FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 april 2015

Levenslang voor Blackwater-moordpartij op Iraakse burgers

Een voormalige medewerker van beveiligingsfirma Blackwater heeft maandag levenslang gekregen voor moord in 2007 op een verkeersplein in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Vier Blackwaterbeveiligers openden het vuur op Iraakse burgers en doodden zeventien van hen, onder wie vrouwen en kinderen. De drie andere betrokken wachters kregen elk dertig jaar cel opgelegd.

Volgens de verdediging van de vier dachten ze dat ze in een hinderlaag waren gelopen. De Blackwater-beveiligers schoten echter in het wilde weg op willekeurige burgers met machinegeweren en granaatwerpers. Amerikaanse onderzoekers hebben geen enkel bewijs gevonden dat de Blackwater-medewerkers daadwerkelijk waren aangevallen.

De schietpartij zorgde international voor veel ophef. De vier waren in oktober al schuldig bevonden.

Blackwater-helicopter boven Baghdad
Blackwater-helicopter boven Baghdad (CC: James Dale)

Kardashians dopen North in Jeruzalem

Kim Kardashian, Kanye West en hun dochtertje North West zijn aangekomen in Jeruzalem. Volgens The Jerusalem Post is de familie in de stad voor de doop van dochter North.

Het 22 maanden oude meisje zal volgens de krant maandagmiddag nog gedoopt worden in de Sint James Kathedraal. De ceremonie zal ongeveer dertig minuten duren en wordt gefilmd voor de realityserie van de Kardashians.

Voor hun bezoek aan Jeruzalem waren de Kardashians een paar dagen in Armenië. Daar herdachten ze de Armeense genocide; de vader van Kim is van Armeense afkomst. Dinsdag zal het gezin volgens The Jerusalem Post doorreizen naar Jordanië.

Huilend slachtoffer Suge Knight geeft zichzelf de schuld

Suge Knight is maandag weer voor de rechter verschenen. In de getuigenbank zat dit keer Cle 'Bone' Sloan, de man die in januari door de rapper is aangereden. Hij vertelde niet verantwoordelijk te willen zijn voor de straf van Suge Knight.

TMZ schrijft dat het slachtoffer van de aanrijding die de Amerikaanse muziekproducent veroorzaakte in huilen uitbarstte in de rechtszaal. Samen met een vriend werd hij door Suge Knight aangereden, zijn vriend overleefde dit niet. De platenbaas zit sindsdien vast op verdenking van moord. Maar Cle Sloan laat nu weten dat hij niet wil 'klikken'. "Ik wil niet gebruikt worden om deze man naar de gevangenis te sturen. Ik heb het verpest en Terry is dood", zei hij over zijn vriend.

Suge Knight (49) blijft volhouden dat hij de mannen niet opzettelijk aanreed. Hij zegt dat hij uit zelfverdediging handelde. Vorige week hebben rechercheurs het dodelijke auto-ongeluk gereconstrueerd. Hiermee willen ze nagaan wat er precies is gebeurd.

IJshockeyers openen WK met nederlaag

De Nederlandse ijshockeyploeg is maandagavond in mineur begonnen aan het wereldkampioenschap in eigen land. Oranje verloor in Eindhoven met 1-0 van Litouwen door een treffer die al na elf seconden in de eerste periode viel. Wat het team van bondscoach Chris Eimers nadien ook probeerde, de gelijkmaker bleef uit.

Nederland speelt dinsdag in de tweede speelronde van het WK (divisie 1) tegen het favoriete Zuid-Korea, dat maandag Estland met 7-3 versloeg. Groot-Brittannië zegevierde met 3-2 over Kroatië.

Liverpool overtuigend langs teleurstellend Newcastle

Liverpool heeft maandagavond goede zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De ploeg won thuis overtuigend met 2-0 van Newcastle United.

Liverpool kende een flitsende start tegen Newcastle United. De thuisploeg begon fel aan de wedstrijd en ging vanaf de eerste minuut op zoek naar de openingstreffer. Die vroege openingstreffer kwam er. Al na negen minuten spelen was het Raheem Sterling die de score opende. Na een prachtige lange bal van Jordan Henderson dribbelde Sterling vanaf de linkerkant naar binnen en haalde kort uit. De Engelsman mikte de bal in de verre hoek en liet doelman Tim Krul kansloos.

Na de vroege treffer bleef Liverpool aandringen. De ploeg liet bij vlagen prachtig voetbal zien en het leek slechts een kwestie van tijd tot de 2-0 op het scorebord zou verschijnen. De kansen stapelden zich op voor de thuisploeg, maar Krul hield zijn team in de wedstrijd. De beste mogelijkheid kwam op naam van Lucas Leiva, maar Krul bracht prachtig redding op de tegendraads ingekopte bal van de Braziliaan.

Vlak voor het rustsignaal kregen de bezoekers een opgelegde kans om volledig onterecht op gelijke hoogte te komen. Remy Cabella werd over het hoofd gezien door de verdedigers van Liverpool en kreeg in het strafschopgebied alle ruimte om uit te halen. De Fransman schoot de bal echter hoog over het doel, waardoor de ploegen met een 1-0 stand richting de kleedkamers vertrokken.

In de tweede helft was Liverpool geen schim meer van de ploeg die het in de eerste helft was. The Reds speelden slordig en het baltempo lag een stuk lager dan in de eerste 45 minuten. Toch kreeg het elftal een grote kans om de score te verdubbelen, maar Sterling verzuimde een grote mogelijkheid te verzilveren. Bij de tweede paal kreeg de rappe aanvaller alle tijd om de bal achter Krul te werken, maar zijn inzet verdween naast de verkeerde kant van de paal.

Niet veel later moest Krul toch de bal voor de tweede keer uit het net vissen. De verdediging van Newcastle United slaagde er niet in een corner goed weg te werken, waarna de bal voor de voeten belandde van Joe Allen. De middenvelder twijfelde geen moment een haalde verwoestend uit.

Na de 2-0 ging de wedstrijd als een nachtkaars uit. Liverpool speelde het duel uit en Newcastle kwam er niet meer aan te pas. Dit leidde tot frustratie bij Moussa Sissoko. De middenvelder ontving zijn tweede gele kaart na een schandalige overtreding op Lucas. Hierdoor eindigde de bezoekers de wedstrijd met tien man.

Door de overwinning van Liverpool stijgt de ploeg naar de vijfde plek op de ranglijst en nadert het nummer vier Manchester City op vier punten.

NOC*NSF zet door met Europese Spelen

Sportkoepel NOC*NSF maakt serieus werk van het binnenhalen van de Europese Spelen in 2019. Het bestuur heeft maandagavond besloten de plannen voor de organisatie van het nieuwe evenement op 28 april voor te leggen aan de algemene vergadering van NOC*NSF.

Met een positief besluit kan de Nederlandse sport duidelijk maken hoe belangrijk de Europese Spelen kunnen zijn, zo meldde de sportkoepel. "Daarmee zal bovendien een helder signaal afgegeven worden aan de partners, die overwegen om zich bij het initiatief aan te sluiten." Gezien het verloop van het ledenberaad op maandagavond heeft het bestuur van NOC*NSF vertrouwen in een goede afloop van de extra algemene vergadering.

De eerste editie van de Europese Spelen wordt komende zomer in Bakoe in Azerbeidzjan gehouden (12-28 juni). Het nieuwe, vierjaarlijkse sporttoernooi is een initiatief van de Europese Olympische Comités en moet een tegenhanger worden van de Aziatische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen.

Jong Ajax verliest van FC Emmen

FC Emmen heeft maandagavond Jong Ajax in Amsterdam met 2-0 verslagen. Voor de ploeg van trainer Joop Gall kwamen Alexander Bannink en Soufiane Laghmouchi tot scoren. Bij de thuisploeg werden Niki Zimling en Richairo Zivkovic in de tweede helft gewisseld.

Voor FC Emmen was het de derde opeenvolgende zege. De ploeg van Gall klom met 60 punten naar de vierde plaats. In de vierde periode is de club uit Drenthe met veertien punten uit zeven duels nog kansrijk.

Voor Jong Ajax was het de vierde nederlaag op rij in de Jupiler League. De Amsterdamse ploeg bleef in de middenmoot.

Nieuwe naaktfoto's Kelly Brook gelekt

Het zit Kelly Brook ook niet mee. Er zijn namelijk opnieuw naaktfoto's van Engelands lekkerste mokkel uitgelekt.

Ditmaal prachtige plaatjes waarop Kelly haar kontje in de lucht steekt. Ook toont ze meerdere malen haar enorme (cup G, echt - red.) tieten.

Hieronder enkele foto's. Niet-liefhebbers van vrouwelijk schoon hoeven dan ook niet verder te kijken...

Dode vrouw gevonden in Sas van Gent

De politie Zeeland onderzoekt de dood van een vrouw die maandagavond onder verdachte omstandigheden werd gevonden in haar woning in Sas van Gent.

De politie werd rond half zeven gealarmeerd door een bekende van de vrouw, die ongerust was over de situatie in de woning aan de Ravelijn. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de toedracht om vast te stellen of sprake is van een misdrijf.

Plan voor bevrijding Westerbork onderzocht

Het Herinneringscentrum Westerbork wil meer weten van een bevrijdingsplan voor het kamp dat in 1944 werd voorbereid door het verzet. Dat zei directeur Dirk Mulder van het centrum maandagavond in het programma EO Door de Week op Radio 5. ,,Dit gaan we nu echt heel goed uitzoeken'', zei Mulder in de uitzending.

Aanleiding voor zijn wens tot nader onderzoek is het boek 'Het kruis op de berg', dat volgende maand verschijnt en waarin onder meer het bevrijdingsplan voor het concentratiekamp in Drenthe wordt beschreven.

In het radioprogramma kwam het plan van de predikant Bas Ader uit Nieuw-Beerta aan de orde, die in 1944 samen met andere verzetsmensen een bevrijdingsactie in Westerbork had willen uitvoeren. Hij wilde onder meer het transport van Joden naar de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen dwarsbomen.

Begrotingstekort VS loopt op

Het overheidstekort van de Verenigde Staten is in de eerste helft van dit boekjaar gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag bekend.

De uitgaven van de overheid waren in de periode van oktober tot en met maart 439,5 miljard dollar (416 miljard euro) groter dan de inkomsten. De eerste helft van het vorige boekjaar leverde een tekort op van 413,3 miljard dollar. Dankzij toenemende belastingopbrengsten namen de inkomsten van de overheid toe tot het hoogste niveau in jaren. Vooral in maart liepen de uitgaven echter nog sterker op, waardoor het gat op de begroting groeide.

'Drake vond zoen met Madonna lekker'

Drake vond de zoen die Madonna hem zondagavond gaf tegen het einde van hun optreden op het muziekfestival Coachella wel lekker. De rapper reageerde op het moment alsof de zoen hem niet beviel, maar TMZ beweert nu het tegendeel.

Vlak na de zoen reageerde de rapper nogal verbaasd. "What the fuck is er net gebeurd?", vroeg hij zich hardop af nadat hij zijn mond had schoongeveegd. Bronnen vertellen de website nu dat Drake de kus 'heerlijk' vond. Hij zou alleen de lipstick van Madonna niet lekker hebben gevonden.

De zoen zou van tevoren niet zijn afgesproken tussen de twee sterren. Volgens de insiders was het enkel de bedoeling dat Madonna naast Drake zou dansen terwijl hij op een stoel zat.

Voor Madonna is het niet de eerste keer ze het nieuws haalt met een zoen. Zo kuste ze in 2003 haar collega-zangeressen Christina Aguilera en Britney Spears op het podium bij de MTV Video Music Awards.

'Serieverkrachter' blijft zwijgen

De vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. blijft zwijgen. Dat bleek maandag bij de rechtbank in Utrecht.

Hij hield tijdens de hele zitting ook zijn kaken stijf op elkaar. Als hem wat werd gevraagd, keek hij naar zijn advocaat die vervolgens antwoordde dat hij niet wil verklaren en niet wil meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

De rechters besloten aan het eind van de zitting dat T. in voorarrest blijft. De zaak is niet inhoudelijk behandeld.

Hoewel T. weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, is zo'n onderzoek volgens het OM wel noodzakelijk. Dit vanwege de ernstige misdrijven waarvan de vermoedelijke verkrachter wordt verdacht, en zijn weigering om aan het onderzoek mee te werken. De rechters zijn het daarmee eens. "Wij vinden het van belang om meer van u te weten."

De 52-jarige T. uit Nieuwegein werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. In de DNA-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.

De serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor.

De advocaat van T. wilde nog laten onderzoeken of politie en justitie de 'lokfiets' die de verdachte stal, bewust hebben ingezet om hem in de val te lokken om zo DNA van hem te kunnen krijgen. Het OM ontkent dit met klem. "Het was een totale verrassing" volgens de aanklagers dat T. naar voren kwam als de mogelijke serieverkrachter. De rechtbank wees onderzoek hiernaar daarom ook van de hand. "Niets wijst hierop", aldus de rechters.

De zaak wordt op 1 juni hervat, dan met een regiezitting. Daarin wordt het inhoudelijke proces voorbereid.

'Serieverkrachter' blijft zwijgen
'Serieverkrachter' blijft zwijgen (Foto: ANP)

Westra: "Amstel Gold Race niet in gevaar"

Wielrenner Lieuwe Westra gaat ervan uit dat hij de Amstel Gold Race zondag gewoon kan rijden. De Fries zegt dat maandag op zijn internetpagina nadat hij door drie valpartijen gehavend was teruggekeerd uit Parijs-Roubaix.

