FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 april 2015

Van Miltenburg onder vuur om lekaffaire

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg ligt nu zelf onder vuur vanwege de lekaffaire rondom de benoeming van de Nationale ombudsman. Bij de benoeming van Guido van Woerkom werden destijds de namen van andere kandidaten gelekt naar media. GroenLinks-kamerlid Linda Voortman werd daar ten onrechte van verdacht.

Voortman werd door haar partij korte tijd geschorst en keerde recent in de Tweede Kamer terug na haar zwangerschapsverlof. Deze week werd al duidelijk dat de kwestie haar nog altijd dwarszit. In een brief heeft ze opheldering gevraagd aan het presidium; het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Ze stelt dat haar integriteit in twijfel is getrokken. 'Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen.'

Vandaag voerden Van Miltenburg en Voortman opnieuw een gesprek van anderhalf uur, maar dat was niet genoeg om de kou uit de lucht te halen.

Vertrouwelijk gesprek
Wat meespeelt, is dat De Telegraaf details publiceerde uit een eerder vertrouwelijk gesprek tussen Voortman en Van Miltenburg, waarbij verder alleen een griffier aanwezig was. De kamervoorzitter gaf vandaag in een korte verklaring aan dat zij niet heeft gelekt uit dat gesprek. Maar leden van het presidium geven nu aan dat het bewuste gesprek niet in het presidium is besproken, onthulde NOS-verslaggever Dominique van der Heyde in Nieuwsuur. De informatie is dus niet vanuit het presidium gelekt naar De Telegraaf en dat wordt gezien als belastend voor Van Miltenburg.

De naam van Voortman is in het presidum überhaupt niet genoemd, zeggen de bronnen zelfs. Morgen vergadert het presidium en het is duidelijk dat de leden dan de kamervoorzitter kritisch gaan ondervragen. Van der Heyde: 'Van Miltenburg begint geheel geïsoleerd te raken, nu ook haar collega's de handen van haar aftrekken.' De VVD-politica ligt sinds haar benoeming tot kamervoorzitter regelmatig onder vuur vanwege onhandige optredens en blunders.

Raket van SpaceX op weg naar ruimtestation

SpaceX heeft dinsdag een capsule gelanceerd met ruim 1800 kilo spullen voor de bemanning van het internationale ruimtevaartstation ISS aan boord, waaronder een espressomachine. De Dragon moet vrijdag bij het ISS aanmeren.

Het ruimtevaartbedrijf van miljardair Elon Musk hoopt de eerste trap van de draagraket waarmee de capsule gelanceerd werd verticaal te laten landen op een platform op zee, zodat deze opnieuw gebruikt kan worden. Twee eerdere pogingen in januari en februari mislukten, maar nadien zijn technische aanpassingen verricht aan zowel de draagraket als het platform.

Het is de zevende keer dat SpaceX een landering uitvoert in opdracht van NASA. Het ruimtevaartbureau van de Amerikaanse overheid heeft nog meer ladingen vracht voor het ruimtestation klaarstaan. De achterstand is ontstaan doordat een onbemande vrachtraket van Orbital Sciences in oktober bij de start ontplofte. De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti heeft nog maar een maand om van de koffie die zij van huis uit gewend is te genieten, want dan zit haar verblijf in het ruimtestation er alweer op.

Raket van SpaceX op weg naar ISS (Foto: Novum)
Raket van SpaceX op weg naar ISS (Foto: Novum)

Asielzoekers slapen in krakersbolwerk Vrankrijk

Een groep van ongeveer zeventig uitgeprocedeerde asielzoekers brengt de nacht van dinsdag op woensdag door in het krakersbolwerk Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat. Ze werden daartoe door Vrankrijk uitgenodigd, zei woordvoerder Pieter Smit van de actiegroep 'Wij zijn hier' dinsdagavond. Deze actiegroep ondersteunt de uitgeprocedeerde asielzoekers.

De groep werd maandag na een rechterlijk vonnis uit de Vluchtgarage gezet. De nacht van maandag op dinsdag brachten zij door in een provisorisch tentenkamp in de Pijp. Op last van de politie moesten ze daar het bouwterrein na een nacht alweer verlaten.

Overigens staat Vrankrijk weliswaar te boek als krakersbolwerk, maar is het officieel geen kraakpand meer. De oorspronkelijke groep krakers kocht het pand namelijk in 1992.

Vrankrijk
Vrankrijk (CC: Targaryen)

Uitslagen Champions League 14/04/2015

Dinsdagavond werden er twee kwartfinales gespeeld in de Champions League. AS Monaco  ging op bezoek bij Juventus en Atlético Madrid kreeg stadsgenoot Real Madrid op bezoek.  

Juventus - AS Monaco  1-0

Juventus gaat met een goed gevoel richting de terugwedstrijd tegen AS Monaco in de kwartfinale van de Champions League. Arturo Vidal ontpopte zich tot matchwinner (1-0).

Juventus-trainer Massimiliano Allegri sprak voorafgaand aan de wedstrijd de hoop uit om er met een gelijkspelletje vanaf te komen in de heenwedstrijd tegen AS Monaco. Dat leek een ietwat terughoudende uitspraak, maar was wel inherent aan de verhoudingen op het veld.

Monaco ging in de eerste twintig minuten als een dolle van start tegen Juventus. De Fransen hebben niets te verliezen als groentje in de Champions League, maar lieten daar weinig van blijken. Vooral Ferreira-Carrasco had grote kansen op de openingsgoal.

In de eerste helft waren er al zestien schoten in totaal geteld, met aan allebei de kanten evenveel aandeel. Naast Carrasco was het Juventus-spits Carlos Tevez die een opgelegde kans kreeg voor de 1-0. De Argentijn miste oog in oog met Monaco-doelman Danijel Subasic.

Subasic en Juve-goalie Gianluigi Buffon zorgden ervoor dat er in de eerste helft geen doelpunten vielen. In de tweede helft moest er een penalty aan te pas komen om de score te openen. Arturo Vidal had al een paar keer hoog over geschoten, maar schoot dit keer in het dak van het doel: 1-0. De penalty kwam tot stand toen Ricardo Carvalho zich vergreep aan Alvaro Morata.

Daarna gooide Juventus-coach Allegri de boel snel om naar hoe hij het wilde hebben. Met wat meer verdedigend materiaal, zodat hij niet tegen een dodelijke tegentreffer aan zou lopen. Die wens kwam uit voor de oefenmeester, waardoor Monaco in de return aan de bak moet in eigen huis.

Atlético Madrid - Real Madrid 0-0

Real Madrid had in de eerste helft een goal moeten maken, na rust werd het evenwicht door Atlético hersteld. Vicente Calderon bleef gevrijwaard van goals: 0-0.

In een eenzijdige eerste helft deelde Real Madrid volledig de lakens uit. De bezoekers zetten Atlético op eigen helft vast en zorgden vaak voor een omsingeling. Toch lukte het De Koninklijke nauwelijks om tot kansen te komen. Gareth Bale kreeg na vier minuten wel een grote mogelijkheid, na mistasten van Godin. Atletico-keeper Jan Oblak kon redding brengen.

Naarmate het eerste bedrijf vorderde, groeide de doelman uit tot belangrijkste speler van de thuisploeg. Uitgespeelde kansen waren er niet voor Real Madrid, dat het via Bale, James Rodriguez en Modric een aantal keer van afstand probeerde.

Een schot van de Welshman was het gevaarlijkst, maar er was niemand van Real om de rebound binnen te tikken. Aan de andere kant kreeg Griezmann na een fout van Sergio Ramos de enige kans voor Atlético in de eerst helft. Vanuit de draai vond hij Casillas op weg naar de openingstreffer.

Na rust was het duel veel meer in evenwicht. Atlético speelde zich onder de druk van Real uit en bood meer tegenstand dan in de eerste helft. Mandzukic kreeg het met alles en iedereen aan de stok nadat hij gehecht moest worden na een duel met Ramos. De Kroatische spits kreeg daarna geel en bleef op oorlogspad met het zelf uitdelen van elleboogjes.

In de slotfase drong Atléti steeds meer aan. Via vooral corners probeerde de thuisploeg de defensie van Real onder druk te zetten. Mario Suarez en Marcelo kregen nog geel, waardoor de middenvelder en de linksback de return in Bernabéu moeten missen. Daar gaan beide ploegen volgende week opnieuw op zoek naar goals, want in Vicente Calderon bleef het bij 0-0.

Cruijff laat Ajax nog even wachten

Clubicoon Johan Cruijff begint later dan de bedoeling was aan zijn verzoenende gesprekken bij Ajax. Dat heeft zijn vertrouwensman en oud-speler Keje Molenaar dinsdag aan AD Sportwereld laten weten. "Er is werk aan de winkel, zeker, maar Johan weet wat er moet gebeuren en is van alles uitstekend op de hoogte. Hij heeft met betrokkenen nauw contact. Dat hij niet meteen komt, heeft ook met zijn volle agenda te maken."

Cruijff vertelde afgelopen zondag nog tegen VI dat hij zich deze week zou gaan buigen over de interne verdeeldheid bij Ajax. Volgens Molenaar zal Cruijff echter pas eind deze maand naar Amsterdam komen om de problemen aan te pakken.

Binnen de top van Ajax bestaat een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk zit met directeur voetbalzaken Marc Overmars, hoofdtrainer Frank de Boer en assistent-coach Dennis Bergkamp niet meer op één lijn. Cruijff wil bemiddelen. "Het is niet de bedoeling dat dit gaat escaleren. En daar ben ik ook niet bang voor", zei hij tegen VI.

Billy Joel (65) wordt weer vader

Wat Rob de Nijs kan, kan ik ook, moet Billy Joel hebben gedacht. De 65-jarige zanger wordt binnenkort weer vader. Zijn 32 jaar jongere vriendin Alexis Roderick is namelijk in verwachting.

Een woordvoerder van de zanger heeft een verklaring afgegeven aan NY Post. 'Billy en Alexis verwachten hun eerste kindje deze zomer. Het stel, dat sinds 2009 samen is, wil verder nog niks loslaten over hun nieuwe gezinslid. Dat doen ze pas als het kindje is geboren', luidt de verklaring.

De Amerikaanse artiest, bekend van nummers als Goodnight Saigon, Piano Man en Leningrad, heeft al een 29-jarige dochter uit zijn relatie met Christie Brinkley.

'Ford wil miljarden in Mexico investeren'

Het Amerikaanse autoconcern Ford Motor is van plan 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) te investeren in Mexico om de productiecapaciteit uit te breiden. Dat meldde een ingewijde rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

Naar verluidt wil Ford 1,3 miljard dollar in een bestaande motorenfabriek investeren en 1,2 miljard dollar uittrekken voor de bouw van een nieuwe faciliteit voor de productie van versnellingsbakken. Momenteel heeft het concern drie fabrieken in Mexico. Het land is een populaire bestemming voor autofabrikanten die willen bouwen voor de Noord-Amerikaanse markt vanwege de lage loonkosten.

Onlangs werd gemeld dat het Japanse Toyota Motor ook van plan is een nieuwe fabriek te bouwen in Mexico.

'Ford wil miljarden in Mexico investeren' (Foto: Novum)
'Ford wil miljarden in Mexico investeren' (Foto: Novum)

Griepepidemie mild maar langdurig

De milde griepepidemie die in Nederland heerst, houdt nu al negentien weken aan en is daarmee de langst durende sinds 27 jaar. Dat meldde onderzoeksinstituut Nivel dinsdagavond.

De griepgolf neemt weliswaar geleidelijk af, maar blijkt hardnekkig te zijn. Uit de griepmetingen van afgelopen week blijkt dat net als de week daarvoor 57 mensen op de 100.000 inwoners kampen met influenza-achtige ziektebeelden. Pas wanneer dat aantal mensen onder de 51 daalt, is de epidemie voorbij.

De huisartsen rapporteren vooral jonge kinderen in de leeftijd tot vier jaar die kampen met griepklachten, aldus Nivel.

Emile Ratelband bijna slachtoffer van inbraak

Het zit Emile Ratelband niet mee. Maandagavond hebben dieven geprobeerd in te breken in zijn huis, zo vertelt hij aan RTL Boulevard.

"De deur was geforceerd en een ruit was kapot geslagen", legt Emile uit. Het programma meldt dat Ratelband denkt dat dieven hun kans grepen toen ze hem maandagmiddag live op de radio hoorde vertellen dat hij vanuit Noorwegen meteen doorreisde naar Brussel. Daar wonen namelijk de ouders van zijn dit weekend overleden vriendin Gitta.

"Dat kon er ook nog wel bij", aldus Emile. Gelukkig voor de positiviteitsgoeroe ging het alarm af in zijn huis. De dieven zijn er daardoor waarschijnlijk vandoor gegaan zonder iets buit te hebben gemaakt.

Emile Ratelband (Foto: Novum)
Emile Ratelband (Foto: Novum)

'NN gaf politieambtenaren hogere compensatie'

Verzekeraar Nationale Nederlanden (NN) heeft zeker honderden en mogelijk duizenden politieambtenaren met een woekerpolis een veel hogere compensatie gegeven dan honderdduizenden andere klanten met een soortgelijke beleggingsverzekering. Dat gebeurde in 2011 via een geheimgehouden compensatieregeling die de verzekeraar met de Nederlandse Politiebond sloot. Agenten kregen zo gemiddeld duizenden euro's meer, zo stellen de Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis dinsdag na onderzoek.

"De handelwijze van Nationale Nederlanden tart ieder rechtsgevoel", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "Honderdduizenden consumenten zijn door NN afgescheept met geen of een schamele compensatie. Een groep politieambtenaren krijgt achter de rug van de rest van de klanten om echter wel waar ze recht op hebben. NN creëert zo een enorme rechtsongelijkheid. Dat is onacceptabel."

Geerdink: Turks OM in beroep tegen vrijspraak

Journaliste Frederike Geerdink is toch nog niet af van de Turkse justitie. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) eerder nog vrijspraak had gevraagd in haar zaak, wil het haar nu alsnog vervolgen. De aanklager gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter, die haar maandag vrijsprak. Dat liet Geerdink dinsdag weten.

"Het is natuurlijk waanzin", zegt de journaliste. "Mijn slogan voor Turkije is: je verzint het niet. Het irritantste is dat het gewoon tijd kost. En ruimte in je hoofd en energie."

Officieel kan het beroep pas worden ingediend, nadat de rechter die Geerdink vrijsprak zijn motivatie op papier heeft gezet, legt de journaliste uit. Dat kan een maand duren, maar de aanklager liet zijn besluit alvast schriftelijk weten aan Geerdinks advocaat. Ze is niet geheel verrast. "Als je dit als een klap ervaart, kun je hier niet leven."

Dat het OM haar alsnog vervolgt lijkt onlogisch, maar de journaliste heeft er wel een verklaring voor. "De aanklager die mijn vrijspraak eiste, heeft een baas en die was het daar kennelijk niet mee eens. In Turkije weet je het nooit, voor hetzelfde geld zit er iemand uit de regering achter." Ze vertrouwt er echter op dat de zaak tegen haar 'nul kans' maakt. "In Ankara zit nog een hogere aanklager, die moet eerst zijn goedkeuring geven. Dan is er nog het hooggerechtshof en in het uiterste geval kan ik nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)."

De journaliste bedrijft volgens justitie in Turkije 'propaganda voor een terroristische organisatie'. Daarmee worden de Koerden bedoeld. Geerdink schrijft veel over de moeilijke positie van deze minderheid en blijft dat doen. "Dit leidt af, maar ik ga gewoon door."

Geerdink: Turks OM in beroep tegen vrijspraak
Geerdink: Turks OM in beroep tegen vrijspraak (Foto: ANP)

Protest tegen begin bouw Turkse kerncentrale

Boze activisten hebben dinsdag geprotesteerd tegen de ceremoniële start van de bouw van de eerste Turkse kerncentrale in Akkuyu, in de mediterrane kustprovincie Mersin.

Demonstranten blokkeerden een uitgang van het bouwterrein, waardoor hoogwaardigheidsbekleders na de ceremonie korte tijd waren opgesloten. De politie drong de actievoerders terug met waterkanonnen.

De centrale wordt door Rusland gebouwd. Minister Taner Yildiz zegt dat de centrale ontworpen is om krachtige aardbevingen te doorstaan. Hij voegde eraan toe dat Turkije zich alleen kan ontwikkelen met kernenergie.

Turkije heeft ook plannen voor de bouw van een tweede en derde kerncentrale. Voor de bouw van de tweede centrale, aan de Zwarte Zee, is een Frans-Japans consortium in de arm genomen.

Obama schrapt Cuba van terreurlijst

De Amerikaanse president Barack Obama wil Cuba schrappen van de lijst van staten die terrorisme ondersteunen. Normalisering van de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten komt hierdoor weer een stap dichterbij.

Het Witte Huis liet via Twitter weten dat Obama de vereiste documenten en verklaringen bij het Congres heeft ingediend. De president nam zijn besluit na een toetsing door het ministerie van buitenlandse zaken.

Ook al staat het nog op de lijst, de VS beschuldigen Cuba al lang niet meer actief van ondersteuning van terrorisme. De drie andere landen op de lijst zijn Iran, Sudan en Syrië.

Politie toont foto meisje stoeptegelincident

In Opsporing Verzocht is dinsdagavond een foto getoond van een 15-jarig meisje dat afgelopen zaterdagavond in Tilburg een stoeptegel in haar gezicht kreeg. De dader is volgens de politie een blanke man van begin 20 jaar, ongeveer 1,85 meter lang met blond of donkerblond haar.

Het meisje zat achterop bij een vriendin en kreeg de stoeptegel vol in haar gezicht. Ze was direct bewusteloos en is meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ze heeft zware verwondingen aan het incident overgehouden. Zij liep een zwaar gekneusde nek, verwondingen in haar gezicht en een gebroken neus op.

