FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 maart 2014

[Serie A] Kaká leidt Milan ruim langs Chievo

AC Milan heeft in de Serie A een prima zege behaald tegen Chievo. Het werd 3-0. Bij het team van Clarence Seedorf was Kaká de gevierde man. In de vierde minuut was het echter Mario Balotelli die de Rossoneri aan de leiding bracht.

De Italiaanse aanvaller rondde beheerst af na een voorzet vanaf de rechterkant van Adil Rami. Amper twee minuten later stond het al bijna 2-0, toen doelman Michael Agazzi nog net zijn vingertoppen tegen de inzet van Adel Taarabt kreeg. Na een kwartier zorgde ook Chievo voor gevaar. Het mocht Urby Emanuelson daarvoor bedanken, want door matig uitverdedigen van de oud-Ajacied kwam Simone Bentivoglio in scoringspositie. Keeper Christian Abbiati hield Milan op de been.

Milan liet Chievo daarna wat meer naar voren voetballen, waardoor er op de counter wat ruimte ontstond. Keisuke Honda kon op die manier Kaká alleen op de keeper afsturen. De Braziliaan, die zijn driehonderste duel voor AC Milan speelde, schoof de bal keurig langs Agazzi: 2-0.

Door Honda bleef het voor rust bij twee goals, want de Japanner miste een megakans om de score uit te breiden. Balotelli was niet zelfzuchtig, en hij wilde Honda van dichtbij laten scoren. De oud-speler van VVV-Venlo kreeg het echter voor elkaar om de bal over te schieten.  

Negen minuten na de pauze was de wedstrijd alsnog beslist. Emanuelson vond bij de linkerhoek van het strafschopgebied Kaká, die de bal vervolgens fraai langs Agazzi in de bovenhoek krulde. Op aangeven van Robinho kreeg Emanuelson zelf ook nog een goede kans. Hij schoot een kwartier voor tijd over het doel. Milan won zodoende met 3-0, ondanks dat Chievo in blessuretijd een strafschop mocht nemen.

Cristian Zaccardo, die de afwezige Philippe Mexes verving, maakte een overtreding op Cyril Thereau. De Fransman schoot van elf meter tegen de onderkant van de lat. Na 31 duels bezet AC Milan de negende plek in de Serie A. Het gat met de Europa League-plaatsen is nu nog vijf punten. Chievo staat nog steeds zestiende.

Uitslag PSV - FC Groningen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PSV en FC Groningen. De bezoekers wonnen verrassend met 2-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

PSV

2 - 3

FC Groningen

 3' Depay
 37' Locadia(pen)
   18' Zivkovic 
 20' Kostic 
 64' Chery 
 
 Gele kaart: Bruma, Rekik (PSV), Burnet, Botteghin, Wijnaldum (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.100
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Park
Schaars (Wijnaldum/46)
Hiljemark (Maher/87)
Ruiz (Narsingh/77)
Locadia
Depay
  Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet (Wijnaldum/30)
Kieftenbeld
Chery
Lindgren
v.d.Velden
Zivkovic
Kostic (Kirm/90 2)

Serena Williams pakt zevende titel in Miami

Serena Williams heeft voor de zevende keer in haar carrière het tennistoernooi van Miami gewonnen. De nummer één van de plaatsingslijst versloeg de als tweede geplaatste Chinese Na Li in de finale met 7-5 en 6-1.

Met haar zeven titels heeft Williams nu een absoluut record in handen. Ze deelde dat met Andre Agassi, die het in dezelfde week gehouden ATP-toernooi op het hardcourt van Key Biscayne zes keer op zijn naam wist te schrijven.

Williams kende een stroeve start in de finale en keek snel tegen een 5-2 achterstand aan. Li leverde daarna echter vijf games op rij in en kwam er vervolgens in de tweede set helemaal niet meer aan te pas.

Wintersportseizoen 2013/2014 - Deel II

Het is eind maart en dus zit het seizoen er in de meeste wintersporten, al dan niet bijna, op. Daarom blikken wij in twee delen terug op het seizoen in de World Cups in de diverse sporten, van het ijskanaal tot de pistes en van de schietschijven tot de schansen. In het eerste deel keken we terug op de sporten in het ijskanaal en het alpineskiën. Vandaag deel twee, met daarin langlaufen, schansspringen, de noordse combinatie en biatlon.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Heracles Almelo

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. Nijmegen en Heracles Almelo. De bezoekers wonnen met 2-1 door een doelpunt in de blessuretijd. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


N.E.C.-speler Alireza Jahanbakhsh in duel met Heracles Almelo-speler Bart Schenkeveld (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

Heracles Almelo

 20' Higdon    79' Davidson 
 90+5' Amoah 
 
 Gele kaart: Rieks (N.E.C. Nijmegen), Linssen, Quansah (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Te Wierik (83/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.107
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Vermijl
Nielsen
Conboy
Leiwakabessy
Jahanbakhsh (Castillion/88)
Stefánik
Rieks
Koolwijk (H. Mulder/53)
Jantscher (Hemlein/82)
Higdon
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
Rienstra
Davidson
Bruns (J. Veldmate/74)
Tannane
Quansah
Rosheuvel (Bel Hassani/61)
Uth (Amoah/58)
Linssen

[PL] Arsenal knokt zich naast Manchester City

Arsenal en Manchester City hebben zaterdagavond niet geprofiteerd van de nederlaag van Chelsea. Beide titelkandidaten hielden elkaar in een spannende wedstrijd in evenwicht. Arsenal bleek dit seizoen in de topwedstrijden vooral kwetsbaar in de openingsfase, en tegen Manchester City was dat niet anders.

De bezoekers waren vooral via de rechterflank zeer gevaarlijk, waar Jesús Navas en Pablo Zabaleta voortdurend Kieran Gibbs in de problemen brachten. De openingstreffer na negentien minuten kwam dan ook niet onverwachts. Lukas Podolski leed op het middenveld balverlies, waardoor Edin D¸eko uiteindelijk in scoringspositie kwam. De spits schoot tegen de paal, maar in de rebound stond David Silva op de goede plek om 0-1 te maken.

Het geplaagde team van Arsène Wenger leek daardoor te zijn wakker geschud, want Arsenal kwam daarna beter in de wedstrijd. De fans in het Emirates Stadium moesten echter tot na de pauze wachten voordat The Gunners echt de overhand kregen. Kort na rust leverde dat ook de gelijkmaker op.

Mathieu Flamini, die vorige week tegen Chelsea nog op de bank begon, was bij Arsenal de grote held. Hij klopte doelman Joe Hart na een voorzet van Podolski vanaf de linkerkant. Kort daarvoor miste D¸eko een grote kans, nadat keeper Wojciech Szczęsny een voorzet van Navas niet kon klemmen.

In een volledig open wedstrijd die beide kanten op kon, waren de beste mogelijkheden vervolgens voor Arsenal. Podolski had een tweede Londense treffer op zijn schoen, hij stuitte echter op Hart. Aan de andere kant moest Szczęsny ingrijpen bij een afstandsknal van Fernandinho.

In de slotfase was Olivier Giroud uit een vrije trap van Santi Cazorla gevaarlijk, terwijl Yaya Touré bijna scoorde uit een scrimmage. Het bleef in Noord-Londen echter 1-1. Door de nederlaag van Chelsea lopen beide teams een puntje in op de koploper. City staat nu twee punten achter (met twee duels tegoed) en Arsenal vijf.

[vid] Kut. Uur korter slapen vannacht!

Kut! Vannacht kunnen we allemaal een uur korter slapen, neuken, batsen, televisiekijken, sporten, stappen, zuipen, blowen, dromen etc. De klok gaat vannacht om 02.00 namelijk een uur vooruit waardoor we allemaal effectief een uur vooruit reizen in de tijd.

Door het verschuiven van de tijd, dat in alle lidstaten van de Europese Unie gebeurt, is het 's avonds langer licht. Doel is onder meer om met het extra daglicht energie te besparen. De maatregel werd in Nederland voor het eerst ingesteld in 1916.

Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd weer in. Dan wordt de klok weer een uur teruggezet en krijgen we een extra uurtje welverdiende nachtrust. Ook kunnen we vanaf dan weer om half 4 's middags met het licht aan gaan zitten.

De zomertijd komt in een weekeinde waarin het buiten al zomers aanvoelt. Zondag en maandag wordt het opnieuw warm en zonovergoten met temperaturen rond of boven de 20 graden.

Nibud krijgt 40 procent meer vragen over schulden

Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud heeft vorig jaar veertig procent meer vragen over schulden en het voorkomen ervan gekregen dan in het jaar daarvoor. Veruit de meeste vragen gaan over waar iemand hulp kan krijgen voor het oplossen van zijn schulden, meldt het Nibud zaterdag.

Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven zoeken vaker contact met het Nibud vanwege geldproblemen. Sommigen wilden hulp bij het oplossen van geldproblemen van werknemers en anderen wilden met de betalingsachterstanden van hun klanten aan de slag. Door het hele land werden 150 workshops georganiseerd over financiële problemen op de werkvloer.

Consumenten en bedrijven stelden vorig jaar meer vragen over hulp bij het regelen van geldzaken. In totaal beantwoordde het instituut vorig jaar 8500 vragen, een stijging van tien procent. De website van het Nibud werd 5,2 miljoen keer bezocht, een stijging van twintig procent.

Justin Bieber en Usher winnen plagiaatzaak

Justin Bieber en Usher hebben zich niet schuldig gemaakt aan plagiaat. De zangers werden voor tien miljoen dollar aangeklaagd omdat ze het nummer Somebody to Love uit 2010 zouden hebben 'gestolen'. De rechter oordeelde vrijdag echter in hun voordeel, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Twee andere artiesten namen in 2008 een liedje met dezelfde titel op. Ze boden Somebody to Love bij verschillende platenlabels en artiesten aan, onder wie Usher. Volgens hen speelde laatstgenoemde het nummer door aan Bieber, die een liedje met dezelfde titel opnam voor zijn album My World 2.0.

De rechter vindt dat, hoewel sommige elementen van de versie van Bieber en Usher inderdaad overeenkomen met de versie uit 2008, 'de sfeer, toon en het onderwerp aanzienlijk anders is'. Ook zou 'iedere luisteraar die er niet op uit is de overeenkomsten eruit te pikken het waarschijnlijk niet opvallen'.

Opnieuw ongeval bij WK-stadion São Paulo

Bij de Corinthians Arena in São Paulo is een bouwvakker ernstig gewond geraakt toen hij van acht meter hoogte naar beneden viel. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend, maar de brandweer van São Paulo heeft volgens ESPN Brazil bevestigd dat er een bouwvakker met zware verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht.

Hoe het ongeval kon gebeuren, is ook nog niet duidelijk. In de Corinthians Arena worden tijdens het WK van komende zomer zes wedstrijden gespeeld, waaronder het openingsduel op 12 juni tussen Brazilië en Kroatië. Nederland speelt in São Paulo tegen Chili, terwijl ook België (tegen Zuid-Korea) en Engeland (tegen Uruguay) er een pouleduel afwerken.

Het ongeval van dit weekend is helaas niet het eerste dat in São Paulo plaatsvond. Vorig jaar november kwamen twee werklieden van 42 en 44 jaar om het leven toen een bouwkraan omviel. Bij werkzaamheden in de stadions van Manaus en Brasilia vielen ook al enkele doden te betreuren.

Ondanks de deadline van 31 december 2013 die de FIFA stelde voor het bouwen van de stadions, zijn sommige WK-decors nog niet helemaal af. De verwachting is dat de Corinthians Arena volgende maand wordt opgeleverd.

[JL] De Graafschap klopt VVV-Venlo

De Graafschap heeft zaterdag in de Jupiler League een thuiszege geboekt op VVV-Venlo. Mede door twee goals van Nathan Kabasele eindigde het duel in Doetinchem in 3-1. De Graafschap stijgt door de overwinning naar de vijfde plaats, VVV blijft achter FC Dordrecht en Willem II op de derde plek steken.

Kabasele bezorgde De Graafschap een droomstart met goals in de zesde en veertiende minuut. Na een uur spelen bracht Prince Rajcomar de spanning terug, maar twaalf minuten voor tijd herstelde Vincent Vermeij de marge van twee goals. VVV beëindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Jules Reimerink.

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Vitesse en sc Heerenveen hebben voor de derde week op rij niet gewonnen. In Arnhem speelden ze met 2-2 gelijk. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd. 

Vitesse

2 - 2

sc Heerenveen

 31' Havenaar
 67' Traoré
   39' Finnbogason 
 58' Basacikoglu 
 
 Gele kaart: Kazaishvili, Mori (Vitesse), Raitala, v.Anholt, Ziyech, v.Aken (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 22176
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Achenteh (Vejinovic/82)
Mori
v.d.Heijden
v.Aanholt
Pröpper
Kazaisjvili
Labyad
Atsu (Djurdjevic/73)
Havenaar (Traoré/ 46)
Piazón
  Nordfeldt
Marzo
Kum
Kruiswijk
Raitala (v.Aken/56)
Sinkgraven
v.d.Berg
v.Anholt
Ziyech (Slagveer/90+1)
Finnbogason
Basacikoglu

Wilders sneert naar Rutte om Deurne

Geert Wilders heeft zaterdag venijnig uitgehaald naar premier Mark Rutte. Die zei donderdag in het Jeugdjournaal dat kinderen niet zullen worden uitgezet. De premier gaf aan dat hij kinderen wilde geruststellen na de uitspraken van Wilders over minder Marokkanen.

"Mark, ga je vandaag de kinderen van juweliers troosten?", schreef Wilders zaterdag op Twitter.

Kort voor de tweet van Wilders was er een persconferentie over een overval op een juwelier in Deurne. Daarbij werden vrijdagavond de twee overvallers doodgeschoten. Een van de twee was een 20-jarige Marokkaanse man uit Eindhoven, die al eerder was eerder veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf. De tweede dode overvaller is volgens het Openbaar Ministerie een in Nederland geboren man met wortels in Noord-Afrika. Zijn volledige identiteit staat nog niet vast.

De premier wilde zaterdag niet reageren op de tweet van Wilders.

'Te dikke' Kardashian niet op cover Harper's Bazaar

Kim Kardashian was voordat ze poseerde voor de cover van Vogue al gevraagd om de omslag van Harper's Bazaar te sieren. Dat ging echter niet door omdat de hoofdredactrice van het modetijdschrift de realityster te dik vond, schrijft zakenblad Women's Wear Daily.

De eerste gesprekken tussen Kardashian en Harper's Bazaar vonden al vorig jaar plaats, toen ze nog zwanger was. Hoofdredactrice Glenda Bailey wilde de 'te dikke' realityster daarom alleen in close-up op de foto hebben, wat bij Kardashian in het verkeerde keelgat schoot.

De realityster zou ook haar bedenkingen hebben gehad over de fotograaf die de kiekjes zou nemen, Terry Richardson. Toen Kardashian te horen kreeg dat Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour haar ook wilde, verkochte ze Harper's Bazaar een 'nee'.