"Eén keer vallen gaat nog, twee keer is al vervelender maar de derde keer ging ik zo hard onderuit dat het einde oefening was. Ik lig helemaal open en toen ik vanochtend uit bed kwam, was mijn hele lichaam zo stijf als een plank. Het had veel erger kunnen zijn want als je valt op kasseien is de kans groot dat je iets breekt. Mijn deelname aan de Amstel komt dus gelukkig niet in gevaar."

Westra gaat donderdag al terug naar het noorden van Frankrijk om met zijn ploeggenoten van Astana de kasseien van de komende Tour de France te verkennen. "Ik ga ze nog eens goed testen."

Kenia geeft managers schuld van doping

De Keniaanse atletiekbond (AK) acht ook buitenlandse managers verantwoordelijk voor de dopingproblematiek van de langeafstandlopers in het land. Voorzitter Isaiah Kiplagat schorste daarom de Nederlander Gerard van de Veen (Volare Sports) en de Italiaan Gabriele Rosa (Rosa & Associati) maandag voor zes maanden. Wat de gevolgen zijn voor de atleten die ze onder contract hebben, is onduidelijk.

Van de Veen behartigt de belangen van marathontoppers als Dennis Kimetto, de wereldrecordhouder met 2.02.57, Geoffrey Mutai en Wilson Kipsang. Uit zijn stal is Flomena Chepchirchir positief bevonden bij een dopingtest. Ze werd eind januari voor een half jaar uitgesloten. De bekendste zondaar die Rosa vertegenwoordigt is Rita Jeptoo, drievoudig winnares van de marathon van Boston en tweemaal de beste in Chicago. AK zette haar voor twee jaar buitenspel.

Asielzoekers Vluchtgarage slapen op straat

Een groep van rond de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtgarage verblijft voorlopig zowel overdag als 's nachts op straat in Amsterdam. Daarmee wil de groep volgens haar woordvoerster het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers in de hoofdstad zichtbaar maken.

De circa honderd vluchtelingen maken bewust geen gebruik van de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening. "Want daar kunnen ze alleen slapen. Overdag moeten ze toch weer de straat op", aldus de woordvoerster maandagavond. "Die locaties bieden alleen een schijnoplossing."

Hun verzoek in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar de asielzoekers kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun land van herkomst, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

De groep verliet maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost, nadat het hof had bepaald dat ze eruit moesten. Daarbij keerden enkelen zich tegen de politie. Een asielzoeker werd aangehouden omdat hij met een stok om zich heen sloeg, een ander bedreigde journalisten met een mes. Een derde man werd gearresteerd omdat hij een agent tegen het hoofd sloeg. De politieman raakte lichtgewond.

Na het vertrek uit de Vluchtgarage togen de asielzoekers naar het stadhuis. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was maandagmiddag echter niet in de gelegenheid om in het stadhuis te praten met de asielzoekers. De gemeente bood de groep tevergeefs een tramkaartje aan naar de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening. Vervolgens sloten zij zich kort aan bij het studentenprotest, dat gelijktijdig in Amsterdam werd gehouden.

De groep probeert al jarenlang onderdak te krijgen in de hoofdstad. Dat begon in september 2012, toen ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp neerstreek. Het aantal bewoners groeide daarna snel tot ongeveer 130. Daarna vond de groep onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers brachten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter door. Sindsdien verbleven de asielzoekers onder meer in een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam-West en in een lege parkeergarage, de zogenaamde Vluchtgarage.

Asielzoekers Vluchtgarage slapen op straat
Asielzoekers Vluchtgarage slapen op straat (Foto: ANP)

KNVB schorst materiaalman Heracles

Het komt bijna nooit voor, maar in de wekelijkse KNVB-lijst van schorsingen stond maandag een materiaalman vermeld. Arnold Meyer van Heracles Almelo mag één wedstrijd zijn ondersteunende functie bij de eredivisieclub niet uitoefenen wegens het gebruik van grove taal tegenover de vierde official tijdens de thuiswedstrijd afgelopen zaterdag tegen Ajax (0-2).

Meyer reageerde boos op een arbitrale beslissing, waarna scheidsrechter Kevin Blom hem van het veld stuurde. De loslippige functionaris ging maandag akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal, die een schorsing van één wedstrijd tegen hem eiste.

scheidsrechter Kevin Blom stuurt Heracles-materiaalman Arnold Meijer naar de tribune (PRO SHOTS/Peter Lous)
scheidsrechter Kevin Blom stuurt Heracles-materiaalman Arnold Meyer naar de tribune (PRO SHOTS/Peter Lous)

Djokovic streeft Nadal voorbij

Tennisser Novak Djokovic is maandag een plekje gestegen op de lijst met spelers die de meeste weken op nummer 1 van de wereldranglijst hebben gestaan. Djokovic staat inmiddels 142 weken bovenaan de ATP-lijst, eentje meer dan Spanjaard Rafael Nadal. De Serviër kan zijn vizier nu richten op John McEnroe die zich in de jaren tachtig 170 weken de beste van de wereld mocht noemen.

Op de nieuwe wereldranglijst is Robin Haase de beste Nederlander. Hij staat op plek 87.

Wilders: 'Wir sind das Volk'

PVV-leider Geert Wilders heeft maandagavond voor Pegida-aanhangers te Dresden een toespraak gegeven. Hij noemde de toehoorders 'moedige patriotten' in de zogeheten strijd tegen de islamisering van het westen, en riep vervolgens "Wir sind das Volk!", een leus van de Pegida-beweging.

Volgens de NOS moest Wilders zijn redevoering meermaals onderbreken vanwege instemmend geroep uit het publiek. Er kwamen circa 10.000 betogers opdagen. Dat is fors minder dan de 30.000 waarop de organisatie had gehoopt. Het zouden er, mogelijk door de komst van der berühmte Holländer, evenwel een stuk meer zijn geweest dan in de afgelopen maanden bij soortgelijke bijeenkomsten.

Onder meer bondskanselier Angela Merkel kreeg een veeg uit de pan van Wilders. Ze heeft immers gezegd dat ook de islam bij Duitsland hoort. "Heeft zij gelijk?", vroeg hij de Pegida-aanhangers. "Merkel moet weg!", was het enigszins voorspelbare antwoord.

Geert Wilders
Geert Wilders (foto: ANP)

Op onderstaande tweet afgaande lijkt het er overigens op dat er Nederlandse fans van Wilders zijn komen opdagen, met een liefdevolle boodschap voor de PVV-leider.

Een zwerm schattigheid in deze Lumini teasertrailer

Soms is alles wat je nodig hebt een zwerm van schattige beestjes. In Lumini is het aan jou om het hart van een stervende wereld te redden.

In Lumini speel je als zwerm van schattige beestjes en probeer je door middel van het verzamelen van meer beestjes grotere monsters te verslaan. Je gebruikt de zwerm om te ontdekken en puzzels op te lossen in deze kleurrijke wereld. Lumini komt deze zomer uit voor Windows, Mac en Linux.

Suárez: bijtincidenten niet alleen mijn fout

Na drie geruchtmakende bijtincidenten lijkt Luis Suárez zijn lesje nog steeds niet helemaal te hebben geleerd. De heetgebakerde aanvaller van Barcelona beweert dat zijn drie 'slachtoffers', onder wie Otman Bakkal in 2010 als PSV-speler, niet vrij zijn van enige blaam. "Ik ben voor een deel schuldig, maar dat zijn mijn tegenstanders ook. Zij hebben mij geprovoceerd", liet de oud-Ajacied maandag op Sky Sports weten.

Suárez (28) noemde met name de Italiaan Giorgio Chiellini en de Serviër Branislav Ivanovic als de spelers die zijn bijtende gedrag zouden hebben uitgelokt. "Zij bleven mij maar opfokken. Ze irriteerden me. Nu draai ik het echter om. Ik begin met provoceren naar de verdedigers en voordat er een handgemeen ontstaat, loop ik weg." In alle drie gevallen kreeg Suárez een zware schorsing voor zijn wangedrag op het veld.

Suárez voelt na het bijten van Chiellini even aan zijn gebit (Pro Shots/Action Images)
Suárez voelt na het bijten van Chiellini even aan zijn gebit (Pro Shots/Action Images)

Marslander vindt aanwijzingen water op Mars

Op de planeet Mars komt misschien ook nu nog vloeibaar water voor. Daarop wijzen metingen van de Marsverkenner Curiosity, meldt een team van geleerden uit allerlei landen in het vakblad Nature Geoscience.

Uit de metingen blijkt dat zich 's avonds in de bovenste vijf centimeter van de bodem een soort zoutlaag vormt die in de ochtend telkens weer verdampt. De kans dat er leven op de rode planeet is, blijft echter klein. Daarvoor is er te weinig water en is het er te koud, schrijven de geleerden.

"Wij hebben de stof kaliumperchloraat (KClO4) in de bodem ontdekt en onder de juiste omstandigheden neemt die stof waterdamp op uit de atmosfeer", zegt Morten Bo Madsen van de Universiteit van Kopenhagen. "Onze metingen op grond van gegevens van het weerstation in de Curiosity tonen aan dat deze omstandigheden 's nachts en direct na zonsopgang in de winter bestaan", aldus de Deense wetenschapper. De Marsverkenner meet op de bodem en op een hoogte van 1,60 meter onder meer de temperatuur en de vochtigheid van de lucht.

Marslander vindt aanwijzingen water op Mars
Marslander vindt aanwijzingen water op Mars (Foto: ANP)

Vriendin Emile vroeg om versnelde bodyscan

Emile Ratelband voelde drie weken geleden ineens dat er iets niet goed was met Gitta, zijn vriendin die afgelopen weekend overleed. Dat vertelt Ratelband aan de website Bekende Buren.

"Ik heb eigenlijk nooit iets aan Gitta gemerkt dat er iets niet in orde was met haar gezondheid. Ze sportte met me mee. Ik heb een personal trainer en ik liep dan eerder naar adem te happen dan Gitta", aldus Emile. "Dit alles veranderde drie weken geleden."

Er was iets niet goed met Gitta. "Het was een gevoel. Ik kan zelfs niet definiëren wat het was of wat ze dan mankeerde. Zo'n gevoel heb je alleen bij iemand van wie je heel veel houdt." Gitta vroeg hierop om een versnelde bodyscan. "Ik heb toen een afspraak voor haar gemaakt in Duitsland", vertelt Ratelband. "De vraag om de bodyscan te versnellen qua datum is nu achteraf wel heel opmerkelijk."

Gitta overleed afgelopen weekend. Er wordt gesproken over een hartstilstand, maar volgens Bekende Buren moet een lijkschouwing dit nog bevestigen. Emile liet al snel weten dat hij er kapot van is, 'want ik heb een maatje voor het leven verloren'.

De twee waren onlangs nog te zien in het programma Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS op RTL 4. Daar was te zien hoe Gitta tijdelijk bij oud-voetballer Glenn Helder ging wonen, terwijl Emile Glenns vriendin over de vloer kreeg. Gitta is 45 jaar oud geworden.

De leukste sporttweets van week 15

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Sebastiaan Verschuren ging naar een optreden van Jochem Myjer in Carré:

En Jochem Myjer is blijkbaar groot fan van Sebastiaan Verschuren:

Annette Gerritsen heeft het goed naar haar zin:

FC Den Bosch voert de druk op N.E.C. op:

Raemon Sluiter heeft ook wel een hele moeilijke naam:

Pastor Maldonado heeft de naam nogal eens brokken te maken in de Formule 1, en daar wordt veel over gegrapt:

Bij de PDC passen ze zich makkelijk aan, aan de omgeving waar ze spelen:

Hier gingen al die FC Twente-scouts heen:

Whoops, medaille meegewassen:

Nick Driebergen weet korfbal op waarde te schatten:

Bij FC Dordrecht kennen ze geen genade voor de bouwkundige problemen bij NAC:

Dit zijn pijnlijke statistieken:

Het rechte stuk bij de Grand Prix van China is heeeeeeeeeeeeeeeeel lang:

Wij deden mee:

Curling is geweldig:

'Maak een back-up en klik niet op elke link'

Mensen moeten erom denken dat ze regelmatig een kopie van hun computerdata maken, op een externe harde schijf of op een usb-stick. Ook moeten ze niet op elke link in een mail klikken en niet elke bijlage openen. Cybercriminelen gijzelen steeds vaker harde schijven van burgers en bedrijven, om ze pas na betaling van losgeld weer vrij te geven. Dat probleem van 'ransomware' zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Dat zei Marco van Loosen van beveiliger Fox-IT maandag op een cybercongres in Den Haag. Met een back-up kunnen mensen voorkomen dat ze hun belangrijkste bestanden voorgoed kwijtraken.

Van Loosen helpt bedrijven tegen hun nieuwe belagers. De criminelen sturen miljoenen nietsvermoedende mensen een mail, bijvoorbeeld over de levering van een bestelling. Ze misbruiken daarvoor de namen en logo's van bijvoorbeeld PostNL of Bol.com.

Wie erin trapt, verliest de controle over de computer. Soms vergrendelt het virus zelfs een compleet bedrijfsnetwerk. "Sommige organisaties zijn twintig keer besmet. Eerst door medewerker A, daarna door B, dan door C. Voor een bedrijf is 400 euro losgeld per keer niet veel, zeker wanneer de schade in de miljoenen kan lopen. De hele organisatie wordt dankzij jou ontwricht."

