'Sabotagepoging tewaterlating IHC-schip'

Redactie

Bij de scheepswerf in Kinderdijk van maritiem concern IHC is geprobeerd de tewaterlating van een schip te saboteren. Een bout van het mechanisme dat een schip als laatste tegenhoudt voordat het te water gaat, was voor 70 procent tot 80 procent doorgeslepen. Dat zei CNV-bestuurder Piet Verburg na berichtgeving door het AD.

De sabotagepoging, die door het bedrijf werd ontdekt, had het schip bij de tewaterlating uit balans kunnen brengen en mogelijk een gevaarlijke situatie kunnen opleveren voor de betrokken werknemers. De tewaterlating van de sleephopperzuiger, die is gebouwd voor het Chinese baggerbedrijf Guangzhou Dredging Company, staat gepland voor volgende week zaterdag.

Het incident kwam donderdagavond ter sprake op een bijeenkomst van de vakbonden met werknemers van IHC, dat in juni een grote reorganisatie aankondigde. Het bedrijf wil 487 van de circa 3000 werknemers ontslaan. Ook wil IHC af van een groot deel van zijn ruim 1100 inhuurkrachten.

Emoties
"Dat de emoties hoog oplopen, begrijpen wij, maar sabotage kan niet", aldus vakbondsman Verburg. Het is volgens hem onbekend wie de daders zijn. "Ze hebben geen naambordje achtergelaten."

Op de vergadering is besloten acties te gaan voeren, "binnen de veilige kaders die daarvoor zijn". Volgens Verburg verkeren de werknemers een half jaar na de aankondiging nog altijd in grote onzekerheid over hoe de ontslagronde gaat uitpakken.

'Sabotagepoging tewaterlating IHC-schip'
'Sabotagepoging tewaterlating IHC-schip' (Foto: ANP)