Kardashian kwam uiteindelijk samen met verloofde Kanye West te staan op Vogues vorige week verschenen aprilnummer. De omslag deed het nodige stof opwaaien. Wintour bezwoer eerder namelijk nooit in zee te gaan met de 'ordinaire' Kardashian. Model Naomi Campbell noemde de cover lachwekkend.

Kerry onderbreekt terugreis naar VS

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zijn terugreis van Saudi-Arabië naar de Verenigde Staten zaterdag halverwege in Ierland onderbroken. Hij blijft langer in Europa voor overleg over de crisis rond Oekraïne.

Tijdens een tankstop in Shannon besloot Kerry terug te vliegen naar Parijs voor een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, op zondag of maandag. Kerry sprak tijdens de vlucht al met Lavrov nadat de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin vrijdag in een telefoongesprek hadden afgesproken een diplomatieke uitweg uit de crisis in Oekraïne te zoeken.

Kerry zou dinsdag toch al naar Europa terugkeren voor een bijeenkomst van de NAVO. Ook overwoog hij naar het Midden-Oosten te reizen om te proberen het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg te redden.

Kerry was afgelopen week met Obama op bezoek in Riyad, Rome en Den Haag, maar reist met zijn eigen vliegtuig.

Gebouwen in het donker voor Earth Hour

De lichten van tientallen gebouwen in Nederland worden zaterdagavond een uur lang gedoofd. Dat gebeurt in het kader van Earth Hour als signaal dat er zuiniger met de aarde moet worden omgegaan.

De nationale aftrap wordt om 20.30 uur gegeven op de Grote Markt in Haarlem. Astronaut André Kuipers en presentator Harm Edens, beiden ambassadeurs van het Wereld Natuur Fonds, doen dan het licht uit van de St. Bavokerk. Tegelijkertijd worden tientallen andere gebouwen in Nederland in het donker gezet.

In Amsterdam doen onder meer het Paleis op de Dam, de Magere Brug, de Westertoren en de ArenA mee. In Rotterdam gaan de Euromast en de Kuip op zwart en in Utrecht gaat het licht van de Domtoren uit. Ook in andere steden als Arnhem, Eindhoven, Tilburg en Assen worden gebouwen een uur niet verlicht.

Nederland is overigens niet het enige land waarin stil wordt gestaan bij Earth Hour. Over de hele wereld doen steden mee met de actie. Onder meer de Eiffeltoren in Parijs en Times Square in New York staan straks in het donker.

Jannes van der Wal bij Mies Bouwman

Jannes van der Wal (1956–1996) was een Nederlandse dammer. Hij werd onder andere wereldkampioen, viermaal Nederlands kampioen en was in het bezit van de titels Internationaal Grootmeester en Nationaal Grootmeester. Naast zijn damprestaties was hij ook bekend om zijn humoristische en excentrieke optreden. Zo miste hij ooit het NK dammen in Utrecht omdat hij in de trein in slaap was gevallen en een aantal keren tussen Groningen en Zwolle heen en weer was gereden. Nadat hij wereldkampioen was geworden werd hij uitgenodigd door Mies Bouwman.

Doodschieten overvallers lijkt noodweer

De Deurnese juwelier en zijn vrouw hebben hoogstwaarschijnlijk uit zelfverdediging vrijdag de twee overvallers van hun zaak doodgeschoten. "De handelswijze lijkt op een gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging", zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zaterdag op een persconferentie.

De twee zijn vrijgelaten, maar gelden juridisch nog wel als verdachten van doodslag. "Er lijkt sprake van zelfverdediging. Dat betekent dat een rechter het beroep op noodweer hoogstwaarschijnlijk zal honoreren. Ze zullen dus waarschijnlijk geen straf krijgen. Dat zou betekenen dat wij het niet aan een strafrechter gaan voorleggen", aldus Nieuwenhuizen.

Een van de dode overvallers was een 20-jarige man uit Eindhoven. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een Marokkaanse achtergrond. Hij was een bekende van politie en justitie; hij was eerder veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf. De identiteit van de tweede dode overvaller is nog niet bekend. Volgens het OM gaat het waarschijnlijk om een Nederlandse jongeman met wortels in Noord-Afrika.

In de winkel lagen twee wapens. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een wapen van de overvallers was, en een wapen van de juwelier en zijn vrouw. Het echtpaar had vermoedelijk geen wapenvergunning.

De juwelier en zijn vrouw zijn volgens burgemeester Hilko Mak "ontredderd".

In tegenstelling tot eerdere berichten was de vrouw van de juwelier in Deurne tijdens de overval wel in de winkel. Na het schietincident is ze wel naar huis gegaan om haar dochter te zoeken. Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Deurne.

Vrijdag was het verhaal dat ze thuis beelden had gezien van de overval in hun huis en daarop naar de winkel was gereden.

Doodschieten overvallers lijkt noodweer
Doodschieten overvallers lijkt noodweer (Foto: ANP)

Anand mag Carlsen uitdagen

Viswanathan Anand mag eind dit jaar proberen de wereldtitel schaken te heroveren op Magnus Carlsen. De Indiase grootmeester verwierf in de voorlaatste ronde van het kandidatentoernooi in Chanti-Mansijisk het recht op een nieuwe tweekamp met de Noor. Deze was hem in november in Madras duidelijk de baas.

Anand had zaterdag aan een remise tegen Sergej Karjakin genoeg. Daartoe werd pas na 91 zetten besloten. De Rus kreeg met wit wel enig voordeel maar raakte dat allengs kwijt. Levon Aronian, die ook nog een kans had, verloor van de Rus Dmitri Andreikin. Na diens 44e zet legde de Armeniër de zwarte koning om.

Anand sluit zondag af tegen de Rus Peter Svidler. Hij heeft na 13 ronden 8 punten, anderhalf meer dan vijf achtervolgers, onder wie nu ook Andreikin en diens landgenoot Vladimir Karjakin. Deze versloeg de Bulgaar Veselin Topalov.

Anand mag Carlsen uitdagen
Anand mag Carlsen uitdagen (Foto: ANP)

[PD] Messi schiet Barça vanaf elf meter langs Espanyol

Barcelona heeft de stadsderby tegen Espanyol zaterdag met veel moeite met 1-0 gewonnen. Er moest een strafschop aan te pas komen om de ploeg van Gerardo Martino aan een doelpunt te helpen. Na hands van Javi Lopez benutte Lionel Messi de buitenkans in de 77e minuut.

Espanyol moest het na een rode kaart voor doelman Francisco Casilla wegens hands buiten zijn strafschopgebied in de slotfase stellen met tien man. Omdat er al drie keer was gewisseld trok Lopez in de 83e minuut de keepershandschoenen aan. Hij wist zijn doel wel schoon te houden.

Barcelona is ten minste voor een paar uur koploper van de Primera Division. Atlético Madrid kan de Catalanen later zaterdag op bezoek bij nummer vier Athletic Bilbao weer van de eerste plek stoten. Real Madrid heeft vijf punten minder dan Barça en treft zaterdag in eigen huis Rayo Vallecano.

De drie titelkandidaten zijn ook nog actief in de Champions League. Barça en Atletico nemen het aankomende dinsdag tegen elkaar op in het miljoenenbal.

[PL] Koploper Chelsea verliest bij Crystal Palace

Chelsea heeft dure punten verloren in de strijd om de Premier League-titel. De equipe van Jose Mourinho ging zaterdag met 1-0 onderuit bij Crystal Palace. John Terry werd in de Londense derby met een eigen doelpunt in de 52e minuut de schlemiel van de middag.

Manchester City kan later zaterdag op bezoek bij Arsenal profiteren van de nederlaag van de koploper. Als de Citizens winnen komen ze op gelijke hoogte met Chelsea, terwijl ze dan twee wedstrijden minder gespeeld hebben.

Jonathan de Guzman viel in positieve zin op bij Swansea City. De oud-Feyenoorder scoorde in Wales twee keer tegen Norwich City. Door een goal van Wayne Routledge werd het uiteindelijk 3-0 voor Swansea, waar Michel Vorm op doel stond. Ricky van Wolfswinkel werd na 73 minuten gewisseld bij Norwich.

Zonder de geblesseerde doelman Tim Krul ging Newcastle United de boot in op bezoek bij Southampton: 4-0. Vurnon Anita speelde de hele wedstrijd voor de verliezende ploeg, Luuk de Jong alleen de tweede helft.

Erik Pieters was met Stoke City met 1-0 te sterk voor Hull City. West Bromwich Albion en Cardiff City remiseerden na een spectaculair slot met 3-3. Thievy Bifouma van West Brom (94e minuut) en Mats Möller Daehli van Cardiff (95e minuut) vonden diep in blessuretijd het net.

[Bundesliga] Reus leidt Dortmund langs Stevens' Stuttgart

Marco Reus heeft VfB Stuttgart zaterdag een punt door de neus geboord. Door een hattrick van de aanvaller werd het in Stuttgart 3-2 voor Borussia Dortmund. De ploeg van Huub Stevens blijft door de nederlaag met 24 punten op een degradatieplek staan in de Bundesliga.

Het scoreverloop maakte het puntverlies extra zuur voor Stuttgart. De landskampioen van 2007 kwam na negentien minuten op een 2-0 voorsprong, waarna Reus na een halfuur de 2-1 op het bord zette. Na een rode kaart voor Stuttgarts Georg Niedermeier vond de Duits international in de laatste 22 minuten nog twee keer het net. Dortmund staat tweede met 54 punten.

Bayern München, dat zich dinsdag al tot kampioen kroonde, verspeelde voor de derde keer dit seizoen punten. De ploeg van Pep Guardiola speelde in eigen huis met 3-3 gelijk tegen TSG Hoffenheim.

De trainer was de wedstrijd niet met zijn beste elftal begonnen. Met het Champions League-duel van aankomende dinsdag tegen Manchester United in gedachten startte Guardiola onder anderen met Arjen Robben, Thomas Müller, Philipp Lahm en David Alaba op de bank.

Paul Verhaegh kende met FC Augsburg een nare middag. De Nederlandse aanvoerder zag zijn ploeg met 3-0 verliezen bij FSV Mainz. Bayer Leverkusen, de nummer vier van de Bundesliga, wist in eigen huis niet van hekkensluiter Braunschweig te winnen: 1-1. Wolfsburg won dankzij een late goal van Naldo met 2-1 van Eintracht Frankfurt.

Klitsjko en Porosjenko snijden Timosjenko pas af

Vitali Klitsjko heeft zaterdag meegedeeld dat hij ervan afziet om in de verkiezingen op 25 mei een gooi te doen naar het presidentschap van Oekraïne. In plaats daarvan schaart hij zich achter de kandidatuur van de zakenman Petro Porosjenko, die hiermee in één klap favoriet is. Met het besluit verzekeren de twee mannen zich van machtige posities in de nieuwe regering en voorkomen zij waarschijnlijk de volledige terugkeer aan de macht van oud-premier Joelia Timosjenko.

Zowel Klitsjko (42) als Porosjenko (48) vervulde een belangrijke rol in de protestbeweging die de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari op de vlucht joeg. De demonstraties begonnen in november nadat Janoekovitsj plotseling afzag van een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie en de banden met Moskou aanhaalde. De protesten werden verder gevoed door grote onvrede over de wijdverbreide corruptie en een gebrek aan democratische hervormingen.

"De enige manier om te winnen is door uit de democratische rangen een enkele kandidaat naar voren te schuiven", zei Klitsjko op een bijeenkomst van zijn partij. Porosjenko zei op dezelfde bijeenkomst dat Oekraïne met het oog op agressie de rijen moet sluiten.

"Ons doel is om op een nieuwe manier te leven", zei Porosjenko. "Om Oekraïne zodanig vorm te geven dat er welvarende, vrije en eerlijke burgers zullen wonen die blij zijn dat ze Oekraïners zijn en leven in een land dat door de hele wereld gerespecteerd wordt."

Een analist ziet in het besluit van Klitsjko vooral een strategische zet. "Het verbond van Porosjenko en Klitsjko zal de samenstelling van het politieke veld fundamenteel veranderen en de kansen van andere kandidaten verkleinen", zei politiek analist Vadim Karasjov. "Het is duidelijk dat Joelia niet vecht voor de post van president, maar voor een toekomstige factie in het parlement."

Verschillende partijen hielden zaterdag bijeenkomsten om voor zondag hun presidentskandidaten te kiezen. Timosjenko kreeg overweldigende steun van haar Vaderlandpartij, die na de val van Janoekovitsj verschillende belangrijke regeringsposten in handen kreeg. Timosjenko, afkomstig uit het oosten van Oekraïne, moet in haar kandidatuur veel wantrouwen van nationalisten in het westen van het land overwinnen. In een toespraak tot haar aanhangers haalde zij uit naar de Russische president Vladimir Poetin en de annexatie van de Krim door Rusland.

"Poetin wilde ons Oekraïners straffen om ons verlangen naar vrijheid, voor onze keuze voor Europa, voor ons vermogen om te vechten. Als jullie mij het vertrouwen geven om president te worden, zal geen duimbreed Oekraïense grond aan de agressors toegeven."

De Partij van de Regio's, de voormalige regeringspartij, besloot op haar proces om Janoekovitsj te royeren. Zij schoof Michail Dobkin, de vroegere gouverneur van de overwegend Russischtalige provincie Charkiv, naar voren als presidentskandidaat.

Voor de strijd om het presidentschap hebben zich nog meer dan twaalf andere kandidaten gemeld, onder wie een die zich had uitgedost als Darth Vader, een figuur uit Star Wars, geflankeerd door aanhangers verkleed als Imperial Stormtrooper en Chewbacca.

Van de kandidaten lijkt Porosjenko verreweg over de beste papieren te beschikken, zeker nu hij de steun heeft van Klitsjko. Volgens een peiling half maart had Porosjenko de steun van 36 procent van de kiezers, gevolgd door Klitsjko met dertien procent. Timosjenko kon slechts rekenen op twaalf procent van de kiezers en Dobkin op vijf procent.

Grondwetfeest trekt 65.000 bezoekers

De viering van het tweehonderdjarig bestaan van de Nederlandse grondwet trekt zaterdag veel bezoekers naar Den Haag. Voor alle instellingen die hun deuren hebben geopend, staan lange rijen, zegt een woordvoerder van de organisatie. In totaal zijn al zeker 65.000 mensen langs geweest.

Onder meer de Ridderzaal, het Catshuis en enkele ministeries zijn zaterdag te bezichtigen. Ook de Eerste en Tweede Kamer, de Trêveszaal, de Hoge Raad en de Raad van State zijn open voor het publiek. De woordvoerder noemt het opvallend dat alle activiteiten het goed doen en niet alleen de blikvangers als het Catshuis en de Trêveszaal.

"Ik kan wel zeggen dat het een groot succes is", aldus de zegsman. Mogelijk heeft ook het mooie weer een grote rol gespeeld bij de grote bezoekersaantallen. De feestelijkheden duren nog tot 17.00 uur.

Koning Willem-Alexander was eerder zaterdag ook aanwezig op het Grondwetfestival. Hij ging onder meer langs het Kabinet van de Koning en bezocht enkele buitenactiviteiten op het Lange Voorhout.