Mensen merken vaak pas wat ze hebben gedaan als het te laat is. Dan moeten ze niet in paniek de computer uitzetten, zegt Van Loosen. Ze kunnen beter de computer aan laten staan en de netwerkkabel eruit halen. Het virus blijft draaien, maar de computer is niet meer verbonden met andere systemen. Technici kunnen dan de code van het virus bestuderen en de infectie misschien ongedaan maken. Een garantie dat het werkt is er echter niet. Zeker de nieuwste versie van het virus, die nu rondgaat, is heel geavanceerd. Van Loosen: "Mensen denken altijd dat het mogelijk is om alles te ontsleutelen. Dat is niet zo."

Hij krijgt veel te maken met geëmotioneerde gedupeerden. ,,Mensen hangen huilend aan de telefoon, ze zijn in één keer alles kwijt. Privébestanden, foto's van overleden kinderen. Ze betalen toch, want het is te kostbaar voor ze.'' De criminelen verdienen daar goed aan. "Afgelopen herfst verdienden ze in vijf weken tijd 300.000 dollar. Tussen september 2013 en mei 2014 hebben ze 545.000 computers besmet en incasseerden ze 3 miljoen dollar. Het is gemakkelijk en winstgevend."

Het belangrijkste is bewustwording en beveiliging: "Als je netwerk goed beveiligd is, kunnen ze niet veel schade aanrichten als mensen iets openen. En als mensen niet overal op klikken, maakt de technische beveiliging niet uit."

Cryptolocker ransomware
Cryptolocker ransomware

Tasjesdief kopt trein

In Wenen heeft een tasjesdief een snoeiharde les geleerd. Terwijl hij juist een tas had buitgemaakt van een weerloze, oude vrouw, belandde hij op de rails van de metro. Gelukkig Helaas kwam er net een trein aan die de tasjesrover aan flarden reed.

De 26-jarige man dacht vanochtend om half 6 zijn slag te kunnen slaan bij een 62-jarige vrouw. Hij wilde haar handtas uit haar hand rukken, maar de krasse dame hield haar tas stevig vast. Hierop volgde een schermutseling.

Het handvat van de tas brak, en de arme vrouw viel van de trap naar beneden. Hierop zette de tasjesrover het op een lopen. Hij sprong van het perron op de rails en vluchtte een metrotunnel in de Oostenrijkse hoofdstad in.

Toevallig kwam er net een metro aan. De machinist dacht een stuk metaal te hebben geraakt, maar het bleek dus een arme tasjesdief. De tasjesrover is buiten bewustzijn per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Hij bevindt zich nog altijd in kritieke toestand.

De tasjesdief is een Algerijnse asielzoeker. De vrouw is in het ziekenhuis onderzocht, maar is na de constatering van enkele blauwe plekken weer ontslagen.

'Terugkeer Rusland bij G8 hangt af van Oekraïne'

Een terugkeer van Rusland bij de G8 hangt af van het succes van het vredesplan dat voor Oekraïne is opgesteld. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier maandag gezegd. Rusland werd vorig jaar uit de G8 gezet omdat Moskou de separatisten steunt die in het oosten van Oekraïne strijd leveren met de regering in Kiev.

Steinmeier voert maandagavond overleg met zijn collega's uit Rusland, Oekraïne en Frankrijk. Hij verwees suggesties dat Rusland wordt uitgenodigd voor de volgende G7-bijeenkomst in juni van de hand. Hij voegde daar echter aan toe dat Moskou niet voor altijd zal worden buitengesloten. "Het pad van de G7 naar de G8 voert zonder twijfel langs Oekraïne en de implementatie van het Minsk-akkoord", aldus Steinmeier.

Beperking belastingvrijstelling oldtimers mag

De beperking van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers is niet onrechtmatig. Dit heeft de rechtbank Noord-Holland maandag geoordeeld in een proefprocedure. De rechtszaak was aangespannen door een bezitter van een oldtimer met dieselmotor.

De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor diesel-oldtimers die korter dan 40 jaar in gebruik zijn, is per 1 januari 2014 afgeschaft. De rechtbank oordeelt nu dat deze afschaffing niet in strijd is met het internationaal recht of dat van de Europese Unie.

De rechtbank verwerpt een beroep op het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie. De gewijzigde wet op de motorrijtuigenbelasting maakt volgens de rechtbank geen onderscheid tussen voertuigen die uit andere lidstaten van de Europese Unie komen of die zich al langere tijd in Nederland bevinden. "De in- en uitvoer van oldtimers worden immers niet belemmerd of onmogelijk gemaakt. Uitsluitend het gebruikmaken van de weg in Nederland is aanleiding voor de verschuldigdheid van motorrijtuigenbelasting."

Ook aan een eerder toegekende vrijstelling kan de oldtimerbezitter volgens de rechtbank niet het vertrouwen ontlenen dat deze nooit zou worden ingetrokken.

Jongetjes veroorzaakten brand in Rotterdam

Een brand die vrijdag woedde in Rotterdam is vermoedelijk ontstaan door een brandend papiertje in een kliko. Dat zou erin zijn gegooid door een jongetje dat nog geen 12 jaar is. Om die reden kan hij niet worden vervolgd.

De politie heeft maandag bekendgemaakt twee jongetjes voor de brandstichting in de wijk Vreewijk te hebben aangehouden. Een van hen zou het brandende papiertje in de kliko hebben gegooid die tegen de gevel van het pand stond.

Heineken koopt Sloveens bier

Heineken neemt voor ruim 114 miljoen euro een meerderheidsbelang in de Sloveense bierbrouwer Pivovarna Lasko. Dat meldt de Nederlandse bierbrouwer.

Heineken koopt in eerste instantie 51,1 procent van de aandelen van het Sloveense bedrijf. Die transactie, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders, wordt gevolgd door een verplicht bod op alle overige aandelen.

Heineken verstevigt met de overname van de twee brouwerijen van Pivovarna Lasko zijn positie in de regio, gaf topman Jean-François van Boxmeer aan. Het aanbod van Heineken wordt volgens hem verrijkt met twee sterke merken: Lasko en Union.

Haase opnieuw onderuit tegen Ramos

Tennisser Robin Haase zal niet met een goed gevoel terugdenken aan het Masters-toernooi in Monte Carlo. De Nederlander werd na de afmelding van Denis Istomin als lucky loser toegelaten tot het hoofdtoernooi en trof daar net als in de kwalificaties Albert Ramos-Viñolas. Opnieuw dolf hij het onderspit tegen de Spanjaard.

Waar Haase gisteren in de laatste kwalificatieronde met name in de eerste set veel kansen liet liggen tegen Ramos-Viñolas kreeg hij vandaag slechts een mogelijkheid tot een break. Gisteren was het nog 6-4 en 7-5 voor de nummer 67 van de wereld, maar ditmaal stuurde hij Haase met 6-1 en 6-1 naar huis. In de tweede ronde mag Ramos-Viñolas vol aan de bak, want dan wacht de nummer een van de wereld Novak Djokovic.

Brabantse kerken plaatsen uitvaartdiensten zonder toestemming online

In Brabant zijn er vier kerken die complete uitvaartdiensten filmen en vervolgens zonder toestemming op het internet gooien. Nabestaanden zijn laaiend.

De betreffende kerken die lak hebben aan de nabestaanden staan in Uden, Udenhout, Den Dungen en Eindhoven. Het filmen is bedoeld als extra service, voor vrienden en familie die niet aanwezig kunnen zijn. Maar ook mensen die er niets mee te maken hebben kunnen meekijken. 

Stein Spijkerman begroef vorige maand zijn vader in Eindhoven, pas na weken kwam hij erachter dat de video van de uitvaart door de kerk online was gezet, zonder zijn toestemming. Hij is woedend, net als vele andere nabestaanden.

"Je zou toch zeggen dat het een intiem gebeuren was," vertelt Spijkerman, "een gesprek met god en het afscheid van een dierbare bij een begrafenis. Dat het op internet moet, dat vind ik verwonderlijk."

Pastoor René Wilmink van de Sint Joriskerk in Eindhoven, waar de uitvaart van Spijkerman plaatsvond, ziet er helemaal geen kwaad in. Volgens hem is het juist een service richting parochianen die, bijvoorbeeld door ziekte, niet naar de kerk kunnen komen. Dat er dan geen wachtwoord of andere vorm van beveiliging achter zit maakt hem niets uit, want "er komt niemand in beeld, behalve degene die spreekt", verklaart Wilmink.

Volgens privacy-deskundige Brenno de Winter is het publiceren van de beelden van uitvaarten niet alleen onfatsoenlijk, maar ook hartstikke illegaal. "De pastoor komt in de aanloop naar een uitvaart bij de familie thuis. Dan hoor je dat netjes te regelen.", aldus De Winter.

VS: Republikein Marco Rubio ook in presidentsrace

Opnieuw meldt zich een politicus die president van de Verenigde Staten wil worden. Deze keer is het Marco Rubio, een senator uit Florida. Hij heeft zijn donateurs laten weten dat hij de presidentsnominatie van de Amerikaanse Republikeinse Partij wil binnenslepen.

Rubio zei dat hij de strijd om het presidentschap ziet als een keuze tussen het verleden en de toekomst. Hillary Clinton, die gisteren haar kandidatuur bekendmaakte bij de Democraten, 'is een leider van gisteren' en bij de Verenigde Staten gaat het altijd om morgen, zei hij.

Rubio (43) is na Ted Cruz en Rand Paul de derde kandidaat in de strijd om de Republikeinse nominatie, in een veld dat misschien wel tot twintig kan uitdijen. Hij presenteert zichzelf als de belichaming van de Amerikaanse droom, als zoon van een huishoudster en een bartender, die zich via een rechtenstudie heeft opgewerkt en nu zitting heeft in het Congres.

Voor een partij die moeite heeft om voet aan de grond te krijgen bij jongeren en minderheden heeft Rubio een aansprekend cv. Bij sommige conservatieve activisten in Iowa, New Hampshire en South Carolina ligt hij echter minder goed. Hij steunt namelijk een voorgestelde immigratiewet die mensen die illegaal in de VS verblijven toch uitzicht biedt op het Amerikaanse staatsburgerschap. Rubio zegt nu dat dit wetsvoorstel het toch niet haalt en dat hij zich in de eerste plaats zorgen maakt over veilige grenzen, een politiek stokpaard van de Republikeinen.

Ruim duizend demonstranten tegen Wilders

Ruim duizend mensen protesteren in diverse delen van Dresden tegen het optreden van PVV-leider Geert Wilders. Die is daar te gast bij een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida.

De tegendemonstranten gingen begin van de middag de straat op, terwijl Pegida rond 17.00 uur met de bijeenkomst begint. Wilders spreekt naar verwachting een uur later.

Een grote politiemacht moet voorkomen dat de twee groepen met elkaar botsen. Toch zijn er volgens regionale media opstootjes. Door een spontane tegendemonstratie ligt het verkeer in een deel van de Oost-Duitse stad plat.

Atlético lust Real Madrid rauw

Als er één ploeg weet hoe Real Madrid moet worden aangepakt, is het stadgenoot Atlético Madrid wel. Sinds de verloren finale vorig jaar in de Champions League tegen de Koninklijke in Lissabon (1-4) is de ploeg van de fanatieke coach Diego Simeone in de onderlinge derby's al zes wedstrijden ongeslagen. Volgens aanvaller Fernando Torres, die begin dit jaar op huurbasis overkwam van AC Milan, heeft Atlético die indrukwekkende serie tegen de aartsrivaal vooral te danken aan de Argentijnse trainer.

"Het is zijn karakter als speler en zijn karakter als coach die het team inspireren", liet de Spaanse spits weten aan de vooravond van een nieuwe 'clash' tussen de Madrileense topclubs in de Champions League. "Hij vindt dat wij als team onze sterke en zwakke punten moeten onderkennen. Daardoor kunnen wij al onze kwaliteiten beter benutten. Hij laat ons spelen vanuit eigen kracht. We hebben nu eenmaal niet de financiële middelen waarover clubs als Real Madrid, Bayern München en Chelsea beschikken. We hebben een team dat nu op de top van zijn mogelijkheden presteert."

Atlético was vorig jaar in Portugal heel dicht bij een triomf op het kampioenenbal. Pas diep in de extra tijd maakte Sergio Ramos namens Real gelijk (1-1), waarna de ploeg van coach Carlo Ancelotti in de verlenging alsnog toesloeg (1-4). De tweede (arbeiders)club van Madrid, die een veel kleinere omzet heeft dan de tienvoudige Europese kampioen (120 miljoen tegen 550 miljoen euro), heeft na die smadelijke nederlaag inmiddels al lang en breed revanche genomen op sterspeler Ronaldo en co.

Atlético was zowel in Spaanse Supercup als in de Copa del Rey de bovenliggende partij, met in beide toernooien een zege en een gelijkspel tegen Real. In de competitie pakte de Spaanse titelverdediger de volle zes punten van de Europese titelhouder, met 1-2 in september in Bernabeu en liefst 4-0 begin februari in het eigen Calderón. Tot 2013 was Atlético veertien jaar lang zonder zege gebleven tegen de roemrijke stadgenoot. "Maar nu weten ze bij Real inmiddels wel dat wij ze op elk moment kunnen verslaan", sprak aanvoerder Gabi zelfbewust.

Topscorer Bundesliga onder het mes

De topscorer van de Bundesliga komt dit seizoen niet meer in actie. Aanvaller Alexander Meier van Eintracht Frankfurt ondergaat dinsdag een operatie aan een knieschijfpees, meldde zijn club maandag.

