FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 december 2015

De Haan maakt seizoen af bij Heerenveen

Foppe de Haan maakt het seizoen af als trainer van sc Heerenveen. De 72-jarige Fries zou in eerste instantie tot de winterstop zijn grote liefde helpen, maar werd door de clubleiding gevraagd tot het einde van het seizoen op de bank te blijven zitten. Na overleg met onder anderen zijn vrouw besloot De Haan in te gaan op dat verzoek, onthulde hij vrijdag na de winst op Excelsior (2-1).

De oud-bondscoach van Jong Oranje ging eind oktober weer als trainer aan de slag bij de club die hij tussen 1985 en 2004 al diende. De Haan nam de taken over van de opgestapte Dwight Lodeweges. Onder leiding van de eigenzinnige Fries klom Heerenveen op de ranglijst. Begin december zei hij nog hooguit tot de winterstop te blijven. "Ik vind het prachtig om te doen, maar het kost me ook veel energie." Een paar overwinningen verder besloot De Haan toch door te gaan.

"Het is pittig, dit werk", zei de zeventiger na de winst op Excelsior tijdens de persconferentie. "Ik ben de jongste niet meer, het kost me een hoop energie. Maar goed, voor de club is dit het beste. En ik vind het zelf ook hartstikke leuk. Ik heb wat vergaderd hier en daar, links en rechts, en toen besloten gewoon door te gaan."

De Haan voerde ook een gesprek met de beoogde nieuwe algemeen directeur Luuc Eisenga. "Hij heeft heel heldere ideeën over hoe hij de breuklijnen bij de club wil repareren. Ik heb aan alle kanten het gevoel dat het goed komt, dat heb ik meegenomen in mijn overwegingen. Je moet nooit aan een dood paard trekken, zei mijn oude voorzitter ooit. Nou, dat gevoel heb ik hier niet meer. Heerenveen is een levend paard."

De Haan maakt seizoen af bij Heerenveen
De Haan maakt seizoen af bij Heerenveen (Foto: ANP)

NAC moet periodetitel aan Sparta laten

NAC Breda heeft de tweede periodetitel van dit seizoen in de Jupiler League aan Sparta Rotterdam moeten laten. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen had vrijdag aan een puntje tegen Go Ahead Eagles genoeg om zich te verzekeren van de eerste plek, maar ging in het volgepakte Rat Verlegh-stadion met 1-0 onderuit. Leon de Kogel bezorgde de bijna 18.000 supporters van NAC een enorme kater met zijn doelpunt in de 56e minuut.

NAC had de periodetitel voor het grijpen. Een gelijkspel was voldoende om Sparta op basis van het doelsaldo achter zich te houden, maar het veertigjarig jubileum van het 'Avondje NAC' liep uit op een drama. De thuisclub miste ontstellend veel kansen en had de pech dat de arbitrage een paar minuten voor rust een doelpunt van Sjoerd Ars ten onrechte afkeurde wegens buitenspel.

Geheel tegen de verhoudingen in zette De Kogel de bezoekers aan het begin van de tweede helft op voorsprong, na een scrimmage voor het doel van Jelle ten Rouwelaar. Ook tegen tien man, nadat Tom Daemen met twee keer geel van het veld was gestuurd, wilde het in de laatste tien minuten niet lukken voor NAC. Wat de Brabanders ook probeerden, ze konden de uitblinkende doelman Theo Zwarthoed van Go Ahead niet passeren.

Koploper

Met negentien punten uit acht wedstrijden pakte Sparta zo de titel in de tweede periode. FC Volendam had de eerste periodetitel al opgeëist. Sparta gaat in de reguliere competitie ook aan kop met 39 punten uit zeventien duels, VVV-Venlo volgt met 34. De Limburgse club hield vrijdag in De Koel de punten in huis tegen Achilles'29 (3-0). Sparta zegevierde in de Zuid-Hollandse derby tegen FC Dordrecht met dezelfde cijfers, vooral dankzij twee treffers in de laatste vijf minuten van Finn Stokkers (0-3). Topschutter Thomas Verhaar had de score al vroeg geopend aan de Krommedijk.

FC Volendam raakte net als NAC achterop bij Sparta door een gelijkspel thuis tegen FC Oss: 1-1. De oranjehemden hebben net als Go Ahead acht punten achterstand, NAC staat negen punten achter op de koploper. Laagvlieger Almere City FC boekte een doelpuntrijke zege bij Jong PSV: 3-4. Jong Ajax was kansloos tegen FC Den Bosch (3-0).

Vlemmix verliest op kutfoto van Van Royen

De veelbesproken 'tamponfoto' van schrijfster Heleen van Royen heeft een nieuwe eigenaar. Onlineveilinghuis Catawiki heeft de foto, onderdeel van een grote veiling met de inventaris van Johan Vlemmix, vrijdagavond voor een bedrag van 1300 euro geveild.

Vlemmix kocht de befaamde foto in 2014 voor 1900 euro. Op de foto is de vagina van Heleen te zien met een bebloede tampon. De foto veroorzaakte behoorlijke ophef toen deze werd getoond in een uitzending van De wereld draait door. Vlemmix gebruikte de foto tijdelijk voor zijn expositie Vulvarious.

Een jaar later besloot Vlemmix de foto samen met een groot deel van zijn bezittingen te verkopen. ''Ik wil een nieuwe start maken. Alles verkopen is een begin en vanuit daar ga ik kijken hoe het verder moet. Ik ben een aandachtsjunk, kick op publiciteit, maar het moet anders. Ik ga een nieuwe invulling geven aan mijn leven", maakte hij begin december bekend.

Krukje
Andere opvallende veilingstukken waren het pak dat Vlemmix droeg als starter tijdens het programma Te land, ter zee en in de lucht, een krukje dat Vlemmix kreeg van het medium Jomanda en twee levensgrote poppen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Onder de hamer kwamen ook auto's, kunst, antieke meubels, staatsieportretten en diverse carnavalspakken.

In totaal bracht de veiling ruim 14.000 euro op, een stuk minder dan de gehoopte 50.000 euro. Volgens veilingmeester Ger van Oers van Catawiki was er vanuit zowel Nederland als België belangstelling voor de 'tamponfoto', die uiteindelijk door een Belg werd aangekocht.

Vlemmix maakt verlies op tamponfoto Van Royen
Vlemmix maakt verlies op tamponfoto Van Royen (Foto: BuzzE)

Mortuarium verliest lijk in Texas

Medewerkers van een Amerikaans mortuarium zijn al rijdend op een weg in Texas het lichaam van een overleden vrouw verloren. De stoffelijke resten van de vrouw vielen uit de bestelbus toen door onbekende oorzaak de achterruit het begaf. De medewerkers hadden niets in de gaten en reden door. De politie vond de "bodybag" met het in ijs verpakte lichaam later bij een routinecontrole langs de weg.

De 79-jarige Nell Joseph had haar lichaam aan de wetenschap gedoneerd. De medewerkers van het mortuarium waren met haar op weg naar een wetenschappelijk centrum in Colorado toen ze haar verloren. Volgens het centrum lagen meer lichamen in de bus en zijn die wel aangekomen.

Mortuarium verliest lijk in Texas
Mortuarium verliest lijk in Texas (Foto: ANP)

Skeletonster Le Conté valt tegen, Meylemans maakt indruk

Skeletonster Joska le Conté heeft tijdens de derde World Cup van het seizoen, vrijdag in Königssee, opnieuw niet kunnen overtuigen. De 28-jarige Nederlandse werd vorig seizoen nog zevende op de Duitse baan, de beste Nederlandse skeletonprestatie ooit, maar vrijdag kwam ze niet verder dan plek negentien.

Vooral de eerste run van Le Conté ging bijzonder moeizaam en leverde een gedeeld achttiende plek op. In de tweede run was ze weliswaar sneller, maar dat gold voor iedereen. De Russische Yulia Kanakina, met wie ze plek achttien deelde, ging in de tweede heat sneller naar beneden en dus zakte Le Conté naar positie negentien in het deelnemersveld van 22 dames. 

De Duitsers waren heer en meester op eigen baan en dan vooral Tina Hermann. De 23-jarige Duitse kende vorig jaar een indrukwekkend debuutseizoen, maar heeft zich nu steving aan kop van de World Cup genesteld. Ze werd tweede in de eerste wedstrijd en won de tweede en vrijdag ook de derde wedstrijd. Met twee nieuwe baanrecords verpulverde ze de concurrentie: landgenote Jacqueline Lölling, World Cup-rookie, werd op 1,13 seconden gezet. De Zwitserse Marina Gilardoni moest weliswaar 1,56 seconden toegeven, het leverde haar na jaren wel de eerste podiumplek ooit op. 

De revelatie van het seizoen, Lelde Priedulena uit Letland, nam de vierde plek in beslag en zette haar indrukwekkende doorbraak door: in haar vorige vijf seizoenen kwam ze nooit verder dan één twaalfde plek, dit seizoen werd ze achtereenvolgens vijfde, zesde en vierde. De 19-jarige Belgische rookie Kim Meylemans maakte eveneens weer grote indruk. Na een negende en tiende plek werd ze dit keer zelfs zevende.

Gedurende het seizoen kun je over de skeletonwedstrijden meediscussiëren of je vragen stellen in het speciale forumtopic.

Tennisster Hogenkamp sluit aan bij Sluiter

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zich aangesloten bij coach Raemon Sluiter. De Rotterdamse oud-proftennisser nam een paar maanden geleden al Kiki Bertens onder zijn hoede. De twee beste Nederlandse tennissters van dit moment trekken voorlopig samen met Sluiter de wereld over.

"De schema's van Kiki en Richel zullen de komende drie, vier maanden nagenoeg gelijklopen", zei Sluiter vrijdag. "Richel was erg zoekende in haar trainingssituatie, vooral op het gebied van coaching. Ze zocht ook iemand om mee te reizen. Die meiden kunnen het al heel lang goed met elkaar vinden, zo is deze samenwerking ontstaan."

Bertens en titelverdedigster Hogenkamp doen volgende week mee aan de NK in Rotterdam. Eind december vliegen ze met Sluiter naar Nieuw-Zeeland, waar hun seizoen begint in Auckland. Daar bereiden de tennissters zich voor op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Bertens mag als nummer 105 van de wereld nog stiekem hopen rechtstreeks te worden toegelaten tot het hoofdtoernooi, Hogenkamp (132e) moet sowieso kwalificaties spelen. "Het kan nog schuiven worden als Kiki doorschuift, dan speelt ze tijdens de kwalificatieweek in Hobart", aldus Sluiter. "We zien het als een proefperiode. Als hun rankings gelijkblijven en ze gelijke schema's draaien, kan het heel goed werken. Kiki en Richel hebben een goede balans in hun vriendschap. Ze gunnen elkaar alles, maar willen ook niet voor elkaar onderdoen. Die onderlinge concurrentie kan ervoor zorgen dat ze elkaar omhoog stuwen." Het moet ertoe leiden dat Bertens en Hogenkamp, aan de hand van Sluiter, een flinke sprong gaan maken op de wereldranglijst.

Tennisster Hogenkamp sluit aan bij Sluiter
Tennisster Hogenkamp sluit aan bij Sluiter (Foto: ANP)

Federer gaat op Olympische Spelen dubbelen met Hingis

Roger Federer is van plan tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro aan het gemengd dubbelspel mee te doen met Martina Hingis als partner. De 34-jarige Zwitserse tennisser bevestigde dat voorgenomen samenwerkingsverband met zijn een jaar oudere landgenote vrijdag tijdens een persconferentie in Dubai.

Zowel Federer als Hingis, die zich sinds haar rentree ontwikkelde tot een zeer succesvol dubbelaar, was in het verleden eerste op de wereldranglijst. Ze speelden vijftien jaar geleden in het begin van hun carrière al eens samen.

Of het Zwitserse tweetal volgend jaar augustus inderdaad in actie mag komen, is nog geen uitgemaakte zaak. Slechts zestien koppels worden toegelaten tot het olympische toernooi, uitgekozen uit de spelers en speelsters die zich in het enkel- en dubbelspel voor Rio plaatsen en dus op de Spelen aanwezig zijn.

Federer gaat in Rio dubbelen met Hingis
Federer gaat in Rio dubbelen met Hingis (Foto: ANP)

Cocu: "Even genieten en weer door"

De euforie over het bereiken van de achtste finales in de Champions League heeft bij PSV weer plaatsgemaakt voor de realiteit. Na een klein feestje is de blik gericht op de competitiewedstrijd zaterdag tegen Roda JC "Na zo'n prestatie is er altijd ruimte om te genieten. Maar als je ervaart hoe mooi dat podium kan zijn, is het van belang dat je je ook weer op de competitie richt", zei trainer Phillip Cocu vrijdag. "Daarin kunnen we de Champions League voor komend seizoen afdwingen."

PSV treft bij Roda JC trainer Darije Kalezic, die de afgelopen twee jaar bij Jong PSV werkte. "Hij weet meer dan de andere coaches", zei Cocu, die erkent dat dit een voordeeltje kan zijn voor de Limburgers. "Hij heeft hier gewerkt en weet op welke manier wij werken. Wij willen zaterdag echter laten zien dat we ook na een Europees duel een mooi resultaat kunnen behalen."

Dat moet gebeuren zonder de langdurig geblesseerde Jetro Willems en de aanvallers Luciano Narsingh en Maxime Lestienne, die nog niet wedstrijdfit zijn. Bij Roda keert de Australische spits Tomi Juric terug in de selectie.

Cocu: even genieten en weer door
Cocu: even genieten en weer door (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - Excelsior

Speelronde 16 van de Eredivisie ving aan met het duel tussen sc Heerenveen en Excelsior. De Friezen hebben op eigen veld met 2-1 gewonnen. Heerenveen klom naar de tiende plaats. Excelsior, dat zijn eerste nederlaag in zes uitduels leed, staat twaalfde. 

sc Heerenveen

2 - 1

Excelsior

 22' Otigba
 55' Larsson
   90+2' Stans (pen)
 
 Gele kaart: v.Aken, Thorsby (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22150
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Otigba
v.d.Berg
v.Aken (Bijker/67)
Thorsby
St.Juste
Cavlan (v.d.Boomen/79)
Slagveer (Zahovic/86)
Veerman
Larsson
  Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Stans
Kruys (Elbers/ 46)
Kuwas (Vermeulen/76)
Auassar
v.Mieghem (Hasselbaink/76)
v.Weert

Doellijntechnologie op EK stap dichterbij

De kans is groot dat volgend jaar tijdens het EK voetbal gebruik wordt gemaakt van doellijntechnologie. Het uitvoerend comité neemt daar volgende maand een beslissing over. Tijdens de UEFA-vergadering van vrijdag in Parijs kwam het onderwerp al uitgebreid ter sprake.

"We hebben hier uitvoerig over gepraat", zei secretaris-generaal Gianni Infantino op een persconferentie. "Veel mensen staan er positief tegenover. Als we voor doellijntechnologie gaan, zal dat komend seizoen in onze toptoernooien worden ingevoerd. We hebben dan nog wel wat logistieke en praktische uitdagingen voor de boeg."

De momenteel geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zich altijd fel uitgesproken tegen gebruik van technische hulpmiddelen. De Fransman ziet meer baat bij extra scheidsrechters langs de lijnen, de zogeheten vijfde en zesde officials, die de achterlijnen in de gaten houden.

Duur systeem

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1 wordt wel gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Ook bij het WK van vorig jaar in Brazilië hielden camera's tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was. In de Nederlandse competitie is slechts één stadion voorzien van dat dure systeem. Tot de winterstop hangen de camera's in de Amsterdam ArenA, in de tweede seizoenshelft verhuist het systeem naar De Kuip.

De UEFA neemt in januari een definitief besluit. Doellijntechnologie wordt dan gebruikt tijdens het komende EK en volgend seizoen in de Champions League en Europa League.

Doellijntechnologie op EK stap dichterbij
Doellijntechnologie op EK stap dichterbij (Foto: ANP)

Mannenploeg, met Kramer en Bergsma, pakt goud op achtervolging

Nederland heeft vrijdag tijdens de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen de ploegachtervolging bij de mannen gewonnen. Het drietal van Oranje, bestaande uit Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, noteerde na acht ronden de beste tijd: 3.43,77. Noorwegen belandde met 3.44,67 op de tweede plaats, gevolgd door Rusland met brons (3.46,24). Met de overwinning voor eigen publiek verzekerde het Nederlandse trio zich van een startbewijs voor de WK afstanden half februari in Rusland.

Bergsma kwam na Sochi 2014, waar hij zich vlak voor de gouden finale uit onvrede over onder meer zijn bijrol terugtrok, niet meer in actie op de ploegachtervolging. Na enkele verhelderende gesprekken met onder anderen Kramer en bondscoach Geert Kuiper besloot de olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter zich eind vorige maand toch weer beschikbaar te stellen. Vorige week fungeerde de 29-jarige Fries in Inzell nog als reserve. Blokhuijsen veroverde toen goud met Douwe de Vries en Arjan Stroetinga in het team.

Bergsma had vrijdag in Thialf af en toe moeite om het hoge ritme van Blokhuijsen en Kramer bij te benen. "Het was even wennen", gaf hij ruiterlijk toe. "Als ik weer wat vaker met deze mannen ga rijden, zal het wel goed komen. We missen samen nu nog wat ervaring."

Volgens Bergsma heeft Kuiper, als bondscoach opvolger van technisch directeur Arie Koops, een belangrijke rol gespeeld in zijn terugkeer op de ploegachtervolging. "Als Koops nog bondscoach was geweest, had ik hier niet gereden", liet hij onomwonden weten bij de NOS.

Mannenploeg pakt goud op achtervolging
Mannenploeg pakt goud op achtervolging (Foto: ANP)

Slachtoffer Alkmaar is Hagenaar van 29

Het lichaam dat vrijdagochtend op een fietspad in een recreatiegebied ten noorden van Alkmaar is gevonden, is van een 29-jarige man uit Den Haag. Dit heeft de politie vrijdagavond laten weten. De dode is een bekende van de politie. Hij is volgens de politie waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen.

De politie kreeg vrijdagochtend een tip van iemand die had gezien dat een man in een busje geladen zou worden bij de Willem Kalfstraat in Alkmaar. De bestuurder is vervolgens aangehouden, net als twee mensen in het huis. Het gaat om mensen uit Alkmaar en Heerhugowaard, van 43, 47 en 26 jaar.

 
Drie aanhoudingen naar aanleiding vondst lichaam in Geestmeram...

Vrijdagochtend kreeg de politie de melding dat er op de Willem Kalfstraat in Alkmaar mogelijk iemand in een busje werd geladen. ter plaatse werden na enig onderzoek twee mensen aangehouden. Het bewuste busje bleek een witte Hyundai te zijn waarna een burgernetbericht werd uitgegeven. Toen het busje werd gevonden hield de politie de bestuurder ervan ook aan. Inmiddels was in recreatiegebied Geestmerambacht een lichaam van een man gevonden. Vlak na de vondst kwam informatie naar buiten dat het zou gaan om een zwaar verminkt lichaam, maar de politie ontkent dat. Dat het gaat om een misdrijf lijkt duidelijk, maar over de rest wil de politie nog niet veel kwijt.

Posted by Alkmaar Centraal on vrijdag 11 december 2015

Slachtoffer Alkmaar is Hagenaar van 29
Slachtoffer Alkmaar is Hagenaar van 29 (Foto: ANP)

UEFA verdeelt ruim 300 miljoen euro bij EK

De 24 landen die volgend jaar deelnemen aan het EK voetbal in Frankrijk, verdelen met elkaar ruim 300 miljoen euro. De winnaar strijkt maximaal 27 miljoen op, 3,5 miljoen meer dan tijdens het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Alle deelnemende landen zijn verzekerd van een startbedrag van 8 miljoen euro. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA vrijdag bekend na een vergadering van het uitvoerend comité in Parijs, waar zaterdag de loting voor de groepsfase plaatsvindt.