De viering van het tweede eeuwfeest van de grondwet is onderdeel van de festiviteiten rond tweehonderd jaar koninkrijk. Op 29 maart 1814 stelde de Vergadering van Notabelen - zo'n vijfhonderd voorname burgers, benoemd door de latere koning Willem I - de grondwet vast.

Gridstraf voor Bottas in Sepang

Valtteri Bottas zal morgen de Grand Prix van Maleisië slechts vanaf een achttiende positie aan mogen vangen. De Fin was met de Williams twee weken geleden in Australië nog de smaakmaker, maar kende vandaag op Sepang een lastige kwalificatie en liep bovendien nog tegen een gridstraf aan. Teamgenoot Felipe Massa werd dertiende.

De Maleisisische regen was Bottas vandaag niet gunstig gezind. "Het deed denken aan onze kwalificatie in Melbourne twee weken geleden. Hoe meer het regende en hoe meer water er op de baan lag, hoe minder grip de achterkant van de auto had. Zowel op intermediates als full wets konden we simpelweg geen grip vinden."

Daarnaast kreeg de Williams-coureur voor het tijdens de kwalificatie hinderen van Daniel Ricciardo een gridstraf van drie plaatsen opgelegd en bovendien twee strafpunten op het puntenrijbewijs. "Ik had echt niet verwacht daar een straf voor te krijgen. In mijn ogen was er niets aan de hand en Daniel heeft er geen nadeel van ondervonden."

Aegon gedagvaard om woekerpolissen

Aegon is gedagvaard voor het aanbieden van woekerpolissen. De rechter oordeelde in juni vorig jaar al dat gedupeerden van Koersplanovereenkomsten van Aegon-dochter Spaarbeleg schadeloos moeten worden gesteld, maar in een nieuwe collectieve procedure wordt een fors hogere claim neergelegd, meldt de vereniging Woekerpolis.nl zaterdag.

Ook voor alle andere woekerpolissen van Aegon wordt een schadeclaim neergelegd. Aan de dagvaarding ging volgens de vereniging een analyse van duizenden polissen vooraf. "Zonder de hulp van onze leden was dit nooit gelukt. Doordat zij ons hebben voorzien van alle offertes, brochures en voorwaarden, weten wij nu precies wat er mis is bij de producten van Aegon", stelt voorzitter Ab Flipse van Woekerpolis.nl. "De buitensporig hoge kosten verklaren waarom al die polissen bijna niets opleveren."

Aegon zou in de afgelopen 25 jaar 1,3 miljoen woekerpolissen hebben verkocht. Na de uitspraak van de rechter over Koersplan kondigde Aegon aan met aanvullende compensatie te komen. Maar volgens Flipse moet daar niet te veel van worden verwacht. Vezekeraars zouden vaker dergelijke compensaties aankondigen, maar in het verleden bleken die volgens Flipse maar een fractie van de werkelijk geleden schade. De vereniging verwacht dan ook aanzienlijk hogere bedragen binnen te kunnen halen.

Eerder werd Nationale Nederlanden al door de vereniging gedagvaard. Uiteindelijk moet dat met alle aanbieders van woekerpolissen gebeuren.

De Consumentenbond meldde eerder deze maand dat mensen die vorig jaar compensatie kregen van Aegon voor hun woekerpolis, mogelijk te veel belasting betalen. Dat komt volgens de organisatie doordat de verzekeraar de compensatie verkeerd zou hebben doorgegeven aan de Belastingdienst. Mensen zouden daardoor onnodig twintig procent belasting over de compensatie betalen. Aegon liet toen weten de zaak te onderzoeken en stelde dat het te vroeg is om te concluderen dat sprake is van een fout.

Dumoulin de snelste in tijdrit Critérium

Tom Dumoulin heeft de tijdrit in het Critérium International gewonnen. De Nederlandse wielrenner van Giant-Shimano legde de zeven kilometer op Corsica zaterdag af in negen minuten en zeven seconden. Rohan Dennis van Garmin-Sharp was drie seconden langzamer. Bob Jungels (Trek) werd op tien seconden derde.

Dumoulin neemt door zijn zege de leiderstrui over van Nacer Bouhanni, die zaterdag de ochtendetappe op zijn naam had geschreven. Zondag staat de afsluitende derde etappe met aankomst bergop op het programma.

Tiësto zegt optreden Venezuela af wegens onlusten

Dj Tiësto heeft een optreden in de Venezolaanse hoofdstad Caracas afgeblazen wegens de gespannen politieke situatie in het Zuid-Amerikaanse land. De wereldberoemde Nederlandse dj laat weten dat dit 'niet het moment is' voor een feest in Venezuela.

In het land vinden al anderhalve maand gewelddadige protesten plaats tegen de socialistische president Nicolas Maduro. Daarbij vielen al 37 doden. Sinds hij vorig jaar de flamboyante, aan kanker overleden president Hugo Chávez, opvolgde, laaiden de spanningen wegens onder meer hoge inflatie en criminaliteit hoog op.

Het optreden van Tiësto zou volgende week vrijdag plaatsvinden op een universiteit in Caracas. De dj laat weten dat hij hoopt op korte termijn het optreden alsnog te kunnen geven. Ook de Italiaanse zanger Jovanotti zegde onlangs een concert af dat hij in april zou geven.

Amy Winehouse gaat op wereldtournee

Amy Winehouse gaat waarschijnlijk op wereldtournee. Dat is opmerkelijk, omdat de zangeres al een tijdje dood is.

Miljardair Alki David wil echter een levensecht holografisch beeld van de overleden zangeres creëren en hiermee de hele wereld over gaan, schrijven Britse media op basis van boulevardkrant The Sun.

"Het plan is dat Amy eindelijk op wereldtournee gaat, iets wat haar niet is gelukt toen ze nog leefde", zegt een bron. Het is de bedoeling dat naast het hologram ook een orkest en Amy's vader Mitch onderdeel worden van de show. Hij liet eerder weten een dergelijk project goed te keuren.

Twee jaar geleden herleefde Tupac al als hologram op het podium. Tijdens het optreden van Dr. Dre op het Amerikaanse festival Coachella deed de rapper een aantal nummers mee.

Clement zegeviert na vlucht in Ronde van Catalonië

Wielrenner Stef Clement heeft de zesde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Nederlander van Belkin sprong zaterdag in de slotfase met succes weg van een vluchtgroep. Rudy Molard werd op drie seconden tweede, Pieter Serry eindigde een plek daarachter.

Clement maakte in de bijna 164 kilometer lange rit naar Vilanova i la Geltru lang deel uit van de vluchtgroep. Na mislukte aanvallen van onder anderen Molard en Serry had de geboren Tilburger wel succes. Voor Clement was het zijn tweede succes in de Catalaanse ronde. Eerder had hij al de bergtrui veroverd.

In het algemeen klassement veranderde er weinig. Joaquim Rodriguez bleef met een etappe voor de boeg de leider, op vier seconden gevolgd door Alberto Contador. Tejay van Garden staat op zeven seconden derde. De laatste etappe leidt zondag naar de Montjuïc in Barcelona.

Tienduizenden ontdoen straten van zwerfafval

Tienduizenden vrijwilligers hebben zaterdag in tientallen gemeenten de handen uit de mouwen gestoken om zwerfafval in hun woonplaats op te ruimen. De schoonmaakacties vonden plaats in het kader van de Landelijke Opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon.

Vooraf rekende de organisatie op ruim zestigduizend deelnemers, maar dat werden er uiteindelijk zo'n 75.000. Vergeleken met vorig jaar steeg het aantal schoonmaakacties met tien procent. In sommige gemeenten werden afvalwedstrijden georganiseerd en zelfs kunstwerken van afval tentoongesteld. Hoeveel zwerfafval er is opgeraapt, is niet bekend.

Het startschot voor de twaalfde editie werd zaterdagochtend gegeven door bioloog Freek Vonk in het Brabantse natuurgebied de Biesbosch.

Schoofs in finale ITF-Antalya

Bibiane Schoofs staat in de finale van het ITF-10k toernooi in Antalya. In de halve finale was de Wageningse te sterk voor de Turkse Basak Eraydin (WTA-317). Het werd 6-7(4), 6-1 en 6-4. Met haar drie kwalificatiepartijen meegerekend boekte Schoofs alweer haar zevende zege op het Turkse hardcourt.

Schoofs begon aan het toernooi zonder ranking. Ze is er lang tussenuit geweest vanwege blessureleed. Vorige week maakte ze haar rentree in het internationale circuit. In april en mei zal ze ITF-25k en 50k toernooien spelen met haar beschermde ranking van 230. In de finale in Antalya speelt ze tegen de als zevende geplaatste Denisa Allertova (WTA-368). 

'NSA had ruim 300 rapporten over Merkel'

De Amerikaanse afluisterdienst NSA had in een speciale databank over buitenlandse regeringsleiders meer dan driehonderd rapporten staan over de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag op basis van documenten die door klokkenluider Edward Snowden naar buiten zijn gebracht. In de databank zouden onder anderen ook de leiders van Peru, Somalië, Guatemala, Colombia en Wit-Rusland staan.

Eerder deze maand besloot de Duitse Bondsdag tot een onderzoek naar de afluisterpraktijken van de NSA en andere buitenlandse inlichtingendiensten, zoals het afluisteren van de mobiele telefoon van Merkel dat in 2013 aan het licht kwam. Daarnaast overwegen Duitse federale officieren van justitie een eigen strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

Advocaat vertrekt aan eind van seizoen bij AZ

Coach Dick Advocaat verlaat AZ aan het eind van dit seizoen. Dat laten de Alkmaarders weten. De Hagenaar heeft zijn vertrek zaterdagochtend aan de directie en spelersgroep meegedeeld.

Advocaat werd in oktober tot het eind van het seizoen aangesteld als trainer na het ontslag van Gertjan Verbeek. De mogelijkheid van een langer verblijf werd lange tijd echter nadrukkelijk opengehouden. Volgens de NOS heeft Advocaat besloten te vertrekken omdat hij niet de beschikking zou krijgen over een ruimer budget voor versterkingen en hij niet met dezelfde staf kon blijven werken.

De 66-jarige Advocaat staat dit seizoen voor de tweede maal aan het roer bij AZ. In het seizoen 2009-2010 trainde hij de Roodhemden enkele maanden na het vertrek van Ronald Koeman. AZ doet het dit seizoen met de zevende plek in de Eredivisie naar behoren. Bovendien heeft de club de kwartfinale van de Europa League bereikt, waarin Benfica de tegenstander is. De Alkmaarders werden donderdag door Ajax uitgeschakeld in de halve finale van de KNVB-beker.

[PL] United wint in aanloop naar treffen met Bayern

Manchester United heeft in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München van dinsdag geen misstap gemaakt. De ploeg van David Moyes versloeg met Alexander Büttner in de basis Aston Villa zaterdag op Old Trafford met 4-1. Juan Mata scoorde zijn eerste goal voor United, terwijl Wayne Rooney tweemaal het net vond. Javier Hernandez scoorde in de slotfase de vierde.

United leek na dertien minuten een lastige middag tegemoet te gaan. Ashley Westwood zette Villa toen met een vrije trap op 1-0. Rooney kon zeven minuten later echter vrij inkoppen, waarna Leandro Bacuna in de 44e minuut de 2-1 inleidde. De voormalig FC Groningen-back haalde Mata onderuit in het strafschopgebied. Rooney benutte de penalty die volgde.

Met Mata's eerste treffer voor United, onbedoeld voorbereid door Ron Vlaar, in de 58e minuut was het duel beslist. Moyes' equipe staat met 54 punten zevende in de Premier League. Het eerste duel in de kwartfinale van de Champions League tegen regerend Europees kampioen Bayern staat dinsdag op het programma.

Het treffen tussen United en Villa kende een vervelend begin voor de geplaagde Moyes. Een vliegtuig met een spandoek met daarop de tekst 'Wrong One - Moyes out' vloog kort na het beginsignaal over Old Trafford. De tekst was een knipoog naar de bijnaam van Chelsea-coach Jose Mourinho, de 'Chosen One'.

F. de Boer: "Van der Vaart geweldige spits"

Frank de Boer zou de terugkeer van enkele oud-Ajacieden toejuichen. De trainer van Ajax ziet veel perspectief met spelers als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder.

De Boer koerst met Ajax af op de vierde landstitel op rij. In de huidige selectie zitten volgens de coach geen exceptionele spelers als Christian Eriksen, Jan Vertonghen of Luis Suárez, die naar Engeland verhuisden. "Vertonghen speelde de bal hoog, dan ging Suárez als de brandweer. Die ging altijd als de brandweer", zegt De Boer tegen De Volkskrant.

"Als er een bal in de buurt was, ging hij rennen. De kwaliteit van Suárez mis je voorin. Dat heeft ook weer te maken met de kleine ruimtes waarin je speelt", aldus de 112-voudig international. De Boer (43) zou een terugkeer van enkele oud-Ajacieden toejuichen. "Rafael van der Vaart zou een geweldige spits kunnen zijn voor ons. Aanspeelpunt, beetje inzakken, buitenspelers aanspelen."

"Wesley Sneijder zou een fantastische linksbuiten zijn. Dat kan hij. Beetje inzakken en mensen wegsturen. Klaas-Jan Huntelaar zou ook fantastisch zijn. Heel veel spelers zijn hartstikke jong. Het is verdomd lastig om dat niveau van het duel met Barcelona in de Champions League te houden."

"Iemand van tien miljoen wil niet naar de Nederlandse competitie. Wij willen jonge spelers met in potentie het niveau Eriksen. Niet eentje, maar een stuk of vijf, zes", vertelt De Boer. De oud-verdediger van onder meer Ajax, FC Barcelona, Glasgow Rangers en Galatasaray kijkt ook nadrukkelijk in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

"Ik hoop dat aanvallers doorbreken. Dat verwacht ik ook. Kishna, Menig, Becker, El Ghazi. Er komen weer spelers aan. Dan hoop ik dat ze twee, drie jaar blijven, dat we stappen zetten. Dat we een team formeren dat het iedereen in Europa lastig kan maken. Ja, dat geduld heb ik", besluit De Boer. Komende zondag wacht een thuisduel met FC Twente.

FOK!sport foto-onderschrift week 13

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was NurKs met het volgende onderschrift: "Ooohhh!!! Die bitterballen zijn te heet!"

De opgave van deze week:

Olga Graf is dolblij met haar tweede plaats bij het WK Allround. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Olga Graf is dolblij met haar tweede plaats op het WK Allround. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Bazoer: "Talenten stromen sneller door bij Ajax"

Riechedley Bazoer ruilde de jeugdopleiding van PSV vorig jaar in voor die van Ajax. Het 17-jarige toptalent voelt zich thuis in Amsterdam. Tot een debuut in de hoofdmacht kwam het tot dusver nog niet, maar Bazoer heeft het gevoel dat hij wekelijks stappen maakt bij de regerend landskampioen.

