Sporttribunaal handhaaft schorsing Platini

Maarten (rubbereend)

Sporttribunaal CAS heeft de schorsing van UEFA-baas Michel Platini gehandhaafd. Dat maakte het in Zwitserland gevestigde internationale hof van sportarbitrage vrijdag bekend. Wel is de FIFA opgelegd de schorsing niet te verlengen. Die kon met nog eens maximaal 45 dagen verlengd worden.

De Fransman kreeg op 7 oktober een schorsing van negentig dagen opgelegd door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA vanwege een dubieuze betaling in 2011, toen hij een bedrag van 1,8 miljoen euro kreeg overgemaakt van voorzitter Sepp Blatter. Platini vocht de zaak aan bij het CAS, maar tevergeefs.

Dat betekent dat Platini zich voorlopig niet bezig mag houden met voetbalgerelateerde zaken en dus ook niet bij de loting voor het EK voetbal van 2016 mag zijn, aanstaande zaterdag in Parijs. Bovendien kan hij zich nog altijd niet mengen in de strijd om het voorzitterschap bij de FIFA. Op 26 februari van 2016 wordt de opvolger van Blatter gekozen.

"Geen onomkeerbare schade"

Het CAS vindt dat de schorsing "op dit moment geen onomkeerbare schade toebrengt aan Platini". Bovendien heeft Platini volgens het CAS geen enkele garantie dat als zijn schorsing nu wordt opgeheven, hij mee kan doen aan de FIFA-verkiezing. Hij moet daarvoor immers ook een integriteitscontrole bij de FIFA overleven.

Het verandert als de schorsing verlengd wordt. Dan worden de Fransman "juridische rechten onthouden en wordt hij onherstelbaar geschaad". Het CAS noemt het niet expliciet, maar doelt waarschijnlijk op de verkiezing. De FIFA verzekerde het CAS tijdens een hoorzitting dat de ethische commissie uiterlijk 5 januari een definitief vonnis velt in de zaak. De commissie die het voorbereidende onderzoek deed, heeft een levenslange schorsing voor Platini aanbevolen.

Blatter

Blatter is ook geschorst vanwege de dubieuze betaling uit 2011, maar hij is vooralsnog niet in beroep gegaan tegen zijn straf. Of ook zijn definitieve straf uiterlijk 5 januari bekend wordt, blijkt niet uit de stukken van het CAS.

Volgende week woensdag en vrijdag moeten zowel Blatter als Platini verschijnen voor de ethische commissie, om zich te verantwoorden.

Sporttribunaal handhaaft schorsing Platini
Sporttribunaal handhaaft schorsing Platini (Foto: ANP)