Iedere overwinning in de groep wordt beloond met 1 miljoen, een gelijkspel levert beide landen 500.000 euro op. De zestien landen die zich plaatsen voor de achtste finales, krijgen allemaal 1,5 miljoen euro. De acht kwartfinalisten strijken 2,5 miljoen op, alle halvefinalisten 4 miljoen. De twee landen die op 10 juli in het Stade de France in de finale staan, strijden om de hoofdprijs van 8 miljoen euro. De verliezer moet zich troosten met 5 miljoen.

De KNVB kan de kas volgend jaar zomer niet spekken, aangezien het Nederlands elftal naast een EK-ticket greep.

UEFA verdeelt ruim 300 miljoen euro bij EK
UEFA verdeelt ruim 300 miljoen euro bij EK (Foto: ANP)

Ajax definitief zonder fans naar Utrecht

Ajax moet het zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht definitief stellen zonder steun van de eigen supporters. De voorzieningenrechter besloot vrijdag het verzoek van de Ajax-fans om toch naar De Galgenwaard te mogen af te wijzen. De supportersvereniging van Ajax had via advocaat Thomas van Vugt een kort geding aangespannen tegen het besluit van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen om de Amsterdamse aanhang te weren, omdat hij de veiligheid in het stadion anders niet kan garanderen.

Een deel van de fans van FC Utrecht was eigenlijk niet welkom bij het eredivisieduel, omdat ze bij de vorige editie van de wedstrijd antisemitische liederen zongen. Op last van de KNVB moet de Bunnikside, waar de harde kern zit, zondag leeg blijven. De club stelde de supporters van de Bunnikside echter in staat andere plekken in het stadion te krijgen, verspreid over de lange zijdes. De veiligheidsrisico's zijn daardoor hoger, aangezien de betrokken fans nu makkelijker bij het bezoekersvak kunnen komen. Uit veiligheidsoogpunt besloot Van Zanen daarom om geen fans van Ajax toe te laten en ook het uitvak leeg te laten.

De Amsterdamse aanhang was vanzelfsprekend boos en spande een kort geding aan. De voorzieningenrechter erkende dat de supportersvereniging van Ajax belanghebbende is en toonde eveneens begrip voor het gevoel van oneerlijkheid bij de Ajax-fans. Hij concludeerde echter ook dat Van Zanen vanuit het oogpunt van veiligheid "in redelijkheid" heeft besloten het uitvak leeg te houden. De rechter wees daarom het verzoek van de Amsterdamse fans af.

Lastig

"Dit soort kort gedingen zijn per definitie lastig, omdat de rechter niet snel op de stoel van de burgemeester gaat zitten", zei advocaat Van Vugt. "Toch heeft deze uitspraak grote juridische waarde, omdat de rechter heeft geoordeeld dat de supportersvereniging Ajax een zogenoemde 'belanghebbende' is. Dat is voor eventuele toekomstige rechtszaken zeer positief."

De clubleiding van Ajax heeft zich solidair verklaard met de supporters en gaat zondag ook niet naar Utrecht. Geblesseerde en geschorste spelers blijven eveneens thuis.

Ajax definitief zonder fans naar Utrecht
Ajax definitief zonder fans naar Utrecht (Foto: ANP)

'Dreifachsieg' voor Duitse biatletes

De Duitse biatletes hebben tijdens de World Cup in Hochfilzen voor een Dreifachsieg gezorgd. De sprint over 7,5 kilometer werd gewonnen door Franziska Hildebrand, die daarmee haar eerste individuele World Cup-zege boekte. Vooral vorig seizoen was Hildebrand bijzonder constant en eindigde ze zelfs als vijfde in de World Cup, maar ze haalde met een tweede plek slechts één keer het podium. 

De grootste stunt kwam echter op naam van de 26-jarige Maren Hammerschmidt. Zij maakt dit seizoen na een sterk voorseizoen haar rentree in de World Cup, waarin ze tot 2013 al enkele keren uitkwam. Ze schopte het echter nog nooit verder dan een 26e plek, maar vrijdag was alles anders. Hammerschmidt was weliswaar zeker niet de snelste op de ski's, haar foutloze schieten bracht haar een zeer verrassende tweede plek. 

De als 106e vertrokken Hammerschmidt gaf 15 seconden toe op de als vierde gestarte Hildebrand en zorgde ervoor dat het hele podium Duits kleurde. De derde tijd was namelijk van Miriam Gössner, die in haar carrière al de nodige successen kende met onder meer drie World Cup-zeges. Een ongeval bij het mountainbiken in 2013 zorgde er echter voor dat Gössner ver terugviel en zelfs de Olympische Spelen van Sochi moest missen.

Aan het eind van vorig seizoen wist ze zich terug te knokken in het team voor de World Cup en een week geleden was ze in Östersund al sterk met een elfde plek. Dit keer liet de Duitse, bekend om haar lage schietpercentage, slechts één schijf staan bij het schieten en samen met een sterke prestatie bij het langlaufen leverde het haar plek drie op. Het Duitse succes leek zelfs nog met één plek uitgebreid te worden door de teruggekeerde Laura Dahlmeier, maar zij kwam ruim één seconde tekort op Anais Bescond (Frankrijk) en Lucie Charvatova (Tsjechië) en werd zesde. De Tsjechische Gabriela Soukalova werd achtste en houdt de leiding in de World Cup.

Hammerschmidt zorgt voor een daverende stunt met een tweede plek in de sprint in Hochfilzen (Foto: Getty)

Het succes was overigens nog niet over voor Duitsland, want bij de mannen ging de overwinning naar Simon Schempp. Hij bleef twee keer foutloos bij het schieten en hield tien seconden over op de snellere langlaufer Martin Fourcade, die één fout maakte. Tarjei Bø uit Noorwegen bleef eveneens foutloos en veroverde de derde plek, voor de Russen Anton Shipulin, Dmitry Malyshko en Evgeniy Garanichev. Fourcade houdt de leiding in de World Cup.

Man opgelicht door Blokker: geen thee in theekopjes

Jeffrey van Nieuwkoop heeft een terechte klacht over de Blokker. De beste man zegt te zijn opgelicht door het warenhuis. De aldaar aangeschafte theekopjes bleken bij thuiskomst namelijk geen thee te bevatten.

"Ik kocht vandaag thee kopjes bij jullie", schrijft hij op Facebook. "Wat denk je? Zat geen thee in."

De Blokker heeft inmiddels adequaat gereageerd. "Nou Jeffrey, ik had precies hetzelfde", schrijft de huisvrouwenwinkel. "Ik kocht vorige week een portemonnee en daar zat ook niks in! Het blijft een raadsel. Groetjes, Nabila."

 

Ik kocht vandaag thee kopjes bij jullie. Wat denk je? Zat geen thee in :-(

Posted by Jeffrey Van Nieuwkoop on woensdag 9 december 2015

Assad weigert te praten met 'terroristen'

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat de Verenigde Staten en Saudi-Arabië willen dat "terreurgroepen" deelnemen aan vredesbesprekingen en dat niemand in Syrië dergelijke onderhandelingen accepteert. Hij zei dat in een interview met staatsmedia dat vrijdag is gepubliceerd.

"Wanneer ze hun aanpak willen veranderen en hun wapentuig opgeven, zijn we er klaar voor. Maar om met ze te onderhandelen als een politieke entiteit, dat is iets dat we pertinent weigeren."Assad verwees daarbij naar de gesprekken die deze week plaatsvinden in de Saudische hoofdstad Riyad, waarbij verschillende oppositiepartijen om tafel zitten.

Assad weigert te praten met 'terroristen'
Assad weigert te praten met 'terroristen' (Foto: ANP)

Syriërs aangehouden in Genève

Twee Syriërs zijn vrijdagmiddag aangehouden in de Zwitserse stad Genève. In hun auto zijn sporen van explosieven gevonden, meldden bronnen aan de krant Tribune de Genève. Er is nog geen formele bevestiging van de arrestaties. Evenmin is bekend of die te maken zouden hebben met de terreurdreiging in de stad.

De stad in het westen van Zwitserland verhoogde donderdag het dreigingsniveau omdat er vier mogelijk terreurverdachten in Genève zouden zijn. Daarbij werden intensieve controles uitgevoerd.

Syriërs aangehouden in Genève
Syriërs aangehouden in Genève (Foto: ANP)

Bejaarde dood door brand in Valkenswaard

Door een brand in een complex voor beschermd wonen in Valkenswaard is vrijdagavond een bejaarde man om het leven gekomen. Dit heeft de brandweer bevestigd na een bericht van Omroep Brabant. Nadere bijzonderheden over de identiteit van het slachtoffer zijn niet meegedeeld. Brandweer en politie hebben de oorzaak van de brand nog in onderzoek.

Bejaarde dood door brand in Valkenswaard
Bejaarde dood door brand in Valkenswaard (Foto: ANP)

Toro Rosso maakt overuren voor nieuwe wagen

Door de lange onzekerheid over welke motor er komend seizoen achterin de Toro Rosso van Max Verstappen zal liggen, heeft het team enige achterstand opgelopen met het ontwerp van de nieuwe wagen. Om die achterstand in te lopen wordt er momenteel nonstop gewerkt in de fabriek. Sinds bekend is dat er volgend jaar Ferrari-motoren zullen worden gebruikt, wordt er 24 uur per dag, zeven dagen in de week in ploegendiensten gewerkt aan de nieuwe racewagen.

"Dat doen we omdat we op tijd klaar willen zijn voor de eerste test," meldt teambaas Franz Tost aan Autosport. "Wat Toro Rosso betreft kunnen wij dat zelf prima organiseren. De meeste van onze leveranciers gaan straks echter tien dagen dicht vanwege kerst, en dat is wel een probleem voor ons." Normaal gesproken werkt het team alleen de laatste paar dagen voordat de wagen klaar moet zijn 24 uur per dag. Nooit eerder deed het dat voor zo'n lange periode. "We houden dit systeem aan van december tot half februari, dus ongeveer twee en een halve maand." 

En dat is gunstig voor Verstappen en teamgenoot Carlos Sainz. Zij zullen komend seizoen proberen het puntentotaal van 67 te overtreffen. De eerste wintertest van het seizoen zal plaatsvinden van 22 tot en met 25 februari op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona. 

Real Madrid definitief uit bekertoernooi

Real Madrid is definitief uitgesloten van verdere deelname aan het Spaanse bekertoernooi. Het hooggerechtshof voor de sport (TAD) heeft vrijdag het oordeel dat de commissie van beroep van de Spaanse voetbalbond velde, bevestigd.

De Madrileense topclub werd bestraft voor het opstellen van Denis Tsjerisjev in de eerste wedstrijd tegen Cádiz (3-1). De 24-jarige Rus bleek echter niet speelgerechtigd, omdat hij nog een duel schorsing moest uitzitten uit het seizoen ervoor, toen hij was uitgeleend aan Villarreal.

Tot de uitspraak van het TAD konden nog kaartjes worden gekocht voor de return tegen Cádiz, woensdag in Estádio Santiago Bernabéu. Real dacht een sterke zaak te hebben omdat Tsjerisjev niet persoonlijk op de hoogte was gebracht van zijn schorsing.

Real Madrid definitief uit bekertoernooi
Real Madrid definitief uit bekertoernooi (Foto: ANP)

Promotie voor scheidsrechter Gözübüyük

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük heeft promotie gemaakt. De dertigjarige Noord-Hollander is vrijdag door de Europese voetbalbond UEFA overgeheveld van groep 2 naar groep 1. Dat betekent dat Gözübüyük onder meer in aanmerking komt voor het fluiten van wedstrijden in de Champions League en Europa League. "Geweldig nieuws en een enorme blijk van waardering", zei de Haarlemmer, wiens naam begin dit jaar viel in een onderzoek naar matchfixing. Bewijs daarvoor werd nooit gevonden.

Tegenover de promotie van Gözübüyük staat de 'degradatie' van Pol van Boekel, die in groep 1 moet plaatsmaken voor zijn landgenoot. "Enorm teleurstellend", zei de veertigjarige Van Boekel, die nu net als Richard Liesveld in groep 2 zit. Gözübüyük, Kevin Blom en Danny Makkelie maken deel uit van groep 1, Björn Kuipers en Bas Nijhuis behoren tot de Europese elitegroep.

Promotie voor scheidsrechter Gözübüyük
Promotie voor scheidsrechter Gözübüyük (Foto: ANP)

Van Gaal kent geen twijfels

Louis van Gaal kent geen twijfels. Hij vindt zichzelf nog altijd de juiste trainer voor Manchester United, ondanks de pijnlijke uitschakeling in de Champions League. Dat zei de Nederlandse coach vrijdag tijdens zijn perspraatje voor de komende wedstrijd tegen Bournemouth. "Je kunt nu eenmaal winnen in de sport en verliezen. Dat moet je accepteren. Als trainer moet je heel hard werken en ik werk heel hard met mijn spelers."

Van Gaal lag al in de vuurlinie, de nederlaag tegen VfL Wolfsburg (3-2) dinsdag maakte het aantal schutters alleen maar groter. Oud-spelers namen stelling. Paul Scholes noemde United 'middelmatig', Rio Ferdinand vond de 'afgang' naar de Europa League ronduit 'gênant'. Ook worden vragen gesteld bij het spelersmateriaal dat voor tientallen miljoen naar Old Trafford is gehaald. De fans klagen over het saaie voetbal.

"Het probleem is dat we te maken hebben met de verwachtingen. Die zijn bij een club als Manchester United altijd bijzonder hooggespannen", reageerde Van Gaal. "Je moet daarmee omgaan en resultaten halen. Je kunt ook genoeg positieve dingen zien."

De voormalig bondscoach van Oranje doelde onder meer op de plaats op de ranglijst van de Premier League, met drie punten achterstand op de koploper. Vergelijkingen met het verleden gaan volgens Van Gaal mank. "Je moet de club nu analyseren, niet verwijzen naar tien jaar geleden. Er is immers een ontwikkeling gaande in het voetbal. Ik heb een opdracht. Ik ben gekomen om het hier te verbeteren en de titel te pakken als dat mogelijk is. We zitten in dat proces. Nee, ik heb geen twijfels."

Van Gaal kent geen twijfels
Van Gaal kent geen twijfels (Foto: ANP)

Album Coldplay hoogste nieuwe binnenkomer

Het nieuwe album 25 van Adele blijft een bestseller en behoudt deze week de eerste plaats in de Album Top 10. Coldplay komt binnen op de tweede positie met het nieuwe en zevende album A Head Full of Dreams dat vorige week uitkwam.

Coldplay geeft volgend jaar twee concerten in Nederland. Op donderdag 23 en vrijdag 24 juni staan de vier mannen in de Amsterdam ArenA. Ook nieuw in de lijst is The Hague, het minialbum van Golden Earring met daarop vijf nieuwe nummers.

Amor & Pasion van Il Divo, vorige week nog de hoogste nieuwe binnenkomer, is weggezakt naar de negende plek. De liedjes op dit album zijn veelal bekende hits zoals A Las Mujeres Que Yo Ame (To All the Girls I've Loved Before) van Julio Iglesias en Si Voy A Perderte (Don't Wanna Lose You) van Gloria Estefan.

Album Top 10 Week 50
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Adele - 25
2. (-) Coldplay - A Head Full of Dreams
3. (4) Justin Bieber - Purpose
4. (2) Marco Borsato - Evenwicht
5. (-) Golden Earring - The Hague
6. (3) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
7. (8) Jan Smit - Kerst voor iedereen
8. (5) Enya - Dark Sky Island
9. (6) Il Divo - Amor y Pasion
10. (7) Kensington - Rivals

Album Coldplay hoogste nieuwe binnenkomer
Album Coldplay hoogste nieuwe binnenkomer (Foto: BuzzE)

Nieuwe regels voor euthanasie op baby's

Er komt een beoordelingscommissie die gaat kijken naar meldingen van late zwangerschapsafbrekingen (na 24 weken) en euthanasie op baby's tot een jaar oud. De oude zorgvuldigheidseisen in deze gevallen zijn onvoldoende duidelijk voor artsen. Zij hebben er weinig vertrouwen in en doen daarom maar weinig melding van dit soort ingrepen.

De nieuwe regels moeten zorgen voor meer duidelijkheid, transparantie en zorgvuldig medisch handelen. De ministerraad stemde vrijdag in met de nieuwe richtlijn van ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

De beoordelingscommissie gaat ook de late medische abortus op een ongeboren kind toetsen van wie de verwachting is dat het na de geboorte niet buiten het moederlichaam kan overleven. Voorheen bekeek een commissie van de beroepsgroep deze zaken. Bij onzorgvuldig handelen wordt dan de Inspectie voor de Volksgezondheid ingelicht.

Late abortus
Bij een melding van een late abortus op een zwaar gehandicapt of ziek ongeboren kind waarbij de kans op overleven beperkt is en medisch ingrijpen veelal geen zin heeft, stuurt de beoordelingscommissie haar oordeel naar het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. Dat besluit dan over wel of niet onderzoeken en vervolgen van artsen.

De nieuwe regeling treedt op 1 februari in werking.

Nieuwe regels voor euthanasie op baby's
Nieuwe regels voor euthanasie op baby's (Foto: ANP)

Ambulancesmokkelaars de cel in

Drie Nederlanders verdwijnen jarenlang achter Britse tralies. Ze hadden drugs gesmokkeld in een omgebouwde ambulance. Leonardus B. kreeg 28 jaar, Olof S. werd veroordeeld tot 24 jaar celstraf en Richard E. hoorde een straf van 18 jaar. Dat oordeelde een Britse rechter vrijdag.

De drie liepen in juni tegen de lamp. Ze waren per veerboot naar Groot-Brittannië gegaan en werden later in de buurt van Birmingham gecontroleerd. In hun ambulance vonden agenten 193 kilo cocaïne, 74 kilo heroïne en twee kilo xtc. Die drugs waren bij elkaar 38 miljoen pond waard, omgerekend 53 miljoen euro.

De groep reed al langer op en neer. De politie denkt dat de bendeleden in totaal meer dan een miljard pond aan drugs hebben gesmokkeld. Ze hadden zelfs neppatiënten ingehuurd om geloofwaardig over te komen.

Na de arrestaties werden huizen in Zwanenburg en Hoofddorp doorzocht. De politie nam toen tien ambulances, waardevolle spullen en bankrekeningen in België in beslag.

Ambulancesmokkelaars de cel in
Ambulancesmokkelaars de cel in (Foto: ANP)

Zuurgooier moet terecht staan voor foltering

Een Nederlandse man die een schoonmaakster van een Belgische supermarkt zuur in het gezicht gooide, moet terechtstaan voor foltering. Het Belgische Openbaar Ministerie is niet van plan de man te vervolgen voor poging tot moord, zo meldden Vlaamse media vrijdag. Hierdoor ontloopt de 42-jarige man de zogeheten volksjury (het assisenhof), waar de straffen ook veel forser zijn.

F. heeft de zuuraanval toegegeven. Hij wilde "wraak nemen op de maatschappij". De man had de supermarktketen Delhaize afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Op 20 februari voegde hij de daad bij het woord. Zijn slachtoffer raakte levensgevaarlijk gewond en heeft talrijke operaties ondergaan.

Volgens haar advocaat is er gezien het gebruikte middel (zwavelzuur) en de gebruikte hoeveelheid wel degelijk sprake van een gerichte moordaanslag.

Zuurgooier moet terecht staan voor foltering
Zuurgooier moet terecht staan voor foltering (Foto: ANP)

Groen licht nog ver weg voor nieuwe Mediawet

Het is nog geen gelopen race voor de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen, maar gaat dinsdag opnieuw vragen stellen. De senatoren deden dat al eerder, maar vooral CDA en PvdA blijven kritisch.

Dekker wil dat het wetsvoorstel volgend jaar van kracht wordt. Dat betekent dat de Senaat uiterlijk op 22 december het voorstel moet behandelen en erover moet stemmen. Dat is de laatste dag dat de senatoren dit jaar bij elkaar komen.