De 32-jarige Meier voert de topscorerslijst aan met negentien treffers, twee meer dan Arjen Robben van Bayern München. De Nederlandse international is momenteel ook uitgeschakeld met een blessure.

Meier heeft al knieklachten vanaf het begin van het seizoen en speelde vaak met pijnstillende injecties. Na onderzoeken in het ziekenhuis van Basel is besloten dat een operatie noodzakelijk is.

,,Zijn afwezigheid is een flinke tegenvaller voor ons. We kunnen doelpunten goed kunnen gebruiken in de laatste wedstrijden van het seizoen'', zei trainer Thomas Schaaf. Eintracht staat op de achtste plaats in de Duitse competitie.

Turnster Van Klaveren terug na 'rotjaar'

Ze was even de 'rising star' van het Nederlandse vrouwenturnen. Noël van Klaveren verraste met zilver op sprong bij de EK van 2013 en bevestigde zich met een plaats in de meerkampfinale later dat jaar in Antwerpen. Drie dagen na dat WK volgde de onheilstijding. Haar vader bleek ernstig ziek. Woensdag keert de inmiddels 19-jarige turnster in Montpellier terug op een groot titeltoernooi. "Ik haal kracht uit het herstel van mijn vader."

Van Klaveren heeft een gedaanteverandering ondergaan. Het 17-jarige meisje dat schrok van de belangstelling na haar zilver in Moskou praat zelfbewust over haar ontwikkeling. "Ik was nog echt een meisje. Daarna ging alles pas een beetje groeien. Ik was daarin vrij laat", vertelt ze in Beekbergen bij de voorstelling van de EK-equipe.

Bij de WK in Nanning had ze haar rentree al willen maken nadat ze acht maanden vrijwel niets gedaan had. Maar een trainingsongeval verstoorde haar voorbereiding. "Toen na het WK in Antwerpen bleek dat mijn vader longkanker had, kwam het turnen niet meer op de eerste plaats. Ik kwam aanvankelijk nog wel in de trainingshal maar deed er eigenlijk niets. Mijn hoofd stond niet meer naar turnen. Ik wilde bij hem zijn en heb zelfs gedacht om helemaal te stoppen. Maar zeker mijn vader heeft me ook voorgehouden dat niet te doen. En toen het vorige zomer beter met hem ging kwam bij mij de motivatie terug."

"Het was een rotjaar", kijkt ze terug op 2014. Lichtpuntje was de nationale titel die ze veroverde in juni. "Daarvoor was ik wel weer rustig begonnen met trainen. Maar alleen als ik zin had. Ik heb een klein jaar stilgestaan." Bij haar club Turnz Amsterdam was er alle begrip. "Ik heb heel veel steun gehad. Het was moeilijk maar ik heb in mijn hoofd de knop nu omgezet. Ik denk dat ik er mentaal zelfs sterker van ben geworden."

Op de vraag of ze na haar pauze en haar fysieke veranderingen het niveau van 2013 weer heeft bereikt, antwoordt ze zonder twijfel. "Ja hoor. Die sprongen waarmee ik tweede werd in Moskou kan ik nog. De eerste is nog hetzelfde, ik probeer 'm alleen nog netter te maken. Voor de tweede heb ik nu een compleet andere. Het niveau is internationaal weer omhoog en daarin moet je mee." Als bewijs veroverde ze vorige week al brons bij de Challenge Cup in Ljubljana.

Koning België herdenkt eerste gebruik gifgas

Koning Filip van België herdenkt woensdag 22 april het eerste grootschalige gebruik van gifgas precies honderd jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plechtigheden vinden plaats in de West-Vlaamse plaatsen Ieper en Langemark-Poelkapelle.

Dat maakte het Belgische koninklijk paleis maandag bekend. Met het gifgas verschenen massavernietigingswapens in de moderne oorlogsvoering. "Een spijtige introductie", aldus het paleis.

De eerste aanvallen werden uitgevoerd door de Duitsers. Zij wilden met een nieuw wapen, het dodelijke chloorgas, de impasse in de strijd doorbreken. Zij negeerden het verbod dat op internationale vergaderingen in Den Haag in 1899 en 1907 uitdrukkelijk was afgesproken. Na de verrassingsaanval van de Duitsers gingen ook de geallieerden gas inzetten. Duizenden soldaten kwamen op een vaak gruwelijke manier om het leven.

Het gebruik van gifgas in latere oorlogen leidde tot de oprichting van de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. In verband met de Vlaamse herdenking houdt de organisatie, die in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede won, volgende week een vergadering in Ieper.

Grote betoging in Amsterdam

Honderden studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) lopen maandag in een protestmars door Amsterdam. Ze lopen naar een faculteitsgebouw aan de Oudemansstraat. Een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen, die maandagochtend gedwongen de Vluchtgarage moest verlaten, heeft zich bij de protestmars aangesloten. Enkele betogers dragen een groot spandoek met de tekst 'CvB aftreden', gericht aan het bestuur van de universiteit.

De docenten en studenten scandeerden "aftreden, aftreden!" bij aanvang van het protest, in de Roetersstraat. Een tijdje was de groep stil, op tromgeroffel na. Later begonnen betogers leuzen te roepen die gericht zijn tegen het asielbeleid in Nederland, zoals "geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!".

Afgelopen weekend werd het Maagdenhuis, dat door protesterende studenten wekenlang bezet werd, door de politie ontruimd. Een studente die bij de ontruiming was, nam maandag het woord. "Deze ontruiming was volstrekt onnodig. Dit geweld was pure intimidatie. Maar ons krijg je niet bang", zei ze onder luid gejuich van de betogers.

De gemeente liet maandagmiddag weten geen problemen te verwachten vanuit de organisatie omdat er goede afspraken zijn gemaakt over onder meer de route en de eigen ordedienst. Wel zal worden gelet op mensen die zich bij de demo aansluiten en voor overlast zorgen. Bij eerdere manifestaties waren er ook wat incidenten. Wie zich maandagmiddag bij het protest aansluit, mag geen gezichtsbedekking dragen 'als dit gepaard gaat met gedragingen met het doel om de orde te verstoren'.

Grote betoging in Amsterdam
Grote betoging in Amsterdam (Foto: ANP)

Onrust door explosief en dode op woonboot

Een dode, een ontploffing en een explosief op een woonboot hebben maandag de hele dag in Wormer tot onrust geleid. Bewoners van een appartementencomplex dat tegenover de boot ligt, moesten een aantal uren hun huis verlaten. Ook een bedrijf werd uit voorzorg ontruimd. De bewoners werden opgevangen in de plaatselijke brandweerkazerne. Ze mochten in de loop van de maandagmiddag weer naar huis.

Op de boot aan de Veerdijk vond in de nacht van zondag op maandag een ontploffing plaats. Bij de boot werden een dode man en een zwaargewonde vrouw aangetroffen. Wie de man en vrouw zijn, is nog niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk gaat het om de bewoners. Bij nader onderzoek werd er door medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) nog een 'geïmproviseerd' explosief ontdekt. Dat werd van boord gehaald om elders op een veilige plek tot ontploffing te worden gebracht. Tijdens het onderzoek naar het explosief lag het scheepsverkeer op de Zaan, waar de boot ligt, stil.

Over de toedracht van de ontploffing tast de politie nog in het duister. Nadat de brandweer maandag het sein veilig had gegeven, is de politie met nader onderzoek begonnen.

Oorlogsgraven in Margraten krijgen gezicht

Veel graven van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Amerikaanse militairen in het Limburgse Margraten krijgen binnenkort een gezicht. Tijdens de herdenking van zeventig jaar bevrijding krijgen meer dan 3000 gesneuvelden op een graf of monument een foto geplaatst.

Initiatiefnemer Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO) maakte dat maandag bekend. De foto's zijn tijdens het eerbetoon De Gezichten van Margraten van 2 tot en met 5 mei te zien op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Voor die tijd zullen vrijwilligers de foto's plaatsen bij de kruisen, davidsterren of bij de Muur der Vermisten.

Een oproep van toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken resulteerde in meer dan 1250 foto's van onder anderen familieleden van soldaten en van inwoners, die graven hebben geadopteerd. De stichting zelf had nog eens 2000 foto's.

In Margraten zijn 8301 graven en verder zijn op een monument de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten.

Acht jaar cel voor fatale val peuter

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 39-jarige P. A. veroordeeld tot acht jaar cel voor de fatale val van zijn driejarige neefje. Hij heeft het kind volgens het hof op 9 april 2013 gegooid of laten vallen vanaf de galerij op de zesde verdieping van de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost. Het jongetje overleefde dit niet.

De straf valt lager uit dan de eis van het OM, dat in hoger beroep om twaalf jaar had gevraagd. Het hof vond dat de man de ouders van het kind onherstelbaar leed heeft toegebracht en het vertrouwen dat er in hem was heeft geschonden. Het gebeuren zelf heeft de familie, de flatbewoners en de samenleving ernstig geschokt.

De man kan zich niets meer herinneren en was onder invloed van veel alcohol. Het hof vindt het bewezen dat de man opzettelijk heeft gehandeld, maar wel is duidelijk dat hij deze gevolgen achteraf niet heeft gewild, aldus de uitspraak.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man eerder tot tien jaar cel. Het OM eiste destijds zestien jaar voor moord.

Nieuwe trailer voor Ant-Man zoomt in op de actie

Een week voordat Marvel met hun grootste helden de bioscoop veilig komt maken, heeft de filmstudio een nieuwe trailer vrijgegeven voor hun kleinste held: Ant-Man.

De nieuwe trailer toont, meer dan de vorige, informatie over de verhaallijn van Scott Lang (Paul Rudd) en zijn tegenstander Yellowjacket, gespeeld door Corey Stoll (House of Cards, The Strain). De trailer toont een gezonde dosis actie plus, zoals we van Marvel gewend zijn, een vergelijkbare dosis humor.

Ant-Man, geregisseerd door Peyton Reed op basis van een scenario van Adam McKay en Paul Rudd, die op hun beurt het verhaal van Edgar Wright en Joe Cornish als basis hebben gebruikt, verschijnt op 23 juli in de bioscoop.

Poolse edelman daagt UKIP-voorman uit voor duel

Een Poolse edelman heeft voorman Nigel Farage van de Britse anti-immigratiepartij UKIP uitgedaagd voor een duel. Jan Zylinski, die zichzelf een prins noemt, is het beu dat Farage te pas en te onpas afgeeft op migranten uit Oost-Europa.

De in Londen woonachtige Zylinski plaatste zondag een video op internet waarin hij Farage uitdaagt naar Hyde Park te komen om de zaak op te lossen 'op een manier die een achttiende-eeuwse Poolse edelman en een Engelse gentleman gewoon zijn te doen'. Met het cavaleriezwaard van zijn vader in de hand zegt Zylinski: "Ik bied een duel aan, met uw welnemen." Het mag ook een 'duel van woorden' zijn, voegt hij eraan toe.

Farage liet maandag weten dat hij niet van plan is op de uitdaging in te gaan.

De Poolse aristocratie werd door het vroegere communistische regime afgeschaft, maar veel leden van Poolse adellijke families gebruiken nog steeds hun titels.

De UK Indepence Party van Farage wil dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt en staatsburgers uit EU-landen het recht ontzegt om zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. In peilingen voor de algemene verkiezingen op 7 mei is UKIP de op twee na grootste partij.

De partij zegt geen eind te willen maken aan immigratie, maar deze te willen afremmen. Farage heeft gezegd dat hij zich niet op zijn gemak voelt als hij in de metro in Londen allerlei vreemde talen hoort. Hij geeft immigratie van alles de schuld, zelfs van verkeersopstoppingen.

Tot vier jaar geëist voor 'Bulgarenfraude'

Tegen zes verdachten van de zogeheten Bulgarenfraude is maandag tot vier jaar cel geëist bij de rechtbank in Rotterdam. Ze hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan fraude met huur-, en zorg- en kinderopvangtoeslagen.

Hoofdverdachte is de Turkse Nederlander Mehmet K. Tegen hem is vier jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is K. de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije. Hij staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

De andere verdachten zijn de uit Bulgarije afkomstige Ivelin A., Krasen G., Boris A., Asen Z. en Alien D. Tegen hen zijn straffen tot drie jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen ervan voor in totaal honderden uit Bulgarije afkomstige personen huur- en zorgtoeslag te hebben aangevraagd, terwijl die mensen daar helemaal geen recht op hadden.

800.000 kinderen ontheemd door Boko Haram

Ongeveer achthonderdduizend kinderen zijn ontheemd geraakt door het geweld van terreurorganisatie Boko Haram. Dat staat in een maandag verschenen rapport van Unicef. Het aantal kinderen dat voor het geweld op de vlucht is geslagen is volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties in een jaar tijd verdubbeld.

"Kinderen zijn een bewust doelwit geworden en hebben vaak te maken met extreem geweld - van seksueel misbruik tot gedwongen huwelijken en van ontvoeringen tot gruwelijke moorden", aldus Unicef. "Kinderen zijn ook wapens geworden en worden gedwongen om met gewapende groepen te vechten en worden soms zelfs ingezet als menselijke bommen."

Het aantal kinderen dat niet op de basissschool verschijnt is toegenomen van acht miljoen in 2007 tot 10,5 miljoen nu. Boko Haram voert geregeld aanvallen uit op scholen. Daarbij zijn zeker driehonderd scholen beschadigd geraakt. Bovendien zijn door het geweld 314 leerlingen en 196 leerkrachten om het leven gebracht.