De vermoedelijke dader heeft mogelijk kort daarvoor met een stoeptegel een auto vernield. Dat is amper 200 meter van de plek waar de meisjes zijn aangevallen. De motorkap en voorruit werden kapot gemaakt, zijramen ingeslagen en er werd een hakenkruis in de auto gekrast. Het lijkt ook alsof de tekst White Power in de auto is gekerfd. De man is daarna weggelopen richting de Ringbaan, waar de meisjes werden aangevallen.

stoeptegelmeisje (foto: politie.nl)
stoeptegelmeisje (foto: politie.nl)

'Juridisch Loket besluit zelf over balies'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is niet van plan om de sluiting van de balies van het Juridisch Loket terug te draaien of tegen te gaan. Het besluit om de inloopspreekuren te schrappen komt van deze zelfstandige stichting zelf en het is niet aan hem om in de bedrijfsvoering in te grijpen, zei de bewindsman dinsdagavond in de Kamer.

Hij gaat daarmee in tegen een wens van de Tweede Kamer. Die wil dat er een fysieke mogelijkheid blijft voor mensen om daar met juridische vragen aan te kloppen. Voortaan moeten mensen eerst bellen, waarna ze worden doorverwezen of een afspraak krijgen. De Kamer, op de VVD na, vreest dat de toegang tot het recht voor juist de meest kwetsbare groepen hierdoor toch afneemt.

Dijkhoff wijst erop dat het Juridisch Loket de effecten van de sluiting gaat onderzoeken. Hij wacht dat af.

Fietsersbond wil uw gaspedaal inpikken

De Fietsersbond is doorgeslagen in haar drang naar wegheerschappij. Omdat de asociale fietsers zelden kijken waar ze rijden en daardoor nogal eens worden doodgereden, heeft de Fietsersbond het plan opgepakt om te gaan lobbyen voor een verplichte invoering van de dwingende variant van Intelligente Snelheidsassistentie (ISA) in auto’s. Hierdoor kunnen auto's met geen mogelijkheid sneller dan de maximumsnelheid.

Dit alles omdat whatsappende, facebookende fietsers die ongeïnteresseerd met hun koptelefoon, blind en zonder enige vorm van oplettendheid van richting veranderen beter moeten worden beschermd tegen die foeislechte automobilisten. In 90% van de gevallen van een dodelijk ongeval voor een fietser is namelijk een aanrijding met een auto 'de oorzaak', volgens de gekkies van de Fietsersbond.

De oorzaak kan onmogelijk liggen in niet-opletten, whatsappen, facebooken of midden in de nacht in zwarte kleding op een onverlichte fiets rijden, want zelfreflectie bestaat bij fietsers niet, dus moeten automobilisten het ontgelden.

In de jaren 70 kwamen jaarlijks 500 fietsers om het leven in het verkeer, tegenover zo'n 200 heden ten dagen. De afname stagneert echter zo'n beetje sinds de invoering van de smartphone en dus moet de overheid opnieuw een verbod instellen op het sneller kunnen dan de maximumsnelheid. 

 

Standaard fietserStandaard fietser

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ziet het vooralsnog gelukkig anders.

Dat ISA helpt om snelheidsovertredingen te voorkomen en de daaraan gerelateerde ongevallen kan helpen voorkomen, ligt voor de hand. De vraag is echter of de dwingende variant de juiste weg is. Een dwingend systeem zal te allen tijde overruled moeten kunnen worden, bijvoorbeeld in noodgevallen. Dus hoeveel er dan van het dwingende karakter overblijft, is de vraag”, aldus Patrick Rugebregt tegenover Metronieuws.

Saskia Kluit van de Fietsersbond stuurt Rugebregt echter in het riet; ”Ook wanneer men in een noodsituatie verkeert, mag iemand niet sneller rijden dan de toegestane snelheid."  En daarmee basta!

Loslippige medewerker Duitse Utopia weg

Talpa heeft een productiemedewerker van de Duitse versie van Utopia gehaald, nadat het programma in Duitsland in opspraak was geraakt. Een woordvoerder van het productiehuis heeft dat laten weten aan RTL Boulevard.

Duitsland kent een eigen variant van Utopia, onder de naam Newtopia. Daarin was dit weekend te zien hoe een productiemedewerker het gesprek aanging met de deelnemers. De medewerker gaf de mensen aan wat ze allemaal konden gaan doen op het terrein. Kijkers reageerden hierop door te zeggen dat het programma misschien deels is gescript en sommigen noemen het nu zelfs 'Faketopia'.

Thomas Notermans, woordvoerder van Talpa, bevestigt tegenover Boulevard dat er 'een incident heeft plaatsgevonden'. 'Een medewerker wilde helpen. Ze heeft geïntervenieerd en dat had niet gemogen', aldus Notermans. 'De hele affaire wordt onderzocht. Wij zitten er bovenop en dat geldt natuurlijk ook voor John de Mol, hij is geestelijk vader van het programma.'

Notermans laat weten dat er maatregelen zijn genomen. 'De medewerker is van het programma gehaald.'

Twerkende Russische tienermeisjes zorgen voor ophef

Een videoclip met twerkende tienermeisjes zorgt voor grote ophef in Rusland. De beelden zijn gefilmd in een dansschool in Orenburg. Autoriteiten hebben onderzoek ingesteld en de dansschool voorlopig gesloten.

De videoclip, getiteld Winnie de Poeh en de bijen, bevat beelden die op 31 januari zijn gemaakt. Afgelopen zondag werd de clip op YouTube geplaatst. Sindsdien is het filmpje slechts 5,4 miljoen keer bekeken. Een groep van ongeveer twintig meiden rond de 16 jaar doet een dansje.

Pornografisch
De korte rokjes en typische twerk-bewegingen vallen niet bij iedereen in de smaak. Sommigen noemen het 'pornografisch' en willen dat de bedenkers ervan worden vervolgd. Anderen storen zich aan de kleurencombinatie oranje en zwart; kleuren die symbool staan voor Russisch patriottisme en die bijvoorbeeld ook worden gebruikt door de seperatisen in Oost-Oekraïne.

Het dansje was de afsluitende uitvoering van leerlingen van een dansschool in Orenburg; een stad niet ver van de grens met Kazachstan. De autoriteiten in de regio hebben de betrokkenen op het matje geroepen en doen onderzoek naar strafbare feiten, zoals 'nalatigheid' en 'ongepaste blootstelling'.

De directrice van de dansschool zegt dat de meisjes wisten wat ze deden en dat hun ouders toestemming hebben gegeven. Ze schuift de schuld in de schoenen van degene die de clip op YouTube heeft gezet. Miljoenen mensen vinden het erg vervelend dat ene vitamen72 de beelden wereldkundig heeft gemaakt...

Kolles: "Bianchi zou voor Sauber geracet hebben"

Jules Bianchi zou dit Formule 1-seizoen voor Sauber geracet hebben, zo heeft voormalig Force India en HRT-teambaas Colin Kolles aan Servus TV laten weten. De Fransman zou bij het team uit Hinwil een duo vormen met de Nederlander Giedo van der Garde, maar een zware crash op Suzuka zorgde voor een heel andere uitkomst.

Bianchi ligt sinds het ongeval in Japan in coma, terwijl Van der Garde uiteindelijk met een afkoopsom genoegen heeft moeten nemen na zijn stoeltje bij de rechter geclaimd te hebben. Sauber moest hierna een noodsprong maken en legde Felipe Nasr en Marcus Ericsson vast. Kolles: "Er waren geen drie contracten maar zes." Naast de genoemde Van der Garde, Nasr en Ericsson waren dat Bianchi, Adrian Sutil en Esteban Gutierrez. Laatstgenoemde is nu testrijder bij Ferrari.

Bianchi kwam voort uit het opleidingsprogramma van Ferrari en zou het team uit Hinwil een gunstige motorendeal opgeleverd hebben, waardoor de zorgen verlicht werden. Kolles claimt dat Bianchi getekend zou hebben luttele uren voor zijn zware crash.

Sauber maakte na Japan de keuze om nog meer coureurs vast te leggen. Kolles: "Ik snap het gedrag van Monisha Kaltenborn niet. Je kunt niet een stoeltje verkopen, er geld voor ontvangen en zes maanden later het opnieuw verkopen." Volgens Kolles bewust voor deze strategie gekozen en hiermee de ellende over zichzelf afgeroepen.

'400 bootvluchtelingen bij Libië verdronken'

Vermoedelijk vierhonderd mensen zijn verdronken toen maandag een boot met vluchtelingen omsloeg voor de kust van Libië. Dat meldt de hulporganisatie Save the Children dinsdag, die overlevenden van het ongeluk heeft geïnterviewd.

De Italiaanse kustwacht en het vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties achten het cijfer aannemelijk. De kustwacht hielp maandag bij de redding van 144 opvarenden. Het ging om een grote boot en er werden maar negen doden geborgen.

EU waarschuwt voor toename luchtvaartincidenten

Het aantal incidenten boven de Oostzee waar civiele en militaire vliegtuigen bij betrokken waren is vorig jaar aanzienlijk toegenomen, zegt de Europese dienst voor veiligheid in de luchtvaart EASA. Maatregelen zijn nodig om de kans op een botsing te verminderen.

De NAVO klaagt dat Russische militaire vliegtuigen vaak nalaten hun vluchtplannen in te dienen of te communiceren met verkeersleidingen. Ook vliegen ze vaak met uitgeschakelde transponders, waardoor ze niet herkenbaar zijn op de radar.

De EASA noemt Rusland in een dinsdag uitgebracht rapport niet met name, maar zegt dat er in 2014 een aanzienlijke toename was van veiligheidsincidenten met civiele en 'non-coöperatieve militaire vliegtuigen'. Maatregelen zijn nodig om het gevaar voor de burgerluchtvaart, dat 'hoog' wordt genoemd, naar een 'aanvaardbaar niveau' terug te brengen. Wanneer boven zee wordt gevlogen, moeten landen ervoor zorgen dat altijd rekening wordt gehouden met de burgerluchtvaart, zegt EASA.

EU waarschuwt voor toename luchtvaartincidenten (Foto: Novum)
EU waarschuwt voor toename luchtvaartincidenten (Foto: Novum)

Minister: uitsluiten moslimagenten door collega's onaanvaardbaar

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) heeft dinsdag in de Tweede Kamer het uitsluiten van moslim-agenten door hun collega's bij de politie 'onaanvaardbaar' genoemd. Hij deed dat in een antwoord op vragen van de PvdA-fractie.

Korpschef Gerard Bouman schreef onlangs op het intranet van de Nationale Politie dat agenten met een moslimachtergrond door collega's worden uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld, aldus de NOS. Bouman gaf voorbeelden van politiemensen die het, in het bijzijn van agenten die moslim zijn, ongeneerd over 'kutmoslims' hebben, en zeggen dat moskeeën in brand moeten worden gestoken.

"De politie is er voor iedereen en moet dat intern en extern uitstralen", aldus Van der Steur tegen de Kamer. Het politiekorps moet divers zijn en in verbinding staan met de samenleving, voegde de bewindsman eraan toe.

De politie zou inmiddels 'op allerlei manieren' aandacht aan de kwestie besteden. De minister beloofde dat hij de politietop 'met een flinke dosis ongeduld' in de gaten zal houden over de kwestie.

De kwestie is pijnlijk voor de korpschef, gezien hij onlangs nog aangaf dat het aantal allochtone agenten 'omhoog móet'. Ook Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA), zelf oud-politieman, pleit daarvoor. Er zouden te weinig allochtone politiemensen zijn om allochtone criminelen effectief aan te kunnen pakken. Daarvoor zou specifieke kennis van en herkenbaarheid voor de bewuste gemeenschappen noodzakelijk zijn.

'Uitsluiten moslimagenten onaanvaardbaar'
'Uitsluiten moslimagenten onaanvaardbaar' (foto: ANP)

FC Twente en sponsor eens over einde contract

FC Twente en hoofdsponsor XXimo hebben overeenstemming bereikt over de beëindiging van hun contract. De voetbalclub uit Enschede liet dat dinsdag weten nadat verschillende media hadden gemeld dat XXimo weigerde de laatste termijn van de sponsorovereenkomst te betalen.

"Beide partijen zijn het eens geworden over de manier waarop alle afspraken formeel beëindigd worden", staat in een verklaring. Details werden niet gegeven.

"Wij zijn erg blij dat we een en ander naar beider tevredenheid hebben kunnen afwikkelen", aldus directeur Patrick Bunnik van XXImo. Het Bossche bedrijf stond sinds het seizoen 2013-2014 op de shirts van Twente. XXimo betreurt de onrust die is ontstaan doordat het besluit om te stoppen werd bekendgemaakt juist toen FC Twente negatief in het nieuws was door financieel wanbeleid.

Schaatscoach Orie trekt aan Wüst

Schaatscoach Jac Orie van Team LottoNL-Jumbo wil viervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst toevoegen aan zijn selectie. Hij gaf dinsdag tegenover de NOS toe dat het eerste onderhoud tussen beide partijen heeft plaatsgevonden. "Het was een prima gesprek, maar meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt", liet Orie weten.

Wüst is na één jaar bij Team Continu, de ploeg van de coaches Marianne Timmer en Gianni Romme, op zoek naar een nieuwe ploeg. De vijfvoudig wereldkampioene allround wil onder meer weer graag met mannen trainen. Eerder deed ze dat met veel succes bij de inmiddels opgeheven TVM-formatie, waar ze met onder anderen Sven Kramer een hechte band had. Kramer is nu kopman van LottoNL-Jumbo.

Volgens Orie heeft hij ruimte voor twee of drie rijdsters. "Ik heb ook met een paar schaatssters van Jong Oranje gesproken. Wüst is natuurlijk de grote naam, maar er zijn meerdere kapers op de kust. Er wordt van verschillende kanten aan haar getrokken."

Aanklager wil Maaskant één duel schorsen

De aanklager betaald voetbal heeft trainer Robert Maaskant van NAC Breda dinsdag een schikkingsvoorstel van één duel schorsing gedaan. Dat meldt de KNVB. Maaskant sloeg zaterdag een dug-out stuk. De aanklager verwijt Maaskant dat hij met zijn gedrag het voetbal in diskrediet heeft gebracht.

Maaskant ging zaterdag door het lint toen FC Dordrecht gelijk maakte in het duel in Breda: 2-2. Hij sloeg met zijn vuist op het zijraam van de eigen dug-out en ging er vol doorheen. 'Ik had me natuurlijk nooit zo mogen laten gaan', excuseerde hij zich zondag al. Maaskant gaf tevens te kennen de kosten voor het herstel zelf te betalen.

NAC Breda reageerde gisteren op Twitter luchtig op het voorval.

Kamp: gaskraan Loppersum bijna helemaal dicht

De gaskraan in het gasveld onder Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat aan het ANP laten weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van de Raad van State eerder vandaag.

De NAM gaat de gasproductie in het Groningse Loppersumveld minimaliseren naar een niveau dat alleen nog voor de leveringszekerheid strikt noodzakelijk is. Dat betekent dat de gaskraan op een 'waakvlam' wordt gezet en in het najaar alleen nog hoger gaat als dat vanwege een strenge winter nodig is.

'Het volledig stopzetten van de gaswinning bij Loppersum is niet mogelijk vanwege de leveringszekerheid. De Raad van State heeft hier in de uitspraak ook rekening mee gehouden', aldus Kamp.

Jason Clarke over de Terminator-twist: 'Het komt wel goed'

In de nieuwe trailer voor Terminator Genisys, die gisteren door filmmaatschappij Paramount werd vrijgegeven, zit een plottwist. Althans, dat hebben veel fans als conclusie getrokken. Maar volgens Jason Clarke, die in de film de rol van John Connor speelt, is er nog genoeg te beleven in de vijfde film in de serie.

Voor wie geen fan is van spoilers en om die reden voorzichtig is met het kijken van trailers is mogelijk de nieuwe trailer voor Terminator Genisys, en vanaf de volgende zin ook dit nieuwsbericht, er eentje om voorlopig maar even te vermijden. In de trailer is namelijk te zien hoe John Connor, leider van het verzet in de toekomst, naar het heden reist en bovendien mechanisch is. Wanneer The Guardian, een rol van Arnold Schwarzenegger, hem een kogel door het lijf jaagt wordt ineens duidelijk dat Connor niet van vlees en bloed is, maar bestaat uit miljoenen mechanische deeltjes en hij zichzelf, niet ongelijk een T-1000 liquid terminator, eenvoudig kan herstellen.

Gevraagd wat hij vond van de twist door Entertainment Weekly, is Jason Clarke enigszins ontwijkend: "Deze film zet het volume op 11. Het neemt het idee van een machine die de goeieriken achterna zit en maakt het iets complexer binnen dezelfde wereld." De Australische acteur verklaart zowel een goede en een slechte kant van John Connor te spelen en laat tussen de regels doorschemeren dat de Connor in de trailer daadwerkelijk Sarah Connors zoon is, en niet bijvoorbeeld een kopie.

"Wanneer hij beschoten wordt doet het pijn, en hoewel hij op dat moment een machine is, weet hij nog niet wat hij daarmee kan doen. Hij is nog aan het leren; zich er wel van bewust, maar het nog aan het ervaren en aan het leren het te controleren." Volgens Clarke is Connor "niet volledig machine, niet volledig menselijk" en is zijn vorm een strategische gok van Skynet.

In reactie op de negatieve reacties op de trailer, waarin het kan overkomen alsof John Connors verschijning een aanzienlijke plottwist is, meldt Clarke "Blijf gewoon kijken. Als je te snel met de film stopt mis je de lol. Geef het een kans; het komt allemaal goed." Mogelijk heeft de informatie dat Connor een mechanische eigenschap heeft gekregen dus slechts een klein aandeel in het verhaal, dat het originele The Terminator uit 1984 gebruikt als springplank en zelf wil dienen als de eerste film in een nieuwe trilogie.

Terminator Genisys is te zien vanaf 9 juli.

Terminator Genisys: Jason Clarke als John ConnorJason Clarke als John Connor

Alle taxichauffeurs toegang tot Schiphol

Ook taxichauffeurs zonder speciale vergunning voor Schiphol mogen voortaan op de luchthaven mensen ophalen en brengen. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dinsdag dat tien taxichauffeurs zonder 'Schipholvergunning' niet worden gestraft voor het feit dat zij hun taxidiensten op Schiphol hebben aangeboden.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Haarlemmermeer, waartoe Schiphol behoort, staat dat alleen taxi's met een speciale vergunning op Schiphol mogen werken. Het hof oordeelde dat die afspraak niet is toegestaan op basis van de Wet personenvervoer 2000. Volgens deze wet kunnen slechts aanvullende regels worden gegeven met betrekking tot de bevordering en verbetering van de kwaliteit van het taxivervoer in de zogenoemde opstapmarkt. Maar het verbieden van taxivervoer op Schiphol valt daar naar het oordeel van het hof niet onder.