Het ligt aan de antwoorden die Dekker geeft of die planning lukt, laat CDA-senator Joop Atsma weten. "Zorgvuldigheid staat voorop. De vorige keer gaf hij al binnen een halve dag zijn antwoorden, maar dat waren volgens mij standaardantwoorden die al klaar lagen. Hij moet echt dieper op de zaak ingaan", aldus Atsma.

Kritiek
Voornaamste punt van kritiek is de invloed die de staatssecretaris in hun ogen krijgt op de omroep en de inhoud van de programmering. Dat kan strijdig zijn met de Grondwet, stelt Atsma, omdat die uitgaat van de onafhankelijkheid van de media. Maar ook op de nieuwe regels voor amusement hebben ze commentaar. Lolligheid mag nog wel, maar omroepen moeten zich vooral richten op educatie, cultuur en informatie.

Net als de PvdA vindt ook het CDA dat de staatssecretaris een flinke beweging moet tonen om ze over de streep te trekken. "Er moet veel gebeuren", zegt Atsma. PvdA-senator Esther-Mirjam Sent liet ook al weten grote zorgen te hebben.

De Tweede Kamer stemde in oktober na een stevige discussie in met de aangepaste Mediawet. Ook PvdA en CDA gingen akkoord. Als deze partijen in de Eerste Kamer afhaken, is er geen meerderheid voor het voorstel.

Groen licht nog ver weg voor nieuwe Mediawet
Groen licht nog ver weg voor nieuwe Mediawet (Foto: ANP)

Lee Sang-hwa en Kulizhnikov winnen 500 meter in Heerenveen

De Zuid-Koreaanse schaatsster Lee Sang-hwa heeft vrijdag tijdens de vierde wereldbeker in Heerenveen het eerste baanrecord op de nieuwe ijsvloer in Thialf gereden. De olympisch kampioene op de 500 meter eindigde op de kortste afstand in een tijd van 37,59 seconden. Daarmee was ze in de Friese schaatstempel 0,01 seconde sneller dan het oude baanrecord dat de Duitse Jenny Wolf twee keer in 2008 neerzette (37,60).

Het zilver was voor de Amerikaanse Brittany Bowe, die vrijdag finishte in 37,86. Haar landgenote Heather Richardson-Bergsma pakte brons met een tijd van 37,93. Voor Lee Sang-hwa was het haar vierde wereldbekerzege dit seizoen op de 500 meter.

Margot Boer was de eerste Nederlandse op de tiende plaats (38,45). De Nederlands kampioene op deze afstand versloeg met miniem verschil Jorien ter Mors, die als elfde eindigde (38,46). Floor van den Brandt moest genoegen nemen met de achttiende plek (38,93).

De Nederlandse sprintsters kunnen zich dit seizoen op de 500 meter in het wereldbekercircuit nog niet onderscheiden. De zesde plaats van Ter Mors in Calgary was op deze afstand tot dusver de hoogste klassering voor een schaatsster van Oranje.


De Russische topsprinter Pavel Kulizhnikov heeft vrijdag bij de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen de 500 meter op zijn naam geschreven. De wereldrecordhouder op deze afstand (33,98 seconden) finishte op de vernieuwde ijsvloer in Thialf in een tijd van 34,48 seconden. Daarmee bleef de wereldkampioen boven het baanrecord van Michel Mulder, die in december 2013 een tijd van 34,31 neerzette.

Het zilver was voor de Rus Aleksey Yesin, die vrijdag 34,65 reed. De Canadees Alex Boisvert-Lacroix pakte brons met 34,78.

Kai Verbij was de eerste Nederlander op de vijfde plaats (34,86). Hij verraste vorige week in Inzell nog met brons op de tweede manche van de 500 meter. Dat was zijn eerste wereldbekermedaille op deze afstand. Hein Otterspeer reed in Thialf de veertiende tijd (35,19). Invaller Jesper Hospes belandde op de zestiende plek (35,28).

Michel Mulder, nog altijd olympisch kampioen op de 500 meter, stelde teleur met de negentiende en voorlaatste plaats (35,48). De Zwollenaar reed in Thialf zijn eerste race dit seizoen in het wereldbekercircuit. Hij wist zich anderhalve maand geleden in Enschede niet te plaatsen voor de eerste vier internationale toernooien.

Commissie velt volgende week oordeel over Twente

De licentiecommissie van de KNVB besluit volgende week of FC Twente de regels heeft geschonden. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend. De club sloot een contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports, maar heeft zich daarbij mogelijk niet aan de regels gehouden.

Een deel van het bewuste contract verscheen eind november op de website Football Leaks. Uit dat document zou blijken dat Doyen mogelijk invloed had op het transferbeleid bij de eredivisionist uit Enschede. De licentiecommissie besloot de zaak te onderzoeken, omdat dergelijke inmenging verboden is. In het ergste geval kan Twente de proflicentie kwijtraken.

Donderdag spraken de commissie, de club en de gemeente Enschede met elkaar. De commissie bekijkt nu alle informatie.

Commissie velt volgende week oordeel Twente
Commissie velt volgende week oordeel Twente (Foto: ANP)

Zilver voor Van der Weijden op 3000 meter, WK-ticket naar Joling

Schaatsster Annouk van der Weijden heeft vrijdag bij de vierde wereldbeker in Heerenveen zilver veroverd op de 3000 meter. De 29-jarige rijdster van Team Continu finishte in het slecht bezette Thialf in een tijd van 4.05,39. Ze moest voorrang verlenen aan de Tsjechische wereldkampioene Martina Sablikova, die eindigde in 4.03,50. Het brons was voor de Russin Olga Graf (4.06,57).

De tijden op de nieuwe ijsvloer in het verbouwde Thialf hielden nog niet over. Het baanrecord van de afwezige Ireen Wüst (3.58,68, gereden in maart 2013) bleef ver buiten bereik.

Voor Van der Weijden, vorige week nog elfde op deze afstand in Inzell, was het pas de tweede wereldbekermedaille in haar loopbaan. In maart 2014 won ze goud op de 3000 meter, eveneens in Heerenveen. Voor Sablikova was het dit seizoen de derde wereldbekerzege op rij op deze afstand.

Schouten

Irene Schouten, die in Calgary op de 3000 meter zilver behaalde, belandde vrijdag in Thialf op de vierde plaats (4.07,15). Marije Joling, in Inzell tweede, reed de zesde tijd (4.08,01). Daarmee stelde de schaatsster van Team Corendon wel als eerste Nederlandse in het wereldbekerklassement na vier toernooien een ticket voor de 3000 meter veilig op de WK afstanden half februari in Rusland.

Yvonne Nauta kwam in Thialf met een tijd van 4.08,77 op de zevende plaats uit, gevolgd door Jorien Voorhuis (4.10,08).

Zilver voor Van der Weijden op 3000 meter
Zilver voor Van der Weijden op 3000 meter (Foto: ANP)

IAAF geeft Russen waslijst aan voorwaarden

De Russische atletiekbond weet sinds vrijdag wat haar te doen staat, als ze wil dat Russische atleten weer mee kunnen doen aan internationale toernooien. De internationale atletiekfederatie IAAF maakte vrijdag een lijst met voorwaarden bekend waar de geschorste Russen aan moeten voldoen. Zo is het onder meer zo dat elke Russische sporter die mee wil doen aan een internationale wedstrijd minstens drie keer onverwacht getest moet zijn in het half jaar voor de wedstrijd.

De Russen werden geschorst, nadat bleek dat er jarenlang systematisch doping was gebruikt in de atletiekwereld. De IAAF komt met strenge voorwaarden waaraan de Russen moeten voldoen. "Deze voorwaarden laten geen ruimte voor twijfel. Rusland moet laten zien dat het echt verandert op een hoop gebieden en moet onze 'taskforce' bewijzen dat de veranderingen permanent zijn. Er is geen tijdslijn voor Rusland, ze moeten zelf de antidopingpraktijk en -cultuur aanpakken", aldus IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

In januari gaat de IAAF-taskforce voor het eerst op bezoek in Rusland.

IAAF geeft Russen waslijst aan voorwaarden
IAAF geeft Russen waslijst aan voorwaarden (Foto: ANP)

Derde duel Muskens/Piek Superseries Finals afgeblazen

Badmintonsters Selena Piek en Eefje Muskens hoefden vrijdag niet in actie te komen in Dubai. De tegenstander uit China moest afzeggen voor het derde groepsduel op de Superseries Finals in Dubai, meldde de toernooiorganisatie.

Piek en Muskens zouden nog spelen tegen Tian Qing en Zhao Yunlei, maar Zhao is geblesseerd. Vandaar dat de Nederlandse vrouwen de zege krijgen toegekend. Dat voorkomt dat ze laatste eindigen in de poule, al doen ze niet meer mee voor de winst. Daar strijden de Deense Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl en de Indonesische Nitya Krishinda Maheswari en Greysia Polii later op vrijdag om. Beide duo's wisten eerder deze week al te winnen van Piek en Muskens.

Derde duel Muskens en Piek afgeblazen
Derde duel Muskens en Piek afgeblazen (Foto: ANP)

'Klaver beste politicus'

Jesse Klaver is dit jaar de beste politicus van Nederland, gevolgd door Geert Wilders. Dat zeggen de jongeren tenminste die hebben meegedaan aan het EenVandaag Jongerenpanel. Premier Mark Rutte en D66-voorman Alexander Pechtold delen de derde plek.

Bijna een kwart van de 1165 jongeren tussen de 14 en 24 jaar die meewerkten aan het online onderzoek, noemen Klaver (GroenLinks) de beste politicus. Ze vinden dat hij duidelijke taal spreekt en goed kan debatteren. PVV'er Wilders wordt geroemd om zijn duidelijke mening, ongeacht of mensen het met hem eens zijn of niet. 12 procent van de respondenten vindt hem de beste.

De helft van de deelnemers heeft vertrouwen in Rutte als minister-president. Mensen die hem kozen als beste politicus, deden dat met name omdat ze het knap vinden dat hij ondanks de verschillen tussen de twee coalitiepartijen het kabinet staande heeft weten te houden.

Maandag meldt EenVandaag wie de volwassenen, die meedoen aan het opiniepanel, hebben gekozen tot beste politicus van 2015.

Jongerenverkiezing: Klaver beste politicus
Jongerenverkiezing: Klaver beste politicus (Foto: ANP)

Kamp: economie sterk genoeg

De Nederlandse economie is sterk genoeg om de vermindering van de aardgasinkomsten te dragen. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag naar aanleiding van de nieuwste CPB-cijfers.

Het CPB voorziet voor volgend jaar een economische groei van 2,1 procent, na een plus van 2 procent dit jaar. "Het gaat de goede kant op, daar moeten we blij mee zijn", aldus de bewindsman. "Maar we houden het niet vanzelf vast."

"We zullen in de toekomst dingen moeten doen om het vast te houden. We moeten het met name hebben van de groei van de arbeidsproductiviteit. Daarvoor is het nodig dat we voorop lopen op het punt van de innovatie."

Scholing
Hij wees er verder op dat het goed gaat met de binnenlandse vraag. "De mensen moeten weer ruimte hebben om te consumeren." Daarom is de lastenverlichting van 5 miljard euro uit het nieuwe belastingplan zo belangrijk, aldus Kamp.

Vakbond CNV gaf in een reactie aan dat de economische groei moet worden gebruikt om de positie van werknemers op de arbeidsmarkt te verbeteren. "Dit is het moment om meer te investeren in scholing", zei CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Waar de technologische vooruitgang niet te stuiten is en de economie steeds meer globaliseert, kan de Nederlandse arbeidsmarkt alleen maar groeien als we inzetten op scholing."

Kamp: economie sterk genoeg
Kamp: economie sterk genoeg (Foto: ANP)

'Trump niet grappig, maar gevaarlijk'

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft zich fel uitgesproken tegen Donald Trump. Ze noemde de uitspraken van de populairste kandidaat voor de Republikeinen 'schandelijk' en 'gevaarlijk'. "Ik denk niet langer dat hij grappig is", zei Clinton tijdens een optreden in NBC's Late Night. Haar opmerkingen werden gevolgd door luid applaus van het publiek.

Na de aanslagen in Parijs en San Bernardino heeft Trump opgeroepen moskeeën in de gaten te houden en moslims de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen.

"Hij is veel te ver gegaan. Wat hij nu zegt is niet alleen schandelijk en verkeerd, het is gevaarlijk", oordeelde Clinton, die koploper is bij de Democraten.

Volgens haar speelt Trump rechtstreeks in de kaart van Islamitische Staat. "Hij geeft ze een prima propagandamiddel, een manier om meer mensen in Europa en de Verenigde Staten te ronselen. Ik denk dat iedereen, vooral andere Republikeinen, moeten opstaan en zeggen: Genoeg, je bent te ver gegaan."

Clinton: Trump niet grappig, maar gevaarlijk
Clinton: Trump niet grappig, maar gevaarlijk (Foto: ANP)

Ruimtevaarders geland in ijzige sneeuw

Drie bemanningsleden zijn vrijdagmiddag teruggekeerd uit ruimtestation ISS. Hun capsule landde op de besneeuwde vlaktes van Kazachstan, een paar uur nadat ze de deur van het ruimtestation achter zich dicht hadden gedaan. Vanwege het weer worden ze direct per helikopter naar de bewoonde wereld gebracht. Meestal worden ruimtevaarders eerst nagekeken in een tent bij de landingsplek.

De Amerikaan Kjell Lindgren, de Rus Oleg Kononenko en de Japanner Kimiya Yui waren in juli naar het ISS gegaan. Kononenko was een van de reisgenoten van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Ze zaten van december 2011 tot juli 2012 samen in het ISS.

In het ISS zitten nu twee Russen en een Amerikaan. Twee van hen verblijven er al sinds maart en ze keren pas maart volgend jaar terug. De bewoners krijgen volgende week gezelschap van een Rus, een Amerikaan en een Brit.

Ruimtevaarders geland in ijzige sneeuw
Ruimtevaarders geland in ijzige sneeuw (Foto: ANP)

Justin Bieber blijft Single Top 10 domineren

Justin Bieber blijft deze week de Single Top 10 domineren met vier noteringen, waarvan nog steeds drie in de top. Bieber voert de lijst opnieuw aan met Love Yourself.

De hit Sorry van de Canadese zanger blijft gehandhaafd op de tweede positie. What Do You Mean houdt stand op de derde plek. Alle singles zijn afkomstig van zijn album Purpose.

Net als vorige week volgt Adele op vier met haar internationale hit Hello.

Single Top Tien Week 50
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - Love Yourself
2. (2) Justin Bieber - Sorry
3. (3) Justin Bieber - What Do You Mean
4. (4) Adele - Hello
5. (5) Shawn Mendes - Stitches
6. (14) Lukas Graham - 7 Years
7. (6) Mr Polska / Ronnie Flex - Niemand
8. (8) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
9. (7) Drake - Hotling Bling
10. (9) Justin Bieber - I'll Show You

Justin Bieber blijft Single Top 10 domineren
Justin Bieber blijft Single Top 10 domineren (Foto: BuzzE)

Rutte: ik zat niet fout in Teeven-deal

Premier Mark Rutte vindt niet dat hij verkeerd heeft gehandeld in de Teeven-deal, de affaire over de schikking tussen de toenmalige officier van justitie Fred Teeven en drugscrimineel Cees. H.. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie vrijdag zei hij dat hij in dit proces alles heeft gedaan wat hij kon doen. "Maar het is wel: 'operatie geslaagd, patiënt overleden'."

Nadat Nieuwsuur had onthuld dat met de deal geen 1,2 miljoen maar 4,7 miljoen gulden was gemoeid, sprak een topambtenaar daarover met Teeven, toen staatssecretaris. Het verslag van dat gesprek verdween in een kluis. Tijdens een Kamerdebat later noemde Rutte het een 'kattebelletje', persoonlijke aantekeningen van een ambtenaar, die hij niet naar de Kamer kon sturen.

Oud-ombudsman Marten Oosting, die de kwestie onderzocht, is het daar niet mee eens.

Rutte: ik zat niet fout in Teeven-deal
Rutte: ik zat niet fout in Teeven-deal (Foto: ANP)

Huisarts berispt om dood peuter

Een Apeldoornse huisarts is vrijdag berispt door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, omdat hij wekenlang niet onderkende dat een peuter van dertien maanden steeds zieker werd na het inslikken van een knoopcelbatterij. Het jongetje overleed na drie weken, zijn moeder had achtmaal om medische hulp gevraagd.

Toen de moeder de eerste keer met de huisarts belde over de batterij, was net 's morgens vastgesteld dat het kindje een onschuldige infectie had. Hij adviseerde de moeder de ontlasting van het kind te controleren om te zien of de batterij er weer uit kwam. In de weken daarna belde de moeder nog driemaal met de dokter en viermaal met de huisartsenpost. Haar peuter ademde snel, gilde, had koorts en was uitgeput. Maar de huisarts verklaarde al die klachten vanuit de infectie. Het jongetje overleed aan een bloeding tussen de slokdarm en de aorta, veroorzaakt door de ingeslikte batterij.

Het college vindt dat de huisarts een "niet pluisgevoel" had moeten krijgen toen de moeder maar bleef bellen. Hij had in elk geval contact met haar moeten opnemen. De arts zei dat hij zich niet realiseerde dat een knoopcelbatterijtje gevaarlijk kon zijn, ondanks beschrijvingen in vakbladen.

Het tuchtcollege beoordeelt na een klacht of een zorgverlener zich aan de beroepsnormen heeft gehouden. Het college kan waarschuwen, berispen, een boete opleggen en een tijdelijk dan wel permanent beroepsverbod opleggen. Tegen de uitspraak is beroep mogelijk bij het centraal tuchtcollege in Den Haag.

Huisarts berispt om dood peuter
Huisarts berispt om dood peuter (Foto: ANP)

'Maagkankerpatiënt moet maar doodgaan'

Honderden mensen met maagkanker in Nederlandse ziekenhuizen kregen de afgelopen jaren geen operatie aangeboden, waardoor ze de kans op genezen werd ontnomen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), UMC Groningen en Erasmus MC (Rotterdam).

Of iemand zo'n operatie krijgt aangeboden is sterk afhankelijk van het ziekenhuis waarin de patiënt de diagnose krijgt. In een periode van acht jaar werden 5620 patiënten in 91 Nederlandse ziekenhuizen onderzocht. Op basis van het stadium van hun ziekte zouden ze in aanmerking kunnen komen voor chirurgie. Toch werden meer dan vijfhonderd patiënten om onduidelijke redenen niet geopereerd. Bij maagkanker is de enige kans op genezing een operatie.

In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 1450 mensen de diagnose maagkanker gesteld. Steeds vaker vindt chirurgische behandeling van deze ziekte plaats in gespecialiseerde medische centra, na verwijzing door het ziekenhuis waar de oorspronkelijke diagnose is gesteld.

Het IKNL wil dat er aanvullend onderzoek komt om duidelijk te krijgen waarom de betreffende maagkankerpatiënten niet zijn geopereerd. Aan de richtlijnen voor het opereren van maagkanker ligt het volgens het kankercentrum niet.

'Maagkankerpatiënt kans op genezen ontnomen'
'Maagkankerpatiënt kans op genezen ontnomen' (Foto: ANP)

Demente bejaarde gooide 1,3 ton in de Donau

Het mysterie rond de drijvende bankbiljetten in de Donau in Oostenrijk lijkt opgelost. Een demente bejaarde man van tussen de tachtig en negentig blijkt de ruim 130.000 euro in een arm van de rivier te hebben gegooid.

Volgens Oostenrijkse media vrijdag is de oude man door een getuige gezien gezien toen hij een zak leegde in de Donau. Uit het eerste onderzoek bleek al dat het geld niet afkomstig was van criminele activiteiten in de buurt.