Uitvinding ECN maakt biobrandstof goedkoper

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie van duurzame biobrandstoffen uit biomassa met 10 tot 15 cent per liter goedkoper kan maken. Om de gepatenteerde technologie verder te ontwikkelen en op grotere, industriële schaal te kunnen toepassen, wil het onderzoeksinstituut samenwerken met internationale bioraffinaderijen en proeffabrieken.

Met de nieuwe methode komen betaalbare biobrandstoffen van de zogeheten tweede generatie weer een stapje dichterbij. "Uiteindelijk moeten die qua kostprijs kunnen concurreren met fossiele brandstoffen'', stellen onderzoekers Arjan Smit en Wouter Huijgen van ECN maandag.

Nieuwe hints van Square Enix wijzen op Star Ocean 5

Een paar dagen geleden opende Square Enix een teasersite voor een nieuw project. Waar eerst de letters SAR te zien waren is een letter toegevoegd en nu staat er STAR.

De geruchten dat er een nieuwe Star Ocean game aankomt worden hierdoor alleen maar groter. Er zijn ook meer cijfers toegevoegd die waarschijnlijk staan voor een datum, 2015 0 1 staat er nu. Als je het op facebook of twitter wilt delen komt NEXT 2015.04.14 bij te staan wat betekent dat er morgen weer nieuwe informatie bij komt.

Slet zwanger na gangbang 25 kerels

Ergens in Engeland loopt een vrouw rond die spijt als haren op haar hoofd heeft na een ruige nacht. Zij is namelijk zwanger geraakt nadat zij zich door maar liefst 25 kerels snoeihard heeft laten nemen. Ze weet nu echter niet wie de vader is.

De Britse kwaliteitskrant de Daily Mirror kent een leuk vragenhoekje in het vrouwenkatern. In het obscure hoekje 'Dear Coleen' kunnen vrouwen hun ei kwijt. Meestal gaat het om wat saaie levensvragen, maar deze is echter wel heel opmerkelijk.

"Lieve Coleen", begint de anonieme schrijfster. "Ik ben echt heel erg stom geweest. Ik ben onlangs naar een feest geweest en heb daar in een dronken bui seks gehad met alle aanwezige mannen. Er stond namelijk porno op en besloot dit na te doen."

"Nu heb ik echter ontdekt dat ik zwanger ben. Niemand droeg namelijk een condoom. Ik weet niet wat ik moet doen, maar de zwangerschap voortzetten lijkt me niet echt verstandig. Ik heb geen idee wie de vader is: ze kunnen het namelijk alle 25 zijn. Ik schaam me kapot!"

Heel Engeland valt nu over haar heen, en ook van Coleen zelf krijgt ze geen bijval. Coleen is droevig gestemd over de brief en raadt de vrouw aan om een soatest te ondergaan en in therapie te gaan. De raadgeefster hoopt dat de briefschrijfster een wijze les heeft geleerd en raadt haar aan de dokter haar probleem voor te leggen.

Jonge Belgische scheids knock-out geslagen

Een 19-jarige scheidsrechter die in België een amateurwedstrijd leidde is door supporters bewusteloos geslagen. In 2012 overkwam Lothar Van Impe iets soortgelijks. Toen werd hij door een speler het ziekenhuis in geslagen.

Het nieuwste incident vond gisteren plaats tijdens een wedstrijd tussen Destelbergen en Genc Turk Gent; een duel in het laagste niveau van het amateurvoetbal in Oost-Vlaanderen. De scheidsrechter staakte de wedstrijd bij een 2-0 stand, kreeg klappen van supporters en zakte in elkaar.

De wedstrijd verliep meteen al grimmig en de scheidsrechter moest enkele gele en rode kaarten trekken. 'Toen hij in de 43ste minuut opnieuw een rode kaart trok, sloegen de stoppen door bij enkele supporters van Genc Turk Gent', zegt een woordvoerder van de thuisclub.

Een woordvoerster van justitie vertelt aan de VRT dat twintig tot dertig mensen de scheidsrechter belaagden. Door een elleboogstoot in de nek raakte hij bewusteloos. Het slachtoffer heeft er alleen een lichte hersenschudding aan overgehouden. De politie is de daders op het spoor, maar er is nog niemand opgepakt.

De destijds 16-jarige scheidsrechter werd in november 2012 ook al slachtoffer van geweld. Hij werd toen door een speler voor de vlakte geslagen tijdens een jeugdwedstrijd die hij leidde.

Minder passagiers Lufthansa in crisismaand

FRANKFURT (AN/PDPA) - Lufthansa heeft in maart minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder. De Duitse luchtvaartmaatschappij kampte in maart zowel met het neerstorten van een toestel van dochterbedrijf Germanwings in de Franse Alpen als met een pilotenstaking.

In totaal stapten ruim 8 miljoen passagiers in bij het Duitse concern, 0,2 procent minder dan een jaar eerder. Opvallend is dat de omzet per gevlogen kilometer per passagier met 1,9 procent steeg. Het aantal beschikbare stoelen nam met 0,6 procentpunt toe tot 77,5 procent.

Politie biedt oplossing bij cryptoware

De politie heeft een tijdelijke oplossing gevonden voor een virus dat bestanden onherstelbaar vernietigt. Een groot aantal computers werd de afgelopen maanden besmet met de zogenoemde cryptoware. Na onderzoek in samenwerking met antivirusbedrijf Kaspersky Lab heeft de politie voor ongeveer zevenhonderd Nederlandse slachtoffers de 'sleutels' waarmee de computer gratis en eenvoudig kan worden ontgrendeld.

Een cryptoware-infectie versleutelt ongemerkt gegevensbestanden. Als dit is gebeurd, maakt het virus zich aan de gebruiker bekend. De criminelen vragen vervolgens 'losgeld' en beloven in ruil daarvoor de bestanden weer te herstellen.

Het Team High Tech Crime van de politie doet verder onderzoek naar de verdachten achter deze aanval. Er zijn nog geen verdachten aangehouden, maar de politie sluit niet uit dat dit binnen afzienbare tijd alsnog gebeurt. Het vermoeden bestaat dat de dader zich in Nederland bevindt.

Beroepsverbod voor tbs-behandelaar na ontucht

ZUTPHEN Een 64-jarige man uit Eibergen moet twaalf maanden de cel in en mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij ontucht heeft gepleegd met een patiënte van de tbs-kliniek waar hij werkte als behandelaar. Hij moet ook 4000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Volgens het slachtoffer is er sprake geweest van geslachtsgemeenschap en orale seks, maar dat kan de rechtbank niet bewijzen. Ontucht acht de rechtbank wel bewezen. De man was sociotherapeut en maakte deel uit van het behandelteam van het slachtoffer. Hij zou dingen voor haar geregeld hebben, zoals verloven.

De rechtbank neemt in de beslissing mee dat het slachtoffer in een instelling verbleef en dus niet vrij was om te gaan en te staan waar en met wie ze dat wenste. De man zou geweten hebben dat de vrouw in het verleden seksueel misbruikt was.

Geen gesprek burgemeester met asielzoekers

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is maandagmiddag niet in de gelegenheid om in het stadhuis te praten met asielzoekers die daar een sit-in houden. De vluchtelingen, eerder maandag vertrokken uit de Vluchtgarage, willen de burgemeester spreken.

Maar volgens een gemeentewoordvoerder heeft Van der Laan een afspraak buiten de stad. ,,De mensen kunnen naar de bed-, bad- en broodopvang. Daar kunnen ze een tramkaartje voor krijgen. Eventueel mogen ze ook hun spullen ergens opslaan. Maar ze moeten hier eind van de middag wel weg.''

De vluchtelingen stellen dat die geregelde opvang alleen 's nachts is, en dat ze overdag op straat moeten zwerven. Ze zijn van plan te blijven tot er een oplossing is, maar de gemeente heeft aangegeven al veel te hebben gedaan. De deuren van het stadhuis gaan eind van de middag zoals gebruikelijk echter dicht en dan moeten ze eruit zijn.

IS-cel wilde aanslagen in Nederland plegen

Een terreurcel van IS (Islamitische Staat) wilde aanslagen plegen in Marokko en Nederland. De Marokkaanse en Nederlandse autoriteiten wisten dat echter te voorkomen. Vijf leden van de terreurcel werden in Marokko opgepakt, een zesde in Nederland, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.

Vijf leden van de groep zouden geweld hebben gepland in Marokko, een zesde lid zou bommen en vuurwapens hebben willen gebruiken tegen veiligheidsbeambten in Nederland. In Marokko "planden de leden van de terreurcel specifieke terreurdaden, waaronder de moord op mensen van wie zij vinden dat ze tegen de idealen van IS zijn", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De zes leden van de terreurcel "hielden geheime bijeenkomsten" en kregen training in een bos in de buurt van de noordelijke kustplaats Nador.

De Marokkaanse autoriteiten speelden hun informatie door aan de Nederlanders, waardoor die het in Nederland wonende lid konden oppakken.

IS-cel wilde aanslagen in Nederland plegen
IS-cel wilde aanslagen in Nederland plegen (Foto: ANP)

Makaay spitsentrainer bij Feyenoord

Roy Makaay is vanaf komend seizoen spitsentrainer bij Feyenoord. Dat maakte de Rotterdamse club maandag bekend. De voormalige topspits van onder meer Feyenoord, Bayern München en het Nederlands elftal neemt zowel de aanvallers van het eerste elftal als die van de drie hoogste jeugdteams onder zijn hoede. Makaay begint tevens volgende maand aan de cursus coach betaald voetbal.

"Met zijn ervaring en staat van dienst op het allerhoogste niveau kan hij voor onze aanvallers van grote toegevoegde waarde zijn. De aanwezigheid van Roy vergroot bovendien de mogelijkheden voor onze technische staf om nog gerichter te trainen op bepaalde onderdelen", lichtte technisch directeur Martin van Geel toe.

Makaay, die al jeugdtrainer was in Rotterdam, werkte eerder onder de trainers Mario Been en Ronald Koeman al met de spitsen van het eerste elftal.

Rutte stimuleert handel met Panama

Nederland gaat meer handel drijven met Panama. Premier Mark Rutte leidde zondag een handelsmissie in het Centraal-Amerikaanse land waar afgelopen weekend ook de Amerika-top plaatsvond.

Hij bezocht het door Nederlanders gemaakte nieuwe deel van het Panamakanaal en het kunstmatige eiland bij Panama-Stad. De Arubaanse premier Mike Eman zet de missie nu voort, liet een woordvoerder van Rutte zondag (plaatselijke tijd) weten.

Zaterdagavond sprak Rutte voor het eerst met de Cubaanse president Raúl Castro. Het overleg duurde een uur en ging over de historische toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten en de betekenis voor de regio. Ook de economische ontwikkeling en versterking van de relaties tussen Nederland en Cuba kwamen aan de orde. Concrete stappen zijn volgens de woordvoerder niet gezet, het ging meer om een verkennend gesprek.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Stadsbestuur Parijs steunt olympische plannen

Niets staat het Frans olympisch comité nog in de weg om Parijs voor te dragen als kandidaatstad voor de Olympische Spelen van 2024. Het stadsbestuur van de Franse hoofdstad stemde maandag in met de plannen. Eerder al had president François Hollande zich positief uitgelaten over de kandidatuur. Die zal nu nog formeel moeten worden bekrachtigd en ingediend bij het internationaal olympisch comité IOC voor 15 september.

Parijs, dat de Spelen van 1924 organiseerde, deed in 1992, 2008 en 2012 vergeefs een poging het evenement opnieuw binnen te halen. Voorlopig zijn Boston, Hamburg en Rome de andere kandidaten.

Anna Raadsveld: actrices moeten altijd bloot

Actrice Anna Raadsveld heeft geen moeite met naaktscènes, maar ze vindt het wel opvallend dat juist vrouwen altijd uit de kleren moeten. In het AD pleit ze voor meer gelijkheid.

Anna speelt de rol van omroepster Ietje van Dijk in de MAX-dramaserie Goedenavond dames en heren. "Zij komt wel terecht in een mannenwereld", zegt de actrice. "Men vindt haar in eerste instantie te mondig. Maar zij weet zich toch te handhaven, maar wel met vallen en opstaan." Volgens Anna gaat de serie dan ook in zekere zin over emancipatie.

Raadsveld (24) was eerder onder meer te zien in Lellebelle, een vrouwvriendelijke erotische speelfilm. Ze kroop voor de telefilm in de huid van een violiste met een gevoelige oorlel. Er kwamen een paar naaktscènes bij kijken, maar dat was geen probleem. "In het echt is iedereen toch minstens een keer per dag naakt? Waarom zou je dat in films niet mogen tonen?"

Het is Anna wel opgevallen dat het 'vooral de actrices zijn die altijd bloot moeten'. "Bij acteurs gebeurt dat toch zelden. Wat mij betreft komt daar snel verandering in."

Debuut tennisster Burger op hoogste niveau

Tennisster Cindy Burger kan zich opmaken voor haar eerste partij op het hoogste profniveau. De Volendamse werkte zich afgelopen weekeinde met succes door de kwalificaties van het WTA-toernooi in het Colombiaanse Bogota. Ze won in de beslissende ronde van de Russin Marina Melnikova: 6-7 (4), 7-5 en 6-4.

Burger stuit in de eerste ronde van het hoofdtoernooi op een lastige tegenstander. De nummer 227 van de wereld treft Monica Puig. Deze Puerto-Ricaanse is de nummer 51 van de wereld en als tweede geplaatst in Bogota.

