Jason Clarke over de Terminator-twist: 'Het komt wel goed'

In de nieuwe trailer voor Terminator Genisys, die gisteren door filmmaatschappij Paramount werd vrijgegeven, zit een plottwist. Althans, dat hebben veel fans als conclusie getrokken. Maar volgens Jason Clarke, die in de film de rol van John Connor speelt, is er nog genoeg te beleven in de vijfde film in de serie.

Voor wie geen fan is van spoilers en om die reden voorzichtig is met het kijken van trailers is mogelijk de nieuwe trailer voor Terminator Genisys, en vanaf de volgende zin ook dit nieuwsbericht, er eentje om voorlopig maar even te vermijden. In de trailer is namelijk te zien hoe John Connor, leider van het verzet in de toekomst, naar het heden reist en bovendien mechanisch is. Wanneer The Guardian, een rol van Arnold Schwarzenegger, hem een kogel door het lijf jaagt wordt ineens duidelijk dat Connor niet van vlees en bloed is, maar bestaat uit miljoenen mechanische deeltjes en hij zichzelf, niet ongelijk een T-1000 liquid terminator, eenvoudig kan herstellen.

Gevraagd wat hij vond van de twist door Entertainment Weekly, is Jason Clarke enigszins ontwijkend: "Deze film zet het volume op 11. Het neemt het idee van een machine die de goeieriken achterna zit en maakt het iets complexer binnen dezelfde wereld." De Australische acteur verklaart zowel een goede en een slechte kant van John Connor te spelen en laat tussen de regels doorschemeren dat de Connor in de trailer daadwerkelijk Sarah Connors zoon is, en niet bijvoorbeeld een kopie.

"Wanneer hij beschoten wordt doet het pijn, en hoewel hij op dat moment een machine is, weet hij nog niet wat hij daarmee kan doen. Hij is nog aan het leren; zich er wel van bewust, maar het nog aan het ervaren en aan het leren het te controleren." Volgens Clarke is Connor "niet volledig machine, niet volledig menselijk" en is zijn vorm een strategische gok van Skynet.

In reactie op de negatieve reacties op de trailer, waarin het kan overkomen alsof John Connors verschijning een aanzienlijke plottwist is, meldt Clarke "Blijf gewoon kijken. Als je te snel met de film stopt mis je de lol. Geef het een kans; het komt allemaal goed." Mogelijk heeft de informatie dat Connor een mechanische eigenschap heeft gekregen dus slechts een klein aandeel in het verhaal, dat het originele The Terminator uit 1984 gebruikt als springplank en zelf wil dienen als de eerste film in een nieuwe trilogie.

Terminator Genisys is te zien vanaf 9 juli.

Terminator Genisys: Jason Clarke als John ConnorJason Clarke als John Connor