Elke taxichauffeur met vergunning mag daarom op Schiphol werken.

Alle taxichauffeurs toegang tot Schiphol
Alle taxichauffeurs toegang tot Schiphol (Foto: ANP)

Leerling (12) deed juf, nu 10 jaar getrouwd

Je kent ze wel, sterker nog: je leest ze bijna dagelijks. De verhalen over een hitsige juf die met een minderjarige leerling het bed induikt. Dat deed Mary Kay Letourneau in 1997 ook. Er is alleen een klein verschil met al die andere verhalen: het koppel is inmiddels 10 jaar getrouwd...

De destijds 34-jarige lerares werkte in Seattle. Daar had ze seks met Vili Fualaau, een 12-jarige leerling. De getrouwde vrouw, moeder van vier kinderen, raakte zwanger. Ze werd in 1997 schuldig bevonden aan verkrachting van een kind. Ze kreeg een beperkte straf (enkele maanden cel) op voorwaarde dat ze het contact met Fualaau zou verbreken.

Dat gebeurde niet. Sterker nog: het duo ging gewoon weer van bil en Letourneau raakte opnieuw zwanger. Deze keer toonde de rechter minder begrip. De vrouw kreeg zeven jaar celstraf opgelegd. In de gevangenis beviel ze van een tweede kind. Na haar vrijlating, in 2005, zijn de twee bedpartners met elkaar getrouwd.

De nu 31-jarige Fualaau zegt dat hij als tiener depressief was en noemt zijn huwelijk 'een grote opluchting'. De 53-jarige Letourneau, die haar vergunning als lerares kwijtraakte, zou graag opnieuw lerares willen worden. Hun onderlinge leeftijdsverschil heeft nooit voor problemen gezorgd in hun relatie, zeggen ze. De beide dochters, inmiddels tienermeisjes, kennen het verhaal van hun ouders. Foto's van het gezin en een interview met het gelukkige koppel kun je bij ABC News zien.

Ouders Syriëgangers willen Staat aanklagen

Een aantal ouders van Syriëgangers wil gezamenlijk naar de rechter stappen om de Nederlandse staat aan te klagen. Ze vinden dat Nederland te weinig heeft gedaan om hun kinderen te beletten naar Syrië af te reizen om zich bij de terreurgroep IS aan te sluiten.

Aanleiding voor de actie is een 27-jarige Nederlandse vrouw die vorige week door Turkije naar Nederland werd teruggestuurd omdat ze het voornemen zou hebben gehad zich in Syrië bij IS te voegen. De Turkse autoriteiten bevestigden aan persbureau Anadolu dat deze Leidse vrouw als gezocht geregistreerd stond bij Interpol, waardoor ze kon worden aangehouden en teruggestuurd.

De groep ouders claimt dat eerdere waarschuwingen over hun kinderen in de wind zijn geslagen waardoor zij wel de grens konden overschrijden.

Een ander voorbeeld van zo'n geval is de begin dit jaar omgekomen 17-jarige Achraf uit Amsterdam. Diens vader Farid vertelde in januari aan Nieuwsuur dat zogenoemde 'radicaliseringsambtenaren' hem hadden gezegd dat zij zouden zorgen dat zijn zoon niet weg kon gaan. Later bleek echter dat de jongen de volgende dag probleemloos zowel de Nederlandse als de Turkse grens kon passeren.

IS-aanhangers en jihadvlag
IS-aanhangers en jihadvlag (foto: ANP)

Rutte draait zijn favoriete klassieke muziek

Nederlanders kunnen zaterdagochtend horen wat de muzieksmaak is van premier Mark Rutte. Hij presenteert dan tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 4 het programma 'Een goedemorgen met...', waarvoor hij zijn favoriete klassieke muziek van stal haalt. "Live in de studio kiest hij muziekstukken uit zijn eigen muziekcollectie", kondigde AVROTROS dinsdag aan.

De minister-president presenteerde het programma ook in 2005, toen als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Rutte speelt piano en het was dan ook niet verwonderlijk dat toen een aantal pianisten in zijn programma aan bod kwamen", zegt de omroep. "Grote pianisten uit een bijzondere generatie, onder wie Vladimir Horowitz, Arthur Rubinstein en Dinu Lipatti." Ook liet hij destijds tango, opera en cellomuziek horen.

Het radioprogramma brengt iedere zaterdagochtend een muzikaal portret van een bekende Nederlander. De komende uitzending wordt live uitgezonden vanuit de Tweede Kamerstudio in Den Haag.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

'Brink kreeg boze brieven over Kroepoekje'

Presentator Jos Brink noemde zijn assistente Sandra Reemer in het televisieprogramma Wedden dat...? altijd Kroepoekje. Volgens de zangeres met Indische roots kreeg Brink daar 'postzakken vol' brieven over.

"Uit zijn mond vond ik die bijnaam lief, ik wist hoe hij het bedoelde", zegt Reemer in de Volkskrant. "Het werd minder leuk als andere mensen het ook gingen zeggen. In die tijd bestond internet niet, Jos kreeg postzakken vol brieven dat hij me geen Kroepoekje mocht noemen. Over dat soort taalgebruik is nu meer gevoeligheid ontstaan."

De nu 64-jarige zangeres heeft drie keer namens Nederland meegedaan aan het Eurovisiesongfestival: in 1972, 1976 en 1979. Ook stond zij in 1983 op het podium als achtergrondzangeres voor Bernadette.

Japanse rechter verbiedt opstarten kernreactoren

Een Japanse rechter heeft dinsdag een stokje gestoken voor de herstart van twee kernreactoren in het westen van het land. De toezichthouder voor de nucleaire industrie had eerder groen licht had gegeven om de reactoren weer aan te zetten.

Het gaat om twee reactoren in de Takahama-centrale, in de prefectuur Fukui. Na de ramp bij de centrale in Fukushima in 2011, waar een aardbeving een tsunami veroorzaakte die de centrale verwoestte, werden alle kerncentrales in het land uitgezet. Hoewel de toezichthouder de twee reactoren in Fukui weer veilig acht, meent de rechter dat de veiligheidseisen die aan de centrales worden gesteld niet streng genoeg zijn. Na de ramp in Fukushima werden de veiligheidseisen aangescherpt, maar voor de rechter gaat dit dus niet ver genoeg.

De rechter zei dat de afgelopen tien jaar vier Japanse kerncentrales werden getroffen door een zwaardere aardbeving dan wat binnen de veiligheidsnormen valt en dat de Takahama-centrale ook in de risicozone zit. "De Takahama-centrale van het risico van aardbevingen uitsluiten is ongefundeerd optimisme", schreef de rechter in het vonnis. "Een ongeluk bij de centrale kan tot onomkeerbare schade leiden."

De exploitant van de centrale, Kansai Electric, noemde het vonnis van de rechter 'extreem teleurstellend en onacceptabel'. Kansai gaat in beroep tegen de uitspraak.

Politie onderzoekt moord Eindhoven met 20 man

De politie heeft nog geen idee wie in de nacht van zondag op maandag in Eindhoven een 31-jarige man uit die plaats heeft doodgeschoten. We hebben met een flink aantal getuigen gesproken, maar hebben nog geen spoor van de dader of daders, aldus een woordvoerder dinsdag. "Daar valt heel weinig over te zeggen."

"We zijn met twintig rechercheurs aan de zaak bezig. Dinsdagmiddag wordt sectie op het lichaam verricht", zei hij.

Het slachtoffer, een bekende van de politie, verbleef in een hotel aan de Aalsterweg in Eindhoven waar hij buiten onder vuur werd genomen toen hij in zijn auto zat. In februari is de man veroordeeld voor vuurwapenbezit. Hij ging tegen de uitspraak in beroep en mocht de behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten.

De 31-jarige man werd er ook van verdacht dat hij een woning in het Brabantse Heesch had beschoten, maar daarvoor zag de rechter destijds te weinig bewijs.

Politie gaat verdachten rellen Rome horen

De politie gaat komende weken de 44 mannen horen die zijn geïdentificeerd als verdachte tijdens de ongeregeldheden op 18 en 19 februari rond de wedstrijd AS Roma tegen Feyenoord. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

"Deze week krijgen alle verdachten een brief waarin staat wanneer ze op een politiebureau worden verwacht", aldus het OM. Van alle verdachten, van wie het overgrote deel uit de regio Rijnmond komt, is er één minderjarig. Diegene is 17 jaar.

Miljoenenfraude toeslag kinderopvang ontdekt

Een gastouderbureau in de regio Den Haag zou voor meer dan 2 miljoen euro fraude hebben gepleegd met toeslagen voor kinderopvang. Een vader, zoon en dochter die het bureau runden, zijn vandaag opgepakt. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.

De drie verdachten zijn 53, 27 en 25 jaar oud. Ze worden ervan verdacht dat ze van 2011 tot en met 2013 toeslagen hebben aangevraagd op naam van kinderen die uiteindelijk geen of minder uren kinderopvang genoten bij gastouders. Het gerommel kwam aan het licht toen bij controles door de Belastingdienst bleek dat veel van deze gastouders de kinderen voor wie opvang was aangevraagd, helemaal niet kenden.

Volgens het OM werd een deel van de ontvangen toeslagen betaald aan de ouders voor wie ze waren aangevraagd. Deze ouders worden de komende weken gehoord. De rest van het bedrag staken de verdachten vermoedelijk in eigen zak.

ABP verhoogt pensioenen niet

Ambtenarenpensioenfonds ABP zal de pensioenen van de 2,8 miljoen deelnemers in 2016 niet verhogen. Ook de eerste jaren daarna is de kans dat de pensioenen mee groeien met de lonen 'zeer, zeer beperkt'. Dit zegt Corien Wortmann-Kool, de nieuwe voorzitter van ABP, dinsdag in een interview met NRC Handelsblad.

De lage rente drukt op de dekkingsgraad van ABP (344 miljard euro vermogen), zegt Wortmann-Kool, vooruitlopend op de kwartaalcijfers die vrijdag komen. Omdat ABP de pensioenen de laatste jaren ook niet kon verhogen, is de achterstand op de lonen inmiddels opgelopen tot 10 procent.

Vieze oldtimers massaal van de weg

Vervuilende oldtimers verdwijnen massaal van de Nederlandse wegen. Sinds 1 januari 2014 moet er weer wegenbelasting over worden betaald. Daardoor worden de auto's massaal verkocht in het buitenland of geschorst. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Wiebes' voorganger Frans Weekers besloot twee jaar geleden, in overleg met een aantal auto-organisaties, om de leeftijdsgrens voor belastingvrije auto's op veertig jaar te stellen. Voor benzineauto's ouder dan 26 jaar kwam er een overgangsregeling, waarbij automobilisten maximaal 120 euro per jaar moeten betalen.

Oude diesels en lpg-auto's - die vaak werden gebruikt om te forenzen - kregen die overgangsregeling niet. Dat heeft ertoe geleid dat ze massaal van de hand werden gedaan. Van de diesels werd 30 procent geschorst, 27 procent geëxporteerd en 8 procent gesloopt. Oldtimers blijken verder nog dienst te kunnen doen als bloemenbak...

Dode explosie Wormer was 53-jarige man

Het omgekomen slachtoffer van de ontploffing op een woonboot in Wormer maandag was een 53-jarige man. Hij was de vermoedelijke bewoner van de boot. Dit heeft de politie in Noord-Holland dinsdag bekendgemaakt. Het andere slachtoffer, dat zwaargewond in het ziekenhuis ligt, is een 51-jarige vrouw, de vermoedelijke medebewoner.

De woonboot wordt dinsdag weggesleept voor nader forensisch onderzoek. De politie loopt alle scenario's na maar houdt ernstig rekening met opzet.

De politie roept getuigen die nog niet zijn gehoord, op zich te melden. Ook mensen die in de dagen voorafgaand aan de explosie iets opvallends hebben gezien, kunnen naar de politie stappen of bellen met Meld Misdaad Anoniem.

Britse vliegtuigen op Russen afgestuurd

Het Britse ministerie van Defensie heeft naar eigen zeggen dinsdag gevechtsvliegtuigen van het type Typhoon afgestuurd op Russische vliegtuigen die dicht bij het Britse luchtruim hebben gevlogen.

Het bericht komt kort na de melding van drie Russische marineschepen in Het Kanaal. Die gaan in de Atlantische Oceaan oefeningen doen met luchtafweer en verdediging tegen onderzeeërs, aldus Britse media.

Het komt vaker voor dat Russische marineschepen door Het Kanaal varen, maar nu zijn er veel spanningen tussen Rusland en het Westen over de strijd in Oekraïne. Volgens sommige media is het niet toevallig dat de Russen deze route nemen. Het zou moeten tonen dat Rusland een belangrijke militaire macht is.

Britse vliegtuigen op Russen afgestuurd
Britse vliegtuigen op Russen afgestuurd (Foto: ANP)

Man vast na chantage via Tinder en WhatsApp

Een dertigjarige man uit Maarssen zit vast omdat hij zijn slachtoffers chanteerde nadat ze seksueel getinte berichten en foto's met hem hadden gedeeld. Hij maakte sommige slachtoffers forse sommen geld afhandig, liet het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag weten.

De man, die vorige week woensdag al is opgepakt, wordt verdacht van oplichting, afpersing, chantage en witwassen. De man legde contact met zijn slachtoffers via apps als Tinder en Badoo en deed zich voor als vrouw.

Het contact ging vervolgens verder via WhatsApp, waarbij hij zich voordeed als minderjarig meisje. Zodra zijn slachtoffers seksueel getinte foto's en berichtjes stuurden, deed hij zich voor als vertegenwoordiger van de organisatie Stop Pedo's Now. Als de slachtoffers geen geld betaalden, zou hij de informatie over de contacten met minderjarige meisjes bekendmaken.

Man vast na chantage via WhatsApp (Foto: Novum)
Man vast na chantage via WhatsApp (Foto: Novum)

Eerste warme dag van 2015

Dinsdag was het dan zo ver: de eerste officiële warme dag van dit jaar. Om 16.30 uur was het in De Bilt 20 graden. Dan is er officieel sprake van een warme dag. Ook in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland steeg het kwik al boven de 20 graden, meldden de weerbureaus.

Vorig jaar kregen we al op 20 maart te maken met de officiële eerste warme dag. In de meeste jaren wordt pas in april voor de eerste keer de 20 graden in De Bilt bereikt.

Woensdag wordt het nog lekkerder weer. In De Bilt stijgen de temperaturen misschien tot 23 graden. In het zuidoosten kan het kwik oplopen naar 25 graden.

Politie neemt tenten asielzoekers in beslag

De politie heeft het tentenkamp van de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Amsterdamse Pijp opgebraken. Daarbij zijn ongeveer tien tenten in beslag genomen. Dat zeggen woordvoerders van de gemeente en de actiegroep 'Wij zijn hier'. De politie heeft het bouwterrein na de ontruiming weer verlaten.

De zeventig asielzoekers beschikken nog over vijf tenten, inclusief een grote, die ze zelf hebben afgebroken. De groep is afkomstig uit de gisteren ontruimde Vluchtgarage in Amsterdam. Na een demonstratie in het stadhuis sloegen ze maandagavond hun tentenkamp op nabij de Tolstraat.

De gemeente Amsterdam heeft de groep dinsdag verboden opnieuw tenten in de stad te plaatsen. De asielzoekers mogen wel tot 23.00 uur demonstreren. Ze weten nog niet hoe en waar ze de nacht zullen doorbrengen.

Soulzanger Percy Sledge overleden

De Amerikaanse soulzanger Percy Sledge is vanochtend op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de gerechtelijk lijkschouwer in Baton Rouge in Indiana bevestigd. Hij is vooral bekend geworden met emotionele soulnummers, zoals When A Man Loves A Woman en My Special Prayer.

Sledge werkte nog als verpleger in een ziekenhuis, toen hij in het begin van de jaren zestig optrad als lid van de soulgroep Esquires Combo. When A Man Loves A Woman (1966), zijn eerste single als solozanger, was door hemzelf geschreven. Het werd een nummer 1-hit in de Verenigde Staten.

Later bracht hij behalve My Special Prayer (1969) nummers uit als Love Me Tender en Take Time To Know Her. Zijn laatste grote internationale hit was "I'll be your everything" uit 1975. Hij bleef een veelgevraagd artiest die vaak optrad. In 2005 kreeg Sledge een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame.

Elf Duitsers voorgeleid na rellen Renesse

Elf Duitsers worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze behoren tot de groep van vijftien Duitsers die zaterdagnacht in Renesse werden opgepakt na een massale vechtpartij. De rechter-commissaris bepaalt of ze veertien dagen langer vast blijven zitten. De vier anderen zijn naar huis gestuurd, maar blijven wel verdachten. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De vijftien arrestanten maakten zaterdagavond deel uit van een groep van 78 Duitsers. Zij vierden in het Zeeuwse Renesse een vrijgezellenfeest en kregen ruzie met een andere groep stappers. De politie moest ingrijpen, waarna zo'n twintig Duitsers zich tegen de politie keerden. Daarbij raakten meerdere agenten gewond en moesten er twee naar het ziekenhuis.

De politie heeft omstanders om beelden gevraagd en is bezig om deze te bekijken. Bij het onderzoek worden ook beelden gebruikt van camera's die in de buurt hangen waar de vechtpartij was.

Herdenking rampvlucht MH17 op 17 juli

De slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 worden op 17 juli opnieuw herdacht. Dat staat in een brief van het kabinet. Het vliegtuigdrama in Oost-Oekraïne is dan een jaar geleden.

De nabestaanden, verenigd in de Stichting Vliegramp MH17, organiseren in Nieuwegein een plechtigheid. Die vindt plaats op dezelfde plek waar eerder bijeenkomsten in verband met rampvlucht MH17 zijn geweest. De rijksoverheid, Slachtofferhulp Nederland en Stichting Arq Impact ondersteunen de Stichting Vliegramp MH17 bij de herdenking. De kosten zijn voor het Rijk.

