Groen licht nog ver weg voor nieuwe Mediawet

Het is nog geen gelopen race voor de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen, maar gaat dinsdag opnieuw vragen stellen. De senatoren deden dat al eerder, maar vooral CDA en PvdA blijven kritisch.

Dekker wil dat het wetsvoorstel volgend jaar van kracht wordt. Dat betekent dat de Senaat uiterlijk op 22 december het voorstel moet behandelen en erover moet stemmen. Dat is de laatste dag dat de senatoren dit jaar bij elkaar komen.

Het ligt aan de antwoorden die Dekker geeft of die planning lukt, laat CDA-senator Joop Atsma weten. "Zorgvuldigheid staat voorop. De vorige keer gaf hij al binnen een halve dag zijn antwoorden, maar dat waren volgens mij standaardantwoorden die al klaar lagen. Hij moet echt dieper op de zaak ingaan", aldus Atsma.

Kritiek
Voornaamste punt van kritiek is de invloed die de staatssecretaris in hun ogen krijgt op de omroep en de inhoud van de programmering. Dat kan strijdig zijn met de Grondwet, stelt Atsma, omdat die uitgaat van de onafhankelijkheid van de media. Maar ook op de nieuwe regels voor amusement hebben ze commentaar. Lolligheid mag nog wel, maar omroepen moeten zich vooral richten op educatie, cultuur en informatie.

Net als de PvdA vindt ook het CDA dat de staatssecretaris een flinke beweging moet tonen om ze over de streep te trekken. "Er moet veel gebeuren", zegt Atsma. PvdA-senator Esther-Mirjam Sent liet ook al weten grote zorgen te hebben.

De Tweede Kamer stemde in oktober na een stevige discussie in met de aangepaste Mediawet. Ook PvdA en CDA gingen akkoord. Als deze partijen in de Eerste Kamer afhaken, is er geen meerderheid voor het voorstel.

Groen licht nog ver weg voor nieuwe Mediawet
Groen licht nog ver weg voor nieuwe Mediawet (Foto: ANP)