Ajax definitief zonder fans naar Utrecht

Ajax moet het zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht definitief stellen zonder steun van de eigen supporters. De voorzieningenrechter besloot vrijdag het verzoek van de Ajax-fans om toch naar De Galgenwaard te mogen af te wijzen. De supportersvereniging van Ajax had via advocaat Thomas van Vugt een kort geding aangespannen tegen het besluit van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen om de Amsterdamse aanhang te weren, omdat hij de veiligheid in het stadion anders niet kan garanderen.

Een deel van de fans van FC Utrecht was eigenlijk niet welkom bij het eredivisieduel, omdat ze bij de vorige editie van de wedstrijd antisemitische liederen zongen. Op last van de KNVB moet de Bunnikside, waar de harde kern zit, zondag leeg blijven. De club stelde de supporters van de Bunnikside echter in staat andere plekken in het stadion te krijgen, verspreid over de lange zijdes. De veiligheidsrisico's zijn daardoor hoger, aangezien de betrokken fans nu makkelijker bij het bezoekersvak kunnen komen. Uit veiligheidsoogpunt besloot Van Zanen daarom om geen fans van Ajax toe te laten en ook het uitvak leeg te laten.

De Amsterdamse aanhang was vanzelfsprekend boos en spande een kort geding aan. De voorzieningenrechter erkende dat de supportersvereniging van Ajax belanghebbende is en toonde eveneens begrip voor het gevoel van oneerlijkheid bij de Ajax-fans. Hij concludeerde echter ook dat Van Zanen vanuit het oogpunt van veiligheid "in redelijkheid" heeft besloten het uitvak leeg te houden. De rechter wees daarom het verzoek van de Amsterdamse fans af.

Lastig

"Dit soort kort gedingen zijn per definitie lastig, omdat de rechter niet snel op de stoel van de burgemeester gaat zitten", zei advocaat Van Vugt. "Toch heeft deze uitspraak grote juridische waarde, omdat de rechter heeft geoordeeld dat de supportersvereniging Ajax een zogenoemde 'belanghebbende' is. Dat is voor eventuele toekomstige rechtszaken zeer positief."

De clubleiding van Ajax heeft zich solidair verklaard met de supporters en gaat zondag ook niet naar Utrecht. Geblesseerde en geschorste spelers blijven eveneens thuis.

Ajax definitief zonder fans naar Utrecht
Ajax definitief zonder fans naar Utrecht (Foto: ANP)