Zijn wedstrijden werkt hij hoofdzakelijk met Jong Ajax af in de Jupiler League. Volgens de centrumverdediger annex controlerende middenvelder is het bij Ajax makkelijker om door te breken dan bij PSV. "Talenten stromen hier sneller door naar het eerste elftal", legt hij uit in gesprek met AT5. "Dat is ook de reden dat ik naar Ajax ben gekomen."

Bazoer is blij dat het beloftenteam in de Jupiler League uitkomt. "In de Jupiler League krijgt je weerstand, dan moet je echt bikkelen. Grote mannen, ze voetballen voor hun brood, jij komt daar als 17-jarige, dan moet je gewoon bikkelen. Ik speel het liefst als verdedigende middenvelder. Bij PSV stond ik rechts centraal achterin, daar kan ik ook goed uit de voeten. Je kan me dus wel zien als concurrent van Daley, ja."

Dit seizoen maakten ploeggenoten Ricardo Kishna en Jaïro Riedewald al de overstap naar het eerste elftal. "Leuk voor Riedewald en Kishna dat ze het nu goed doen, ik moet gewoon mijn best blijven doen", zegt Bazoer daarover. "Na de winterstop heb ik drie wedstrijden gespeeld, ik vind wel dat ik goed heb gespeeld. We zullen zien of ik er volgend jaar bij zit."

Dat de jonge middenvelder dicht tegen een debuut aanzit bleek tijdens de winterstop, toen Frank de Boer hem uitnodigde voor een trainingskamp met de hoofdmacht. "Het was leuk, maar ik raakte geblesseerd en kon toen die twee wedstrijden niet spelen. Toen ik terug kwam in Nederland bleek er een scheurtje in mijn meniscus te zitten, daardoor lag ik er zes weken uit. Dat was wel het diepepunt tot nu toe bij Ajax."

[Eredivisie] Preview speelronde 30

Komend weekend is het alweer tijd voor speelronde 30. Voor de ploegen, die onderaan in de Eredivisie staan, worden het spannende tijden. Dit geldt ook voor Roda JC Kerkrade en RKC Waalwijk, die zondag tegen elkaar strijden.

Voor Roda JC Kerkrade en RKC Waalwijk is dit hoe dan ook een teleurstellend seizoen. De Limburgers staan al sinds de start van de tweede seizoenshelft in de onderste regionen van de competitie. De hoogste positie bereikte de ploeg na vier speelronden. Toen stond de ploeg op de vijfde plaats, waarna het steeds verder wegzakte.


Frank van Mosselveld krijgt rood van arbiter Gözübüyük (PRO SHOTS / Kay in't Veen)

Ook RKC Waalwijk heeft dit seizoen de wind niet mee. De Waalwijkers zijn sinds de vijfde speelronde niet meer boven de vijfde plaats uitgekomen. Aan het begin van de rit lukte dit nog wel met een zesde stek na twee speelronden. Daarna ging het alleen maar bergafwaarts.

Toch lijken de supporters van RKC Waalwijk te geloven in handhaving in de competitie. Komend weekend reist de ploeg in elk geval met 1.000 supporters af naar Kerkrade. Dat moet de ploeg hoe dan ook vleugels geven. Aan de andere kant zal Roda JC Kerkrade de punten zich niet zomaar laten afnemen, aangezien de ploeg nu laatste staat. Bij winst springt de formatie van trainer Jon Dahl Tomasson over de Brabanders heen.


Oud-RKC'er Ard van Peppen (l) in duel met Romeo Castelen (PRO SHOTS / Kay in't Veen)

In onderlinge duels ontlopen Roda JC Kerkrade en RKC Waalwijk elkaar niet veel. Van de 41 gespeelde duels wonnen de Limburgers er zeventien en de Waalwijkers veertien. De overige duels eindigden gelijk. De grootste zege is voor Roda JC Kerkrade. Op 3 april 2010 werd namelijk met 5-1 gewonnen. De goals kwamen van Morten Skoubo, Mads Junker (3) en een eigen doelpunt van Jurgen Colin. Charlison Benschop deed wat terug voor de blauw-gelen.

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

Roda JC Kerkrade vs. RKC Waalwijk
5 Winst 7
4 Gelijk 4
21 Aantal gemaakte doelpunten 25

Naast de eerdergenoemde wedstrijd staan natuurlijk nog veel meer duels op de rol. Wat dacht je bijvoorbeeld van de topper tussen Ajax en FC Twente? Verder speelt ADO Den Haag tegen PEC Zwolle, krijgt sc Cambuur Leeuwarden AZ op bezoek en neemt N.E.C. Nijmegen het op tegen Heracles Almelo. De gevolgen voor de stand weten we zondagavond omstreeks 18.30 uur.

Wat wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
28 mrt om 20.00 uur NAC Breda - FC Utrecht FOX Sports 1
28 mrt om 20.30 uur Voetbal International RTL7
28 mrt om 22.55 NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
29 mrt om 18.45 uur Vitesse - sc Heerenveen FOX Sports 1
29 mrt om 19.45 uur N.E.C. Nijmegen - Heracles Almelo FOX Sports 3
29 mrt om 20.45 uur PSV - FC Groningen FOX Sports 1
29 mrt om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
30 mrt om 12.30 uur Feyenoord - Go Ahead Eagles FOX Sports 1
30 mrt om 14.30 uur Ajax - FC Twente FOX Sports 1
30 mrt om 14.30 uur Roda JC - RKC Waalwijk FOX Sports 5
30 mrt om 16.30 uur ADO Den Haag - PEC Zwolle FOX Sports 1
30 mrt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
30 mrt om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
30 mrt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

Opnieuw massale aangiftes tegen Wilders

Het begint een beetje een haatbaard te krijgen, maar een groep aangiftemarokkanen heeft zaterdag in Tiel opnieuw massaal aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. Volgens de politie was het bureau 'bomvol' (pun not necessarily intended). Ook in Utrecht werd veel aangifte gedaan. De politie opende er zelfs een extra balie.

Vooraf hadden ruim driehonderd mensen zich aangemeld om aangifte te gaan doen in Utrecht. In Tiel waren naar schatting ruim tweehonderd mensen op de been, meldt Omroep Gelderland.

Vrijdag deden ook al moskeegangers in Rotterdam massaal aangifte tegen Wilders. Hierbij werden verslaggevers vanzelfsprekend bedreigd en geslagen. In Nijmegen deden dinsdag vijfhonderd mensen aangifte na een oproep van burgemeester en wethouders.

Het totale aantal onzin-aangiftes loopt vermoedelijk ver boven de duizend. Justitie komt voorlopig niet met cijfers, maar zal later nog enkele duizenden euro's belastinggeld spenderen aan het tellen van deze politieke statements. Een woordvoerder zei eerder deze week dat dat pas gebeurd als 'alle' aangiftes binnen zijn.

De aangiften volgen op de vraag die Wilders stelde aan zijn achterban op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg of ze minder of meer Marokkanen wilden. Toen het publiek 'minder!' riep, zei hij dat te gaan regelen. De opmerking schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. Zij denken nu dat politiek bedreven wordt aan de aangiftebalie van de lokale politie die het daardoor veel te druk krijgt om échte aangiftes aan te nemen.

Beter zouden burgemeester en wethouders de mensen oproepen om volgende keer daadwerkelijk te gaan stemmen in plaats van achteraf het justitiële apparaat te frustreren.

Haags GroenLinks: Politie houdt meer, meer, meer allochtonen aan

GroenLinks raadslid Inge Vianen vindt dat er onderzocht moet worden waarom de politie in de Haagse Schilderswijk het zo vaak gemunt heeft op Marokkanen migranten. Het raadslid heeft zelf, zonder enig onderzoek, al vastgesteld dat de politie dat zonder de juiste redenen doet.

De Nationale ombudsman is volgens Inge bij uitstek geknipt om uit te zoeken waarom de politie in de Haagse prachtwijk de Marokkaan immigrant zo vaak op de korrel neemt. Voor uw eigen beeldvorming en onderzoek zend Omroep West zaterdag 29 maart een docu uit over de pesterijtjes van de politie tegen de brave allochtone bewoners.

Sinan Çankaya, cultureel antropoloog, pleit ook voor duidelijkheid. Dit omdat dan de vele geruchten dat Marokkaanse-Nederlanders vaker gecontroleerd worden in die wijk, die voor 90 procent uit allochtonen bestaat, eindelijk eens minder, minder, minder, kunnen worden.

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad vindt zo'n onderzoek overbodig. Je kan in een wijk waar 90 procent allochtoon is nou eenmaal niet evenveel of meer autochtonen dan allochtonen aanhouden is de logische redenatie. Boudewijn Revis (VVD) stelt dat dit zelfs het vertrouwen in de politie schaadt. Hij ziet de positieve resultaten van het verwijderen van de rotte appels en de dalende criminaliteit van jeugdbendes in de prachtwijk.

PVV Den Haag doet ook mee om de overbodigheid van het onderzoek te duiden. Léon de Jong zegt dat er geen sprake is van racistisch geweld door de politie die gewoon keihard moet kunnen optreden tegen het tuig dat de leefbaarheid in de wijk verziekt. Het bashen van politieagenten is nergens goed voor en de politie zou juist meer gesteund moeten worden in de strijd. Het afpakken van uitkeringen van geweldplegers noemt hij als een van de ondersteunende mogelijkheden om de diepgewortelde criminaliteit in de wijk te verminderen.

Volgens GroenLinkse Inge is het de schuld van de PVV dat een groot deel van de allochtone Hagenezen geen vertrouwen heeft in de politie. Ook is het de schuld van de PVV dat andere grotere partijen als PvdA en VVD nu ook steeds vaker gebruikmaken van het feit dat allochtone minderheden oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken. Ze refereert aan een onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat aantoont dat veel Turken en Marokkanen zich gediscrimineerd voelen als ze in aanraking komen met de politie.

[vid] Jongen haat ongeboren zusje

De ouders van de zesjarige Gunner en zijn twee zusjes wilden op een aparte manier duidelijk maken of zij een zusje of broertje zouden krijgen. Mamalief was namelijk zwanger.

Na een korte opbouw snijdt de jongen de feesttaart aan en ziet tot zijn grote schrik dat hij een zusje gaat krijgen. En daar is hij zo te zien verre van blij mee.

De ouders proberen inmiddels een leuk financiëel slaatje te slaan uit de video. Onder de video prijkt op YouTube de tekst "For licensing/usage please contact: licensing(at)jukinmedia.com". Gelukkig is in een EU-arrest onlangs nog beslist dat embedden van en linken naar vrij beschikbaar materiaal dat op legale wijze is geopenbaard volledig legaal is, dus daar kunnen ze weleens pech hebben.

Kamworor wint WK halve marathon in Kopenhagen

Geoffrey Kipsang Kamworor heeft zaterdag de wereldtitel op de halve marathon op zijn naam geschreven. De Keniaan finishte in Kopenhagen na 58 minuten en zeven seconden en bleef Samuel Tsegay uit Eritrea en Guye Adola uit Ethiopië dertien seconden voor.

De 21-jarige Kamworor won eerder al halve marathons in onder meer Berlijn en Lille. Vorig jaar werd hij vierde in de marathon van Rotterdam. Opvallend was vooral dat de Eritreër Zersenay Tadesse niet op het podium kwam. Hij was favoriet om voor de zesde keer de wereldtitel te pakken, maar moest enkele kilometers voor het einde de kopgroep laten gaan.

Bij de vrouwen was het goud ook voor Kenia. Gladys Cherono snelde in 1.07,28 uur naar de zege. Mary Wacera (1.07,43) en Selly Chepyego (1.07,51) zorgden in Denemarken voor een volledig Keniaans podium.

Ajax zonder Moisander tegen Twente

Ajax-verdediger Niklas Moisander kan zondag niet in actie komen in de topper tegen FC Twente. De Fin heeft teveel last van zijn linkerknie, meldt de koploper van de Eredivisie zaterdag. Mike van der Hoorn is zijn vervanger in de selectie.

De voormalig FC Utrecht-verdediger neemt in de Amsterdam Arena waarschijnlijk plaats op de bank. Stefano Denswil lijkt de eerste kandidaat om Moisander in het centrum van de verdediging te vervangen.

De selectie van Frank de Boer kent verder geen verrassingen. Joël Veltman is er na zijn rode kaart in het bekerduel tegen AZ van afgelopen donderdag (0-1 zege) gewoon bij. De verdediger mist door de kaart de bekerfinale tegen PEC Zwolle.

Ajax kan tegen Twente opnieuw een grote stap doen richting de vierde landstitel op rij. Bij een zege loopt de voorsprong op nummer twee PSV weer op tot negen punten. Twente komt bij een Amsterdamse overwinning op tien punten achterstand van de koploper.

[pic] Britney Spears is weer strak!

Britney Spears was ooit een bloedgeil stukje jailbait in schoolmeisjesuniform. De clip van Oops I did it again, waarin de toen 17-jarige Spears alle mannen deed kwijlen voor de crt-schermen, was de directe aanleiding voor haar succes.

Sinds enige jaren ging het echter bergafwaarts met Britney. Haar muziek bleek toch tegen te vallen, ze lubberde aan alle kanten uit en ze begon een behoorlijk ouwe rotkop te krijgen. Maar het tij lijkt zich te keren.

Britney viert haar ouwe artiestendag momenteel met optredens in Las Vegas, waar ze avond aan avond toeristen poogt te vermaken en al die dansjes lijken hun vruchten af te werpen. In een foto op instagram toont Britney vol trots haar sixpack en verschrikkelijke smaak in interieurdesign.

Een foto van na het uitademen is helaas niet voorhanden.

Ze heeft gewerkt, Bitch!

Cricketers uitgeschakeld op WK na derde nederlaag

De Nederlandse cricketers hebben zaterdag op het WK twenty20 in Bangladesh ook niet weten te winnen van Nieuw-Zeeland. De ploeg uit Oceanië won met een verschil van zes wickets. Mede door eerdere nederlagen tegen Zuid-Afrika en Sri Lanka is Nederland nu uitgeschakeld op het WK.

Oranje begon met batten en kwam mede dankzij een goede Peter Borren tot een totaal van 151/4 in twintig overs, waarna Nieuw-Zeeland dat onder leiding van Brendon McCullum in negentien overs wist te overtreffen.

Nederland, dat puntloos onderaan staat in zijn groep, treft in de tweede ronde nog Engeland. Dat duel wordt maandag gespeeld.

Ali B. is schuld van Douwe Egberts

Douwe Egberts is de directe schuldige dat we vandaag de dag nog steeds last hebben van 'multitalent' Ali B. Dat meldt het AD op basis van een interview op radiozender FunX.

Enkele jaren geleden balanceerde Ali B. op de rand van de faillissementsafgrond, maar een reclame voor koffiemerk Douwe Egberts hielp de Nedermocro er weer bovenop.

"Terwijl iedereen dacht dat ik super rijk was ging ik bijna failliet. Ik had een heel groot pand gekocht van 1,2 miljoen euro. Dat was voor de crisis. Na de crisis was dat pand niets meer waard," vertelt de openhartige excuus-Marokkaan. "Ik had ook nog eens een hele artiestenstal en een bedrijf met twaalf man personeel die doorbetaald moesten worden."