Het geld wordt nu ingeleverd bij het bureau gevonden voorwerpen van de gemeente Wenen. Of een jongen die het geld het eerst ontdekte nu kans maakt op vindersloon, is niet duidelijk. Hij was afgelopen weekeinde bezig de biljetten uit het water te vissen toen de politie arriveerde. In Oostenrijk heeft iedereen die contant geld vindt en naar de politie brengt recht op een deel, als de eigenaar niet binnen een jaar wordt gevonden.

Demente bejaarde gooide 1,3 ton in de Donau
Demente bejaarde gooide 1,3 ton in de Donau (Foto: ANP)

Alsnog toestemming getuigen voor Wilders

De Haagse rechtbank heeft na een beroep alsnog besloten dat Geert Wilders een deel van zijn getuigen mag laten horen in zijn proces. In oktober dit jaar had de rechter-commissaris een verzoek tot toelating van een veertigtal getuigen afgewezen. Daarop riep de politicus een oneerlijk proces te vrezen, is te vernemen in het NRC.

De woordvoerder kon verder niet toelichten om welke getuigen of onderzoeken het gaat daar de wet voorschrijft dat dit in het belang van de onderzoeken achter gesloten deuren gebeurt. Wel is bekend dat er een aantal bewindslieden op Wilders zijn verlanglijst staan. Tevens wil hij een onderzoek naar de ruim 6.400 (voorgedrukte) aangiftes tegen hem. Het betreft hier de aangifte tegen zijn minder, minder, minder Marokkanen uitspraak die hij op 19 maart dit jaar deed tijdens een verkiezingsfeestje na de gemeentelijke verkiezingen in Den Haag.

In de (voorgedrukte) aangiftes wordt Wilders beschuldigd van discriminatie en racisme. Ook naar die racisme grond wil de PVV-leider onderzoek laten doen. Volgens Wilders kan er geen sprake zijn van racisme omdat hij gesproken heeft over nationaliteit.
Het Openbaar Ministerie heeft het 'gevoel' dat Wilders en diens advocaat Gert-jan Knoops de zaken vooral willen vertragen. Wilders en zijn advocaat geven geen commentaar op dat 'gevoel' en de recente ontwikkeling.

Recentelijk werd in een vergelijkbare situatie rapper Ismo nog vrijgesproken van jodenhaat en homofobie. De rapper had in een rap uitspraken gedaan alle joden te haten en 'flikkers geen hand te geven'. Over de jodenhaat oordeelde de rechter dat het wel beledigend was voor joden maar dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder woog voor een publiek figuur zoals een rapper.

Luiten nadert top-10 in Thailand

Golfer Joost Luiten is na de tweede ronde van het Thailand Golf Championship één positie geklommen in het klassement en staat nu elfde. De Rotterdammer noteerde vrijdag 70 slagen op de golfbaan van Amata Spring, twee onder par. Hij heeft acht slagen meer dan Welshman Jamie Donaldson, die leidt met dertien onder par.

Luiten schreef vier birdies en twee bogeys op zijn scorekaart. Hij was er redelijk tevreden over. "Het was niet echt slecht, maar ook niet super", meldde hij op zijn website.

Luiten speelt in Thailand zijn laatste toernooi van dit jaar. Hij wil nog punten scoren voor de wereldranglijst en zo snel mogelijk terugkeren in de top 50, want die geeft automatisch recht op deelname aan de Majors. Nederlands beste speler is momenteel de nummer 84 van de wereld.

Luiten nadert top tien in Thailand
Luiten nadert top tien in Thailand (Foto: ANP)

Atlete Koster is topfit en mikt op top-5, Hassan gaat voor goud

Maureen Koster staat zondag volledig fit aan de start van het Europees kampioenschap veldlopen in het Franse Hyères. De 23-jarige atlete, die afgelopen seizoen naar de internationale top doorstootte, rekent op een plek bij de eerste vijf in de vrouwenrace en hoopt op een medaille. "Ik heb er hoge verwachtingen van. Het spannende op zo'n EK cross is dat je nooit weet hoe goed je concurrenten zijn", aldus Koster in een voorbeschouwing van de Atletiekunie. "Ik verwacht een hoog tempo, dat is gunstig voor mij."

Ze liep in aanloop naar Hyères de 4 Mijl van Groningen en de Warandeloop in Tilburg. In beide wedstrijden eindigde ze als tweede en constateerde ze dat haar lichaam volledig hersteld was van de vreemde inzinking die haar trof bij de WK atletiek afgelopen zomer in Beijing. Koster raakte in de slotfase van 5000 meter onwel en stortte op de baan ineen, vermoedelijk bevangen door de hitte. "Ik heb me geen moment zorgen gemaakt. Ik was de eerste dagen wat koortsig, maar mijn lichaam voelde goed. In de 4 Mijl kreeg ik de bevestiging dat ik weer volledig fit ben."

Koster veroverde afgelopen voorjaar brons op de 3000 meter bij de EK indoor in Praag en brak in het buitenseizoen internationaal door met een tijd van 3.59,79 op de 1500 meter. Die afstand wordt haar doel volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio, hoewel ze ook een startbewijs heeft op de 5000 meter. "Ik richt me voor Rio helemaal op de 1500 meter", zegt ze.

Sifan Hassan
Oranje heeft zondag in Hyères met Sifan Hassan de gedroomde kandidate voor Europees goud in de gelederen. De Europees kampioene op de 1500 meter won al eens crossgoud, dat was twee jaar geleden in Belgrado bij de beloften. Ze kan in Hyères de opvolger worden van Hilda Kibet, die in 2008 de laatste Nederlandse was die de Europese veldlooptitel veroverde. Lornah Kiplagat greep in 2005 Europees goud bij de vrouwen.

Khalid Choukoud voert het mannenteam aan. De marathonloper uit Den Haag is een specialist in de modder. Hij eindigde vorig jaar als zevende op de titelstrijd in het Bulgaarse Samokov. De laatste keer dat een Nederlander een medaille won in de mannenrace was in 2001. Kamiel Maase won dat jaar zilver.

Koster is topfit en mikt op top vijf
Koster is topfit en mikt op top vijf (Foto: ANP)

Lijk gevonden in recreatiegebied

In het recreatiegebied Geestmerambacht nabij Alkmaar is vrijdag een stoffelijk overschot aangetroffen van een vooralsnog onbekend persoon. Dat meldt dichtbij.nl. Het is niet bekend of er een misdrijf in het spel is. 

Op dit moment doet de politie onderzoek naar de doodsoorzaak en de identiteit van het slachtoffer. De N245 is afgesloten voor nader onderzoek. Meer nieuws volgt. 

Update 12.07 uur
Volgens een getuige zou er een lichaam zonder ledematen op het fietspad liggen. Dit meldt het Noord Hollands Dagblad. De getuige geeft aan dat het te gruwelijk voor woorden is en dat er zeker sprake moet zijn van een misdrijf.  

Update 12.19 uur
De politie heeft een witte hyuandai bus aangetroffen bij afslag De Mare. Dit voertuig wordt ook betrokken in het onderzoek. Volgens een verslaggever van dichtbij.nl zouden er ledematen in het busje zijn aangetroffen. De politie kon echter nog niets bevestigen. 

Update 13.10 uur
In verband met de vondst van het lijk zijn drie verdachten aangehouden meldt dichtbij.nl. Het zou gaan om de bestuurder van het witte busje, en om twee personen die werden gearresteerd bij een woning aan de Willem Kalfsstraat. De politie spreekt tegen dat het slachtoffer gruwelijk verminkt zou zijn.
 
Update: 15:56 uur
 
Drie aanhoudingen naar aanleiding vondst lichaam in Geestmeram...

Vrijdagochtend kreeg de politie de melding dat er op de Willem Kalfstraat in Alkmaar mogelijk iemand in een busje werd geladen. ter plaatse werden na enig onderzoek twee mensen aangehouden. Het bewuste busje bleek een witte Hyundai te zijn waarna een burgernetbericht werd uitgegeven. Toen het busje werd gevonden hield de politie de bestuurder ervan ook aan. Inmiddels was in recreatiegebied Geestmerambacht een lichaam van een man gevonden. Vlak na de vondst kwam informatie naar buiten dat het zou gaan om een zwaar verminkt lichaam, maar de politie ontkent dat. Dat het gaat om een misdrijf lijkt duidelijk, maar over de rest wil de politie nog niet veel kwijt.

Posted by Alkmaar Centraal on vrijdag 11 december 2015
© video: Alkmaar Centraal 

De politie is in grote getale aanwezig bij het Geestmerambacht vanwege de vondst van een lichaam. We hebben er iemand...

Posted by Langedijk Centraal on vrijdag 11 december 2015

Shorttrackers Van Ruijven en Knegt op dreef in Shanghai

De Nederlandse shorttracksters hebben zich vrijdag op de 1000 meter in Shanghai flink doen gelden. In de kwalificaties werden Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven in hun afzonderlijke races stuk voor stuk eerste, waardoor ze door zijn naar de kwartfinales op de wereldbekerwedstrijden in de Chinese stad.

Van Ruijven deed het bovendien goed in de kwalificaties op de 500 meter, waar ze eveneens eerste werd. Later op vrijdag moet ze zich zien te plaatsen voor de finalerondes.

Ook Sjinkie Knegt deed het goed in de kwalificaties. De leider in het wereldbekerklassement op de 1500 meter werd eerste in zijn heat en verzekerde zich van een vervolg op het toernooi. Op de 500 meter was een tweede plaats in de kwalificaties goed genoeg voor een tweede race op vrijdag. Ook Freek van der Wart en Daan Breeuwsma kwamen een ronde verder.

Van Ruijven en Knegt op dreef in Shanghai
Van Ruijven en Knegt op dreef in Shanghai (Foto: ANP)

LottoNL-Jumbo met nieuwelingen naar Australië

Wielerploeg LottoNL-Jumbo gaat met twee nieuwkomers naar Australië. De Italiaan Enrico Battaglin en de Sloveen Primoz Roglic maken hun World Tourdebuut voor de Nederlandse formatie in de Tour Down Under.

De twee aanwinsten van het team gaan samen met een Australiër (George Bennett) en vier Nederlanders (Martijn Keizer, Bert-jan Lindeman, Bram Tankink en Maarten Tjallingii) naar de meerdaagse race. Die wordt verreden van 19 tot 24 januari.

Lotto-Jumbo met nieuwelingen naar Australië
Lotto-Jumbo met nieuwelingen naar Australië (Foto: ANP)

Rabobank trekt stekker uit topsportsponsoring

Rabobank stopt eind 2016 met de sponsoring van de wielrenunie KNWU en de paardensportbond KNHS. Ook de twee wielerteams die financiële ondersteuning krijgen, moeten op zoek naar een nieuwe sponsor. Het betreft het Rabo Development Team en het RaboLiv vrouwenteam van kopvrouw Marianne Vos.

De Rabobank kondigde donderdag nog aan dat er 9000 arbeidsplaatsen verdwijnen en kwam vrijdag met de mededeling dat het de aflopende contracten met vier bovengenoemde partijen niet verlengt. Het besluit betekent dat er een einde komt aan jarenlange verbintenissen van de bank met het wielrennen en de paardensport.

De Rabobank was de afgelopen twintig jaar als sponsor actief in de wielersport en sinds de oprichting van de KNHS in 2002 hoofdsponsor. De bank sponsort ook de hockeybond en sportkoepel NOC*NSF. Met deze partners is de bank nog in gesprek over de toekomstige invulling van de sportsponsoring, laat het bedrijf weten in een persbericht.

De bank meldt dat ze focus wil verleggen naar lokale sportsponsoring. "We willen hiermee letterlijk nog dichterbij onze klanten komen", aldus Heleen Crielaard, verantwoordelijk voor sponsoring binnen de Rabobank. Zij benadrukte dat de wieler- en hippische sport op hun weg naar de Olympische Spelen in Rio kunnen blijven rekenen op steun van de bank.

Directeur Huib Kloosterhuis van de KNWU betreurt het besluit. "Mede door de structurele ondersteuning van de Rabobank staat het wielrennen er in zijn geheel goed voor. Desalniettemin betreuren we dat aan dit partnership een einde komt."

De KNHS liet bij monde van directeur John Bierling weten dat het topsportbeleid ongewijzigd blijft. De bijdrage van de bank is slechts een fractie van de totale financiering van de hippische bond. Maar wel een gewaardeerde, aldus Bierling: "Mede dankzij het partnerschap met de Rabobank heeft de paardensport zich de afgelopen jaren verder kunnen ontwikkelen en heeft de Nederlandse top zich blijvend aan de internationale top gevestigd. 2014 en 2015 waren voor de paardensport zelfs de succesvolste seizoenen aller tijden."

Rabobank stopt sponsoring KNWU en KNHS
Rabobank stopt sponsoring KNWU en KNHS (Foto: ANP)

Eerste trailer X-Men: Apocalypse verklaart oorlog

Het is tijd voor oorlog in de eerste trailer van X-Men: Apocalypse. 20th Century Fox publiceerde zojuist de eerste trailer. Bekijk 'm hieronder als eerste op FOK!

Er wordt ondermeer ingezoomed op Jean Grey, ditmaal gespeeld door Sophie Turner (Game of Thrones). Ook komen er weer een aantal bekende gezichten terug, die al in eerder X-Men-films de wereld, en dan voornamelijk de mutanten, moesten redden van uitsterving. Nu is het aan de jongere generatie om de wereld te redden van Apocalypse, die volgens zichzelf al bij vele namen genoemd kan worden. 

De vorige film, Days of Future Past, werd een van de meest succesvolle films van 2014. Opnieuw zal Bryan Singer in de regisseursstoel kruipen, zoals hij dat ook al bij voorgaande delen deed.

X-Men: Apocalypse draait vanaf 19 mei in de Nederlandse bioscopen.

Star Wars Battlefront wordt levensecht op pc

Youtuber jackfrags gebruikt in onderstaande video de Sweet FX-mod om Star Wars Battlefront een flinke graphics-boost te geven. De toch al mooie plaatjes van de Frostbite-engine van DICE hebben er in ieder geval nog meer profijt van.

SweetFX is een universele mod dat allerlei post-effecten toevoegt aan een game. Onder ondere betere anti-aliasing, en heel veel shader-effecten zorgen voor een bijna filmische game. De game draait op 4K met 60fps, al heeft het nog af en toe moeite om alles op die snelheid te doen.

Ribéry weer geblesseerd

De terugkeer van Franck Ribéry na een blessure is van korte duur geweest. De Fransman van Bayern München is opnieuw geblesseerd, meldde zijn club vrijdag. Hij heeft een verrekte spier en is zeker tot aan de winterstop uitgeschakeld.

Ribéry was negen maanden uitgeschakeld door een enkelblessure. Zaterdag maakte de vedette zijn rentree bij de Duitse topclub en maakte direct de enige Bayern-goal in de verloren wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Afgelopen woensdag viel hij echter uit in de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb, naar nu blijkt met een spierverrekking.

Ook Mehdi Benatia kampt met een verrekte spier. De Marokkaanse verdediger viel eveneens woensdag uit en zal in de laatste drie duels tot de winterstop ontbreken. Ook hij was nog maar net hersteld van een kwetsuur aan zijn dijbeen, die hem enkele maanden aan de kant had gehouden.

Ribéry weer geblesseerd
Ribéry weer geblesseerd (Foto: ANP)

Vitesse mist Ibarra tot winterstop

Renato Ibarra zal tot aan de winterstop niet meer in actie komen voor Vitesse. De Ecuadoraan heeft op de training een blessure aan zijn knie opgelopen, zei trainer Peter Bosz vrijdag. Komende zondag kan hij in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo bovendien niet beschikken over Nathan, die al langer ontbreekt. Heracles moet de geschorste Ramon Zomer en de niet fitte Tim Breukers missen.

De wedstrijd tussen Heracles en Vitesse geldt als een bescheiden topper. De ploeg uit Almelo staat vierde, Vitesse staat zesde in de eredivisie.

In de KNVB-beker ontmoetten de twee clubs elkaar ook al in september. Toen wonnen de Tukkers met 4-1 in de verlenging en eindigde Vitesse met acht man in het veld. Bovendien werd de wedstrijd door scheidsrechter Danny Makkelie even stilgelegd toen Bosz weigerde te vertrekken toen ook hij rood had gekregen.

Vitesse mist Ibarra tot winterstop
Vitesse mist Ibarra tot winterstop (Foto: ANP)

Platini blijft vertrouwen op goede afloop

Michel Platini vertrouwt erop dat hij niet schuldig wordt bevonden door de ethische commissie van de FIFA. Dat liet hij vrijdag via zijn advocaat aan de Franse krant L'Equipe weten, kort nadat sporttribunaal CAS had bekendgemaakt dat het zijn voorlopige schorsing bij de FIFA handhaaft.

Tegen persbureau Reuters zei advocaat Thibaud d'Alès dat Platini "tevreden is dat het CAS deels heeft ingestemd met zijn verzoek, door te bepalen dat de FIFA de schorsing niet mag verlengen".

De Fransman kreeg een schorsing van negentig dagen opgelegd door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond vanwege een dubieuze betaling in 2011, toen hij een bedrag van 1,8 miljoen euro kreeg overgemaakt van voorzitter Sepp Blatter. Platini wilde dat die schorsing werd opgeheven, maar het CAS bepaalde anders.

Volgens Platini heeft hij 'solide' bewijs dat hij onschuldig is.

Platini blijft vertrouwen op goede afloop
Platini blijft vertrouwen op goede afloop (Foto: ANP)

Moke na twee jaar terug in Nederlandse clubs

De Nederlandse band Moke keert na twee jaar terug in de Nederlandse clubs. Moke maakt de clubtour in het voorjaar van 2016.

De tournee begint op 17 maart in Doornroosje in Nijmegen en eindigt op 16 april in Paard van Troje in Den Haag. Moke gaat tussendoor naar Groningen, Eindhoven, Amersfoort, Deventer, Haarlem, Zwolle, Bergen op Zoom en Heerlen.

Het vierde studioalbum van Moke, The Time Has Come, ligt sinds 13 november in de winkels.

Moke na twee jaar terug in Nederlandse clubs
Moke na twee jaar terug in Nederlandse clubs (Foto: BuzzE)

Mumba waarschijnlijk dood door virus

De vier jaar oude Aziatische olifant Mumba is eerder deze week in Artis waarschijnlijk overleden door het olifantenvirus EEHV. Bij een autopsie bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zijn verhoogde waarden aangetroffen van dit virus.

De doodsoorzaak is echter nog niet definitief zeker, verklaarde een woordvoerster. Daarvoor onderzoeken specialisten nog een kweekje in een laboratorium in Londen.

Bijna alle Aziatische olifanten zijn dragers van het 'Elephant Endotheliotropic Herpes Virus', maar vooral voor olifanten van twee tot vier jaar is dit risicovol. De aandoening gaat gepaard met interne bloedingen en een zeer snel ziekteverloop. Er is nog geen adequate behandeling voor.

De dood van de publiekslieveling in de Amsterdamse dierentuin kwam volledig onverwacht. Zondag was er nog niets aan de hand met Mumba, maar maandagochtend troffen de verzorgers de jonge olifant aan met de kop omlaag en de slurf op de grond.

Mumba waarschijnlijk dood door virus
Mumba waarschijnlijk dood door virus (Foto: ANP)

Seksverslaafd tienermeisje test dildo's

Gaby Barton-Gane heeft het nuttige met het aangename weten te verenigen. Het negentienjarige meisje uit het Engelse Bournemouth is namelijk verslaafd aan seks. Sinds kort klust de blondine wat bij door maandelijks twintig seksspeeltjes te testen voor een erotische webshop.

De niet onknappe (voor Engelse begrippen) Gaby weet sinds haar zeventiende dat ze anders is dan andere tienermeisjes. Ze heeft namelijk een veel hoger libido. Omdat ze zeker driemaal daags wil worden doorgesmeerd was het lastig een vriendje te vinden. Laat staan te houden.

Sinds kort heeft ze echter een relatie met Raj Maidment. Deze twintigjarige bouwvakker draait zijn hand er niet voor om zijn vriendin een extra beurt te geven. Hij lust er eveneens wel pap van.

