Rabobank trekt stekker uit topsportsponsoring

Rabobank stopt eind 2016 met de sponsoring van de wielrenunie KNWU en de paardensportbond KNHS. Ook de twee wielerteams die financiële ondersteuning krijgen, moeten op zoek naar een nieuwe sponsor. Het betreft het Rabo Development Team en het RaboLiv vrouwenteam van kopvrouw Marianne Vos.

De Rabobank kondigde donderdag nog aan dat er 9000 arbeidsplaatsen verdwijnen en kwam vrijdag met de mededeling dat het de aflopende contracten met vier bovengenoemde partijen niet verlengt. Het besluit betekent dat er een einde komt aan jarenlange verbintenissen van de bank met het wielrennen en de paardensport.

De Rabobank was de afgelopen twintig jaar als sponsor actief in de wielersport en sinds de oprichting van de KNHS in 2002 hoofdsponsor. De bank sponsort ook de hockeybond en sportkoepel NOC*NSF. Met deze partners is de bank nog in gesprek over de toekomstige invulling van de sportsponsoring, laat het bedrijf weten in een persbericht.

De bank meldt dat ze focus wil verleggen naar lokale sportsponsoring. "We willen hiermee letterlijk nog dichterbij onze klanten komen", aldus Heleen Crielaard, verantwoordelijk voor sponsoring binnen de Rabobank. Zij benadrukte dat de wieler- en hippische sport op hun weg naar de Olympische Spelen in Rio kunnen blijven rekenen op steun van de bank.

Directeur Huib Kloosterhuis van de KNWU betreurt het besluit. "Mede door de structurele ondersteuning van de Rabobank staat het wielrennen er in zijn geheel goed voor. Desalniettemin betreuren we dat aan dit partnership een einde komt."

De KNHS liet bij monde van directeur John Bierling weten dat het topsportbeleid ongewijzigd blijft. De bijdrage van de bank is slechts een fractie van de totale financiering van de hippische bond. Maar wel een gewaardeerde, aldus Bierling: "Mede dankzij het partnerschap met de Rabobank heeft de paardensport zich de afgelopen jaren verder kunnen ontwikkelen en heeft de Nederlandse top zich blijvend aan de internationale top gevestigd. 2014 en 2015 waren voor de paardensport zelfs de succesvolste seizoenen aller tijden."

Rabobank stopt sponsoring KNWU en KNHS
Rabobank stopt sponsoring KNWU en KNHS (Foto: ANP)