Duitsers nog vast, politie hoopt op beelden

De veertien Duitsers die zondag werden opgepakt na een massale vechtpartij in Renesse, zitten nog steeds vast. Dat meldt een woordvoerder van de politie maandag.

De politie bekijkt maandag de beelden van camera's die in de buurt hangen waar de vechtpartij was. Daarnaast is er de hoop dat omstanders beelden aanleveren die kunnen helpen in het onderzoek.

De veertien arrestanten maakten zaterdagavond deel uit van een groep van 75 Duitsers. Zij vierden in Renesse een vrijgezellenfeest en kregen ruzie met een andere groep stappers. De politie moest ingrijpen, waarna de hele groep zich tegen de politie keerde. Daarbij raakten meerdere agenten gewond en moesten er twee naar het ziekenhuis.

Linge weer schoon na olielekkage baggerschip

Het water van de rivier de Linge is weer helemaal schoon. De olie die vorige week weglekte uit een baggerschip is opgeruimd, meldde Waterschap Rivierenland maandag. Schade aan het milieu is volgens het waterschap door snel optreden beperkt gebleven.

Donderdag lekte op de Linge tussen Gellicum en Heukelum dieselolie uit het baggerschip. Over een lengte van ruim 100 meter raakte het water vervuild. Het schip verloor de olie bij het overtanken van brandstof aan boord.

De binnenvaart werd stilgelegd en vissen en varen in particuliere bootjes werd door het waterschap afgeraden. In de loop van zaterdag is de vaarweg al vrijgegeven. Tot maandagmiddag werd nog olie verwijderd uit enkele inhammen van de Linge.

Grote oefening vanaf vliegbasis Leeuwarden

Tientallen gevechtstoestellen uit meerdere landen kiezen maandag vanaf vliegbasis Leeuwarden twee weken lang het luchtruim in het kader van de oefening Frisian Flag. Jachtvliegers worden getraind om in internationaal verband samen te werken.

Behalve Nederlandse F-16's (van de vliegbases Leeuwarden en Volkel) is ook de Poolse luchtmacht met F-16's vertegenwoordigd. Andere deelnemers zijn de Duitsers met Eurofighters, de Spaanse en Finse luchtmacht met F-18's en de Amerikaanse luchtmacht met F-15's. Dagelijks gaan tachtig toestellen de lucht in.

Gelijktijdig met Frisian Flag wordt de tankeroefening European Air Refueling Training gehouden vanaf vliegbasis Eindhoven. Deze tankvliegtuigen verzorgen het bijtanken in de lucht.

Oefeningen als Frisian Flag zijn volgens het ministerie van Defensie belangrijk omdat steeds vaker internationaal wordt samengewerkt, zoals nu gebeurt vanuit Jordanië boven Irak. Daarvoor werkte de Nederlandse luchtmacht met andere landen samen in Afghanistan en in het luchtruim van de Baltische staten.

In het kader van de oefening verblijven op de Friese vliegbasis zo'n 800 manschappen.

Grote oefening vanaf vliegbasis Leeuwarden (Foto: Novum)
Grote oefening vanaf vliegbasis Leeuwarden (Foto: Novum)

Jean-Marie Le Pen neemt niet deel aan verkiezingen

Jean-Marie Le Pen, boegbeeld van het Franse rechtsextremisme, neemt niet deel aan de regionale verkiezingen later dit jaar. Dat heeft hij gezegd tegen in een interview met de Franse krant Le Figaro. Hij heeft zich teruggetrokken na een hoogopgelopen ruzie met zijn dochter, Marine Le Pen, over de toekomst van het Front National. Marine is partijleider, maar haar vader was oprichter van de partij.

De 86-jarige Le Pen zei tegen Le Figaro dat zijn kleindochter zijn plek moet innemen. Volgens partijgenoot Florian Phillippot heeft Le Pen zijn beslissing besproken met de partijtop.

De afgelopen jaren heeft Marine het Front National naar verkiezingssucces geleid. Zij heeft geprobeerd om het racistische imago dat aan de partij kleeft weg te poetsen. Vorige week sprak ze zich uit tegen de deelname van haar vader aan de regionale verkiezingen. Ze wil bovendien dat hij bestraft wordt voor zijn antisemitische uitspraken en andere kwetsende opmerkingen die hij heeft gemaakt.

Grimmige sfeer na ontruiming Vluchtgarage

Het vertrek van de asielzoekers uit de Amsterdamse Vluchtgarage heeft een grimmig staartje gekregen. Een aantal vluchtelingen is woedend op de politie. Die heeft al zeker twee mensen aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden. Een paar ME-bussen zijn aanwezig.

Nadat de hele groep asielzoekers de Vluchtgarage had verlaten, ging een grote groep even verderop midden op de Bijlmerdreef zitten, een doorgaande weg. Omdat een aantal opheldering van de politie wilde over een eerste arrestatie en de confrontatie leek te zoeken, kwam de ME even in actie. Kort daarop bedaarden de gemoederen weer.

Langdurige werkloosheid EU daalt na 7 jaar

Voor het eerst sinds het begin van de economische crisis in 2008 daalt het aantal Europeanen dat langer dan een jaar werkloos is. Dat meldde Europees commissaris voor Werkgelegenheid Marianne Thyssen.

Tussen het derde kwartaal van 2013 en het derde kwartaal van 2014 zakte de langdurige werkloosheid met 0,2 procentpunt naar 4,9 procent. Daarmee telde de Europese Unie 12,4 miljoen werklozen die al ministens een jaar op zoek zijn naar een baan. Dat is ruim de helft van de in totaal 23,8 miljoen werklozen. In Griekenland is 19 procent van de beroepsbevolking langer dan een jaar werkloos, in Spanje 12,6 procent.

De totale werkloosheid zit al langer in een dalende lijn, het aantal vaste en voltijdbanen trekt aan en de werkloosheid onder jongeren zakt. Toch waarschuwt commissaris Thyssen voor overdreven optimisme. Zo blijft de jeugdwerkloosheid met 21,1 procent veel te hoog.

Geweld laait op in Oost-Oekraïne

Het geweld in het oosten van Oekraïne is zondag en maandag weer opgelaaid, na ruim een maand van relatieve rust. Dat hebben waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gezegd.

De waarnemers hoorden urenlang mortiergranaten inslaan en machinegeweren bij het dorp Sjirokine, vlakbij de havenstad Marioepol. De Oekraïense regering heeft Marioepol in handen, maar de pro-Russische separatisten vochten al eerder met het leger in Sjirokine. Ook in de centraal gelegen regio Donetsk, waar de rebellen de dienst uitmaken, werd gevochten. De OVSE-waarnemers telden zondag zeker 1166 explosies.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zei dat de afgelopen 24 uur een militair om het leven kwam en zes gewond raakten.

Diplomaten uit Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland gaan maandag in Berlijn weer om tafel om de situatie in Oost-Oekraïne te bespreken.

Het conflict in Oost-Oekraïne heeft tot dusver aan meer dan zesduizend mensen het leven gekost. Sinds er in februari een staakt-het-vuren werd afgekondigd is het geweld enorm afgenomen. Ook hebben de strijdende partijen zware wapens teruggetrokken van de frontlinie.

'Geen bewijs dat KPN werd afgeluisterd'

Er is geen bewijs dat geheime diensten hebben ingebroken op het netwerk van KPN. Dat heeft Jaya Baloo, die voor de provider over veiligheid gaat, maandag gezegd op een cyberconferentie in Den Haag.

Helemaal uitsluiten kan Baloo het echter ook niet. "Je vindt alleen waar je naar zoekt en je moet op de goede plek zoeken."

Enkele maanden geleden bleek dat de Britse geheime dienst GCHQ 2,5 jaar lang heeft rondgesnuffeld in het netwerk van het Belgische telecombedrijf Belgacom en dochterbedrijf BICS. De dienst kon zo meeluisteren met telefoongesprekken en meelezen met e-mails van klanten van Belgacom, onder wie de NAVO en de EU, en klanten van honderden andere telecomproviders. De Britten deelden de onderschepte informatie met de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

Volgens Baloo heeft KPN informatie over de werkwijze opgevraagd bij Belgacom en andere telefoonmaatschappijen. Dat onderzoek leverde in het eigen netwerk niets op.

'Geen bewijs dat KPN werd afgeluisterd' (Foto: Novum)
'Geen bewijs dat KPN werd afgeluisterd' (Foto: Novum)

Journaliste Geerdink vrijgesproken in Turkije

Journaliste Fréderike Geerdink is in Turkije vrijgesproken van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. De in Turkije woonachtige Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

De Turkse aanklager had vorige week al vrijspraak gevraagd, omdat Geerdink op basis van de Turkse antiterreurwet niet kan worden veroordeeld. In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebook-berichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat vroeg vrijspraak. De rechter in Diyarbakir kwam vandaag tot hetzelfde oordeel.

De journaliste werd in januari kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten. Geerdink maakte het nieuws van haar vrijspraak via Twitter wereldkundig.

Toezichthouder DNB was sm-meesteres

Een toezichthouder bij De Nederlandsche Bank (DNB) werkte tegelijkertijd als exclusieve sm-meesteres. Dat schrijft het tijdschrift Quote deze week. In oktober kreeg DNB toestemming van de rechter om het dienstverband van de vrouw te beïndigen.

De vrouw was aangesteld om toezicht te houden op de trustsector, maar had een geheim tweede leven als prosituee en sm-meesteres. De onthulling van Quote is pikant, omdat DNB hoge eisen stelt op het gebied van integriteit. Zeker in de trustbranche komen veel kandidaten niet door de screening.

Kinky
De DNB-toezichthouder beunde bij als prostituee tegen een nogal prijzig starttarief van 450 euro. De 'high class nymphomaniac' verhuurde zich via een website onder het pseudoniem Conchita van der Waal. Haar motto: 'the kinkyer the better'. Op één foto poseert ze met een zweep en draagt ze een pet van de SS.

Sinds Quote haar op het spoor is, heeft de vrouw haar digitale sporen gewist. De vrouw werkte acht jaar bij DNB en stond eerder ook op de loonlijst bij onder meer ABN Amro en ING Bank. DNB wilde alleen bevestigen dat er eind 2014 een medewerker is ontslagen vanwege een integriteitskwestie.

Topscore basketballer Westbrook niet beloond

Basketballer Russell Westbrook was zondag (plaatselijke tijd) op dreef voor Oklahoma City Thunder in de Amerikaanse NBA. De scherpschutter maakte liefst 54 punten in het duel met Indiana Pacers. Hij kon ondanks die topscore zijn ploeg niet helpen aan de zege, want de Pacers wonnen met 116-104. C. J. Miles maakte de meeste punten voor de Pacers: dertig.

Thunder is nog in gevecht met New Orleans Pelicans om het laatste ticket voor de play-offs in de Western Conference. De Pelicans verloren ook, van Houston Rockets met 121-114. De ploeg uit Oklahoma speelt maandag het sleutelduel tegen Portland Trail Blazers zonder zijn topscorer Westbrook, die in de wedstrijd tegen de Pacers zijn zestiende technische fout in het seizoen beging en normaal gesproken voor één duel is geschorst.

Overige uitslagen
Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets 96-73
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 117-78
Detroit Pistons - Charlotte Hornets 116-77
Denver Nuggets - Sacramento Kings 122-111
Washington Wizards - Atlanta Hawks 108-99
San Antonio Spurs - Phoenix Suns 107-91
Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 106-120

Restaurant rekent geld voor opwarmen flesje

Even een babyflesje opwarmen? Bij een restaurant in het Belgische Leuven brengen ze 50 cent aan elektriciteitskosten in rekening. Dat heeft de moeder van een twee maanden oude baby ondervonden. Ze plaatste een foto van de rekening op Twitter. Haar bericht werd honderden keren geretweet.

Horeca Vlaanderen noemt de stap van het restaurant 'verre van gangbaar'. Bij nagenoeg alle horecazaken is dit standaard in de dienstverlening inbegrepen, aldus de organisatie. Kosten in rekening brengen mag als ergens vermeld staat de de dienstverlening extra geld kost of als dit mondeling aan de klant wordt meegedeeld, zegt Horeca Vlaanderen.

Duitse schrijver Günter Grass overleden

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is overleden. Dat heeft zijn uitgeverij, Steidl, bekendgemaakt. Grass overleed in een ziekenhuis in Lübeck. Hij is 87 jaar oud geworden. Grass won in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur.

De schrijver werd bekend door zijn boek De blikken trommel, dat in 1959 verscheen. Hij gaf met zijn werken een stem aan de generatie die opgroeide ten tijde van de nazi-terreur. Zijn laatste boek was 'De woorden van Grimm' uit 2010. Grass raakte op latere leeftijd in opspraak vanwege zijn eigen oorlogsverleden en zijn omstreden houding ten aanzien van Israël.

Meulenhoff, de uitgever van Günter Grass in Nederland, is bedroefd over het overlijden van zijn 'briljante en bijzondere' auteur. 'We geven hem al meer dan vijftig jaar uit en daar zijn we erg trots op', zegt een woordvoerster. 'Vorig jaar was hij hier nog. Een erg inspirerende, ontzettend aardige slimme en interessante man.'

Veelgevraagd
De boeken van Günter Grass doen het goed in de winkels van Athenaeum Boekhandel. 'Hij geldt als een van de allergrootste Duitstalige auteurs van na de oorlog', aldus directeur Maarten Asscher. Grass' werken verkopen goed in zowel de oorspronkelijke taal, als in de Nederlandse vertaling. Die Blechtrommel is in de winkels een veelgevraagd boek, maar ook het latere werk van Grass.