"Ik ben altijd gek geweest op seks", vertelt Gaby. "Mijn ex-vriendjes vonden één of twee keer in de week wel genoeg, maar ik ben pas blij met driemaal seks op een dag. Raj is de eerste die me kan bijhouden."

Toch bleef de Britse schone iets missen. De jongedame, die in het dagelijks leven bij een verzekeringskantoor werkt, verdient nu een mooi zakcentje bij door in zee te gaan met Lovehoney. Bijna dagelijks ploft er weer een nieuwe vibrator of zweepje op de mat. Haar la puilt dan ook uit met honderden seksspeeltjes.

"Het is de perfecte bijbaan voor mij", vertelt Gaby. Samen met haar vriend worden de seksspeeltjes een voor een grondig getest. Vervolgens laat ze een review achter op de site van het bedrijf. Daar is ze inmiddels een van de populairste reviewers geworden.

"Gaby stuurde zoveel enthousiaste reviews in, dat we besloten haar te contracteren", laat een woordvoerder van Lovehoney weten. "Wij hebben op een dag besloten haar gratis seksspeeltjes te geven in ruil voor een review. We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Dus als je net als Gaby seksverslaafd bent en een beetje kunt schrijven, neem dan contact met ons op."

Hieronder een paar foto's van de dame in kwestie, te uwer beoordeling:

 
 
 

Huiszoeking Hannover om 'aanslag' wedstrijd

De Duitse politie heeft in Hannover huiszoeking gedaan bij een man die ervan wordt verdacht samen met anderen een aanslag te hebben beraamd op de oefeninterland Duitsland-Nederland. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de hoofdstad van Nedersaksen is er echter geen aanhouding verricht.

De woordvoerder wilde niets zeggen over de identiteit van de man. Het is evenmin bekend of er iets in beslag is genomen.

Het is nog altijd onduidelijk hoe concreet de plannen voor een aanslag op de voetbalwedstrijd op 17 november waren. De Duitse politie nam echter geen enkel risico en gelastte de wedstrijd af.

Huiszoeking Hannover om 'aanslag' wedstrijd
Huiszoeking Hannover om 'aanslag' wedstrijd (Foto: ANP)

Boeing vliegt 13 uur met gat in neus

Een Boeing 777 van Qatar Airways heeft dertien uur lang met een groot gat in de romp gevlogen doordat het toestel bij het opstijgen in Miami de baanverlichting had geraakt.

Voor het vertrek van de vlucht naar Doha, de hoofstad van Qatar, had de piloot te ver ingezoomd op zijn tablet met de kaart van het Amerikaanse vliegveld. Daardoor zag hij niet goed waar hij was en steeg hij op de verkeerde plek op. Het vliegtuig vloog met een gat van 46 centimeter verder zonder dat een alarm afging.

Volgens The Register, een internationale nieuwssite voor de IT-industrie, deed het voorval zich voor in september. Maar inmiddels heeft de burgerluchtvaartautoriteit van Qatar er verslag van gedaan. De verwachting is dat de procedures worden aangepast om herhaling te voorkomen.

Boeing vliegt 13 uur met gat in neus
Boeing vliegt 13 uur met gat in neus (Foto: ANP)

Marokko wil Salah Abdeslam arresteren

Marokko heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Salah Abdeslam, voor zover bekend de enige overlevende dader van de aanslagen in Parijs. Volgens de Marokkaanse politie werd het bevel eind vorige maand uitgevaardigd.

Het is echter niet duidelijk of Abdeslam inderdaad naar Marokko of een ander Noord-Afrikaans land is gevlucht. Er gingen ook geruchten dat hij Syrië had weten te bereiken.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 mensen om het leven. Abdeslam is sindsdien op de vlucht. In eerste instantie week hij uit richting België, maar daarna is zijn spoor verdwenen.

Marokko wil Salah Abdeslam arresteren
Marokko wil Salah Abdeslam arresteren (Foto: ANP)

Ekdom maakt traditie van Gerards Winter BBQ

Waarom op de zomer wachten om te gaan barbecueën? Wat Gerard Ekdom betreft is de winter net zo geschikt. ''Barbecueën gebeurt door Nederlanders meestal in de zomer. Maar in Amerika doen ze het in alle vier seizoenen en je wordt er wel lekker warm van bij de grill'', zei Gerard vrijdag in zijn winterwonderland met kerstbomen, een schaatsbaan, vuurkorven en eetkraampjes.

''Ekdoms Winter BBQ is een combinatie van barbecueën en winter. Alles komt samen hier in winterwonderland in Den Bosch", aldus de NPO Radio 2-presentator. ''Ik ben absoluut een liefhebber van barbecueën. Ik heb er twee thuis. Ik gooi ook 's winters weleens dat ding open om wat groente te grillen."

Ekdoms Winter BBQ was vrijdagochtend tot 9.00 uur live te horen op NPO Radio 2. Daarna ging het evenement nog tot het middaguur door. Gerard Ekdom wil van het radio-evenement een jaarlijkse traditie maken. ''Volgend jaar doen we weer een winterbarbecue'', belooft Gerard.

Ekdom maakt traditie van Gerards Winter BBQ
Ekdom maakt traditie van Gerards Winter BBQ (Foto: BuzzE)

Megafusie in chemiesector

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical fuseert definitief met branchegenoot DuPont. Dat maakten de bedrijven vrijdag bekend. De fusie is de grootste ooit in de chemische industrie. Het fusiebedrijf DowDuPont vertegenwoordigt een marktwaarde van 130 miljard dollar.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat het gefuseerde bedrijf zich opsplitst in drie aparte ondernemingen met ieder een specifiek vakgebied, te weten landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Dow en DuPont lijken gezwicht te zijn voor de druk van activistische investeerders die al langer riepen dat de bedrijven meer waard zouden zijn als ze zich specialiseren. Topman Andrew Liveris van Dow wordt de uitvoerend voorzitter van het bedrijf. Ed Breen, de baas van DuPont, zal de functie van algemeen directeur (ceo) bekleden.

Personeel

Ondanks de omvang en de complexiteit van de fusie zouden toezichthouders, volgens kenners, akkoord kunnen gaan met slechts een bescheiden aantal desinvesteringen. De overlap van producten lijkt niet al te groot. Daarbij zou de focus van het bedrijf voor een groot deel liggen op zaden en gewasbeschermingsmiddelen. In die markten moet worden opgebokst tegen grote concurrenten als Syngenta, Monsanto en Bayer.

Aandeelhouders van DuPont en Dow zullen ieder goed zijn voor een belang van 50 procent in het fusiebedrijf.

Bij DuPont komt naar verwachting 10 procent van het personeel op straat te staan. Die bezuinigingsoperatie, waarmee 700 miljoen dollar moet worden bespaard, gaat vooraf aan de fusie.

Megafusie in chemiesector
Megafusie in chemiesector (Foto: ANP)

Minder fijnstof en stikstofdioxide in lucht

In de Nederlandse lucht zit steeds minder fijnstof en stikstofdioxide. Tussen 2010 en 2014 zijn de gemiddelde concentraties met bijna 20 procent gedaald. Dat betekent "een verbetering van de volksgezondheid", mensen kunnen vrijer ademen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Stikstofdioxide zal de komende jaren verder dalen, maar bij fijnstof zal de afname stagneren. Dat komt doordat de grote maatregelen tegen de uitstoot van fijnstof al zijn genomen. Het plaatsen van roetfilters in auto's is bijvoorbeeld "een groot succes", zegt RIVM-onderzoeker Guus Velders. Maar daardoor is er de komende jaren niet veel winst te behalen.

Fijnstof komt ook van slijtende remmen, banden en wegdekken. Dat hangt samen met het aantal auto's op de weg, en dat zal toenemen als de economie uit het dal kruipt. Fijnstof komt verder van industrie en landbouw. Velders: "Bij de industrie verwachten we een lichte stijging van de uitstoot, doordat industriële activiteiten toenemen. De uitstoot door landbouw, bijvoorbeeld bij kippenstallen, blijft redelijk constant."

Fijnstof is vooral een probleem in de omgeving van fabrieken en rond intensieve veehouderij. In binnensteden in de Randstad, waar veel auto's en vrachtwagens stilstaan en optrekken, zit soms te veel stikstofdioxide in de lucht.

Minder fijnstof en stikstofdioxide in lucht
Minder fijnstof en stikstofdioxide in lucht (Foto: ANP)

Omroepen beginnen platform voor nieuwkomers

De publieke omroepen ontwikkelen gezamenlijk een online platform voor nieuwkomers in Nederland. Dit platform met de titel 'Net in Nederland' is bedoeld om vluchtelingen, immigranten en expats wegwijs te maken in onze samenleving.

Op het platform kunnen ze terecht voor een selectie van het publieke media-aanbod. "Hierdoor wordt op allerlei manieren inzicht gegeven in onze Nederlandse geschiedenis, gebruiken, taal, geschreven en ongeschreven wetten en regels, volksaard en eigenaardigheden", zegt de VPRO, die het initiatief namens de omroepen bekendmaakte.

De programma's zijn voor alle leeftijden en worden toegankelijk gemaakt met ondertiteling in het Nederlands, Engels en Arabisch. Het aanbod is informatief, educatief en cultureel. De omroepen willen samenwerken met partijen als Vluchtelingenwerk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om ook algemene informatie te bieden. Het voornemen is om het platform in het voorjaar te lanceren.

Grote behoefte
Volgens de omroepen voorziet het online platform in een grote behoefte van vluchtelingenorganisaties aan informatie over en uit Nederland. "Net in Nederland ondersteunt de inburgering en integratie van nieuwkomers." De deelnemende omroepen dragen zelf zorg voor de financiering. Een onafhankelijke omroepredactie geeft invulling aan het programma-aanbod.

Net in Nederland is een initiatief van AVROTROS, BNN-VARA, KRO-NCRV, VPRO, EO, MAX en HUMAN. De NTR en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ondersteunen het.

De NOS, PowNed en WNL doen niet mee. "We maken als onafhankelijke journalistieke organisatie onze nieuwsprogramma's en verslaan wat er in de wereld gebeurt", zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. "Daar past niet in dat we deel van uitmaken van een project zoals dit."

Omroepen beginnen platform voor nieuwkomers
Omroepen beginnen platform voor nieuwkomers (Foto: ANP)

Ministers: 'Seks voor rijlessen mag in NL!'

Fans van Rijschool 69 kunnen nu opgelucht ademhalen. Seks in ruil voor rijlessen blijft toegestaan in Nederland. Dit hebben ministers Van der Steur en Schultz van Haegen bevestigd in de Tweede Kamer.

Beginnende bestuurders die lessen bij een goedkope rijschool zullen het vast wel herkennen. Want hoe komen al die puntjes toch in het hemeltje? Simpel: een achttienjarig meisje heeft haar rijles betaald door op haar rug te liggen en met de hakjes tegen het hemeltje. Menig dame heeft op deze manier al haar rijbewijs verkregen.

Daar moest maar eens een einde aan komen, zo vindt de Christenunie. Zij hebben hierop kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers van Veiligheid en Justitie (vd Steur) en Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat). Deze weigeren echter dergelijke praktijken te verbieden.

Neuken voor rijlessen is namelijk gewoon ruilhandel, zo oordeelt het duo. Mits de rijleerlinge in kwestie meerderjarig is, is er geen sprake van prostitutie. "Immers het gaat niet om het aanbieden van seksuele handelingen tegen betaling, maar om het aanbieden van een rijles", aldus Van der Steur.

"Het is daarbij van belang dat het initiatief bij de rijinstructeur ligt en zich richt op het aanbieden van een rijles. De betaling wordt voldaan door seksuele handelingen. Bij prostitutie wordt op initiatief van een prostituee een seksuele handeling aangeboden, in ruil voor een betaling", weet VerkeersPro.nl.

Hiermee is de kous echter nog niet af. Volgens de Heilige Hermandad is hier wel sprake van een illegale situatie, aangezien de leerlingen niet over een escortvergunning beschikt. Ook het feit dat de betaling in natura meestal plaatsvindt in de auto en deze verdiensten in natura niet worden opgegeven aan de Belastingdienst, maakt de zaak er niet beter op.

Ook de BOVAG schreeuwt moord en brand. "Ze (de ministers - red.) verschuilen zich achter wettekstjes van de WRM, dat er alleen ingegrepen kan worden als het om de verkeersveiligheid gaat", klinkt het. De brancheorganisatie is nu bang dat de zaak hiermee is afgehandeld en geen gevolg krijgt.

Soulband Tavares komt naar Utrechts festival

De wereldberoemde soulband Tavares komt deze zomer naar Nederland. De formatie van vijf broers treedt op zaterdag 25 juni op tijdens het 40UP Zomerfestival in de Botanische Tuinen in Utrecht. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

Het is lang geleden dat Tavares, dat in 1959 werd opgericht, voor het laatst op een Nederlandse podium stond. De groep werd wereldberoemd dankzij de hits Heaven Must be Missing an Angel en Don't Take Away the Music. Ook werkten de broers mee aan de soundtrack van de klassieker Saturday Night Fever uit 1977.

Andere groepen die in elk geval zullen optreden op het 40UP Zomerfestival op 25 en 26 juni zijn Het Goede Doel en The Gibson Brothers. Die laatste band stond vorig jaar ook al op het festival.

Initiatiefnemer Harry de Winter begon 40UP-dansfeesten in 2006 omdat hij "ervan baalde dat er bijna nergens meer kon worden gedanst door 40-plussers."Er treden vooral groepen en zangers uit de jaren zeventig en tachtig op. In eerste instantie was het een eenmalig feestje, maar negen jaar later is 40UP uitgegroeid tot een succesvolle rondreizende dansavond. Vorig jaar vond er voor het eerst een heel festival plaats van het evenement. De kaartverkoop voor de 2016-editie van 40UP gaat binnenkort van start.

Soulband Tavares komt naar Utrechts festival
Soulband Tavares komt naar Utrechts festival (Foto: BuzzE)

Poetin wil hard optreden Russische militairen

Vladimir Poetin heeft de Russische strijdkrachten vrijdag opdracht gegeven bijzonder hard op te treden in Syrië. Op die manier moeten de Russische troepen worden beschermd tegen aanvallen van Islamitische Staat.

,,Alles wat ons of ons land bedreigt, moet onmiddellijk worden vernietigd", sprak de Russische president op een bijeenkomst op het ministerie van Defensie. Poetin zei verder dat de Russische luchtmacht grote schade heeft toegebracht aan de infrastructuur van IS.

Minister van Defensie Sergei Shoigu voegde er aan toe dat de invloed van IS in Syrië groeit. Militanten hebben volgens hem de controle over ongeveer 70 procent van het land.

De Russische minister liet verder weten dat er ongeveer 60.000 IS-strijders zijn in Irak en Syrië en dat het geweld zich dreigt uit te strekken tot in het vroegere gebied van de Sovjet-Unie in Centraal-Azië.

Poetin wil hard optreden Russische militairen
Poetin wil hard optreden Russische militairen (Foto: ANP)

Youp van 't Hek ook vrijdag niet in theater

Youp van 't Hek heeft de voorstelling van vrijdagavond geannuleerd in theater De Willem in Papendrecht. Dat maakte zijn impresariaat Hekwerk bekend. De cabaretier onderbrak donderdag vlak na aanvang de try-out van zijn nieuwe voorstelling Licht in hetzelfde theater omdat hij onwel werd.

Twee artsen keken hem ter plekke na en stelden vast dat zijn toestand niet ernstig was. Toch was hij niet in staat verder spelen. In het ziekenhuis is Van 't Hek verder onderzocht, maar daar werd de oorzaak niet achterhaald. De cabaretier mocht dezelfde avond weer naar huis.

Volgens een woordvoerster wordt hij nog nader onderzocht. Zijn klachten hadden niet te maken met een eerdere hartritmestoornis. Zoals het er nu naar uitziet, gaan zijn voorstellingen maandag en dinsdag in Middelburg gewoon door.

De voorstellingen worden nog dit seizoen ingehaald. Het theater regelt dat de kaartjes worden omgeboekt, staat te lezen op de website van Hekwerk.

Youp van 't Hek ook vrijdag niet in theater
Youp van 't Hek ook vrijdag niet in theater (Foto: ANP)

ACM tikt PostNL op de vingers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft PostNL een last onder dwangsom opgelegd omdat het bedrijf zijn tarieven en voorwaarden niet duidelijk deelde met concurrenten. De toezichthouder maakte vrijdag bekend een einde te willen maken aan deze overtreding met een boete van 100.000 euro per dag, met een maximum van 1 miljoen euro.

Volgens de ACM wisten de bedrijven Van Straaten Post en Intrapost door de gebrekkige informatie van PostNL niet aan welke voorwaarden ze moesten voldoen om voor kortingen in aanmerking te komen. "Hierdoor konden ze geen goed onderbouwde offertes opstellen voor zakelijke klanten", aldus de toezichthouder.

PostNL is het niet eens met de ACM en vindt zijn eigen communicatie wel transparant. Volgens de ACM heeft het postbedrijf de rechter gevraagd om publicatie van het ACM-besluit tegen te houden. De rechter stelde de toezichthouder echter in het gelijk.

ACM tikt PostNL op de vingers
ACM tikt PostNL op de vingers (Foto: ANP)

Twee nieuwe arrestaties liquidatie Lucas Boom

De politie heeft deze week twee nieuwe verdachten opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Lucas Boom in Zaandam. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om twee mannen van 26 en 33 jaar uit Amsterdam. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

De Amsterdamse crimineel Lucas Boom (43) werd 9 juni voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen doodgeschoten in een woonwijk in Zaandam. Over Boom, alias Puk, wordt gezegd dat hij een vertrouweling was van Willem Holleeder. In een aantal zaken is Boom verdachte geweest. De meest serieuze was de mislukte poging om Satudarah-kopstuk Etous Belserang te liquideren.

Vorige maand werden al vier verdachten aangehouden. De raadkamer van de rechtbank verlengde donderdag van twee van hen hun voorarrest met negentig dagen. Deze twee worden ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Boom.

Advocaat

De rechtbank liet de twee Hagenaars van 29 jaar die worden verdacht van het leveren van de vluchtauto, eerder vrij. Ze zijn volgens het OM nog wel verdachte.

De vier mannen die nu nog vastzitten mogen alleen met hun advocaat contact hebben. Dit om er voor te zorgen dat het onderzoek niet kan worden beïnvloed. Dat is ook de reden waarom het OM verder geen inhoudelijke informatie geeft.

Twee nieuwe arrestaties liquidatie Lucas Boom
Twee nieuwe arrestaties liquidatie Lucas Boom (Foto: ANP)

Jochie sterft na crash met hoverboard

Een vijftienjarige jongen uit Londen heeft gisteravond op bizarre wijze het loodje gelegd. De puber heeft de twijfelachtige eer om voor zover bekend het eerste dodelijke slachtoffer in Europa te zijn na een crash met een hoverboard.

We leven inmiddels in 2015 (2016 bijna) en één voorspelling van Back to the Future II is in elk geval werkelijkheid geworden. De hoverboard, een zwevend skateboard, zie je inmiddels in de betere speelgoedhandel (hoewel het hier gaat om een stuurloze Segway, op wieltjes dus).

Een Londense puber, die het peperdure speeltje van zo'n 500 euro heeft aangeschaft, heeft er helaas niet lang van kunnen genieten. De knaap knalde gisteravond op een stadsbus. Hij is uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweken.

Blijft een mooi ding, zo'n hoverboard

Metaalstaking legt autofabriek Nedcar plat

De autofabriek VDL Nedcar in het Limburgse Born is vrijdag voor de tweede keer dit jaar stilgelegd door stakers. Er kwamen 's morgens te weinig werknemers opdagen om de productie draaiende te houden.

Productiepersoneel dat niet staakte, is naar huis gestuurd, heeft een woordvoerster laten weten. Het bedrijf kijkt nog hoe de achterstand goedgemaakt kan worden.