De crash van vlucht MH17 kostte vorig jaar alle 298 inzittenden het leven, onder wie 196 Nederlanders. Vanaf woensdag hoopt de repatriëringsmissie haar werkzaamheden op de crashsite te hervatten. 'De inschatting is dat veertien werkdagen nodig zijn om praktisch alle nog aanwezige menselijke resten te bergen', staat er in de brief.

World War Toons debuuttrailer

Reload Studios heeft de eerste trailer van hun aankomende first person shooter en 'tank combat' game World War Toons vrijgegeven.

De trailer toont een kleurrijke, cartoon-achtige stijl en is gemaakt met in-game beelden, maar lijkt geen echte gameplay te tonen. De game is rond visual reality technologie gebouwd maar krijgt ook een VR-vrije versie. Op welke platforms de game zal verschijnen is nog niet bekend.

Kritiek Dijsselbloem op bonus topman Schiphol

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is kritisch over de hoge bonus die topman Jos Nijhuis van Schiphol vorig jaar heeft gekregen. De bestuurder kreeg vorig jaar een bonus van 370.000 euro, bovenop een basissalaris van 389.000 euro.

De Staat is met 70 procent de grootste aandeelhouder in Schiphol. 'Ik vind de verhouding tussen vast en variabel niet goed', zegt Dijsselbloem over het salaris van Nijhuis. De PvdA-minister wijst erop dat het arbeidscontract van Nijhuis al acht jaar geleden is opgesteld. Nieuwe bestuurders bij staatsdeelnemingen krijgen hoogstens een contract met daarin een maximale bonus van 20 procent (van het vaste salaris).

Twee andere bestuurders bij Schiphol werken al onder het nieuwe contract, aldus Dijsselbloem. Het salaris van Nijhuis is goedgekeurd door de Raad van Commissarissen van Schiphol.

Hockeyer Briels verlaat Oranje Zwart gaat terug naar België

Hockeyer Thomas Briels speelt volgend seizoen niet meer voor Oranje Zwart. Dat melden de Eindhovenaren op hun website. De 27-jarige Belgisch international keert terug naar zijn oude club Dragons.

Briels speelt al zeven seizoenen voor Oranje Zwart en is uitgegroeid tot één van de steunpilaren van de ploeg. Dit seizoen heeft de aanvaller veertien veldgoals gescoord. Vorige week won hij met OZ de Euro Hockey League en vorig jaar veroverde hij de landstitel.

Op de site van Oranje Zwart legt Briels zijn keuze uit: "Ik heb lang nagedacht over alle voor- en nadelen en heb zoals altijd mijn gevoel gevolgd. Ik heb altijd gedroomd om ooit terug te keren naar de club waar ik ben opgegroeid. Ik wil heel graag nog een paar jaar het beste van mijzelf laten zien aan mijn familie en beste vrienden."

"Dit hoofdstuk van mijn leven afsluiten is een hele moeilijke beslissing geweest. Mijn carrière bij Oranje Zwart is een jongensdroom die is uitgekomen. Daarnaast heb ik er vrienden voor het leven gemaakt. Ik zal Eindhoven en Oranje Zwart nooit vergeten en altijd met veel plezier terugdenken aan de tijd die ik hier heb beleefd."

Everse nog een jaar bij FC Dordrecht

Jan Everse (61) blijft nog een seizoen hoofdtrainer bij FC Dordrecht. De coach en de club hebben daarover een akkoord bereikt. Everse zal daarna worden opgevolgd door de huidige assistent-trainer Gérard de Nooijer, die in mei aan zijn cursus coach betaald voetbal begint, kondigde FC Dordrecht dinsdag bovendien aan.

Everse staat sinds vorige maand voor de groep bij FC Dordrecht nadat Ernie Brandts was vertrokken. FC Dordrecht stevent na een seizoen eredivisie af op degradatie. De club staat op de laatste plaats met zeven punten achterstand op Go Ahead Eagles.

Everse is oud-voetballer en was eerder trainer van onder meer Sparta Rotterdam, PEC Zwolle en sc Heerenveen.

Atletenmanager Van de Veen: 'nooit één pilletje gegeven'

Atletenmanager Gerard van de Veen weet officieel nog altijd niet dat de Keniaanse atletiekbond hem voor zes maanden heeft geschorst. "Ik vind het schandalig en ben er echt boos over. Verder kan ik er niets over zeggen, want ik weet niets. Ik weet wel dat ik voor 100 procent schuldvrij ben. Ik heb nog nooit ook maar één pilletje gegeven aan een van mijn atleten", zegt hij dinsdag.

Tientallen Keniaanse hardlopers zijn de afgelopen twee jaar betrapt op doping, met marathontopper Rita Jeptoo als bekendste zondaar. De winnares van Boston en Chicago is inmiddels geschorst. De Keniaanse bond acht ook buitenlandse managers verantwoordelijk voor de dopingproblematiek en zette maandag om die reden Van de Veen en de Italiaan Gabriele Rosa buitenspel.

Van de Veen heeft zo'n vijftig Keniaanse atleten onder contract, onder wie wereldrecordhouder Dennis Kimetto, Wilson Kipsang en Geoffrey Mutai. "Ik heb begrepen dat de atletiekbond van Kenia onderzoek doet naar meer verdachte atleten en lopende dat onderzoek mij heeft geschorst. Het lijkt mij de omgekeerde wereld. Je moet eerst onderzoeken en dan schorsen. De bond speelt een politiek spelletje. Ze pakt nu buitenlandse managers aan om te laten zien dat ze de problemen aanpakt, maar neem van mij aan dat er weinig gebeurt in Kenia."

Van de Veen weet ook niet wat een schorsing inhoudt. "Ik heb geen idee wat de gevolgen zijn. Maar ik heb ook niets gehoord, dus ik ga gewoon door met mijn werkzaamheden. Over twee weken is de marathon van Londen en daar starten Kimetto, Mutai en Kipsang. Ik ga ervan uit dat ze daar gewoon lopen en ik ben erbij."

De Nederlandse manager neemt het dopingvraagstuk serieus. "Het is simpel. Als een atleet van mij zich met opzet vergrijpt aan verboden middelen, dan is het einde carrière. Er is een halve pagina aan gewijd in het contract, dus het is duidelijk voor alle atleten. Ik kan natuurlijk niet 24 uur per dag bij een atleet zijn, dus het is voor mij onmogelijk volledige controle te hebben. Wat ik kan doen is ze zo goed mogelijk voorlichten en informeren over verboden stoffen."

Het klopt dat twee atletes uit zijn renstal zijn betrapt op doping. "Flomena Chepchirchir was verkouden en nam een hoestdrankje, niet wetende dat daar een verboden stof in zat. De internationale atletiekfederatie IAAF geeft dan een waarschuwing, maar de bond van Kenia moest kennelijk wat laten zien en heeft haar geschorst. Lilian Jelagat is twee jaar geleden betrapt op epo. Ook dat heb ik niet kunnen voorkomen. Haar echtgenoot nam haar mee naar een dokter in Kenia en die gaf haar een verkeerde spuit."

Star Ocean 5 is een feit

Na dagen van onzekerheid is het dan toch een feit, er komt een nieuwe Star Ocean game. Famitsu, een japans video game magazine, heeft informatie onthuld.

Er is nog geen releasedatum, maar de game wordt ontwikkeld door Tri-Ace en uitgebracht door Square Enix. De volledige titel van de game is Star Ocean: Integrity and Faithlessness. Het speelt zich af in het jaar 537 van de ruimte kalender op de onbewoonde planeet Feycreed wat 6000 lichtjaren van Aarde af ligt. Er is al wat informatie over de personages, Fidel Camus is de hoofdspeler en is gespecialiseerd in schermen. Hij heeft zijn zwaard vaardigheden van zijn vader wie de belangrijkste schermer van Leslia Kingdom is. Dan is er nog Miki Sorvesta, de heldin en beste vriendin van Fidel. Haar vaardigheden liggen vooral bij het helen van personages. En als laatst Lilia, een meisje dat haar geheugen en gevoelens kwijt is.

De gevechten zijn real-time en afhankelijk van de afstand tussen jou en je tegenstander zal je manier van vechten veranderen. "De basis gevechten zijn hetzelfde als in de voorgaande delen waarin het personages waar de speler mee speelt één op één gevechten heeft. Bij bazen ligt het anders, daar zal de hele party betrokken worden bij het gevecht wat de spelers weer een andere ervaring geeft." aldus director Ogawa. Andere details over de gevechten die al bekend zijn; events lopen naadloos over in gevechten, de speler kan tussen personages wisselen, er is een grootschalige toename in de hoeveelheid vaardigheden en aanvalspatronen, vaardigheden hebben verschillende effecten afhankelijk van de afstand tussen jou en je tegenstander en kunnen opgenomen worden in combos.

"Ik hoop dat het mogelijk is door te gaan met deze games. Aan het eind, wanneer het helemaal klaar is, hoop ik dat we een game hebben dat zowel fans als nieuwelingen tot de serie aantrekt." zegt producer Kobayashi. Star Ocean 5 wordt ontwikkeld voor de PlayStation 3 en uiteindelijk geport naar de PlayStation 4. Volgens de producer zijn er geen plannen voor story dlc of een zogenaamde volledige versie die dan later uit zou komen. "Ik wil niks met deze game doen wat mensen boos zal maken, zelfs niet een klein beetje."

Fidel

Miki

Lilia

Activision komt met Guitar Hero Live

Het zal er al aan te komen toen Harmonix een nieuwe Rock Band aankondigde, en nu is ook bij Activision het hoge woord eruit: er komt een nieuwe Guitar Hero. Het nieuwste deel heet Guitar Hero Live en zal ontwikkeld worden door het Engelse Freestyle Games, de maker van DJ Hero.

Guitar Hero Live zal flink anders zijn dan zijn voorgangers. In plaats van een gitaartje met vijf felgekleurde knoppen aan het eind (groen, geel, rood, blauw, oranje), zal de nieuwe gitaar zes knoppen bevatten, drie frets met elk twee knoppen. Dat ziet er zo uit:

Nieuwegitaar

De tweede belangrijke verandering is dat je Guitar Hero Live vanuit first-personperspectief speelt, met een gillende menigte voor je neus. Deze menigte bestaat uit echte mensen, waarbij Activision beeldmateriaal heeft gebruikt dat geschoten is op echte festivals en concerten. Het geluid wat je hoort is dynamisch, dus als je dichter naar de drummer toe beweegt dan zal je de drums duidelijker horen dan de overige instrumenten.

Guitarherocrowd

De derde grote innovatie is iets wat Guitar Hero TV heet. Dit is een soort muzieknetwerk waar je een bepaald genre uit kiest, en waar je vervolgens met mede-bandleden speelt wat er langs komt, terwijl de muziekvideo op de achtergrond gespeeld wordt. Dit zal gaan werken op zowel consoles als mobieltjes en tablets, zolang je de gitaar maar hebt. Guitar Hero Live lijkt een game te worden voor liefhebbers van allerlei soorten muziek: onder andere Fall Out Boy (My Songs Know What You Did In The Dark) The Killers (When You Were Young, ook al onderdeel van Guitar Hero III), Ed Sheeran, of Monsters and Men en American Authors zijn al bekend. 

Guitarherotv

Guitar Hero Live wordt verwacht deze herfst. Hoogstwaarschijnlijk is er meer informatie op de E3, in Juni dit jaar.

Vrouw steekt man om stinkende keutel

Emi Mamia uit Japan is opgepakt wegens poging tot moord. De 29-jarige vrouw heeft namelijk haar echtgenoot neergestoken omdat hij een flink stinkende fax uit Darmstadt op het schijthuis had gelegd.

De 34-jarige kerel besloot onlangs zijn ruggengraat te verlengen. Omdat zijn driejarige zoon ook naar de plee moest, hielp hij het ventje zonder eerst zijn handen te wassen met het toiletritueel.

Zijn vrouw walgde van de geur en walgde nog meer toen ze zag hoe haar man zonder zijn handen te wassen haar zoontje hielp. "Het stinkt zo erg, dat onze zoon de wc niet kan gebruiken", riep ze. Vervolgens pakte ze een mes en stak haar man in zijn hoofd.

De vrouw is hierna door de Japanse politie in de boeien geslagen. Haar hangt een zware straf wegens poging tot moord boven het hoofd.

Thuiswerken wordt wettelijk recht

Er komt een wettelijk recht op thuiswerken en flexibel werken. De Eerste Kamer heeft daar dinsdag met een ruime meerderheid mee ingestemd. De Tweede Kamer deed dat vorig jaar oktober al.

Het wettelijk recht wordt geregeld in een initiatiefwetsvoorstel van CDA en GroenLinks. De eerste versie was al in 2010 ingediend. De laatste versie werd vorige week verdedigd in de Eerste Kamer door GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman (zij was ook een van de twee indieners) en CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

In de Eerste Kamer stemden VVD en PVV tegen. Behalve de indieners CDA en GroenLinks waren ook de PvdA, SP, D66, SGP, OSF, PvdD en 50Plus voor. De wet moet ervoor zorgen werknemers hun baan en zorgtaken beter kunnen combineren.

Thuiswerk wordt wettelijk recht
Thuiswerk wordt wettelijk recht (foto: Novum)

Jihadverdachten: 'Vertrouwen in eerlijk proces verloren'

Verdachten in het grote Haagse jihadproces zijn het vertrouwen in een eerlijke rechtsgang kwijt. Dat lieten de verdachten Azzedine C. en Rudolph H. dinsdag weten bij de rechtbank.

"Ik ben het vertrouwen in een eerlijk proces verloren", aldus de vermeende jihadronselaar Azzedine C., alias Abou Moussa. Volgens C. is hij al door de politiek veroordeeld. Zo heeft PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch zich volgens hem mogelijk met zijn zaak bemoeid en bedoelde burgemeester Jozias van Aartsen hem toen de burgervader sprak over de arrestatie van 'de spin in het web'.

Advocaat André Seebregts wil Marcouch laten horen over zijn vermeende voorkennis van het onderzoek. C. liet ook weten dat hij erg boos is dat weekblad Vrij Nederland inzage heeft gehad in het strafdossier. Hij denkt dat het Openbaar Ministerie achter het lek zit. "Mijn zoon van zes jaar staat in Vrij Nederland. Waar heeft dit kleine jongetje dit aan te danken?", aldus C.

Ook voor de van opruiing beschuldigde Rudolph H. is het naar eigen zeggen niet meer de vraag of hij wordt veroordeeld. "Ik die een artikel op de website heeft gezet zit op de terreurafdeling", zei H. "Het is een rechtstaat onwaardig".

Jihadverdachten: geen eerlijk proces
Jihadverdachten: 'Vertrouwen in eerlijk proces verloren' (Foto: ANP)

Firstlook wordt Firstlook Festival

Firstlook, de grootste gameconventie van de Benelux, gaat dit jaar flink uitbreiden. Zo komt er onder meer ruimte voor cosplay en anime en zal er een compleet programma komen voor e-sports.

Firstlook, dat nu is omgedoopt tot Firstlook Festival, zal dit jaar plaatsvinden op 9, 10, en 11 Oktober. Dit is één dag langer dan in voorgaande edities, en naast een dagprogramma zal er nu ook een avondprogramma zijn. Dit avondprogramma zal voornamelijk bestaan uit e-sporttoernooien, met een prijzenpot van tienduizenden euro's. De toernooien worden georganiseerd door Blammo Events onder het label Black Label eSports Masters, en zal teams van over de hele wereld aantrekken.

Naast de uitbreiding zal Firstlook Festival ook de eerste gameconventie ter wereld zijn die een app gaat gebruiken om de wachtrijen flink te verminderen. Met de app kunnen bezoekers aangeven welke game ze willen zien of spelen en zij worden dan vervolgens op een virtuele wachtlijst gezet. Zodra je aan de beurt bent, krijg je een berichtje op je telefoon dat je je bij de stand kan melden.

Verder zal er ook meer ruimte komen voor cosplay, anime, merchandise en game development. Al deze specifieke takken krijgen ook hun eigen plek op de gamebeurs. 

Firstlook is dit jaar toe aan zijn achtste editie en vindt altijd plaats in de jaarbeurs Utrecht.

Duitse minister: meer migranten nodig

Duitsland moet in het buitenland meer reclame voor zichzelf maken, zodat meer migranten naar het land komen. Dat vindt minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken. "Wij moeten gericht reclame voor ons land maken, want wij willen dat mensen naar ons toe komen", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst in Berlijn.

De minister riep het bedrijfsleven op meer vakkrachten te zoeken in het buitenland. Hij is bezorgd over de agressie en dreigementen tegen asielzoekers in zijn land. In het land bestaat steeds meer weerstand tegen de vele asielzoekers die naar het land komen. Maandag sprak PVV-leider Geert Wilders nog op een bijeenkomst in Dresden van Pegida, een organisatie die tegen wat zij noemt de islamisering van Duitsland strijdt.

De minister sprak tijdens de bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de wetenschap, de economie, de kerken, de gemeenten, de vakbonden en organisaties van migranten. Duitsland heeft door de vergrijzing meer buitenlanders nodig om de economie goed te laten draaien.

RvS: Voorlopig geen gaswinning in Loppersum

In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak. In en rond Loppersum mag voorlopig alleen gas uit de grond worden gehaald als dat noodzakelijk is: als voldoende gaswinning op andere plekken niet meer mogelijk is en er tekorten dreigen te ontstaan.

De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet. De voorzieningenrechter zag geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten, mede omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan. De voorlopige stopzetting heeft dan ook betrekking op de 'meest risicovolle gebieden' voor aardbevingen.

De voorlopige uitspraak van dinsdag is gedaan in afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State later dit jaar. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is volgens de voorzieningenrechter nader onderzoek nodig.

De afdeling bestuursrechtspraak streeft ernaar om in de eerste helft van september een rechtszitting te houden waarop alle ruim veertig beroepschriften uitgebreid worden behandeld. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak.

