Minister: uitsluiten moslimagenten door collega's onaanvaardbaar

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) heeft dinsdag in de Tweede Kamer het uitsluiten van moslim-agenten door hun collega's bij de politie 'onaanvaardbaar' genoemd. Hij deed dat in een antwoord op vragen van de PvdA-fractie.

Korpschef Gerard Bouman schreef onlangs op het intranet van de Nationale Politie dat agenten met een moslimachtergrond door collega's worden uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld, aldus de NOS. Bouman gaf voorbeelden van politiemensen die het, in het bijzijn van agenten die moslim zijn, ongeneerd over 'kutmoslims' hebben, en zeggen dat moskeeën in brand moeten worden gestoken.

"De politie is er voor iedereen en moet dat intern en extern uitstralen", aldus Van der Steur tegen de Kamer. Het politiekorps moet divers zijn en in verbinding staan met de samenleving, voegde de bewindsman eraan toe.

De politie zou inmiddels 'op allerlei manieren' aandacht aan de kwestie besteden. De minister beloofde dat hij de politietop 'met een flinke dosis ongeduld' in de gaten zal houden over de kwestie.

De kwestie is pijnlijk voor de korpschef, gezien hij onlangs nog aangaf dat het aantal allochtone agenten 'omhoog móet'. Ook Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA), zelf oud-politieman, pleit daarvoor. Er zouden te weinig allochtone politiemensen zijn om allochtone criminelen effectief aan te kunnen pakken. Daarvoor zou specifieke kennis van en herkenbaarheid voor de bewuste gemeenschappen noodzakelijk zijn.

'Uitsluiten moslimagenten onaanvaardbaar'
'Uitsluiten moslimagenten onaanvaardbaar' (foto: ANP)