De staking is onderdeel van de acties in de metaalsector, die al maanden aan de gang zijn. Inzet is een betere cao. De bonden hadden werknemers van Nedcar opgeroepen om hun werk neer te leggen en naar het naburige Holtum te komen om daar mee te helpen met een kerstmarkt. De stakers willen zo geld inzamelen voor het goede doel.

In totaal werken er ongeveer 2350 mensen bij Nedcar. Het bedrijf is nog op zoek naar tweehonderd nieuwe krachten in verband met de nieuwe Mini Cabrio, die sinds kort exclusief in de fabriek gemaakt wordt.

Metaalstaking legt autofabriek Nedcar plat
Metaalstaking legt autofabriek Nedcar plat (Foto: ANP)

Dode en gewonde bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in een huis aan de Burgemeester Meineszlaan in Rotterdam-West zijn donderdagavond een dode en een gewonde gevallen. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om twee mannen. De een werd gewond op straat gevonden maar was wel aanspreekbaar, de ander lag dood in huis. De politie kon verder nog niets zeggen over hun identiteit.

Na de schietpartij die rond 22.15 uur plaatsvond, zou een onbekend aantal mannen zijn weggelopen. De politie doet onderzoek.

Dode en gewonde bij schietpartij in Rotterdam
Dode en gewonde bij schietpartij in Rotterdam (Foto: ANP)

Ben Affleck toont grote tattoo op rug

Ben Affleck heeft een grote tatoeage van een feniks op zijn rug. De acteur liet de kleurrijke tattoo, die van zijn onderrug tot aan zijn nek loopt, zien op de set van zijn film Live By Night.

E! News meldt dat de lichaamsversiering niet bij Bens rol hoort, maar echt is. Hij zou de tattoo al een tijd geleden hebben gezet. In juli spotte E! News al een stukje aan de onderkant van zijn rug, maar niet eerder was het volledige plaatje van de herboren vuurvogel te zien.

Ben had al tattoos van onder meer prikkeldraad rondom zijn rechterarm en een dolfijn op zijn heup, waar eerder de naam van zijn schoolvriendinnetje stond.

Ben Affleck toont grote tattoo op rug
Ben Affleck toont grote tattoo op rug (Foto: BuzzE)

Ruim één op twee Europeanen shopt online

Van alle inwoners van de Europese Unie doet ruim de helft wel eens boodschappen online. Met name kleren en sportartikelen vinden gretig aftrek via het wereldwijde web. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

In 2007 shopte circa 30 procent van de Europeanen tussen de 16 en 74 jaar wel eens online. Dit jaar komt het percentage uit op 53 procent. Daarmee heeft Brussel voldaan aan de doelstelling van de eigen digitale agenda van één op de twee aan het einde van dit jaar.

In Nederland shopt 71 procent van het winkelend publiek wel eens online. Britten zijn koploper met 81 procent van de bevolking tussen 16 en 74 jaar die digitaal winkelt. Ook in Denemarken, Luxemburg en Duitsland bestellen consumenten vaker online dan in Nederland.

Roemenië sluit de rij van EU-landen. Slechts 11 procent van de consumenten deed dit jaar aan webwinkelen.

Ruim één op twee Europeanen shopt online
Ruim één op twee Europeanen shopt online (Foto: ANP)

Hacken door Britse krant niet verder vervolgd

Britse aanklagers ondernemen geen verdere actie tegen mediaconcern News Corp in een afluisterschandaal dat tabloid News of the World de kop kostte. Volgens de aanklagers is er onvoldoende bewijs voor het vermeende telefoonhacken door journalisten.

Verslaggevers van het tabloid hebben toegegeven telefoons te hebben gehacked om aan informatie te komen. De afluisterpraktijken veroorzaakten een schandaal toen het in 2011 bekend werd. Uiteindelijk resulteerde het in de opheffing van News of the World, dat deel uitmaakte van het media-imperium van Rupert Murdoch.

Het bureau van de aanklager liet weten twaalf gevallen te hebben vervolgd, wat resulteerde in negen veroordelingen in de afgelopen drie jaar. "Na een grondige analyse hebben we besloten dat er onvoldoende bewijs is voor verdere veroordelingen en daarom geen maatregelen worden genomen in de andere gevallen", aldus directeur Alison Saunders van het openbaar ministerie.

Hacken door Britse krant niet verder vervolgd
Hacken door Britse krant niet verder vervolgd (Foto: ANP)

Martini Ziekenhuis komt er niet uit met VGZ

De contractonderhandelingen tussen het Groningse Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ zijn vastgelopen. Hierdoor is het onzeker of patiënten die bij deze verzekeraar zitten volgend jaar terecht kunnen in het Martini Ziekenhuis, waarschuwde het ziekenhuis vrijdag.

Het gaat om ongeveer 25.000 patiënten. VGZ zou het ziekenhuis een korting van 8 procent van het totale budget willen opleggen. Daarnaast wil VGZ vrijwel alle risico's voor bijvoorbeeld dure geneesmiddelen op het ziekenhuis afwentelen. "Ik vind het buitengewoon vervelend om nu dit signaal te moeten afgeven, maar ik weiger concessies te doen aan de kwaliteit van zorg die dit ziekenhuis biedt", stelt Hans Feenstra, bestuurder bij het Martini Ziekenhuis.

Het ziekenhuis zegt met de andere grote zorgverzekeraars Menzis en Achmea al wel contracten afgesloten te hebben. VGZ kon vrijdagochtend nog geen inhoudelijk commentaar geven.

Martini Ziekenhuis komt er niet uit met VGZ
Martini Ziekenhuis komt er niet uit met VGZ (Foto: ANP)

FIFA onderzoekt handelswijze Doyen Sports

De FIFA doet onderzoek naar een aantal deals die investeringsbedrijf Doyen Sports sloot met verschillende voetbalclubs. Een van die deals met FC Twente leidde tot een onderzoek van de licentiecommissie van de KNVB en het opstappen van Twente-voorzitter Aldo van der Laan.

De wereldvoetbalbond zegt "de zaken te bekijken". Het bedrijf investeert geld in clubs in ruil voor een aandeel in een speler. Als die speler verkocht wordt, krijgt Doyen een deel van de transfersom. Een contract met FC Twente, dat uitlekte via de website Football Leaks, wekt echter de indruk dat Doyen invloed heeft op het transferbeleid.

Doyen Sports zei eerder tegen het ANP dat "die bewering onjuist is" en dat het bedrijf zich altijd heeft gehouden aan de regels van de FIFA en de UEFA. Volgens het Maltese bedrijf konden verschillende documenten en contracten uitlekken via de Russisch-Portugese website, omdat hackers hebben ingebroken in de systemen van Doyen. De cybercriminelen pasten bovendien sommige papieren aan, aldus de investeerder. Vandaar dat het bedrijf een onderzoek van FIFA alleen maar verwelkomt. "Doyen Sports heeft zich altijd gehouden aan de wetten in de landen waar het actief is. Als er contracten zijn, is dat alleen maar om dat clubs graag met ons samen willen werken."

FIFA onderzoekt handelswijze Doyen Sports
FIFA onderzoekt handelswijze Doyen Sports (Foto: ANP)

'Nicki Minaj gaat wel degelijk trouwen'

Nicki Minaj hield in de rechtbank haar mond dicht over een aanstaande trouwerij met Meek Mill, al zei zijn advocaat wel dat Meek haar als echtgenote wil. Wel erkende ze dat ze een serieuze relatie hebben.

Bronnen van TMZ zeggen dat Nicki ervan overtuigd is dat ze binnenkort met hem voor het altaar staat. De rapper is in haar eigen vriendenkring erg open over haar huwelijkswens. Haar vrienden zeggen TMZ dat ze smoorverliefd is en van hem houdt.

Donderdag verscheen Nicki in de rechtbank om hem bij te staan in een rechtszaak tegen hem. Hij moest zich tegenover de rechter verantwoorden waarom hij afgelopen maand in zijn proeftijd zonder toestemming Philadelphia had verlaten om de uitreiking van de American Music Awards bij te wonen.

Hoewel Nicki in het getuigenbankje het woord huwelijk niet in de mond nam, vertellen vrienden dat ze hem wel degelijk haar jawoord geeft. Toch is Nicki nog niet verloofd. De glimmende ring waarmee ze deze week op Instagram pronkte, bleek een verjaardagscadeau.

De rechtszaak tegen Meek Mill gaat over een week verder.

'Nicki Minaj gaat wel degelijk trouwen'
'Nicki Minaj gaat wel degelijk trouwen' (Foto: BuzzE)

Publiek welkom voor David Bowie-expositie

Het publiek is vanaf vrijdag welkom voor een grote David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum. Tot en met 13 maart is een overzicht te zien van de carrière van de 68-jarige Britse popster. Bowie geldt volgens het Groningse museum 'als één van de meest baanbrekende en invloedrijke artiesten uit onze tijd'.

Op de tentoonstelling zijn meer dan driehonderd objecten uit Bowie's persoonlijke archief te zien, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto's en ontwerpen van albums. Het museum mikt de komende drie maanden op 100.000 extra bezoekers en zal elke dag een uur langer open zijn. Per uur kunnen zo'n 350 bezoekers naar binnen, die een headset op krijgen. Er zijn al 17.000 kaarten verkocht.

De expositie begon twee jaar geleden in het Victoria & Albert Museum in Londen en was daarna te zien in Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne. Wereldwijd kwamen er meer dan een half miljoen mensen op af. Groningen is de laatste stop in Europa.

Publiek welkom voor David Bowie-expositie
Publiek welkom voor David Bowie-expositie (Foto: BuzzE)

Ford investeert fors in elektrisch rijden

Ford investeert 4,5 miljard dollar (4,1 miljard euro) in de verdere ontwikkeling en productie van batterijen voor elektrisch aangedreven auto's. De Amerikaanse autofabrikant maakte donderdag ook bekend te werken aan dertien nieuwe elektrische en hybride modellen, die in 2020 op de markt moeten komen.

Volgens het concern rijdt tegen het eind van dit decennium circa 40 procent van alle Fords op elektriciteit. De eerste nieuwe telg wordt eind volgend jaar al verwelkomd. Het gaat om de Focus Electric, die in een half uur voor 80 procent opgeladen kan zijn. Dat is goed voor een actieradius van ongeveer 160 kilometer.

Om de plannen met elektrisch rijden te ondersteunen, laat Ford een laboratorium bouwen voor de verdere ontwikkeling van de benodigde batterijen. Dat lab, waar een prijskaartje aan hangt van 9 miljoen dollar, komt op het terrein van de Universiteit van Michigan.

Ford investeert fors in elektrisch rijden
Ford investeert fors in elektrisch rijden (Foto: ANP)

Zoe Saldana is trots op slanke lijf

Zoe Saldana is trots op haar slanke lijf, een jaar nadat haar tweeling werd geboren. Op Instagram deelde ze een foto waarin ze haar oude outfit uit de film Guardians Of The Galaxy draagt.

"Ik moest dit delen", schreef de 37-jarige actrice bij de foto. "Na een tweeling kan ik niet geloven dat ik in staat was dit aan te trekken." Met de foto wil ze andere moeders die hun oude slanke lijf na hun bevalling terug willen aanmoedigen. "Hard werken is het waard! Ik meen het moeders in de wereld, als ik het voor elkaar heb gekregen, kunnen jullie het ook."

Het afgelopen jaar maakte Zoe haar fans op sociale media al vaker deelgenoot van haar pogingen weer slank te worden. Ze deelde dieettips en ervaringen uit de sportschool en gaf toe het erg moeilijk te vinden.

Zoe Saldana is trots op slanke lijf
Zoe Saldana is trots op slanke lijf (Foto: BuzzE)

Doneren Serious Request kan ook via Twitter

Doneren voor de actie 3FM Serious Request kan sinds vrijdag ook via Twitter. Wie twittert met de hashtag #ikdoneeraanSR15 krijgt daarna automatisch een link toegestuurd naar een betaalpagina.

Het is een primeur, zegt 3FM. Serious Request is de eerste actie in Europa waarvoor doneren via Twitter mogelijk is.

Van 18 tot en met 24 december sluiten de dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering zich op in het Glazen Huis, dat dit jaar in Heerlen staat. Ze eten die dagen niets en draaien 24 uur per dag verzoeknummers tegen betaling. De opbrengst van de actie is bestemd voor de ontwikkeling van jongeren in conflictgebieden.

Doneren Serious Request kan ook via Twitter
Doneren Serious Request kan ook via Twitter (Foto: BuzzE)

'Lamar Odom wordt elke dag beetje beter'

Het gaat elke dag een beetje beter met Lamar Odom. Dat vertelt een insider aan Us Weekly.

"Hij praat elke dag een beetje meer en hij loopt met krukken, maar hij heeft er nog steeds moeite mee zijn gedachten te verwerken. Het gaat langzaam maar zeker." Het duurt volgens de bron niet lang meer voordat de basketballer naar een ander rehabilitatiecentrum bij Khloé Kardashian in de buurt verhuist.

Hoewel Khloé en Lamar officieel nog getrouwd zijn, zijn ze al lange tijd uit elkaar. De scheiding was bijna rond toen Lamar in oktober bewusteloos in een bordeel werd aangetroffen. Sindsdien heeft Khloé besloten de scheiding uit te stellen en zich in te zetten voor Lamars herstel.

'Lamar Odom wordt elke dag beetje beter'
'Lamar Odom wordt elke dag beetje beter' (Foto: BuzzE)

Overval op casino in Burgh-Haamstede

Drie gemaskerde en gewapende mannen hebben donderdagavond rond 23.00 uur een casino in het centrum van het Zeeuwse Burgh-Haamstede overvallen. Op dat moment waren het personeel en een enkele klant in het pand aan de Noordstraat aanwezig, aldus een politiewoordvoerder. De mannen bedreigden hen en gingen er met een buit vandoor. De ruime omgeving van het Zeeuwse dorp werd daarop door de politie afgezet.

Later op de avond werd een auto in Rotterdam gesignaleerd die mogelijk met de overval te maken had. De drie mogelijke verdachten konden op de Markweg in Europoort worden aangehouden. Daarbij heeft de politie een waarschuwingsschot gelost.

De politie doet op beide plaatsen onderzoek.

Overval op casino in Burgh-Haamstede
Overval op casino in Burgh-Haamstede (Foto: ANP)

Operatierobot verhelpt zweethanden

Een nieuwe operatietechniek maakt het mogelijk om patiënten met zweethanden van hun klachten af te helpen, zonder dat ze elders op het lichaam meer gaan zweten. Vaatchirurg Hans Coveliers promoveert vrijdag bij VUmc op de door hem ontwikkelde nieuwe behandelmethode.

Bij de oude techniek werden twee grote zenuwen, die de zweetkliertjes in de handen, onder de oksels en in het gezicht aansturen, doorgeknipt. Bij de methode van Coveliers wordt gebruik gemaakt van een operatierobot, die nauwkeuriger is en waarbij niet de hele zenuw wordt doorgeknipt, maar alleen de kleine zijtakjes.

De traditionele operatietechniek veroorzaakt bij meer dan 85 procent van de patiënten de vervelende bijwerking van overmatig zweten op andere plekken op het lichaam zoals tussen de billen. Bij de nieuwe methode is dit slechts 7 procent.

Operatierobot verhelpt zweethanden
Operatierobot verhelpt zweethanden (Foto: ANP)

Inhaalraces Knicks en Clippers komen te laat

Twee uitmuntende inhaalraces van de New York Knicks en de Los Angeles Clippers kwamen donderdag net te laat in de NBA. De basketbalploegen kwamen respectievelijk twee en drie punten tekort voor de winst.

De Knicks wisten in het laatste kwart negen punten af te snoepen van een achterstand tegen de Sacramento Kings. Een laatste schot van Carmelo Anthony ging echter mis, waardoor Sacramento won (99-97). Een soortgelijk verlies leden de Clippers in eigen huis tegen de Chicago Bulls (83-80). Na een bedroevend tweede kwart kwam het team uit Los Angeles terug tot drie punten achterstand. Een ultieme poging van Chris Paul om een driepunter te scoren in de slotseconden belandde echter op de rand van de basket, en niet erin.

De Philadelphia 76ers leden alweer de 22e nederlaag van het seizoen tegen de Brooklyn Nets (100-91), Oklahoma City Thunder was in Atlanta de betere ploeg tegen de Hawks (107-94).

Inhaalraces Knicks en Clippers komen te laat
Inhaalraces Knicks en Clippers komen te laat (Foto: ANP)

Aanval op bus met vluchtelingen in Duitsland

Een groep van dertig mensen heeft in Oost-Duitsland een bus met vluchtelingen aangevallen bij aankomst bij een asielzoekerscentrum. De groep hield donderdagavond eerst de bus tegen in het dorp Jahnsdorf en gooide vervolgens met voorwerpen en vuurwerk, zei de politie van Leipzig vrijdag.

De buschauffeur raakte door een rotje gewond aan zijn voet. Ook ging een ruit van de bus aan diggelen. De asielzoekers worden nu in een andere accommodatie ondergebracht.

Aanval op bus met vluchtelingen in Duitsland
Aanval op bus met vluchtelingen in Duitsland (Foto: ANP)

Sporttribunaal handhaaft schorsing Platini

Sporttribunaal CAS heeft de schorsing van UEFA-baas Michel Platini gehandhaafd. Dat maakte het in Zwitserland gevestigde internationale hof van sportarbitrage vrijdag bekend. Wel is de FIFA opgelegd de schorsing niet te verlengen. Die kon met nog eens maximaal 45 dagen verlengd worden.

De Fransman kreeg op 7 oktober een schorsing van negentig dagen opgelegd door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA vanwege een dubieuze betaling in 2011, toen hij een bedrag van 1,8 miljoen euro kreeg overgemaakt van voorzitter Sepp Blatter. Platini vocht de zaak aan bij het CAS, maar tevergeefs.

Dat betekent dat Platini zich voorlopig niet bezig mag houden met voetbalgerelateerde zaken en dus ook niet bij de loting voor het EK voetbal van 2016 mag zijn, aanstaande zaterdag in Parijs. Bovendien kan hij zich nog altijd niet mengen in de strijd om het voorzitterschap bij de FIFA. Op 26 februari van 2016 wordt de opvolger van Blatter gekozen.

"Geen onomkeerbare schade"

Het CAS vindt dat de schorsing "op dit moment geen onomkeerbare schade toebrengt aan Platini". Bovendien heeft Platini volgens het CAS geen enkele garantie dat als zijn schorsing nu wordt opgeheven, hij mee kan doen aan de FIFA-verkiezing. Hij moet daarvoor immers ook een integriteitscontrole bij de FIFA overleven.

Het verandert als de schorsing verlengd wordt. Dan worden de Fransman "juridische rechten onthouden en wordt hij onherstelbaar geschaad". Het CAS noemt het niet expliciet, maar doelt waarschijnlijk op de verkiezing. De FIFA verzekerde het CAS tijdens een hoorzitting dat de ethische commissie uiterlijk 5 januari een definitief vonnis velt in de zaak. De commissie die het voorbereidende onderzoek deed, heeft een levenslange schorsing voor Platini aanbevolen.

Blatter

Blatter is ook geschorst vanwege de dubieuze betaling uit 2011, maar hij is vooralsnog niet in beroep gegaan tegen zijn straf. Of ook zijn definitieve straf uiterlijk 5 januari bekend wordt, blijkt niet uit de stukken van het CAS.

Volgende week woensdag en vrijdag moeten zowel Blatter als Platini verschijnen voor de ethische commissie, om zich te verantwoorden.

Sporttribunaal handhaaft schorsing Platini
Sporttribunaal handhaaft schorsing Platini (Foto: ANP)

Rik en Vivienne presenteren Moltalk

Rik van de Westelaken en Vivienne van den Assem presenteren vanaf zaterdag 2 januari MolTalk, de nabeschouwing van Wie is de Mol? op NPO1. In het live-programma bespreken Rik en Vivienne de verschillende complotten en theorieën met oud-kandidaten, maakte de AVROTROS vrijdag bekend.

