Alsnog toestemming getuigen voor Wilders

De Haagse rechtbank heeft na een beroep alsnog besloten dat Geert Wilders een deel van zijn getuigen mag laten horen in zijn proces. In oktober dit jaar had de rechter-commissaris een verzoek tot toelating van een veertigtal getuigen afgewezen. Daarop riep de politicus een oneerlijk proces te vrezen, is te vernemen in het NRC.

De woordvoerder kon verder niet toelichten om welke getuigen of onderzoeken het gaat daar de wet voorschrijft dat dit in het belang van de onderzoeken achter gesloten deuren gebeurt. Wel is bekend dat er een aantal bewindslieden op Wilders zijn verlanglijst staan. Tevens wil hij een onderzoek naar de ruim 6.400 (voorgedrukte) aangiftes tegen hem. Het betreft hier de aangifte tegen zijn minder, minder, minder Marokkanen uitspraak die hij op 19 maart dit jaar deed tijdens een verkiezingsfeestje na de gemeentelijke verkiezingen in Den Haag.

In de (voorgedrukte) aangiftes wordt Wilders beschuldigd van discriminatie en racisme. Ook naar die racisme grond wil de PVV-leider onderzoek laten doen. Volgens Wilders kan er geen sprake zijn van racisme omdat hij gesproken heeft over nationaliteit.
Het Openbaar Ministerie heeft het 'gevoel' dat Wilders en diens advocaat Gert-jan Knoops de zaken vooral willen vertragen. Wilders en zijn advocaat geven geen commentaar op dat 'gevoel' en de recente ontwikkeling.

Recentelijk werd in een vergelijkbare situatie rapper Ismo nog vrijgesproken van jodenhaat en homofobie. De rapper had in een rap uitspraken gedaan alle joden te haten en 'flikkers geen hand te geven'. Over de jodenhaat oordeelde de rechter dat het wel beledigend was voor joden maar dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder woog voor een publiek figuur zoals een rapper.