Atlete Koster is topfit en mikt op top-5, Hassan gaat voor goud

heywoodu

Maureen Koster staat zondag volledig fit aan de start van het Europees kampioenschap veldlopen in het Franse Hyères. De 23-jarige atlete, die afgelopen seizoen naar de internationale top doorstootte, rekent op een plek bij de eerste vijf in de vrouwenrace en hoopt op een medaille. "Ik heb er hoge verwachtingen van. Het spannende op zo'n EK cross is dat je nooit weet hoe goed je concurrenten zijn", aldus Koster in een voorbeschouwing van de Atletiekunie. "Ik verwacht een hoog tempo, dat is gunstig voor mij."

Ze liep in aanloop naar Hyères de 4 Mijl van Groningen en de Warandeloop in Tilburg. In beide wedstrijden eindigde ze als tweede en constateerde ze dat haar lichaam volledig hersteld was van de vreemde inzinking die haar trof bij de WK atletiek afgelopen zomer in Beijing. Koster raakte in de slotfase van 5000 meter onwel en stortte op de baan ineen, vermoedelijk bevangen door de hitte. "Ik heb me geen moment zorgen gemaakt. Ik was de eerste dagen wat koortsig, maar mijn lichaam voelde goed. In de 4 Mijl kreeg ik de bevestiging dat ik weer volledig fit ben."

Koster veroverde afgelopen voorjaar brons op de 3000 meter bij de EK indoor in Praag en brak in het buitenseizoen internationaal door met een tijd van 3.59,79 op de 1500 meter. Die afstand wordt haar doel volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio, hoewel ze ook een startbewijs heeft op de 5000 meter. "Ik richt me voor Rio helemaal op de 1500 meter", zegt ze.

Sifan Hassan
Oranje heeft zondag in Hyères met Sifan Hassan de gedroomde kandidate voor Europees goud in de gelederen. De Europees kampioene op de 1500 meter won al eens crossgoud, dat was twee jaar geleden in Belgrado bij de beloften. Ze kan in Hyères de opvolger worden van Hilda Kibet, die in 2008 de laatste Nederlandse was die de Europese veldlooptitel veroverde. Lornah Kiplagat greep in 2005 Europees goud bij de vrouwen.

Khalid Choukoud voert het mannenteam aan. De marathonloper uit Den Haag is een specialist in de modder. Hij eindigde vorig jaar als zevende op de titelstrijd in het Bulgaarse Samokov. De laatste keer dat een Nederlander een medaille won in de mannenrace was in 2001. Kamiel Maase won dat jaar zilver.

Koster is topfit en mikt op top vijf
Koster is topfit en mikt op top vijf (Foto: ANP)