Rik van de Westelaken won vorig jaar de finale van Wie is de Mol?, Vivienne won het programma in 2009.

Rik: "Het programma MolTalk heeft zich de afgelopen jaren op internet bewezen als het leukste forum voor de nabeschouwingen van Wie is de Mol?. Ik keek het als fan, vorig jaar als Mol-kandidaat en dit seizoen mogen Vivienne en ik het presenteren voor NPO 1. Dat vind ik een eer. Ik ben blij dat de NOS me daar naast de NOS-Journaals ruimte voor biedt. Het is een fantastische uitdaging en een extra reden waarom ik reikhalzend uitkijk naar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?".

 

Zaterdag 2 januari 2016 is het zover... dan is de allereerste aflevering van MolTalk op televisie. Wie gaat deze live WIDM nabeschouwing presenteren?

Posted by Wie is de Mol? on vrijdag 11 december 2015

Rik en Vivienne presenteren Moltalk
Rik en Vivienne presenteren Moltalk (Foto: BuzzE)

Jandino jat typetje van Eddie Murphy

Jandino Asporaat is opnieuw in opspraak geraakt wegens plagiaat. Een FOK!ker heeft namelijk ontdekt dat Jandino's typetje Sydney als twee druppels water lijkt op Randy Watson, een typetje van Eddie Murphy in de film Coming to America.

De blije Antilliaan is sinds kort wekelijks te zien in zijn nieuwe show op RTL4. Hierin zet hij onder anderen het figuur Sydney de Portier neer. Een grappig bedoelde, oversekste neger.

FOK!ker Iwanius ontdekte vandaag dat Sydney een exacte kopie is van Randy Watson uit Murphy's filmhit van 1988. En inderdaad, de gelijkenis is treffend.

Vorige maand kwam Jandino ook al in opspraak wegens plagiaat. Giel Beelen ontdekte toen dat het typetje Judeska was gejat van een Amerikaanse comédienne. Hier wist hij zich toen uit te lullen. Eens even zien hoe hij zich hier nu weer onderuit weet te lullen.

Hieronder zie je enkele filmpjes van Randy en Sydney. Oordeel zelf of Jandino een ordinaire jattert is...


Randy Watson, het origineel van Eddie Murphy


Sydney de Portier, van Jandino Asporaat

KPN wint in tv-markt terrein op Ziggo

KPN heeft in het derde kwartaal zijn aandeel op de Nederlandse televisiemarkt vergroot ten koste van Ziggo. Vakblad Telecompaper meldde vrijdag dat het marktaandeel van het telecombedrijf uit Den Haag met 0,4 procentpunt toenam tot 28 procent, terwijl bij Ziggo een daling van 0,5 procentpunt werd gemeten tot 52,8 procent.

"Ziggo heeft moeite om de gelijkmatige daling van het marktaandeel van kabel te stoppen", aldus analist Kamiel Albrecht van Telecompaper. "Van het nieuwe Ziggo Sport-kanaal, dat exclusief voor tv-abonnees van het bedrijf is gelanceerd, verwachten we dat het kan helpen om de daling van het aantal klanten te vertragen. Misschien kan het zelfs leiden tot groei van het aantal digitale tv-klanten".

KPN heeft volgens de marktkenner gebruikgemaakt van de moeilijkheden die ontstonden na het samengaan van Ziggo en UPC eerder dit jaar.

KPN wint in tv-markt terrein op Ziggo
KPN wint in tv-markt terrein op Ziggo (Foto: ANP)

AEX opent in de min

De Amsterdamse beurs is vrijdag in de min geopend. Ook de andere Europese beursgraadmeters begonnen met verliezen. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) volgende week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 435,43 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 678,90 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,4 procent in.

Delta Lloyd herstelde snel van een lagere opening en was met een winst van bijna 4 procent de sterkste stijger in de AEX. De verzekeraar, die donderdag de aandelenkoers zag kelderen tot het laagste niveau ooit, heeft het aan de stok met zijn aandeelhouder Fubon. De investeerder stelt het bedrijf aansprakelijk voor verliezen als gevolg van de sterke koersdaling van de laatste tijd. Delta Lloyd noemt de beschuldigingen ongegrond.

Shell

Grootste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren olieconcern Shell en supermarktbedrijf Ahold met verliezen van iets meer dan 1 procent. In de MidKap sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een min van ruim 1 procent. Koploper was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 1,8 procent.

In Londen zakte Lonmin ruim 8 procent. De Zuid-Afrikaanse platinaproducent, die 400 miljoen dollar wil ophalen om het bedrijf van de ondergang te redden, heeft moeite om zijn nieuwe aandelen te slijten bij de bestaande aandeelhouders. Tot nu toe zijn slechts 71 procent van de aandelen aan de man gebracht.

Euro

De Britse bank Standard Chartered won 0,8 procent na een succesvolle afronding van de aandelenuitgifte, waarmee omgerekend 4,6 miljard euro werd opgehaald.

KBC klom 1,7 procent in Brussel. De Belgische bank- en verzekeraar betaalt nog voor de jaarwisseling het resterende deel terug van de overheidssteun die het in de crisisjaren 2008-2009 kreeg. Dat is vijf jaar eerder dan was afgesproken. KBC kreeg tijdens de crisis een kapitaalinjectie van in totaal 7 miljard euro.

De euro was vrijdagochtend 1,0959 dollar waard, tegen 1,0945 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 36,64 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 39,60 dollar per vat.

AEX opent in de min
AEX opent in de min (Foto: ANP)

WNL-presentatrice Roos Moggré zwanger

Presentatrice Roos Moggré van de WNL-ochtendshow Goedemorgen Nederland is in verwachting. ''Zwanger. Mijn vriend en ik verwachten deze zomer ons eerste kindje'', twittert ze bij een foto waarop te zien is hoe haar WNL-collega Leonie ter Braak haar een grote pot met augurken overhandigt. ''Gelukkig is Leonie ter Braak nu al grote steun".

Moggré (34) werkt sinds de zomer van 2014 bij WNL. Daarvoor werkte ze als presentator en verslaggever bij het NOS Jeugdjournaal.

WNL-presentatrice Roos Moggré zwanger
WNL-presentatrice Roos Moggré zwanger (Foto: BuzzE)

Fokker schrapt 270 banen in Nederland

Fokker Technologies schrapt de komende twee jaar 270 banen in Nederland. Dat is nodig in verband met aanhoudend zware marktomstandigheden, liet de toeleverancier aan de luchtvaartindustrie vrijdag weten.

Vliegtuigbouwers richten zich de laatste jaren steeds vaker op verbetering van bestaande modellen, en ontwikkelen minder nieuwe toestellen. Dat betekent ook minder werk voor toeleveranciers aan de ontwikkeling van onderdelen.

Fokker, dat onlangs is overgenomen door het Britse GKN Aerospace, heeft in totaal 4900 mensen in dienst. Daarvan werken er 3200 in Nederland. Het bedrijf probeert gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden door in te zetten op natuurlijk verloop, vervroegde pensionering en minder externe inhuur.

De mensen die het bedrijf wel gedwongen moeten verlaten, vallen onder een sociaal plan waarover Fokker een principeakkoord heeft gesloten met de vakbonden. De bedoeling is hen aan ander werk te helpen, mogelijk bij andere divisies van moederbedrijf GKN.

Fokker schrapt 270 banen in Nederland
Fokker schrapt 270 banen in Nederland (Foto: ANP)

Purmerend aast op Glazen Huis in 2017

Purmerend wil het Glazen Huis in 2017 naar de Koemarkt halen. De gemeente wil dat samen met het bedrijfsleven voor elkaar krijgen. De Purmerendse ondernemers hebben al 175.000 euro toegezegd als het lukt, meldt RTV Noord-Holland.

De gemeente wil nu een bidbook opstellen om aan te geven wat Purmerend 3FM te bieden heeft. Eerder heeft ook provinciegenoot Hilversum al aangegeven het Glazen Huis naar de stad te willen halen.

Vanaf 18 december staat het Glazen Huis in Heerlen voor de twaalfde editie van de benefietactie 3FM Serious Request. Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering laten zich dit jaar vrijwillig opsluiten om geld op te halen voor kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden.

In 2016 vindt de actie vanuit Breda plaats.

Purmerend aast op Glazen Huis in 2017
Purmerend aast op Glazen Huis in 2017 (Foto: BuzzE)

Cate Blanchett in Thor: Ragnarok

Vers van haar nominatieregen bij de Golden Globes voor haar film Carol, is er meer nieuws over filmster Cate Blanchett. Ze is in de afrondende gesprekken om een rol te gaan spelen in de derde Thor-film, genaamd Ragnarok. Dit meldt Comic Book Resources.

In die film zal ze naar verluidt een hoofdrol gaan spelen. Echter, de castingafdeling is ook op zoek naar enkele actrices voor de rol van Valkyries, vrouwen die in de Noorse mythologie beslissen wie er levend uit een gevecht komt en wie ze meenemen naar Valhalla. Het is nog onduidelijk voor welke rol Blanchett gecast is, maar dat er een fantastische prestatie aan zit te komen, is een understatement. Voor de film zal Chris Hemsworth opnieuw de god Thor spelen. Het is nog onbekend of Natalie Portman haar rol van Jane, die ze in de voorgaande Thor-films speelde, weer op zal pakken. Wel is bekend dat Jamie Alexander de rol van Lady Sif weer zal gaan spelen.

De regie is in handen van Taika Waititi, die in 2014 furore maakte met de horrorcomedy What We Do In The Shadows. Thor: Ragnarok staat op de planning voor 2 november 2017. 

Cate Blanchett in Thor: Ragnarok (Foto: ANP)Cate Blanchett in Thor: Ragnarok (Foto: ANP)

Alleen robots maken de Steam Controller

Valve liet wat meer zien van de onlangs uitgekomen Steam Controller door een making-of video uit te brengen. We zien de controllers gemaakt worden in de fabriek.

Valve heeft een eigen lijn laten maken om de controller te fabriceren. Het bleek dat er in bestaande oplossingen nog steeds mensen nodig waren om een controller in elkaar te zetten. Valve wilde wat anders en hebben nu een volledig geautomatiseerde productielijn. Ze hebben alleen voor de zekerheid wat mensen in de fabriek lopen om te zorgen dat de robots zich blijven gedragen.

Valve wil de controller nog verder updaten met software door de trackpad en gyroscopen te kunnen gebruiken om te mikken in shooters, een joystick-modus die lijkt op de muis, muis region mapping, en een aan te passen touch menu en on-screen toetsenbord.

Voed je eigen fee op in Hyrule Warriors Legends

Koei Tecmo heeft een vijf minuten durende trailer van Hyrule Warriors Legends uitgebracht, waarin we veel van de personages even in actie zien.

De personages die er nu in zitten zijn:

  • Link
  • Impa
  • Volga
  • Wizzro
  • Sheik
  • Lana
  • Cia
  • Darunia
  • Ruto
  • Midna
  • Zant
  • Agitha
  • Fi
  • Ghirahim
  • Zelda
  • Ganondorf
  • Kid Link
  • Tingle
  • Linkle (nieuw)
  • Tetra (nieuw)
  • The King of Hyrule (nieuw)
  • Toon Link (nieuw)
  • Skull Kid (nieuw)

Je ziet in de trailer ook het nieuwe 'My Fairy'-systeem, waarmee je jouw eigen fee kunt laten opgroeien. Je kunt haar voeren en aankleden, met spullen die je vindt in de Adventure-modus. Als dank erover helpt ze mee in gevechten met haar 'Fairy Magic'. Elke fee heeft weer andere attributen, dus het is handig om te kijken wat voor fee je meeneemt in elke missie.

Hyrule Warriors Legends komt 25 maart uit voor Nintendo 3DS.

Boetes AFM voor failliet Imtech

Imtech heeft zich bij herhaling schuldig gemaakt aan marktmanipulatie, en heeft verzuimd koersgevoelige informatie tijdig te publiceren. Hoewel het installateursbedrijf inmiddels failliet is, krijgt het daarvoor alsnog boetes ter waarde van in totaal 2,25 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder vindt de boetes ook na faillissement gerechtvaardigd. "Het faillissement laat onverlet dat de AFM optreedt tegen een dergelijke overtreding, waarbij het maatschappelijk vertrouwen in een beursgenoteerde onderneming als Imtech ernstig is geschaad".

De voormalige bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner lieten eerder deze week al weten dat de AFM hen heeft beboet omdat zij beleggers niet goed genoeg informeerden over de financiering van een project in Polen. Imtech zou daar een enorm pretpark helpen bouwen, maar met de klus bleek achteraf van alles mis te zijn.

Boetes AFM voor failliet Imtech
Boetes AFM voor failliet Imtech (Foto: ANP)

[eSports] MaRin tekent contract bij LGD

Het Chinese LGD Gaming heeft Jang "MaRin" Gyeonghwan gecontracteerd voor het Seizoen 2016. De huidige top-laner van LGD, Choi "Acorn" Cheonju wordt coach van het team.

MaRin is uitgeroepen tot MVP van het afgelopen WK. De aanvoerder van SKT werd eerste met het afgelopen WK. Hoeveel er precies betaalt is om de overstap naar China te maken is niet bekend, maar geruchten gaan dat dit in de miljoenen is.

lol
lol

EVE Valkyrie gratis bij een Oculus Rift pre-order

Hoewel het op dit moment nog niet mogelijk is om officieel een pre-order te plaatsen is het wel bekend dat wanneer je dit doet je EVE Valkyrieer gratis bij krijgt. Palmer Luckey, de CEO bij Oculus Rift heeft dit aangekondigd.

Een officiële datum is nog steeds niet bekend, maar verwacht wordt dat het ergens in 2016 is omdat concurrerende VR-headsets dan ook uit zullen komen.

Gratis standalone multiplayer van Apotheon beschikbaar

Het spel Apotheon heeft nu een gratis standalone multiplayer gekregen. Apotheon Arena heeft 10 verschillende maps gekregen en een aantal match-modes zoals, deathmatch, team deathmatch en team-elimination. De standalone multiplayer is via het Steam platform te verkrijgen.

De 2D action-RPG Apotheon is een game die gemaakt wordt door indie-ontwikkelaar Alien Trap. Alien Trap is onder andere bekend van de action-adventure game Capsized en die originele versie van Nexuiz

Stranger of Sword City volgend jaar op PS Vita

De uitgever van Stranger of Sword City, NIS America heeft laten weten dat het spel op 25 maar uitkomt in Europa voor PS Vita. De RPG dungeon crawler kwam oorspronkelijk alleen uit voor de Xbox 360 en pc.

Het spel is gemaakt door de mensen die ook Demon Gaze gemaakt hebben. Je kan kiezen uit verschillende classes zoals mensen, elfen, dwergen, ney en migmy. Volgend jaar moet het spel ook op de Xbox One uitkomen, alleen is daar nog geen datum van bekend.

'Sabotagepoging tewaterlating IHC-schip'

Bij de scheepswerf in Kinderdijk van maritiem concern IHC is geprobeerd de tewaterlating van een schip te saboteren. Een bout van het mechanisme dat een schip als laatste tegenhoudt voordat het te water gaat, was voor 70 procent tot 80 procent doorgeslepen. Dat zei CNV-bestuurder Piet Verburg na berichtgeving door het AD.

De sabotagepoging, die door het bedrijf werd ontdekt, had het schip bij de tewaterlating uit balans kunnen brengen en mogelijk een gevaarlijke situatie kunnen opleveren voor de betrokken werknemers. De tewaterlating van de sleephopperzuiger, die is gebouwd voor het Chinese baggerbedrijf Guangzhou Dredging Company, staat gepland voor volgende week zaterdag.

Het incident kwam donderdagavond ter sprake op een bijeenkomst van de vakbonden met werknemers van IHC, dat in juni een grote reorganisatie aankondigde. Het bedrijf wil 487 van de circa 3000 werknemers ontslaan. Ook wil IHC af van een groot deel van zijn ruim 1100 inhuurkrachten.

Emoties
"Dat de emoties hoog oplopen, begrijpen wij, maar sabotage kan niet", aldus vakbondsman Verburg. Het is volgens hem onbekend wie de daders zijn. "Ze hebben geen naambordje achtergelaten."

Op de vergadering is besloten acties te gaan voeren, "binnen de veilige kaders die daarvoor zijn". Volgens Verburg verkeren de werknemers een half jaar na de aankondiging nog altijd in grote onzekerheid over hoe de ontslagronde gaat uitpakken.

'Sabotagepoging tewaterlating IHC-schip'
'Sabotagepoging tewaterlating IHC-schip' (Foto: ANP)

Argentijnse hockeydames stunten met uitschakeling Oranje op HWL

De hockeydames hebben de kwartfinale van de Hockey World League Finals in Rosario met 1-0 verloren van Argentinië. Een snelle openingsgoal werd de ploeg van Alyson Annan fataal. Het enige wat Oranje nu nog rest, is de wedstrijd om de 5e plaats, zaterdag om 18.00 uur Nederlandse tijd tegen Australië.

De Argentijnen, die Oranje vooral op felheid aftroefden, kwamen razendsnel uit de startblokken. Binnen drie minuten keek Nederland al tegen een achterstand aan. Delfina Merino kreeg de bal in de cirkel aangespeeld en verraste Joyce Sombroek met een harde backhand: 0-1. Oranje kreeg vervolgens in het 1e kwart 3 strafcorners om die snelle achterstand ongedaan te maken, maar die werden niet benut. Argentinië zette Nederland vervolgens onder druk, maar het creëerde geen grote kansen.

Dat deed Oranje aan het begin van het tweede kwart wel. Caia van Maasakker zette de aanval van achteruit op met een mooie pass naar Maartje Krekelaar, die de bal doorspeelde naar Kitty van Male op de achterlijn. Zij legde terug op Eva de Goede, die de bal net voorlangs tikte. Ook Kelly Jonker was nog gevaarlijk met een schot uit de draai, maar de afronding ontbrak bij Nederland.

Na rust drong Oranje aan, maar verdedigde Argentinië de voorsprong met man en macht. Vanwege twee gele kaarten speelde het thuisland een deel van het derde kwart met negen speelsters. Nederland profiteerde daar echter niet van en levensgevaarlijke kansen werden ook niet gecreëerd. Dat deden de Argentijnen evenmin, maar ze hielden het achterin goed dicht. Ondertussen begonnen de supporters steeds meer in een overwinning van het thuisland te geloven.

In het laatste kwart zetten de Oranje Dames alles op alles, maar het wilde maar niet lukken. In de laatste vijf minuten stonden de Argentijnen met z'n tienen op het veld, maar ook toen hield de verdediging keurig stand. Het bleef 1-0, waardoor Nederland de titel kwijt is.

CPB ziet economische groei versnellen

De Nederlandse economie groeit in 2016 iets sneller dan dit jaar. Dat voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag.

Het CPB voorziet voor volgend jaar een economische groei van 2,1 procent, na een plus van 2 procent dit jaar. Daarmee is het planbureau optimistischer dan De Nederlandsche Bank (DNB), die maandag nog een terugval van de groei tot 1,7 procent in 2016 voorspelde.

Volgens het CPB zakt de werkloosheid volgend jaar licht, van 6,9 naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. Het overheidstekort slinkt volgens de nieuwe raming van 2,2 naar 1,8 procent.

CPB ziet economische groei versnellen
CPB ziet economische groei versnellen (Foto: ANP)

Will Smith sliep tijdens Globe-nominatie

Will Smith hoorde pas achteraf dat hij is genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in Concussion. De acteur sliep namelijk nog toen het nieuws werd bekendgemaakt, voor hem om 5.30 uur 's ochtends.

Zijn vrouw Jada Pinkett Smith vertelde hem het goede nieuws. Will vertelt aan USA Today: "Ik werd nogal hard op mijn kont geslagen, om me wakker te maken. Mijn vrouw schreeuwde, je bent genomineerd voor een Golden Globe!"