Het voorlopige verbod op commerciële exploitatie betreft de winlocaties 't Zandt, Overschild, De Paauwen, Ten Post en Leermens waarvan vaststaat dat die het 'gevaarlijkst' zijn qua aardbevingen. Uit deze clusters mogen wel tijdelijk kleine hoeveelheden gas worden gewonnen, alleen maar met het doel de clusters open te houden. Op momenten van zeer hoge vraag naar gas, bijvoorbeeld tijdens een zeer koude periode of bij problemen in andere clusters, blijven deze dan beschikbaar voor de gasproductie.

RvS: Voorlopig geen gaswinning in Loppersum
RvS: Voorlopig geen gaswinning in Loppersum (Foto: ANP)

Tentenkamp asielzoekers moet weg

Het tentenkamp van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam moet weg. De gemeente heeft de asielzoekers dinsdag gesommeerd uiterlijk 23.00 uur het terrein te verlaten. Dit staat op de Facebookpagina van de actiegroep Wij zijn hier. De asielzoekers hebben hun tenten nog niet opgeruimd en overleggen op dit moment met hun advocaat, laat hun woordvoerder weten.

De asielzoekers zijn afkomstig uit de maandag ontruimde Vluchtgarage in Amsterdam. Ze arriveerden maandagavond in De Pijp en sloegen op een bouwterrein een grote tent en vijftien kleinere tenten op. Enkelen hebben de nacht in de buitenlucht doorgebracht.

Doutzen toont tepels op Instagram

Doutzen Kroes heeft zich weer eens van haar beste kant laten zien. Het Friese topmodel staat namelijk in een mooi, roze lingeriesetje op Instagram. Het kant schijnt echter zo goed door, dat men duidelijk haar tepels kan zien.

Waarschijnlijk zal het sexy kiekje wel snel offline worden gehaald. Instagram verbiedt namelijk alle foto's waarop ook maar een glimp van enig erotisch materiaal te zien is.

Deze foto zal dan ook wel snel van Instagram verdwijnen. Maar dan heeft de wereld toch mooi even kunnen genieten van Doutzens dikke knoppen...

 

Today

Een foto die is geplaatst door Doutzen Kroes (@doutzen) op14 Apr 2015 om 3:28 PDT

Nederlandse stemacteurs Minions bekend

Vandaag was FOK! bij het persevent in Pathé Tuschinski voor de bekendmaking van de Nederlandse stemmen voor de film Minions. Op 'magische wijze' werden de stemacteurs door niemand minder dan Hans Klok bekend gemaakt.

Minions persevent (Foto: rene90)
(foto: Rene90 - FOK!)

Los van de pers waren ook fans welkom die zich via Facebook hadden aangemeld. Het event ging vooraf met een meet en greet met de Minions die natuurlijk ook aanwezig waren. Nadat we de zaal in mochten begon het spektakel. Na een omwisseltruc in een doorzichtige doos, wat kaarttrucjes, het in elkaar toveren van een gescheurde krant en de bekende zwevende tafel, sloot Hans Klok nog af met een vrouw die op drie zwaarden lag die haar lichaam niet doorboorden. Heel spannend allemaal, maar hier kwamen we niet voor. 

Vervolgens kwam er een spannende doos het podium op rijden en daar zat de eerste stemacteur in, niemand minder dan DJ Hardwell. Susan Visser verscheen in die doorzichtige doos die we al eerder voorbij zagen komen en Bas Keizer kwam het podium op om Karin Bloemen uit een kist tevoorschijn te halen. Entertainment van hoogstaand niveau kan je wel zeggen. 

Het complete lijstje;

  • DJ Hardwell - Walter Nelson JR. 
  • Bas Keizer - Walter Nelson
  • Abbey Hoes - Tina Nelson
  • Isa Hoes - Scarlett Overkill
  • Barry Atsma - Herb Overkill
  • Karin Bloemen - Madge Nelson
  • Susan Visser - de Koningin
  • Jon van Eerd - Gru
  • Hans Klok - Fabrice
  • Chris Zegers - de verteller
  • Sipke Jan Bousema - VNC woordvoerder
  • Levi van Kempen - Frankie Vissenlip

Minions persevent (Foto: Rene90)(foto: Rene90 - FOK!)

Minion Bob had alleen nog even moeite met de trap.


Minions persevent (Foto: Rene90)(foto: Rene90 - FOK!)

De film Minions is vanaf 1 juli te zien in de bioscoop. 

Turkije zet Britse Syriëgangers land uit

De Turkse autoriteiten zijn begonnen met het uitzetten van negen Britse burgers die probeerden via Turkije naar Syrië te reizen. Dat heeft een bron bij de Turkse autoriteiten gezegd. Een van de Britten, de zoon van een Britse politicus, werd maandagavond al uitgezet. De anderen worden naar verwachting dinsdag op eigen kosten in Antalya op het vliegtuig naar Manchester gezet.

De groep werd op 1 april opgepakt in de provincie Hatay, in de buurt van grens met Syrië. Het is niet de eerste keer dat Britse burgers proberen naar Syrië te reizen.

Omzet Nederlandse muziekindustrie gedaald

De totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie is vorig gedaald met 1,3 procent tot 128 miljoen euro. Dat maakte de brancheorganisatie NVPI dinsdag bekend.

Uit de NVPI-cijfers blijkt dat de Nederlandse muziekindustrie het steeds meer moet hebben van de inkomsten uit streamingdiensten als Spotify, Deezer en Google Play, een ontwikkeling die al een paar jaar gaande is. De omzet uit deze digitale muziekdiensten steeg vorig jaar met 17,2 procent naar 43,7 miljoen euro. De inkomsten uit downloads daalde daarentegen met bijna 10 procent tot 14 miljoen euro.

De omzet uit fysieke producten (voornamelijk cd's) daalde met 8,9 procent tot 69,4 miljoen euro. Opvallend is volgens de NVPI het succes van vinyl. De organisatie schat dat de inkomsten hieruit stegen van 7 miljoen euro in 2013 tot 8 miljoen euro vorig jaar. Daarmee was de 'ouderwetse' grammofoonplaat goed voor 11,5 procent van de totale fysieke markt.

Het aandeel van de digitale markt op de totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie was vorig jaar 45,7 procent, het aandeel van de fysieke markt 54,3 procent. In 2013 was die verhouding nog respectievelijk 41,6 procent en 58,4 procent.

De NVPI verwacht dat de digitale markt (streaming) blijft groeien mede door de komst van nieuwe aanbieders, zoals Apple, Tidal en Qobuz.

Steeds belangrijker voor de Nederlandse muziekindustrie worden ook de inkomsten uit rechtenvergoedingen zoals Sena en Thuiskopie. In totaal bedroegen die vorig jaar 25,8 miljoen euro, een stijging met ruim 23 procent ten opzichte van 2013.

Steun en begrip voor Voortman in Kamer

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman krijgt steun in de Tweede Kamer bij haar pogingen om opheldering te krijgen over de gang van zaken rond de benoeming van de Nationale ombudsman vorig jaar. Voortman werd beschuldigd van lekken, maar dat bleek onterecht.

SP-leider Emile Roemer vindt dat Voortman al eerherstel heeft gekregen, omdat ze volledig is vrijgepleit. Maar dat neemt niet weg dat hij goed begrijpt dat Voortman wil weten wat er precies is gebeurd en waarom ze valselijk is beschuldigd. 'Logisch dat ze moord en brand schreeuwt, ik zou exact hetzelfde hebben gedaan', aldus Roemer.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob begrijpt Voortman. Hij noemt de situatie waarin ze vorig jaar belandde heel vervelend. 'Ze verdient antwoord op haar vragen. Laat het presidium van de Kamer de vragen zo snel mogelijk beantwoorden.'

Extra onderzoek na poging moord bij seksspel

Een vrouw uit Andijk die wordt verdacht van poging tot moord op haar partner, moet van de rechtbank in Alkmaar nader psychologisch onderzoek ondergaan en worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dit bepaalde de rechtbank dinsdag in een tussenvonnis. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden twaalf jaar gevangenisstraf tegen de vrouw geëist.

De 29-jarige Margit H. zou de man in oktober vorig jaar tijdens een seksspelletje hebben willen ombrengen. Nadat hij was geboeid en geblinddoekt, sloeg ze hem bewusteloos en stak ze op hem in. Hij overleefde ternauwernood en lag een maand in het ziekenhuis. Zijn long, maag en middenrif waren geperforeerd.

De vrouw zegt zich van de gebeurtenissen op die dag niets te kunnen herinneren. In psychologisch onderzoek is echter geconcludeerd dat zij haar geheugenverlies voorwendt of in elk geval aandikt.

Het OM meent dan ook dat de vrouw haar moordplan tot in detail heeft uitgedacht. De aanklaagster voerde twee weken geleden onder meer aan dat de recherche tijdens het onderzoek had ontdekt dat het gruwelijke scenario stond beschreven in een thriller van schrijfster Karen Rose en dat het boek op de lijst met boeken stond die H. bij de bibliotheek had geleend.

Nederlands eerste fietsprofessor is Amerikaan

Voor het eerst is er in Nederland een fietsprofessor benoemd, namelijk de Amerikaan Kevin Krizek. Transportdeskundige Krizek gaat de komende drie jaar onderzoek doen aan de Radboud Universiteit naar de Nederlandse fietscultuur, meldt de universiteit dinsdag op de website.

Krizek, werkzaam aan de University of Colorado, is vanaf woensdag een aantal dagen in Nederland. Hij is een van de sprekers op de International Cargo Bike Conferentie dit weekeinde in Nijmegen.

Georgina Verbaan aangereden

Georgina Verbaan is dinsdag in haar auto aangereden. De actrice heeft pijn in haar rug, maar is verder alleen geschrokken. Dat laat ze via Twitter weten.

"Ben aangereden en daar best van geschrokken. Een vrouw achter mij dacht dat het groen was zonder naar het stoplicht te kijken, of naar mij", schrijft Verbaan.

De actrice adviseert haar volgers altijd een gordel te dragen in de auto. "Zonder gordels had ik nu een platte neus, denk ik."

Rebellen Syrië vallen inlichtingendienst aan

Syrische opstandelingen hebben maandag een gebouw aangevallen van de Syrische inlichtingendienst in de stad Aleppo, in het noorden van het land. Een groot deel van het gebouw werd in puin gelegd doordat de rebellen een tunnel onder het pand opbliezen. Dat hebben activisten dinsdag gezegd.

De aanval op het gebouw, waar de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht is gevestigd, begon maandagavond en duurde tot dinsdag. Volgens activist Ahmad Hamed zijn er tientallen slachtoffers gevallen onder de regeringstroepen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sprak van dertien doden onder de rebellen. Meer dan twintig militairen kwamen om of raakten gewond. De Syrische regering heeft vooralsnog niets over de aanslag gezegd.

Het gebouw van de inlichtingendienst is al meerdere keren doelwit geweest van aanslagen. In het verleden werden in het gebouw gevangenen vastgehouden, maar de aanslagen noopten de Syrische autoriteiten de gedetineerden elders onder te brengen.

Gewapende man bij woning Filip Dewinter

De uiterst rechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter is mogelijk ontsnapt aan een aanslag. Een gewapende en gemaskerde man dook dinsdagochtend op bij zijn woning in Antwerpen. Dewinter, kopstuk van de partij Vlaams Belang, was echter niet thuis; zijn kinderen en schoonzoon wel.

De man maakte zich uit de voeten nadat een buurvrouw alarm had geslagen. De politie kon hem nog niet opsporen, meldden Vlaamse media dinsdagmiddag. De politie wilde niet meer kwijt dan dat er sprake was geweest van een dreiging.

Volgens Dewinter, die zich baseert op zijn buurvrouw en familie, zou er rond 08.00 uur een bewapende man bij zijn huis zijn opgedoken die een zwart pak in de struiken ernaast legde. Hij droeg een zonnebril en een muts en had zijn gezicht bedekt met een doek. Hij zou zijn schoonzoon in gebroken Engels hebben gevraagd of de politicus in het huis woonde.

Japan tegen Syrië en Afghanistan in WK-kwalificatie

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is geloot voor de tweede ronde van de Aziatische kwalificaties voor het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. Japan is gekoppeld aan Singapore, Cambodja, Afghanistan en Syrië. Japan zal zeer waarschijnlijk niet in Syrië hoeven te voetballen, vanwege de oorlog speelt Syrië haar thuiswedstijden in Tehran, de hoofstad van Iran.

Australië, dat sinds 2006 deel uitmaakt van de Aziatische zone, werd gekoppeld Jordanië, Tadzjikistan, Kirgizië en Bangladesh. Zuid-Korea, een land dat sinds 1986 geen editie van het WK heeft gemist, neemt het op tegen Koeweit, Libanon, Myanmar en Laos.

Ook in Bhutan, vóór de start van de Aziatische kwalificaties het slechtste voetballand ter wereld, werd reikhalzend uitgekeken naar de loting. De kleine Himalaya-staat, dat in de voorronde te sterk was voor Sri Lanka, mag het in de groepsfase opnemen tegen China, Hong Kong, de Malediven en Qatar, gastheer van het WK 2022.

De acht groepswinnaars en de vier beste tweedes plaatsen zich voor de volgende ronde van de kwalificaties van het WK. Deze kwalificatieronde is tevens een kwalificatietoernooi voor de Azië Cup in 2019. De groepsfase begint in juni en loopt tot en met maart volgend jaar. 

Jochie van 15 beft lerares van 39

De politie van Monmouth, in de Amerikaanse staat Illinois, heeft gisteren ene Jennifer Rexroat in de boeien geslagen. De 39-jarige literatuurlerares op de middelbare school aldaar heeft zich namelijk klaar laten likken door een vijftienjarige leerling.

Rexroat wilde de scholier naar verluidt nog wat erotische literatuur bijbrengen. Omdat niet veel vijftienjarigen weten hoe ze een rijpe vrouw oraal moeten bevredigen, liet zij de knaap tussen haar benen duiken. Al snel lekte ook deze prille romance weer uit, waarna op 6 april een melding van een ongepaste relatie bij Bromsnor op het bureau plofte.

De blonde juf dacht gistermiddag ongestoord boodschappen te kunnen doen, toen een arrestatieteam van de politie haar overmeesterde en meenam naar het bureau. Wie de docente met een bezoekje wil vereren, kan terecht in de bajes van Warren County.


Uiteraard weer met een mooi, Taiwanees filmpje!

In 2014 zes bevallingen onder geheimhouding

26 vrouwen hebben hun kind afgelopen jaar afgestaan ter adoptie. Zes van hen deden dat onder geheimhouding, dan wordt de identiteit van de moeder afgeschermd. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaargegevens van Fiom, een instantie die hulp verleent bij ongewenste zwangerschap. De organisatie begeleidt nagenoeg alle vrouwen in Nederland die afstand doen van hun pasgeboren kind.

In 2014 klopten zo'n driehonderd zwangere vrouwen aan bij Fiom. 95 waren van plan hun kind ter adoptie af te staan, 26 van hen deden dat ook echt, van wie zes anoniem. Voor zover bekend besloot de rest om het kind toch zelf op te voeden of het (tijdelijk) in een pleeggezin te laten plaatsen. Deze cijfers wijken niet veel af van voorgaande jaren.

De organisatie heeft sinds begin dit jaar de website Zwangerwatnu.nl. Daar kunnen zwangere vrouwen online hulp krijgen als ze niet weten wat ze moeten doen. 'Zo'n driehonderd vrouwen hebben tot nu toe het hele hulpprogramma op de site doorlopen', zegt Fiom-directeur Rineke van Kessel.

Advocaat wraakt rechtbank in zaak-Lawalata

De advocaat van de verdachte van de moord op de 27-jarige Nikki Lawalata wil dat andere rechters van de rechtbank in Lelystad de zaak behandelen. Daarom heeft hij de rechtbank gewraakt. Twee van de drie rechters beslisten eerder dat de 41-jarige verdachte Sylvana W. in hechtenis genomen moest worden.

Tot twee keer toe ging de advocaat met succes in beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. Volgens de raadsman is de schijn van vooringenomenheid bij beide rechters aanwezig. Hij wil dat de rechters vervangen worden.

W. zit momenteel niet vast en was ook niet op de zitting aanwezig. Ze wordt verdacht van moord of doodslag op Lawalata, die op 30 augustus 2013 verdween. Enkele dagen later werd haar levenloze lichaam gevonden in het struikgewas, ergens tussen Almere en Lelystad.

Vorige week seponeerde het Openbaar Ministerie (OM) de strafzaak tegen de 33-jarige Hani K., tot dan medeverdachte.

Volgens advocaat Geert-Iem Roos schrok zijn cliënt toen ze hoorde dat dezelfde rechters zich nu weer over haar zaak zouden buigen. ,,Ze vindt dat ze zo geen eerlijke kans krijgt.'' W. werd vastgezet omdat er voldoende bewijs tegen haar was voor het ernstigste feit, de verdenking van moord. Het gerechtshof vond van niet. W. ontkent de moord, maar heeft wel toegegeven dat ze het lichaam onder gras en riet verborgen had.

De zitting is dinsdag aangehouden tot de wrakingskamer uitspraak doet. Dat gebeurt vermoedelijk later deze maand.

Vier jaar cel geëist tegen sieradendievegge

Een 31-jarige vrouw uit Amersfoort moet vier jaar celstraf krijgen, waarvan een voorwaardelijk, omdat ze tientallen bejaarde vrouwen in verzorgingscentra heeft beroofd van hun sieraden. Ook moet ze de slachtoffers tienduizenden euro's schadevergoeding betalen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag geëist bij de rechtbank in Almelo.

De vrouw gaf toe dat ze van maart 2013 tot eind juli 2014 vele malen op strooptocht was gegaan bij bejaardentehuizen. Ze trok het hele land door en sloeg vooral toe rond het middaguur, als het rustig was op de gangen. Ze sloop bij willekeurige kamers naar binnen, als een bewoonster aanwezig was deed ze zich voor als medewerkster.

Kort geding tegen actie politiebonden

De Staat en de korpsleiding van de politie hebben een kort geding aangespannen om donderdag acties te voorkomen van de politiebonden. Het geding dient dinsdagmiddag om 14.00 uur in Den Haag.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. Het gaat om de acties die zouden plaatshebben op donderdag. Die hebben vooral gevolgen voor de veiligheid van de zogenoemde cyberconferentie deze week in Den Haag.