De theedrinkende Ali B. werd gevraagd om reclame te maken voor koffie en ondanks dat hij geen koffie drinkt beantwoordde hij in de reclame de vraag of hij een bakkie pleur wil met de leugen 'ja, lekker!'

De reden dat dit in het nieuws komt is overigens omdat Ali B. momenteel aan twee albums werkt en een nieuw tv-programma heeft. Die dienen natuurlijk allemaal geplugd te worden. Bij dezen.

Deurne: 'Gelukkig zijn daders dood, niet de eigenaar'

"Gelukkig zijn de daders dood en niet de eigenaar." Dat was een van de vele reacties van klanten van Bakker Ron in de Deurnese wijk Walsberg, waar vrijdagmiddag in een juwelierszaak twee overvallers werden doodgeschoten.

De overval met dodelijke afloop is zaterdag het gesprek van de dag in Walsberg. "Eigen schuld, dikke bult", zegt iemand anders. Maar er zijn ook zorgen. "Is het hier nog wel veilig?"

Bakkersvrouw Heidi Ossendrijver zegt dat het in de winkel nergens anders over gaat. "De eigenares van de juwelierszaak komt hier elke ochtend brood halen", vertelt ze. "Het zijn pittige mensen. Ze moeten hun mannetje staan. In die branche is het niet of, maar wanneer je overvallen wordt." Mensen in de wijk leven volgens haar heel erg mee. "Iedereen is blij dat de eigenaar nog leeft", zegt ze.

Meerdere buurtbewoners zagen een auto, waarin een van de daders tijdens de overval een tijdje zou hebben zitten wachten. "Hij zat er sigaretten te roken", vertelt een van hen. "De politie heeft de peukjes en een stuk kauwgum later nog als bewijsmateriaal opgeraapt. Op een gegeven moment duurde het hem te lang, reed zijn auto voor de zaak en ging naar binnen."

Volgens een buurman heeft de dochter van de juwelier afgelopen nacht politiebewaking gekregen. Ze was alleen thuis en voelde zich bedreigd, zei hij. De dochter was in de winkel op het moment van de overval maar wist te vluchten. Haar beide ouders zouden de nacht niet thuis hebben doorgebracht omdat ze in Eindhoven werden gehoord door de politie.

Wat er precies is voorgevallen tijdens de overval is nog niet duidelijk. De twee vermoedelijke overvallers werden doodgeschoten. De gemeente, politie en justitie geven aan het eind van de middag een persconferentie.

Lichamen overvallers Deurne geborgen

De lichamen van de mannen die vermoedelijk juwelier Goldies in Deurne probeerden te overvallen zijn zaterdagochtend geborgen. De technische recherche heeft heel de nacht doorgewerkt en is in de ochtend naar huis gegaan om uit te rusten, zegt een politiewoordvoerder zaterdag. Later wordt het onderzoek hervat met onder meer getuigenverhoren.

Over wat het onderzoek heeft opgeleverd wilde de woordvoerder nog geen mededelingen doen. Volgens Omroep Brabant gaat het verhaal dat de vrouw van de juwelier thuis via een videoverbinding zag dat haar man werd overvallen. Vervolgens zou ze naar de winkel zijn gereden en zou ze daar de overvallers hebben doodgeschoten.

De politiewoordvoerder wilde hier niet op ingaan. Ook wilde ze niet reageren op de vraag of de vrouw voor het onderzoek is ingesloten en of ze momenteel vast zit. Of de vrouw een wapenvergunning heeft wilde de woordvoerder ook niet zeggen. "We onderzoeken eerst wie er geschoten heeft. Mogelijk komen we later in de middag met meer informatie."

De juwelier raakte zelf bij de overval gewond aan zijn hand. Het is niet bekend om wat voor verwonding het gaat. Hij verkeert in ieder geval niet in levensgevaar. De politiewoordvoerder kon niet zeggen of hij nog in het ziekenhuis ligt.

Op sociale media krijgt de vrouw alvast veel steun van mensen die meer van de zaak menen te weten dan de rechercheurs van de politie. De facebookpagina 'Vrijspraak voor vrouw van de juwelier uit Deurne' heeft inmiddels ruim 3600 likes.

Den Haag viert tweede eeuwfeest grondwet

Het tweehonderdjarig bestaan van de Nederlandse grondwet is zaterdag de aanleiding voor allerlei activiteiten in Den Haag. Veel instellingen die een rol spelen in de Nederlandse democratie openen hun deuren, waaronder de Ridderzaal, het Catshuis en enkele ministeries.

Het centrum van de activiteiten voor het Grondwet Festival is het gebied rond het Plein, de Hofvijver en het Lange Voorhout. Behalve de Ridderzaal zijn daar ook de Eerste en Tweede Kamer, de Trêveszaal, de Hoge Raad en de Raad van State open voor het publiek. Iets verderop is de bibliotheek van het Vredespaleis te bekijken.

Koning Willem-Alexander geeft ook acte de présence. Het staatshoofd is 's middags in het Kabinet van de Koning. Ook zal hij de buitenactiviteiten op het Lange Voorhout bezoeken.

De viering van het tweede eeuwfeest van de grondwet is onderdeel van de festiviteiten rond tweehonderd jaar koninkrijk. Op 29 maart 1814 stelde de Vergadering van Notabelen - zo'n vijfhonderd voorname burgers, benoemd door de latere koning Willem I - de grondwet vast.

Het Grondwet Festival is het tweede van zes nationale evenementen die worden georganiseerd in verband met de verjaardag van het koninkrijk. De aftrap van de reeks was op 30 november afgelopen jaar, toen de landing van de latere Willem I op Scheveningen tweehonderd jaar geleden werd nagespeeld.

Brand gesticht bij Bandidos Heerhugowaard

Bij het clubhuis van Bandidos in het Noord-Hollandse Heerhugowaard is vrijdagnacht brand gestoken. Onbekenden hebben een stapel pallets tegen het clubgebouw op een bedrijventerrein aangestoken, meldt het Noord-Hollands Dagblad.

Donderdag werd bekend dat de leden van motorclub No Surrender in Heerhugowaard overstappen naar Bandidos. Na de chapter in Limburg vormen zij daarmee de tweede Nederlandse afdeling van Bandidos in Nederland.

Na het bekend worden van de overstap besloot de politie er direct permanent de wacht te houden. Bandidos wordt namelijk gezien als de aartsrivaal van de Hells Angels.

Vrijdag werd het politietoezicht vervangen door cameratoezicht. De eerste nacht zonder politiebewaking is het dus al meteen misgegaan. De brandweer moest een roldeur met een koevoet openbreken om na te gaan of de brand ook binnen woedde. De schade bleef volgens de krant beperkt tot een gesprongen raam en een verbrande dakrand. De brandweer heeft het vuur geblust. De politiebewaking is weer aanwezig.

In Sittard leidde de komst van Bandidos al tot problemen. In Nieuwstadt, vlak bij Sittard, werden twee keer explosieven gegooid naar de woning van de president van de Limburgse afdeling van Bandidos, Harrie Ramakers. Eerder was die lid van de Hells Angels in Oirsbeek.

Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard benadrukte donderdag nog niet bang te zijn voor onrust zoals in Limburg. Hij zei geen bezwaar te hebben zolang de motorclub zich aan de voorwaarden houdt.

Bouhanni zegeviert in openingsrit Critérium

Nacer Bouhanni heeft de eerste rit van het Critérium International gewonnen. De Fransman van FDJ bleef Nathan Haas (Garmin-Sharp) en Marko Kump (Tinkoff-Saxo) zaterdag in de 55 kilometer lange rit op Corsica in de sprint voor.

Daan Olivier van Giant-Shimano was op plek 26 de beste Nederlander, tien plekken hoger dan Thomas Dekker van Garmin.

Later zaterdag volgt een tijdrit van zeven kilometer met start en finish in Porto Vecchio. Zondag is de afsluitende derde etappe met finish bergop.

'BVD in 2002 gewaarschuwd voor chantabele Demmink'

De inlichtingendienst BVD is al in 2002 gewaarschuwd dat oud-topambtenaar Joris Demmink chantabel was omdat hij op de achterbank van zijn dienstauto seks zou hebben gehad met 'jonge jongens'. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van ambtenaar Tjeerd Postma en een externe adviseur die bij het ministerie van Justitie werkten.

Ondanks de waarschuwing werd Demmink benoemd tot secretaris-generaal van het ministerie. De BVD was de voorloper van de AIVD. Het is gebruikelijk dat kandidaten voor hoge posities op ministeries worden gescreend. Zo wordt nagegaan of ze ergens mee kunnen worden gechanteerd.

"Ik heb de BVD verteld van klachten van chauffeurs over nachteljke bezoeken aan een club en over een dienstreis naar Brussel, waar Demmink seks had met een jonge jongen op de achterbank van de dienstauto, terwijl de chauffeur alles zag door de achteruitkijkspiegel", zegt Postma, tot 1998 verantwoordelijk voor de chauffeursdienst, in de krant.

Postma zou het verhaal hebben gehoord van chauffeur Hans Bakker. Die ontkent in de krant stellig dat hij hier iets over heeft gezegd. "Het is allemaal uit de lucht gegrepen."

Een externe adviseur van de justitiële ondernemingsraad zegt volgens de krant dat hij de inlichtingendienst heeft verteld dat Demmink 'jongetjes in zijn dienstauto bestelde'. Dat zou hij hebben gehoord van de ondernemingsraad.

De ambtelijke top was volgens oud-justitiemanager John Moeleker op de hoogte van een klacht die een andere chauffeur, Rob Mostert, zou hebben ingediend. Moeleker hoorde later dat de zaak niet was onderzocht omdat Mostert kort na zijn klacht overleed.

Postma en de adviseur waarschuwden de BVD dat Demmink op deze manier chantabel was. Toch werd hij gepromoveerd. Deze maand is veel te doen geweest over de vraag of de naam Demmink voorkwam in het zogeheten Rolodex-onderzoek, dat draaide om seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Een oud-rechercheur verklaarde in de rechtbank van Utrecht dat Demmink in dat onderzoek voorkwam. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) herhaalde daarop dat Demmink niet in het onderzoek was opgedoken.Wel sloot hij niet uit dat de naam voorafgaand aan het onderzoek is gevallen.

Ook stelde hij dat de inlichtingendienst geregeld onderzoek heeft gedaan naar Demmink, 'zoals gebruikelijk bij dergelijke vertrouwensfuncties'. "De AIVD heeft mij bericht dat er nimmer aanleiding is gevonden om een verklaring van geen bezwaar te weigeren of deze te heroverwegen", schreef Opstelten in een Kamerbrief.

Een woordvoerder van het ministerie herhaalt de woorden van Opstelten nog eens in een reactie op het artikel. "De inlichtingendienst heeft alles onderzocht wat onderzocht moest worden en steeds was de conclusie dat er geen reden was om een verklaring van geen bezwaar te geven." De woordvoerder weet niet of de BVD destijds inderdaad is gewaarschuwd. Maar als dat zo is, zijn de signalen volgens hem onderzocht en is daaruit voortgekomen dat er geen reden tot zorg was.

Kim Feenstra en Mike Mendoza uit elkaar

Het huwelijk van Kim Feenstra en Mike Mendoza is voorbij. De twee gaan als goede vrienden uit elkaar, liet het model in een verklaring weten aan Shownieuws.

"We willen elkaar de ruimte en rust geven om dit op onze eigen manier te verwerken. We zullen altijd van elkaar blijven houden en terugkijken op een mooie periode", aldus de 27-jarige Feenstra, die in 2010 trouwde met de dj.

Feenstra zei eind vorig jaar nog dat ze over twee jaar een gezin wilde stichten. "Rond de 30 zou in mijn beleving een mooi moment zijn om aan kindertjes te beginnen", vertelde ze aan De Telegraaf.

'Nina' is echt in verwachting

Marly van der Velden is zwanger van haar eerste kind. Dat heeft de actrice, vooral bekend door haar rol van Nina in Goede Tijden, Slechte Tijden, vrijdag bekendgemaakt op Twitter. "We mogen het eindelijk van de daken schreeuwen", schreef ze bij een foto van haar zwangere buik.

De 26-jarige Van der Velden heeft sinds 2008 een relatie met Mike Meijer, opnameleider bij de RTL 4-soap. De actrice was vorig jaar nog in evakostuum te bewonderen in Playboy. Ferry Doedens, die in Goede Tijden, Slechte Tijden Marly's broer speelt, feliciteert zijn soapzusje op Twitter. "Ja, ik ga oom worden."

Verdediging Boston-verdachte wil FBI-dossier zien

De verdediging van de verdachte van de bomaanslag op de marathon van Boston eist inzage in het dossier dat de FBI over diens omgekomen oudere broer heeft aangelegd. De advocaten willen aantonen dat Dzjochar Tsarnajev sterk onder invloed stond van zijn broer Tamerlan. Als zij de jury weten te overtuigen, krijgt Dzjochar misschien levenslang in plaats van de doodstraf.

De advocaten willen de verslagen inzien van alle contacten die de FBI met Tamerlan heeft gehad. Zij wijzen op informatie van de familie Tsarnajev en andere bronnen waaruit zou blijken dat de veiligheidsdienst Tamerlan had benaderd om informant te worden over de Tsjetsjeense en moslimgemeenschap in Boston.

Het kantoor in Boston van de FBI wilde niet direct reageren, maar verwees naar een verklaring in oktober waarin de FBI stelde dat de twee broers nooit bronnen waren van de FBI, 'noch dat de FBI geprobeerd heeft hen als bronnen te rekruteren'.

De twee broers worden ervan verdacht op 15 april twee bommen te hebben laten ontploffen bij de eindstreep van de marathon. Drie toeschouwers kwamen om het leven en meer dan 260 mensen raakten gewond. Tamerlan (26) werd vier dagen na de aanslag in een vuurgevecht met de politie gedood, de toen 19-jarige Dzjochar werd enkele dagen later gewond gevangengenomen. Hem worden dertig feiten ten laste gelegd, op ruim de helft waarvan de doodstraf staat. Zijn proces moet in november beginnen.

Toronto Raptors na zes jaar weer in play-offs NBA

Toronto Raptors heeft na zes jaar weer de play-offs van de NBA bereikt. De Canadese ploeg versloeg vrijdagavond Boston Celtics met 105-103. DeMar DeRozan leidde de Raptors met dertig punten naar de overwinning die hen naar de play-offs bracht.

San Antonio Spurs won voor de zestiende keer op rij. De verliezend finalist van vorig jaar zette met 133-102 tegen Denver Nuggets zijn beste puntentotaal van dit seizoen neer. Marco Belinelli werd met 27 punten topscorer van het duel. De Spurs maken goede kans om zich als koploper van de Western Conference te plaatsen voor de play-offs.

Regerend kampioen Miami Heat had ook een makkelijke avond. Tegen Detroit Pistons werd het onder anderen dankzij LeBron James 110-78. De sterspeler scoorde zeventien punten en was goed voor twaalf assists en tien rebounds.