Will maakt kans in de categorie beste acteur in een hoofdrol. Hij neemt het op tegen Bryan Cranston in Trumbo, Leonardo DiCaprio in The Revenant, Michael Fassbender in Steve Jobs en Eddie Redmayne in The Danish Girl.

Will Smith sliep tijdens Globe-nominatie
Will Smith sliep tijdens Globe-nominatie (Foto: BuzzE)

Activisten opgepakt op Dag van Mensenrechten

Tientallen Cubaanse activisten zijn donderdag op de Internationale Dag van de Mensenrechten tijdens bijeenkomsten in Havana opgepakt. Het merendeel betrof leden van de Cubaanse oppositiegroepering Damas de Blanco (Dames in het Wit). Dat maakte de Cubaanse commissie voor mensenrechten en nationale verzoening donderdag lokale tijd bekend.

Damas de Blanco bestaat voornamelijk uit vrouwen van politieke gevangenen of voormalige politieke gevangenen die samen betogen tegen de onderdrukking van de oppositie op het eiland. Veel van hen werden donderdag direct na het verlaten van hun huis al aangehouden. De groep had juist tot een vreedzame betoging opgeroepen.

Activisten opgepakt op Dag van Mensenrechten
Activisten opgepakt op Dag van Mensenrechten (Foto: ANP)

Eigen Huis: ozb stijgt weer harder

Huiseigenaren gaan in 2016 weer meer betalen voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een steekproef onder 107 gemeenten. De ozb, die elke huiseigenaar moet betalen, stijgt volgend jaar gemiddeld met 1,8 procent.

De gemeenten lijken zich hiermee volgens de VEH niet te houden aan de afspraken met het Rijk. Daarin was overeengekomen dat gemeenten de ozb met maximaal 1,57 procent mogen laten stijgen.

De vereniging heeft er regelmatig op aangedrongen om de zogeheten macronorm te vervangen door een dwingender afspraak. "De norm is niet meer dan een algemene richtlijn, die gemeenten geen enkele prikkel geeft tot matiging van hun ozb-inkomsten. Bovendien zijn er geen sancties mogelijk als een gemeente de macronorm overschrijdt, ook niet als die overschrijding zeer fors is", aldus de VEH.

Verschillen

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn er behoorlijke verschillen tussen de diverse gemeenten. In Schiedam betalen huiseigenaren 180 euro per jaar. In Nijmegen is de ozb bijna drie keer zo hoog. Uit de steekproef blijkt dat de onroerendezaakbelasting in de gemeente Laarbeek met 13 procent omhoog gaat. Een huiseigenaar moet hier gemiddeld 30 euro meer gaan betalen. Ook in Weert en Amersfoort is er met 12 en 11 procent sprake van een flinke stijging.

Er zijn ook gemeenten waar het bedrag daalt. In Gemert-Bakel gaat de ozb met ruim 11 procent omlaag. Dat scheelt de huiseigenaren gemiddeld 50 euro.

Eigen Huis: ozb stijgt weer harder
Eigen Huis: ozb stijgt weer harder (Foto: ANP)

Klimaattop met een dag verlengd

De klimaattop in Parijs wordt met een dag verlengd. Dat betekent dat de deelnemende landen ook zaterdag nog vergaderen. Dit maakte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de conferentie voorzit, vrijdagmorgen bekend.

Onderhandelaars van bijna tweehonderd landen zouden aanvankelijk vrijdag stemmen over een ontwerp voor het klimaatverdrag. Minister Fabius presenteerde de afgevaardigden donderdagavond een voorlopig ontwerp van 27 bladzijden.

Fabius zei dat hij niet zoals gepland op vrijdag maar zaterdagochtend een definitieve versie van het nieuwe klimaatverdrag zal indienen. In de middag kan er dan over worden gestemd. Daardoor is er vrijdag meer tijd voor laatste onderhandelingen.

Milieuactivisten

Financiële hulp aan arme landen en een gelijke verdeling van de plichten voor alle ondertekenaars van het verdrag, behoren tot de basis van de overeenkomst.

Milieuactivisten hadden eerder geklaagd niet in te zien hoe de donderdag voorgelegde versie de opwarming van de aarde door broeikasgassen kan beperken tot maximaal 2 graden Celsius.

Klimaattop met een dag verlengd
Klimaattop met een dag verlengd (Foto: ANP)

Andy van der Meijde wordt kickbokser

Oud-profvoetballer Andy van der Meijde wordt kickbokser. Hij debuteert op 9 april tijdens een gala in Zutphen in de ring, schrijft De Stentor vrijdag. Van der Meijde werkt sinds deze zomer bij kickbokstrainer Faldir Chahbari in Zutphen.

De oud-international en realityster stelt altijd gek te zijn geweest van vechtsporten. "Het is hard werken en je bent op jezelf aangewezen in de ring. Dat trekt me aan en blijkbaar is de afgelopen maanden gebleken dat ik er wel wat van kan.''

Andy van der Meijde wordt kickbokser
Andy van der Meijde wordt kickbokser (Foto: BuzzE)

Plantjes steeds vroeger in bloei door klimaat

Door de klimaatverandering komen planten eerder in bloei, beginnen libellen en vlinders eerder te vliegen en leggen vogels eerder hun eerste ei. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag verschenen rapport.

Het statistiekbureau constateert dat het broedseizoen voor zangvogels in de jaren tachtig halverwege mei begon. Tegenwoordig is dat begin mei, een vervroeging van acht dagen.

Het CBS schrijft het vroege tijdstip waarop het voorjaar begint toe aan de oplopende temperatuur van de aarde. De gemiddelde jaartemperatuur voor Nederland ging in de afgelopen eeuw met 1,5 graden omhoog. "De tien warmste jaren sinds de weersmetingen vallen allemaal in de laatste 25 jaar, waarbij 2015 wereldwijd zeer waarschijnlijk het warmste jaar gaat worden", aldus het CBS.

De klimaatverandering heeft niet alleen tot gevolg dat het leefpatroon van dieren en planten naar een eerder tijdstip verschuift. Nederland is de afgelopen eeuw ook tientallen planten en diersoorten, afkomstig uit warmere zuidelijke streken, rijker geworden. Daar staat tegenover dat bepaalde plantsoorten, die het goed doen bij lagere temperaturen, in aantallen zijn afgenomen. Bij vlinders zijn bepaalde soorten zelfs helemaal verdwenen uit ons land door het warmere weer.

Plantjes steeds vroeger in bloei door klimaat
Plantjes steeds vroeger in bloei door klimaat (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner spreekt met VN-ambassadeur

Caitlyn Jenner heeft donderdag met de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power gesproken over de rechten van transseksuelen. Volgens haar is er 'nog veel werk' te doen in zowel de Verenigde Staten als in andere landen, meldt People.

"Er vallen veel levens te redden", zei Caitlyn tijdens het gesprek. "Ik heb op een bepaald moment gedacht dat het misschien het makkelijkst zou zijn gewoon je leven te beëindigen. Om er gewoon klaar mee te zijn, geen pijn meer, je gaat verder en hopelijk naar een betere plek. Maar toen dacht ik, wat een verschrikkelijke manier om mijn leven te beëindigen... Ik wil niet dat het verhaal zo eindigt."

Volgens Caitlyn worden er wereldwijd nog veel transseksuelen vermoord of mishandeld. "We hebben nog een lange weg te gaan", zei ze.

Het gesprek tussen Jenner en Power vond plaats in het kader van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december.

Caitlyn Jenner spreekt met VN-ambassadeur
Caitlyn Jenner spreekt met VN-ambassadeur (Foto: BuzzE)

DOOGEE F3 Pro, 5-inch met 1920x1080p

Uiteraard heeft DOOGEE ook een 5-inch toestel in haar assortiment opgenomen. Gelukkig heeft DOOGEE voor deze 'Pro' versie van de F3 gekozen voor de bekende MT6753 met 3GB werkgeheugen en een FullHD-scherm voor een prijs van 175 dollar. De normale F3 heeft 2GB werkgeheugen en een HD-scherm wat hem zo'n 35 dollar goedkoper maakt.

Hoe deze F3 Pro presteert lees je met dank aan Tinydeal voor het reviewexemplaar. 

Kitase legt FF VII Remake nog eens uit

In een blogpost legt Yoshinori Kitase, maker van Final Fantasy VII en nu ook de remake uit waarom er gekozen is om het verhaal in meerdere delen uit te brengen.

Al heel lang vragen de fans om een remake van Final Fantasy VII, en vele jaren moest hij negatief antwoorden. Ook persoonlijk vroeg hij af of hij weer jarenlang een game ging maken die hij al gemaakt had. Ze wilden het PlayStation Experience-evenement gebruiken om de trailer te laten zien, maar ook om duidelijk te maken hoe groot de omvang van het project was.

Met Final Fantasy VII Remake willen ze de kans grijpen om meer te vertellen dan hetzelfde verhaaltje in een mooier jasje. Door het op te splitsen in meerdere games hebben ze meer tijd en mensen om het verhaal uit te diepen en ook de wereld zelf veel meer naar de gamers te brengen zonder de nieuwkomers af te schrikken. De grootste reden om het over meerdere delen te doen is om te zorgen dat het gevoel van een bevolkte wereld, zoals in het origineel, opgeroepen zou blijven worden. Om het in één game te stoppen is te lastig qua resources en tijd, want alle inwoners, gebouwen enzovoort moeten opnieuw ontworpen en getekend worden. Hadden ze gekozen om het toch in één keer aan te pakken, dan zou de wereld er een stuk kaler uitzien en dat wil niemand.

Verder wenst Yoshinori Kitase ons prettige feestdagen.

Start je eigen criminele organisatie in GTA Online

Rockstar is natuurlijk nog steeds bezig om de wereld rondom Grand Theft Auto Online uit te breiden en de nieuwste toevoeging 'Executives and Other Criminals' genaamd zien we in onderstaande trailer.

In deze uitbreiding word je VIP en start je eigen criminele organisatie, met nieuwe gameplay modes en mogelijkheden voor een luxeleven: Executives and Other Criminals beschikt over nieuwe zelf in te richten appartementen, paalwoningen in de Vinewood Hills tot echte decadentie: een extravagante, upgradeable Super Yacht, inclusief personeel.

VIP’s die hun eigen onderneming runnen, krijgen toegang tot nieuwe co-op jobs, uitdagingen en speciale vaardigheden in Freemode, plus de macht om andere spelers in te huren als bodyguard of juist te ontslaan. Tegelijkertijd verdienen de bodyguards een salaris en extra’s zoals RP, GTA$ en stat boosts voor het werken voor een VIP’s organisatie.

Organisaties nemen het tegen elkaar op in Freemode, met nieuwe missies die volop gebruik maken van de nieuwste extreme defense-opties, zoals nieuwe gewapende voertuigen, de verwoestende Turreted Limo en het raketverweersysteem van de Super Yacht. Bij de Super Yacht komt zelfs een eigen suite met ondersteunende upgrades voor je voertuig, zoals de nieuwe SuperVolito Carbon-helikopter en een eigen waterscooter.

Sommige bestaande Freemode Events zullen automatisch worden aangepast wanneer er wordt gespeeld door organisaties, wat nieuwe varianten mogelijk maakt op King of The Hill, Moving Target en meer. Tevens is er de nieuwe Extraction Adversary Mode, die de bodyguard-teams de opdracht geeft om hun Executive te zoeken, lokaliseren en veilig te stellen voordat een Hit Squad het doelwit elimineert wanneer een jet is uitgeschakeld.

Executives and Other Criminals biedt ook nieuwe opties in vervoer en veiligheid met nieuwe wapens, voertuigen en meer. De gratis update is beschikbaar vanaf 15 december op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jagen op Jack the Ripper in Assassin's Creed

Ubisoft heeft een trailer uitgebracht van de aankomende uitbreiding voor Assassin's Creed Syndicate. De Jack the Ripper DLC voor is 15 december beschikbaar als download voor PlayStation 4 en Xbox One en 22 december voor pc.

Het Jack the Ripper-verhaal speelt zich af twintig jaar na de gebeurtenissen van Assassin’s Creed Syndicate, waar spelers zullen jagen op de beruchte seriemoordenaar als Assassin Evie Frye.

Jack the Ripper is los verkrijgbaar of als onderdeel van de season pass. De pas bevat onder andere: Jack the Ripper, The Last Maharaja missie pakket, A Long Night Season Pass exclusieve missie, gameplay pack ‘Streets of London’, extra uitrusting, extra wapens en een exclusieve XP boost.

Hondurese voetballer Peralta doodgeschoten

De Hondurese voetballer Arnold Peralta is donderdag plaatselijke tijd in zijn woonplaats La Ceiba doodgeschoten. De 26-jarige voormalige middenvelder van het Schotse Rangers werd op een parkeerplaats van een winkelcentrum onder vuur genomen. Dat meldden Amerikaanse media. Peralta's vader bevestigde het nieuws op een persconferentie.

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een of twee schutters die langsreden, mogelijk op een motor of in een auto. De politie heeft diefstal uitgesloten aangezien Peralta al zijn spullen nog bij zich had. Wel spreken de autoriteiten van een voorbereide daad.

De Zuid-Amerikaan speelde tussen 2013 en 2015 21 keer voor de Glasgow Rangers. Dit jaar keerde hij terug naar Honduras waar hij bij Club Deportivo Olimpia ging spelen. Daarnaast kwam hij 26 keer uit voor het nationale elftal van het Zuid-Amerikaanse land. Peralta speelde met zijn land op de Olympische Spelen van 2012 in Londen en haalde daarin verrassend de kwartfinales door onder meer een zege op Spanje. In de kwartfinales bleek Brazilië met 3-2 nipt te sterk.

Hondurese voetballer Peralta doodgeschoten
Hondurese voetballer Peralta doodgeschoten (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: overwegend bewolkt

Na een natte nacht, gaan we een overwegend droge, maar bewolkte dag tegemoet. Af en toe kan er een bui(tje) vallen. Het noorden pakt wellicht nog wat zon mee, maar een garantie geef ik niet! De wind komt uit het zuid- tot zuidwesten en is landinwaarts vrij matig tot vrij krachtig aan de kust. 

Als voorproefje op de vallende sterrenregen die maandag voorspeld wordt, kreeg ik van Klapmongeaul alvast het volgende prachtige plaatje. Eemnes by night! 

Eemnes by night (Foto: Klapmongeaul)
Eemnes by night (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1950 braken in Singapore heftige rellen uit nadat Bertha Hertogh door een Singaporeese rechtbank ook in hoger beroep werd toegewezen aan haar biologische Nederlandse ouders. Het meisje was eerder door haar Nederlandse moeder afgestaan aan een Maleisische vrouw, maar de vader had hier part noch deel aan, daarom moest het toen 13-jarige meisje terug naar Nederland. Pas nadat de noodtoestand werd uitgeroepen keerde de rust terug. 

* In 1934 werd de Stichting Algemeen Nederlands Persbureau (ook wel ANP) opgericht. 

* In 1958 kwam er door een kabinetscrisis een einde aan de kabinetten van Drees en het betekende ook het einde van de rooms-rode coalitie. 

Europa League-duel verkocht?

Het Europa League-duel tussen Skënderbeu Körçe uit Albanië en het Russische Lokomotiv Moskou werkte donderdag gestaag toe naar het einde. De Russen stonden met 0-1 voor in het Albaanse Elbasan, waar het al lang en breed uitgeschakelde Skënderbeu de 'thuis'wedstrijden speelt in Europees verband. 

Dat Lokomotiv zou winnen en door zou gaan naar de volgende ronde was duidelijk, maar in de wedwereld gebeurde nog het één en ander. Met nog enkele minuten te gaan daalden de noteringen op de weddenschap dat er minstens twee goals gescoord zouden worden, gezien het geringe aantal te spelen minuten een vreemde situatie: hoe minder tijd er nog te spelen is, hoe kleiner de kans op een goal in principe wordt.

'Iemand' probeerde zelfs snel enkele duizenden euro's in te zetten op minstens twee goals en niet veel later was het raak. Baye Oumar Niasse kreeg de bal voor zijn voeten en kon in de 89e minuut de 0-2 maken. Twee minuten later werd Aleksandr Samedov weinig in de weg gelegd en kon hij zelfs de 0-3 nog in het doel tikken.

Uiteraard valt slechts aan de hand hiervan niet te bewijzen dat er daadwerkelijk omkoping bij het spel betrokken was en kan het ook gewoon puur toeval zijn, maar de nationaliteit van de thuisploeg helpt weinig mee. Regelmatig komen er zeer opvallende bewegingen in de noteringen langs in de Albaanse competitie, waar zo nu en dan de keeper zelfs ongelukkig lijkt als hij een bal tegen zich aan geschoten krijgt. 

Kort voor het einde van de wedstrijd probeert 'iemand' (wie het is of zijn valt uiteraard niet te zien) nog even ruim vijfduizend euro in te zetten op 'Over 1.5 Goals' (minstens 2 goals), kort voor Lokomotiv nog twee treffers in de schoot geworpen lijkt te krijgen
Kort voor het einde van de wedstrijd probeert 'iemand' (wie het is of zijn valt uiteraard niet te zien) nog even ruim vijfduizend euro in te zetten op 'Over 1.5 Goals' (minstens 2 goals), kort voor Lokomotiv nog twee treffers in de schoot geworpen lijkt te krijgen.

Samenvatting van het duel, waarbij de 0-2 en 0-3 vanaf 3:00 minuten in de video gemaakt worden (Bron: YouTube)

Boëtius scoort voor winnend Basel

FC Basel heeft de groepsfase in de Europa League met winst afgesloten. De Zwitserse ploeg, die al zeker was van de poulezege, versloeg Lech Poznan in Polen met 1-0. Voor Basel kwam Jean-Paul Boëtius (ex-Feyenoord) tot scoren. Ook Fiorentina, dat met 1-0 won van Belenenses, plaatste zich in groep I voor de volgende ronde.

Schalke sloot in groep K de poulefase af met een royale zege bij Asteras Tripolis: 0-4 In Griekenland kwamen Franco Di Santo, Eric Maxim Choupo-Moting (twee) en Max Meyer tot scoren. Klaas-Jan Huntelaar was als basisspeler niet trefzeker en werd in de 79e minuut gewisseld. Hij bracht nog wel twee assists op zijn naam.

Het al geplaatste Schalke eindigde op de eerste plaats, gevolgd door nummer twee Sparta Praag. De Tsjechische ploeg won donderdag met 3-1 bij Apoel Nicosia. David Lafata scoorde in de slotfase twee keer voor Sparta Praag.

Boëtius scoort voor winnend Basel
Boëtius scoort voor winnend Basel (Foto: ANP)

Ark: Survival Evolved volgende week naar Xbox One

Ark: Survival Evolved, de actie-survivalgame die sinds juni dit jaar via Steams Early Access speelbaar is op pc, maakt volgende week woensdag in dezelfde hoedanigheid zijn debuut op Xbox One. Of en wanneer PlayStation 4 een Early Access-mogelijkheid krijgt is niet bekend.

De game wordt aangeboden via Xbox One's Game Preview-programma, een platform vergelijkbaar met Early Access van Steam, en gaat 35 dollar/euro kosten. Via Steam is de game inmiddels speelbaar op Windows, Mac OS X en Linux. Het Game Preview-programma stelt de ontwikkelaar, in dit geval Frontier Developments, in de gelegenheid om de game alvast te koop aan te bieden terwijl deze nog in ontwikkeling is. Het succesvolle Elite: Dangerous van dezelfde makers doorliep hetzelfde traject.

In Ark: Survival Evolved probeer je je staande te houden tussen dino's en allerhande onplezant ongedierte. Basissen bouwen, craften, dinosaurussen tammen, drive-by shootings vanaf een T. rex, het is van alles wat. De titel valt in ieder geval goed in de smaak, want nadat in juni van dit jaar al een miljoen exemplaren verkocht waren, was dat in oktober al het dubbele. De definitieve versie van Ark: Survival Evolved, die gepland staat voor juni 2016, zal VR-support hebben voor zowel PlayStation VR als Oculus Rift.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.