Huisarts alerter op kindermishandeling

Huisartsen krijgen hulp van de computer bij het signaleren van mogelijke kindermishandeling. De computer geeft binnenkort een seintje waardoor huisartsen weten dat ze bij iemand die bijvoorbeeld verslaafd is of te maken heeft met huiselijk geweld moeten doorvragen hoe het met de kinderen gaat.

Ook gaan huisartsen beter samenwerken, zo hebben onder meer de huisartsen en Augeo, een organisatie die zich inzet voor de aanpak van kindermishandeling, afgesproken met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). "Kindermishandeling kan gestopt worden als één volwassene in de omgeving van het gezin doorheeft wat er aan de hand is en actie onderneemt. De huisarts kan die rol in veel gevallen spelen. Daarom ondersteun ik van harte deze initiatieven om kindermishandeling beter te herkennen en sneller en beter te handelen", aldus Van Rijn.

VN hekelen opmars seksueel geweld in conflicten

Het jaar 2014 werd overschaduwd door gruwelijke verhalen over verkrachtingen, seksuele slavernij en gedwongen huwelijken in naam van extremistische bewegingen zoals Islamitische Staat en Boko Haram. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon maandag gezegd.

Ban schrijft in zijn rapport zich 'ernstig zorgen te maken' over de wijze waarop gewapende groepen in onder meer Irak, Syrië, Somalië en Nigeria seksueel geweld gebruiken om hun doelen te bereiken. "De samenloop van diverse crises die zijn toe te schrijven aan gewelddadig extremisme heeft een schokkende trend blootgelegd, waarbij seksueel geweld wordt gebruikt als terreurtechniek", aldus Ban. Het 'terugdringen of vernietigen' van groepen als IS, Boko Haram, Al-Shabab en Al-Qaida 'is essentieel in de strijd tegen seksueel geweld in conflictgebieden", zei de secretaris-generaal.

In het rapport wordt ingegaan op negentien landen waar tijdens conflicten sprake is geweest van seksueel geweld. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en meisjes, maar jongens en mannen blijven niet buiten schot. Maar liefst 45 groepen maken zich schuldig aan seksueel geweld, aldus het rapport. Een van de meest in het oog springende incidenten was de ontvoering van 276 meisjes Nigeria door Boko Haram, dinsdag precies een jaar geleden.

Een andere groep mensen die het moest ontgelden in 2014 waren de yezidi's, een geloofsgemeenschap in Noord-Irak die het slachtoffer werden van de opmars van terreurbeweging IS. De yezidi's sloegen op de vlucht, maar velen van hen werden gevangengenomen. Honderden vrouwen en meisjes werden naar Syrië gebracht en daar verkocht als seksslaven.

SP wil gemeentelijk basispakket thuiszorg

De SP komt dinsdag met een plan voor een gemeentelijk basispakket voor onder meer de thuiszorg. Daaraan moeten alle gemeenten zich houden. Nu zijn er te veel verschillen.

Leider Emile Roemer en Kamerlid Renske Leijten van de SP willen dat het recht op thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning in elke gemeente gelijk wordt gegarandeerd.

"Vervuiling, verarming en vereenzaming van ouderen is aan de orde van de dag. Er moet nu ingegrepen worden. Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben", aldus Roemer in een persbericht.

Papa en mama hebben weer seks

Er is maar één ding erger dan horen dat je ouders seks met elkaar hebben; je ouders horen klaarkomen. Dat moment met wat gesmoorde oergeluiden, waarna je bijna het schouderklopje van je moeder op je vaders rug kunt horen: "Dat heb je weer goed gedaan, schat." En ben je eindelijk van ze gevlucht, heb je je eigen gezinnetje opgebouwd ver weg van die jeugdtrauma's, leef je helemaal gelukkig in je eigen veilige coconnetje, dan gaan ze naar een verpleeginstelling. En daar komen de bloemetjes en de bijtjes onomwonden weer aan bod: "Hebben uw ouders nog seks?"

'EU-lidstaten onbetrouwbaar'

De Europese Unie is een vereniging van onbetrouwbare leden die meer geld willen halen dan brengen. Europa is te materialistisch geworden, gedreven door geld, terwijl Europa voor idealen moet staan. Dat zegt Alex Brenninkmeijer van de Europese Rekenkamer in een interview dinsdag met de Volkskrant.

Volgens Brenninkmeijer (63) zijn Nederlanders bereid om voor hun eigen land idealen te aanvaarden als deel van de nationale identiteit, maar voor Europa niet. Daar geldt volgens hem 'beter verkeerd besteed bij mij, dan goed bij de buren' en een gevoel van what's in it for me?

De voormalige Nationale ombudsman, nu een jaar lid van de Europese Rekenkamer, denkt dat Nederlanders net zo slecht zijn als hun buren uit andere EU-lidstaten. Dat blijkt volgens hem uit steekproeven van de Rekenkamer. "De grootste fraude met het Europees Sociaal Fonds staat op naam van Nederland", aldus Brenninkmeijer.

Aantal elektrische auto's blijft stijgen

Er rijden steeds meer hybride en elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal van deze wagens vorig jaar vier keer zo hoog als vijf jaar geleden.

In totaal telde het statistiekbureau vorig jaar 156.000 hybride en elektrische wagens, ruim 30.000 meer dan een jaar eerder. Driekwart van de nieuwe wagens betrof een zakelijke aanschaf. Inmiddels heeft 2 procent van de personenauto's In Nederland een (deels) elektrische aandrijving, meldde het CBS dinsdag.

De verkoop van deze wagens lag vorig jaar wel meer dan een derde lager dan in 2013. Dit komt vooral door aanscherping van de fiscale regelgeving. Toen kwamen er nog 47.000 nieuwe bij.


Of je koopt een Tesla

Zoon (14) vast voor neersteken Tilburgse man

Een veertienjarige jongen uit Tilburg is aangehouden omdat hij zijn vader maandagavond heeft neergestoken. De man (56) werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleken de verwondingen mee te vallen. Het slachtoffer is weer thuis, aldus de politie dinsdag.

De steekpartij vond rond 19.40 uur plaats in de ouderlijke woning in de wijk Oud-Zuid. Voor het gezin is een hulpverleningstraject in gang gezet.

De politie arresteerde de minderjarige zoon op verdenking van zware mishandeling. Vanwege de privacybelangen van het gezin en de leeftijd van de verdachte verstrekken politie en het Openbaar Ministerie (OM) geen verdere informatie.

Fors meer vluchten vertraagd of geschrapt

De stroomstoring op Schiphol en het slechte weer eind maart hebben in het eerste kwartaal tot fors meer verstoringen van het vliegverkeer geleid. Zowel het aantal vertragingen als het aantal annuleringen is bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat heeft EUclaim, een belangenbehartiger voor gedupeerde reizigers, dinsdag bekendgemaakt. In totaal kwamen in de maanden januari tot en met maart 1591 vluchten van en naar Nederlandse luchthavens te vervallen. Dat waren er een jaar eerder 855. Het aantal vertragingen steeg van 338 naar 657.

Bijna een derde van alle annuleringen en vertragingen deed zich voor in de laatste vier dagen van maart, toen het stormachtig weer was. Bovendien werd Schiphol op 27 maart getroffen door een grote stroomstoring waardoor de luchthaven tijdelijk niet kon worden aangevlogen.

Fors meer vluchten vertraagd of geschrapt (Foto: Novum)
Fors meer vluchten vertraagd of geschrapt (Foto: Novum)

Tolken bij bekeuren buitenlandse truckers

De gemeente Sittard-Geleen zet voortaan tolken in voor het bekeuren van buitenlandse chauffeurs die overlast veroorzaken op parkeerterreinen en geen Engels of Duits verstaan.

De wet bepaalt volgens een woordvoerster van de gemeente dat bij een bekeuring iemand in zijn eigen taal moet worden aangesproken als er geen derde taal is die beide partijen verstaan.

Buitengewone Opsporingsambtenaren (boa's) kunnen derhalve voortaan 24 uur per dag telefonisch contact opnemen met een tolk, waarna de telefoon op luidspreker wordt gezet en de chauffeur kan worden beboet, zei de woordvoerster dinsdag na berichten in Dagblad de Limburger.

"Met name Letten en Litouwers spreken geen Engels of Duits. Tot nog toe moesten boa's zich met handen en voeten verstaanbaar maken. Dat hoeft nu niet meer", zei de woordvoerster van de gemeente. De chauffeurs parkeren vaak op plekken waar dat niet mag, en daardoor ontstaan onveilige situaties. Ook laten ze nogal eens afval achter.

Tolken bij bekeuren buitenlandse truckers (Foto: Novum)
Tolken bij bekeuren buitenlandse truckers (Foto: Novum)

Straling reactor Fukushima lager dan gedacht

De stralingsniveaus in de verwoeste reactor van de kerncentrale in het Japanse Fukushima is lager dan gedacht. Dat wees onderzoek met een speciale robot uit, die de reactor in werd gestuurd. Eigenaar TEPCO verwacht dat daardoor de weg vrij is voor een tweede missie met een robot, dieper de centrale in.

Die robot zou moeten kunnen uitwijzen hoeveel radioactief materiaal er nog ligt in de reactor en waar het zich bevindt, meldden internationale media dinsdag. Die informatie is nodig voor de uiteindelijke ontmanteling van de verwoeste kerncentrale, die in 2011 getroffen werd door een grote aardbeving en de daarop volgende tsunami.

TEPCO gaf ook beelden vrij, die de robot maakte in de donkere centrale. In het gebouw hangt stoom en zijn kleine brokstukjes te zien. Het beeld is verstoord door gammastralen, die stipjes maken in de film.

Straling reactor Fukushima lager dan gedacht
Straling reactor Fukushima lager dan gedacht (Foto: ANP)

Duizenden palingen uitgezet in Zeewolde

Ruim 850.000 jonge palingen worden dinsdagochtend uitgezet in Zeewolde. De zogenoemde glasalen zijn de eerste van miljoenen die dit voorjaar hun vrijheid tegemoet mogen zwemmen. De eerste lichting wordt vrijgelaten in het Wolderwijd en het Veluwemeer.

De palingen worden uitgezet in de hoop dat de palingstand op die manier zal groeien en de wilde paling niet zal uitsterven. Als de aaltjes zijn uitgegroeid tot volwassen palingen kunnen ze naar de Sargassozee bij de Bermudadriehoek zwemmen waar ze voor nageslacht moeten zorgen, aldus Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN).

Aantekeningen Alan Turing geveild

Een aantekeningenboekje van de Britse wiskundige en computerpionier Alan Turing is maandag geveild voor omgerekend 969.000 euro. Turing schreef de 56 pagina's vol toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bezig was de Duitse codeermachine Enigma te kraken.

Turing en zijn team wisten uiteindelijk de codering van de Enigma-machine te ontcijferen, wat de geallieerden een aanzienlijk tactisch voordeel verschafte over de nazi's. Naast het schrift ging maandag ook een Enigma-machine onder de hamer. Het codeerapparaat bracht ruim 254.000 euro op.

Uitslaande brand in Limburgse steenfabriek

In een steenfabriek in het buitengebied tussen Neer en Kessel-Eik (Limburg) heeft dinsdagochtend een uitslaande brand gewoed. De hulpdiensten sloegen groot alarm.

Volgens een woordvoerster van de brandweer brak de brand rond 08.00 uur uit tijdens laswerkzaamheden in een loods. Daarbij vatte isolatiemateriaal vlam. Het vuur verspreidde zich erg snel, aldus de brandweer.

Bij de brand kwam asbest vrij. Dat is vermoedelijk niet buiten het bedrijfsterrein terechtgekomen. In verband met de hevige rookontwikkeling is de naburige Napoleonsweg een tijd lang afgesloten geweest.

De brandweer wist de brand snel onder controle te krijgen, waarna de weg weer werd vrijgegeven.

OM vervolgt 94 relschoppers Den Bosch-Oss

Justitie wil 94 voetbal'supporters' van FC Den Bosch en FC Oss straffen voor hun deelname aan de grootschalige rellen tijdens de derby tussen de Brabantse clubs van november vorig jaar. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, poging tot zware mishandeling en opruiing.

"Met het overgrote deel en misschien wel met allemaal gaan we naar de zitting", vertelde officier van justitie Mariska Wijnbelt dinsdag. Ze houdt voor mogelijk dat een deel van de relschoppers het aanbod zal krijgen om de zaak met een taakstraf af te doen.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakt onderscheid tussen de mensen die grof geweld hebben gepleegd en 'meelopers' die schuldig zijn omdat ze meegingen met de hooligans die de confrontatie opzochten.

Toestand coureur Bianchi nog onveranderd

De gezondheidstoestand van Formule 1-coureur Jules Bianchi is nog altijd onveranderd. De Fransman crashte vorig jaar zwaar in de Grand Prix van Japan en ligt sindsdien in een stabiele, comatueuze toestand in het ziekenhuis.

Vader Philippe Bianchi geeft de hoop op herstel van zijn zoon nog niet op. "Direct na het ongeval werd ons in het Japanse ziekenhuis verteld dat er vrijwel geen hoop meer was voor Jules en dat het zeker een jaar zou gaan duren voordat hij overgebracht kon worden naar een Frans ziekenhuis. Dat bleek later al na zeven weken te kunnen, omdat hij sneller dan verwacht zelfstandig kon ademen. Wat dat betreft is er een verschil van dag en nacht tussen de periode direct na het ongeval en nu."

Op neurologisch gebied kunnen de doktoren op dit moment weinig doen voor Jules Bianchi. Volgens vader Philippe is het enige wat de familie kan doen het bezoeken van Jules om zo te proberen zijn hersenactiviteit te stimuleren. "Heel soms zien we dat Jules kleine bewegingen maakt, al is het heel moeilijk in te schatten of dat inderdaad gecontroleerde bewegingen zijn of enkel reflexen. Het belangrijkste is in ieder geval dat hij in de gaten wordt gehouden door bekwame specialisten."

Jihadverdachte wil Marcouch laten horen

Jihadverdachte Azzedine C. wil Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) laten horen. Dat heeft zijn advocaat André Seebregts dinsdag gezegd.

Een getuige heeft volgens Seebregts verklaard dat hij een maand voordat C. werd aangehouden van Marcouch hoorde dat er al een jaar een groot onderzoek liep en dat C. daarna zou worden aangehouden.

De verdediging van C., alias Abou Moussa, wil daarom weten hoe Marcouch wist dat er een onderzoek liep en van wie hij dat had gehoord. Ook wil Seebregts weten wat precies de betrokkenheid van Marcouch bij het onderzoek is geweest, omdat Marcouch lid is van een regeringspartij en hij zich volgens Seebregts eerder negatief heeft uitgelaten over jihadverdachten.

Rosberg: ruzie met Hamilton bijgelegd

De kou is uit de lucht bij Mercedes. De coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg hebben een goed gesprek gehad met de teamleiding van de Duitse Formule 1-stal en hun ruzie bijgelegd. Dat meldde Rosberg op de website van de Formule 1.

De Duitser eindigde zondag als tweede in de Grand Prix van China en mopperde na afloop op winnaar en teamgenoot Lewis Hamilton. Die zou met opzet zijn tempo hebben vertraagd, waardoor Rosberg steeds meer te duchten kreeg van de oprukkende Sebastian Vettel van Ferrari. "Het was even heftig na de race, maar we hebben goed met elkaar kunnen praten. Er was een constructieve discussie en wat mij betreft ligt dit achter ons", aldus Rosberg.

Rosberg erkende dat hij veel problemen had met de extreme bandenslijtage op het circuit van Shanghai. "Daardoor kon ik Hamilton niet aanvallen. Ik zou mijn banden hebben verwoest en daar zou Vettel van hebben geprofiteerd."

Geen teamorders meer bij Ferrari

Bij het Formule 1-team Ferrari zullen de komende tijd geen teamorders uitgedeeld gaan worden, zo heeft teambaas Maurizio Arrivabene laten weten. In het verleden stonden de Italianen bekend om het bevoordelen van een van de coureurs, maar dit is nu veranderd.

Sebastian Vettel kende met drie podiumplaatsen een betere seizoensstart dan teamgenoot Kimi Räikkönen, maar de Fin krijgt gelijke kansen, zo heeft Arrivabene aan Autosprint laten weten. "We geven hem alle hulp die hij nodig heeft en ik wil niets van teamorders weten. Toen ik in Maranello arriveerde las ik de oude afspraken en daarin heb een aantal veranderingen aangebracht, zodat beide coureurs en hun race-engineers gelijk behandeld worden. De enige regel die geldt is die van het rekenen."

Miami Heat leeft nog in NBA

De basketballers van Miami Heat hebben nog steeds kans op het behalen van de play-offs in de NBA. De ploeg die de laatste vier jaar steeds de finale haalde en twee keer de titel veroverde, won maandag (plaatselijke tijd) van Orlando Magic met 100-93. Door die zege en de nederlaag van rivaal Brooklyn Nets tegen Chicago Bulls heeft Heat nog steeds de achtste plaats in de Eastern Conference in zicht en daarmee een plek in de play-offs.

Miami dankte veel aan Hassan Whiteside, die 24 punten maakte en 13 rebounds. Dwyane Wade kwam uit op een score van 22 punten. Magic leunde vooral op Victor Oladipo (30 punten) en Tobias Harris (26 punten).

Overige uitslagen
Brooklyn Nets - Chicago Bulls 86-113
Charlotte Hornets - Houston Rockets 90-100
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 109-97
Philadelphia 76'ers - Milwaukee Bucks 97-107
Atlanta Hawks - New York Knicks 108-112
Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 88-100
Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 101-90
Utah Jazz - Dallas Mavericks 109-92
Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 102-92
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 111-107
Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 110-103

'Vrouw neukt de hele Wu-Tang Clan'

In de VS heeft een man zijn vrouw voor de rechter gesleept. De beste man wil namelijk van zijn vrouw scheiden. Reden? De blondine heeft in één nacht de complete Wu-Tang Clan afgewerkt.

In Amerika hebben ze een leuk tv-programma. In 'Divorce Court' komen opmerkelijke scheidingszaken aan bod. Een rechter velt live op televisie zijn oordeel over het conflict tussen man en vrouw.