Overige uitslagen
Orlando Magic - Charlotte Bobcats 110-105 OT
Washington Wizards - Indiana Pacers 91-78
Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 108-97
Chicago Bulls - Portland Trail Blazers 74-91
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Lakers 143-107
New Orleans Pelicans - Utah Jazz 102-95
Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 94-81
Phoenix Suns - New York Knicks 112-88
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 100-93 

Toen Was Geluk Heel Gewoon-film in de bios

Joke Bruijs stond niet direct te trappelen om mee te werken aan de filmversie van Toen Was Geluk Heel Gewoon. De tv-serie, waarin de 62-jarige actrice te zien was met Gerard Cox, komt volgende maand naar het witte doek.

"Ik was enorm sceptisch. Ook Gerard vond het tricky", zegt ze zaterdag in het AD. "Met de tv-serie oogstten we geweldige kijkcijfers en positieve kritieken. Ook de herhalingen scoren. Wie zegt dat we straks weer mooie reacties krijgen? Brengen we ons eigen kind niet om?"

Het scenario deed Bruijs uiteindelijk toch besluiten om in de film te spelen. Het resultaat is vanaf 10 april te zien in de bioscopen.

Vettel: "Q3 was niet perfect"

Sebastian Vettel maakte een timing fout waardoor de pole-position naar Lewis Hamilton ging. De Duitser was tijdens de laatste deel van de kwalificatie net niet op tijd over de streep om een nieuwe tijd neer te kunnen zetten.

"Q3 was niet perfect. Ik had niet genoeg tijd om nog een tweede keer te gaan. Na de eerste run had ik het gevoel dat er hier en daar nog tijd te winnen was. Aan de andere kant, als Lewis nog een poging had gehad was hij alsnog sneller geweest. Aan het einde van de dag is het goed om op de voorste rij te staan. Als ik het goed heb sta ik morgen ook aan de goede kant van de startgrid", aldus Vettel tegenover de pers.

De kwalificatie verliep aan het begin al niet vlekkenloos, Vettel moest namelijk zijn auto resetten. "Aan het begin van Q1 realiseerden we ons dat er een probleem was, dus kwam ik binnen. Na het herstarten van de auto was het probleem opgelost en daarna ging het prima. Het was goed om weer in de regen te rijden, maar het was wel heel lastig. We zitten dicht op Hamilton en daar zijn we blij mee."

Anton Geesink Award voor Erica Terpstra

Erica Terpstra heeft zaterdag de Anton Geesink Award ontvangen uit handen van Willem Jan Stegeman, de voorzitter van de Nederlandse judobond. De oud-zwemster en oud-politica kreeg de ereprijs omdat ze 'een schoolvoorbeeld van de visie van de Utrechtse judoreus' is, zei Stegeman. "Een visie waarin de sport wordt gemaakt voor en door sporters", legt de judobond uit.

De bond roemt Terpstra's werk als bestuurder in de sport. Ze was eerder voorzitter van NOCNSF. "Ik vind het fantastisch om deze prijs in ontvangst te nemen. Tijdens de Spelen in Tokyo is Anton mijn idool geworden", zei de 70-jarige Terpstra. "Dit beeld krijgt een heel mooi plaatsje."

De oud-zwemster is pas de tweede die de Anton Geesink Award heeft ontvangen. Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge was in 2012 de eerste. De award wordt uitgereikt aan een persoon, stad of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport.

Italiaans duo zegeviert op WK ijsdansen

De Italianen Anna Cappellini en Luca Lanotte zijn in het Japanse Saitama wereldkampioen ijsdansen geworden. De vierde plek op de vrije kür bleek zaterdag genoeg voor de gouden medaille. Een dag eerder had het duo de korte kür gewonnen.

Cappellini en Lanotte werden in januari al Europees kampioen. Op de Olympische Spelen in Sochi eindigden de Italianen als zesde.

De Canadezen Kaitlyn Weaver en Andrew Poje wonnen in Saitama zilver. Het brons ging naar Nathalie Pechalat en Fabian Bourzat uit Frankrijk.

Aangifte onmogelijk om aangiftehype Wilders

Zo'n symbolische aangifte tegen Wilders is natuurlijk een leuk statement, maar als daarvoor verslaggevers worden mishandeld (zélfs als die van GeenStijl zijn) of aangiftes van écht misdrijven zoals beroving in het geding komen is het natuurlijk gewoon frustreren van de rechtsgang.

Een 15-jarige jongen die donderdag in Bos en Lommer aangifte wilde doen omdat hij van zijn telefoon was beroofd, werd door de politie weggestuurd met de mededeling dat hij na het weekend maar terug moest komen. De reden? De politie had geen tijd vanwege de stroom aangiftes tegen Wilders.

'Ik kan gewoon niet begrijpen dat de aangiftes tegen Wilders op dit moment belangrijker zijn dan een bedreiging en een beroving van een kind van 15', zegt Guldane, de zus van het slachtoffer.

Volgens de politie was de reden het ontbreken van een geldig legitimatiebewijs, en dus niet de aangiftes tegen Wilders, de reden dat de aangifte niet werd opgenomen. Volgens Guldane is dat onzin en beslist niet wat hen op het bureau werd verteld. Ze eist schriftelijke excuses van de politie en gaat maandag met haar broertje alsnog aangifte doen.

Proefproces tegen Belastingdienst in de maak

Belastingadviesbureau Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers willen de Belastingdienst voor de rechter slepen omdat die nog steeds uitgaat van het "onredelijk hoge" fictieve rendement van 4 procent op spaargeld. Dat heeft Grant Thornton-partner Cor Overduin zaterdag laten weten.

De partijen beginnen binnenkort een proefproces met een nog te bepalen belastingbetaler.

De fiscus gaat er vanuit dat een spaarrekening 4 procent rente oplevert, legt Overduin uit. Daarover wordt 30 procent belasting geheven, waardoor mensen jaarlijks 1,2 procent van hun spaargeld aan de fiscus moeten afdragen. "Maar de rentes liggen momenteel zo laag. Bij sommige spaarrekeningen is dat meer dan iemand aan rente van de bank ontvangt. Dat kan Europees rechterlijk niet zomaar", aldus Overduin.

De belastingadviseur wil dat de Belastingdienst een fictief rendement gaat hanteren dat meer meebeweegt met de werkelijke ontwikkeling van de rente. Dat kan bijvoorbeeld door uit te gaan van het vijfjarig gemiddelde rendement van een aantal banken.

Vanwege de mogelijkheden van hoger beroep kan het proefproces van Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers in theorie nog zeker 7 jaar duren. Maar als de rechter de standaard van 4 procent inderdaad afschiet, dan is het volgens Overduin aan de politiek in Den Haag om snel met een wetswijziging te komen.

[vid] Aangiftemoslim mept erop los

Altijd gezellig, zo'n symboolpolitiekaangifte tegen de vrije meningsuiting. De gekkies van GeenStijl besloten zich vrijdag in het asogepeupel bij de Rotterdamse aangiftemoskee te gooien om de aangiftemoslims wat vragen te stellen. Daar kwam bar weinig van terecht, want tegen alle verwachtingen in bleek het allemaal niet zo gezellig als gedacht.

De cameraman werd door een 'beveiliger-zonder-V-tje' gesommeerd te stoppen met filmen op de openbare weg. Vervolgens kreeg de cameraman rake klappen van dit goedwillende groepje medelanders die het goede voorbeeld aan het geven waren.

De aangestormde politie scheet zoals gebruikelijk bagger en besloot met de staart tussen de beentjes te vertrekken en de cameraploeg aan te raden vooral hetzelfde te doen, want vrij journalistiek bedrijven is prima, maar als een minderheidsgroepering zegt 'tot hier en niet verder' is het in Nederland over en uit met de vrije nieuwsgaring en kun je wel inpakken met je rechten.

Kopje thee en een stapeltje geld aanbieden dan maar?

Goedpraterij in 3... 2... 1...

[F1] Uitslag kwalificatie Maleisië

Lewis Hamilton heeft poleposition gepakt tijdens de kwalificatie voor de Formule 1 Grand Prix van Maleisië. In een verregende kwalificatie werd Sebastian Vettel knap tweede. Leider in het kampioenschap Nico Rosberg moest zich tevreden stellen met een derde plaats.

De kwalificatie werd verlaat gestart door de heftige regenval op het circuit van Sepang. Pas vijftig minuten na de geplande starttijd kon de eerste kwalificatiesessie van start. Hier was de grote verrassing dat Romain Grosjean een knappe tijd neerzette waardoor Adrian Sutil naast de verwachte namen van Lotus, Caterham en Marussia de rest van de tijd kon toekijken. De sessie werd enkele seconden voor het eind afgebroken door een flinke klap van Marcus Ericsson, waardoor er zo weinig tijd over was dat er geen nieuwe snelle tijden meer neergezet konden worden.

In de tweede kwalificatiesessie werd de rode vlag voor de tweede keer getoond aan de coureurs nadat Daniil Kvyat zich verremde en hij tegen de Ferrari van Fernando Alonso kwam, waardoor de stuurstang van de Ferrari brak. De auto van de Spanjaard was op tijd weer opgelapt om een snelle tijd te kunnen neerzetten. Kvyat miste de beste tien echter net doordat zijn teamgenoot hem nipt voorbij streefde.

De strijd om pole position werd al vroeg beslist door Hamilton. Zijn eerste snelle ronde werd niet meer verbeterd, al kwam Vettel nog tot op vijf honderdsten. Rosberg maakte enkele foutjes en stond lange tijd achter Alonso. Toen de rijders voor de laatste keer op de baan kwamen, maakte Vettel de fout om te laat de baan op te komen, waardoor hij werd afgevlagd voordat hij een snelle ronde kon starten. Het bleek echter geen dure fout doordat de baan een stuk natter was geworden. Rosberg wist echter wel nog zijn tijd te verbeteren en haalde zo toch nog de derde plaats binnen.

Uitslag kwalificatie

No. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Hamilton Mercedes 1:59.431   22
2 Vettel Red Bull 1:59.486 +0:00.055 20
3 Rosberg Mercedes 2:00.050 +0:00.619 23
4 Alonso Ferrari 2:00.175 +0:00.744 22
5 Ricciardo Red Bull 2:00.541 +0:01.110 20
6 Räikkönen Ferrari 2:01.218 +0:01.787 21
7 Hulkenberg Force India 2:01.712 +0:02.281 23
8 Magnussen McLaren 2:02.213 +0:02.782 20
9 Vergne Toro Rosso 2:03.078 +0:03.647 23
10 Button McLaren 2:04.053 +0:04.622 22
11 Kvyat Toro Rosso 2:02.351   16
12 Gutierrez Sauber 2:02.369 +0:00.018 16
13 Massa Williams 2:02.460 +0:00.109 16
14 Perez Force India 2:02.511 +0:00.160 15
15 Bottas Williams 2:02.756 +0:00.405 17
16 Grosjean Lotus 2:02.885 +0:00.534 17
17 Maldonado Lotus 2:02.074   8
18 Sutil Sauber 2:02.131 +0:00.057 7
19 Bianchi Marussia 2:02.702 +0:00.628 8
20 Kobayashi Caterham 2:03.595 +0:01.521 8
21 Chilton Marussia 2:04.388 +0:02.314 8
22 Ericsson Caterham 2:04.407 +0:02.333 7

'Abortusgrens moet omlaag'

Om binnen de kaders van de strafwet te blijven moet de grens tot wanneer abortus mag worden gepleegd omlaag. Dat stelt jurist Don Ceder zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam af op abortusrecht.

Ceder wijst erop dat de Nederlandse wet van een 'levensvatbaarheidsgrens' spreekt. In 1978 is op basis van de toenmalige stand van de medische wetenschap gezegd dat een foetus vanaf 24 weken levensvatbaar is. Voor die grens mag iemand nog een abortus ondergaan, daarna niet meer.

Op die grens van 24 weken is het beleid gebaseerd, maar deze grens is volgens Ceder echter nergens schriftelijk vastgelegd. En inmiddels is de grens wanneer een foetus levensvatbaar is opgeschoven. Zo is in Duitsland een levensvatbare baby geboren na 21 weken en vijf dagen. "Als je de wet serieus neemt, zul je in het beleid de grens van 24 weken moeten verlagen."

Het zou bij veel mensen ontbreken aan kennis van de wet. "Op een overheidswebsite staat dat de 24 wekengrens is vastgelegd in de Strafwet. Dat is dus niet zo. Juridisch gaat het om een belangenafweging tussen de nood van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Als je die belangenafweging nu opnieuw maakt, valt de 24 weken grens niet meer te rechtvaardigen", zegt hij.

Veel politici durven het debat hierover volgens Ceder niet aan omdat een verlaging al snel als een aantasting van verworven rechten zou worden gezien. Ceder spreekt zaterdag op een symposium van de, hoe kan het ook anders, katholieke juristenvereniging Pro Vita.

R. Koeman: "PEC Zwolle hoort niet thuis in Europa"

PEC Zwolle is dankzij het bereiken van de bekerfinale verzekerd van Europees voetbal. Feyenoord-trainer Ronald Koeman stoort zich daaraan. PEC Zwolle klopte woensdagavond N.E.C. in de halve finale van de KNVB Beker. Een dag later volgde Ajax, dat AZ elimineerde.

PEC kan zich opmaken voor Europees voetbal omdat Ajax afstevent op Champions League-deelname, mits de Amsterdammers bij de eerste twee eindigen. De ploeg van trainer Frank de Boer staat na 28 duels eerste in de Eredivisie. Feyenoord-coach Koeman betreurt de regeling. "Het is gewoon heel jammer dat er straks een ploeg in Europa actief is die daar helemaal niet thuishoort", zegt de na dit seizoen vertrekkende trainer tegen het Algemeen Dagblad. "Dit zeg ik met alle respect voor Ron Jans en zijn elftal."

"Ik begrijp dat de regel dat de verliezend finalist ook gewoon Europa in mag volgend jaar niet meer geldt. Dat is dan een goede beslissing", aldus Koeman. Feyenoord staat vijfde, op acht punten van koploper Ajax. PEC Zwolle bezet de achtste plaats. Het gat met Feyenoord is veertien punten.

"Het is heel gek dat je Europees voetbal kunt spelen terwijl NEC de zwaarste tegenstander is geweest op weg naar de finale van het bekertoernooi. Dan hebben we het over de hekkensluiter van de Eredivisie, hè. De rest van de duels van PEC was tegen amateurclubs of elftallen uit de Jupiler League. Dat vind ik te gek voor woorden", besluit Koeman. Feyenoord speelt dit weekend in eigen huis tegen Go Ahead Eagles.

'Nieuwe wielerploeg met Breukink en Boogerd'

Michael Zijlaard hoopt een nieuwe wielerploeg van de grond te krijgen met de hulp van oud-renners Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. De man van Leontien Zijlaard-Van Moorsel zoekt momenteel uit of het bedrijfsleven interesse heeft in het project.

