AEX opent in de min

Redactie

De Amsterdamse beurs is vrijdag in de min geopend. Ook de andere Europese beursgraadmeters begonnen met verliezen. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) volgende week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 435,43 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 678,90 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,4 procent in.

Delta Lloyd herstelde snel van een lagere opening en was met een winst van bijna 4 procent de sterkste stijger in de AEX. De verzekeraar, die donderdag de aandelenkoers zag kelderen tot het laagste niveau ooit, heeft het aan de stok met zijn aandeelhouder Fubon. De investeerder stelt het bedrijf aansprakelijk voor verliezen als gevolg van de sterke koersdaling van de laatste tijd. Delta Lloyd noemt de beschuldigingen ongegrond.

Shell

Grootste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren olieconcern Shell en supermarktbedrijf Ahold met verliezen van iets meer dan 1 procent. In de MidKap sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een min van ruim 1 procent. Koploper was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 1,8 procent.

In Londen zakte Lonmin ruim 8 procent. De Zuid-Afrikaanse platinaproducent, die 400 miljoen dollar wil ophalen om het bedrijf van de ondergang te redden, heeft moeite om zijn nieuwe aandelen te slijten bij de bestaande aandeelhouders. Tot nu toe zijn slechts 71 procent van de aandelen aan de man gebracht.

Euro

De Britse bank Standard Chartered won 0,8 procent na een succesvolle afronding van de aandelenuitgifte, waarmee omgerekend 4,6 miljard euro werd opgehaald.

KBC klom 1,7 procent in Brussel. De Belgische bank- en verzekeraar betaalt nog voor de jaarwisseling het resterende deel terug van de overheidssteun die het in de crisisjaren 2008-2009 kreeg. Dat is vijf jaar eerder dan was afgesproken. KBC kreeg tijdens de crisis een kapitaalinjectie van in totaal 7 miljard euro.

De euro was vrijdagochtend 1,0959 dollar waard, tegen 1,0945 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 36,64 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 39,60 dollar per vat.

AEX opent in de min
AEX opent in de min (Foto: ANP)