Afgelopen week was een opmerkelijk stel te zien. Een donkergekleurde man beschuldigt hier zijn blonde echtgenote ervan het bed te hebben gedeeld met de Wu-Tang Clan. Een rapgroep met een standaardbezetting van negen bandleden.

"Hij beschuldigt mij ervan dat ik heb geneukt met de complete Wu-Tang Clan", klaagt de vrouw voor de rechter. "Dat heeft ze ook gedaan", aldus haar man. "Ze is met hen backstage gegaan."

"Ik heb een geweldige nacht met hen beleefd", beweert de overspelige sloerie. Helaas is er geen videobewijs van de gangbang opgedoken. Wel kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat de boude bewering een kern van waarheid bevat. De vrouw in kwestie is namelijk tot 7 uur de volgende ochtend met de rappers op stap geweest.

Het filmpje van de scheiding is inmiddels viral gegaan. In slechts vier dagen tijd is de video al bijna een miljoen keer bekeken.

Slet of grappenmaker?

Water en stroom voor tentenkamp asielzoekers

In het tentenkamp van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in De Pijp in Amsterdam komt zo snel mogelijk een drinkwatervoorziening en elektriciteit voor verlichting. Dit heeft een woordvoerder van de groep dinsdag laten weten na de eerste nacht.

Volgens hem hebben sommige van de asielzoekers buiten in de open lucht geslapen, omdat er te weinig ruimte was in de grote tent en de vijftien kleine tenten die maandagavond zijn opgezet nadat de Vluchtgarage was ontruimd.

De ongeveer zeventig asielzoekers in het tentenkamp beslissen dinsdag of ze opnieuw gaan demonstreren.

'Helft pgb-houders snapt pgb niet'

Meer dan de helft van de mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) die in 2013 en de eerste helft van 2014 zijn gecontroleerd, gebruikt dit zorggeld onjuist. Dat blijkt uit bezoeken van zorgkantoren bij 14.570 huishoudens die extra zorg nodig hebben. Dit wil overigens niet zeggen dat hier sprake is van fraude. Het gaat geregeld om mensen die de pgb-regeling niet begrijpen en daardoor bijvoorbeeld fouten maken in hun administratie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar zorgfraude. Bij 7 procent van de huisbezoeken was er wel een vermoeden van fraude, maar het is nog niet duidelijk hoe vaak dat vermoeden terecht was.

Ruud de Wild op 30 april weg bij 538

Ruud de Wild presenteert donderdag 30 april zijn laatste radio-uitzending bij Radio 538. Frank Dane neemt het middagprogramma voor zijn rekening totdat Coen Swijnenberg en Sander Lantinga in september beginnen, kondigde 538 dinsdag aan.

De Wild houdt zich de komende tijd bezig met zijn kunst. Zo exposeert hij vanaf 16 mei niet eerder vertoond werk tijdens de expositie Rotterdam or Anywhere. ,,Ik heb de afgelopen jaren dingen niet met heel mijn hart gedaan, daarvoor is nu tijd", zegt de radiopresentator.

Ruud de Wild begon in 1992 bij Radio 538 en werkte tussendoor bij BNN, 3FM en Q-music. Tot tweemaal toe keerde hij terug op het oude nest. De afgelopen vijf jaar presenteerde hij Ruuddewild.nl en het laatste anderhalf jaar was hij als creative director betrokken bij de visuele uitstraling van de radiostations 538 en SLAM!FM.

Doden bij aanslagen in Irak

Aanslagen met autobommen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben dinsdag aan zeker elf mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

In de stad Mahmoudiyah, zo'n dertig kilometer van Bagdad, ging de autobom af in een drukke winkelstraat, vlakbij een bakker waar mensen in de rij stonden. Zeven mensen lieten het leven, dertien raakten gewond. Enkele uren later volgde een aanslag bij een ziekenhuis in het westen van Bagdad, met vier doden en tien gewonden tot gevolg.

Anonymous: moslim achter cyberaanval België

Een jonge moslim zit achter de reeks cyberaanvallen op Franstalige krantenwebsites in België. Dat stelt de Belgische afdeling van het hackerscollectief Anonymous dinsdag.

De groep heeft naar eigen zeggen de dader kunnen opsporen. De jongeman, die in België woont, zou middelen hebben gebruikt die voor iedereen beschikbaar zijn. Hij is betrokken bij Muslim Section, dat banden heeft met hackers van de radicaalislamitische beweging Islamitische Staat. Anonymous bracht de autoriteiten inmiddels op de hoogte.

Websites van meerdere kranten lagen zondag- en maandagavond plat door een cyberaanval.

'Mislukte bedrijfsovernames dempen herstel'

De schadelijke invloed van mislukte bedrijfsovernames in het midden- en kleinbedrijf (mkb) op de Nederlandse economie is fors toegenomen. Zo is in vier jaar tijd het werkgelegenheidsverlies door mislukte overnames verdubbeld en de omzetderving en kapitaalvernietiging verviervoudigd.

Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van Het Kenniscentrum Innovatie & Business van Hogeschool Utrecht over de impact van bedrijfsopvolging op de Nederlandse economie.

Het werkgelegenheidsverlies door mislukte bedrijfsovernames bedroeg in 2011 zo'n 55.000 voltijds arbeidsplaatsen. Vier jaar later was dit opgelopen tot bijna 123.000. De omzetderving liep op van 3,2 miljard euro tot 12,4 miljard euro. De kapitaalvernietiging steeg in die periode van 1,3 miljard euro tot 4,6 miljard, aldus het onderzoek.

Cocu genomineerd voor Rinus Michels Award

Trainer Phillip Cocu van aanstaand landskampioen PSV is voor het eerst genomineerd voor de Rinus Michels Award. Hij gaat op 15 mei tijdens het Nederlands Trainerscongres de concurrentie aan met Peter Bosz (Vitesse), Ron Jans (PEC Zwolle), Fred Rutten (Feyenoord) en Ruud Brood (N.E.C.).

Alle hoofdtrainers uit het betaald voetbal bepalen zelf wie ze de beste van het afgelopen seizoen vinden. De prijs is een initiatief van vakblad De Voetbaltrainer en wijlen Rinus Michels zelf.

Ajax-coach Frank de Boer won de prijs de afgelopen twee jaar. Hij is deze keer niet genomineerd.

Geen WK snooker voor legenden Davis en White

Snookerlegenden Steve Davis en Jimmy White hebben zich niet geplaatst voor het wereldkampioenschap, dat aanstaande zaterdag begint. Beide snookeraars werden in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi uitgeschakeld. Ook de Belg Luca Brecel verloor zijn tweede wedstrijd. 

Davis won in de eerste ronde nog nipt van Jamie Cope, maar in de tweede ronde ging hij er met 10-1 af tegen de Noor Kurt Maflin. De 57-jarige Davis kan zich de komende weken weer storten op de analyse van de wedstrijden. De laatste deelname van Davis dateert uit 2010, toen haalde hij de kwartfinale. 

White had betere papieren tegen Matthew Selt. Hij stond, 1-5, 2-7 en 6-8 voor, maar 'de beste snookerspeler die nooit wereldkampioen werd' verloor toch met 10-8. White stond zes keer in de finale en wist nooit wereldkampioen te worden.

Voor de 21-jarige Brecel zit een tweede deelname aan het WK er nog niet in. Hij verloor met 10-3 van Andrew Higginson. Oud-wereldkampioenen  Greame Dott en Ken Doherty hebben de tweede schifting wel overleefd. Dott versloeg Fraser Patrick met 10-2 en Dohery versloeg Lee Walker (10-6). 

Dinsdag en woensdag zijn de laatste kwalificatiewedstrijden. De winnaars plaatsen zich voor het WK. De top zestien van de wereld heeft zich automatisch geplaatst voor het mondiale kampioenschap. Mark Selby is de titelverdediger nadat hij vorig jaar in de finale won van Ronnie O'Sullivan. 

Uitslagen WK Snooker kwalificatie ronde II

Snookeraar Snookeraar Uitslag
Michael White Craig Steadman 5-10
Thepchaiya Un-Nooh Jamie Burnett 8-10
Mark King Marcus Campbell 10-6
Cao Yupeng Anthony McGill 10-7
Adam Duffy Sam Baird 5-10
Tian Pengfei Jamie Jones 6-10
Gerard Greene Mitchell Mann 4-10
Andrew Pagett Alan McManus 10-2
Ryan Day Alex Davies 10-5
Jak Jones Jack Lisowski 7-10
Gary Wilson Li Hang 10-7
Stuart Carrington Peter Ebdon 10-7
Ben Woollaston Robin Hull 6-10
Igor Figueiredo Rod Lawler 10-9
Mike Dunn Yu De Lu 7-10
Fraser Patrick Graeme Dott 2-10
Mark Davis Oliver Lines 10-2
Lee Walker Ken Doherty 6-10
Matthew Stevens Peter Lines 10-7
Joe Swail Dominic Dale 10-9
Fergal O'Brien Chris Wakelin 10-8
Steve Davis Kurt Maflin 1-10
Mark Joyce Zhang Anda 9-10
Zhou Yuelong Liang Wenbo 5-10
Xiao Guodong Liam Highfield 10-5
Thanawat Tirapongpaiboon Jimmy Robertson 6-10
Dechawat Poomjaeng Robbie Williams 8-10
Noppon Saengkham Michael Holt 2-10
Matthew Selt Jimmy White 10-8
Tom Ford David Gilbert 10-8
Luca Brecel Andrew Higginson 3-10
Darryl Hill Robert Milkins 6-10

Programma ronde III 

Craig Steadman v Jamie Burnett
Mark King v Anthony McGill
Adam Duffy v Jamie Jones
Mitchell Mann v Alan McManus
Ryan Day v Jak Jones
Li Hang v Stuart Carrington
Robin Hull v Igor Figueiredo
Yu De Lu v Graeme Dott
Mark Davis v Ken Doherty
Matthew Stevens v Joe Swail
Fergal O'Brien v Kurt Maflin
Zhang Anda v Liang Wenbo
Xiao Guodong v Jimmy Robertson
Robbie Williams v Michael Holt
Matthew Selt v Tom Ford
Andrew Higginson v Robert Milkins

Veel minder seksbedrijven met vergunning

Het aantal seksbedrijven met een vergunning is de afgelopen jaren fors afgenomen. In 2014 ging het om 674 seksinrichtingen terwijl dat er in 2006 nog 1127 waren. Vier op de tien gemeenten heeft een of meer prostitutiebedrijven binnen de grenzen.

Dat blijkt uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek - en Documentatiecentrum (WODC). Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie stuurde het rapport dinsdag samen met twee andere rapporten over prostitutie naar de Tweede Kamer. De daling komt volgens de onderzoekers mogelijk door de opkomst van het internet. Deels komt het ook omdat Amsterdam een ander vergunningbeleid invoerde voor raambordelen.

De omvang van de illegale tak is niet goed in kaart te brengen, schrijft Van der Steur. Wel is duidelijk dat als er misstanden zoals uitbuiting, onveilige seks, dwang en mensenhandel bestaan, die vooral daar zijn. De seksbedrijven met een vergunning houden zich over het algemeen goed aan de voorwaarden.

Van der Steur wil verder met een wetsvoorstel om in het hele land dezelfde regels in te voeren in de prostitutiesector. De behandeling ervan ligt al jaren stil in afwachting van een wijziging. Zo is eruit gehaald dat prostituees zich moeten laten registreren.

De minister denkt dat uniforme regels ertoe leiden dat seksbedrijven in elke gemeente hetzelfde worden behandeld. Controle wordt dan makkelijker, zodat meer aandacht kan uitgaan naar illegale praktijken.

Van der Steur ziet verder niets in een pooierverbod. Volgens hem biedt de huidige wet al genoeg mogelijkheden om iemand te bestraffen die anderen dwingt tot prostitutie.

Primeur voor Nederland: Lara Croft Relic Run

Wij hebben de primeur om te kunnen genieten van Lara Croft: Relic Run. Het is een gratis running game en draait op Android en iOSRelic Run zit vol met parkour, gevechten en dinosaurussen.

Later komt Lara Croft: Relic Run ook uit in de rest van de wereld. Het is nog onduidelijk waarom Nederland deze primeur heeft gekregen, maar laten we vooral een gegeven paard niet in de bek kijken.

Lara Croft Relic Run

Lara Croft Relic Run

Lara Croft Relic Run

Klimaatverandering bedreigt fish and chips

Fish and chips, het bekendste Britse gerecht, dreigt ten onder te gaan aan de opwarming van de zee. De patatcomponent van de klassieker loopt geen gevaar, maar wel de vis die ervoor wordt gebruikt. Schelvis, schol en tongschar verdwijnen uit de Britse wateren. Dat meldden Britse media op basis van een onderzoek van de universiteit van Exeter.

De Noordzee warmt veel sneller op dan het gemiddelde zeewater op aarde. Soorten migreren dan normaal gezien naar het noorden, maar in de Noordzee is dat een probleem. Die is namelijk lang niet overal diep genoeg voor bepaalde vissoorten. Die vissen zullen daardoor rap verdwijnen en vervangen worden door warmteminnende vissen die wel gedijen bij de dieptes van de Noordzee. Oftewel: de Britten zullen volgens de onderzoekers een meer mediterraan tintje aan hun fish and chips moeten geven, bijvoorbeeld met octopus of sardines.

'Franse spionagewet voorkomt massatoezicht'

De nieuwe wetgeving die de Franse geheime diensten veel meer mogelijkheden geeft om mensen te bespioneren, moet juist voorkomen dat massasurveillance nodig is. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verdedigde dinsdag met die woorden het omstreden wetsvoorstel in een interview met de Franse zender Europe 1.

Over dat voorstel wordt sinds maandag gedebatteerd in het Franse parlement. Door de wetten moeten de geheime diensten veel meer hun eigen gang kunnen gaan. Zo hoeft de rechter geen toestemming meer te geven voor telefoontaps en het checken van e-mail. Ook krijgen de diensten de mogelijkheid om afluisterapparatuur in huizen te plaatsen en keyloggers te installeren op computers, om zo alle aanslagen op een toetsenbord te volgen.

Critici vrezen dat daardoor kolossale hoeveelheden data worden verzameld. "Nee, dat is verboden bij wet. Deze wet is juist bedoeld om alleen mensen die een gevaar vormen in de gaten te houden", bezwoer Cazeneuve.

'Franse spionagewet voorkomt massatoezicht'
'Franse spionagewet voorkomt massatoezicht' (Foto: ANP)

Export opnieuw sterk toegenomen

De Nederlandse export van goederen is in februari opnieuw sterk opgelopen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het volume van de export lag in de tweede maand van dit jaar 6,6 procent hoger dan een jaar eerder. De stijging is wat kleiner dan in januari. Toen was ook al sprake van een stevige groei van de export.

Bedrijven voerden in februari vooral meer transportmiddelen, aardgas en aardolieproducten uit. Verder groeide de export van voedings- en genotmiddelen, machines en apparaten, en chemische producten licht.

De import nam in februari met 0,5 procent toe, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Strijd Oost-Oekraïne woedt voort

Het geweld rond de Oost-Oekraïense stad Donetsk is maandag en dinsdag weer opgelaaid, ondanks de gesprekken die maandag in Berlijn werden gevoerd over een oplossing voor het conflict. Volgens de pro-Russische separatisten die de dienst uitmaken in Donetsk kwam een rebel om het leven en raakten vijf anderen gewond.

In Berlijn spraken Duitsland, Frankrijk Oekraïne en Rusland over het terugtrekken van klein wapentuig van de frontlinie, maar in en rond Donetsk werden eerdere afspraken aan het wankelen gebracht. Rondom de stad waren maandagavond en dinsdagochtend beschietingen te horen. Vooral rond de verwoeste luchthaven van Donetsk werd gevochten, maar ook het zuidelijker gelegen dorp Sjirokine bleef geweld niet bespaard.

Emile Ratelband mag overleden vriendin nog niet zien

Emile Ratelband heeft zijn vriendin Gitta de Wit nog niet kunnen zien. Dat vertelt hij dinsdag aan De Telegraaf. De 45-jarige zakenvrouw overleed afgelopen weekeinde door een nog onbekende oorzaak.

"Ze ligt nu in het mortuarium van het ziekenhuis van Brasschaat, waar haar lichaam door een patholoog-anatoom zal worden onderzocht", aldus Emile. Tot de schouwing is geweest, mag Emile niet bij haar komen in verband met DNA-onderzoek.

Zolang de presentator zijn geliefde nog niet begraven heeft, kan hij het verlies moeilijk bevatten. "Zo lang Gitta nog niet is begraven, heb ik het idee dat ze nog bij me is." Gitta en Emile waren tien maanden samen. Hoe lang het nog duurt voor het lichaam van Gitta wordt vrijgegeven, is nog onduidelijk. Emile hoopt dat het onderzoek meer duidelijk zal maken over de oorzaak van haar dood.

"Wat wij hadden, was zó mooi. Ik wil niets liever dan erachter komen waaraan ze is overleden. Want dit moet een diepere reden hebben. En die wetenschap is voor mij nodig om het een plek te geven."

Eerder werd nog vermeld dat zijn liefde was overleden aan een hartstilstand.

Van den Berg Europees kampioen straight pool

Nick van den Berg is maandagavond in de Portugese plaats Vale do Lobo Europees kampioen straight pool geworden. De 34-jarige poolspeler uit Amsterdam versloeg in de finale landgenoot Niels Feijen met 125-94. Voor de nieuwe kampioen is het zijn derde Europese titel in deze discipline.

Van den Berg versloeg in de halve eindstrijd de Pool Tomasz Kaplan met 125-61. De onttroonde Feijen overklaste in de halve eindstrijd de Spanjaard Francisco Diaz (125-1), Marco Teutscher, de derde Nederlander bij de laatste acht, verloor in de kwartfinale van Van den Berg. Ivo Aarts ging er een ronde eerder uit in dit speltype.

Star Wars: Battlefront als eerst op Xbox One

Aaron Greenberg - Hoofd van Xbox One Martketing - heeft via zijn officiële Twitter-account laten weten dat Xbox One-eigenaren als eerste aan de slag kunnen met Star Wars: Battlefront.