"Het is nog héél pril om te zeggen dat er definitief een ploeg komt", zegt Zijlaard zaterdag in het AD. "Dus schreeuwen we dat nog niet van de daken. De komende maanden nemen we de tijd om in alle rust onze netwerken aan te boren. Komt het avontuur dan écht van de grond, dan moeten we na de Tour aan het eind van de zomer de eerste renners contracteren, zodat we begin 2015 kunnen starten."

Boogerd, Breukink en Van Poppel moeten de nieuwe ploeg vorm gaan geven en technisch gaan leiden. "Michael, Breuk en JP zijn jongens met een groot hart voor de wielersport. Het is alleen doodzonde dat ze dat wielerhart nu niet kwijt kunnen in het peloton", stelt Zijlaard, die de laatste jaren actief is voor sportmarketingbureau Leontien Total Sports.

Zijlaard benadrukt dat het moeilijk wordt zomaar een nieuwe ploeg uit de grond te stampen. "We moeten realistisch zijn. In een tijd dat zelfs schaatsploegen geen sponsor vinden na zestig keer goud in Sochi, wordt het niet makkelijk. Maar als je niets probeert, lukt het sowieso niet. We mikken daarom ook niet meteen op de World Tour en een sponsor met een miljoentje of acht. Wij starten bescheiden, vanuit de basis."

Belkin en Giant-Shimano zijn momenteel de twee Nederlandse ploegen in de World Tour.

Schade ploegleiderswagens Tinkoff door dronken chauffeur

Een (mogelijk) dronken chauffeur heeft voor grote schade gezorgd bij het Tinkoff-Saxo wielerteam. De Belg ramde vannacht twee ploegleidersauto's op de parkeerplaats van het hotel van het team in Kortrijk.

Eén van de twee wagens is total loss, terwijl de andere ook te beschadigd lijkt om zondag te kunnen gebruiken tijdens de WorldTour-race Gent-Wevelgem.

Luiten redt Europees team in Eurasia cup

Golfer Joost Luiten heeft zijn uitverkiezing in het Europese golfteam voor de eerste editie van de Eurasiacup in Kuala Lumpur volledig waargemaakt. Mede dankzij een afsluitende overwinning van de Nederlandse prof in de singles tegen de Japanner Koumei Oda (+1) ontsnapte de ploeg van captain Miguel Angel Jiménez op de laatste dag aan een blamerende nederlaag: 10-10.

Luiten leek na de 14e hole de zege al binnen te hebben (+3). Hij verloor echter de 15e en 16e hole, waardoor het op de laatste twee holes nog behoorlijk spannend werd voor hem. De 28-jarige Bleiswijker stelde uiteindelijk koelbloedig zijn zege en daarmee de gelijke eindstand in de Eurasiacup veilig.

Europa deelde op de openingsdag in de spelvorm fourballs meteen een zware klap uit: 5-0, inclusief een zege van Luiten aan de zijde van de Fransman Victor Dubuisson. Vrijdag kwam de Aziatische ploeg in de foursome sterk terug: 7-3. Luiten en Dubuisson lieten gezamenlijk een nederlaag noteren. Zaterdag konden alleen Luiten en Jiménez hun individuele partij namens Europa winnend afsluiten. Daarmee eindigde de continentale strijd gelijk: 10-10.

De Eurasiacup kan worden beschouwd als de Ryder Cup in het klein. Luiten is ook in beeld voor de titanenstrijd tussen Amerika en Europa in september in het Schotse Gleneagles, maar zekerheid over een uitverkiezing voor het Europese team krijgt hij pas komende zomer.

Veltman: "Moeten zorgen dat Tadic niet kan draaien"

Ajacied Joël Veltman is op zijn hoede voor het gevaar Dusan Tadic bij Twente. "Dat is een klasbak natuurlijk, schoot er onlangs tegen AZ in de laatste minuut ook nog een heel mooie bal in", vertelt hij tegen Novum Nieuws. Toch denkt Veltman te weten hoe de Serviër zondag in de Arena onschadelijk gemaakt moet worden. "Daar moet je kort opzitten, zodat hij niet kan draaien en niet in zijn spel kan komen."

Ploeggenoot Davy Klaassen verzekert dat Ajax in de topper van eigen kracht uitgaat. "Wij gaan spelen om te winnen. Ik weet niet wat het idee van Twente is, maar wij zullen volle bak op de aanval spelen." Bang voor de voorhoede van Twente is Klaassen niet. "Wij hebben ook een goede achterhoede. Als die in vorm is, moet er weinig door kunnen komen

Bij winst kan Ajax een flink voorschot nemen op de vierde landstitel op rij, weet Veltman."Als we winnen, zetten we een heel goede stap. Dan zetten we PSV op negen punten en alle concurrenten ook. We mogen het eigenlijk nu al niet meer weggeven en dan al helemaal niet."

Kwakman: "Dit is echt weer typisch NAC"

Kees Kwakman vond de vuurwerkactie voor NAC Breda - FC Utrecht (2-2) niet geslaagd, maar wel passen bij een club als NAC Breda. Voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd in het Rat Verlegh-stadion zwaar vuurwerk afgestoken. Dat was zo krachtig dat er gaten in het veld ontstonden. De 'kraters' moesten worden gedicht voordat het duel in Breda kon starten. Kees Kwakman hielp een handje mee.

"Ik zag de stukken hout met spijkers op het veld liggen, levensgevaarlijk voor ons", aldus NAC-middenvelder Kwakman tegen FOX Sports. "Ik moet me eigenlijk inhouden, maar dit is echt weer typisch NAC. Die kinderen in de line-up schrokken zich helemaal het leplazarus, die huilden bijna"

"Dan vraag ik me af: is dit nu de bedoeling? Niet te geloven, ik stond met allemaal houtstukken in mijn handen. Het is misschien ook een beetje zoals wij spelen. Het idee is leuk, maar de uitvoering niet helemaal. Misschien identificeren de fans zich daar wel mee", zei Kwakman toch nog met glimlach op zijn gezicht.

Over de wedstrijd had Kwakman gemengde gevoelens. "NAC ontsnapte aan een vroege rode kaart. Verdediger Henrico Drost ging al vroeg in de fout met een tackle op Steve de Ridder. Henrico gaf zelf ook toe dat het een rode kaart was. En dan hadden we met tien man gespeeld en waarschijnlijk nul punten gehad."

NAC was gaf in de slotfase nog een voorsprong uit handen. "We hadden met een overwinning klaar geweest. Nu moeten we toch nog een beetje naar onderen kijken. Die ploegen moeten ook nog tegen elkaar, maar ik ga niet zeggen dat we veilig zijn", besluit Kwakman.

Landstitel voor ijshockeyers Tilburg Trappers

De ijshockeyers van de Tilburg Trappers zijn voor de veertiende keer landskampioen geworden. De ploeg onder leiding van de Canadese coach Paul Gardner won vrijdag met 0-1 bij titelverdediger HYS Den Haag en bracht de stand in de best-of-sevenserie op een beslissende 4-2 voorsprong voor de ploeg uit Tilburg.

Bob Teunissen maakte de enige treffer van de wedstrijd. De Brabantse ijshockeyers konden vorige week in eigen huis al kampioen worden. In de verlenging ging het echter mis en won HYS Den Haag met 2-3. Bij de tweede kans in Den Haag was het wel bingo voor de Trappers. De equipe uit Tilburg wist eerder dit seizoen al de beker te veroveren.

Amy Acker gecast in Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Ze werd voor het eerst genoemd in The Avengers in 2012 en later nog eens zijdelings in een aflevering van Agents of S.H.I.E.L.D.: de celliste die romantisch geïnteresseerd was in Agent Coulson. Deze celliste heeft nu een naam en een gezicht: Audrey, en ze wordt gespeeld door Amy Acker.

Acker, die eerder al te zien was in een aantal andere Joss Whedon-producties, zoals Angel, Dollhouse, The Cabin in the Woods en Much Ado About Nothing en momenteel een hoofdrol heeft in de serie Person of Interest, zal te zien zijn in een komende aflevering van Agents of S.H.I.E.L.D. De serie vertelt over Phil Coulson en zijn team van agenten, en het eerste seizoen belicht onder andere hoe het kan dat hij nog in leven is na de gebeurtenissen in The Avengers.

Agents of S.H.I.E.L.D.: Amy Acker als Audrey
Agents of S.H.I.E.L.D.: Amy Acker als Audrey (foto: Marvel)

"Eén van de interessante dingen van deze rol was dat ze die achtergrond heeft van het al besproken zijn in de serie en in de film," vertelt Acker in een interview met Marvel. "Je weet dat ze een belangrijk iemand voor hem was, en daarom voor iedereen, en daarom, als een kijker, ook voor mij. Ik was benieuwd wie ze ervoor gingen casten, niet vermoedend dat ik dat zelf zou zijn."

Audrey zal te zien zijn in één aflevering, maar Acker vermoedt dat er de mogelijkheid is voor een terugkeer. "De manier waarop het eindigt in deze aflevering doet het erop lijken dat er een beetje hoop is dat ze ooit weer samen zullen zijn, of zoiets. Het voelt alsof ze voorbestemd zijn om elkaar weer tegen te komen," theoriseert ze.

Agents of S.H.I.E.L.D. begint komende week aan de laatste run van zeven afleveringen voor het eerste seizoen. De serie is in Nederland te zien bij Veronica, die qua uitzendingen iets achter loopt.

[vid] Joss Whedon biedt Korea excuses voor Avengers

De opnames voor de tweede Avengers-film gaan de wereld rond. Na in februari begonnen te zijn met achtergrondopnames in Johannesburg, Zuid-Afrika, begonnen de cast en crew formeel aan de opnames in Londen, halverwege maart. Daarna verplaatste de actie zich (letterlijk, zie verderop in dit bericht) naar Italië. Komende week is Seoul, Zuid-Korea, aan de beurt en regisseur Joss Whedon heeft zich alvast verontschuldigd voor de rommel die ze gaan veroorzaken.

"Ik ben heel dankbaar en enthousiast in jullie stad te mogen filmen," zegt hij in een videoboodschap op YouTube. "We gaan er een bende van maken en het wordt voor sommige mensen wat ongemakkelijk voor een paar dagen. Hier verontschuldig ik mij voor. Ik weet hoe het is. Ik woon in Los Angeles en daar gebeurt het me constant. Het is niet leuk. Ik hoop dat het het waard is."

Whedon voegt hieraan toe: "We houden van deze film, we houden van jullie stad, en met de twee samen kunnen we de steden van de wereld in een licht tonen zoals nog niet eerder is gedaan, zeker niet in Amerika. Om het te mogen tonen op de manier waarop we het gaan doen, en om alle geweldige actie te hebben als onderdeel van Avengers: Age of Ultron is een waar voorrecht. Ik bied mijn excuses aan voor hoe lastig het is om te doen. Maar uiteindelijk is het iets bijzonders. Dank je."

Avengers: Age of Ultron wordt eind april volgend jaar in de Nederlandse bioscopen verwacht. Naast de grote helden uit het vorige deel zullen ook James Spader als Ultron, Elizabeth Olsen als the Scarlet Witch en Aaron Taylor-Johnson als Quicksilver te zien zijn. Olsen en Taylor-Johnson zijn tijdens de opnames in Italië, dat in de film dienst doet als een Oost-Europees land, gespot door leden van de pers, die het één en ander hebben vastgelegd op foto's. De foto's tonen Scarlet Witch en Quicksilver in actie, maar ook Jeremy Renners Hawkeye en een stand-in voor Ultron waren aanwezig.

Meer foto's van de opnames zijn te zien bij de Daily Mail. De Italiaanse filmsite Bad Taste heeft ook bewegende beelden:

Ook enthousiast over deze film? Praat mee in het Avengers: Age of Ultron-topic op het forum!

Weer 80 rijden op A10 en A13

De mimimumsloomheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie en de A10 ten westen van Amsterdam gaat zaterdag van 100 naar 80 kilometer per uur. De trajectcontrole op de A13 staat dan echter nog niet aan doordat een nieuw controlesysteem is ingevoerd dat nog niet operationeel is.

"Er wordt wel gecontroleerd, al staat de trajectcontrole niet aan", meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Te hard rijden kan dus beboet worden." Wanneer het nieuwe systeem gaat werken, is nog niet bekend. Op de A10 werken trajectcontroles wel.

De maatregel is een gevolg van een rechtszaak die Milieudefensie had aangespannen. De organisatie laat weten blij te zijn dat de snelheidsverlaging dit weekend ingaat. "Dat is goed voor de gezondheid van de omwonenden, omdat de extra uitstoot door het harder rijden zorgt voor extra luchtvervuiling."

De snelheid op de snelwegen werd in 2012 verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Daarop stapte Milieudefensie naar de rechter omdat de vervuiling niet binnen de normen bleef. Die bepaalde in januari dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de snelheidsverhoging niet goed heeft voorbereid en de risico's niet goed heeft ingeschat.

In november had de rechter ook al bepaald dat de snelheid op de A13 omlaag moet, waartegen de minister in beroep ging. Omdat ze de behandeling daarvan niet wil afwachten, wordt de snelheid nu al teruggeschroefd. De vervuiling zou volgens de minister op de A13 net binnen de grenzen blijven. Milieudefensie bestrijdt dat.

Het is wachten tot Milieudefensie de volgende stap, een verlaging naar 60 kilometer per uur, gaat zetten.

Rutte zegt sorry om Zwarte Piet

Rutte heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan minister-president van Curaçao Ivar Asjes voor zijn uitspraken over Zwarte Piet. Hij heeft hem zelf gebeld om uit te leggen dat het een ongelukkige opmerking was, schrijft het AD zaterdag.

Bij een persconferentie over de nucleaire top kreeg Rutte zondag compleet absurde vragen over Zwarte Piet (ja, serieus). "Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel blij zijn als ze Sinterklaas vieren omdat ze hun gezicht niet hoeven te schminken. En als ik zelf Zwarte Piet moet spelen dan ben ik dagen bezig om de verf van mijn gezicht te krijgen", zei Rutte toen in zijn beste stonecoal English.

"Ik heb daar niemand mee willen beledigen", verduidelijkte Rutte vrijdag na de ministerraad tegenover een journalist van het AD. Bij zijn gesprek met Asjes zou die zijn excuses hebben geaccepteerd.

Rutte herhaalde ook nog zijn stelling dat 'black Pete' nu eenmaal 'black Pete' heet en niet 'green Pete'. De redactie kon helaas niet achterhalen welke wause wappie besloot om op een nucleaire top vragen te stellen over Zwarte Piet. Het geeft wel aan dat de accreditatieprocedure enkele behoorlijke zwakke plekken heeft gehad.

Stekkerauto's kosten burger half miljard

De in 2013 ingevoerde gunstige belastingsmaatregelen voor kopers van elektrische en hybride auto's hebben de fiscus, en dus de belastingbetalende burger zónder zo'n auto, al een half miljard gekost. Dat blijkt zaterdag uit een berekening van de Volkskrant.

Vorig jaar zijn ruim 22.000 van deze stekkerauto's verkocht. De financiële voordelen voor de best verkochte auto in deze categorie, de Mitsubishi Outlander PHEV, konden oplopen tot 31 duizend euro,' aldus de Volkskrant. De auto kost bij de dealer ruim 40.000 euro zonder btw.