Pc-verkoop daalt verder

De wereldwijde verkoop van personal computers (pc's) is in het eerste kwartaal van dit jaar verder weggezakt. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. De wereldwijde vraag naar pc's nam af met 6,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

In de afgelopen drie maanden werd 68,5 miljoen pc's aan de man gebracht, meldt IDC. Daarmee kwam de totale verkoop uit op het laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2009. Eerder meldde marktonderzoeker Gartner dat de wereldwijde pc-verkoop met 5,2 procent was teruggevallen.

Het Chinese Lenovo is marktleider met een wereldwijd marktaandeel van krap 20 procent, gevolgd door het Amerikaanse Hewlett & Packard (HP) met een aandeel van 19 procent. Dell maakt de top-3 compleet met 13,5 procent van de markt.

Journalisten lokken proefproces drones uit

Het journalistieke gebruik van drones moet mogelijk worden. Dat vindt de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Daarom gaan journalisten morgen met een drone opnames maken voor een documentaire over de Pier van Schevingen. Zo hopen ze een juridische procedure uit te lokken.

De drone die in Scheveningen het luchtruim kiest wordt bediend door fotograaf René Oudshoorn. Hij riskeert daarmee strafvervolging en een boete van ruim 8.000 euro. 'De inzet van de drone moet als voorbeeld dienen voor een rechtszaak', zegt de NVJ. 

Vergunning
Particulieren mogen zonder vergunning een drone laten vliegen, maar journalisten moeten daarvoor een vergunning aanvragen bij de provincie. Tussen de aanvraag en de verstrekking zitten zes weken. 'Een onwerkbare situatie', vinden zowel de NVJ als de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten NVF.

In november dreigde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) nog met stappen tegen het tv-programma Zondag met Lubach, omdat er vanuit de lucht beelden van het Torentje waren gemaakt. Uiteindelijk werd Lubach niet vervolgd. De reden waarom zie je in onderstaand filmpje.

Golfer Luiten zakt op wereldranglijst, Spieth stijgt

Joost Luiten heeft door zijn tegenvallende optreden in de Masters enkele posities ingeleverd op de wereldranglijst. De Nederlandse golfer, die de cut miste in de befaamde major op de Augusta National, zakte van de 39e naar de 43e plaats op de mondiale ranking.

De Amerikaanse winnaar Jordan Spieth steeg met stip van de vierde naar de tweede plaats. Hij passeerde zijn landgenoot Bubba Watson en de Zweed Henrik Stenson en heeft alleen nog Rory McIlroy voor zich. De Noord-Ier voert voor de 75e week de ranglijst aan.

De top tien wordt verder gevuld door Jason Day, Dustin Johnson, Adam Scott, Justin Rose, Sergio Garcia en Jim Furyk. Tiger Woods, die in Augusta zijn rentree maakte, steeg tien plaatsen. Hij staat nu 101ste.

Franse spoorwegen doen aangifte tegen renners

De Franse Spoorwegen SNCF doen aangifte tegen de wielrenners die zondag tijdens Parijs-Roubaix langs gesloten spoorbomen een spoorwegovergang overstaken. Dat gebeurde net voordat een hogesnelheidstrein passeerde.

De spoorbomen gingen dicht op het moment dat het uitgedunde peloton aanstormde. De eerste renners van de groep konden de overweg nog passeren, een aantal renners stopte eerst maar besloot toen toch langs de al gesloten spoorbomen de achtervolging in te zetten. Jury-ingrijpen zorgde er uiteindelijk voor dat de groep weer bij elkaar kwam.

De renners werden, in tegenstelling tot in 2006, niet bestraft voor hun daad. De SNCF wil wel maatregelen: "Meerdere renners zijn tegen alle veiligheidsregels in opzettelijk een gesloten spoorwegovergang overgestoken'', aldus de Franse tegenhanger van de NS maandag in een verklaring.

Beveiliging AH mishandelt man (63)

In een filiaal van Albert Heijn in het Utrechtse kalifaat Kanaleneiland zou een 63-jarige man door bewakingspersoneel zijn mishandeld nadat hij een 12-jarig meisje op een skateboard bij de schouder had gepakt, nadat zij hem aanreed in de winkel. Ook kreeg de man, naast een proces-verbaal van de politie, een winkelverbod overhandigd. Het voorval vond al plaats op 8 april jongstleden.

"Het winkelpersoneel kijkt altijd naar de andere kant bij overlast voor de klanten, het feit dat zij niets zeiden over skaten in de winkel was op zich dus niets bijzonders. In een verontwaardigde reflex heb ik de jongedame bij de schouder gepakt, waarop zij moord en brand ging schreeuwen en schelden dat ik van haar af moest blijven" aldus het vermeende slachtoffer. "Later zou een van de twee andere dames, die overigens als een haas verdwenen waren, verklaren dat ik de ene dame haar hoofddoek had afgetrokken en haar aan haar haren had getrokken. Dit is beslist niet het geval geweest. Ik heb voldoende kennis en respect om dat een moslima niet te doen."

De man besloot, na nog een grote bek toe van de 12-jarige moslima, het voorval verder te laten rusten, maar bij de kassa ging het uiteindelijk toch mis. "Toen ik in de rij stond bij de kassa met mijn boodschappen kwam er iemand naar mij toe die mij wel eens even wilde spreken. Een tweede man voegde zich bij de eerste en zij zouden achter wel eventjes iets met mij gaan regelen. De indruk was zeer sterk dat dit familie van het betreffende dametje was. De bewaking van Albert Heijn kwam erbij en eiste dat ik mee naar achteren ging, want ik was aangehouden omdat ik een meisje mishandeld zou hebben. Ik werd ruw voortgeduwd, mijn benen werden onder mij vandaan geschopt door de eerste twee heren en ik kreeg een schop tegen mijn hoofd. De bewaking deed er nog een schepje bovenop door mij werkelijk met geweld overeind te sleuren", zo verklaart de man.

In het kantoor zou de man hardhandig tegen de grond zijn gewerkt en onder meer een knie in zijn rug hebben gekregen. Naar zijn kant van het verhaal is door de grootgrutter nooit gevraagd. Wel werd de man geboeid afgevoerd door de opgetrommelde politie, alwaar hij zes uur lang werd vastgehouden.

Albert Heijn stelt in een reactie, waarin ze de man bij voornaam en met 'je' aanspreken, dat ze zijn geschrokken van zijn verhaal. Hoe dit verhaal afloopt hopen we nog te kunnen berichten.

Albert Heijn ontkent doorvoering korting (Foto: Novum)

Kilometerheffing in spits lastig uitvoerbaar

Het invoeren van een kilometerheffing voor personenauto's is moeilijk uitvoerbaar als die alleen plaatsvindt op drukke snelwegen in de spits. Een eenvoudiger opgezette spitsheffing in de Randstad en op snelwegen in Noord-Brabant en Gelderland kan juist weer op minder maatschappelijk draagvlak rekenen, zo blijkt uit onderzoek.

Een kilometerheffing van 11 cent per kilometer op drukke wegen in de spits is maatschappelijk rendabel, zowel bij hoge als lage economische groei, melden het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag. De uitvoerbaarheid is volgens de twee wel een probleem. 'Alleen drukke wegvakken beprijzen is verwarrend voor de weggebruiker, die vaak niet weet welke wegen mét en welke zonder heffing zijn.'

Een vaste heffing voor alle gereden kilometers is volgens de onderzoekers nog niet maatschappelijk rendabel. Dat is pas het geval als de drukte op het wegennet meer dan twee keer zo groot is als nu.

Arrestaties bij ontruiming Vluchtgarage

Bij de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost zijn enkele asielzoekers opgepakt. De eerste asielzoekers zijn vanochtend bepakt en bezakt vertrokken uit de gekraakte parkeergarage. Vandaag komt er een einde aan hun verblijf, want burgemeester Eberhard van der Laan laat het pand ontruimen.

De politie was aanvankelijk met een klein aantal agenten aanwezig. Vrijwilligers helpen de asielzoekers hun spullen bij elkaar te zoeken. Diverse media, waaronder het Parool en de Volkskrant, melden een gespannen, opgefokte sfeer. Er is een demonstrant aangehouden omdat deze een mes bij zich zou dragen. Bij een tweede arrestatie is pepperspray ingezet, schrijft De Volkskrant.

De uit de garage gezette asielzoekers lopen nu op straat, achtervolgd door de ME. Naar verluidt zijn ze op weg richting de Stopera, om daar een demonstratie te houden.

In de Vluchtgarage bivakkeren tussen de honderd en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht. Na de ontruiming kunnen ze terecht bij een 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente.

Final Fantasy XIV: Heavensward opening cinematic

Dat Square Enix mooie CGI beelden tevoorschijn kan toveren wisten we al een tijdje. De eerste grote uitbreiding voor Final Fantasy XIV, Heavensward heeft een intro cinematic gekregen en deze is nu online gezet. Voor mensen die Final Fantasy XIV: A Realm Reborn nog niet gespeeld hebben, maar dat wel van plan zijn pas op. Er zitten spoilers in het filmpje.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn is een massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) van Square Enix. Het is spel is beschikbaar voor pc, PlayStation 3 en PlayStation 4. De eerste uitbreiding moet deze zomer uitkomen.

Unicorns of Love naar finale Europese LCS

Unicorns of Love heeft gisteravond voor een grote verrassing gezorgd door zich te plaatsen voor de finale van de Europese League of Legends Championship Series (LCS). In een spannende best of five-serie wisten de publiekslievelingen de favoriet en nummer 1 SK Gaming met 3-2 te verslaan.

In een serie die over en weer uitkwam op 2-2 was het een combinatie van geluk en teamspel die Unicorns of Love de overwinning bracht. Waar SK Gaming aanvankelijk met overmacht leek te gaan winnen was het een perfect uitgevoerde Baron steal van mid laner PowerOfEvil die voor de ommezwaai zorgde. Hierdoor kregen de Unicorns voldoende tijd en boost om hun team uit te bouwen en uiteindelijk de basis van SK Gaming te vernietigen.

In de finale komende zondag komt Unicorns of Love tegenover de nummer 2 van het seizoen Fnatic te staan. Zij wisten een dag eerder met 3-2 H2K te verslaan. Ook hier leek de favoriet Fnatic het onderspit te delven, maar in de vijfde wedstrijd liet het team zien waarom zij het seizoen als tweede zijn geëindigd. Met hun kenmerkende agressieve speelstijl wisten zij de tegenstander compleet te overrompelen.

League of Legends is een multiplayer online battle arena-spel (MOBA) waarbij twee teams van vijf tegen elkaar strijden met als doel de vijandelijke basis vernietigen. 

Unicorns of Love teamfoto
Unicorns of Love teamfoto

Golfer Spieth wint Masters met records

Golfer Jordan Spieth heeft op indrukwekkende wijze de Masters gewonnen. De Amerikaan zag op de slotdag zijn comfortabele voorsprong van vier slagen nooit echt in gevaar komen en kwam na een ronde van 70 uit op een totaal van 270 slagen, achttien slagen onder par. Deze score was het evenaring van het record van Tiger Woods uit 1997. In Augsuta werden Justin Rose en Phil Mickelson werden tweede met 274 (-14) slagen.

De 21-jarige Spieth die voor de tweede keer deelnam aan de Masters verbrak in Augusta wel enkele records. Zijn totalen na 36 holes (130) en 54 holes (200) waren de beste scores ooit. De Texaan sloeg deze vier dagen 28 birdies, ook al een record voor de Masters. Spieth is na Craig Wood (1941), Arnold Palmer (1960), Jack Niklaus (1972) en Raymond Floyd (1976) de vijfde golfer die vanaf dag één de leiding in handen had en hem niet meer uit handen gaf.

Op de slotdag kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Rose kwam enkele keren nog terug tot drie slagen, maar met nog acht holes te spelen was het gat zes. Mickelson, derde op vijf slagen, zag het verschil met Spieth ook oplopen tot zes slagen met acht holes te spelen. De vijfvoudig majorwinnaar kan met een gedeelde tweede plek toch terugkijken op een geslaagd toernooi.

Na afloop kreeg Spieth het groene jasje omgehangen door Bubba Watson, de winnaar van vorig jaar. Watson werd bij deze editie gedeeld 38e. 

Jordan Spieth mag als winnaar het groene jasje aan. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Jordan Spieth mag als winnaar het groene jasje aan. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

'Waterleidingnet niet berekend op grote brand'

Als een grote brand moet worden geblust, levert het waterleidingnet vaak nog geen 10 procent van de benodigde hoeveelheid bluswater. De brandveiligheid is het geding doordat de bluscapaciteit ontoereikend is, aldus Ynso Suurenbroek, oud-brandweercommandant en oud-lector Brandveiligheid aan de Saxion Hogescholen, maandag in Het Financieele Dagblad.

De aanwezigheid van brandkranen geeft volgens Suurenbroek "een vals gevoel van veiligheid". Bedrijven, scholen, ziekenhuizen, boerderijen en villa's lopen meer risico dan de bewoners en gebruikers denken. Oorzaak van het capaciteitsprobleem is volgens de brandexpert de gestage verkleining van de diameter van het waterleidingnet. "Gecontroleerd laten uitbranden resteert bij grote objecten vaak als enige optie."

Suurenbroek noemt de situatie luguber dodelijk. "De afgelopen vijftien, twintig jaar is sprake van een grandioze vernietiging van blusvermogen en dus van kapitaal."

