CD: Morgoth - Ungod

dekatophetspek

Aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw was Morgoth één van de eerste toonaangevende Duitse death metalbands die metalliefhebbers wisten te verrassen met fijne platen als Pits of Utumno (1988), Cursed (1991) en Odium (1993). Nadat de verkopen van het ambitieuze album Feel Sorry For The Fanatic nogal tegenvielen ging de band in 1994 uiteen om rond 2010 weer bij elkaar te komen voor een reunie tournee, waarvan ook een live-album werd gemaakt. Net op het moment dat de band van plan was om een nieuwe plaat op te nemen liet zanger Marc Grewe echter weten dat hij ermee ging stoppen en moesten de mannen haastig op zoek naar een nieuwe vocalist.

Morgoth - Ungod

Nu is Morgoth nog steeds een hoogstaande naam in de metalscene en zo duurde het dan ook niet erg lang voordat de groep een geschikte opvolger voor hun vertrekkende zanger had gevonden in de persoon van Karsten Jäger (Disbelief). Met Ungod heeft Morgoth zonder enige twijfel hun meest zware album tot op heden uitgebracht. Waar we bij vakgenoten als Kreator, Destruction en Sodom duidelijk kunnen horen dat we met een Duitse band te maken hebben is daar bij Morgoth weinig van terug te horen.

Wat wel goed te horen is dat dit een stel muzikanten is die opgegroeid zijn met de boeken van Tolkien en de betere metalplaten uit de jaren tachtig en negentig. Morgoth maakt namelijk ouderwets klinkende death metal met een stevige dosis thrash metal. Dat de mannen nog steeds niets aan kracht hebben ingeboet wisten we vorig jaar al toen als voorproefje de God is Evil-EP verscheen, waarop Karsten Jäger zijn vocale kunsten voor het eerst mocht laten horen. Ungod werd eind 2014 opgenomen in de Sound Division Tonstudio in Sundern waarbij al het productiewerk in eigen beheer werd gedaan. Het resulteerde in een solide album met een elftal bruut beukende tracks.

Geheel in de stijl van hun muzikale voorgangers bevat ook de plaat van Morgoth een tweetal instrumentale tracks waarmee op de vinylversie van Ungod de plaat aan beide kanten wordt afgesloten. Het zijn mede dat soort details die net wat extra aan zo'n plaat kunnen geven en ook bij Morgoth wordt dat doel ruimschoots behaald. Ben je dus wel een liefhebber van de betere (Duitse) death metal uit de jaren tachtig en negentig dan mag Ungod van Morgoth eigenlijk niet in je collectie ontbreken. Een fijne brok melomaan geweld die smaakt naar meer.