SP wil onafhankelijk onderzoek naar werkdruk docent

SP-kamerlid Jasper van Dijk vraagt staatssecretaris Dekker van Onderwijs om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de werkdruk van docenten. Volgens het kamerlid zal dan blijken dat docenten veel meer uren maken dan waar ze voor betaald worden.

De aanleiding voor de vraag naar een onafhankelijk onderzoek is de rechtszaak die een wiskundedocente heeft geprocedeerd tegen de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Zij is van mening dat ze niet al haar gewerkte uren betaald krijgt. Haar advocaat spreekt van een vorm van uitbuiting van de werknemer.

Van Dijk eist opheldering over de verschillende taken die een docent moet doen buiten het lesgeven om. Zoals het nakijken van werk, het voorbereiden van de lessen en het surveilleren van toetsen. Hij denkt dat een onderzoek hier veel over kan ophelderen en zegt: "Schoolbesturen leggen geruisloos steeds meer taken op het bord van docenten, zonder dat bekend is hoe lang die taken duren".

Het is de bedoeling dat het onderzoek niet de vorm gaat aannemen van vragenlijsten, maar dat onafhankelijke onderzoekers bijvoorbeeld een dagje meelopen met de docenten zodat gekeken kan worden hoeveel uren ze daadwerkelijk moeten maken voor hun werk.

De onderwijsvakbond AoB is positief over het voorstel, maar ziet liever dat de staatssecretaris en de tweede kamer focussen op oplossingen.

Andere politieke partijen hebben ook gereageerd. D66-kamerlid Paul van Meenen vindt het een sympathiek plan, maar vindt onderzoek niet nodig, omdat hij zeker weet dat docenten te veel uren maken. Loes Ypma van PvdA zegt dat de werkdruk gigantisch is, maar vindt een onderzoek meer een taak van de vakbonden. Ze denkt dat er vanuit de tweede kamer andere oplossingen moeten komen. VVD-kamerlid Karin Straus vindt een onderzoek niet nodig, want het kabinet doet volgens haar al genoeg om de werkdruk te verminderen.