De reden hiervoor is ongetwijfeld de exclusieve deal die Microsoft heeft met EA, genaamd EA Access. Dit trucje deden beide partijen ook al met Battlefield: Hardline, deze game was voor EA Accessleden ook een paar dagen eerder toegankelijk.

Star Wars: Battlefront is een reboot van de game die voor het eerst in 2004 verscheen. In de game kun je fictieve veldslagen uitvoeren binnen het grote en welbekende Star Wars-universum. Star Wars Battlefront komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mortal Kombat fatalities als DLC

In Mortal Kombat kun je sinds jaar en dag fatalities uitvoeren. Als je een gevecht hebt gewonnen, dan kan je op een gruwelijke wijze je tegenstander vernederen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je een knoppencombinatie intoetsen, sommige nog complexer dan de andere. Voor degenen die geen zin hebben om dit te leren is er nu DLC.

5 Fatalities

30 FatalitiesDe ‘Easy Fatalities’-DLC is gespot in de Verenigde Staten voor PlayStation 4. Vijf fatalities kosten $0,99 en voor $4,99 heb je er 30. Ikzelf heb geen problemen met DLC en koop ze van harte, maar hiervan krijg ik toch even een nare smaak in mijn mond. Hier een aantal voorbeelden van fatalities.

Mortal Kombat X is vandaag uitgekomen op PlayStation 4, Xbox One en pc. De versie voor de vorige generatie consoles duurt nog wat langer en zal naar alle waarschijnlijkheid in de zomer verschijnen.

Oddworld: Abe's Exoddus krijgt remake

Oddworld: Abe's Oddysee kreeg vorig jaar in de vorm van Oddworld: New 'N' Tasty een remake voor PlayStation 4 en werd later uitgebracht voor andere consoles. Baas van Oddworld Inhabitants, Lorne Lanning, heeft via Twitch laten weten dat de sequel op Abe's Oddysee, Abe's Exoddus, de volgende titel is die een remake krijgt.

Hoewel de game nog in de vroege fase van ontwikkeling is, heeft Lanning grootse plannen voor de game en de serie. Zo moet de game bijdragen aan het succes van toekomstige titels en krijgt de remake meer marketing.

Daarnaast geeft Lanning aan dat Oddworld Inhabitants bezig is om de origineel geplande vijf titels in het Oddworld-universum te maken (waar Abe's Exoddus overigens geen deel van uitmaakte) en ook een aantal spin-offs te ontwikkelen. De komende jaren staat ons dus nog genoeg Oddworld te wachten.

Meer games in universum Child of Light

Vorig jaar verscheen Child of Light, de kunstzinnige RPG uit de stallen van Ubisoft. De game werd alom geprezen voor de muziek, grafische stijl en de pure kwaliteit. Patrick Plourde, ontwikkelaar van Child of Light, heeft via Twitter bekendgemaakt dat er meer games in de maak zijn in het universum van Child of Light.

Het is nog niet bekend hoe de games eruit komen te zien of wat de verhaallijn gaat zijn. Daarvoor moeten we de officiele aankondiging afwachten. Deze volgt snel volgens Plourde.

Verdachte IS-cel voor rechter

De 27-jarige Nederlandse Mohamed B. die betrokken zou zijn bij een opgerolde terreurcel, moet dinsdag in Rotterdam voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van voorbereiding van een aanslag op de politie.

In de rechtbank in Rotterdam gaat het om een zogeheten pro formazitting, een voorbereidende zitting voordat die inhoudelijk wordt behandeld. Volgens de raadsman van de verdachte probeerde B. met zijn verhalen alleen maar indruk te maken op vrouwen. Volgens de inlichtingendienst AIVD probeerde B. aan een wapen te komen. Ook schreef hij een recept voor het maken van een bom en schreef hij een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat.

Regisseur verlaat Wonder Woman

De film Wonder Woman moet op zoek naar een andere regisseur. Michelle MacLaren heeft het filmproject verlaten, meldt The Hollywood Reporter.

"Wegens creatieve meningsverschillen hebben Warner Bros. en Michelle MacLaren besloten niet samen door te gaan met het ontwikkelen en regisseren van Wonder Woman", zo meldt de filmstudio in een statement. Het is niet duidelijk waarover de twee partijen het oneens zijn.

In november werd aangekondigd dat tv-regisseur MacLaren de eerste vrouwelijke regisseur ging worden van de verfilming van de beroemde strip. In 2011 mislukte een poging om een vrouw een superheldenfilm te laten regisseren ook al, toen brak Marvel met Patty Jenkins die de tweede Thor-film onder haar hoede had moeten nemen. Uiteindelijk kreeg Alan Taylor de taak die film te regisseren.

NPO zendt omstreden documentaire uit

De NPO heeft de rechten verworven van de omstreden HBO-documentaire Going Clear, over de Scientology Church. De VPRO zal de film op 19 mei uitzenden, zo maakte de omroep dinsdag bekend.

In de film, die onlangs in de Verenigde Staten veel stof deed opwaaien, klappen acht voormalige leden van de Scientology Kerk uit de school over het doen en laten van de controversiële kerk. Zo komt onder meer de met Oscars bekroonde scenarist Paul Haggis (Crash) aan het woord.

De acht oud-leden praten over hun vaak schokkende ervaringen, over wat hen in eerste instantie aantrok binnen de Scientology en waarom ze de kerk hebben verlaten. Ook komt het ontstaan van de kerk aan bod en de rol die grote sterren als John Travolta en Tom Cruise hebben gespeeld in het succes van Scientology.

Going Clear ging in januari in première op het Sundance Film Festival en kreeg daar veel lof. In de Verenigde Staten zond zender HBO de film eind maart uit. Dit leidde tot veel ophef.

De Terminator heeft een bijzondere vijand in nieuwe trailer

De vijfde Terminator-film, ondergetiteld Genisys, vertelt het verhaal van James Camerons eerste film uit 1984 opnieuw, maar dan natuurlijk sterk veranderd. Voor deze film is nu een nieuwe trailer verschenen.

Te zien is hoe, zoals we allen weten, John Connor de leider is van de rebellen in de strijd tegen de machines, er een Terminator terug in de tijd wordt gestuurd en hoe Kyle Reese ook teruggaat in de tijd. Maar wie duikt daar nog meer op? En wat is er mis met hem? Deze trailer belooft dat Genisys geen herhaling van zetten is, maar probeert het verhaal een frisse nieuwe wending te geven.

Terminator Genisys, met Emilia Clarke als Sarah Connor, Arnold Schwarzenegger als de Terminator, Jai Courtney als Kyle Reese en Jason Clarke (geen familie) als John Connor plus bijrollen voor Matt Smith en J.K. Simmons, is geregisseerd door Alan Taylor (Game of Thrones, Thor: The Dark World). De film is te zien vanaf 9 juli.

Kamp: Europa moet industrie digitaliseren

De Europese maakindustrie moet veel meer gebruik gaan maken van digitalisering zoals 3D-printen. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag tijdens een toespraak op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld.

Digitalisering biedt de industrie veel kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, aldus de bewindsman. "Voor de versterking van de economie is het van groot belang dat wij in Nederland en Europa optimaal profiteren van de kansen die digitalisering aan onze industrie biedt."

Daarbij is het volgens de VVD-minister van belang dat de Europese Unie de regels op het het gebied van de digitale interne markt harmoniseert. Op de Duitse beurs spreekt hij onder meer hierover met Günther Oettinger, de Europees Commissaris belast met de digitale economie.

De Europese economie kan mogelijk met 110 miljard euro groeien als landen en bedrijven alle kansen pakken die digitalisering de industrie biedt. Dat bleek volgens het ministerie van Economische Zaken eerder uit Duits onderzoek. In ons land werken zo'n 800.000 mensen in de maakindustrie.

Op de Hannover Messe zijn meer dan tweehonderd Nederlandse bedrijven aanwezig. Op de beurs is ook te zien hoe de overheid en het bedrijfsleven in ons land al samenwerken op het gebied van digitalisering. Het moet resulteren in snellere innovaties en de productiekosten verlagen.

Veel cyberaanvallen via Nederland

Criminelen blijven veel gebruik maken van netwerken in Nederland om cyberaanvallen te plegen. De servers van ons land verwerken veel spam, phishing, botnets en andere digitale dreigingen. Nederland staat net als vorig jaar op een eerste plek in Europa en op de vierde plek wereldwijd. Alleen de Verenigde Staten, China en India verwerken nog meer 'malware'. Dat blijkt dinsdag uit het nieuwe jaarlijkse dreigingsrapport van beveiliger Symantec. Dat werd gepresenteerd in de week van de cybertop in Den Haag.

Nederland is zo geliefd bij criminelen, omdat de internetvoorzieningen hier goed zijn. De verbindingen zijn snel en betrouwbaar, veel mensen zijn online en Amsterdam heeft een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Dat Nederland zo veel verwerkt, betekent niet automatisch dat de daders uit Nederland komen. Die hoeven namelijk niet in hetzelfde land te zitten. Het betekent ook niet per se dat zij Nederlanders willen duperen. Meestal is Nederland een tussenstap in een aanval ergens anders. Die gaat over veel schakels om opsporing moeilijk te maken.

Over de hele wereld zag Symantec vorig jaar 317 miljoen nieuwe 'malware'-programma's. "Elke dag worden een miljoen nieuwe bedreigingen losgelaten", aldus de beveiliger.

De opkomende trend is ransomware. Als mensen zoiets downloaden, worden hun computersystemen direct vergrendeld en gegijzeld. Privébestanden worden onbereikbaar. Criminelen geven die pas vrij wanneer gedupeerden losgeld betalen, meestal een paar honderd euro. Vorig jaar gebeurde dat wereldwijd ruim 373.000 keer, oftewel 45 keer zo veel als in 2013. De mensen die op tijd nattigheid voelden en wegklikten, zijn niet meegerekend. In Nederland werden ongeveer 93.000 mensen en bedrijven de dupe van ransomware.

Volgens Symantec hebben cybercriminelen ook een nieuwe methode ontdekt om een bedrijf binnen te dringen. Ze proberen niet langer met grof geweld de beveiliging van het doelwit te kraken. In plaats daarvan infiltreren ze andere, gewone sites. Vervolgens wachten ze tot werknemers van hun doelwit zo'n site bezoeken. De aanvallers kunnen bijvoorbeeld de code van een virus toevoegen aan een legitieme software-update. Als werknemers nietsvermoedend iets downloaden, krijgen de aanvallers toegang. Ze "laten bedrijven zichzelf besmetten", aldus Symantec. Dit treft zowel de reuzen als het midden- en kleinbedrijf.

Noodlanding om slapende medewerker in ruim

Een platformmedewerker van een vliegveld in het Amerikaanse Seattle beleefde een paar angstige minuten. Hij zat namelijk opgesloten in het ruim van een vliegtuig.

Een vliegtuig van Alaska Airlines steeg maandag op toen na een paar minuten flink wat gebonk en geroep te horen was. Hierop besloot de piloot na veertien minuten weer terug te vliegen om te kijken wat er aan de hand was.

Na de landing bleek er een medewerker in het ruim te zitten. Naar eigen zeggen was hij daar in slaap gevallen en werd hij wakker toen het vliegtuig opsteeg.

De slaperige medewerker heeft niets aan zijn avontuur overgehouden. Het vliegtuig kon nadat de man van boord was weer verder vliegen naar Los Angeles.

Noodlanding om slapende medewerker in ruim
Noodlanding om slapende medewerker in ruim (Foto: ANP)

Ronan Keating trouwt opnieuw

Zanger Ronan Keating geeft binnenkort zijn jawoord aan zijn vriendin Storm Uechtritz. Dat meldt Hello! Magazine. Ronan (38) en Storm (34) leerden elkaar vijf jaar geleden kennen. Sinds 2012 zijn ze een stel.

De voormalig zanger van Boyzone vroeg zijn vriendin volgens het blad twee keer ten huwelijk. Eén keer tijdens hun vakantie in Thailand en vervolgens thuis in Ierland, waar zijn drie kinderen uit een eerder huwelijk bij waren. 'Ze trouwt niet alleen met mij, er zijn vier mensen bij betrokken. Ze heeft een hele goede band met mijn kinderen en dat vind ik heel belangrijk', aldus Ronan.

Storm verklapt het blad ook nog dat de twee best een kindje samen willen. "We hebben er al veel over gepraat", zegt Storm. Hiervoor was Ronan veertien jaar getrouwd met het Ierse model Yvonne Connolly; de twee gingen in 2011 uit elkaar.

Tori Spelling gewond na val op bakplaat

Tori Spelling heeft een huidtransplantatie ondergaan nadat ze met haar arm op een bakplaat was gevallen. Dat meldt Daily Mail.

De actrice struikelde vorige week tijdens een paasbrunch in een Japans restaurant en kwam met haar arm terecht op de gloeiend hete plaat, die gebruikt wordt om voor de ogen van de gasten eten klaar te maken. "Ze had plezier met haar familie totdat ze opstond, struikelde en achterover viel", meldt een ooggetuige. "Ze schreeuwde het uit van de pijn en had een grote brandwond op haar rechterarm."

Volgens bronnen probeerde Spelling aanvankelijk haar wond zelf te verzorgen, maar ze zocht uiteindelijk toch een dokter op. Ze kreeg toen het advies om direct een huidtransplantatie te ondergaan. De beschadigde huid zou geïnfecteerd kunnen raken als ze niet snel actie zou ondernemen. Ze onderging vervolgens de huidtransplantatie in een brandwondencentrum.

De Beverly Hills 90210-ster wordt al jarenlang geplaagd door gezondheidsproblemen. Vorig jaar werd ze meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen met onder andere bronchitis. Ook kampte ze met een ernstige nekblessure. In 2012 onderging ze een spoedoperatie nadat er complicaties waren opgetreden na de geboorte van haar zoon Finn.

Justin Bieber hardhandig verwijderd van Coachella

Justin Bieber is afgelopen zondag op hardhandige wijze verwijderd van het Coachella festival. De getalenteerde jonge artiest Het knaapje werd daarbij zelfs in een wurggreep genomen. Op de website van TMZ is zelfs een wazig filmpje van het gebeuren te zien.

Biebertje was samen met zijn aanhang op weg naar een optreden van Drake toen het gezelschap bij de artiesteningang werd tegengehouden door de beveiliging, die hem wisten te melden dat Bieber en consorten het optreden in de concertzaal konden bekijken. Bieber liet de beveiliging zien dat hij over het juiste polsbandje beschikte maar de beveiligingsmedewerker was niet onder de indruk en liet Bieber weten dat hij weg moest gaan.

Volgens ooggetuigen ging Justin Bieber daarop in discussie met de beveiligingsmedewerkers en liet ze weten dat het voor hem onmogelijk zou zijn om tussen de andere mensen naar het concert te kijken vanwege opdringerige Beliebers. Nadat er enige tijd heen en weer gezeurd was liet een medewerkster van het festival weten dat zij Bieber en co wel wou escorteren naar het artiestengebied achter het podium. Op dat moment was de beveiliging van Coachella er helemaal klaar mee en nam de jonge Canadees in een wurggreep. Bieber kreeg daarna te horen dat hij niet meer welkom was op het festival.

Volgens anonieme bronnen heeft Bieber laten weten dat hij Coachella op vrijwillige basis heeft verlaten en er nog over nadenkt om gerechtelijke stappen te gaan ondernemen tegen de hardhandig omhelsende beveiligingsmedewerkers.

 

#Breaking: Justin Bieber KICKED OUT of #Coachella... after being placed in chokehold [VIDEO] http://t.co/nmB5xwvumZ pic.twitter.com/xqNkFXdacC

13 april 2015

Asielzoekers slaan tenten op in de Pijp

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers afkomstig uit de Vluchtgarage heeft maandagavond een provisorisch tentenkamp opgeslagen op een bouwterrein in de Pijp in het stadsdeel Zuid in Amsterdam.

De asielzoekers streken neer in de buurt van de Tolstraat. Daar zijn een grote tent en een stuk of vijf kleine tenten opgezet, aldus Marjan Sax, woordvoerster namens de vluchtelingen. Een groot deel van de asielzoekers brengt daar de nacht door. En klein gedeelte is naar de nachtelijke opvang van de gemeente gegaan.

De asielzoekers weigeren na hun uitzetting uit de Vluchtgarage gebruik te maken van de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening, die maandagmiddag alsnog nadrukkelijk door de gemeente is aangeboden. De vluchtelingen willen hun problematiek echter manifest maken door in de buitenlucht de nacht door te brengen. Hoe lang ze op het bouwterrein kunnen blijven, is volgens woordvoerster Saks van de steungroep 'Wij Zijn Hier' nog de vraag.

Drone onderschept bij Paleis Huis ten Bosch

Bij Paleis Huis ten Bosch in Den Haag heeft de politie maandagavond een drone onderschept. Agenten betrapten de bestuurder van het onbemande vliegtuigje op heterdaad. Hij vloog met de drone boven de no-flyzone. De man is aangehouden en heeft een proces-verbaal gekregen.

Huis ten Bosch was tot 2014 het woonpaleis van prinses Beatrix. Zij woont nu op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Op den duur zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun drie dochters naar Huis ten Bosch verhuizen.

Drone onderschept bij Paleis Huis ten Bosch
Drone onderschept bij Paleis Huis ten Bosch (Foto: ANP)

'Ireland Baldwin zit in kliniek'

Ireland Baldwin, de dochter van Alec Baldwin en Kim Basinger, heeft zich vlak voor het weekend laten opnemen in een afkickkliniek in Malibu. Dat laat een bron weten aan RadarOnline.

De 19-jarige Ireland zou donderdag een intakegesprek hebben gehad bij de kliniek die is gespecialiseerd in alcohol- en drugsproblematiek. "De dag erna heeft ze zich laten opnemen", aldus een bron.

De insider meldt ook dat Ireland zich niet vrijwillig heeft laten opnemen. "Ze werd gillend binnengebracht. Ireland vindt zelf dat ze geen probleem heeft, maar haar familie maakt zich zorgen om haar."

RadarOnline heeft het management van Alec Baldwin om een reactie gevraagd, maar deze niet gekregen. Ireland werd ruim een week geleden ook al opgenomen in het ziekenhuis. Ze zou toen last hebben gehad van een blindedarmontsteking.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.