Kolles: "Bianchi zou voor Sauber geracet hebben"

Peterselieman

Jules Bianchi zou dit Formule 1-seizoen voor Sauber geracet hebben, zo heeft voormalig Force India en HRT-teambaas Colin Kolles aan Servus TV laten weten. De Fransman zou bij het team uit Hinwil een duo vormen met de Nederlander Giedo van der Garde, maar een zware crash op Suzuka zorgde voor een heel andere uitkomst.

Bianchi ligt sinds het ongeval in Japan in coma, terwijl Van der Garde uiteindelijk met een afkoopsom genoegen heeft moeten nemen na zijn stoeltje bij de rechter geclaimd te hebben. Sauber moest hierna een noodsprong maken en legde Felipe Nasr en Marcus Ericsson vast. Kolles: "Er waren geen drie contracten maar zes." Naast de genoemde Van der Garde, Nasr en Ericsson waren dat Bianchi, Adrian Sutil en Esteban Gutierrez. Laatstgenoemde is nu testrijder bij Ferrari.

Bianchi kwam voort uit het opleidingsprogramma van Ferrari en zou het team uit Hinwil een gunstige motorendeal opgeleverd hebben, waardoor de zorgen verlicht werden. Kolles claimt dat Bianchi getekend zou hebben luttele uren voor zijn zware crash.

Sauber maakte na Japan de keuze om nog meer coureurs vast te leggen. Kolles: "Ik snap het gedrag van Monisha Kaltenborn niet. Je kunt niet een stoeltje verkopen, er geld voor ontvangen en zes maanden later het opnieuw verkopen." Volgens Kolles bewust voor deze strategie gekozen en hiermee de ellende over zichzelf afgeroepen.