kampioen. Hij reed beter en won meer races." Stoner suggereert dat Rossi niet goed met de kampioensdruk om zou kunnen gaan. "Valentino heeft slechts twee keer in zijn loopbaan tot aan de slotrace om de titel gestreden en beide keren verloor hij het kampioenschap. Hij won zijn titels altijd met een grote voorsprong en met nog minimaal één race te gaan. Dit jaar had Lorenzo het momentum in de laatste races en ik denk dat Jorge ook zonder Rossi's gridstraf in de slotrace de titel zou hebben gewonnen."  

Ook Stoner en Rossi hebben samen een controversieel verleden. Na afloop van een pittige tweestrijd tussen beide heren op Lacuna Sega in 2008, bromde Stoner dat hij het respect voor één van de grootste coureurs uit de geschiedenis verloren had. In 2011 ging het op het circuit van Jerez andermaal mis tussen beide kemphanen. Na een nogal onhandige actie van de Italiaan moest Stoner de strijd staken, waarna de Australiër na afloop richting Rossi fulmineerde dat diens ambities groter waren dan diens talent, een uitspraak waarvoor hij later overigens wel zijn excuses aan zou bieden.

Ook afgelopen jaar kreeg Rossi het dus aan de stok met zijn rivalen. Na afloop van de race op Sepang, waar Marquez onderuit ging tijdens een duel met Rossi, moest de Italiaan voor straf achteraan starten tijdens de seizoensfinale in Spanje. Een straf die uiteindelijk de titel bij Lorenzo deed belanden. "Ik kan me Valentino's frustraties in Sepang best voorstellen, maar hij verloor zijn kalmte," zegt Stoner. "Ik had verwacht dat hij verstandiger zou zijn door al zijn ervaring. Valentino heeft zijn eigen kampioenschap verwoest."

Stoner: "Rossi heeft zijn eigen kampioenschap verwoest" (Pro Shots / Insidefoto)
Stoner: "Rossi heeft zijn eigen kampioenschap verwoest" (Pro Shots / Insidefoto)