Naast belastingvoordelen wordt ook een oplaadpunt gesponsord. Over het nut van deze subsidieslurpers wordt op de facebookpagina van de PHEV Community inmiddels volop gediscussiëerd. "Met de PHEV naar Oostenrijk (Weissensee) vertrokken. 3 keer tanken op een ritje van ongeveer 1200 km.. In mijn beleving is dat net aan 400 kilometer op een tank. Natuurlijk hebben we onderweg niet kunnen opladen maar 400 km ipv [de opgegeven] 824 km is wel een heel groot verschil."

Een ander doet dit af als onzin: "Gelul allemaal. Als je gewoon 60 rijdt, geen passagiers en bagage meeneemt en alle stoelen eruit sloopt, windje mee en heuvelaf rijdt bij een maximale luchtvochtigheid van 55% en een temperatuur tussen de 18 en 22 graden, niet afremt of gas geeft, dan zou je die 824 moeten halen. Easy."

Uitslag derde vrije training Maleisië

Nico Rosberg heeft tijdens de derde vrije training op het Sepang International Circuit de snelste tijd neergezet. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton noteerde de tweede snelste tijd. Kimi Räikkönen, die gisteren al tweede werd in de tweede vrije training, onderstreept zijn goede vorm met de derde tijd.

Na een kwartier in de sessie was Felipe Massa de eerste die een snelle tijd neerzette. Even later werd de tijd van de Braziliaan verbeterd, eerst door Räikkönen en daarna door de beide Mercedessen. Met nog twintig minuten te gaan zette Raikkonen nogmaals de snelste tijd neer, maar de zilverpijlen van Rosberg en Hamilton bleken andermaal sneller. Uiteindelijk zette Rosberg een tijd neer die meer dan een seconde sneller was dan die van Räikkönen.

Meer zorgen zullen er zijn bij McLaren. Het team dat bovenaan staat in het constructeurskampioenschap heeft problemen met de warmte in Maleisië. Beide coureurs wisten daardoor geen snelle ronde te rijden. Ook Lotus kende andermaal veel problemen waarbij beide coureurs veelvuldig naast de baan te vinden te waren.

Uitslag derde vrije training

No. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Rosberg Mercedes 1:39.008   13
2 Hamilton Mercedes 1:39.240 +0:00.232 13
3 Räikkönen Ferrari 1:40.156 +0:01.148 13
4 Vettel Red Bull 1:40.387 +0:01.379 14
5 Hulkenberg Force India 1:40.523 +0:01.515 15
6 Ricciardo Red Bull 1:40.686 +0:01.678 14
7 Alonso Ferrari 1:40.736 +0:01.728 14
8 Massa Williams 1:40.781 +0:01.773 20
9 Bottas Williams 1:40.891 +0:01.883 20
10 Perez Force India 1:41.029 +0:02.021 15
11 Kvyat Toro Rosso 1:41.182 +0:02.174 18
12 Vergne Toro Rosso 1:41.441 +0:02.433 18
13 Sutil Sauber 1:41.552 +0:02.544 15
14 Gutierrez Sauber 1:42.041 +0:03.033 17
15 Grosjean Lotus 1:42.749 +0:03.741 16
16 Maldonado Lotus 1:43.539 +0:04.531 20
17 Chilton Marussia 1:43.977 +0:04.969 16
18 Bianchi Marussia 1:44.170 +0:05.162 18
19 Ericsson Caterham 1:44.457 +0:05.449 12
20 Kobayashi Caterham 1:46.015 +0:07.007 7
21 Button McLaren 2:05.555 +0:26.547 4
22 Magnussen McLaren Geen tijd   5

[pic] Noodlanding zonder voorwielen in Brazilië

Een vliegtuig van Avianca Airlines heeft vrijdag (lokale tijd) een noodlanding moeten maken op de luchthaven van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, zonder gebruik te kunnen maken van de voorste wielen. De 49 passagiers en vijf bemanningsleden van de Fokker 100 kwamen met de schrik vrij, zo meldde de Braziliaanse luchtmacht.

Omdat het voorste landingsgestel dienst weigerde, moesten de piloten het vliegtuig op de achterwielen laten landen. Eenmaal in contact met de vaste grond, lieten zij de neus zakken. Het toestel gleed deels op de buik voort over de landingsbaan en kwam uiteindelijk veilig tot stilstand. Brandweerlieden waren er vervolgens snel bij met lagen schuim, om een eventuele brand te verhinderen.

Noodlanding zonder voorwielen in Brazilië
Noodlanding zonder voorwielen in Brazilië (Foto: ANP)

Zwaargewonde door steekpartij Dordrecht

Bij een steekincident op het Oldebarneveltplein in Dordrecht is vrijdagavond een man ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer is met diverse steekwonden naar het ziekenhuis vervoerd en verkeert volgens de politie in levensgevaar.

De man, over wie nog niets bekend is gemaakt, liep vanuit een cafetaria de straat op toen hij werd aangevallen door een andere man. Die stak hem meerdere malen, waarna de dader ervandoor ging. Politieagenten kregen hem ondanks een zoekactie niet te pakken.

Zwaargewonde door steekpartij Dordrecht
Zwaargewonde door steekpartij Dordrecht (Foto: ANP)

Poetin belt met Obama

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse collega Barack Obama gebeld om een schriftelijk Amerikaans voorstel voor een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne te bespreken. Dat heeft het Witte Huis vrijdag gezegd.

Obama, die een bezoek brengt aan Saudi-Arabië, hoopt de situatie rond Oekraïne te kalmeren en drong er bij Poetin op aan de Russische troepen bij de grens met het buurland terug te trekken. Het Westen vreest nog steeds de mogelijkheid van een Russische invasie in Oekraïne.

De ministers van buitenlandse zaken van beide landen, John Kerry en Sergej Lavrov, gaan binnenkort om de tafel om nieuwe stappen richting de-escalatie te bespreken.

Politie sust ruzie met Bandidos-leden in ziekenhuis

Agenten hebben vorige week een ruzie tussen leden van motorclub Bandidos en ziekenhuispersoneel in Roermond moeten sussen. Er moesten zes agenten aan te pas komen om een einde te maken aan het conflict, schrijft omroep L1 vrijdagavond.

Een van de leden lag vorige week in het Laurentius Ziekenhuis omdat hij op de A2 onderuit was gegaan met zijn motor. Toen clubgenoten hem daar opzochten ontstond er een ruzie met ziekenhuispersoneel.

Het ziekenhuis en de politie willen volgens L1 verder niet op de zaak ingaan. Het is niet duidelijk of er aangifte is gedaan.

De motorclub heeft sinds zijn komst naar Nederland al voor een hoop opschudding gezorgd. In Nieuwstadt werd twee keer een aanslag gepleegd op de woning van Bandidos-president Harrie Ramakers. Hij en nog drie andere leden werden woensdag in Geleen aangehouden wegens verboden wapenbezit.

Pentagon wil investeren in cyberveiligheid

Het Pentagon wil de komende jaren zijn personeelsbestand op de afdeling cyberveiligheid uitbreiden tot ruim driemaal het huidige aantal medewerkers. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel vrijdag gezegd. Het ministerie wil zich beter wapenen tegen aanvallen in cyberspace.

Het Pentagon schat tegen het einde van het jaar 1800 medewerkers op de afdeling cyberveiligheid te hebben rondlopen. In 2016 moet dit aantal zijn toegenomen tot zesduizend.

Franse campingverkrachter jarenlang cel in

Een Fransman is veroordeeld tot dertien jaar celstraf voor een reeks aanrandingen en verkrachtingen op campings in de regio Ardèche. Dat meldden Franse media vrijdag. Een van de slachtoffers van de 33-jarige man is een Nederlands meisje, dat destijds 12 jaar was.

De man pleegde de misdrijven tussen 2010 en 2012. Hij overviel zijn slachtoffers 's nachts in hun tent en ging ervandoor zodra zij het op een gillen zetten. Onder hen waren ook meisjes uit Duitsland en België.

In 2000 was de man al eens veroordeeld voor seksueel misbruik.

Burgemeester geschrokken van fatale overval Deurne

Burgemeester Hilko Mak van Deurne is geschrokken van de fatale overval die vrijdag aan het einde van de middag in zijn gemeente plaatsvond. Hij wil verder niet ingaan op de 'feiten en omstandigheden', omdat die nog niet duidelijk zijn. "Politie en justitie doen daar onderzoek naar", aldus Mak op de website van de gemeente.

Mak denkt dat het incident veel impact heeft op het veiligheidsgevoel in Deurne. "Als gemeentebestuur erkennen wij het gevoel van inwoners die zich onveilig voelen. Wij betreuren dit."

De burgemeester zegt verder te willen wachten met het vormen van een oordeel tot precies duidelijk is wat zich heeft afgespeeld in juwelierszaak Goldies. "Namens het gemeentebestuur wil ik mijn medeleven betuigen aan alle slachtoffers en betrokkenen van deze gebeurtenis", besluit Mak.

'Aanslagpleger Boston beoogd informant FBI'

De FBI wilde Tamerlan Tsarnajev, een van de daders van de aanslagen tijdens de Boston Marathon vorig jaar, ronselen als informant. De omgekomen aanslagpleger zou de FBI van informatie uit de Tsjetsjeense moslimgemeenschap hebben moeten voorzien. Dat zeggen advocaten van zijn jongere broer Dzjochar, die terechtstaat voor de aanslag.

De verdediging in de rechtszaak denkt dat de oudere Tamerlan, die door de FBI ook is ondervraagd over zijn extremistische ideeën, verder geradicaliseerd is door de benadering van het federale onderzoeksbureau. In zijn paranoia zou hij als dominante broer veel invloed hebben uitgeoefend op Dzjochar. Mogelijk willen zijn advocaten met die lezing voorkomen dat hun cliënt de doodstraf krijgt.

Door de aanslagen in Boston kwamen vorig jaar drie mensen om het leven. Tamerlan stierf na een vuurgevecht met de politie, Dzjochar werd later opgepakt.

'Aanslagpleger Boston beoogd informant FBI'
'Aanslagpleger Boston beoogd informant FBI' (Foto: ANP)

Frijns: "Dit is geen Formule 1 meer"

Robin Frijns, derde coureur van Caterham, vindt dat de Formule 1 dit jaar zichzelf niet meer is. De overgang naar de 1,6 liter V6-turbomotoren heeft een stuk beleving van de sport weggenomen omdat het geluid minder hard is dan wat de fans gewend waren.

"Dit is niet wat Formule 1 moet zijn. Het zijn net brommers. Een autosportfan wil herrie en de grond voelen trillen. Het hoort een jongensdroom te zijn, maar het geluid is slecht en de auto's zijn lelijk. En door de brandstofbeperkingen kan je niet meer van start tot finish gas geven. Formule 1 hoort een sprint te zijn, maar het gaat nu om zuinig rijden. Ik zeg rijden, want je kunt het niet eens racen noemen."

Daarnaast vreest Frijns dat in Maleisië net als twee weken geleden in Australië een aantal auto's door onbetrouwbaarheid de finish niet zal halen. Bijkomende problemen in Sepang zijn de warmte en de zeer vochtige omstandigheden. "We hebben misschien twee testrondjes in de regen gereden. En we hebben weliswaar getest in de woestijn van Bahrein, maar daar was het slechts een graad of 22. Zelfs toen hebben we een paar keer fik in de auto gehad. Het wordt dus interessant om te zien of de auto's in het veel warmere Maleisië op temperatuur gehouden kunnen worden."

Het riekende rookgordijn van de PVV

Precies op het moment dat hij zijn toehoorders uitnodigde om slechts een aantal vragen te beantwoorden, precies daar, na wederom een polariserende toespraak waarin hij zichzelf en diezelfde toehoorders weer eens afzette tegen een non-descripte heersende elite en hen opruide tegen enkelen van zijn zelfbenoemde aartsvijanden, precies toen verdampte het rookgordijn dat Wilders altijd rond de PVV had opgetrokken.

[Bundesliga] Scorende Huntelaar loodst Schalke naar tweede plek

Aan de hand van een scorende Klaas-Jan Huntelaar is Schalke 04 vrijdag naar de tweede plaats in de Bundesliga gestegen. De Nederlandse spits tekende voor de tweede goal in de 2-0 thuiszege op Hertha BSC, de equipe van zijn landgenoot Jos Luhukay.

Chinedu Obasi had na zestien minuten de score geopend. Schalke ging door de zege Borussia Dortmund voorbij. De rivaal kan zaterdag bij winst op VfB Stuttgart de achterstand van twee punten weer goedmaken.

Beide ploegen kregen in de openingsfase een goede kans. Schalke raakte uit een vrije trap de paal, terwijl Hertha-spits Adrian Ramos vrij voor doelman Ralf Fährmann faalde.

Obasi zou uiteindelijk tot man van de wedstrijd uitgroeien. Hij opende de score en leverde vlak voor rust de assist voor de 2-0 van Huntelaar. Het was voor de Nederlander zijn elfde goal van het seizoen en de zevende in de laatste vijf wedstrijden.

Voor Hertha waren de druiven zuur. De Berlijnse ploeg bleef voor de zesde wedstrijd op rij zonder overwinning. Hertha staat met 36 punten negende.

Dubbel succes voor Zonderland in Doha

Epke Zonderland heeft bij de World Challenge Cup in Doha twee zeges behaald. De Fries bleef op rek met een score van 15.750 de Amerikaan Paul Ruggeri bijna een half punt voor. Op de brug moest hij de winst delen met de Duitser Marcel Nguyen: 15.450.

Jeffrey Wammes eindigde als achtste in de finale op sprong, met een gemiddelde score van 14.700. Hij was ook als achtste de finale ingegaan. Op vloer eindigde Casimir Schmidt als vijfde met 14.900.

[JL] Koploper Dordrecht wint nipt van tiental Helmond

Koploper FC Dordrecht heeft vrijdag in de Jupiler League zijn negentiende seizoenszege geboekt. De ploeg van coach Harry van der Ham won in eigen stadion met 1-0 van Helmond Sport. Erixon Danso scoorde al in de eerste minuut de enige goal. De bezoekers speelden vanaf de 25e minuut met tien man na rood voor Jeffrey van Nuland.

Dordrecht bracht door de zege zijn puntentotaal op 65, zeven meer dan runner-up Willem II. De Tilburgers hebben nog twee duels te goed, waaronder het thuisduel tegen Jong Ajax van zondag. Dordrecht en Willem II treffen elkaar bovendien volgende week in Tilburg.

Voor Sparta-coach Gert Kruys blijven de zorgen onverminderd groot. De geplaagde trainer zag zijn ploeg met 4-0 verliezen bij FC Eindhoven, de nummer vijf van de ranglijst. Kruys wist na zijn aanstelling pas één van de elf wedstrijden te winnen. Sparta, dat wel al een periode pakte, staat daardoor teleurstellend vijftiende.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdag:

Fortuna Sittard - Jong PSV 2-1

Excelsior - FC Volendam 2-1

Almere City FC - MVV Maastricht 1-0

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.