Project X Zone 2 gooit met nog meer franchises

Bandai Namco en ontwikkelaar Monolith Soft hebben een tweede deel van Project X Zone aangekondigd. De strategische RPG combineert enorm veel Japanse gamefranchises van Bandai Namco, SEGA en Capcom om een fanservice te verlenen aan de fans van de games.

Personages uit Resident Evil Revelations, Resident Evil 6, Devil May Cry, Mega Man X, Strider, Yakuza: Dead Souls, Virtua Fighter, Sakura Wars, Shinobi, SoulCalibur V, Tales of Vesperia, Tekken, .hack// en .hack// G.U. zijn al bevestigd. Wij staan niet raar te kijken als onder andere Street Fighter ook weer om de hoek komt kijken.

Project X Zone 2 komt deze herfst uit voor Nintendo 3DS. Mocht je je afvragen hoe het eerste deel was, dan kun je dat hier lezen.

Amber Rose zoent met Amy Schumer

Amber Rose en Amy Schumer deelden een wel heel intiem moment tijdens de MTV Movie Awards. De twee zoenden elkaar vol op de mond terwijl ze in het publiek zaten.

Op Tumblr plaatste MTV animaties van de zoen die plaatsvond terwijl de zangeres en presentatrice naast elkaar zaten in het publiek. Even later werden de afbeeldingen echter verwijderd en ook op televisie werd het moment tot nog toe niet uitgezonden. Op Twitter zijn de foto's nog te vinden.

De uitreiking van de MTV Movie Awards vindt momenteel plaats in Los Angeles. Onder anderen Jennifer Lopez, Bradley Cooper en Dylan O'Brien vielen in de prijzen.

Staking bij zes verpakkingsbedrijven

Bij zes verpakkingsbedrijven van Smurfit Kappa zijn maandagochtend honderden werknemers in staking gegaan. Volgens de vakbonden liggen de fabrieken geheel plat. De actievoerders strijden voor goede afspraken met betrekking tot de voorgenomen van verkoop van de vestigingen aan een Duitse investeringsmaatschappij.

"Met de verkoop op zichzelf hebben wij geen problemen. Wél willen wij betere garanties voor de werknemers die hierbij betrokken zijn," zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV. Ze vreest dat zodra de bedrijven in Duitse handen komen, er flink wat banen zullen verdwijnen.

Hoe lang de staking gaat duren is nog onduidelijk. Volgens de bonden komt Smurfit later op de dag met een voorstel aan de stakers. De bonden verstuurden Smurfit vorige week al een ultimatum. Daarop ging het bedrijf niet in. Afgelopen weekend vonden opnieuw onderhandelingen plaats, maar ook die brachten geen oplossing.

Treinverkeer rond Schiphol ligt langer stil

De werkzaamheden aan het spoor rond luchthaven Schiphol duren langer dan gepland. Het treinverkeer zou maandag om 05.00 uur worden hervat, maar dat is niet gelukt. Ook in de ochtendspits rijden tussen Schiphol en Amsterdam Zuid/Lelylaan geen treinen. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden klaar zijn en de treinen weer kunnen rijden.

ProRail vernieuwt sinds vrijdagnacht het spoor rond de luchthaven. In het weekeinde reden daardoor geen treinen tussen Schiphol en de stations Amsterdam-Sloterdijk, Diemen Zuid en Amsterdam Bijlmer Arena. Tussen Schiphol en Hoofddorp was beperkt treinverkeer.

Reizigers moeten maandagochtend voorlopig rekening houden met minimaal een uur extra reistijd.

Espressomachine voor astronauten in ISS

De bevoorradingsraket die maandag vertrekt naar het internationale ruimtestation heeft een bijzonder stukje vracht aan boord: een espressomachine die speciaal ontworpen is om in de ruimte een fatsoenlijke bak koffie te zetten.

Het Italiaanse koffieconcern Lavazza ontwikkelde de ISSpresso samen met ingenieursbedrijf Argotec en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI. Het apparaat gebruikt koffiecapsules, net als veel koffieapparaten op aarde. De ruimtevaarders sluiten twee zakjes aan op het apparaat: een met water en een waar de hete koffie inloopt. Volgens Lavazza is het enige verschil met een aards kopje espresso dat de astronauten het met een rietje moeten drinken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ISSpresso goedgekeurd.

Behalve de ISSpresso heeft de raket van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX ook vierduizend kilo andere voorraden aan boord. SpaceX gaat ook proberen om de stuwraket die de raket tijdens de vlucht afwerpt te laten landen op een platform in zee. Als dit lukt kan de stuwraket worden hergebruikt, wat de tripjes naar het ISS een stuk goedkoper zou maken. De vorige twee pogingen om de stuwraket te laten landen mislukten.

Chinese export onverwacht sterk gedaald

De export van China is in maart met 14,6 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder, terwijl juist op een stijging van de uitvoer was gerekend. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Chinese statistiekbureau.

Economen rekenden gemiddeld op een toename van de export van de tweede economie van de wereld met ruim 8 procent. De import ging met meer dan 12 procent omlaag. De zwakke handelscijfers vergroten de zorgen over de afzwakking van de Chinese economie.

Woensdag komen cijfers naar buiten over de groei van de economie in het eerste kwartaal. Hier wordt in doorsnee gerekend op een vooruitgang met 7 procent. Dat zou de zwakste groei zijn sinds het eerste kwartaal van 2009.

Gordon denkt aan hereniging met Re-Play

Gordon denkt eraan om weer te gaan samenwerken met R&B-groep Re-Play. Dat laat de zanger weten aan De Telegraaf.

Voor het eerst in jaren traden Re-Play en Gordon zaterdag weer samen op in het programma Geer draait door. Volgens Gordon was het ouderwets gezellig en klonk het weer te gek. "Sinds de uitzending stevenen we opnieuw met Never nooit meer op een hit af", zegt hij in de krant. Het smaakt de zanger naar meer. "Ik zie een revival met Re-Play zitten."

Gordon en Re-Play stuurden het nummer Never nooit meer in voor het Eurovisiesongfestival in 1999, maar het werd niet geselecteerd. Later brachten ze samen het album Gordon en Re-Play uit.

Menigte bestormt Kanye West tijdens concert

De politie heeft zondag een gratis verrassingsconcert van Kanye West de Armeense hoofdstad Yerevan beëindigd. Dat meldt TMZ.

De rapper trad op aan het Swan Lake in het centrum van de stad, maar toen hij in de vijver sprong inspireerde hij een deel van het publiek om hetzelfde te doen. West werd in het water bestormd door zijn Armeense fans waarna de politie in moest grijpen.

Eerder op de dag werd het verrassingsconcert aangekondigd. "Krankzinnige avond!", berichtte Kanye's vrouw Kim Kardashian achteraf. "Kanye maakt me wakker en zegt dat hij een gratis concert in Yerevan geeft. Ik trek mijn trainingsbroek aan en we gaan!" Het stel is samen met familie op reis in Armenië, waar de Kardashian-familie wortels heeft.

Kanye West lonkt naar Angry Birds (Novum)
Kanye West (Novum)

'Donorcampagne 18-jarigen heeft effect'

Jaarlijks laten steeds meer achttienjarigen zich registreren als potentiële orgaandonor. Het afgelopen jaar koos 72 procent van de jongeren die zich in het donorregister lieten opnemen ervoor organen beschikbaar te stellen bij overlijden. Dat percentage is de afgelopen tien jaar gestaag omhoog gegaan. In 2003 was dat nog 53 procent.

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting, die de cijfers maandag bekend maakte, is de stijging te danken aan de campagne die ze voert om jongeren te bewegen zich te registreren. Van alle andere Nederlanders die zich registreren zegt 61 procent 'ja'.

Ieder jaar krijgt een nieuwe lichting jongeren een brief van de minister van Volksgezondheid met daarin de vraag of ze donor willen worden. Dinsdag is het weer zo ver, dan ontvangen 181.629 jongeren die zijn geboren in 1996 een oproep.

Inschrijving in het donorregister staat niet gelijk aan orgaandonor worden. Mensen kunnen er ook vastleggen dat ze hun organen willen behouden na hun dood of dat ze de keus aan hun nabestaanden overlaten. Het aantal achttienjarigen dat na het ontvangen van de oproep van de minister besluit zich te registreren schommelt al jaren rond de 35 procent.

Volgens de NTS stonden er op 1 januari van dit jaar 1044 patiënten op de wachtlijst om een donor te ontvangen. Vorig jaar op die datum waren dat er 1149. Ieder jaar sterven er zo'n 140 mensen op de wachtlijst, aldus de stichting.

'Donorcampagne 18-jarigen heeft effect'
'Donorcampagne 18-jarigen heeft effect' (Foto: ANP)

UvA-docenten: bestuur weg na ontruiming

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een 'bestuurlijke blunder' gemaakt door het Maagdenhuis afgelopen weekend alsnog te laten ontruimen door de ME. Dat zeggen meer dan honderd hoogleraren en docenten maandag in een ingezonden brief in nrc.next. Ze willen dat het College van Bestuur vertrekt.

Zaterdagochtend kwam er na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De ME werd ingezet om de actievoerders uit het pand te krijgen. En dat terwijl de studenten hadden gezegd dat ze maandag zelf weg zouden gaan na een festival dat ze afgelopen weekend wilden houden.

'Wat heeft het College van Bestuur bezield om opnieuw zo'n flater te begaan?', schrijven UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis in de brief die is ondertekend door meer dan honderd hoogleraren en docenten.

UvA-docenten: bestuur weg na ontruiming
UvA-docenten: bestuur weg na ontruiming (Foto: ANP)

3-jarige peuter schiet 1-jarig kind dood

Net toen we dachten we dat we met een 10-jarige moordenaar in Canada wel weer een dieptepunt hadden bereikt komt er een dieptreurig bericht binnen uit de Verenigde Staten van vuurwapens Amerika. Een 1-jarige dreumes uit Cleveland is gisteren namelijk door een 3-jarig kind met een pistool doodgeschoten. Volgens de Amerikaanse tv-zender ABC 5 had de 3-jarige het pistool, waarmee het noodlottige schot werd afgevuurd, in een huis in de wijk East Side onbeheerd aangetroffen.

Politiechef Calvin Williams liet de toegestroomde media weten dat het een treurige dag is voor de stad Cleveland. "Een kind van 1 jaar heeft vandaag zijn leven verloren." Politie doet momenteel nog onderzoek naar hoe het jonge kind aan een doorgeladen pistool kon komen, maar Williams denkt dat de eigenaar van het vuurwapen het ding liet rondslingeren.

Volgens ABC 5 is het 1-jarige slachtoffer geïdentificeerd als Braylon Robinson. Volgens politiechef Williams was er tijdens het fatale moment minstens één volwassene in het huis aanwezig. De naam van de ouders van het schietende kind is nog niet bekendgemaakt maar Williams liet duidelijk weten dat deze verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de daden van hun spruit.

De aangeslagen politieman gaf op onverscholen wijze zijn mening over wapenbezit in de Amerikaanse stad en staat. "Dit is weer een nutteloos verlies van leven voor de stad en het is er weer eentje die regelrecht is gerelateerd aan vuurwapens. We zullen eens goed moeten kijken naar wat we kunnen doen om deze vuurwapens uit de maatschappij te kunnen weren, aangezien er aan het bezit daarvan nog nooit iets goeds voort is gekomen."

Een vakman aan het werk zien

Gistermorgen ging ik naar de garage van Marcel om de banden van mijn motor te laten vervangen. Het zou een paar uurtjes duren, want ook de voorremblokken waren aan vervanging toe. Ik had weinig anders te doen, dus ik bleef met een bakje koffie bij de hand lekker kijken. De eerste meevaller was dat Marcel de bandenwisselaar al had omgebouwd naar motorbanden, dat scheelde dus weer tijd.

'Adam zkt. Eva' in de prijzen gevallen

De RTL5-serie Adam zkt. Eva is op de grote beurs voor tv-formats in Cannes, de MIPTV, in de prijzen gevallen. Het datingprogramma, waarin singles elkaar naakt ontmoeten, werd uitgeroepen tot beste en meest innovatieve format van 2014 in de categorie reality. Dat heeft producent Eyeworks zondag laten weten.

In Nederland is Adam zkt. Eva vorige week het tweede seizoen ingegaan. Het programma draait ook in Spanje en Duitsland en heeft lokale versies in tien landen. Eyeworks verwacht het format in Cannes aan nog meer partijen te kunnen verkopen.

Van Gaal vooral blij voor de fans

Louis van Gaal was na de zege van Manchester United op Manchester City (4-2) vooral blij voor de fans. "Die hebben hier drie jaar op gewacht. Ze hebben al die tijd beschaamd over straat gelopen, omdat City boven United stond. Dat is nu weer anders", zei de tevreden coach bij FOX Sports.

Van Gaal zag dat de gasten op Old Trafford beter begonnen en op 1-0 kwamen. "Pas na de 1-1 kregen we een beetje de bluf terug die we altijd hebben als we thuis spelen. Na rust hebben we echt heel goed voetbal gespeeld, daar ben ik heel blij mee."

Toch liep niet alles perfect. ManUnited beëindigde het duel met tien man, omdat Michael Carrick vlak voor rust geblesseerd naar de kant moest. "Ik heb een foutje begaan", bekende Van Gaal. "Ik heb te snel te veel gewisseld. Ik wilde enkele spelers belonen voor het harde werken, maar zo zie je maar dat je altijd een wissel over moet houden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.